FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 september 2014

Grootste passagiersschip in Rotterdam

Het grootste passagiersschip ter wereld, de Oasis of the Seas, meert rond 2.00 uur af in de haven van Rotterdam. Het schip van Royal Caribbean Cruises is 362 meter lang, 60 meter breed en 65 meter hoog.

Het schip komt naar de havenstad omdat het moet worden opgeknapt. Er moet onder meer een nieuwe motor in. Dat gebeurt op de werf van Keppel Verolme. Het passagiersschip, waar maximaal 6360 passagiers op kunnen en 2394 bemanningsleden, doet Rotterdam voor de eerste keer aan. Het meert af aan de Wilhelminakade.

[PL] Janmaat en Krul blijven met Newcastle in problemen

De problemen van Newcastle United blijven aanhouden. De Nederlands getinte club ging maandag met 1-0 onderuit bij Stoke City en wacht daardoor na zes wedstrijden nog altijd op zijn eerste overwinning. Tim Krul en Daryl Janmaat speelden bij Newcastle de gehele wedstrijd mee, terwijl Vurnon Anita op de reservebank bleef.

Peter Crouch tekende na vijftien minuten voor de enige goal. Oud-Twente-speler Marko Arnautovic raakte nog de paal. Met drie punten uit zes duels deelt Newcastle de laatste plaats met Burnley. Stoke, waar Oussama Assaidi acht minuten voor tijd inviel en Erik Pieters zitvlees kweekte, staat met acht punten in de middenmoot.

Na twee nipte nederlagen boekte Lazio Roma in de Serie A weer eens een overwinning. Met Stefan de Vrij en Edson Braafheid in de basis werd met 4-0 gewonnen bij Palermo. Filip Djordjevic was met drie treffers de grote man.

Amanda Bynes weer lam achter het stuur

Actrice Amanda Bynes, bekend van onder meer Easy A en Hairspray, is opnieuw gearresteerd voor rijden onder invloed. Dit meldt E!News.

Bynes had sinds april haar rijbewijs terug, nadat ze al eerder met een slok op achter het stuur vandaan werd gehaald. 

Lang heeft ze niet vastgezeten, nadat zondag de borgsom van 15.000 dollar betaald was, werd ze vrijgelaten. Bynes is al vaker in het nieuws geweest door rare vergrijpen. Zo stichtte ze een keer een brandje op het terrein van een wildvreemde en is ze al een aantal maal in een afkickkliniek opgenomen.

IS blijft Kobani bestoken

Strijders van de militante groep Islamitische Staat bleven maandag de Koerdische stad Kobani aan de Syrische grens met Turkije met mortieren en artillerie bestoken. Zij lijken zich weinig aan te trekken van de door een coalitie onder Amerikaanse leiding uitgevoerde luchtaanvallen.

De soennitische extremisten waren de stad tot op vijf kilometer genaderd, meldden het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en Nawaf Khalil, een Koerdische bestuurder. Zij voerden hun aanvallen op de grensregio op, ook nadat ze zaterdag vanuit de lucht waren bestookt. Volgens Syrische activisten en Koerdische functionarissen lijken ze er juist des te meer op gebrand te zijn om de regio in te nemen en zo hun greep op het gebied van de Turkse grens, dwars door Syrië naar de westelijke rand van de Iraakse hoofdstad Bagdad, te verstevigen.

Drie mortiergranaten ontploften in een veld net over de grens op Turks grondgebied. Na de inslag trok het Turkse leger enkele tanks terug van een legerpost bij de grens naar een heuvel iets verderop.

In verband met de gestadige opmars van de extremisten vluchtten maandag weer duizenden Koerden uit Kobani naar Turkije. Mannen brachten hun gezinnen in veiligheid en keerden vervolgens terug naar Kobani om te vechten, zei activist Ahmad Sheikho. Sinds half september zijn al 150 duizend mensen uit de regio naar Turkije uitgeweken.

De coalitie voerde maandag acht luchtaanvallen uit op plaatsen en dorpen in het noorden en oosten van Syrië die in handen van IS zijn. In Manbij werd een graansilo getroffen, waarbij twee burgermedewerkers werden gedood. Volgens Observatoriumdirecteur Rami Abdurrahman waren er geen IS-strijders en werd alleen maar opgeslagen voedsel vernietigd.

Een ander doelwit was de ingang van de grootste aardgascentrale van het land in Deir el-Zour, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De centrale zelf werd niet getroffen.

Ook Tel Abyad, een stadje op de grens tussen Syrië en Turkije, werd volgens een ooggetuige onder vuur genomen. De bommen troffen een verlaten militaire basis en een lege school. Mehmet Oer, een ooggetuige aan de Turkse kant van de grens, zei dat de extremisten de basis al een paar maanden geleden hadden ontruimd. "Ze (de coalitie, red.) hebben vast geen verse inlichtingen", zei hij.

De luchtaanvallen op Syrië begonnen vorige week. De VS worden bijgestaan door een aantal landen uit de regio, waaronder Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië. Een aantal Europese landen is ook bij de operaties tegen IS betrokken. Nederlandse F-16's vliegen, in tegenstelling tot die van Frankrijk, alleen missies in Irak.

Politie zoekt beelden van schietpartij in club

De politie in Amsterdam is op zoek naar foto's en filmpjes die vrijdagavond zijn geschoten in de club waar een man werd doodgeschoten. Het onderzoeksteam hoopt aanknopingspunten te vinden met behulp van de beelden.

Het gaat om foto's en video's van de gehele avond, aldus de politie. De recherche is ook geïnteresseerd in beelden die buiten The Sand zijn gemaakt.

De schietpartij in de discotheek in het Westelijk Havengebied vond omstreeks 04.00 uur plaats. Het slachtoffer overleed ter plaatse. Zijn identiteit is nog altijd onbekend. De man is mogelijk van Afrikaanse komaf en is vermoedelijk van Frankrijk naar Amsterdam gereden om daar het weekeinde door te brengen.

The Sand werd naar aanleiding van de fatale schietpartij voor onbepaalde tijd gesloten door burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan. Hij hield daarbij rekening met het feit dat er de afgelopen jaren al eerder meerdere geweldsincidenten plaatsvonden.

Griekse sportwedstrijden afgelast na dood voetbalfan

Alle professionele sportwedstrijden in Griekenland vinden komend weekeinde geen doorgang. Dat heeft de Griekse regering maandag besloten. Aanleiding is de dood van een voetbalfan bij supportersrellen bij een wedstrijd op het derde niveau.

Eerder op de dag werd bekend dat de 47-jarige Costas Katsoulis na twee weken in het ziekenhuis te zijn behandeld is overleden. De fan liep een hersenbloeding op bij het treffen tussen rivalen Ethnikos en Irodotos.

Yiannis Andrianos, viceminister van sport, zei dat de regering vastbesloten is om 'geweld veroorzaakt door criminelen, psychopaten en hooligans' een halt toe te roepen. Vier mensen zijn als gevolg van de supportersrellen beschuldigd van poging tot moord.

'ING is kampioen storingen'

Klanten van ING hebben dit jaar tot nu toe 142 dagen last gehad van storingen. Daarmee laat de bank ABN AMRO en Rabobank ver achter zich. Dat meldt inventarisatiesite allestoringen.nl. Het aantal storingsdagen bij ING is vergeleken met vorig jaar meer dan verdubbeld. De bank heeft gemiddeld elke twee dagen problemen en om de vijftien dagen een grote storing.

Rabobank had dit jaar op 115 dagen last van een storing, waarvan zeventien grote storingen. ABN AMRO sluit de top drie en kende 101 storingsdagen, inclusief zeventien grote storingen. SNS Bank krijgt van allestoringen.nl een pluim. De bank scoorde het best met elf storingsdagen met een grote storing.

Zaterdag en maandag kampte ING weer met storingen van allebei tien uur lang. Maandag konden klanten wel overmaken via iDeal en de app, maar zaterdag was internetbankieren helemaal niet mogelijk.

Allestoringen.nl noteert een storingsdag als 'een significant aantal klanten korte of langere tijd problemen heeft met het betalingsverkeer'. Voor een grote storing moet 'een zeer grote groep rekeninghouders' er last van hebben. Allestoringen.nl kijkt naar sociale media en krijgt zelf meldingen van gebruikers binnen.

'Sharia4Belgium wilde democratie omverwerpen'

De Belgische radicaalislamitische groep Sharia4Belgium hersenspoelde jongeren en stuurde ze vervolgens de Syrische burgeroorlog in. De organisatie wilde de democratie omverwerpen en een islamitische staat vestigen. Dat heeft de officier van justitie maandag betoogd voor de rechtbank van Antwerpen.

Slechts negen van de 46 verdachten verschenen in de rechtszaal. Onder hen waren de voorman van de veronderstelde terreurgroep, Fouad Belkacem, en de gewonde jihadganger Bilal El Makhouki. De laatste raakte volgens Belgische media in Syrië gewond, verloor zijn onderbeen en maakte daarom op krukken zijn opwachting voor het hekje.

De overige verdachten vechten naar alle waarschijnlijkheid in Syrië in de gelederen van extremistische groepen als Jabhat al-Nusra of zijn inmiddels gesneuveld. Het openbaar ministerie vervolgt echter toch alle 46 verdachten, omdat zij mogelijk hun overlijden simuleren om aan opsporing en berechting te ontkomen.

Belkacem, die geldt als de leider van Sharia4Belgium, kan vijftien tot twintig jaar gevangenisstraf worden opgelegd. Hij en zijn ondergeschikten gebruikten onder meer sociale media om jonge moslims te indoctrineren met hun jihadistische ideologie, aldus justitie. Velen van hen trokken vanaf de zomer van 2012 naar Syrië om daar te vechten tegen het bewind van president Bashar Assad.

Volgens de ouders van veel jihadgangers waren hun kinderen nooit uit eigen beweging naar het oorlogsgebied afgereisd. De vader van Syriëganger Jejoen Bontinck luchtte volgens de krant Het Laatste Nieuws tijdens de zittingsdag zijn hart over Belkacem, die hij het hersenspoelen van zijn zoon verwijt. Belkacem, die meermalen lachte tijdens het requisitoir, 'lacht zoals altijd', zei Bontinck senior. "Bin Laden lacht vanuit de hel, Belkacem vanuit de cel."

De aanklager betoogt dat Sharia4Belgium een terreurorganisatie is en eist dat de rechter de leden voor hun lidmaatschap straft. Zij voert afgeluisterde telefoongesprekken aan van Jejoen Bontinck, die tegelijkertijd de belangrijkste getuige à charge is. Die gesprekken zouden aantonen dat de groep nauw verstrengeld was met de soennitische extremisten die inmiddels zijn opgegaan in de gevreesde terreurbeweging Islamitische Staat.

De verdediging krijgt dinsdag het woord.

Syrië vindt luchtaanvallen VS 'oké'

De Syrische regering is tevreden over de door de Verenigde Staten geleide luchtaanvallen op de extremistische groep Islamitische Staat. Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem maandag in een gesprek met AP gezegd.

Al-Moallem zei dat de VS Syrië vorige week 24 uur van tevoren hadden ingelicht toen ze met de luchtaanvallen begonnen. De VS stellen Damascus niet voor elke aanval op de hoogte, 'maar dat is oké', zei hij. "Wij vechten tegen ISIS, zij vechten tegen ISIS."

[Serie A] Udinese stijgt na zege naar derde plek

Udinese blijft uitstekend presteren in de Serie A. De club uit Udine won met 4-2 van Parma en boekte zodoende zijn vierde overwinning in vijf duels. Udinese staat met twaalf punten derde, drie punten achter AS Roma en Juventus.

Parma kwam halverwege de eerste helft aan de leiding, maar via twee goals van clubicoon Antonio Di Natale nam Udinese een voorsprong. Antonio Cassano zorgde met een benutte strafschop op slag van rust voor de 2-2.

In de tweede helft liep Udinese uit naar 4-2 via goals van Thomas Heurtaux en Cyril Thereau. Parma-speler Afriyie Acquah werd in de 77e minuut bij een 3-2 stand van het veld gestuurd.

[JL] Jong PSV maakt gehakt van FC Den Bosch

Jong PSV heeft in de Jupiler League provinciegenoot FC Den Bosch een pak slaag gegeven. De Eindhovenaren zegevierden maandag in het Philips Stadion met 5-1.

Clint Leemans, Elvio van Overbeek, Mohamed Rayhi, Aleksandar Boljevi? en Jordy de Wijs brachten Jong PSV op 5-0, waarna Barry Maguire een kwartier voor tijd vanaf de penaltystip de eer van Den Bosch redde. Elvis Kabashi kreeg in de slotminuut nog rood namens de bezoekers.

Ook de beloften van FC Twente zegevierden in eigen stadion. Fortuna Sittard werd met 3-0 verslagen door treffers van Shadrach Eghan, Felitciano Zschusschen en Jari Oosterwijk. Peet Bijen kreeg voor Twente nog rood in de slotfase.

Jong Twente bracht door de zege zijn puntentotaal op twaalf en steeg van de dertiende naar de zevende plaats. Den Bosch staat met een puntje minder een positie lager. Jong PSV en Fortuna Sittard zijn respectievelijk de nummers veertien en negentien van de Jupiler League.

Force India gebruikt windtunnel Toyota

Het Formule 1-team Force India zal voor de bouw van haar toekomstige auto's uit gaan wijken naar de windtunnel van Toyota. De reden hiervoor is dat de eigen tunnel in Engeland gebouwd is voor schaalmodellen op 30 procent, terwijl het team wil werken met modellen op 50 procent van de ware grootte.

Force India is niet het enige team dat 100.000 euro per week af wil tikken om in de windtunnel van Toyota te mogen testen. Caterham maakt gebruik van de faciliteiten in Keulen en ook McLaren heeft zich gemeld nu het team uit Woking haar eigen tunnel deels ter beschikking heeft gesteld aan Marussia.

Eerder week Ferrari al uit naar Duitsland toen de resultaten uit de eigen tunnel in Maranello niet overeen kwamen met die op de circuits. Vanaf volgend jaar is dergelijk uitwijken lastiger, omdat een team slechts een windtunnel per seizoen mag gebruiken. Het is een van de redenen waarom Force India nu uitwijkt naar Duitsland.

Wil Helmes uitgeroepen tot Schaamnaam 2014

Wil Helmes is uitgeroepen tot Schaamnaam van het jaar. Dat werd maandag bekendgemaakt in De Coen & Sander Show op NPO 3FM. Op de naam werd ongeveer tachtigduizend keer gestemd. Helmes laat onder anderen Ben Bouten, Bennie Tiggeloven en Leen Kleingeld achter zich.

Helmes treedt in de voetsporen van namen als Till Bal, Hendy Keppy en Louwe Pruim. De titel voor de meest beschamende Nederlandse naam werd voor de zevende keer toegekend.

Dj's Coen Swijnenberg en Sander Latinga zijn blij met alle namen. "Schaamnamen, het zijn eigenlijk stuk voor stuk faamnamen", zei Swijnenberg. Lantinga is het daarmee eens. "Wij willen alle ouders bedanken voor het verzinnen van deze fraaie namen."

Bewonersbijeenkomst Haaksbergen druk bezocht

Ruim tweehonderd inwoners van Haaksbergen hebben maandagavond een bijeenkomst bijgewoond over het fatale monstertruckongeval zondag. Dat meldt RTV Oost. Het ging om een besloten bijeenkomst voor nabestaanden, slachtoffers, ooggetuigen, hulpverleners en andere betrokkenen.

De gemeente hoopte vooraf dat de aanwezigen troost uit de samenkomst konden putten. Het voltallige college van burgemeester en wethouders was aanwezig net als vertegenwoordigers van Slachtofferhulp Nederland.

'Clooney gaf 13 miljoen dollar uit aan bruiloft'

George Clooney heeft dertien miljoen dollar uitgegeven aan zijn driedaagse huwelijk in Venetië. Dat rekende nieuwssite International Business Times uit. De acteur en advocaat Amal Alamuddin trouwden maandag voor de wet en zaterdag in het bijzijn van vrienden en familie.

De 53-jarige Clooney en de 36-jarige Alamuddin tastten vooral diep in de buidel voor de ceremonie die zaterdag plaatsvond in het Aman Candal Grande Hotel. Meer dan honderd gasten waren daarvoor uitgenodigd en werden met watertaxi's naar het hotel in de Italiaanse stad gebracht. Ook werd veel uitgegeven aan de versiering van het hotel en vloeide de tequila, wijn en champagne rijkelijk.

Op zondag had het kersverse getrouwde stel, dat sinds april verloofd was, een lunch georganiseerd voor zijn gasten. Maandag gaven Clooney en Alamuddin elkaar officieel het jawoord in het Palazzo Cavalli-Franchetti. Dat duurde slechts twintig minuten.

Spaans hof schort Catalaans referendum op

Het Spaanse constitutionele hof heeft maandag besloten een verzoek van de regering om een voorgenomen onafhankelijkheidsreferendum in de regio Catalonië onwettig te verklaren in behandeling te nemen. Het op 9 november geplande referendum is daarmee automatisch opgeschort tot er een uitspraak is gedaan. Deze kan maanden, zo niet jaren op zich laten wachten, zei een woordvoerster van het hof.

De Spaanse regering stelt dat het door de Catalaanse regiaconale leider Arturo Mas aangekondigde referendum in strijd is met de grondwet. Premier Mariano Rajoy noemde het referendumbesluit 'een ernstige aanval op de rechten van alle Spanjaarden'. Volgens de premier bepaalt de grondwet van 1979 dat over soevereiniteitskwesties alle Spanjaarden moeten beslissen, niet alleen de vijf miljoen Catalanen.

Proces tegen Canadese necrofiel van start

Het proces tegen de Canadese man die wordt verdacht van het vermoorden en ontleden van zijn Chinese minnaar Jun Lin is maandag van start gegaan. Luka Magnotta stuurde na de moord in 2012 lichaamsdelen van het slachtoffer per post naar scholen en politieke partijen.

De verdachte verklaarde in de rechtszaal onschuldig te zijn aan alle aanklachten. Verwacht wordt dat de verdediging stelt dat Magnotta ontoerekeningsvatbaar was toen hij Lin vermoordde. Magnotta staat terecht voor moord, lijkschennis, het publiceren van obsceen materiaal, het per post versturen van onbehoorlijk en obsceen materiaal en het lastigvallen van premier Stephen Harper. De voormalige pornoacteur wordt ervan verdacht een video op internet te hebben geplaatst waarop te zien is hoe hij het ontlede lijk steekt en er seks mee heeft.

De zaak kwam in het nieuws toen het hoofdkwartier van de Conservatieve Partij van Canada een pakketje met daarin een voet ontving. Diezelfde dag dook een afgehakte hand op in een postsorteercentrum. Het lichaamsdeel was geadresseerd aan de Liberale Partij. De andere hand en voet werden verstuurd naar twee scholen in Vancouver. Lins torso werd uiteindelijk teruggevonden op een vuilnisbelt.

Magnotta had toen inmiddels de benen genomen. Na een internationale klopjacht werd hij uiteindelijk in de Duitse hoofdstad Berlijn in de kraag gevat.

Aanklager Louis Bouthillier zegt te kunnen aantonen dat Magnotta al een half jaar voor de moord plannen maakte om iemand te doden en dit te filmen. Het proces neemt naar verwachting zes tot acht weken in beslag.

Wokakkoord is rond

Restaurants mogen straks weer gespecialiseerde koks uit Azië halen. Daarover heeft de Aziatische horecasector afspraken gemaakt met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Het 'wokakkoord' wordt woensdag gepresenteerd.

Buitenlandse koks werden sinds januari geweerd toen de herziene Wet arbeid vreemdelingen van kracht werd. Ook werkloze Nederlandse koks zonder wokervaring zouden in Aziatische restaurants overweg kunnen, maar dat bleek niet zo te zijn. Veel restaurants liepen door het ontbreken van specialisten omzet mis of moesten zelfs sluiten.

De afspraken tussen de horecasector, het UWV en Asscher hebben als doel het tekort aan Aziatische koks op korte termijn te verlichten en de Aziatische keukens in staat te stellen hun kwaliteit en authenticiteit te waarborgen. Onderdeel van de afspraak is dat de restaurants Nederlandse koks gaan opleiden in het wokken.

Charles Manson: The Musical op de Duitse planken

Het leven van de Amerikaanse moordenaar en 'gefaalde' muzikant Charles Manson en zijn sekte The Familiy staan centraal in een nieuwe Duitse musical. Het stuk Charles Manson: Summer of Hate - Das Musical is vanaf vrijdag te zien in Hamburg. Naast de muziek van de moordenaar, komen ook opnames van zijn stem en video's van zijn volgers voorbij.

Het stuk is gemaakt door de 39-jarige toneelschrijver Stefan Pucher. De 79-jarige Amerikaanse cultleider zit in de bak voor de moord op zeven mensen, onder wie Sharon Tate, de vrouw van regisseur Roman Polanski. De Verenigde Staten werden in 1969 opgeschrikt door de moorden, in hetzelfde jaar dat Woodstock de 'summer of love' beleefde.

Het boek The Family van Ed Sanders over de moorden die de sekte rond Manson pleegde, wordt binnenkort verfilmd. Bret Easton Ellis, bekend van het boek American Psycho, schrijft het scenario van die film.

Trailer: Dark Was the Night

De trailer van het nieuwe horrorspektakel van Jack Heller genaamd Dark Was the Night, is net vrijgegeven. De film kan worden geschaard onder het monster-genre, vul zelf maar in welke films daartoe behoren, en zal voor het eerst op het witte doek verschijnen in Los Angeles tijdens het Screamfest horror film festival, van 14 tot en met 23 oktober aanstaande.

