FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 april 2011

Vrijmarkt feestelijk in Utrecht

De politie in Utrecht heeft het rustig, vrijdagavond. Er waren volgens een woordvoerster van de politie tot rond 21.30 uur geen noemenswaardige incidenten geweest Het is in de loop van de avond wel veel drukker geworden op de pleinen in de stad. Daar is de sfeer vooral feestelijk en gezellig. De politie heeft het een stuk rustiger dan in voorgaande jaren. Een verklaring daarvoor heeft de woordvoerster niet.

De gemeente Utrecht komt zaterdag aan het eind van de vrijmarkt met een schatting van de bezoekersaantallen.

Bewoners hebben veel stripboeken, videobanden en kleding op straat uitgespreid. Hoewel de politie streng controleert, konden de meeste verkopers zich niet bedwingen en voor 18.00 uur gingen de eerste spullen al van de hand.

Vrijmarkt feestelijk in Utrecht
Vrijmarkt feestelijk in Utrecht (Foto: ANP)

De stationshal

Een van mijn betere eigenschappen is mijn dwangneurose om overal op tijd te zijn. Ooit was het juist een van mijn slechtere eigenschappen. Dat laatste realiseerde ik me nadat ik een aantal jaar geleden met de trein naar college ging: ik moest omreizen wegens een defecte bovenleiding, had anderhalf uur extra reistijd en nog steeds stond ik twintig minuten voor aanvang van het college voor de deur. 

Del Potro verslaat Söderling

De topfavoriet voor het tennistoernooi in Estoril ligt eruit. De als eerste geplaatste Zweed Robin Söderling verloor vandaag in de kwartfinales van de Argentijn Juan Martin del Potro: 4-6 5-7.

Del Potro, de winnaar van de US Open in 2009, stond in de tweede set met 4-1 achter toen regenbuien losbarstten boven de Portugese plaats. Na het noodweer trok de Argentijn het initiatief meteen naar zich toe en brak de service van Söderling twee keer. Del Potro speelt morgen in de halve finale tegen Pablo Cuevas uit Uruguay.

De finale van het WTA-tennistoernooi in Barcelona gaat morgen tussen Roberta Vinci en Lucie Hradecka. De 28-jarige Italiaanse Vinci schakelde vrijdag in de halve finale de Spaanse Laura Pous-Tio uit in drie sets: 4-6 6-4 7-6 (4). De 25-jarige Tsjechische Hradecka rekende in de andere halve eindstrijd af met de Italiaanse Sara Errani: 6-1 7-5.

Tattoo-artiest klaagt Warner Bros. aan om Hangover Part 2-tattoo

Victor Whitmill, de tattoo-artiest van bokser/acteur Mike Tyson, heeft Warner Bros. aangeklaagd wegens het gebruiken van het ontwerp van de tattoo van Mike Tyson in de film Hangover Part 2

Acteur in de film Ed Helms wordt wakker met een tattoo om zijn linkeroog heen. De tattoo heeft hetzelfde design als die van Mike Tyson. Hiervoor had Whitmill geen toestemming gegeven en hij heeft de productiemaatschappij van de film daarom aangeklaagd.

Whitmill klaagt Warner Bros. voor een onbekend bedrag aan en eist zelfs dat de tattoo niet meer zichtbaar is in de film.

Mike Tyson Hangover
Tattoo-artiest klaagt Warner Bros. aan om Hangover Part 2-tattoo

Simoncelli verwacht goede vorm vast te houden

Motorrijder Marco Simoncelli is momenteel in topvorm. De MotoGP-coureur was op het circuit van Jerez al voorin te vinden, ook in Portugal is hij kandidaat voor de overwinning. Vandaag was Simoncelli in beide trainingen de snelste coureur.

"Ik ben erg blij met hoe de dag ging. Ik was 's ochtends al snel, maar met wat veranderingen wist ik 's middags nog harder te gaan", aldus de rijder. "Ik had nog wel een kleine crash, maar dat is geen ramp. Ik wist precies wat ik fout deed. Als het droog blijft, kunnen we wel eens vooraan meedoen, maar als het gaat regenen, wordt het afwachten. Vooralsnog zijn we echter erg blij."

Ajax houdt Dost nog altijd in de gaten

Bas Dost staat zondag met sc Heerenveen tegenover de club die hem afgelopen transferperiode net niet binnenhaalde. Ajax-trainer Frank de Boer is nog altijd geïnteresseerd.

Bas Dost was afgelopen winter dicht bij een overgang naar Ajax. Nu, enkele maanden na de mislukte transfer, moet Ajax tegen Dost zien te winnen om in de race voor het kampioenschap te blijven. "Bas doet het momenteel goed bij Heerenveen", gaf Ajax-trainer Frank de Boer aan in de aanloop naar het duel.

"Hij heeft de afgelopen acht wedstrijden in de basis gestaan en vier keer op rij gescoord. We houden hem zeker in de gaten", aldus de trainer die ook nog aangaf of Dost nou juist punten zou scoren bij de trainer door zijn best te doen of juist niet. De Boer antwoordde: "Hij moet zijn stinkende best doen."

"Zo'n club komt ook niet elke dag lang", zei Dost tegenover Voetbal International na de mislukte transfer. "Maar het is nu voorlopig voorbij. Ik richt me volledig op Heerenveen." Toen al wist hij dat de Amsterdammers hem zouden blijven volgen. "De bal ligt helemaal bij mij. Ik zal moeten bewijzen dat ik die club waard ben. Ik moet nu doorzetten."

'Assassin's Creed Revelations aangekondigd'

Een bericht op de officiële Assassin's Creed-Facebook-pagina zorgde vanmiddag voor veel rumoer. Ondanks dat het bericht snel werd verwijderd, heeft een vlotte NeoGAF-lezer het alsnog online kunnen plaatsen: "Assassins, the day you have been waiting for has arrived!!! Click the link below to help reveal an exclusive look at the upcoming Assassin's Creed game!"

De betreffende link verwees mensen door naar een Flash-pagina waar ze de status van het project konden volgen. Verder waren er Arabische tekens te zien met als kop: "Altair Ibn La Ahd", vertaald "Altair, Son of No One."

Het bericht zou kunnen duiden op een nieuwe Assassin's Creed-game. Volgens de pagina wordt alles op 13 mei in het blad Game Informer onthuld. Ubisoft reageert vooralsnog niet op het nieuws.

