Twee jaar cel voor zwendel via Marktplaats

Een 42-jarige man die via verkoopwebsite Marktplaats.nl meer dan tweehonderd mensen oplichtte moet twee jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Middelburg donderdag bepaald. De man krijgt ook een jaar voorwaardelijk opgelegd met een proeftijd van drie jaar.

De man verkocht tussen 2009 en 2011 206 keer toegangskaarten voor pretparken, kaartjes voor concerten en waardebonnen. Hij maakte de indruk 'met open vizier' te handelen, aldus de rechtbank. Bezoekers mochten verwachten dat hij de kaartjes zou leveren, maar dat gebeurde nooit. Wel stak de man het geld dat mensen vooraf naar hem overmaakten in zijn zak.

De man nam op internet soms ook de naam van zijn slachtoffers aan. Hierdoor is de goede naam van enkele gedupeerden 'ernstig geschaad', aldus de rechtbank. Omdat ook Marktplaats.nl mogelijk schade lijdt, is een gevangenisstraf op zijn plaats, aldus de rechters.

De man wordt tijdens zijn proeftijd onder toezicht van reclassering gesteld. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.