Wanneer de film in Nederland verwacht kan worden en of deze film de bioscopen gaat halen, is nog niet bekend. Hoofdrollen worden vertolkt door Kevin Durand (voornamelijk bekend van de TV-serie The Strain) en Lukas Haas (Inception).

Synopsis: Een onbekend kwaad barst los in een klein dorpje nadat een houthakkersbedrijf het nabijgelegen bos heeft bezet.

dark was the night

Gordon is 'ontzettend happy' met nieuwe vriend

Gordon vermaakt zich enorm met zijn nieuwe liefde, interieurontwerper Roelof van der Veen. "Ik ben ontzettend happy", zegt de zanger, die sinds een paar maanden samen is met Van der Veen, in RTL Boulevard. "Het is bijzonder dat we elkaar gevonden hebben."

De twee leerden elkaar afgelopen zomer kennen op Ibiza. "We zijn heel erg gek op elkaar. Samen staan we sterk", jubelt Van der Veen. Hoewel de relatie nog pril is, is Gordon optimistisch. "Ik denk dat dit een hele mooie toekomst heeft."

Zondagsrustclub kan Amsterdam niet bekeren

Het is de relikneuzen van de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging niet gelukt hun wil op te leggen aan de moderne variant van Sodom en Gomorra, Amsterdam. De kans is dan ook aanwezig dat onze hoofdstad binnenkort ten onder zal gaan aan een regen van zwavel en vuur. Zoveel morele verdorvenheid kan de Heer natuurlijk niet toestaan.

Nadat de hoeders van het Woord al eerder gelukt was de gemeente Rhenen elke zondag te veranderen in een spookstad, waren naar het idee van de vereniging uit dezelfde plaats op nu de duivelsaanbidders aan het IJ aan de beurt om op het rechte pad gezet te worden. In een vurig pleidooi, gericht aan de gemeente Amsterdam, doet het clubje een beroep op de Mokumse ambtenaren om de zondagrust te eerbiedigen. Daarbij worden woorden als 'respect' en 'ontheiliging' uiteraard niet geschuwd.

Maar in plaats van een reikende hand heeft de vereniging een vinger gekregen van de Amsterdammers. Wethouder Ollongren schreef de godvrezende Veluwenaren dat de stad een nogal toeristisch karakter heeft en men de handel hoger aanslaat dan de mening van een figuur die hooguit af en toe op geroosterd brood zijn aanwezigheid kenbaar maakt. 'En hoewel het CDA in het verleden nog wel eens tegen heeft gestribbeld, steunt een grote meerderheid van de raad dit idee', aldus het repliek.

Verder laat de gemeente de vereniging weten dat het stadhuis te bereiken is met metro en tram, lijn 9 en 14.

Vierde zilver op rij voor 40-jarige wielrenner

Wielrenner Eugen Wacker heeft het geluk niet aan zijn zijde. De veertigjarige Kirgiziër haalde tijdens de Asian Games in Incheon opnieuw het podium op de tijdrit, maar weer was het geen goud. Hoewel de meesten blij zouden zijn met een medaille, leverde het Wacker toch een nare bijsmaak op.

Het was namelijk al de vierde keer op rij dat de Kirgiziër met zilver genoegen moest nemen op de tijdrit tijdens de Asian Games. In 2002 was Andrey Teteryk uit Kazachstan beter, vier jaar later moest Wacker plaatsnemen achter de Chinees Song Baoqing. Vier jaar geleden bleek de Zuid-Koreaan Choe Hyeong-min nipt sneller en deze keer was de jonge Kazakh Alexey Lutsenko de beste.

Voor zijn carrière op de weg haalde Wacker overigens ook al medailles op de Asian Games, maar ook op de baan was er geen goud voor hem weggelegd. In 1994 was het - verrassend - zilver op de individuele achtervolging, het onderdeel waarop hij in 1998 brons won. Zijn grote droom voor Incheon 2014 was om eindelijk goud te winnen, maar met Lutsenko als concurrent leek dat, terecht, een onbegonnen zaak. 

Wacker heeft ook buiten de Asian Games al vaak laten zien tot de absolute tijdrittop in Azië te behoren. Sinds 2007 heeft hij in elk jaar het podium gehaald op het Aziatisch kampioenschap. In 2007, 2008, 2011 en 2012 was de vader van drie kinderen zelfs de beste, precies tussen de jaren van de Asian Games in.

Soundtrack Mockingjay uitgebracht

Zojuist is de soundtrack voor de nieuwe Hunger Games film Mockingjay uitgebracht.

De single, genaamd Yellow Flicker Beat, die te horen zal zijn tijdens de endcredits wordt ten gehore gebracht door Lorde, bekend van de hit Royals. Eerder gingen Arcade Fire (Abraham's Daughter) en Coldplay (Atlas) haar voor.

Mockingjay: Part 1 draait vanaf 19 november in de Nederlandse bioscopen.

Man krijgt celstraf om twitterberichten

Een 33-jarige man moet achttien weken de cel in voor het versturen van onbehoorlijke twitterberichten aan een Britse parlementariër. Dat heeft een Britse rechter maandag bepaald. Aanleiding voor de tweets was een succesvolle campagne om de beeltenis van Jane Austen op een bankbiljet te krijgen.

De man, Peter Nunn uit Bristol, stuurde Stella Creasy twitterberichten waarin werd gedreigd met moord en verkrachting. Niet alleen Nunn maakte zich schuldig aan het sturen van dergelijke tweets. Ook anderen maakten zich daar schuldig aan.

Creasy kreeg het met name zwaar te verduren, omdat zij de campagne steunde. De campagne was het werk van feministe Caroline Criado-Perez. Ook zij kreeg er op internet van langs. Creasy zei maandag dat de straf van Nunn 'een stap is richting het erkennen van de angst die online lastigvallen tot gevolg kan hebben'.

DA: Inquisition livestream

Ontwikkelaar BioWare host vandaag een livestream van Dragon Age: Inquisition. In de livestream zijn beelden te zien van een niet eerder vertoonde locatie. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de character creation tool.

De stream is te zien op het BioWare-kanaal van Twitch en wordt ondersteund door commentaar van producer Cameron Lee.

Update: De stream is alweer afgelopen. Hieronder de filmpjes van de character creation tool en een stuk gameplay in een nieuwe locatie.

John Cleese komt naar Nederland

John Cleese brengt een bezoekje aan Amsterdam. De Britse komiek treedt op 21 oktober in Carré vanwege zijn boek Kortom... De Autobiografie. Dat heeft het theater maandag bekendgemaakt. Kaartjes zijn sinds maandagmiddag te koop.

De 74-jarige Cleese wordt op het podium geïnterviewd en leest voor uit zijn autobiografie, die op 31 oktober verschijnt. Vervolgens kunnen mensen uit het publiek vragen stellen aan het lid van theatergroep Monty Python.

In het boek schrijft Cleese over zijn jeugd en zijn tijd als rechtenstudent in Cambridge. Ook zijn werk voor BBC, producties op Broadway en het begin van Monty Python komen aan bod.

Strijd om Gouden Televizier-Ring in volle gang

Syndroom is in de race voor de Gouden Televizier-Ring. Ook Penoza III en Flikken Maastricht maken kans op de prijs voor het beste Nederlandse televisieprogramma. De drie kanshebbers werden maandagavond bekendgemaakt in RTL Boulevard.

"De champagne gaat zo open", reageert presentator Johnny de Mol. "De kijker heeft beslist. Dus dank daarvoor." De Mol maakt ook voor de tweede keer kans op de Zilveren Televizier-Ster bij de mannen. Hij neemt het op tegen Humberto Tan en Art Rooijakkers.

Bij de vrouwen nemen Chantal Janzen, Floortje Dessing en Linda de Mol het tegen elkaar op. Vorig jaar ging De Mol met haar derde ster naar huis. "Het is toch iedere keer weer een eer. Elke keer blij mee", reageert de presentatrice. Ook Janzen is superblij. "Echt een eer. Samen met een van mijn idolen: Linda."

Ruud Feltkamp maakt kans om uitgeroepen te worden tot talent van het jaar. Feltkamp strijdt voor de Televizier Talent Award tegen Richard Groenendijk en Luuk Ikink. Vorig jaar werd Kees Tol geëerd met de prijs.

Op de Gouden Stuiver, het beste kinderprogramma, maken Checkpoint, Freek in het Wild en Wie Is de Mol? Junior kans. Die prijs ging vorig jaar naar het Sinterklaasjournaal.

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het gala rond de Gouden Televizier-Ring op 16 oktober in het Amsterdamse Carré. Jan Smit praat de show, die wordt uitgezonden op NPO 1, aan elkaar. Vorig jaar won Wie Is de Mol? de tv-prijs. Het programma was zes keer eerder genomineerd, maar sleepte de ring nooit eerder in de wacht.

Israël: Hamas en IS zijn loten aan dezelfde stam

De terreurbewegingen Hamas en Islamitische Staat (IS) zijn 'loten aan dezelfde giftige stam'. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag gezegd tijdens een toespraak in New York. De regeringsleider vergeleek het recente Israëlische offensief in Gaza met de luchtaanvallen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie op IS in Irak en Syrië.

Netanyahu sprak de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Hij had geen goed woord over voor landen die het optreden van Israël tegenover Hamas veroordelen terwijl zij de campagne tegen IS wel prijzen. Volgens de premier begrijpen die critici niet dat beide terreurorganisaties dezelfde kwaadaardige ideologie aanhangen.

De regeringsleider haalde ook uit naar aartsvijand Iran. Volgens Netanyahu is de bezorgdheid die Iran aan de dag legt over de verspreiding van terrorisme 'een van de grootste voorbeelden van schijnheilig taalgebruik uit de geschiedenis'.

De Boer rekent op lastig duel op Cyprus

Morgenavond speelt Ajax zijn tweede duel in de groepsfase van de Champions League. Twee weken geleden hielden de Amsterdammers Paris Saint Germain op een gelijkspel: 1-1. In de tweede wedstrijd treffen de Ajacieden het Cypriotische APOEL Nicosia.

APOEL Nicosia is geen grote naam in Europa, maar trainer Frank de Boer is toch onder de indruk van het team. "Ik weet niet veel van het Cypriotische voetbal. Maar APOEL heeft een ervaren elftal met spelers van gemiddeld 28 jaar oud. Het is een goed voetballende ploeg met Braziliaanse, Spaanse en Portugese invloeden."

De Boer is overigens niet bang, dat zijn ploeg overrompeld zal worden. Dit gebeurde de ploeg vorig seizoen tegen Red Bull Salzburg namelijk wel. "Als we niet honderd procent zijn, krijgen we het hier heel lastig. Maar als we onder de druk uit voetballen, gaat de storm over. Fanatiek publiek zijn we wel gewend."

Daarnaast heeft De Boer nog altijd goede hoop op Lasse Schöne. De middenvelder miste de laatste duels van de Amsterdammers, wegens een liesblessure, maar kan morgen mogelijk toch spelen. "Ik schat die kans op zeventig procent. Hij voelt zich goed en heeft geen last. Alleen moeten we even afwachten hoe hij reageert na het schieten van de bal."

Van den Brom officieel trainer van AZ

John van den Brom is sinds vandaag officieel trainer van AZ. In het bijzijn van technisch directeur Earnest Stewart tekende de oefenmeester vanmiddag zijn overeenkomst met de Alkmaarder formatie. Afgelopen vrijdag werd al bekend dat beide partijen een mondeling akkoord hadden bereikt.

Van den Brom wordt bij AZ de opvolger van Marco van Basten, die vanwege gezondheidsproblemen afstand dee van zijn functie. Aanvankelijk zou Alex Pastoor de functie van San Marco overnemen. Een integriteitskwestie zorgde er echter voor dat hij de laan uit werd gestuurd.

Komend weekend debuteert Van den Brom, die tot medio 2016 tekende, tijdens de competitiewedstrijd tegen FC Twente. In de afgelopen duels fungeerde assistent Dennis Haar als interim-trainer.

Feyenoord heeft weer positief eigen vermogen

Feyenoord heeft na tien jaar weer een positief eigen vermogen. Dat werd maandag duidelijk na publicatie van de jaarcijfers. In juni, bij het sluiten van het boekjaar, had Feyenoord een positief eigen vermogen van drie miljoen euro. Vier jaar geleden was er nog een negatief saldo van 35 miljoen euro.

Het goede nieuws komt eerder dan verwacht. Feyenoord stelde vier jaar geleden een beleidsplan op dat uiterlijk aan het einde van dit seizoen moest leiden tot een positief eigen vermogen.

Volens algemeen directeur Eric Gudde heeft de snelle financiële ontwikkeling drie oorzaken. "De kapitaalinjectie van de 'Vrienden van Feyenoord', de forse ombuigingsoperatie naar positieve operationele resultaten en de gerealiseerde transfers hebben alle drie, ook in samenhang met elkaar, geleid tot dit resultaat."

"Uiteraard gaan we nu geen gekke dingen doen", benadrukt Gudde. "De situatie waarin Feyenoord in het verleden door het nemen van onverantwoorde risico's verzeild is geraakt en waardoor de licentie zelfs in gevaar dreigde te komen, mag zich immers nooit meer voor doen."

'Krol loog over oplage Gaykrant'

Henk Krol heeft tot het faillissement van de Gaykrant in 2013 de oplage veel te rooskleurig voorgespiegeld. Dat zegt Marc Putman, eigenaar van OUTtv, een van de partijen die de inboedel van de Gaykrant heeft overgenomen en aan een doorstart van het homoblad heeft gewerkt.

Krol, die recent weer terug is als kamerlid voor de partij 50PLUS, hield adverteerders tot op het laatst voor dat de Gaykrant een oplage had van 30.000, zegt Putman. De curator die het faillissement afhandelde ging al uit van een oplage van minder dan 10.000 en uiteindelijk bleken er volgens Putman maar 4000 betalende abonnees te zijn. "Ik denk dat ook de curator is besodemieterd".

'Krol loog over oplage Gaykrant'
'Krol loog over oplage Gaykrant' (Foto: ANP)

Duitsland voldoet niet aan paraatheidseisen

Het Duitse leger voldoet niet aan de paraatheidseisen op de middellange termijn die de NAVO heeft opgesteld in het geval van een aanval. Dat heeft het Duitse minister van defensie maandag gezegd.

De onthulling volgt op dagen van nieuwsberichten over de problemen met het materieel waar het Duitse leger mee kampt. Zo strandden Duitse instructeurs op weg naar Irak in Bulgarije toen hun toestel problemen kreeg. Ook liep een wapenlevering aan Koerdische strijders vertraging op. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: een C-160 transportvliegtuig moest op Gran Canaria landen om gerepareerd te worden. Het toestel was op weg naar West-Afrika om hulpgoederen af te leveren.

Een bericht van Der Spiegel dat Duitsland niet binnen 180 dagen het vereiste aantal vliegtuigen paraat kan hebben in het geval van een aanval werd maandag bevestigd door het Duitse ministerie van defensie. Op korte termijn zijn er echter geen problemen, benadrukte het ministerie.

De woordvoerder van het ministerie Jens Flosdorff merkte op dat volgende week een rapport verschijnt over de problemen en dat er geen goed nieuws in staat. "We moeten voorbereid zijn op het feit dat we nog enige tijd met problemen zullen kampen en ik heb het niet over maanden, maar eerder over jaren."

Voormalig Duits stafchef Harald Kujat zei dat de problemen aantonen dat er meer geld naar defensie moet. Dit jaar bezuinigde Duitsland juist op defensie-uitgaven.

KPN beboet voor benadelen concurrentie

KPN moet een boete van 2,7 miljoen euro betalen omdat het concurrenten niet had geïnformeerd over een dienst die het aanbood aan zakelijke klanten. Dat heeft de Autoriteit Consumenten en Markt maandag bekendgemaakt. Het concern ging al eerder op soortgelijke wijze de fout in.

Het telecomconcern had concurrenten die gebruikmaken van het KPN-netwerk moeten vertellen over zijn zakelijke doorschakeldienst. Ook stelde het bedrijf ze niet in staat de dienst ook aan hun eigen klanten aan te bieden.

De handelwijze van KPN is slecht voor de concurrentie en dus voor consumenten en bedrijven, die uiteindelijk de rekening betalen, aldus de ACM. Het bedrijf herstelde de fout vorig jaar.

KPN ging eerder in de fout met het aanbieden van breedbanddiensten op het glasvezel- en kopernetwerk. Het bedrijf informeerde ook concurrenten niet direct over de tarieven voor de aanbesteding van vaste telefonie voor grote overheidsorganisaties.

Drukste maandagavondspits van het jaar door regen

Regenbuien hebben tot de drukste maandagavondspits van het jaar geleid. Rond 18.00 uur stond er ruim driehonderd kilometer file. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). Het oude record werd gevestigd toen Nederland moest spelen tijdens het WK voetbal.

Verspreid over het land staan lange files. Met name in de regio Amsterdam staan meer en langere opstoppingen dan gewoonlijk. Ook rond Rotterdam en Utrecht is het drukker dan normaal.

Op de A1 van Amsterdam naar Amersfoort rijdt het langzaam over negentien kilometer. Op de A20 tussen Hoek van Holland en Gouda staat het over ruim vijftien kilometer vast. Ook is er veel vertraging op de A15 en A16.

De vorige maandagavondspits die zo druk verliep was die van maandag 23 juni. Toen zorgde de WK-voetbalwedstrijd tussen Nederland en Chili voor een spits van 271 kilometer lengte.

Maandagochtend was het ook al druk op de weg. Rond Rotterdam was een verkeersinfarct ontstaan door een ongeluk met een vrachtwagen op de A16 tussen Rotterdam en Breda.

Werknemers chloorfabriek AkzoNobel blijven staken

De werknemers van de chloorfabriek van AkzoNobel in Rotterdam gaan voorlopig nog niet normaal aan het werk. Dat hebben de vakbonden maandag gemeld nadat zij hun leden hadden gesproken. "De werknemers zijn volhardend en zeer gemotiveerd om hun staking door te zetten." CNV Vakmensen, De Unie en FNV Bondgenoten willen tien procent meer loon voor het personeel.

Het personeel van de fabriek begon vorige week opnieuw met staken, nadat een eerste poging op 11 september was stopgezet. Twee grote afnemers probeerden de staking afgelopen vrijdag via een kort geding een halt toe te roepen. De rechter wees dat af maar schreef opnieuw een minimumproductie voor in verband met de veiligheid. Volgende week mag de productie bovendien nog verder worden teruggeschroefd: van 43 naar 33 ton chloor per uur. De maximumcapaciteit is 72 ton.

De vakbonden willen dat het 95-koppige personeel van Membraam Elektrolyse Bedrijf een aparte cao krijgt, zodat de forse loonsverhoging mogelijk wordt. Omdat de medewerkers nu onder de bedrijfscao van AkzoNobel vallen, verdienen zij veel minder dan personeel van concurrenten. AkzoNobel noemde de eis eerder 'monsterlijk'.

ING verslikt zich in groei internetbankieren

Dat ING met zo veel storingen kampt, komt doordat de computersystemen van de bank niet berekend zijn op de groei van internetbankieren. Dat geeft een woordvoerder maandag toe. Het upgraden van de systemen om de toestroom van klanten het hoofd te kunnen bieden staat volgens de bank 'hoog op het lijstje'. "We willen hier snel grote stappen in zetten."

"Onze klanten zijn het afgelopen jaar steeds vaker gebruik gaan maken van online bankieren en loggen steeds vaker in op hun app", verklaart de zegsvrouw de toename van het aantal storingen. Dat concurrenten hier minder last van lijken te hebben kan ze niet verklaren.

De website allestoringen.nl meldde maandag dat ING veel vaker last heeft van storingen dan ABN AMRO en Rabobank. Het aantal storingsdagen voor ING-klanten zou twee keer zo hoog liggen als vorig jaar. De bank heeft gemiddeld elke twee dagen enkele problemen en kampt om de vijftien dagen met een grote storing.

ING geeft toe dat er veel storingen zijn, maar nuanceert wel de getallen van de storingwebsite. "Het komt niet overeen met onze metingen." Volgens de woordvoerder komt dat voor een deel doordat de website meet op basis van social media. Als klanten bijvoorbeeld klagen over de sluitingstijden van internetbankieren op feestdagen, zou allestoringen.nl dat ook als een storing aanmerken.

Treinreizigers moeten tot 2021 hun plasje inhouden

Halverwege 2021 hebben alle sprinters van de NS een toilet. Dat is ruim drie jaar eerder dan beloofd, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maandag aan de Tweede Kamer. In totaal moet in 131 treinstellen een toilet komen.

Het inbouwen van de toiletten, die ook voor passagiers in een rolstoel toegankelijk zijn, is volgens Mansveld een complexe operatie. "Een bestaand type toilet wordt nu ingebouwd in een nieuw type treinstel dat niet is ontworpen voor het plaatsen van toiletten."

Volgens de huidige planning begint de NS in het eerste kwartaal van 2018 met het inbouwen van een wc in het eerste treinstel. Vervolgens worden elke drie maanden, vanaf het tweede kwartaal van 2018 tot en met het tweede kwartaal van 2021, tien treinstellen voorzien van een toilet. Alleen enkele oude sprinters worden volgens afspraak niet aangepast, schrijft Mansveld.

De NS onderhandelt met verschillende leveranciers over de opdracht. Naar verwachting wordt de knoop voor het einde van het jaar doorgehakt. "Zodra er sprake is van een formele opdracht, wordt de planning concreter en zekerder", tekent de staatssecretaris nog wel aan.