In de tussentijd kunnen mensen de volledige saga op NeoGAF volgen.

AC Revelations

Djokovic voor eigen publiek naar halve finale

Novak Djokovic heeft zich eenvoudig geplaatst voor de halve finale van het ATP-toernooi van Belgrado. De nummer twee van de wereld rekende in twee sets af met de Sloveen Blaz Kavcic: 6-3, 6-2. In de volgende ronde ontmoet hij Janko Tipsarevic. De Kroaat ontdeed zich in drie sets van de Indiër Somdev Devvarman: 6-3, 3-6, 6-4.

De andere halve finale gaat tussen Feliciano Lopez en Filippo Volandri. Lopez klopte landgenoot Albert Montanes in een Spaans onderonsje met twee keer 6-4. De eveneens uit Spanje afkomstige Marcel Granollers moest zijn meerdere erkennen in Volandri. De Italiaan is de laatste weken goed op dreef en stond slechts zes games af: 6-2, 6-4.

VS subsidieert alsnog stamcelonderzoek

Het omstreden stamcelonderzoek in de Verenigde Staten krijgt alsnog forse overheidssubsidies. Een hogere rechtbank in Washington heeft dat vrijdag bepaald. De US Court of Appeals zette een streep door het vonnis van een lagere rechter, die de subsidies vorig jaar had geblokkeerd.

President Barack Obama had het verbod op de subsidies begin 2009 opgeheven. Een groep activisten had echter bezwaren en kreeg gelijk van de lagere rechter.

Stamcellen zijn de basis voor menselijke cellen. Ze zijn veelbelovend voor onderzoek naar blindheid, verlamming en enkele chronische ziekten. Omstreden is echter dat de cellen worden 'geoogst' uit menselijke embryo's na ivf-behandeling.

"Het vonnis is een overwinning voor onze wetenschappers en patiënten wereldwijd, die kunnen profiteren van hun baanbrekende medische onderzoek", aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

"Ajax loopt hiermee voorop in de voetbalwereld"

Ajax en adidas hebben op sportcomplex De Toekomst het adidas miCoach Performance Centre geopend. Het centre zal gebruikt worden door zowel de A-selectie als de jeugd.

Algemeen directeur Rik van den Boog is trots op het Centre dat bestaat uit een grote opblaashal op het jeugdcomplex van De Toekomst en meetapparatuur over het gehele complex. "Ajax loopt hiermee voorop in de voetbalwereld", aldus Van Den Boog.

"Het bijzondere is dat diverse meetsystemen met elkaar gecombineerd kunnen worden. Dat maakt het zo uniek", zegt Edwin Goedhart, hoofd van de medische en sportwetenschappelijke staf van Ajax. "Dit zie je nergens anders in de wereld. Dankzij de combinatie van alle systemen is alles complementair aan elkaar."

Het wordt nu onder andere mogelijk voor de a-selectie en de jeugdselecties om op een sportwetenschappelijke manier bewegingsanalyses te maken en snelheden, afstanden van dribbelen, koppen en schieten in kaart te brengen.

Frank de Boer is blij met de innovaties. "In mijn tijd hadden we alleen hartslagmeters. De shuttle run test kwam er toen net een beetje in. Het mooie aan al deze systemen is dat we alles met beelden kunnen ondersteunen. Beelden zijn confronterend en brengen de boodschap aan spelers en staf goed over. Veel meer dan alleen getallen of woorden."

"In samenwerking met de Vrije Universiteit kunnen we de opleiding van onze spelers nog beter maken, zodat ze tussen hun 20e en 23e op hun top kunnen zijn", vertelt Van den Boog. "Dat is belangrijk voor Ajax omdat zelf opgeleide spelers daarna meestal naar het buitenland gaan. Door ze jong te laten pieken kunnen we er een optimaal rendement uit halen."

"Op financieel gebied win je het nooit van de wereldtop, maar dit beleid moet er toe leiden dat Ajax zich over een aantal jaren weer met de top kan meten. Dankzij al deze innovaties lopen we voorop in de voetbalwereld", aldus Van Den Boog.

Ruim 800 gevangenen ontsnapt in Tunesië

Na brand in twee gevangenissen in Tunesië zijn vrijdag meer dan achthonderd gevangenen ontsnapt. Dat zegt het Tunesische staatspersbureau TAP.

Nadat er brand was gesticht in twee cellen wisten 522 gevangenen van de gevangenis in Kasserine te ontsnappen. Uit de gevangenis in Gafsa ontsnapten nog eens 300 gevangenen, meldt TAP. Het personeel van de gevangenis in Gafsa staakte.

Het is onrustig in Tunesië sinds de langzittende president Zine El Abidine Ben Ali in januari het veld moest ruimen na een volksopstand. In de chaotische periode vlak nadat Ben Ali in ballingschap ging, ontsnapten al elfduizend gevangenen.

Lammers weer in Le Mans

In juni zal coureur Jan Lammers voor de 22e keer deelnemen aan de 24 van Le Mans. De rijder uit Zandvoort zal voor het team Hope Racing uitkomen, dat op zijn beurt weer uitkomt in de snelste klasse LMP1 met een hybride sportwagen. Zijn mederijder is Steve Zacchia uit Zwitserland.

In 1988 was Lammers de snelste op Le Mans. Voor deze overwinning was de Nederland actief in de Formule 1. Drie jaar geleden was het de laatste keer dat Lammers meedeed in Frankrijk. "Het ecologische verhaal van Hope Racing spreekt me erg aan. Je kunt vandaag de dag niet meer ondernemen of sportief bezig zijn, zonder dat je maatschappelijk verantwoord bezig bent", reageerde Lammers.

Vijf Purmerendse loverboys opgepakt

De politie heeft na een groot onderzoek vijf mannen uit Purmerend aangehouden die ervan worden verdacht jonge vrouwen te hebben uitgebuit, mishandeld, verkracht en bedreigd. Het gaat om vijf vrienden van tussen de 23 en 38 jaar, laat de politie vrijdag weten.

De mannen werden eind vorig jaar en begin dit jaar opgepakt. Ze zitten allemaal nog vast.

Het onderzoek begon in juli vorig jaar toen een 20-jarige vrouw uit Zoetermeer aangifte deed van onder meer verkrachting en uitbuiting. Ze had via internet een van de loverboys leren kennen en raakte volgens de politie 'in de greep' van deze destijds 22-jarige man. Ze werd op verschillende locaties in Purmerend vastgehouden en moest tegen haar wil seks hebben met mannen. Uiteindelijk wist ze te ontsnappen.

