'Mensonterende toestanden in Griekse gevangenissen'

De belangrijkste Europese mensenrechtenorganisatie heeft donderdag vernietigend geoordeeld over de toestanden in Griekse gevangenissen en militaire detentiecentra. Ondanks aanbevelingen die twee jaar geleden werden gedaan is geen vooruitgang geboekt, zo luidt de conclusie van de commissie van de Raad van Europa.

Verdachten worden volgens de Commissie voor de Preventie van Marteling en Onmenselijke Behandeling (CPT) door de politie mishandeld tijdens arrestaties en ondervragingen. Ook zijn cellen overvol en heerst een chronisch tekort aan bewakers. De meeste gevangenissen huisvesten twee of drie keer zo veel gedetineerden als de maximale capaciteit.

Veel gevangenen moeten bedden delen of slapen op matrassen op de grond. Op de mannenafdeling van de grootste gevangenis in Griekenland, Korydallos, werd een vleugel met vierhonderd gedetineerden bewaakt door slechts twee cipiers. In een cel van twaalf vierkante meter verbleven acht mensen, van wie enkelen op een stoel, een tafel en op een stuk karton op de grond moesten slapen.

Ook voor vluchtelingen die het land illegaal binnenkomen is de toestand zorgwekkend. In een geval werden twee of meer vrouwen maandenlang vastgehouden in een donkere, vervallen en beschimmelde cel van slechts vijf vierkante meter. Zij mochten niet naar buiten en kregen ook geen hygiëneproducten.

De CPT houdt de Griekse regering verantwoordelijk voor de misstanden. Athene beweert door de straffe bezuinigingspolitiek geen geld te hebben om de toestanden in detentiecentra te verbeteren.