Syrië: beleid VS is recept voor meer geweld

Het tweesporenbeleid dat de Verenigde Staten in Syrië voeren is een recept voor meer geweld en terreur. Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem maandag gezegd in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Aan de ene kant voorzien de VS opstandelingen van wapens, geld en training, terwijl aan de andere kant luchtaanvallen op andere opstandelingen worden uitgevoerd. Volgens Al-Moallem zorgt een dergelijk beleid ervoor dat er een 'vruchtbare bodem' wordt gelegd voor de groei van extremisme in landen als Syrië, Irak en Libanon.

De internationale coalitie die onder leiding van de VS staat voerde vorige week voor het eerst luchtaanvallen uit in Syrië. Militaire bases, trainingskampen, wapeninstallaties en olie-installaties van de rebellen werden daarbij onder vuur genomen.

Eerder al voerden de VS samen met Arabische bondgenoten aanvallen uit in Irak, waar terreurorganisatie Islamitische Staat een groot gebied in handen heeft.

In de coalitie werken onder andere Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Jordanië samen met de VS. Al-Moallem zei dat onder de landen die zich hebben aangesloten bij de coalitie landen zijn die steun geven 'aan gewapende terreurgroepen'. De minister noemde geen landen bij naam, maar Syrië heeft eerder kritiek geleverd op Saudi-Arabië en Qatar, omdat die groepen steunen die tegen de Syrische president Bashar Assad strijden.

Al-Moallem zei dat Syrië zich wel aan de kant van de coalitie schaart om IS, dat 'als een monster is losgeslagen' in Syrië, Irak en Libanon, te stoppen. "Laat ons samen deze ideologie en de uitvoerders ervan stoppen. Laat ons samen druk uitoefenen op de landen die zich hebben aangesloten bij de coalitie (...) zodat ze niet langer gewapende terreurgroepen steunen. Alleen dan wordt het militair aanpakken van terrorisme levensvatbaar."

'40.000 dode migranten sinds 2000'

Sinds 2000 zijn zeker 40.000 migranten omgekomen bij hun poging om in een ander land een betere toekomst op te bouwen. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) maandag bekendgemaakt op basis van eigen onderzoek.

"Onze boodschap is duidelijk: migranten sterven, terwijl dat niet nodig is", aldus directeur-generaal William Lacy Swing van de IOM. Hij riep de internationale gemeenschap op om migranten te helpen en meer te doen "dan het tellen van het aantal slachtoffers".

Europa blijkt de gevaarlijkste bestemming voor vluchtelingen. 22.000 van hen hebben sinds 2000 de poging om het oude continent te bereiken, met de dood moeten bekopen.

IOM: 40.000 dode migranten sinds 2000
IOM: 40.000 dode migranten sinds 2000 (Foto: ANP)

Nijmeegs gezin sluit zich aan bij jihadstrijders

Een gezin uit Nijmegen is afgereisd naar Syrië om zich aan te sluiten bij een jihadistische groepering. Het gaat om een vader, moeder, twee minderjarige kinderen en nog een vijfde persoon. Dat heeft de gemeente Nijmegen bekendgemaakt.

Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls (CDA) heeft maandag de gemeenteraad ingelicht. Volgens hem waren er voor zover bekend geen signalen uit de directe omgeving van het gezin die wezen op een vertrek naar Syrië. Toen de kinderen na de zomervakantie niet meer op school verschenen kreeg de gemeente argwaan.

Bruls heeft geen aanwijzingen dat andere gezinnen ook op het punt staan te vertrekken. Desondanks blijft de gemeente alert op signalen uit de wijken op het gebied van radicalisering.

Doodstraf om moord op imam China

Twee mannen zijn door een Chinese rechter ter dood veroordeeld voor de moord op een islamitische geestelijke in de westelijke Chinese stad Kashgar. Een derde persoon kreeg levenslang. Dat hebben Chinese staatsmedia gemeld.

Gheni Hasan en Nurmemet Abidilimit werden schuldig bevonden aan het organiseren en leiden van een terreurorganisatie en moord met voorbedachte rade. Zij kregen de doodstraf. De derde, Atawulla Tursun, werd schuldig bevonden aan het lidmaatschap van een terreurorganisatie en kreeg levenslang.

De drie mannen vermoordden op 30 juli na het ochtendgebed de 74-jarige imam Jume Tahir. De moord paste in een reeks van aanslagen door Oeigoeren op overheidsinstellingen en aanhangers van Beijing. Het geweld heeft het afgelopen anderhalf jaar al aan meer dan vierhonderd mensen het leven gekost.

Meer vergunningen monstertruckshows ingetrokken

Zeker vijf monstertruckshows die de komende week zouden plaatsvinden in Overijssel zijn na het ongeluk in Haaksbergen afgelast. De gemeenten Raalte, Hellendoorn, Ommen en Losser hebben in navolging van Tubbergen besloten de vergunning in te trekken uit piëteit met de nabestaanden en slachtoffers, zo laten ze weten.

Bij het evenement zondag in Haaksbergen reed een monstertruck het publiek in. Daarbij vielen drie doden en 24 gewonden. Vijf van hen liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Lotto definitief sponsor schaatsers en wielrenners

De samenwerking tussen wielerteam Belkin Pro Cycling en schaatsteam BrandLoyalty is definitief. Vanaf komend seizoen vallen de twee formaties onder één noemer: TEAMLottoNL. De Lotto wordt de belangrijkste geldschieter van de twee teams, BrandLoyalty gaat fungeren als subsponsor. 

Beide ploegen meldden vandaag dat het contract is getekend. Al vanaf 1 oktober zal het schaatsteam van Jac Orie door de Lotto gesponsord worden. De wielerploeg volgt op 1 januari 2015, als het nieuwe seizoen ook daar begint. Beide ploegen gaan rijden onder de naam TEAMLottoNL. 

Er was al een principeakkoord bereikt, maar een officiële handtekening was nog niet gezet. Bij het schaatsteam rijden onder anderen Sven Kramer, Kjeld Nuis en Stefan Groothuis. Voor de nieuwe wielerploeg hebben renners als Robert Gesink, Laurens ten Dam en Wilco Kelderman al een contract. 

Ton schadevergoeding wegens chroomverf

Een oud-medewerker van de vliegbasis Twente heeft een schadevergoeding van honderdduizend euro gekregen omdat hij zonder afdoende bescherming met chroomverf heeft gewerkt. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) in antwoord op Kamervragen van CDA en D66.

Defensie heeft in 2001 aansprakelijkheid erkend. Daarna volgde jarenlang gesteggel over de omvang van de schadevergoeding, zo blijkt uit de antwoorden. In 2008 is uiteindelijk een overeenkomst gesloten met de man, die tot eind 2007 bij Defensie in dienst was.

In totaal heeft Defensie tussen 1999 en 2011 in vijf gevallen aansprakelijkheid erkend voor gezondheidsschade erkend door chroomverf en andere middelen, meldt Hennis verder. Mogelijk hebben er nog meer zaken gespeeld, die niet in de archieven zijn terug te vinden. Pas sinds kort worden chroomverfzaken apart geregistreerd.

De afgelopen tijd is duidelijk geworden dat defensiepersoneel op grote schaal is blootgesteld aan verf met het kankerverwekkende chroom-6. Sinds maart hebben zich 515 medewerkers en oud-medewerkers gemeld die met chroomverf hebben gewerkt. Ongeveer twintig procent zegt gezondheidsklachten te hebben. Hennis laat de kwestie onderzoeken.

D66 wil opheldering over 'verboden' interview

D66 wil tekst en uitleg van minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) over een interview dat hij geprobeerd zou hebben te verbieden. Uit de publicatie zou blijken dat Blok de isolatie-eisen voor nieuwbouwwoningen stilzwijgend heeft afgezwakt.

Het vakblad Bouwformatie meldt dat het ministerie van Blok pogingen heeft gedaan een interview met een directeur-generaal te verbieden. Blok zou zich hebben gestoord aan een begeleidende tekst, waarin wordt uiteengezet dat de isolatie-eisen op ondeugdelijke gronden zijn afgezwakt. Volgens Bouwformatie is Blok gezwicht voor de bouwlobby.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven spreekt van een 'zeer ernstige aantijging'. Hij wil weten of inderdaad sprake is van ondeugdelijk onderzoek. Ook moet Blok uitleggen waarom de Tweede kamer niet is geïnformeerd over het afzwakken van de isolatie-eisen. Dat het ministerie zou hebben geprobeerd het interview tegen te houden noemt Verhoeven 'heel verwonderlijk'.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat Blok niet op de hoogte was van het interview en dus ook niet heeft geprobeerd publicatie te voorkomen. De verdere gang van zaken, ook rondom de isolatie-eisen, wordt uitgezocht.

Seizoenpas voor Shadow of Mordor

Vandaag hebben Warner Bros. Interactive Entertainment en Monolith Productions een trailer uitgegeven waarin de DLC van Middle-earth: Shadow of Mordor wordt uitgelicht.

Spelers die de seizoenpas van Middle-earth: Shadow of Mordor aanschaffen hebben toegang tot ‘story missions', een challenge modus, runes en nog veel meer tijdens hun reis door Mordor. De Season Pass is verkrijgbaar voor € 24,99.

De extra content bevat:

Nieuwe ‘story missions', waaronder:

  •  ‘Guardians of the Flaming Eye' Orc Warband Mission: sta oog in oog met Sauron's elite ‘Defenders' voor de Black Gate en verkrijg de Rising Flame rune
  • ‘Lord of the Hunt' Story Mission: Spelers verdienen nieuwe vaardigheden en epische runes bij het jagen en temmen van de legendarische monsters van Mordor
  • ‘The Bright Lord' Story Mission: Speel als Celebrimbor, de grote Elfenkoning van de ‘Second Age', en kom Sauron en de macht van zijn strijdkrachten onder ogen

Vroege toegang tot de Trials of War, waaronder:

  • Test of Speed Challenge Mode: Toon jouw efficiëntie in gevechten en behaal hoge scores voor de snelheid waarmee Talion de vijanden verslaat
  • Test of Wisdom Challenge Mode: Bewijs jouw strategische vaardigheden door punten te verdienen voor bekwaamheid, snelheid en efficiëntie
  • Endless Challenge Mode: Deze modus brengt voortdurende nieuwe vijandelijke legioenen voort. De Runes die je verdient, geven toegang tot krachtige upgrades

En dan is er nog toegang tot toekomstige content, waaronder runes, skins en additionele add-on content

Middle-earth: Shadow of Mordor biedt een dynamische omgeving waar spelers, gedreven door wraak, Mordor naar hun hand zetten. De game begint in de nacht dat Sauron terugkeert naar Mordor en zijn Black Captains op brute wijze de Rangers van de Black Gate executeren. Spelers nemen de rol aan van Talion, een ranger die deze nacht zijn leven, zijn familie en alles wat hij lief heeft verliest. Uit de dood herrezen door de mysterieuze Spirit of Vengeance begint Talion aan een lange reis op zoek naar vergelding. Tijdens Talions tocht ontrafelen spelers het mysterie van de geest die hem in zijn macht heeft, ontdekken zij de oorsprong van de ‘Rings of Power' en confronteren zij de ultieme vijand.

Middle-earth: Shadow of Mordor wordt in Europa gelanceerd op 3 oktober 2014 voor PlayStation 4 en Xbox One, op 30 september voor pc via Steam en op 18 november voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Chinezen in rij voor nummertje One

De Xbox One is sinds vandaag te koop in China. En je zou het niet verwachten, maar in tegenstelling tot de Japanners, stonden er in China wel lange rijen met mensen om de zwarte doos van Microsoft in huis te halen.

Microsoft heeft een groot voordeel: het is de eerste console is die er wordt verkocht nadat er veertien jaar lang geen consoles te koop waren in Chinese electronicawinkels. Gamers die de Xbox One op de launchdag kochten, ontvingen er tevens een speciale controller met de inscriptie "China Day One" bij.

De release was zelfs een item in het landelijke nieuws.

China Xbox One

Xbox One China

Xbox One

'Nieuwe pensioenregels treffen nabestaande'

Partners van ernstig zieke werknemers dreigen er flink op achteruit te gaan als hun wederhelft na 31 december overlijdt. Door de versobering van het pensioenstelsel krijgen zij in sommige gevallen jaarlijks enkele duizenden euro's minder aan nabestaandenpensioen. Vooral de nabestaanden van jongere werknemers worden hard getroffen, zo waarschuwt Aegon maandag.

In het geval van een 40-jarige werknemer met een jaarsalaris van anderhalve ton levert dat de partner die achterblijft een tegenvaller van 1500 euro in de maand op, zo berekende de verzekeraar. "Wij maken ons ernstige zorgen over de situatie die per 1 januari ontstaat", zo stelt Maarten Edixhoven, directeur van de pensioenentak.

Bij het vaststellen van het nabestaandenpensioen wordt gekeken naar hoeveel oudedagsvoorziening een werknemer zou krijgen als hij de pensioenleeftijd had bereikt. Door de nieuwe pensioenregels kunnen werknemers vanaf volgend jaar echter niet langer ongelimiteerd geld oppotten voor later. Die beperking heeft gevolgen voor de verwachte pensioenopbouw en dus ook voor de hoogte van het nabestaandenpensioen.

Door de nieuwe pensioenregels daalt het bedrag dat werknemers jaarlijks belastingvrij mogen wegzetten met twaalf procent per jaar. Vooral voor jongeren is die verandering ingrijpend, omdat zij nog vele jaren pensioen moeten sparen. Hun verwachte pensioenopbouw daalt bij het ingaan van het nieuwe jaar dus fors.

Studentenbond betwijfelt leegstand studentenhuizen

Het is twijfelachtig of veel studentenhuizen in de toekomst getroffen worden door grote leegstand. Dat zegt voorzitter Tom Hoven van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) maandag in een reactie op een ING-onderzoek. De economen van de bank hebben volgens Hoven niet gekeken naar het aantal tijdelijke studentenwoningen dat in de toekomst verdwijnt.

Veel van die tijdelijke huisvesting, die op grond staat met een andere bestemming, mogen maximaal tien jaar blijven staan, zo zegt Hoven. "Dus op een dag vallen die huizen weg", aldus de LSVb-voorzitter. Door het verdwijnen van die huizen valt de leegstand van studentenwoningen veel lager uit dan ING voorziet.

Economen van ING voorspellen in een maandag gepubliceerde analyse dat de vraag naar studentenkamers vanaf 2025 daalt. Vooral kamers op mindere locaties zouden daardoor leeg komen te staan.

Opnieuw bloedige bombardementen op Donetsk

De opstandige Oost-Oekraïense miljoenenstad Donetsk is zondagnacht getroffen door de zwaarste bombardementen in weken. De beschieting van het rebellenbastion en de gevechten in en rond de stad kostten minstens twaalf mensen het leven. Er vielen zeker 32 gewonden.

Hoe de verliezen over de strijdende partijen zijn verdeeld en hoeveel burgers er zijn omgekomen is nog niet geheel duidelijk. Het stadhuis meldt drie doden en vijf gewonden. De nationale veiligheidsraad (NSDC) van Oekraïne spreekt van negen gesneuvelde en 27 gewonde soldaten. Volgens de NSDC is het geweld maandag geluwd.

Een tiental gebouwen in het noorden van Donetsk zijn door de salvo's van Oekraïense regeringstroepen verwoest. Ook enkele woonwijken rond het vliegveld van de metropool liggen inmiddels onder vuur. De luchthaven is in handen van het leger.

Het aanhoudende geweld brengt de op 5 september afgekondigde wapenstilstand aan het wankelen.

Anti-islamreclame verdwijnt van ov in New York

Een advertentiecampagne in het openbaar vervoer in New York gericht tegen de islam is maandag teruggetrokken door de adverteerders. Op de posters was de Amerikaanse journalist James Foley te zien samen met de strijders van Islamitische Staat die hem onthoofdden.

De campagne werd teruggetrokken na kritiek van de familie van Foley. Achter de reclame zit een actiegroep onder leiding van blogger Pamela Geller. Volgens Gellers advocaat is de familie van Foley op de hoogte gesteld dat de campagne is teruggetrokken. 'Ze begrijpt en voelt de pijn van de nabestaanden'.

Andere posters, waarop Foley niet te zien is, worden wel gewoon opgehangen in het openbaar vervoer.

Elke kogel telt in The Evil Within

Om te vieren dat The Evil Within, de nieuwe survivalhorror-game van gamedirector Shinji Mikami af is, staat er een nieuwe trailer op het internet.

De video, Every Last Bullet genaamd, biedt spelers een basisles in overleven. Door verstandig om te gaan met je voorraden en ammunitie en door simpelweg te weten wanneer je het op een lopen moet zetten, kun je net dat ene moment langer in leven blijven.

De game wordt ontwikkeld door Shinji Mikami en het team bij Tango Gameworks. Detective Sebastien Castellanos en zijn partners komen ter plaatse om een gruwelijke massamoord te onderzoeken. Nadat hij getuige was van de afslachting van zijn collega's door een mysterieuze kracht, loopt hij zelf in de hinderlaag en wordt hij bewusteloos geslagen. Wanneer hij ontwaakt, lijkt hij terechtgekomen in een verknipte wereld waar afschuwelijke schepsels tussen de doden ronddwalen. Sebastian begin aan een angstaanjagend avontuur met als doel te overleven en te ontdekken wat er achter dit onvoorstelbare kwaad zit. Als speler moet je met beperkte middelen tot je beschikking vechten om te overleven.

The Evil Within zal op dinsdag 14 oktober beschikbaar zijn voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, en pc.

Stilleven Van Gogh moet 39 miljoen opleveren

Een stilleven van Vincent van Gogh wordt in november geveild in New York. De Nederlandse schilder maakte het werk aan het einde van zijn leven. Sotheby's verwacht dat het doek van een vaas met rode klaprozen en madeliefjes 39 miljoen euro oplevert.

Van Gogh schilderde het doek in het huis van zijn dokter Paul Gachet. Het is een van de weinige werken die Van Gogh verkocht tijdens zijn leven. Het komt ook niet vaak voor dat een werk van Van Gogh wordt geveild. Het doek zat meer dan twintig jaar in dezelfde privécollectie.

Voordat het doek op 4 november onder de hamer gaat wordt het nog getoond in Hong Kong en in Londen. Vanaf 31 oktober is het werk te zien in New York.

Politie Hong Kong verdedigt hard optreden

De politie van Hong Kong heeft maandag het harde optreden van afgelopen zondag verdedigd. Volgens de politie was het gebruik van traangas en pepperspray gerechtvaardigd om de betogers in toom te houden. Duizenden mensen waren afgelopen weekeinde de straat opgegaan om hun ongenoegen over de bemoeienis van Beijing te betuigen en meer democratie te eisen.

Volgens de politie zijn er zondag 87 traangasgranaten ingezet. Dat was een gepaste reactie op de pogingen van de betogers om door afzettingen te breken, aldus de politie in een verklaring. In totaal raakten 41 mensen gewond, onder wie twaalf agenten.

"Politiekordons werden stevig aangevallen door een aantal gewelddadige betogers. De politie moest dus minimaal geweld gebruiken om op dat moment de afstand tussen de agenten en de betogers te vergroten", zei Cheung Tak-keung van de Hong Kongse politie.

Hoewel veel mensen de betogers steunen, is niet iedereen het eens met hun standpunten. "Ik ben het absoluut oneens met de demonstranten", zei een oudere dame. "Diegenen die zestig tot zeventig jaar geleden naar onze stad kwamen hadden niets en hebben hard gewerkt en geleden om van Hong Kong de rijke stad te maken die het nu is. En nu hebben de betogers de samenleving ontwricht. Voor mij is het een luxe om te eten te hebben en en te kunnen slapen. Ik heb geen democratie nodig. Wat betekent het eigenlijk?"

Jihadverdachten blijven langer in de cel

Een man uit Den Haag die wordt verdacht van het ronselen van jongeren voor de jihad en een teruggekeerde Syriëganger uit Amsterdam blijven langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag besloten, zo meldt een woordvoerder.

De twee blijven achter slot en grendel, omdat de rechter bang is voor herhaling als ze op vrije voeten komen. De Amsterdammer blijft tot aan de inhoudelijke behandeling van zijn zaak in november vastzitten. De Hagenaar komt 'voorlopig' ook niet vrij.

Aanklager wil PSV'er Brenet twee duels schorsen

Joshua Brenet hangt een schorsing boven het hoofd. De verdediger van PSV heeft van de aanklager betaald voetbal van de KNVB een schikkingsvoorstel gekregen van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Brenet kreeg zondag rood in de met 1-0 verloren wedstrijd tegen sc Heerenveen. PSV maakt later op de dag bekend of het schikkingsvoorstel wordt geaccepteerd.

Ook Stefano Marzo van Heerenveen werd door scheidsrechter Kevin Blom met rood van het veld gestuurd. Hij heeft een schikkingsvoorstel ontvangen van één duel.

Heracles Almelo moet het voorlopig mogelijk stellen zonder Mark Engberink. Na zijn rode kaart tegen PEC Zwolle ontving hij een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk.

Woordvoerster premier blijkt pornoactrice

De carrière van Jena Tamulevicha hangt aan een zijden draadje. Op internet zijn namelijk beelden opgedoken waaruit blijkt dat de woordvoerster van de Letse premier meespeelt in een snoeiharde pornofilm.

Het bewuste flimpje zou in 1999 zijn gemaakt in Moskou. Jena, die in deze seksfilm Jahna wordt genoemd, beweert hier een mondje Russisch te kunnen. Na een kort interview staat ze op en kleedt zich uit.