De politie kwam na onderzoek nog vier slachtoffers en vier andere verdachten op het spoor. De slachtoffers moesten van hun pooiers betaalde seks hebben met mannen en het geld afstaan. Ze werden volgens de politie 'geestelijk afhankelijk' gemaakt van hun pooiers en werden mishandeld en bedreigd met vuurwapens.

De slachtoffers zijn volgens de politie vrouwen in de leeftijd van 20 tot 25 jaar die uit gebroken gezinnen komen en 'gevoelig zijn voor mooie praatjes'.

Hamilton: "KERS een groot voordeel in Turkije"

Coureur Lewis Hamilton denkt veel voordeel te kunnen krijgen van het KERS-systeem tijdens de Grand Prix van Turkije. In China won de McLaren-coureur zijn eerste race dit seizoen. Vorig jaar was de Brit ook al de snelste op het circuit in Istanbul.

"Dit is een circuit waar het KERS veel voordeel brengt", aldus Hamilton. "De meeste rechte stukken komen na langzame bochten, dus er is genoeg ruimte voor het systeem. Vooral na Bocht 10 en uit de laatste bocht. Je kan altijd goed inhalen in Bocht 12, omdat het vrij eenvoudig is om bij de auto voor je te blijven na Bocht 10 en dan de slipstream te pakken. Er is genoeg reden om aan te nemen dat we komend weekend opnieuw een spannende race tegemoet gaan."

Ferrari heeft grootste budget in F1

Ferrari heeft dit jaar het grootste budget in de Formule 1. De Italianen kunnen naar verluidt 199 miljoen euro uit gaan geven dit jaar, terwijl de rij gesloten wordt door Hispania Racing dat 34 miljoen uit kan geven, zo weet de Spaanse krant El Mundo Deportivo te melden.

De Formule 1-teams geven gemiddeld veel minder uit dan in het verleden. Zo bedroeg het gemiddelde budget in 2009 209 miljoen euro en was dit vorig jaar al gedaald naar 119 miljoen. Dit jaar is het met 113 miljoen nog minder. Alleen Team Lotus, Virgin, Sauber en Red Bull geven minder uit dan vorig jaar.

Dat het gemiddelde significant is gedaald komt doordat in 2009 nog fabrieksteams zoals BMW en Toyota meededen. In 2010 waren ze vervangen door privateers die met een beperkt budget rond moesten komen. De topteams Ferrari, McLaren, Renault en Mercedes halen dit seizoen meer dan 50% van hun budget uit sponsorgelden.

Curatoren voor uitkeren schuldeisers DSB Bank

De curatoren van DSB Bank willen de schuldeisers van de failliete bank in juni 15 procent van hun vorderingen uitkeren. Dat blijkt uit het achtste curatorenverslag, dat vrijdag is gepubliceerd.

De curatoren zullen de crediteurencommissie advies vragen over hun voornemen de vorderingen uit te delen. De uitkering van 15 procent zal gelden voor gewone vorderingen. Schuldeisers die een preferente vordering hebben, vorderingen die voorrang hebben op andere vorderingen, zullen een uitkering van 100 procent ontvangen.

De rechter-commissaris wordt vervolgens verzocht de uitdelingslijst goed te keuren. Het zou de eerste keer zijn dat er wordt uitgekeerd sinds het faillissement van DSB Bank op 19 oktober 2009.

De curatoren Rutger Schimmelpenninck en Ben Knüppe laten verder weten dat schuldeisers met een achtergestelde vordering niet op een uitkering hoeven te rekenen.

Curatoren voor uitkeren schuldeisers DSB Bank
Curatoren voor uitkeren schuldeisers DSB Bank (Foto: ANP)

Kabinet verhoogt AOW-leeftijd naar 66

De AOW-leeftijd gaat per 2020 naar 66 jaar. Ook worden de aantrekkelijke fiscale voorwaarden van het aanvullend pensioen versoberd. Dat heeft het kabinet vrijdag in de ministerraad besloten. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) sprak van 'een goed begin'.

Met het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd wordt 2 miljard euro bespaard. Met het verlagen van de pensioenpremie die jaarlijks belastingvrij mag worden gespaard wordt nog eens 700 miljoen euro bespaard.

"Mensen blijven wat langer werken en premie betalen en mensen krijgen wat minder lang een uitkering", vatte Kamp de maatregel samen. Het wetsvoorstel is slechts een tussenstap. Parallel aan de wet lopen de onderhandelingen over het pensioenakkoord tussen werknemers en werkgevers. Die verlopen stroef. Als het akkoord mislukt, voorkomt het wetsvoorstel dat de bezuinigingsplannen van het kabinet averij oplopen.

N.E.C. neemt afscheid van Kluivert en Sibum

Patrick Kluivert verlaat N.E.C. Nijmegen na dit seizoen. De topscorer aller tijden van Oranje was bij de Nijmegenaren onder meer actief als spitsentrainer, maar wil meer op eigen benen staan. N.E.C. neemt tevens afscheid van Bas Sibum. De 28-jarige middenvelder vertrekt transfervrij naar Allemania Aachen, dat uitkomt in de Tweede Bundesliga. Hij tekende voor twee jaar.

Spitsentrainer Jack de Gier tekende wel bij in de Goffert. De voormalig spits verlengde zijn aflopende verbintenis met één jaar. Ook Anton Janssen bond zich aan de club. Hij treedt voor twintig uur per week toe tot de technische staf van trainer Alex Pastoor, die Wiljan Vloet in de zomer opvolgt.

'Komende dagen aanslagen in Afghanistan'

Afghaanse opstandelingen hebben voor de komende dagen een reeks aanslagen in Afghanistan gepland. Dat zei luitenant-kolonel John Dorrian, woordvoerder van de door de Amerikanen geleide coalitie, vrijdag. Het is een vertoon van macht op een moment dat met de lente de gevechten weer heviger worden, aldus Dorrian.

"Wij zien dit als een propagandatrucje. Ze willen laten zien dat ze er nog steeds toe doen, ondanks de tegenslagen", zei Dorrian.

