Koeman over Oranje: "Niet mijn probleem"

Ronald Koeman voelt er niets voor om het Nederlands elftal uit het slop te trekken. De KNVB hoeft niet bij de trainer van Southampton aan te kloppen. Koeman gold een jaar geleden als topfavoriet om Louis van Gaal op te volgen als bondscoach, maar de voetbalbond koos uiteindelijk voor Guus Hiddink.

Een verkeerde keuze, zo concluderen critici na de teleurstellende start. Mocht de KNVB van gedachten veranderen, dan hoeft de bond niet meer bij Koeman aan te kloppen. Die kans is verkeken. "Ik had interesse in die baan", blikt Koeman terug in gesprek met De Telegraaf.

"Toen ik aan het einde van vorig seizoen wegging bij Feyenoord was ik in beeld. Maar de bond koos voor Hiddink. Nu hoeft het van mij niet meer, want ik ben coach van Southampton. Als ze me willen, moeten ze wachten, want het liefst dien ik hier mijn hele contract uit. Er is geen enkele kans dat ik hier nu wegga."

Hiddink maakt met Oranje een rampzalige start van zijn tweede termijn als bondscoach van Nederland door. Van zijn eerste vier wedstrijden aan het roer werden er drie verloren. Alleen Kazachstan werd met moeite aan de kant gezet.

Die prestaties zijn voer voor critici als Ronald de Boer, die vanaf het begin al vraagtekens plaatste bij de keuze voor Hiddink. "Ronald zei een jaar geleden hetzelfde, omdat er toen verbaasd werd gereageerd op de aanstelling van Hiddink", aldus Koeman. "Nu is de discussie er weer, omdat Oranje slecht draait. De teleurstelling bij het publiek in Nederland is groot. Maar het is niet mijn probleem."