Het pornofilmpje gaat nu als een lopend vuurtje door de online media van Letland. Tamulevicha heeft inmiddels gereageerd met de mededeling dat het hier om een privékwestie gaat en dat ze zelf niet aan een politieke partij is verbonden.

Het filmpje is inmiddels onderdeel geworden van een lastercampagne van de oppositiepartij van Letland. Tamulevicha werd op 8 april aangenomen als woordvoerster van premier Laimdota Straujuma.

VN-missie tegen ebola opent in Ghana

De missie van de Verenigde Naties om de ebola-epidemie in West-Afrika te bestrijden heeft maandag haar deuren geopend in Ghana. Hoofd van de UNMEER-missie, Anthony Banbury, en zijn team zijn in de hoofdstad Accra aangekomen.

De organisatie gaat vanuit Ghana kijken waar de drie hardst getroffen landen - Liberia, Guinee en Sierra Leone - het meest behoefte aan hebben om de ziekteuitbraak te beteugelen. Hierna zorgt de missie ervoor dat alle hulp, van medische benodigdheden tot gezondheidswerkers, op de juiste plekken terechtkomen.

West-Afrika kampt momenteel met de grootste en dodelijkste ebola-uitbraak uit de geschiedenis. Naar schatting zijn al meer dan drieduizend mensen aan de ziekte bezweken. Analisten gaan er vanuit dat het werkelijke dodental veel hoger ligt.

Veel vaker huwelijksdwang dan geregistreerd

Het gevallen van huwelijksdwang in Nederland ligt een stuk hoger dan geregistreerd. In 2011 en 2012 werden 181 gevallen van huwelijksdwang vastgelegd, maar deskundigen denken dat er in die periode minimaal 674 en maximaal 1914 mensen slachtoffer van werden. Dat blijkt uit een brief die minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Asscher baseert zich op onderzoek dat hij het Verwey-Joncker Instituut heeft laten uitvoeren. Voor het onderzoek zijn 552 mensen uit de zorg, hulpverlening en welzijn ondervraagd.

Het onderzoek wijst ook uit dat professionals denken dat er op grotere schaal sprake is van achterlating en huwelijkse gevangenschap. Van achterlating zijn 178 gevallen geregistreerd, terwijl de inschatting is dat hier minimaal 364 en maximaal 1631 mensen slachtoffer van zijn geworden. Van huwelijkse gevangenschap zijn er 140 registraties, terwijl professionals denken dat hier minstens 447 en maximaal 1687 slachtoffers van zijn.

Meest genoemde aanleiding voor gedwongen huwelijken is volgens de minister collectieve druk binnen de familie en het belang dat wordt gehecht aan het voortzetten van familietradities, waarbij het gebruikelijk is via een gearrangeerd huwelijk te trouwen. 'Verwesteren' zou veelal een rol spelen bij jongeren die worden achtergelaten in bijvoorbeeld het land van herkomst.

Bij het achterlaten van echtgenotes kunnen huwelijksproblemen, een aangetaste familie-eer, economische redenen of de wens van de partner een nieuwe echtgenoot te trouwen een rol spelen. Bij huwelijkse gevangenschap ligt de aanleiding onder meer vaak in schaamte en de wil de 'eer' te behouden. Vooral de vrouwen blijken druk te voelen om bij hun partner te blijven aangezien zij meestal de 'schuld' krijgen van een mislukt huwelijk, schrijft Asscher.

De minister stelt in de brief zich bewust te zijn de ernst van de problematiek. "Het gezicht dat dit onderzoek geeft aan de wat abstracte terminologie van huwelijksdwang, achterlating en huwelijkse gevangenschap is mensonterend", schrijft hij. Volgens hem zijn er wel 'hoopgevende positieve ontwikkelingen gaande'. Zo geven ouders hun kinderen meer keuzevrijheid omdat zij niet willen dat die in dezelfde situatie als zij terechtkomen, stijgt het opleidingsniveau van vrouwen en is sprake van meer individualisering in migrantengemeenschappen.

Asscher verwijst verder naar extra maatregelen om huwelijksdwang en achterlating aan te pakken, waartoe het kabinet in 2012 besloot. Volgens hem is daarmee de afgelopen jaren veel in gang gezet en afgerond. "Toch bevestigt dit onderzoek ook mijn overtuiging dat een duurzame, meerjarige aanpak nodig is en blijft", schrijft Asscher. De komende tijd wil hij samen met organisaties, gemeenten en professionals kijken wat er verder moet gebeuren. Eind dit jaar wil de minister de Kamer daarover op de hoogte brengen.

Storing internetbankieren ING lijkt opgelost

De storing waar het internetbankieren van ING maandagochtend mee te kampen had lijkt verholpen. Rond 13.45 uur kwamen minder meldingen binnen. Ook betalingen werden weer uitgevoerd, meldde een woordvoerder van de bank.

Het is nog niet bekend wat de storing veroorzaakte. Er lijkt geen verband te zijn met de storing van zaterdag, stelt een woordvoerder. Door die storing konden ING-klanten bijna tien uur lang helemaal niet internetbankieren.

Later deze dag wordt bekend of de storing van maandag inderdaad helemaal verholpen is. Klanten konden door de storing, die volgens allestoringen.nl om 06.15 uur begon, geen geld overmaken via de website van de bank. Overmaken via iDeal en de app van ING kon wel.

Berlijn geschokt om mishandeling asielzoekers

De Duitse regering heeft maandag de vermoedelijke mishandeling van asielzoekers door de bewakers van een asielzoekerscentrum in Hagen in felle bewoordingen afgekeurd. De regering toonde zich geschokt door de berichten.

De politie in Hagen, in het westen van Duitsland, maakte zondag bekend dat zij onderzoek doet naar beschuldigingen dat de bewakers, die werken voor een privaat beveiligingsbedrijf, asielzoekers fysiek en mentaal hebben mishandeld. Op de telefoon van een bewaker zijn bewijzen aangetroffen. Zo is te zien hoe een bewaker zijn voet in de nek van een asielzoeker heeft gezet, die geboeid op de vloer ligt.

Regeringswoordvoerder Steffen Seibert zei maandag dat 'iedere burger geschokt zou zijn door dergelijke beelden en zou willen weten of dat wat er op de beelden staat ook echt gebeurd is'. Hij riep op tot een onderzoek en zei dat de verantwoordelijken moeten worden gestraft.

Duitsland heeft dit jaar te maken met een forse toename van het aantal asielaanvragen. Deels komt dat door de oorlog in Syrië.

Noord-Korea verslaat het Zuiden in het Zuiden

De Noord-Koreaanse voetbalvrouwen hebben zich maandag waarschijnlijk onsterfelijk gemaakt voor de leiders in eigen land. Tijdens de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon wisten ze in de halve finale af te rekenen met het thuisland, waarmee ze officieel nog in oorlog zijn.

Al na twaalf minuten bracht Jung Seol-bin het thuisland uit een vrije trap op voorsprong. Nog ruim voor het einde van de eerste helft konden de Noord-Koreaanse vrouwen dankzij Ri Yeg-yong iets terugdoen, ongetwijfeld geïnspireerd door het vertrouwen van Almachtige Kameraad Kim Jong-un. Voor het Zuiden was het pas de eerste tegentreffer op het toernooi, nadat ze in de eerste vier wedstrijden in totaal 29 keer hadden gescoord.

In de tweede helft gebeurde lang niet veel, tot Zuid-Korea na 60 minuten een aantal kansen achter elkaar kreeg. Gelijk daarna volgde een kans voor aanvoerdster Ra Un-sim uit het Noorden, maar ook die ging mis. Twee minuten voor het einde leek het thuisland het te beslissen, maar Ji So-yun schoot van afstand snoeihard op de lat, terwijl ook de rebound gemist werd. 

In de allerlaatste seconde van de blessuretijd sloeg plotseling het noodlot toe voor Zuid-Korea. Er werd een blunder gemaakt in de verdediging en supersub Ho Un-byol was er als de kippen bij. Na haar winnende treffer in de kwartfinale bracht ze nu haar teamgenoten - en ongetwijfeld het volledige land - in extase door Noord-Korea naar de strijd om het goud te schieten. Een heldin was Ho overigens al, want vorig jaar werd ze uitgeroepen tot Sporter van het Jaar in haar land.

Bij de mannen is een clash tussen de twee rivalen ook nog mogelijk. Zuid-Korea versloeg Japan in de kwartfinale, waardoor het dinsdag de halve finale speelt tegen Thailand. Noord-Korea won op zijn beurt met 1-0 van de Verenigde Arabische Emiraten, waardoor zij het dinsdag op mogen nemen tegen Irak. Donderdag volgt de grote finale, met mogelijk dus een nieuwe editie van Noord tegen Zuid.

Captain Cho So-hyun (links) van Zuid-Korea staat er verslagen bij, terwijl de Noord-Koreaanse dames feest vieren na de winnende treffer in de slotseconde (Foto: Getty)

 

Mexicaanse agenten vast voor doodschieten studenten

De Mexicaanse autoriteiten hebben 22 politieagenten opgepakt voor een reeks moorden. Ze houden de agenten en enkele nog onbekende schutters verantwoordelijk voor de dood van drie studenten en drie inzittenden van een bus vol voetballers.

De politie van Iguala in de deelstaat Guerrero raakte vrijdagavond slaags met studenten van een lerarenopleiding die drie bussen hadden gekaapt. Drie studenten lieten daarbij het leven. Later die nacht werden op de snelweg zeker twee taxi's en een bus beschoten. De chauffeur van de bus, die een voetbalploeg uit de buurt vervoerde, een vrouw en een voetballer kwamen daarbij om.

De autoriteiten van Iguala, dat een kleine tweehonderd kilometer ten zuiden van Mexico-Stad ligt, manen de bevolking de kalmte te bewaren tot duidelijk is wat er is voorgevallen. De Nationale Mensenrechtencommissie heeft een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen.

In het noorden van Mexico was het juist het ontbreken van de sterke arm dat tot bloedvergieten leidde. Een bendeoorlog in Guachochi, in de deelstaat Chihuahua, kostte volgens het openbaar ministerie vrijdag elf mensen het leven. Het Sinaloa- en het Juarezkartel strijden al geruime tijd om de heerschappij in het afgelegen berggebied, dat een belangrijke schakel zou zijn in de drugsroute naar de Verenigde Staten.

Vrijspraak voor verkrachten gehandicapte dochter

Een 71-jarige man uit Appingedam is door de rechtbank in Groningen vrijgesproken van het jarenlange verkrachten van zijn verstandelijk beperkte dochter. Volgens de rechtbank kan verkrachting niet worden bewezen, omdat geen sprake is geweest van dwang. Wel veroordeelde de rechtbank de man tot twee weken cel voor het aanranden van zijn andere dochter, die hij onverhoeds bij de borsten greep.

De officier van justitie eiste twee weken geleden vier jaar cel voor het jarenlange verkrachten van de ene en het aanranden van de andere dochter. De aanklager bestempelde de vader als een seksuele veelvraat. Vanwege de vrijspraak werd de gevraagde schadevergoeding van ruim twintigduizend euro afgewezen.

Twee van de drie dochters deden vorig jaar aangifte. Volgens hen werd ook een derde dochter, met verstandelijke beperkingen, door de vader misbruikt maar durfde die de mond niet open te doen. Een oudere broer verklaarde ook jarenlang door de vader te zijn misbruikt, maar zijn zaak was verjaard.

De vader kon zich tijdens de zitting de cruciale details niet meer herinneren. Wel vertelde hij dat hij meermalen door zijn echtgenote werd betrapt terwijl onzedelijk met zijn kroost bezig was. De vrouw hield haar mond hierover. Volgens deskundigen kampt de vader zelf met een verstandelijke beperking en antisociaal gedrag.

'AC: Rogue komt naar pc'

Officieel komt Assassin's Creed: Rogue uit op PlayStation 3 en Xbox 360, maar het lijkt er sterk op dat de game, waarin je een assassijn speelt die tempelier is geworden, ook naar pc komt. Meerdere users op NeoGaf zeggen hier aanwijzingen voor te hebben gevonden.

Allereerst zou Ubisoft zelf het aangeven. Er is namelijk een screenshot gemaakt waaruit blijkt dat de Uplay-pagina van AC: Rogue aangeeft dat er ook een pc-release komt. Als tweede geeft de website van de Braziliaanse leeftijdsclassificeerder aan dat de game op de last-genconsoles én op pc uitkomt.

Het lijken op zich sterke aanwijzingen, maar er is één grote maar aanwezig. Ubisoft, de ontwikkelaar en uitgever zelf, heeft nog niets laten weten over een pc-release.

Assassin's Creed: Rogue komt 11 november in ieder geval zeker uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Assassin's Creed: Rogue

Lichte hersenschudding Verhaegh

Paul Verhaegh lijkt zich niet te hoeven afmelden voor het Nederlands elftal. De captain van FC Augsburg liep zondagmiddag na een kopduel met Hertha BSC-aanvaller Ronny een lichte hersenschudding op.  Kapitän Verhaegh was eerder in de wedstrijd trefzeker vanaf de strafschopstip.

"Ik ben grondig onderzocht in het ziekenhuis en het is slechts een lichte hersenschudding. De vreugde van de zege is groter dan de kater", zei de verdediger tegen Duitse media. FC Augsburg-coach Markus Weinzierl hoopt dat 3-voudig international Verhaegh snel herstelt van zijn blessure. "Ik hoop niet dat hij nu denkt dat Nederland wereldkampioen is", aldus Weinzierl, die verwijst naar de hersenschudding van Duits international Christoph Kramer in de gewonnen WK-finale tegen Argentinië. De middenvelder sloeg volgens teamgenoten wartaal uit na een botsing met Ezequiel Garay.

Verhaegh is opgenomen in de 30-koppige voorselectie van Oranje voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan (10 oktober) en IJsland (13 oktober). De Limburger kwam op het WK in Brazilië één duel in actie bij Oranje. In de achtste finales tegen Mexico kreeg de rechtsback een basisplaats.

Snel beslissing geëist over vervolging Wilders

Het Openbaar Ministerie moet binnen twee weken duidelijkheid geven of het PVV-leider Geert Wilders gaat vervolgen vanwege zijn uitspraken over 'minder Marokkanen'. Doet het OM dit niet of wordt besloten Wilders niet te vervolgen, dan wil de stichting Iedereen Gelijk de vervolging met een speciale procedure afdwingen.

De oproep die de stichting maandag doet is een reactie op recente berichten dat het OM nog geen uidelijkheid kan bieden over de behandeling van de aangiften. De stichting vindt dit onacceptabel en dreigt met een artikel 12-procedure.

"Het OM is overladen met aangiften en de maatschappelijke onrust die volgde was overduidelijk", zegt voorzitter Hugo van Halder. "Wij vinden het onbegrijpelijk dat het OM zo lang twijfelt en geen uitspraak durft te doen in deze zaak."

Iedereen Gelijk is een samenwerking tussen jongerenorganisatie van GroenLinks Dwars en het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders. Beide organisaties deden eerder aangifte tegen de PVV-leider en richtten de stichting op waarin iedereen die hetzelfde heeft gedaan zich kan verenigen. De stichting stelt inmiddels de aangiften van tientallen organisaties en individuen te hebben gebundeld.

Rijksdag bekogeld met molotovcocktail

Een onbekend persoon heeft maandagochtend in de Duitse hoofdstad Berlijn een molotovcocktail op de trappen van de Rijksdag gesmeten. Dat meldt de politie. De man of vrouw slaagde er niet in brand te laten uitbreken in het parlementsgebouw.

De persoon gooide de met brandbare vloeistof gevulde fles naar een zijingang van het gebouw. Er wakkerden korte tijd wat vlammen op, maar die doofden snel weer uit zichzelf en sloegen niet over naar de Rijksdag. De aanvaller zette het hierna op een rennen en wist te ontsnappen. De autoriteiten vermoeden dat de aanval politiek gemotiveerd is.

Bij het incident raakte niemand gewond. Wel werd er materiële schade aangericht.

McGinley stopt als captain Ryder Cup-team

Paul McGinley stopt als coach van het Europese Ryder Cup-team. Dat maakte de Ier een dag na de overtuigende overwinning op de Verenigde Staten bekend. McGinley maakte in het Schotse Gleneagles zijn debuut als Ryder Cup-captain, maar ziet een tweede termijn niet zitten.

"Het is honderd procent zeker dat ik niet blijf", liet de 47-jarige McGinley weten. "Het is een enorme eer om deze functie te vervullen, maar ik weet dat er een paar geweldige mensen staan te trappelen om mij op te volgen." McGinley wil zich volgend seizoen weer volledig op zijn eigen actieve carrière gaan richten.

Voor McGinley was het zondag niet zijn eerste succes in de Ryder Cup. In 2002, 2004 en 2006 won hij het prestigieuze toernooi als speler.

Patrick Dempsey haalt 1,1 miljoen dollar op

Grey's Anatomy-acteur Patrick Dempsey heeft met zijn initiatief Dempsey Challenge ruim 1,1 miljoen dollar opgehaald voor onderzoek naar kanker. De acteur riep het evenement zes jaar geleden in het leven omdat hij zijn moeder zag lijden aan eierstokkanker.

De directeur van de Patrick Dempsey Center for Cancer Hope & Healing liet zondagavond tijdens de slotceremonie weten dat het bedrag nog zou oplopen omdat niet alle donaties al bij elkaar waren opgeteld. Dempsey was een van de ruim duizend fietsers die geld inzamelden voor kankeronderzoek. Andere deelnemers zamelden geld in door te wandelen of te rennen.

De Dempsey Challenge werd dit jaar voor de zesde maal gehouden en was extra speciaal. Het was namelijk de eerste editie na het overlijden van Dempseys moeder, die in maart op 77-jarige leeftijd haar jarenlange strijd tegen kanker verloor.

Snoop Dogg belooft gratis concert in Alaska

Snoop Dogg gaat een gratis concert geven in Alaska als wiet daar legaal wordt. Dat zei hij tegen de Alaskaanse tv-zender KTUU, schrijft het Amerikaanse muziekblad Billboard maandag. De bevolking van de Amerikaanse staat mag in november naar de stembus om het recreatief gebruik van marihuana te legaliseren.

De 42-jarige rapper deed deze uitspraak tijdens een gesprek met voormalig tv-reporter Charlo Greene. Zij hing onlangs haar tv-carrière aan de wilgen toen ze tijdens een uitzending toegaf eigenaar te zijn van de Alaska Cannabis Club.

Snoop Dogg heeft zijn liefde voor een stevige joint nooit onder stoelen of banken gestoken. Tijdens een tournee in Australië eerder dit jaar zette hij een foto van zichzelf op internet met een groot bord vol chocola en schoongemaakt fruit en een bak met onversneden wiet. De rapper is al meermaals gesnapt met wiet op zak, hoewel hij in Californië een vergunning heeft om medicinale marihuana te bezitten.

Onderzoek naar ongeluk monstertruck duurt dagen

De politie neemt de tijd in het onderzoek naar het fatale motorincident met een monstertruck in het Twentse Haaksbergen. Het onderzoek gaat zeker enkele dagen duren. Dat meldt de politie maandag.

"Het onderzoek gaat dieper dan alleen de afzetting op het plein", zegt een woordvoerder. "We gaan praten met getuigen en slachtoffers. Ook wordt nog forensisch onderzoek gedaan."

Bij het incident, waarbij een monstertruck inreed op toekijkend publiek, zijn drie doden gevallen. Vijf mensen zijn nog in levensgevaar. Achttien mensen zijn aan lichte verwondingen behandeld. Burgemeester van Haaksbergen Hans Gerritsen (PvdA) heeft de families van de slachtoffers maandag bezocht.

Eerder werd duidelijk dat de organisatie de richtlijnen voor een dergelijk evenement niet kende. Het publiek zat op ongeveer dertig meter van de truck, terwijl een afstand van minimaal veertig meter is vereist. "Tot het onderzoek is afgerond doet de politie daar geen uitspraken over", aldus de woordvoerder.

Ook is nog niet duidelijk wie voor het incident verantwoordelijk is. In het Radio 1 Journaal stelde Syan Schaap van het expertisecentrum Event Safety Institute maandagochtend dat de verantwoordelijkheid van het incident zou liggen bij de gemeente en de organisatie. In de vergunning die de gemeente heeft afgegeven staat echter dat zij op geen enkele manier aansprakelijk kunnen worden gesteld.

De politie vraagt getuigen om foto's en filmpjes van het incident op te sturen of te uploaden. Het is niet duidelijk hoeveel materiaal de politie al heeft ontvangen.

Op het gemeentehuis hangt de vlag halfstok. Daar is een condoleanceregister geopend. De eerste mensen hebben daar inmiddels een bericht achtergelaten. Op internet hebben rond 13.00 uur bijna duizend mensen hun steun betuigd. Op de plek van het ongeluk worden bloemen gelegd.

Om 20.30 uur wordt een bijeenkomst gehouden voor betrokkenen, meldt de gemeente maandag. "De gesprekken zijn hartverscheurend. De schok is groot en het verlies enorm. Als kleine gemeenschap hebben we de taak elkaar te steunen in deze moeilijke tijd. Wij leven intens mee met alle slachtoffers en geven gehoor aan de wens om snel bij elkaar te komen", aldus Gerritsen.

De bestuurder van de monstertruck zit nog in voorlopige hechtenis, aldus de politie. Later op de dag wordt duidelijk of hij vast blijft zitten, meldt RTV Oost. De truck zelf is maandagochtend weggesleept.