Inlichtingendiensten hebben de afgelopen dagen informatie verkregen waaruit blijkt dat de Taliban, met steun van het aan Al Qaida gelieerde Haqqani-netwerk, onder meer zelfmoordaanslagen willen uitvoeren. De meeste aanslagen worden in het oosten van het land verwacht, omdat in het zuiden en zuidwesten de papaveroogst nog in volle gang is. Met het verbouwen van papaver, waaruit opium wordt gewonnen, verdienen de extremisten veel geld.

Uit een rapport van het Pentagon dat vrijdag werd vrijgegeven, bleek dat de coalitie vooruitgang heeft geboekt, maar nog steeds voor een aantal moeilijkheden staat, waaronder een tekort aan militaire trainers en grenswachten en de langzame politieke ontwikkelingen in het land. Dat kan een gevaar vormen voor de vooruitgang die de afgelopen zes maanden is geboekt.

Vinci treft Hradecka in finale Barcelona

Roberta Vinci en Lucie Hradecka strijden bij het WTA-toernooi van Barcelona om de titel. De Tsjechische Hradecka klopte Sara Errani uit Italië met 6-1, 7-5. Vinci, als zesde geplaatst in Barcelona, was op het Catalaanse gravel met 4-6, 6-4, 7-6 (4) te sterk voor de Spaanse Laura Pous-Tio.

Hradecka had in de eerste set geen enkele moeite met Errani. De Tsjechische overklaste de nummer vijf van de plaatsinglijst en liep ondanks een haperende service snel uit naar 6-1. In het tweede bedrijf gingen zeven van de twaalf games tegen de servicerichting in. Hradecka besliste het duel in de twaalfde game met haar vierde break van de set.

Vinci had aanmerkelijk meer moeite met de verrassende Pous-Tio. De Italiaanse favoriete verloor de eerste set, maar vond een extra versnelling in het tweede bedrijf. In de beslissende set had Pous-Tio lange tijd de voorsprong, maar vocht de Italiaanse zich knap terug. In de beslissende tiebreak nam de Spaanse opnieuw een mini-break voorsprong, waarna Vinci haar met een paar goede punten alsnog opzij zette.

Microsoft ziet nog beweging in Xbox 360

Microsofts Xbox 360 is het eerste kwartaal 2,7 miljoen keer verkocht. Dat is een nieuw kwartaalrecord. Vorig jaar zijn er in dezelfde tijdsperiode anderhalf miljoen verkocht. Kinect heeft 2,4 miljoen verkopen tussen januari en maart. Dat betekent dat de controller in totaal, nu in zo'n 10,4 miljoen huishoudens te vinden is.

De kwartaalcijfers laten ook zien dat het Xbox 360-platform in totaal 1,95 miljard dollar heeft opgebracht. Met deze hardwarecijfers is het niet raar dat Microsoft nog niets wil zeggen over de opvolger van de Xbox 360. "De consumenten zijn opgetogen over Kinect en ons gehele Xbox 360-platform door de revolutionaire ervaring die het brengt in hun huiskamer", geeft Peter Klein, financieel manager van het bedrijf, aan tijdens een aandeelhoudersvergadering. Volgens hem blijft Kinect vooroplopen in het nieuwe gamen.

Bill Koefoed, hoofd van beleggerrelaties, zegt het volgende over de nieuwe hardware: "Op dit moment zijn we ongelooflijk blij met wat er aan de hand is met Xbox 360 en zeker Kinect, die relatief gezien net te koop is, dus we zijn vooral daar op aan het te focussen. We zijn er nog niet aan toe om over nieuwe hardware te praten".

Xbox 360 met Kinect 

[Upd] Dodental aanslag Marrakech naar vijftien bijgesteld

Het dodental van de aanslag in Marrakech is naar 15 bijgesteld, meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag. Eerder zei het staatspersbureau MAP nog dat 16 mensen waren gedood bij de aanslag. Onder de doden is een Nederlander. Verder zijn er ook 2 Canadezen, 2 Fransen en 2 Marokkanen bij de aanslag gedood. Onder de ruim 20 gewonden zijn een man en een vrouw uit Nederland.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de aanslag vrijdag scherp veroordeeld. Ook de Verenigde Staten en Duitsland hebben met afschuw gereageerd.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei in een verklaring 'ontsteld' te zijn. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat de VS met de slachtoffers van 'deze laffe aanslag' meeleeft en 'achter de Marokkaanse bevolking staat'.

De bomaanslag van donderdagmiddag was de dodelijkste in Marokko sinds 2003. Toen werden bij een aanslag in Casablanca 45 mensen gedood.

De bom explodeerde in de kelder van een café aan het Djemma el-Fna plein. Het plein staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en is vanwege zijn slangenbezweerders, vuurspuwers en het oude gedeelte van de stad zeer populair onder toeristen.

Update 19.01 uur
Inmiddels is de identiteit van de omgekomen Nederlander bekend geworden, het zou gaan om een 33-jarige leraar uit Deventer. Sem de Rooij was docent op de hogeschool Saxion. Hij was in Marrakech als reisleider van een reisgezelschap.

Update 20.46 uur
De bomexplosie die donderdag in de Marokkaanse stad Marrakech aan 15 mensen het leven kostte, werd van een afstand tot ontploffing gebracht en de bom zat vol spijkers. Dat heeft de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken, Taieb Cheqaoui, vrijdag bekendgemaakt.

Linkdump Vrijdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Lancering ruimteveer Endeavour uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vrijdagmiddag wegens technische problemen de laatste lancering van het ruimteveer Endeavour uitgesteld. De technici van NASA vermoeden dat het gaat om kortsluiting, maar konden de bron van het probleem niet direct achterhalen.

De Amerikaanse president Barack Obama zou samen met zijn gezin aanwezig zijn bij de lancering. Het zou voor het eerst zijn dat een zittende president getuige zou zijn van de lancering van een ruimteveer. Obama en zijn gezin waren nog niet aangekomen in Cape Canaveral toen de vlucht werd geannuleerd.

Gabrielle Giffords, de politica die in januari door het hoofd werd geschoten, was al aanwezig toen het uitstel bekend werd gemaakt. Haar man, Mark Kelly, is astronaut en gezagvoerder van de laatste vlucht van het ruimteveer.

George Diller, de lanceringscommentator van NASA, zei dat een nieuwe poging om het ruimteveer te lanceren op zijn vroegst maandag zal plaatsvinden.

