Treinreizigers moeten tot 2021 hun plasje inhouden

Halverwege 2021 hebben alle sprinters van de NS een toilet. Dat is ruim drie jaar eerder dan beloofd, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maandag aan de Tweede Kamer. In totaal moet in 131 treinstellen een toilet komen.

Het inbouwen van de toiletten, die ook voor passagiers in een rolstoel toegankelijk zijn, is volgens Mansveld een complexe operatie. "Een bestaand type toilet wordt nu ingebouwd in een nieuw type treinstel dat niet is ontworpen voor het plaatsen van toiletten."

Volgens de huidige planning begint de NS in het eerste kwartaal van 2018 met het inbouwen van een wc in het eerste treinstel. Vervolgens worden elke drie maanden, vanaf het tweede kwartaal van 2018 tot en met het tweede kwartaal van 2021, tien treinstellen voorzien van een toilet. Alleen enkele oude sprinters worden volgens afspraak niet aangepast, schrijft Mansveld.

De NS onderhandelt met verschillende leveranciers over de opdracht. Naar verwachting wordt de knoop voor het einde van het jaar doorgehakt. "Zodra er sprake is van een formele opdracht, wordt de planning concreter en zekerder", tekent de staatssecretaris nog wel aan.