Snelle aftocht Ferrer in Tokyo

David Ferrer is bij het ATP-toernooi van Tokyo al in de eerste ronde uitgeschakeld. De nummer vijf van de wereldranglijst, in Japan als tweede geplaatst, verloor in een Spaans onderonsje met 6-4, 4-6 en 4-6 van Marcel Granollers. Ferrer doet daarmee slechte zaken met het oog op plaatsing voor de ATP World Tour Finals, het toernooi waaraan de beste acht tennissers van het jaar meedoen.

Ferrer werd vorige week ook in het Chinese Shenzhen al vroeg uitgeschakeld en maakt zich zorgen. "Ik raakte in de tweede set mijn focus kwijt", zei de Spanjaard, die deze maand brak met zijn coach José Francisco Altur. "Ik speel de laatste tijd niet goed en ben bezig aan een slechte reeks."



Ferrer in actie tegen Granollers (Foto: Getty)

[Vid] Straks iedereen onzichtbaar!

Met een beetje mazzel hoef je straks niet meer te kijken naar je foeilelijke buurvrouw. Dankzij een simpele ontdekking van de University of Rochester in New York is onzichtbaarheid binnenkort bereikbaar voor iedereen.

De vinding is door de wetenschappers 'Rochester Cloak' gedoopt en werkt vrij simpel. Door vier speciale lenzen op een bepaalde manier neer te zetten, kunnen grote objecten onzichtbaar worden gemaakt.

Het 'onzichtbaarheidsding' buigt bij een juiste toepassing het licht af. Het apparaat kost omgerekend een kleine achthonderd euro, dus bereikbaar voor een groot deel van de mensheid. Het is helaas nog niet bekend of en zo ja wanneer het instrument op de markt verschijnt.

Straks is iedere FOK!ker onzichtbaar op de zolderkamer...

PvdA wil acceptatieplicht voor religieuze scholen

Alle kinderen moeten op alle scholen welkom zijn. Bijzondere scholen moeten daarom net als openbare scholen worden verplicht alle leerlingen aan te nemen. Daarvoor heeft PvdA-kamerlid Loes Ypma maandag gepleit tijdens een debat over de toekomst van het onderwijs.

"Scholen mogen kinderen niet weigeren, maar helaas is artikel 23 van de grondwet verworden tot een bepaling van de bescherming van scholen", betoogde Ypma. Op basis van dat artikel, dat de vrijheid van onderwijs garandeert, zouden leerlingen soms worden geweigerd. "Het openbaar onderwijs mag geen kinderen weigeren en het bijzonder onderwijs mag dat wel."

Volgens het Kamerlid verschuilen christelijke scholen zich nu soms achter hun identiteit om achterstandsleerlingen te weigeren. Ypma trekt daarom een oud wetsvoorstel uit 2005 uit de kast dat het recht op toelating regelt. De wet werd destijds opgesteld met D66, SP en GroenLinks. De VVD schaart zich nu ook achter het voorstel.

CDA, ChristenUnie en SGP uitten tijdens het debat felle kritiek op het voorstel. De confessionele partijen vinden dat bijzondere scholen die gestoeld zijn op een bepaalde religieuze identiteit hun eigen leerlingen moeten kunnen uitkiezen. Ypma benadrukte dat voor haar het bijzonder onderwijs zelf niet ter discussie staat.

Opnieuw storing bij internetbankieren ING

Klanten van ING kunnen maandagochtend opnieuw geen volledig gebruikmaken van de diensten van de bank. Klanten kunnen door een storing geen geld overmaken via de browser. Overmaken via iDeal en de app van ING kan wel. Dat laat de bank maandag weten.

Volgens allestoringen.nl begon de storing om 06.15 uur. Wat precies aan de hand is wordt nog onderzocht. Op het eerste gezicht lijkt er geen verband te zijn met de storing zaterdag, stelt een woordvoerder. Door die storing konden ING-klanten bijna tien uur lang helemaal niet internetbankieren.

Appartementen in Sassenheim ontruimd wegens gaslek

Een appartementencomplex in Sassenheim is maandagochtend kort ontruimd geweest wegens ontploffingsgevaar door een gaslek. Dat meldt de brandweer. Netbeheerder Liander is nog wel bezig met reparatiewerkzaamheden. Alle bewoners kunnen weer terug naar huis.

Het gaslek ontstond rond 09.45 uur in de kruipruimte van het complex. De gemeten gaswaarden waren zo hoog dat werd gevreesd voor een ontploffing, aldus een woordvoerder van de brandweer.

In totaal zijn 24 woningen geëvacueerd. In een groot deel van deze appartementen was niemand thuis. Rond 11.10 uur mochten de bewoners hun woning weer in.

Verstappen rijdt eerste vrije training in Japan

Max Verstappen mag komende vrijdag de eerste vrije training voor de Formule 1 Grand Prix van Japan rijden. De Nederlander, die morgen 17 wordt, heeft hiervoor van autosportfederatie FIA de verplichte superlicentie ontvangen. Volgend jaar zal hij gaan racen voor het team Toro Rosso.

Verstappen reed drie weken geleden op Adria Raceway zonder problemen 400 kilometer met een twee jaar oude Formule 1-wagen. Hiermee voldeed de jonge Limburger aan de voorwaarden om een superlicentie aan te kunnen vragen. Nu deze ook daadwerkelijk binnen is kan hij zich komende vrijdag met de Toro Rosso in de eerste vrije training meten met de Formule 1-coureurs. De anderhalf uur durende sessie begint om 3 uur in de nacht.

Vader Jos weet dat alle ogen op zijn zoon gericht zijn en tempert de verwachtingen. "Niemand mag verwachten dat Max vrijdag de wereld op zijn kop gaat zetten. Rondetijden zijn helemaal niet belangrijk, het is veel belangrijker dat Max zijn rondjes rijdt. Dat vind ik echt."

"In Japan rijdt Max in een voor hem nieuwe auto, die heel anders is dan de 2012-versie. Bovendien begint hij op Suzuka, dat geen gemakkelijke baan is. Heel de autosportwereld kijk naar de verrichtingen van Max, maar hij moet het rustig aan doen en niet op de limiet rijden. Dat is ook wat het team zegt. Zijn teambaas Franz Tost zei dat Max van dit moment en elke ronde moet genieten en vooral niet op de limiet gaan rijden."

Slotpleidooi in oorlogsmisdadenproces Karadzic

Aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal zijn maandag begonnen aan hun slotpleidooi tegen de voormalig Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. Ze noemden Karadzic een leugenaar, omdat hij ontkent dat hij verantwoordelijk is voor de wreedheden die op grote schaal plaatshadden toen hij nog politiek leider was. De aanklagers noemden Karadzic ongeloofwaardig en eisen dat hij levenslang achter de tralies verdwijnt.

Karadzic was president van de Bosnisch-Servische Republiek tijdens de Bosnische oorlog, die van 1992 tot 1995 duurde. In totaal kwamen tijdens die oorlog zo'n honderdduizend mensen om het leven. Karadzic was als president de baas van legerleider Ratko Mladic, die eveneens terechtstaat voor het Joegoslaviëtribunaal.

Karadzic ontkent dat hij iets verkeerds heeft gedaan en zegt niets af te weten van de massaslachting in 1995 bij Srebrenica, waarbij meer dan zevenduizend islamitische mannen en jongens werden vermoord.

Volgens aanklager Alan Tieger heeft Karadzic destijds 'opgeschept over alle stappen die hij aan het zetten was' om met geweld alle niet-Serviërs te verdrijven uit Bosnië om zo een 'etnisch zuivere' Servische staat te vestigen binnen Bosnië. Karadzic ontkent dit, aldus Tieger, en geeft 'de mensen die het vuile werk voor hem opknapten de schuld'. Ook zou Karadzic aan geschiedvervalsing doen.

In totaal zijn er elf aanklachten ingediend tegen Karadzic. Zo staat hij terecht voor genocide, in verband met het bloedbad bij Srebrenica en de etnische zuiveringen in een reeks dorpen. Ook is hij aangeklaagd voor moord en vervolging, omdat hij opdracht gaf tot een bombardement op Sarajevo en het inzetten van sluipschutters.

Na het einde van de oorlog was dook Karadzic onder. Hij werd in 2008 in Servië opgepakt nadat hij zich jarenlang had voorgedaan als gebedsgenezer, compleet met lange baard. Hij werd overgebracht naar Scheveningen en in 2009 begon het proces tegen hem. Hij voert zijn eigen verdediging. Woensdag begint hij met zijn slotpleidooi.

De verwachting is dat halverwege 2015 een vonnis wordt uitgesproken.

PostNL doet raar tegen FOK!ker Juicyhil

In de category dafuq? een Twitterconversatie tussen PostNL en FOK!ker Juicyhil. Juicyhil oftewel Thom Puiman zegt op Twitter dat zijn dagschema in de war komt door de bizar grote marge die PostNL neemt op bezorgen.

Daarop gaat PostNL in discussie met Puiman en doet lacherig over zijn bestelling. Alsof het ene pakketje onbelangrijker is dan het andere. Lees live mee op Twitter. De start van de bizarre discusssie staat hier.

Dumoulin in de belangstelling van Team Sky

Wielrenner Tom Dumoulin staat in de belangstelling van de Britse wielerploeg Team Sky. Dave Brailsford, de manager van de WorldTour-formatie zei gisterochtend voor de WK-wegwedstrijd: “Als ik één renner heel graag bij de ploeg wil hebben, dan is het wel Dumoulin.”

“Als je op je 23e zo kunt tijdrijden, dan ben je echt een groot talent”, zei Brailsford tegen De Telegraaf“Ik denk dat hij grote mogelijkheden heeft. Ja, ook in de grote rondes. Ik ben ervan overtuigd dat wij hem verder kunnen ontwikkelen tot een kandidaat-eindwinnaar in een grote ronde.”

De bronzen medaille winnaar van afgelopen zaterdag ontving eerder deze week ook al het advies van Bradley Wiggins om over te stappen naar Team Sky. "Hij is thé next best thing, was de reactie van de wereldkampioen tijdrijden tijdens de persconferentie na afloop van de tijdrit. “Deze jongen is de toekomst van het tijdrijden, hij zal er de komende tien jaar nog zijn. Nu moet hij nog voor Team Sky tekenen. Dan gaat hij echt door het dak", grapte de Brit.

De 23-jarige renner staat nog steeds onder contract bij Giant-Shimano, maar inmiddels heeft Patrick Lefevre ook zijn belangstelling kenbaar gemaakt. De ploegmanager van Omega Pharma Quick-Step liet via Twitter weten ook geïnteresseerd te zijn in Dumoulin. 

Man ruft agent in bakkes

Een Zuid-Afrikaanse rechter heeft ene Malcolm Gill uit Dalton voor achttien weken op water en brood gezet. De beste man heeft namelijk een smeris vol in zijn bakkes geruft. Tot tweemaal toe zelfs.

De 46-jarige man kreeg het in februari aan de stok met Oom Agent. Hij liet tweemaal een scheet in het gezicht van Bromsnor. Ook schold hij de glimknoop uit voor zwartjoekel.

De rechter veroordeelde Gill hierna tot een jaar lang schoffelen. Omdat hij ineens niet meer kwam opdagen bij de plantsoenendienst, moest hij wederom voor de rechter verschijnen. Deze legde hem woensdag achttien weken celstraf op.

Ploumen: geen directe ebolahulp aan Liberia

Nederland geeft geen rechtstreekse hulp aan Liberia bij de bestrijding van ebola. Het is efficiënter de hulp via de Verenigde Naties te laten verlopen, zegt minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA).

De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf vroeg zondag in het tv-programma Brandpunt om hulp uit Nederland. Ploumen laat maandag in een reactie via haar woordvoerder weten dat zij de grote zorgen van Johnson over de ebola-epidemie deelt, maar van mening is dat hulp in principe via de VN moet gaan. "Die heeft het overzicht en het inzicht in wat het hardst nodig is."

Sirleaf vroeg onder meer om testmateriaal om vast te stellen of iemand ebola heeft. Nederland zou dit in voorraad hebben, maar volgens Ploumen beschikt de overheid niet over zulke voorraden. "Nederland zou deze moeten inkopen. Het is dan veel efficiënter om dat centraal te laten verlopen door de VN." Mocht dat niet mogelijk zijn, dan wil Ploumen naar andere mogelijkheden kijken.

Ploumen benadrukt dat Nederland zich zeer betrokken voelt bij de bestrijding van de ebola-epidemie in West-Afrika, die al duizenden mensen het leven heeft gekost. Ze heeft er tot nu toe 18,8 miljoen euro voor uitgetrokken. Tegen ebola bestaat geen bewezen medicijn.

Ahmadzai beëdigd in Afghanistan

Ashraf Ghani Ahmadzai is maandag beëdigd als de nieuwe president van Afghanistan. Hij volgt Hamid Karzai op. De tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen werd al in juni gehouden, maar de afgelopen maanden betichtten Ahmadzai en zijn tegenstander Abdullah Abdullah elkaar van stembusfraude.

Na maanden van gesteggel werd vorige week een deal gesloten waardoor de twee de macht gaan delen. Abdullah wordt 'hoofd uitvoerende macht', een functie die neerkomt op een premierschap.

Ahmadzai riep de Taliban en andere gewapende groepen op de wapens neer te leggen en zich aan te sluiten bij het politieke proces. "We zijn oorlog beu", zei Ahmadzai. "Onze boodschap is er een van vrede, maar dat betekent niet dat we zwak zijn."

Karzai zat breed lachend in de zaal waar Ahmadzai werd beëdigd. Hij zei blij te zijn na meer dan tien jaar af te treden. Abdullah bedankte hem voor zijn bewezen diensten. Ook bedankte hij de miljoenen kiezers die ondanks de dreiging van onder meer de Taliban naar de stembus gingen om een nieuwe president te kiezen. "We zijn verenigd in de regering van nationale eenheid", zei Abdullah.

Ahmadzai bedankte Karzai ook en beloofde als president de welig tierende corruptie in het land aan te zullen pakken. "We willen om rekenschap worden gevraagd", aldus de kersverse president. "Ik ben jullie leider maar ik ben niet beter dan jullie. Als ik fouten maak moeten jullie me daarvoor verantwoording laten afleggen."

Geweld bleef Afghanistan ook maandag niet bespaard. In Kabul, waar de inauguratie plaatsvond, werd een zelfmoordaanslag gepleegd in de buurt van de internationale luchthaven. Zeker zes mensen kwamen om. Een aanslag met een bermbom eiste geen levens. In de oostelijke provincie Paktia vielen strijders van de Taliban een complex van de regering aan. Eerst werd een autobom tot ontploffing gebracht en vervolgens brak een vuurgevecht uit. Zeven Taliban, vier agenten en twee burgers kwamen om.

Vertrouwen in de eurozone kalft verder af

Bedrijven en consumenten in de eurozone staan opnieuw minder positief tegenover de economie van de muntunie. De graadmeter die het economisch sentiment meet daalde in september voor de tweede achtereenvolgende maand. De index staat nu op een stand van 99,9 punten, zo maakte de Europese Commissie maandag bekend.

Vorige maand daalde de graadmeter al naar een stand van 100,6 punten, na 102,2 in juli. De afname is vooral te wijten aan de detailhandel en consumenten, die beiden veel minder enthousiast over de economie van de eurozone waren dan vorige maand. Bij bedrijven in de bouw of de dienstensector verbeterde de stemming juist iets.

Panden en auto's in Voorburg beklad met IS-leuzen

Meerdere panden en auto's in Voorburg zijn zondag beklad met pro-IS en anti-joodse leuzen. Het gaat onder meer om een hoekwoning, een flatgebouw, een basisschool en twee autobusjes, zo meldt Omroep West maandagochtend.

Op het huis aan de Nicolaas Beetslaan staat sinds zondagavond 'ISIS alle joden gaan dood'. In dezelfde straat is een busje beklad met de letters 'ISIS'. Ook basisschool De Driemaster aan de Spinozalaan is besmeurd. Volgens de regionale omroep stond op een van de muren 'alle jode gaan dood'. Ook zouden er pro-IS leuzen op de muren zijn geschreven.

De school en de gemeente zijn begonnen met het verwijderen van de teksten. Sommige leerlingen worden door hun ouders thuis gehouden, meldt een ouder aan Omroep West.

De politie gaat uit van 'baldadigheid', zo meldt een woordvoerder. De buurt hoeft volgens hem 'absoluut niet' te vrezen voor een verhoogde terreurdreiging. "We nemen dit serieus omdat er gebouwen zijn vernield. Daarvoor zoeken we getuigen en uiteindelijk ook de daders. Maar meer is het ook niet", stelt de zegsman.

HRW geeft 'autoritaire' Turkse regering uitbrander

Turkije moet werk maken van de bescherming van de rechtsstaat en de vrijheid van meningsuiting en betoging. Dat vindt Human Rights Watch (HRW). De regering van president Recep Tayyip Erdogan moet de grondwet herzien om de mensenrechten beter te waarborgen, schrijft de mensenrechtenorganisatie in een maandag verschenen rapport.

De mensenrechten zitten volgens HRW in Turkije in het verdomhoekje sinds de massale demonstraties tegen de regering van vorig jaar en de corruptieschandalen waarin Erdogans AK-partij is verwikkeld. Het rapport draagt vier maatregelen aan. De Turkse regering zou de Koerdische minderheid meer ruimte moeten gunnen om het vredesproces met de Koerdische autonomiebeweging PKK een werkelijke kans te geven. Ook wil HRW dat zij het strafrechtstelsel hervormt en een eind maakt aan de straffeloosheid voor ambtsmisbruik in verleden en heden en voor geweld tegen vrouwen. Ten slotte moet Ankara de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting ongedaan maken en de media, het internet en de vrijheid van vergadering en vereniging voortaan ongemoeid laten.

Over het vredesproces met de Koerden spreekt HRW lovende woorden. Maar die prille winst dreigt volgens de mensenrechtenorganisatie teloor te gaan als Turkije de bron van het conflict, de geschonden rechten van Koerdische burgers, niet uit de wereld helpt.

'Openstaande rekeningen nekken bouwsector'

Het herstel van de Nederlandse en Europese bouwsector loopt forse vertraging op doordat relatief veel rekeningen niet of te laat worden betaald. 4,5 procent van de facturen in Nederland wordt helemaal niet betaald, tegen een gemiddelde van 2,7 procent in het gehele Nederlandse bedrijfsleven. Dat meldt incassobureau Intrum Justitia maandag op basis van vergelijkend onderzoek over betalingsgedrag in meerdere sectoren.

Ook op Europees niveau heeft de bouw het meeste last van wanbetalers. Nauwelijks de helft van alle betalingen wordt in de Europese bouwsector op tijd voldaan. Problemen met betalingen zijn in heel Europa een belangrijke oorzaak van het gebrek aan banengroei in de bouw, stellen de onderzoekers. Vijftig procent van de ondervraagden is terughoudend met het aannemen van nieuw personeel omdat rekeningen te laat worden betaald. 39 procent van de bouwbedrijven in Europa heeft daardoor zelfs mensen moeten ontslaan.

Nutsbedrijven, productiebedrijven en transportondernemingen hebben in Europa het minste last van late of uitblijvende betalingen. De afschrijving voor nooit betaalde facturen ligt in deze sectoren tussen de 2,1 en 2,3 procent. In de bouwsector ligt het Europese gemiddelde op vier procent.

Australië durft geen artsen naar W-Afrika te sturen

Australië stuurt geen artsen naar West-Afrika om te helpen met de bestrijding van ebola. Artsen die onverhoopt besmet raken kunnen volgens de regering in Canberra niet veilig worden gerepatrieerd.

Artsen zonder Grenzen en de Australische oppositie hadden aangedrongen op het sturen van Australische artsen naar de landen waar ebola om zich heen grijpt. Het dodelijke virus houdt huis in onder meer Liberia, Sierra Leone en Guinee en heeft daar al meer dan drieduizend mensen het leven gekost. Ook veel medisch personeel heeft de ziekte onder de leden en in het getroffen gebied heerst een nijpend tekort aan dokters en verpleegkundigen.

De ministeries van volksgezondheid en defensie zien een medische assistentiemissie naar West-Afrika niet zitten omdat de hulpverleners niet veilig thuis kunnen worden gehaald, zei minister van buitenlandse zaken Julie Bishop maandag.

Spanje verzet zich tegen referendum

De Spaanse regering is maandag bijeengekomen voor een speciale vergadering over het onafhankelijkheidsreferendum dat de regio Catalonië wil houden. De verwachting is dat de regering bezwaar maakt tegen de plannen van het machtige Catalonië.

De Spaanse premier Mariano Rajoy en zijn ministers buigen zich maandag over rapporten van de Raad van State, het hoogste adviesorgaan in Spanje. In die rapporten staat onder andere dat een regio niet de juridische bevoegdheid heeft om een referendum over soevereiniteit uit te schrijven.

Catalonië, dat al lange tijd meer autonomie wil, maar dat tot nu toe niet kreeg, heeft zaterdag bij monde van leider Artur Mas bekendgemaakt dat de bevolking op 9 november naar de stembus gaat. De verwachting is dat de Spaanse regering naar het constitutionele hof stapt.

Van den Brom begint dinsdag bij AZ

John van den Brom staat dinsdagmiddag voor het eerst als trainer voor de groep bij AZ. Even daarvoor wordt hij officieel gepresenteerd. Eind vorige week bereikten de trainer en de club al een mondeling akkoord. Van den Brom neemt de plaats in van Marco van Basten, die vrijwillig een stapje terug doet.

De deal met Van den Brom is nog niet helemaal beklonken. De club benadrukt dat maandag bij de laatste contractbesprekingen nog de laatste puntjes op de i moeten worden gezet.