Update Toro Rosso in Monaco

Scuderia Toro Rosso zal dit seizoen tweemaal komen met een grote update voor de bolide. De eerste update zal eind mei bij de Grand Prix van Monaco geïntroduceerd worden. Hiermee moet de STR6 de strijd met Williams, Sauber en Force India aan kunnen blijven gaan.

"Voor het seizoen begon hebben we al een stappenplan voor de ontwikkeling gecreëerd. Op een gegeven moment tijdens de opbouw naar een nieuw jaar moet je toch de auto richting productie sturen. Het kan voor komen dat je een dag later een ingeving hebt en dat zijn de bouwstenen voor de volgende grote upgrade," zei hoofdengineer Laurent Mekies.

"Dat is het geval bij ons en we introduceren een grote stap in Monte Carlo en nog een later dit jaar. Deze twee stappen zijn voorbedacht en leveren hopelijk veel tijdwinst op. Echter, door het testverbod proberen we tijdens raceweekenden ook verschillende set-ups uit en in sommige gevallen heeft dat tot andere inzichten geleid. Dat kan ook impact op de ontwikkeling hebben."

[NHL] Update 29-04-2011

Inmiddels is de eerste ronde van de playoffs gespeeld. Hieronder vind je van elke matchup welk team is doorgegaan en welke teams er in de volgende ronde tegen elkaar spelen.

Eastern Conference

Washington Capitals - New York Rangers (4-1)

De Washington Capitals plaatsten zich zonder al te veel moeite voor de volgende ronde. Slechts één wedstrijd werd er verloren van de Rangers, die vooral leunden op goalie Henrik Lundqvist. De aanval van de Capitals bleek echter sterk genoeg om hier een oplossing voor te vinden.

Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres (4-3)

De Flyers liepen in hun serie continue achter de feiten aan maar wonnen hem alsnog. Na een 2-0 en een 3-2 achterstand in de serie wonnen zij de laatste twee wedstrijden om alsnog door te gaan naar de volgende ronde. Dit deden zij met drie verschillende goalies: Guy Boucher, Sergei Bobrovski en Michael Leighton. Boucher voldeed van alle goalies het beste door drie wedstrijden te winnen en het hoogste reddingspercentage van de drie te laten noteren. Het sterke spel van goalie Ryan Miller, die twee shutouts behaalde, bleef daardoor zonder beloning.

Boston Bruins - Montreal Canadiens (4-3)

De Bruins bleken in een serie die om meerdere redenen bol van de spanning stond net iets te sterk voor hun rivaal. Beide teams pakten een voorsprong in de serie, maar de Bruins wonnen thuis de beslissende game 7. Goalie Carey Price keepte voor de Canadiens een behoorlijke serie met een hoog reddingspercentage, maar de selectie van de Bruins was over de gehele breedte genomen net iets sterker dan die van de Canadiens.

Pittsburgh Penguins - Tampa Bay Lightning (3-4)

De Lightning zorgden voor een verrassing door de Penguins, die veel playoff-ervaring hadden, te verslaan. De meeste spelers van de Lightning hadden juist nog nooit in de playoffs gespeeld. De ervaren spelers van de Lightning (Simon Gagne, Martin St. Louis en Vincent Lecavelier) sleepten het hernieuwde team van GM Steve Yzerman na een 3-1 achterstand in de serie alsnog naar een 4-3 overwinning. Daarbij mag ook het spel van goalie Dwayne Roloson niet vergeten worden. De Penguins bleken vooral sterspelers Sidney Crosby en Evgeni Malkin te missen, waardoor zij teveel scoringskracht misten.

Western Conference

Vancouver Canucks - Chicago Blackhawks (4-3)

De Canucks waren in het reguliere seizoen oppermachtig terwijl de verdedigend kampioen Chicago zich pas op de laatste dag voor de playoffs plaatste dankzij hulp van de Minnesota Wild. De Blackhawks waren echter wel de verdedigend kampioen en hadden alsnog een sterke selectie. Vancouver leek alsnog eenvoudig te winnen en pakte een 3-0 voorsprong in de serie, maar gaf deze volledig uit handen en liet de ploeg uit Chicago terugkomen tot 3-3. De beslissende zevende wedstrijd werd echter nipt met 2-1 gewonnen waardoor ze zich alsnog plaatsten voor de volgende ronde.

San Jose Sharks - Los Angeles Kings (4-2)

De Sharks hadden uiteindelijk niet al teveel moeite met de Kings, die topscorer Anze Kopitar node misten. Mede dankzij in enkele wedstrijden matig spel van de verdediging en goalie Antti Niemi bleef het nog even spannend, maar in de laatste wedstrijden bleken zowel Niemi als de verdediging weer scherp terwijl de aanval voldoende goals wist te scoren.

Detroit Red Wings - Phoenix Coyotes (4-0)

De Red Wings hadden geen enkele moeite met de Coyotes, die zelfs geen wedstrijd wisten te winnen. Ondanks het gemis van topscorers Johan Franzen en Henrik Zetterberg kwamen de Red Wings mede dankzij het sterke spel van goalie Jimmy Howard geen moment in de problemen. Phoenix-goalie Ilya Bryzgalov viel na zijn sterke reguliere seizoen juist door de mand door gemiddeld meer dan vier tegengoals per wedstrijd te moeten incasseren.

Anaheim Ducks - Nashville Predators (3-4)

De Nashville Predators behaalden voor het eerst in de clubhistorie de tweede ronde van de playoffs door de Anaheim Ducks nipt te verslaan. De sterke verdediging die zich in de rug gesteund voelde door de wederom uitstekend keepende Pekka Rinne bleek uiteindelijk te sterk voor de normaal gesproken veelscorende aanval van de Ducks. De Finse veteraan Teemu Selanne maakte nog wel zes goals, maar het bleek niet voldoende

Volgende ronde

Eastern Conference


Washington Capitals (1) - Tampa Bay Lightning (5)

De als eerste geplaatste Capitals nemen het op tegen het verrassend sterke Tampa Bay Lightning. De Capitals zijn favoriet omdat zij stabieler presteren, maar hebben de laatste jaren een reputatie opgebouwd niet altijd goed met de playoffdruk om te kunnen gaan. Tevens hebben zij zeer onervaren goalies terwijl de Lightning de veteraan Dwayne Roloson (41) in het doel hebben staan. Als de ervaren Lightning spelers het team weer kunnen dragen als tegen de Penguins en daarbij ook nog de jonge sterspeler Steven Stamkos eindelijk opstaat in de playoffs, verwacht FOK!sport dat de Lightning de serie met 4-3 gaat winnen.

