Festivalganger met pil hoort niets over strafblad

Festivalgangers die worden betrapt op drugsbezit en ter plekke een boete betalen worden er 'niet standaard' van op de hoogte gesteld dat ze hierdoor een strafblad krijgen. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag in antwoord op Kamervragen van D66. Het Openbaar Ministerie vraagt wél altijd actief of 'de verdachte nog vragen heeft'.

"De vraag of men een strafblad krijgt wordt dan regelmatig gesteld", aldus Opstelten. Of festivalgangers er voldoende bewust van zijn dat ze een strafblad krijgen neemt de bewindsman mee in een evaluatie van het snelrecht, later dit jaar. Opstelten wijst er overigens op dat een dergelijk strafblad niet altijd gevolgen hoeft te hebben voor het wel of niet verkrijgen van een verklaring omtrent het gedrag.

Overigens worden de zaken van festivalgangers die flink onder invloed zijn en niet helder kunnen spreken niet ter plekke afgehandeld, schrijft Opstelten. Deze verdachten worden 'ter ontnuchtering naar het cellencomplex van het meest nabijgelegen politiebureau' overgebracht.

Aanleiding voor de vragen waren de 119 bezoekers van Lowlands die deze zomer werden aangehouden vanwege het bezit van drugs. Met een strafbeschikking kon het OM zaken direct ter plekke afwikkelen.

D66-Kamerleden Magda Berndsen en Vera Bergkamp wilden weten waarom festivalgangers die met een paar xtc-pillen worden gepakt geen advocaat kunnen raadplegen, maar wel een boete en een strafblad krijgen.