AZ hoopt dat met de komst van Van den Brom de rust terugkeert. Aanvankelijk zou assistent Alex Pastoor promoveren tot hoofdtrainer, maar vanwege een integriteitskwestie werd hij plotseling ontslagen. De laatste wedstrijden nam Dennis Haar daarom de honneurs waar.

Nienhuis: "Lang over dat moment heen"

Leonard Nienhuis kende twee weken geleden geen gelukkige middag tegen PSV. Afgelopen zondag onderscheidde de keeper van SC Cambuur zich tegen Excelsior.

Nienhuis (24) ging in de uitwedstrijd tegen PSV (4-0 nederlaag) in de fout bij het doelpunt van Jetro Willems. De doelman gleed ongelukkig onderuit. Tegen Excelsior (1-1) liet de Groninger zien van waarde te zijn voor SC Cambuur. "Ik was al lang weer over dat moment heen", zei Nienhuis tegen het Algemeen Dagblad.

In de slotfase van de wedstrijd tegen Excelsior voorkwam de keeper een zeker lijkend doelpunt. "Iedere keeper overkomt zoiets wel eens. Maar voor zo'n redding doe je het natuurlijk wel. Zo zie je maar: het ene moment ben je het lulletje en nu pak je een punt voor je elftal."

"Wij willen teams graag onder druk zetten en op hun helft vastspinnen. Zo'n speelstijl begint met strijd. Daar ontbrak het in de eerste helft aan. Waarom? Zeg het maar... Op zo'n moment moeten we in elk geval elkaar corrigeren", aldus Nienhuis, opgeleid bij FC Groningen.

"We lieten het maar gebeuren. En daarmee hebben we onszelf tekortgedaan. In de tweede helft konden we dit gelukkig omdraaien", besluit de keeper van SC Cambuur. De club uit Leeuwarden staat na zeven speelronden op de zevende plaats in de Eredivisie. SC Cambuur ontvangt zaterdagavond FC Dordrecht.

NS is definitief van papieren kaartje af

De NS hoeft het papieren kaartje definitief niet weer in te voeren. Wel moeten reizigers met de conducteur mee kunnen kijken als de OV-chipkaart wordt gecontroleerd. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) maandag bepaald.

Tegen de NS was een zaak aangespannen door een treinreiziger, die vond dat de OV-chipkaart onvoldoende mogelijkheid biedt om gegevens over een treinreis in te zien. Omdat hij hierdoor in 'bewijsproblemen' kan komen, wilde hij het duidelijke papieren kaartje weer invoeren.

Het CBb is het met de reiziger eens dat tijdens de treinreis de reisgegevens moeilijk te zien zijn. Dit is een schending van een Europese verordening over de rechten en plichten van een reiziger. Omdat de NS echter een werkinstructie maakt waardoor de reiziger desgewenst met de conducteur mee kan kijken is een terugkeer naar het papieren kaartje niet nodig, aldus het CBb. "Daarmee wordt de schending van het Europese recht opgeheven."

De beslissing van het CBb is definitief. Hoger beroep is niet meer mogelijk.

Meer slachtoffers gevonden bij vulkaan Japan

Reddingswerkers in Japan hebben maandag nog vijf lichamen gevonden bij de vulkaan Ontake, die zaterdag uitbarstte. Daarmee komt het dodental vooralsnog uit op 36, aldus de politie.

Het bergen van de lichamen is voorlopig gestaakt. De giftige gassen en aswolken op de berg maken de werkzaamheden onmogelijk. Zondag werden al vier lichamen van de vulkaan gehaald. De resten van 24 slachtoffers liggen nog altijd dicht bij de top van de vulkaan.

De onverwachte uitbarsting van zaterdag was de eerste met dodelijke afloop in lange tijd. En de uitbarsting kwam op het ergst mogelijke moment: zeker 250 mensen waren op de berg aan het wandelen. Honderden mensen kwamen in eerste instantie vast te zitten, maar de meesten wisten zaterdag naar beneden af te dalen.

Meer dan tweehonderd militairen en brandweerlieden zijn bij de reddingsoperatie betrokken.

Van Rhijn: "Druk was het probleem"

Ricardo van Rhijn was zaterdagavond tegen NAC Breda voor de tweede wedstrijd op rij trefzeker voor Ajax. De rechtsback voelt zich sterk na een wisselvallige periode.

Van Rhijn (23) schoot Ajax onlangs naar een zege op Feyenoord (0-1) en tegen NAC Breda (2-5) vond hij opnieuw het net. "Ik kan niet ontkennen dat dit me veel vertrouwen geeft voor het Champions League-duel met APOEL Nicosia van aankomende dinsdag", zegt de zeven-voudig international tegenover De Telegraaf.

De verdediger kende vorig seizoen een moeilijke tijd bij Ajax. "Ik denk dat de druk die ik mezelf oplegde het probleem was. Die was te hoog. Ik eiste te veel van mezelf en legde de nadruk voornamelijk op de dingen die ik niet goed deed. Daardoor kwamen de positieve punten niet meer automatisch terug in mijn spel."

"Ik belandde in een negatieve roes, waardoor het een tijd lang niet goed genoeg was", aldus Van Rhijn, die in de voorbereiding op dit seizoen zijn doorlopende contract bij Ajax verlengde. De Leidenaar ondertekende een verbintenis tot de zomer van 2018.

"De toekomst ziet er een stuk zonniger uit dan een tijdje geleden", besluit Van Rhijn, die in december 2011 in de hoofdmacht debuteerde. De verdediger heeft inmiddels meer dan honderd officiële wedstrijden voor Ajax gespeeld. Van Rhijn werd de afgelopen drie seizoenen landskampioen met de Amsterdamse club.

William Shatner gevraagd voor Star Trek 3

William Shatner is door regisseur J.J. Abrams gevraagd voor een rol in Star Trek 3. "J.J. zei dat hij een idee had waar hij me in het verhaal zou schrijven en wilde weten of ik interesse had. Hij zou me nog bellen", liet de 83-jarige acteur weten tijdens de film- en stripbeurs Wizard World Nashville Comic Con.

De Star Trek-veteraan, die in de tv-serie en meerdere films de rol van Captain J.T. Kirk speelde, liet weten zeker geïnteresseerd te zijn. "Ik zei hem dat ik zeker mee wilde werken als de rol van betekenis zou zijn", vertelt hij. "Het hangt er dus vanaf wat je met het personage doet."

In Abrams' eerste Star Trek, uit 2009, kwam Leonard Nimoy al voorbij als Spock Prime. De eveneens 83-jarige acteur vertolkte jaren de rol van Doctor Spock. Ditmaal was hij te zien als een oudere versie van het personage Spock, dat in de film werd gespeeld door Zachary Quinto.

Star Trek 3 wordt in 2016 in de bioscopen verwacht. Over het plot is nog niets bekend. Abrams is voorlopig nog bezig met de opnames van Star Wars: Episode VII, die volgend jaar moet verschijnen.

Cruijff waarschuwt Ajax voor APOEL

Johan Cruijff hoopt dat Ajax dinsdag tegen APOEL Nicosia anders voor de dag komt dan tegen NAC Breda. De oud-international waarschuwt voor een 'heksenketel'.

Ajax moet op Cyprus een goed resultaat behalen om uitzicht te houden op overwintering in het miljoenenbal. Cruijff hoopt dat de Amsterdammers een les hebben geleerd na de 2-5 zege op NAC. "Ajax kwam in de problemen toen de tegenstander naar andere middelen greep", zegt Cruijff De Telegraaf.

"Meteen zag je te veel spelers hun persoonlijke duels verliezen. Vooral met het oog op APOEL is dat een punt van aandacht. Kijk maar naar Engeland. Goede voetballers in goede ploegen komen daar vaak in de problemen zodra de mindere tegenstander er extra fysiek tegenaan gooit", aldus de oud-topvoetballer.

"Staat Ajax in het veld zoals tegen NAC, dan roept het de problemen over zichzelf af. Ze krijgen te maken met een heksenketel, waardoor APOEL extra fanatiek en agressief aan de wedstrijd gaat beginnen. De balsnelheid zal dus meteen hoog moeten zijn en het gebruik van de derde man wordt cruciaal."

Ajax won in Breda dankzij drie doelpunten van Kolbeinn Sigthórsson en treffers van Ricardo van Rhijn en Joël Veltman. Lasse Schöne ontbrak nog in het Rat Verlegh-stadion. De Deen is nog herstellende van een liesblessure. Schöne is wel opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel met APOEL.

Vrouw zet schoonma op pornosite

Een vrouw uit het Italiaanse Ancona is veroordeeld wegens smaad. Zij had namelijk haar schoonmoeder aangeboden op een pornosite.

De vrouw, in 2009 al lekker rijp, had destijds een relatie met een twintigjarige toyboy. De moeder van de knaap stond echter het huilen nader dan het lachen. Zij kon het niet hebben dat haar zoon het deed met een vrouw die tweemaal zo oud was als hij.

Om wraak te nemen op haar schoonmoeder, zette de rijpe dame haar schoonmoeder op een pornosite. Vervolgens werd de schoonmoeder overspoeld met reacties van geile kerels. De telefoon rinkelde dag en nacht.

De toyboyneukster ontkende iets met de zaak te maken te hebben, maar de recherche wist haar via haar IP-adres te achterhalen. Zij moet nu een boete van duizend euro betalen. Ook moet zij aan het slachtoffer vijfduizend euro smartengeld dokken.

Ziekteverzuim bereikt laagste punt in achttien jaar

Nederlanders zitten steeds minder vaak ziek thuis. Het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers is vorig kwartaal gedaald naar 3,7 procent, zo blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nooit eerder sinds het begin van de metingen in 1996 was het ziekteverzuim tussen april en juni zo laag.

In het tweede kwartaal van vorig jaar zaten per duizend werknemers nog 38 mensen thuis. Drie jaar geleden waren dat er zelfs 41. In het tweede kwartaal van 2001 en 2002 bereikte het verzuim het hoogste punt in de afgelopen achttien jaar. Per duizend werknemers zaten toen 54 mensen thuis.

Wel lag het verzuim vorig kwartaal nog iets hoger dan in het derde kwartaal van vorig jaar, toen 3,5 procent van de werknemers ziek thuis zat. Traditiegetrouw ligt het percentage zieke werknemers in het derde kwartaal echter altijd lager dan in het tweede kwartaal.

Terreurproces tegen Sharia4Belgium van start

Het grootste terrorismeproces uit de geschiedenis van België is maandagochtend begonnen. De voorman van de radicaalislamitische organisatie Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, en 45 andere extremisten staan in Antwerpen terecht.

Veel verdachten zijn naar Syrië afgereisd en worden bij verstek berecht. Vermoedelijk verschijnt een zevental teruggekeerde jihadisten wel voor de Antwerpse rechter. Onder hen is de door zijn vader uit Syrië teruggehaalde Jejoen Bontinck, schrijft de Belgische krant De Standaard.

Belkacem, die al sinds april 2013 vastzit voor het aanzetten tot haat tegen niet-moslims, geldt als de leider van Sharia4Belgium. De anderen worden verdacht van deelname aan de activiteiten van de groep. De kopstukken van de militante organisatie hangt vijftien jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Het voetvolk riskeert vijf jaar cel.

In en rond het gerechtsgebouw zijn veel politieagenten ingezet.

'IS niet in staat F-16's neer te halen'

De terreurorganisatie IS is voor zover bekend niet in staat vliegtuigen uit de lucht te schieten. Dat heeft commandant der strijdkrachten Tom Middendorp maandag gezegd op een briefing in de Tweede Kamer.

IS heeft in Syrië draagbare luchtverdedigingsysstemen buitgemaakt, en daarmee helikopters neergehaald. "Voor zover wij weten beschikt IS niet over zwaardere systemen waarmee ze vliegtuigen op grotere hoogte kunnen aangrijpen", zei Middendorp. Hij wees erop dat de Amerikaanse en Franse gevechtsvliegtuigen 'nog geen enkele hinder' hebben ondervonden bij het bombarderen van IS-stellingen.

De risico's voor de militaire trainers die naar Irak gaan, zijn volgens Middendorp beperkt. Er is een beperkte kans op ontvoering en andere incidenten. Dat de gevaren te overzien zijn komt vooral doordat de trainers aan het werk zullen gaan op een vaste, afgeschermde locatie buiten IS-gebied.

De Tweede Kamer wordt maandagochtend bijgepraat over de strijd tegen IS door onder anderen Middendorp, topambtenaar Wim Geerts van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof.

Het kabinet wil zes F-16's inzetten voor de strijd tegen IS, plus twee reservetoestellen. Daarnaast gaan er 130 militaire trainers naar Irak om Koerdische en Iraakse strijdkrachten op te leiden.

Joran van der Sloot vader van dochter

Joran van der Sloot en zijn vrouw Leidy hebben een dochter gekregen. Het meisje luistert naar de naam Dushi Trudie, schrijft RTL Boulevard maandag. Volgens de nieuwszender was het een zware bevalling, maar maken moeder en kind het goed.

Joran is nog niet op de hoogte van de geboorte van zijn dochter. Hij zit in een zwaar beveiligde gevangenis in Peru voor de moord op Stephany Flores. Daar maakt hij het naar verluidt slecht. Zijn advocaat heeft laten weten dat Joran nog altijd in hongerstaking is en dat zijn gezondheid achteruit holt. Hij heeft inmiddels problemen aan zijn luchtwegen.

Leidy koos voor de naam Dushi, die 'zoet' betekent in het Papiaments. Trudie was een keus van Joran, een verwijzing naar zijn oma.

Bij Joran werden eerder twee mobiele telefoons in zijn cel gevonden. Daarop werd hij overgeplaatst naar Challapalca, een beruchte gevangenis in het zuiden van Peru.

'Paris Saint-Germain zonder Ibrahimovic niet hetzelfde'

Slechts een dag voor de Champions League-wedstrijd tegen Barcelona is het nog steeds onzeker of Zlatan Ibrahimovic met Paris Saint-Germain kan spelen tegen zijn oude club, waar de ziekenboeg langzaamaan leegloopt. 

Vooral voor de Parijzenaren is het treffen met Barça zeer belangrijk. Trainer Laurent Blanc zou te horen hebben gekregen van voorzitter Nasser Al-Khelaïfi dat hij deze wedstrijd moet winnen, wil hij zijn baan bij PSG behouden. De voorgaande resultaten zijn niet echt hoopgevend. Drie van de laatste vier wedstrijden werden gelijk gespeeld. Daarnaast kampen Ibrahimovic en Ezequiel Lavezzi met blessures. 

De afwezigheid van Ibrahimovic valt PSG zwaar. Barcelona-verdediger Jérémy Mathieu: "PSG is een ploeg met veel talent, maar zonder Ibrahimovic zijn ze niet hetzelfde. Desondanks zullen we voor de volle honderd procent geconcentreerd moeten zijn om een goed resultaat te halen." 

Mathieu is pas sinds deze zomer speler van Barcelona. Voor twintig miljoen werd hij overgenomen van Valencia. In vijf van de zeven duels was de dertigjarige Fransman basisspeler, maar ziet met het terugkeren van Jordi Alba en Gerard Piqué twee concurrenten. Rechtsback Douglas moet helaas verstek laten gaan vanwege een voetblessure. 


'Pas op voor leegstand studentenwoningen'

Studenten kunnen in de toekomst waarschijnlijk meteen gaan wonen in de stad waar ze studeren. Na 2025 daalt het aantal studenten en door het sociaal leenstelsel zullen studenten minder lang studeren en meer thuis blijven wonen. Daardoor komen minder gewilde locaties mogelijk leeg te staan, voorspelt ING maandag in een rapport.

Tot 2021 groeit het aantal studenten nog met acht procent, maar daarna vlakt de groei af en vanaf 2025 zet er een daling in. Daarbij meldt ING dat op dit moment 61 procent van de studenten zelfstandig wil wonen, terwijl twee derde van de studentenkamers juist gedeelde voorzieningen heeft. Daardoor kunnen kamers op mindere locaties met gedeelde voorzieningen leeg komen te staan.

De berichtgeving is opvallend vanwege de voortdurende woningnood onder studenten. In augustus werd wel bekend dat de wachtlijsten voor een studentenkamer korter worden.

ING baseert zich op onderzoek van brancheorganisatie voor studentenhuisvesting Kences, onderzoeksbureau ABF, vastgoedorganisatie Savills en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze gegevens heeft ING voorgelegd aan analisten.

Kans op aanslag in Nederland 'ietsje groter'

De kans op een aanslag in Nederland is 'ietsje groter' geworden nu het kabinet heeft besloten tot een bijdrage aan de internationale strijd tegen de terreurorganisatie IS. Dat heeft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof maandag gezegd.

Het is nu 'meer voorstelbaar' dat Nederland een doelwit wordt, maar het gevaar moet niet worden overdreven. Ongerustheid is niet nodig en mensen moeten gewoon hun gang blijven gaan, zei Schoof. Het dreigingsniveau blijft op 'substantieel' en wordt niet verhoogd naar 'kritiek'.

Schoof is een van de deskundigen die maandag de Tweede Kamer bijpraat over de missie tegen IS. Het kabinet wil acht F-16's sturen en 130 militaire trainers. Donderdag debatteert de Kamer met het kabinet. Een ruime meerderheid is voor.

Queen toert door Europa met Adam Lambert

Queen gaat het aankomende jaar weer door Europa toeren, met concerten in onder andere Engeland, Nederland en Duitsland

In navolging van de succesvolle concertreeksen van Queen en Adam Lambert in de Verenigde Staten, Azië en Australië komt de legendarische band weer naar Europa.

De komende toer zal de derde in Europa zijn sinds het overlijden van Freddie Mercury in 1991. Tijdens de vorige twee concertreeksen verzorgde Paul Rodgers de lead-zang, terwijl deze keer die taak vervuld wordt door de Amerikaan Adam Lambert.

De band zal op 30 januari in de Ziggo Dome in Amsterdam optreden. De kaarten voor de show in Nederland zullen 30 september in de voorverkoop gaan.

Op 10 november aanstaande komt er een nieuwe CD uit van de band getiteld 'Queen Forever'. Deze cd zal 3 'nieuwe' nummers bevatten, waaronder een duet van Freddie Mercury met Michael Jackson.

Actiegroep verbergt kinderen voor jeugdzorg

Een illegale actiegroep houdt kinderen uit handen van jeugdzorg door ze te laten onderduiken op geheime adressen. De groep is al een jaar actief en heeft zes kinderen opgevangen. Dat schrijft de Stentor maandag.

Het netwerk bestaat uit zo'n twintig mensen, die als motief noemen dat ze zelf negatieve ervaringen met jeugdzorg hebben. "We zien het als een laatste redmiddel. Kinderen verdwijnen onterecht in instellingen. We moeten iets doen", aldus een lid van de groep.

De kinderen worden op diverse locaties opgevangen. Het zijn geheime locaties in binnen- en soms zelfs het buitenland. Uit vrees voor ontdekking verblijven de kinderen korte tijd op één adres.

Het netwerk gebruikt prepaid telefoons met steeds andere nummers om buiten beeld te blijven. Op internet wisselen ze in codetaal informatie uit. "We kennen elkaar niet allemaal", aldus het anonieme lid.

Jeugdzorg Nederland weet dat kinderen worden verborgen, maar is verrast dat dit geörganiseerd gebeurt. De politie doet onderzoek naar het netwerk en waarschuwt voor de gevolgen voor het kind, aldus de krant. Betrokkenen bij het netwerk riskeren negen jaar cel.

Honkbalheld Jeter hangt knuppel aan de wilgen

Honkballer Derek Jeter heeft zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau achter de rug. De Amerikaanse topspeler, uitkomend voor de New York Yankees, sloeg in het slotstuk van zijn carrière zelfs nog een teamgenoot binnen.

De Yankees wonnen de uitwedstrijd tegen de Boston Red Sox met 9-5. Jeter kon rekenen op een groot applaus toen hij voor de laatste keer van het veld stapte. Hij had donderdag al afscheid genomen van het thuispubliek.

Helemaal tevreden met zijn optreden was de korte stop niet. "Ik had graag nog een homerun geslagen, maar zo makkelijk is dat niet", zei hij na afloop. De vedette sloeg in zijn twintig jaar lange loopbaan maar liefst 3465 honkslagen en won vijf keer de World Series.

Haase en Sijsling dalen op ranglijst

Robin Haase en Igor Sijsling hebben op de wereldranglijst van de ATP behoorlijk wat plaatsen ingeleverd. Haase zakte vijf plaatsen van 68 naar 73. Sijsling staat zeven plaatsen lager dan vorige week. Hij daalde van 72 naar 79.

Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung zijn de andere Nederlandse tennissers in de top tweehonderd. Thiemo de Bakker staat net als vorige week 143e. Huta Galung daalde van 185 naar 187.

In de top van de wereldranglijst doen Tomas Berdych en Kei Nishikori goede zaken. De Tsjech stijgt van zeven naar zes, de Japanner van acht naar zeven. Milos Raonic levert juist twee plaatsen in en staat nu achtste. Novak Djokovic staat nog altijd bovenaan, gevolgd door Rafael Nadal en Roger Federer.

Op de wereldranglijst voor vrouwen doet Kiki Bertens goede zaken. De beste Nederlandse stijgt van 82 naar 77. Richel Hogenkamp en Arantxa Rus volgen op ruime afstand. Zij staan respectievelijk 165e en 179e.

De ranglijst wordt nog altijd aangevoerd door Serena Williams. Simona Halep en Petra Kvitova volgen op de plaatsen twee en drie. Eugenie Bouchard boekt twee plaatsen winst van negen naar zeven. Dat gaat ten koste van Caroline Wozniacki.