Philadelphia Flyers (2) - Boston Bruins (3)

De Flyers en de Bruins hebben beide een zeer brede selectie met meerdere goede goalies. Ook hebben beide teams veel playoff-ervaring, waardoor een spannende serie voor de hand ligt. De Flyers hebben echter naast hun brede selectie meer sterspelers, waaronder Mike Richards, Claude Giroux, Danny Briere en Jeff Carter. FOK!sport verwacht dat deze spelers het verschil in de serie gaan maken, waardoor de Flyers met 4-2 winnen.

Western Conference

Vancouver Canucks (1) - Nashville Predators (5)

De Canucks hebben op vrijwel alle fronten een sterkere selectie dan de Predators, maar de druk in Vancouver is hoog. Toch verwacht FOK!sport dat de matige aanval van de Predators het de sterke verdediging en goalie Roberto Luongo niet echt moeilijk zal maken: een 4-2 overwinning voor de Canucks

San Jose Sharks (2) - Detroit Red Wings (3)

Beide teams beschikken over een brede en ervaren selectie met veel sterspelers. De Sharks hebben net als de Capitals de reputatie om niet heel goed met de druk om te kunnen gaan, maar vorig seizoen versloegen de Sharks de Red Wings al in de tweede ronde van de playoffs om uiteindelijk te verliezen van de uiteindelijke kampioen Chicago. Bovendien wonnen de Sharks in het reguliere seizoen drie van de vier wedstrijden. FOK!sport verwacht daarom een 4-2 overwinning voor de Sharks

Stepanek klopt Kohlschreiber in München

Radek Stepanek heeft de halve finale van het ATP-toernooi van München bereikt. De 32-jarige Tsjech was vandaag met 6-4, 6-0 te sterk voor thuisfavoriet Philipp Kohlschreiber. In de volgende ronde treft de nummer 67 van de wereld de Rus Nikolay Davydenko, die de als derde geplaatste Kroaat Marin Cilic knap in twee sets klopte.

De andere halve finale wordt een Duits onderonsje tussen Philipp Petzschner en Florian Mayer. Petzschner moest vol aan de bak om de Italiaan Potito Starace te kloppen in twee lange sets: 7-6 (3), 7-6 (8). Nummer 35 van de wereld Mayer had veel moeite met tiener Grigor Dimitrov uit Bulgarije, maar trok toch aan het langste eind: 7-6 (4), 3-6, 6-4.

Jurassic Park op de Xbox 360

Uitgever Telltale heeft vandaag aangegeven dat Jurassic Park: The Game voor de Xbox 360 verkocht zal worden als een retailproduct. Jurassic Park: The Game zou eigenlijk in april uitkomen, maar helaas hebben ze deze releasedatum niet gehaald. Het spel zal pas in het najaar van 2011 gereleased worden.

Het is momenteel nog onzeker of Jurassic Park: The Game hetzelfde eruit zal gaan zien wanneer het gereleased wordt op de PS3 en de PC.

De gamedeveloper van Jurassic Park heeft vandaag een overeenkomst met Microsoft over het publiceren van de game op de Xbox 360 gesloten. Het is dus zeker dat het spel op de Xbox 360 zal uitkomen.

Telltale zat wel met een probleempje, de releasedatum voor de game op de PC was niet gehaald en veel mensen hadden het spel al gepre-ordered. Telltale heeft ervoor gekozen het bedrag dat de mensen voor het spel hebben betaald volledig terug te betalen. De mensen konden ook kiezen om een gratis game te ontvangen, uitgegeven door Telltale en wanneer Jurrasic Park: The Game voor de PC uitkwam deze alsnog te ontvangen.

Telltale zit niet stil met het uitgeven van spellen, ze zijn al zeer druk bezig met een reeks nieuwe spellen: The Walking Dead, Puzzle Agent 2, Law & Order: Los Angeles, Fables, Hector: Badge of Carnage en Kings Quest-series. Natuurlijk staat Jurrasic Park: The Game bovenaan het lijstje om afgemaakt te worden.

Jurrasic Park: The Game zal in het najaar op de Xbox 360, PC, PS3 en de Mac gereleased worden.

 

FC Dordrecht stelt Bos aan als nieuwe trainer

FC Dordrecht heeft Theo Bos aangesteld als opvolger van trainer Henny Lee. Lee vertrekt na dit seizoen naar FC Utrecht, waar hij hoofd jeugdopleiding wordt.

De 46-jarige Bos werd tijdens dit seizoen twee keer vroegtijdig weggestuurd door zijn club. Eerst moest hij na de overname door Merab Jordania vertrekken bij Vitesse, later werd hij ontslagen bij het Poolse Polonia Warschau. FC Dordrecht wordt de vierde club waar Bos als hoofdtrainer aan de slag gaat. Eerder werkte hij ook voor FC Den Bosch. FC Dordrecht maakte enige tijd geleden bekend niet door te gaan met Henny Lee, die na één seizoen dus al weer vertrekt bij de Schapenkoppen.

'PvdA is hypocriet als het om dierenwelzijn gaat'

"De Amsterdamse PvdA is een hypocriete club als het om dierenwelzijn gaat". Die zware kritiek komt van Myriam Bergervoet, raadslid voor diezelfde PvdA in de gemeenteraad van Amsterdam.

Donderdagavond hield de PvdA een discussieavond over het verbod op onverdoofd ritueel slachten. De Tweede Kamerfractie wil voor het verbod stemmen, maar de PvdA in Amsterdam is mordicus tegen.

Volgens de partij tast een verbod de vrijheid van godsdienst te veel aan. Een standpunt dat ook stevig wordt verdedigd door joden en moslims. De Amsterdamse PvdA zet dus nu alles op alles om ook de Haagse fractie overtuigd te krijgen dat een verbod niet de juiste keuze is. PvdA-raadslid Myriam Bergervoet is razend om die opstelling.

RBC nog dieper in financiële problemen

Het noodlijdende RBC Roosendaal heeft er een probleem bij gekregen. Naast een acuut tekort van 700 duizend euro, waarvoor het tevergeefs bij de gemeente Roosendaal aanklopte, heeft de club er een nieuwe vordering bij. De Gemeente Bergen op Zoom heeft nog 47 duizend euro tegoed van RBC voor het gebruik van trainingsvelden.

