Slotpleidooi in oorlogsmisdadenproces Karadzic

Aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal zijn maandag begonnen aan hun slotpleidooi tegen de voormalig Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. Ze noemden Karadzic een leugenaar, omdat hij ontkent dat hij verantwoordelijk is voor de wreedheden die op grote schaal plaatshadden toen hij nog politiek leider was. De aanklagers noemden Karadzic ongeloofwaardig en eisen dat hij levenslang achter de tralies verdwijnt.

Karadzic was president van de Bosnisch-Servische Republiek tijdens de Bosnische oorlog, die van 1992 tot 1995 duurde. In totaal kwamen tijdens die oorlog zo'n honderdduizend mensen om het leven. Karadzic was als president de baas van legerleider Ratko Mladic, die eveneens terechtstaat voor het Joegoslaviëtribunaal.

Karadzic ontkent dat hij iets verkeerds heeft gedaan en zegt niets af te weten van de massaslachting in 1995 bij Srebrenica, waarbij meer dan zevenduizend islamitische mannen en jongens werden vermoord.

Volgens aanklager Alan Tieger heeft Karadzic destijds 'opgeschept over alle stappen die hij aan het zetten was' om met geweld alle niet-Serviërs te verdrijven uit Bosnië om zo een 'etnisch zuivere' Servische staat te vestigen binnen Bosnië. Karadzic ontkent dit, aldus Tieger, en geeft 'de mensen die het vuile werk voor hem opknapten de schuld'. Ook zou Karadzic aan geschiedvervalsing doen.

In totaal zijn er elf aanklachten ingediend tegen Karadzic. Zo staat hij terecht voor genocide, in verband met het bloedbad bij Srebrenica en de etnische zuiveringen in een reeks dorpen. Ook is hij aangeklaagd voor moord en vervolging, omdat hij opdracht gaf tot een bombardement op Sarajevo en het inzetten van sluipschutters.

Na het einde van de oorlog was dook Karadzic onder. Hij werd in 2008 in Servië opgepakt nadat hij zich jarenlang had voorgedaan als gebedsgenezer, compleet met lange baard. Hij werd overgebracht naar Scheveningen en in 2009 begon het proces tegen hem. Hij voert zijn eigen verdediging. Woensdag begint hij met zijn slotpleidooi.

De verwachting is dat halverwege 2015 een vonnis wordt uitgesproken.