De Vries kampioen in Formule Renault 2.0

Nyck de Vries heeft de titel in de Eurocup Formule Renault 2.0 op zijn naam geschreven. De 19-jarige Nederlander won afgelopen weekend op Paul Richard beide wedstrijden en is met het weekend in Jerez nog voor de boeg niet meer in te halen in het kampioenschap.

De Nederlander, uitkomend voor Koiranen GP, had in Dennis Olsen nog slechts één concurrent over. De Noor van Prema Powerteam werd in de eerste wedstrijd zesde en viel in de tweede omloop uit, waardoor De Vries in het kampioenschap uit kon lopen naar 88 punten voorsprong en niet meer te achterhalen is. Eerder won de Nederlander, die in het opleidingsprogramma van het Formule 1-team McLaren zit, al de Formule Renault ALPS-titel. Dit kampioenschap is een samenvoeging van de Italiaanse, Zwitserse en Oostenrijkse raceklassen.

[Pic] Lekker wijf naakt in stadion

De politie van Melbourne heeft zaterdag ene Heather McCartney in de boeien geslagen. De 26-jarige Schotse ging na het laatste fluitsignaal van de voetbalfinale in het stadion uit de kleren.

Afgelopen weekend bood het stadion van Melbourne plaats aan de AFL Grand Final, hét voetbalhoogtepunt van het jaar. Ook de rondborstige blondine woonde de wedstrijd bij. Compleet met Hawthorn-sjaal nam zij plaats in de skybox.

Direct na de wedstrijd trok de jongedame, beter bekend als naaktmodel Eva Darling, al haar kleren uit. Vanachter het raam zweepte zij het publiek op. Tientallen supporters keken hierbij geschokt toe.

Net toen McCartney uit de skybox wilde klimmen de tribune op, kwam de politie binnen. De stripster weigerde zich echter over te geven. Het dronken blondje begon namelijk de agenten te bijten en te slaan met haar hoge hakken. Uiteindelijk wist men haar toch te overmeesteren.

Gisterochtend moest het vrouwtje voor de rechter verschijnen. Ze verdedigde zich door te bekennen dat ze onder invloed was van drank en zware medicijnen. De rechter heeft haar een boete van 300 Australische dollar opgelegd.

Sinéad O'Connor heeft hits niet nodig in Melkweg

Sinéad O'Connor had haar grootste hits zondagavond helemaal niet nodig om de Melkweg te betoveren. De Ierse zangeres liet nummers als Nothing Compares 2 U en Troy achterwege en zong veel tracks van haar laatste twee albums, maar kreeg het Amsterdamse publiek toch al vanaf het eerste nummer mee.

O'Connor, gekleed in een zwarte broek en bloes met priesterboord en een groot kruis om haar nek, trapte af met Queen of Denmark. Door de opbouw van het nummer, dat rustig begint maar een stevig refrein heeft, klonk al snel luid gejuich door de zaal. De zangeres oogde ontspannen en vrolijk en maakte grapjes met haar bandleden, maar praatte minder met haar fans dan de vorige paar keren dat ze optrad in Amsterdam. Wel volgde steevast een 'thank you' na het applaus bij elk nummer.

Na een paar liedjes van O'Connors laatste plaat I'm Not Bossy, I'm the Boss, die vorige maand verscheen, volgden enkele a capellanummers. Vervolgens verlieten haar bandleden het podium zodat de 47-jarige zangeres, die erg goed bij stem was, zichzelf kon begeleiden op haar gitaar.

Na iets meer dan een uur hield de Ierse het al voor gezien, om na een luid applaus ook snel weer terug te keren en enkele liedjes als toegift te zingen. Zoals eerder gezegd zat Nothing Compares 2 U daar niet bij, maar met Streetcars zorgde ze alsnog voor een prachtig einde.

'Dove baby's door slechte voorlichting'

Verloskundigen geven zwangere vrouwen te weinig informatie over een infectieziekte waar kinderen doof van kunnen worden. Betere voorlichting is noodzakelijk, schrijft de Volkskrant maandag op basis van promotieonderzoek van gezondheidswetenschapper Monique Pereboom.

Jaarlijks worden zo'n duizend baby's geboren die zijn geïnfecteerd met het cytomegalovirus (cmv). Ongeveer 180 van hen krijgen op lange termijn te maken met doofheid of leerproblemen.

Ruim veertig procent van de verloskundigen informeert de zwangere vrouw niet over de infectieziekte. "Cmv staat niet in het standaardrijtje van verloskundigen", aldus Pereboom.

Volgens Pereboom, die aan het Vumc promoveerde, is betere voorlichting nodig. Zo moet aan vrouwen worden verteld dat ze hun handen moeten wassen na het verschonen van een plasluier. Ook moeten ze geen bekers delen met kleine kinderen.

Show met monstertruck in Tubbergen afgelast

Een show met een monstertruck in het Overijsselse Tubbergen gaat dinsdag niet door. Organisator Stunt Movie Production heeft dat besloten in overleg met de gemeente, zo meldt RTV Oost maandag.

Reden voor het afblazen van het evenement is het ongeluk in Haaksbergen waarbij zondag een monstertruck op het publiek inreed. Daarbij vielen drie doden. Ook een show in De Lutte, die gepland staat voor donderdag, gaat volgens de regionale omroep waarschijnlijk niet door.

Stunt Movie Production is niet het bedrijf dat betrokken is geweest bij het drama in Haaksbergen. Desondanks is het wel aangedaan door de gebeurtenissen. "Met grote verslagenheid volgen wij het nieuws rondom het ernstige ongeluk. Wij wensen alle slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners heel veel sterkte toe", is te lezen op de website.

John Cleese klaar met Monty Python

Het lijkt erop dat John Cleese het voor gezien houdt wat betreft Monty Python. Tijdens de reünieshows afgelopen zomer kon de 76-jarige comedyveteraan zich geen moment betrappen op gezonde spanning. "Dan wordt het waarschijnlijk tijd voor iets anders", zei hij tegen de Britse krant Sunday Times, melden diverse media.

Hoewel de tien shows binnen een mum van tijd waren uitverkocht en de vijf nog levende leden van het comedy-ensemble lovende kritieken kregen, kreeg Cleese er weinig voldoening uit. "Het was al tijdens de tweede avond", vertelt hij. "Ik stond te wachten totdat ik een sketch moest opvoeren en het was enkele seconden voordat de schijnwerper op mij zou worden gericht. Maar ik kon me niet betrappen op ook maar een greintje spanning."

"Als je voor zesduizend man publiek staat en je voelt niets, dan is dat waarschijnlijk een teken van God of mogelijk Richard Dawkins dat je iets anders moet gaan doen", gaat Cleese verder. Hij liet voorafgaand aan de shows al weten dat hij vooral deelnam vanwege het geld.

Monty Python zorgde in de jaren zeventig en tachtig voor een grote revolutie in de Britse humor op tv. De absurdistische sketches waren een verschil van dag en nacht met de tot dan toe populaire slapstick van komedianten als Benny Hill. Afgelopen zomer werd Monty Python Live (Mostly): One Down, Five to Go, opgevoerd. Michael Palin liet toen al weten dat dit zeer waarschijnlijk de laatste keer was dat de vijf heren samen op het toneel te zien zouden zijn.

De show bevatte voornamelijk heropvoeringen van oud materiaal en oude filmpjes van het tv-programma Monty Python's Flying Circus. De zeldzame kritiek op de show, met name van verstokte fans, was dan ook dat de avond niets nieuws bevatte. Ook zouden de opgevoerde stukken door de inmiddels flink bejaarde mannen allemaal beduidend langzamer zijn opgevoerd en waren de artiesten vaak niet goed bij stem.

Cleese heeft in elk geval de daad bij zijn woord gevoegd. Hij promoot momenteel zijn nieuwe autobiografie, So, Anyway, waarin hij onder meer uit de doeken doet hoe hij blijvend is beschadigd door zijn tirannieke moeder. Mede daardoor zijn veel van zijn huwelijken mislukt, vindt Cleese.

Heleen Mees wil miljoenen van ex-geliefde

Heleen Mees wil van haar ex Willem Buiter een schadevergoeding van 20 miljoen dollar (15,8 miljoen euro) zien. Dat schrijft het AD maandag. De econome werd door Buiter aangeklaagd wegens stalking, kwam in de gevangenis terecht en heeft sindsdien geen werk meer.

Waar Mees eerst nog een jaarinkomen van tweehonderdduizend dollar had (158 duizend euro), heeft ze nu geen enkel inkomen meer, zo stelt haar advocaat Olav Haazen tegenover de krant. Daarom wil ze geld zien. Ze zegt dat haar carrière volkomen is 'vernietigd' en dat ze veel emotionele schade heeft ondervonden van haar verblijf in de gevangenis.

Haazen zegt tegen het AD dat de schadeclaim is gebaseerd op 'diverse valse aangiften' die Buiter heeft gedaan bij de politie, zoals het beschuldigen van stalking, lastigvallen, bedreiging en een reeks van 'valse en misleidende mededelingen over Mees' seksueel obsessief gedrag'.

Mees heeft de eis ingediend bij de rechtbank in New York maar volgens het AD sleept ze Buiter en zijn vrouw ook in Amsterdam voor de rechter. Ze wil de twee dwingen tot een rectificatie in drie landelijke kranten.

Mees werd vorig jaar juli in New York gearresteerd op verdenking van stalking, bedreiging en seksuele intimidatie van Buiter. Ze zou hem enkele jaren lastig hebben gevallen met duizenden e-mails nadat hij de affaire had beëindigd. Mees zou seksueel getinte foto's van zichzelf, maar ook afbeeldingen van dode vogels en ernstige verwensingen, naar Buiter hebben gestuurd.

SNS gaat zich als 'normale bank' gedragen

SNS wil het vertrouwen van de gewone Nederlander terugwinnen door zich toe te leggen op de kernactiviteiten van een 'normale bank'. De consumentenbank zegt zich niet langer te willen laten afleiden door internationale ambities of private banking. De vorig jaar genationaliseerde bank begon maandag een charmeoffensief en stelde van gemaakte fouten te hebben geleerd.

"Het vertrouwen in banken heeft afgelopen jaren een enorme deuk opgelopen. Veel Nederlanders hebben het gevoel dat hun bank er meer voor zichzelf is dan voor zijn klanten. Ook wij hebben in het verleden fouten gemaakt. Dat heeft ons heel hard geraakt", aldus directievoorzitter van SNS Retail Bank Dick Okhuijsen in een verklaring bij de koerswijziging.

SNS zegt met de nieuwe lijn beter naar klanten te willen luisteren. Zo hoeven klanten niet langer een keuzemenu te doorlopen als ze bellen en wordt over de eerste drie dagen dat een klant rood staat geen rente gerekend. Uit onderzoek in opdracht van de bank bleek dat de meeste Nederlanders vinden dat de bankensector onvoldoende heeft geleerd van het verleden.

SNS was een van de financiële instellingen die in aanloop naar de crisis grote risico's namen. De bank en verzekeraar viel bijna om toen vastgoedtak Property Finance in de problemen kwam. Begin vorig jaar moest de staat SNS Reaal daarom voor 3,7 miljard euro nationaliseren. Volgend jaar moeten de bank- en verzekeringsactiviteiten volledig zijn losgekoppeld. De verzekeringstak, nu Vivat geheten, wordt dan als eerste verkocht, waarna ook de bank op termijn moet terugkeren naar de markt.

Cricketwedstrijd op Asian Games beslist door muntje

Tijdens de Asian Games in Incheon is het maandag slecht weer en dat zorgt voor veel problemen. Vooral het crickettoernooi bij de mannen heeft er veel last van, waardoor de laatste groepswedstrijden zelfs in de problemen kwamen en er een bijzondere, zij het niet even eerlijke methode aan te pas kwam om het resultaat te bepalen.

Maandagochtend - Nederlandse tijd - zou het duel tussen Koeweit en de Maldiven gespeeld worden, waarbij de winnaar zich zou plaatsen voor de kwartfinale. Beiden hadden al verloren van Nepal, waarbij vooral Koeweit genadeloos hard onderuit ging. 

De teams zaten maandag te wachten tot de regen een beetje zou verminderen, wat volgens de regels betekent dat er een ingekorte wedstrijd gespeeld kan worden. Dat gebeurde echter niet en dus besloot men om de wedstrijd te beslissen op puur geluk: Het gooien van een munt. 

Mahmoud Bastaki, de aanvoerder van Koeweit, koos voor 'kop'. Het bleek een winnend besluit, want het muntje landde op de voor Koeweit goede kant. Het leverde hen de zege en dus een plaats in de kwartfinales op. "Dit was de eerste keer dat ik zo'n beslissing moest maken. Ik koos voor kop en de scheidsrechter gooide het muntje", aldus een dolgelukkige Bastaki over zijn heroïsche zege. 

In de kwartfinale mag Koeweit later aantreden tegen Bangladesh. De kans op een monsterscore is erg groot. Het team uit Koeweit kon het relatief kleine cricketland Nepal niks maken, terwijl Bangladesh een van de beste vijftien landen ter wereld is als het om cricket gaat.

Het team uit Koeweit is blij na hun historische "zege" tegen de Maldiven (Bron: YouTube)

Overigens zou er ook nog een tweede wedstrijd op dezelfde manier beslist kunnen worden. Het is nog altijd niet zeker of de andere wedstrijd van de dag, China - Zuid-Korea, wel door kan gaan. Ook daar geldt dat de winnaar zich plaatst voor de kwartfinale, maar vooralsnog is spelen door de regen niet mogelijk.

Australische zwemkampioene Schipper stopt

De Australische zwemkampioene Jessicah Schipper heeft een punt gezet achter haar carrière. De 27-jarige Schipper wil meer tijd gaan besteden aan haar gezinsleven, zo maakte ze maandag bekend. De Australische vlinderslagspecialiste pakte met de estafetteploeg twee keer olympisch goud op de 4x100 meter wissel, in 2004 (Athene) en 2008 (Peking). Individueel won ze in Peking brons op de 100 en 200 vlinder.

Daarnaast won Schipper vijf wereldtitels, waarvan drie individueel. De Australische had twee keer het wereldrecord op de 200 vlinder in handen, tussen 2006 en 2008 en een tijdje in 2009. De recordtijd van Schipper (2.03,41) werd toen uit de boeken gezwommen door Liu Zige uit China.

Gordon vindt zichzelf Televizier-Ring waard

Gordon vindt dat hij en Gerard Joling dit jaar best de Gouden Televizier-Ring mogen krijgen. "Ik weet dat je dat niet over jezelf hoort te zeggen, maar ik vind echt dat Gerard en ik die Prijs van de Kijker wel mogen winnen", zegt de presentator en voormalig zanger maandag in De Telegraaf.

"Met FF Geen Cent Te Makken, en dit seizoen met Geer en Goor, Waarheen, Waarvoor hebben we niet alleen heel veel kijkers getrokken, maar ook nog eens een probleem aangesneden waarvan de meeste mensen niet wisten dat het bestond: de eenzaamheid van ouderen", beargumenteert Gordon zijn visie. "Er is een ongelooflijk grote groep van wel driehonderd duizend mensen die intens alleen en eenzaam zijn. Dat is toch verschrikkelijk?! Gerard en ik hebben dat ouderenfonds op de kaart gezet en gezorgd voor duizenden nieuwe vrijwilligers."

Hij noemt ook Flikken Maastricht als kanshebber, evenals SynDroom van Johnny de Mol "Maar toch zie ik daarin minder schrijnende gevallen dan bij ons. Voor die jongens en meisjes met Down wordt in ons land goed gezorgd, ze wonen in mooie woongroepen. Onze bejaarden zijn echter een vergeten groep, bij wie niemand stilstaat dat hun probleem zo groot is."

De 46-jarige artiest vindt dat Humberto Tan de grote kansmaker is voor de Zilveren Televizier-Ster voor beste presentator. "Dat is hij nu gewoon met zijn RTL Late Night. Maar het is nu te vroeg om al voor De Ring in aanmerking te komen. De Wereld Draait Door liep ook al een paar jaar toen Matthijs van Nieuwkerk de prijs won."

De Televizier-prijzen worden uit gereikt op 16 oktober in Carré in Amsterdam. Stemmen kan nog tot maandag 09.00 uur.

'Beursdrempel veel hoger door hoge controlekosten'

De drempel voor bedrijven om de beurs op te gaan of obligaties uit te geven, wordt mogelijk fors hoger. Bedrijven die obligaties of aandelen willen uitgeven moeten de controle van de prospectus vanaf volgend jaar zelf betalen, schrijft Het Financieele Dagblad maandag. Tot op heden wordt die controle deels vergoed door de overheid.

De Tweede Kamer behandelt deze week een wetsvoorstel van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) waarin de regels worden gewijzigd. Voor aandelen kost de toetsing van de prospectus door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) volgend jaar 45 duizend euro, ruim vier keer meer dan nu het geval is. Voor obligaties stijgt het tarief van vierduizend naar vijftienduizend euro.

Veel mkb'ers zullen door de kostenstijging van een beursgang afzien, vrezen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. "Dit staat haaks op het streven om bedrijven minder afhankelijk van bankfinanciering te maken", reageert secretaris van beide organisaties Rob Wolthuis in de zakenkrant. Veel bedrijven hebben moeite om krediet los te weken van banken, nu die veel minder makkelijk leningen verstrekken dan voor de crisis. Een gang naar de beurs kan daarom als alternatieve financieringsbron dienen.

Drama Hollands Hoop start met 779.000 kijkers

De nieuwe dramaserie Hollands Hoop heeft zaterdagavond 779.000 kijkers naar NPO 2 getrokken. De eerste aflevering staat daarmee op de tiende plaats in de lijst van best bekeken programma's van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Hollands Hoop gaat over een forensisch psycholoog met een burn-out die in de drugswereld belandt. De serie, met Marcel Hensema en Kim van Kooten, wordt omschreven als de Nederlandse Breaking Bad.

Holland's Got Talent zag het aantal kijkers teruglopen. Vorige week scoorde de talentenjacht van RTL 4 met bijna 1,9 miljoen belangstellenden nog een seizoensrecord. Zaterdag stemden ruim 1,5 miljoen mensen af op de show.

Het best bekeken programma van de dag was Studio Sport Eredivisie. De uitzending op NPO 1 was goed voor meer dan 1,7 miljoen kijkers.

'Rihanna in beeld als Bondgirl'

Rihanna is benaderd voor een rolletje in de nieuwe Bondfilm. "Ze hoefde er niet over na te denken, ze weet dat ze het wil doen. Ze is heel opgewonden", zegt een ingewijde tegen de Britse krant The Sunday Mirror, schrijven diverse Britse media.

De r&b-zangeres heeft al eerder geacteerd. De 26-jarige uit Barbados was in 2012 al te zien in de actiefilm Battleship, waarin ze een vrouwelijke marinier speelt.

De opnames voor Bond 24, zoals de nog titelloze film wordt genoemd, starten naar verluidt nog ergens dit jaar. De première staat gepland voor volgend jaar november.

Tientallen doden bij aanslagen Jemen

Aanslagen door soennitische extremisten in Jemen hebben zondag aan tientallen mensen het leven gekost. Dat meldt persbureau dpa. De meeste slachtoffers, veertig, vielen bij een zelfmoordaanslag op een ziekenhuis in de provincie Marib. Zeker vijftig mensen raakten gewond.

De aanslagen waren gericht op de sjiitische Hawthi-rebellen, die de afgelopen tijd delen van de hoofdstad Sanaa hebben veroverd. Behalve de explosie bij het ziekenhuis in Marib werden nog twee aanslagen gepleegd. Daarbij kwamen vijf Hawthi-rebellen om. De aanslag in het ziekenhuis werd opgeëist door Ansar Al-Sharia, een organisatie die banden heeft met Al-Qaida.

De Hawthi-rebellen sloten zaterdag een deal met de regering, waarin werd afgesproken dat de strijders de wapens neerleggen en zich terugtrekken uit Sanaa. De opstandelingen krijgen in ruil daarvoor meer politieke inspraak. Zondag gingen soennieten de straat op om te protesteren tegen de sjiitische rebellen.

'Islamtentoonstelling doet aan geschiedvervalsing'

De islamtentoonstelling '1001 inventions' die tot januari in Rotterdam te zien is doet aan 'geschiedvervalsing'. Enkele internationale deskundigen schrijven een boek omdat ze de organisatie verwijten 'grote fouten' niet te verbeteren. Dat schrijft Trouw maandag.

In de tentoonstelling worden uitvindingen uit moslimlanden tussen de zevende en zeventiende eeuw getoond. De fouten zijn volgens de deskundigen talrijk en ernstig. Zo zou de bouwer van een eerste vliegmachine Ibn Firnas zijn geweest, een Andalusiër uit de negende eeuw. "Voor die bewering is geen bron", aldus historica Sonja Brentjes. En collega Taner Edis, natuurkundige aan de Truman State University: "Vliegen met vleugels door menselijke spierkracht kan gewoon niet."

Achter de tentoonstelling zit een Britse organisatie die sponsor is van een Saoedisch bedrijf. De samenstellers werken al vier jaar aan kritiek, maar volgens de deskundigen verbeteren ze hun fouten niet. "'Wij waren eerst', wil de tentoonstelling doen beloven", zegt historicus Rainer Brömer van de Universiteit van Istanbul. "De eersten die een bemande raket lanceerden, de eersten die vrouwelijke wetenschappers hadden. Dat klopt allemaal niet."

De organisatie zegt binnen een week een verklaring te sturen. De tentoonstelling wordt ondersteund door meerdere gezaghebbende academische publicaties en de meerderheid van wetenschappers op dit gebied, aldus de organisatie.