Bergen op Zoom wil dat de Roosendalers snel over de brug komen en onderzoekt welke stappen het hiertoe moet nemen. Twee jaar terug zag de West-Brabantse gemeente nog af van gerechtelijke stappen tegen RBC.

De Brabantse eerstedivisionist kreeg van de KNVB tot 29 april om aan te tonen dat er genoeg geld in kas was om aan de betalingsverplichtingen van het lopende seizoen te voldoen. Dat geld is er niet, waardoor de voetbalbond kan overgaan tot puntenaftrek. Directeur Jeffrey Kooistra denkt dat RBC in dat geval ophoudt te bestaan.

De club bezet momenteel de zestiende plaats in de Jupiler League met twee punten voorsprong op nummer laatst Almere City FC. Bij puntenaftrek is de kans groot dat RBC degradeert naar de nieuwe Topklasse en zijn proflicentie kwijtraakt. Deze nieuwe divisie moet een brug vormen tussen het betaald voetbal en de hoogste klassen van het amateurvoetbal in Nederland.

'Twitter heeft 200 miljoen accounts'

De microbloggingdienst Twitter heeft een aantal statistieken vrijgegeven. Volgens vicepresident Katie Station is Twitter de 200 miljoen accounts gepasseerd. Alhoewel er daartussen wel een boel inactieve accounts zitten.

Dagelijks komen er gemiddeld 460.000 nieuwe accounts bij. Het aantal tweets dat dagelijks wordt verzonden is verschillend, dat getal ligt vaak tussen de 50 en 140 miljoen berichten die gebruikers versturen. Op 11 maart bijvoorbeeld, de dag van de allesverwoestende tsunami in Japan, zijn er 177 miljoen tweets verstuurd.

Onlangs was er uit onderzoek gebleken dat van alle Twitter-gebruikers de Nederlanders het meest actief zijn. Twitter is in 2006 opgericht door Jack Dorsey. 

Failwhale

S. Schumacher wint tijdrit Asturië

Stefan Schumacher heeft in de Ronde van Asturië zijn leiderstrui verstevigd. De Duitser won vanmiddag het tweede deel van de tweede etappe, een tijdrit over 14 kilometer in Piedras Blancas.

Schumacher had een voorsprong van vier seconden op de Spanjaard Ivan Gutierrez. De Australiër Rory Sutherland werd derde op acht seconden achterstand van Schumacher.

Eerder had de Duitser Robert Förster in een massasprint de ochtendrit gewonnen.

Afzender gifbonbons deed poging tot moord

De 43-jarige vrouw uit Veghel die donderdag is aangehouden wegens het versturen van drie doosjes met giftige bonbons, wordt beschuldigd van poging tot moord. De vrouw wordt nog twee weken langer vastgehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De vrouw werd donderdag aangehouden na een tip. Bij een huiszoeking werden in haar woning dezelfde korrels aangetroffen als die in de bonbons waren gestopt. Vermoedelijk gaat het om rattengif.

Begin april ontving een arts uit Uden als eerste een doosje met de giftige bonbons. De arts herkende de naam op het kaartje niet en bracht de bonbons naar de politie, omdat hij het niet vertrouwde. Donderdag werd bekend dat er ook pakketjes waren bezorgd bij gezinnen in Veghel en Horn.

De verdachte is een bekende van alle ontvangers, maar de politie wil nog niets zeggen over een eventueel verband.

Slachtoffers misbruik België eisen geld paus

Slachtoffers van misbruik door katholieke geestelijken in België ondernemen komende maand juridische stappen tegen het Vaticaan. Zij eisen een schadevergoeding voor het leed dat zij hebben ondervonden door fouten van de kerk.

Behalve het Vaticaan worden ook Belgische daders in het vizier genomen, onder wie hooggeplaatste personen, aldus advocaat Walter Van Steenbrugge vrijdagmiddag. Hij behartigt de belangen van zo'n 70 slachtoffers. Zij willen hun stappen midden mei zelf bekendmaken.

De slachtoffers verwijten het Vaticaan onzorgvuldig gedrag. De kerk zou niets hebben ondernomen om het seksueel misbruik te voorkomen. Van Steenbrugge wilde nog geen bedragen noemen.

Slachtoffers misbruik België eisen geld paus
Slachtoffers misbruik België eisen geld paus (Foto: ANP)

Willem II stelt Faber aan als algemeen directeur

De raad van commissarissen van Willem II heeft Marco Faber aangesteld als algemeen directeur. De 43-jarige bestuurder treedt op 1 juli in dienst bij de Tilburgers. Hij is momenteel werkzaam bij Bavaria, waar hij financieel eindverantwoordelijk is voor het horecabedrijf.

Volgens de nieuwe organisatiestructuur van Willem II wordt Faber de enige bestuurder van de organisatie, waardoor hij de verantwoordelijkheid draagt voor de totale bedrijfsvoering van de club. Willem II vond eerder in Marc van Hintum al een nieuwe manager technische zaken.

The Rock speelt countryzanger Charlie Pride

Dwayne 'The Rock' Johnson gaat countrygrootheid Charley Pride spelen in een biografische film over de zwarte zanger. Naast de hoofdrol neemt de gespierde actieheld ook de productie op zich, zegt Pride tegen de Canadese website Telegraph Journal.

"Ik moest eerst nog wel wennen aan het idee dat Dwayne mij gaat spelen", geeft Pride toe. "Maar hij kwam een dag op bezoek in Dallas en toen hebben we de hele dag gezeten en gepraat. Na afloop was het net of ik afscheid nam van een oude vriend. We denken over zoveel dingen hetzelfde".

De inmiddels 73-jarige Pride, afkomstig uit een arm boerengezin met elf kinderen uit Mississippi, begon zijn werkzame leven als honkballer. Hij nam zijn eerste nummers op in 1958. Pas in 1966 tekende hij zijn eerste platencontract. In de jaren zestig werd countrymuziek nog geheel beheerst door blanke zangers. Zodoende werden gedurende de eerste twee jaar van zijn muziekcarrière geen foto's van Pride gebruikt voor promotionele doeleinden.

Uiteindelijk groeide Pride uit tot een van de grootste countryzangers van de afgelopen eeuw, met meer dan 35 nummer 1-hits, talloze gouden en platina platen, en wereldwijd meer dan zeventig miljoen verkochte albums. Zijn grootste hit is Kiss an Angel Good Mornin' uit 1971.

