Britse patholoog bestudeert zaak doodgeschudde baby

De Britse patholoog Christopher Milroy wordt ingeschakeld om de zaak rond een doodgeschudde baby uit Utrecht te bestuderen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald.

De in Canada werkzame Milroy is een expert op het gebied van het zogenoemde shaken-babysyndroom in combinatie met genetische afwijkingen. Hij werd vorig jaar al als expert gehoord in de zaak rond de doodgetrapte grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Baby Cherise overleed vorig jaar oktober binnen een maand na de geboorte. Het Openbaar Ministerie verwijt de vader dat hij zijn kind hard door elkaar heeft geschud, wat zou hebben geleid tot de dood van het meisje.

De advocaat van de verdachte, Yehudi Moszkowicz, zegt dat de dood ook kan zijn veroorzaakt door een genetische afwijking die een arts later ontdekte. Moszkowicz diende daarom begin deze maand een verzoek in bij de rechtbank om Milroy in te schakelen.

Milroy gaat kijken naar de eerdere bevindingen van een Nederlandse patholoog, licht een woordvoerder van de rechtbank toe. De deskundige maakt een rapportage en komt in principe niet voor de zaak naar Nederland.

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.