Klaassen kijkt uit naar Apoel: "Heb er wel vertrouwen in"

Davy Klaassen kijkt met vertrouwen uit naar de wedstrijd van dinsdag in de Champions League tegen Apoel Nicosia. Ajax won zaterdagavond met 5-2 van NAC Breda. Klaassen blonk uit en was bij vrijwel ieder doelpunt van de Amsterdammers betrokken. "We kregen veel ruimte", zei Klaassen na afloop tegenover FOX Sports.

"Ik begon vandaag op links, dat liep wat minder. Daarna heeft de trainer het omgezet. Ik ben op rechts gaan spelen en Thulani (Serero red.) op links. Ik denk wel dat ik een redeljike wedstrijd heb gespeeld."

Dinsdag wacht de ontmoeting met Apoel Nicosia. "De slordigheden die we vandaag defensief hebben laten zien moeten eruit. Ik heb er wel vertrouwen in", aldus Klaassen.

Engelaar tekent 'als het goed is' deze week bij FC Twente

De kans is groot dat Orlando Engelaar en FC Twente zich nog deze week vinden in een contract. De 35-jarige Engelaar lijkt al weken op weg naar Enschede, maar deze week concretiseert de overgang van de middenvelder zich. Hij laat aan TC/Tubantia weten dat de laatste details spoedig worden afgerond. "Als het goed is teken ik deze week."

Twente moet vanwege de belabberde financiële situatie eerst toestemming krijgen van de KNVB om een nieuwe speler vast te leggen. Onder andere daardoor duurt het even voordat de geroutineerde speler zich bij de formatie van trainer Alfred Schreuder mag aansluiten.

Engelaar traint al wel mee met de selectie van Twente, maar mag nog geen wedstrijden spelen. Zijn laatste speelminuten maakte hij in dienst van Melbourne Heart uit Australië. Bij die club maakte hij vijf doelpunten in twaalf competitiewedstrijden.

Twente ontvangt met Engelaar een brok aan ervaring. De oud-international stond vier seizoenen onder contract bij PSV en deed de nodige Europese ervaring op. Ook kende hij al eerder twee succesvolle seizoenen in dienst van Twente. In Enschede verdiende hij een transfer naar Schalke 04.

Democratieprotesten Hong Kong breiden zich uit

De protesten voor democratie in Hong Kong breiden zich uit. Op steeds meer plekken in de Chinese stad verschenen maandag betogers, sommigen met maskers en paraplu's als bescherming tegen het traangas van de politie. De Chinese regering heeft de protesten als illegaal bestempeld en steunt de hardhandige wijze waarop de politie zondag ingreep.

Net als zondag bezetten betogers straten en snelwegen, waardoor het openbaar vervoer op veel plekken stil ligt. Op meer dan tweehonderd routes kunnen geen bussen rijden. Meerdere in- en uitgangen van de metro zijn geblokkeerd door de demonstranten. De autoriteiten lieten weten dat sommige scholen maandag niet open zullen gaan.

Zondag zetten agenten traangas in een poging de betogers uiteen te drijven. Zeker 26 mensen moesten naar een ziekenhuis, maar de meeste betogers keerden al snel terug om hun protesten voort te zetten.

Aanleiding voor de protesten is de weigering van Beijing om de bevolking vanaf 2017 haar eigen leiders te laten kiezen. Er komen wel verkiezingen, maar de kandidaten moeten eerst worden goedgekeurd door Beijing.

De protesten begonnen als een initiatief van studenten, maar inmiddels hebben meer mensen zich bij de beweging aangesloten. De groep Occupy Central riep maandag Leung Chun-ying, de door Bejing gesteunde bestuurder van de stad, op af te treden. Volgens Occupy heeft Leung door niet te reageren op de eisen van het volk 'Hong Kong in een crisis gestort'.

Gespecialiseerde zorg verschilt flink per gemeente

Zorgbehoevenden zijn per 1 januari beter af in een gemeente waar minder op zorg wordt bezuinigd. De gespecialiseerde zorg gaat per gemeente flink verschillen. Dat schrijft de Volkskrant maandag.

De verschillen worden zichtbaar nu gemeenten moeten aangeven welke zorg zij willen inkopen die voorheen door de overheid werd bekostigd. De gemeente krijgt minder geld om de zorg in te kopen, maar kan het wel naar eigen inzicht besteden. Dit leidt tot grote verschillen voor zorgbehoevenden per gemeente.

In de Volkskrant wordt een voorbeeld van gemeenten in het Gooi aangehaald. Een inwoner van het Gooi met hersenletsel is beter af dan een inwoner van Utrecht. Die stad bezuinigt maximaal 35 procent op de begeleiding en dagbesteding van deze groep, terwijl die bezuiniging in de Gooise gemeente 13 procent is.

De ongelijkheid is onrechtvaardig, stelt een woordvoerder van de cliëntenraad van zorgorganisatie Boogh. "Het is niet eerlijk dat ik straks minder zorg krijg dan iemand met hersenletsel. Voor iemand als ik is verhuizen lastig, anders zou ik het overwegen."

Over twee dagen, op 1 oktober, moeten gemeenten laten weten welke zorg ze willen inkopen. In een brief die staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) zaterdag naar de Tweede Kamer stuurde blijkt dat ongeveer een vijfde van de Nederlandse gemeenten dat nog niet heeft gedaan. "Ze hebben aangegeven dit in september nog wel te doen", aldus Van Rijn.

'Destiny-DLC al op disk'

Een bug in Destiny zorgt ervoor dat je de missies van de aankomende twee uitbreidingen Dark Below en House of the Wolves al ziet op de missiekaart.

De nieuwe levels worden gemarkeerd met "requirements not met" waarbij er vereist wordt dat je de bepaalde uitbreiding moet hebben. Dat sommige missies al in de bèta te bezoeken waren doet vermoeden dat ze op disk staan, maar het kunnen net zo goed placeholders zijn, zodat de uitbreidingen straks makkelijker te patchen en vooral sneller te downloaden zijn. De site DestinyTracker heeft deze plaatsen ook al gevonden door het zoeken in de data van Destiny. In ieder geval is de bug ergens goed voor: we weten nu welke missies de uitbreidingen gaan toevoegen aan Destiny:

Earth:

  • Strike [Level 10] – The Jovian Complex: A new Hive brood gathers it’s strength beneath the cosmodrome. Find their master and purge them all.
  • Story Mission [Level 18] – The Veil Lifted: Root out the Hive beneath the Cosmodrome and discover a long-hidden secret of the Golden Age.
  • Story Mission [Level 18] – The Seeding: Investigate the return of ancient Hive Wizards, preparing Earth for Crota’s reign.
  • Story Mission [Level 20] – Gone to Ground: Find a Wolves baron and his conspirators who have betrayed the Queen and are hiding in the Cosmodrone.

Moon:

  • Strike [Level 14] – The House of Wolves: No description
  • Strike [Level 26] – The Summoning Pits: Xyor, the Unwed awaits your arrival at the bottom of the Hellmouth (part of an exotic bounty not new expansion content. Thanks to /u/The7ruth)
  • Raid [Level 28] – Crota’s End: He waits in the dark below
  • Story Mission [Level 20] – The Wakening: Stop the Hive from summoning Crota and consuming our worlds.

Venus:

  • Story Mission [Level 20] – Wolves’ Harvest: Track down the Queen’s traitorous Wolves and recover what they’ve stolen from the Awoken.
  • Story Mission [Level 22] – The Citadel: Ascend to the top of the Vex stronghold on Venus and assassinate the Wolves’ Kell

Mars:

  • Strike [Level 20] – The Hypogeum: The resurrection of the Black Garden has begun. Stop the Vex before the Garden’s heart beats again.
  • Reef
  • Raid [Level 28] – Reef Raid: No Description

Crucible:

  • Skirmish – Only the worthy may face the Trials of Osiris for only the worthy are strong enough to endure what is to come. A string of victories will earn you great rewards – but lose three times and you’re out.
    • 3v3 Team Deathmatch
    • Level Advantages Enabled
    • Weekly Rewards
    • Trial Set Gear
    • Ascendant Materials
    • Crucible Marks

Warme septembermaand sluit zonnig af

September was een warme en droge maand. De mist veroorzaakte veel verkeershinder. De laatste dagen van de maand beloven ook zonnig te worden. Dat laat Weeronline zondag weten.

De gemiddelde temperatuur in september was zestien graden. Die ligt normaliter op 14,5 graden. Daarmee was het de op zeven na warmste september sinds 1901. De warmste september was in 2006 toen het in De Bilt gemiddeld 17,9 graden was.

De laatste dagen van september zijn zonnig, met in de ochtend grote kans op mist. De middagtemperaturen kunnen boven de twintig graden worden en daarmee wordt het bovengemiddeld warm.

Rutger Hauer in sprookjesachtige musicalserie Galavant

Rutger Hauer heeft een gastrol te pakken in Galavant. De 70-jarige acteur speelt in de nieuwe sprookjesachtige en muzikale komedieserie de snode Kingsley, oudere broer van de eveneens boosaardige koning Richard. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-website Deadline.

Galavant gaat over de gelijknamige ridder, die het opneemt tegen de koning nadat die er vandoor is gegaan met de liefde van zijn leven. De serie wordt geproduceerd door Dan Fogelman, die eerder de Disney-film Tangled en de Pixar-film Cars schreef. De liedjes zijn mede geschreven door Alan Menken, die dat eerder deed voor Disney-klassiekers als The Little Mermaid en Beauty and the Beast.

Fogelman brengt met  het casten van Hauer een eerbetoon aan de acteur. De Nederlander werd eind jaren zestig zelf namelijk bekend als ridder Floris, in de gelijknamige tv-serie van Paul Verhoeven. "Ik en regisseur Chris Koch zijn de grootste Rutger-fans ooit", aldus Fogelman.

Derde dode na motorincident met monstertruck

Bij het motorincident met een monstertruck in Haaksbergen is zondag een derde dodelijk slachtoffer gevallen. Van nog vijf personen is de situatie kritiek, meldt de Overijsselse gemeente zondagnacht. De drie omgekomen slachtoffers zijn een jongen, een man en een vrouw.

Zondag werd bekend dat bij het ongeluk, waarbij een truck met reuzengrote banden inreed op een menigte, twee doden waren gevallen. Burgemeester van Haaksbergen Hans Gerritsen (PvdA) sprak zondagavond uit dat door de toestand van de zwaargewonden meer mensen zouden kunnen overlijden. In totaal zijn achttien mensen aan hun verwondingen behandeld.

De vergunning die de gemeente voor het evenement had afgegeven voldeed niet aan de internationale eisen. Dat blijkt uit de vergunningsaanvraag die de gemeente op internet heeft gezet. Volgens internationale regels mag het publiek niet binnen 45 tot 50 meter van de truck staan. Het publiek stond zondag op 30 tot 35 meter afstand achter een hek. "Zo gebeurt het altijd", zo zei Geerlof Kanis van Sterevenementen Haaksbergen tegen RTV Oost.

Het is nog niet bekend waardoor de truck de menigte inreed. Kanis ziet twee mogelijke oorzaken voor de fatale crash. Volgens hem bleef het gaspedaal hangen of deed de rem van de monstertruck het niet. Videobeelden van het incident laten zien hoe de monstertruck, een voertuig met 1500 pk, eerst over een rij auto's heen rijdt. Daarna neemt hij een bocht naar links, recht op het publiek af. Dat kan geen kant op.

De chauffeur van de truck wordt verdacht van dood door schuld, stelde zijn advocaat zondag tegen RTV Oost. De man werd na het incident aangehouden en verhoord. Voor de slachtoffers is een condoleanceregister geopend.

Thaise reddingshelikopter vermist in Birma

Een Thaise reddingshelikopter met drie mensen aan boord is tijdens een zoektocht naar twee bergbeklimmers in Birma van de radar verdwenen. Dat hebben Birmese autoriteiten zondag gemeld. De alpinisten worden sinds 31 augustus vermist.

De reddingsmissie vond plaats boven de Hkakabo Razi, de hoogste berg van het land. De helikopter was op weg om voedsel te droppen voor zoekteams in het gebied. Bij de reddingsoperatie zijn teams bergbeklimmers en helikopters uit China, de Verenigde Staten en Thailand betrokken.

Demonstratie tegen sjiitische rebellen in Jemen

Honderden demonstranten zijn zondag in de Jemenitische hoofdstad Sanaa de straat opgegaan om te protesteren tegen de sjiitische rebellen die de afgelopen tijd delen van de stad hebben veroverd. De betogers roepen de veiligheidsdiensten op terug te keren naar Sanaa om orde op zaken te stellen.

De demonstratie komt een dag nadat de regering een akkoord sloot met de Hawthi-rebellen waarin werd afgesproken dat de strijders de wapens neerleggen en zich terugtrekken uit Sanaa. De opstandelingen krijgen in ruil daarvoor meer politieke inspraak.

Grote problemen op A16 verwacht

De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten grote verkeersproblemen op de A16 tussen Rotterdam en Breda, nadat er maandagochtend een vrachtwagen door de vangrail is gereden bij de Van Brienenoordbrug nabij knooppunt Ridderkerk.

Als gevolg van het ongeval is de hoofdrijbaan afgesloten voor onderzoek. Slechts een van de parallelrijbanen is open. ,,We verwachten een chaos tussen knooppunt Terbregseplein en Ridderkerk", aldus een ANWB-woordvoerster. Rijkswaterstaat meldt dat een omleidingsroute is ingesteld.

De problemen zijn volgens de ANWB naar verwachting rond 13.00 uur maandagmiddag opgelost.

Kamer bijgepraat over missie tegen IS

Tweede Kamerleden laten zich maandagochtend bijpraten door topambtenaren van Defensie, Buitenlandse Zaken en Justitie over de militaire bijdrage die Nederland gaat leveren aan de internationale strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak. De technische briefing is bedoeld ter voorbereiding op een Kamerdebat over de missie, dat donderdag plaatsheeft.

Nederland stuurt zes F-16's en twee reservetoestellen naar het Midden-Oosten. Met de gevechtsvliegtuigen, die in Irak doelen van IS gaan bombarderen, gaan 250 militairen mee. Nog eens 130 Nederlandse militairen gaan Iraakse en Koerdische militairen trainen.

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof en hoge ambtenaren van de militaire inlichtingendienst MIVD en Buitenlandse Zaken geven een toelichting op de brief die het kabinet over de missie heeft geschreven. Ook zullen ze vragen van Kamerleden beantwoorden.

In de Tweede Kamer is brede steun voor deelname aan de militaire missie tegen IS.

Kamer bijgepraat over missie tegen IS
Kamer bijgepraat over missie tegen IS (Foto: ANP)

CoD- en Destiny-servers plat door Ddos-aanval

Er zijn weer een aantal gamegerelateerde servers het slachtoffer geworden van een Ddos-aanval. De servers van Destiny en Call of Duty: Ghosts zijn naar verluid niet te bereiken. Volgens een tweet van de hackergroep Lizard Squad zijn zij hiervoor verantwoordelijk.

Volgens berichten op Reddit zou ook de PSN-website niet meer te benaderen zijn. Gebruikers melden dat zij hier een foutmelding krijgen dat de site onderhoudswerkzaamheden heeft en niet beschikbaar is, terwijl er geen onderhoud is aangekondigd. Het is nog onduidelijk of dit ook met de aanval van Lizard Squad te maken heeft.

De aanval is niet de eerste keer dat de hackende hagedissen toeslaan. De Destiny-servers waren een week geleden ook al het doelwit van de groep en gamers konden toen ook al enige tijd niet inloggen en spelen.

Opnieuw onrustig in Hong Kong

Duizenden demonstranten zorgen opnieuw voor onrust in Hong Kong. De betogers, die meer democratie eisen, hebben het zakelijke district geblokkeerd en staan op verschillende plekken oog in oog met de oproerpolitie. Die probeert hen met traangas, stokslagen en peperspray te verdrijven. Bij die confrontatie zouden 38 demonstranten gewond zijn geraakt.

Maandagmorgen (lokale tijd) kwamen ze samen bij belangrijke regeringsgebouwen, en zorgden ze ervoor dat sommige banken niet open gingen en straten werden afgezet. De actievoerders, onder wie veel studenten, willen politieke hervormingen. Ze willen onder meer dat er een einde komt aan de macht die de regering van China uitoefent op Hongkong.

Eerder dit weekend werd er ook al massaal gedemonstreerd in de voormalig Britse kroonkolonie.

Opnieuw onrustig in Hongkong
Opnieuw onrustig in Hong Kong (Foto: ANP)

Gewonde bij woningbrand in Sas van Gent

Bij een uitslaande brand in een pand het Zeeuwse Sas van Gent is zondagnacht een gewonde gevallen. Het slachtoffer, van wie nog geen details bekend zijn, heeft lichte brandwonden opgelopen. Dat laat de veiligheidsregio weten.

De brand brak rond 1.40 uur uit aan de Stationsstraat. Het getroffen pand bestaat uit een feestzaal, aangrenzend café, en daar boven drie woonlagen. De feestzaal, waar het vuur ontstond, was zondagnacht niet in gebruik. Brandweerlieden konden voorkomen dat de brand oversloeg naar de woningen erboven. De drie bewoners werden geëvacueerd.

Ook een naastgelegen woning werd uit voorzorg ontruimd. Om hoeveel mensen het daarbij gaat, kon de veiligheidsregio niet zeggen. Zowel de bewoners boven de feestzaal alsook de buren moesten zondagnacht elders doorbrengen. Of en wanneer zij terug kunnen, is nog onbekend.

Rond 3.00 werd het sein 'brand meester' gemeld. Volgens de veiligheidsregio is er veel schade in de feestzaal, maar is het café gespaard gebleven.

Gewonde bij woningbrand in Sas van Gent
Gewonde bij woningbrand in Sas van Gent (Foto: ANP)

'Dood door schuld in zaak-Haaksbergen'

De chauffeur van de monstertruck, die zondagmiddag in de binnenstad van Haaksbergen op het publiek inreed waardoor minstens twee doden vielen, wordt verdacht van dood door schuld. Dat zegt zijn advocaat Rob Oude Breuil tegen RTV Oost.

Volgens de raadsman blijft de man in ieder geval tot maandagmorgen in de cel en heeft hij daar in zeker opzicht baat bij. ,,Ook voor hemzelf is het prettig om tijdens dit mediacircus afgeschermd te zijn van de buitenwereld. Het is nogal wat", zegt hij tegenover de regionale zender.

De politie kon zondagnacht nog niet bevestigen dat de chauffeur daadwerkelijk wordt beschuldigd van dood door schuld. Maandagmorgen wordt daarover meer duidelijkheid verwacht.

'Dood door schuld in zaak-Haaksbergen'
'Dood door schuld in zaak-Haaksbergen' (Foto: ANP)

Gemeente opent condoleanceregister Haaksbergen

Mensen die hun medeleven willen betuigen met de nabestaanden van de slachtoffers van het ongeluk tijdens het motorspektakel in Haaksbergen kunnen vanaf maandag het condoleanceregister in het gemeentehuis tekenen. Dat laat de Twentse gemeente zondagavond weten.

Twee mensen kwamen om het leven toen een monstertruck - een pick-uptruck op heel grote wielen - bij een stunt op het publiek inreed. Dat stond achter een hek, deels met een muur in de rug, waardoor het nauwelijks een kant op kon.

Vierentwintig andere bezoekers van het populaire evenement in Haaksbergen raakten gewond. Zes van hen liggen zwaargewond in een ziekenhuis, sommigen in kritieke toestand.

De chauffeur van het rampvoertuig werd na de crash aangehouden voor verhoor. De organisatie zegt dat de veiligheidsmarges die het stuntteam had opgegeven in acht waren genomen. De gemeente liet weten dat de organisatie een geldige vergunning had voor het evenement.

Politie en justitie onderzoeken de zaak. Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft een verkennend onderzoek ingesteld naar de toedracht van het fatale incident.

Air France blij met eind pilotenstaking

Air France is blij dat de piloten van de luchtvaartmaatschappij hebben besloten hun staking na veertien dagen te beëindigen. Het conflict is kostbaar geweest en 'heeft veel te lang geduurd'.

Air France liet zondagavond weten zegt dat het nog tot dinsdag zal duren voordat vluchten weer volgens schema kunnen worden uitgevoerd en dat de dienstregeling pas aan eind van de week weer normaal zal zijn.

De pilotenvakbond SNPL zei dat de staking 'geen doel op zichzelf' was en dat deze 'in het belang van het bedrijf en de passagiers' werd beëindigd. Vakbondsleider Guillaume Schmid zei dat de piloten hebben besloten met de staking te stoppen 'om onder de druk van de media uit te komen'.

De staking ontstond toen Air France aankondigde het gros van zijn operaties in Europa te willen overhevelen naar budgetmaatschappij Transavia. Piloten vrezen dat hun banen hierdoor worden verplaatst naar lagelonenlanden. De luchtvaartmaatschappij bood woensdag aan dit deel van het plan te schrappen, maar zondag bevestigde zij 'het besluit om de versnelde ontwikkeling van Transavia zonder uitstel door te zetten'. Volgens Air France schept Transavia duizend banen in Frankrijk, waarvan 250 voor piloten.

Moederbedrijf Air France-KLM meldde eerder dat de staking tot twintig miljoen euro per dag kost. Premier Manuel Valls heeft kritiek geuit op de stakers en zegt dat zij Frankrijk een 'slecht imago' geven. "Wij bevinden ons in een competitief universum, een van lage kosten en dit moet met de juiste wapens onder ogen worden gezien", zei Valls."Het toont dat ons land hervormingen nodig heeft op elk niveau, en dit geldt vooral voor de transportsector."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.