Inspectie snapt veel illegale Chinezen in horeca

Bij een grootschalige controle door de Inspectie SZW zijn enkele weken geleden 136 werknemers van horecabedrijven tegen de lamp gelopen omdat ze geen werkvergunning hadden. Het gaat voornamelijk om Chinezen, meldde de inspectiedienst donderdag. Bij de inspectie in drie sectoren werden in totaal 165 werknemers zonder werkvergunning gesnapt.

Bij 136 van de 935 bedrijven die eind september en begin oktober werden onderzocht, constateerden inspecteurs overtredingen. Naast horecabedrijven werden ook detailhandels en schoonmaakbedrijven gecontroleerd, omdat in de drie branches de kans op overtredingen het hoogst is. De helft van de bedrijven was gevestigd in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

In de schoonmaaksector werden vooral Afrikanen zonder geldig papiertje aangetroffen, in de detailhandel vooral Turken. In die sector controleerde de inspectie vooral 'multiculturele supermarkten', wellnesszaken en kappers.

De inspectie kreeg bij de controle dertig signalen van overtreding van de arbeidstijdenwet. Ook werd het minimumloon in 105 gevallen mogelijk niet overal gehanteerd. De inspectie onderzoekt die signalen.