'Pas op voor leegstand studentenwoningen'

Studenten kunnen in de toekomst waarschijnlijk meteen gaan wonen in de stad waar ze studeren. Na 2025 daalt het aantal studenten en door het sociaal leenstelsel zullen studenten minder lang studeren en meer thuis blijven wonen. Daardoor komen minder gewilde locaties mogelijk leeg te staan, voorspelt ING maandag in een rapport.

Tot 2021 groeit het aantal studenten nog met acht procent, maar daarna vlakt de groei af en vanaf 2025 zet er een daling in. Daarbij meldt ING dat op dit moment 61 procent van de studenten zelfstandig wil wonen, terwijl twee derde van de studentenkamers juist gedeelde voorzieningen heeft. Daardoor kunnen kamers op mindere locaties met gedeelde voorzieningen leeg komen te staan.

De berichtgeving is opvallend vanwege de voortdurende woningnood onder studenten. In augustus werd wel bekend dat de wachtlijsten voor een studentenkamer korter worden.

ING baseert zich op onderzoek van brancheorganisatie voor studentenhuisvesting Kences, onderzoeksbureau ABF, vastgoedorganisatie Savills en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze gegevens heeft ING voorgelegd aan analisten.