Johnson, van Afrikaanse en Samoaanse afkomst, keerde eerder dit jaar terug als worstelaar bij worstelbond WWE en slaat met de biopic over Pride een totaal andere weg in. Hij staat vooral bekend om zijn stoere rollen in harde actiefilms als The Scorpion King en Faster. Zijn nieuwste film in dit genre, Fast & Furious 5, gaat donderdag in première.


(Foto: Novum)

Vanaf juli bijna overal nog alleen OV-chipkaart

Reizigers in het openbaar vervoer kunnen per 7 juli in een groot deel van Nederland alleen nog maar gebruikmaken van de OV-chipkaart. Strippenkaarten worden dan op veel plekken niet meer geaccepteerd.

Dat schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer. Per 30 juni schaft de minister de strippenkaart al af in de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Een week later volgen Zeeland en Limburg.

In Zuid-Holland kan vanaf 19 mei alleen nog maar met de OV-chipkaart worden gereisd. De resterende regio's volgen later. In Rotterdam en Amsterdam kon de strippenkaart al langer niet meer worden gebruikt.

Ben Saunders stoot Adele van troon

Ben Saunders heeft Adele van haar eerste plaats in de Album Top 100 weten te stoten. De Britse zangeres stond wekenlang bovenaan de hitlijsten, maar Saunders is haar voorbijgegaan met zijn nieuwe plaat You Thought You Knew Me by Now.

De winnaar van The Voice of Holland is enthousiast over het resultaat van zijn debuutalbum. "Mijn album staat op 1 in de official album charts", twittert hij. "Word gek hier. Thanks for believing." Kane doet het ook goed, het verzamelalbum Singles Only van de rockband is omhoog gekropen van de tiende naar de derde positie. Producerstrio Kraak&Smaak is met hun plaat Electric Hustle binnengekomen op de vierde plaats.

Frans Duijts heeft na zijn euforie vorige week minder reden om te lachen. De volkszanger is na zijn eerste nummer 1-hit in de Single Top 100 alweer uit de top vijf gezakt. De eerste plaats wordt nu ingenomen door de Amerikaanse zangeres Alexis Jordan met haar nummer Happiness.


Ben is blij (Foto: Novum)

Rutte weet niets van eventueel aftreden Beatrix

Premier Mark Rutte (VVD) heeft geen enkele aanwijzing dat koningin Beatrix binnenkort afstand doet van de troon. Dat zei hij vrijdag desgevraagd op de wekelijkse persconferentie.

Geruchten dat Beatrix op Koninginnendag of kort daarna haar abdicatie bekend zou maken waren Rutte niet bekend. Hij voegde daar aan toe dat hij volgende week een paar dagen op vakantie gaat en dus geen rekening houdt met het opstappen van de koningin.

Achttien jaar cel voor doodschieten Rotterdammer

Een 25-jarige man uit Amsterdam die in oktober 2009 een 26-jarige Rotterdammer doodschoot, moet achttien jaar de cel. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

Naast de moord acht de rechter de man verantwoordelijk voor een ontvoering van een man in Almere en een aanslag in Arnhem, waarbij hij met een semi-automatisch wapen drie inzittenden van een auto beschoot. De drie overleefden de schietpartij.

Bij de ontvoering bedreigde de Amsterdammer zijn slachtoffer met een vuurwapen en dwong hij hem bij meerdere banken frauduleuze handelingen te plegen. Daarnaast is hij schuldig aan nog enkele zware misdrijven. Deze pleegde hij allemaal in een tijdsbestek van zes maanden.

Tegen de man, die grotendeels ontkent, had het Openbaar Ministerie 26,5 jaar cel geëist. Omdat niet alles bewezen kan worden, is zijn straf lager uitgevallen.

Wie fuckte Kate Middleton nog meer?

Ik sprak mijn buurvrouw zonet, ze is stewardess. “Snap je dat nu? Ik was van de week in Toronto." “Hoe was het daar?” Vroeg ik belangstellend. “Het leeft daar zo ontzettend, het huwelijk van de eeuw”. Ik zei:”Welk huwelijk?” Ze zuchtte, niet verveeld, daar kennen wij elkaar te goed voor. “Dat van Kate en William.” “O die, dat is vandaag. De ‘upperlips’. Dacht ik.

Gall nieuwe trainer Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft al snel een opvolger gepresenteerd voor de naar De Graafschap vertrokken trainer Andries Ulderink. Komend seizoen staat Joop Gall, nu nog actief bij BV Veendam, voor de groep in Deventer.

Gall is momenteel bezig aan zijn zesde seizoen bij Veendam. De voormalig profvoetballer van FC Groningen, BV Veendam en SC Heerenveen liet al regelmatig doorschemeren toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Die heeft hij nu gevonden in Go Ahead Eagles. De 47-jarige Gall tekende een tweejarig contract in Deventer.

Glazen Huis 3FM in 2012 naar Enschede

Het Glazen Huis van 3FM Serious Request staat volgend jaar in Enschede. Dat heeft de radiozender vrijdag bekendgemaakt.

"Enschede biedt het Glazen Huis een goede locatie: de Oude Markt is een sfeervol en levendig plein", licht zendermanager Wilbert Mutsaers toe. "De stad heeft bovendien een prachtig plan om de eigen regio te mobiliseren voor de inzameling die 3FM samen met het Rode Kruis jaarlijks met Serious Request doet."

Naast Enschede waren Delft, Kerkrade en Sittard-Geleen in de race voor het Glazen Huis 2012. Dit jaar staat het huis in Leiden, vorig jaar was Eindhoven aan de beurt. In de Brabantse stad werd ruim 7,1 miljoen euro opgehaald.

Den Bosch wil af van Zaari

Brahim Zaari heeft geen toekomst meer bij FC Den Bosch. De doelman, die na de winterstop zijn basisplaats verloor, heeft te horen gekregen dat hij, ondanks een tot medio 2013 doorlopend contract, mag vertrekken.

De 21-jarige goalie uit Schaijk, die jeugdinternational is voor Marokko, keepte tot nu toe 92 keer voor Den Bosch in de Jupiler League. Hij werd na de winterstop verdrongen door Wesley de Ruiter. FC Den Bosch staat open voor een transfer van Zaari.

Of Bruno Appels, de reservedoelman, wel in Den Bosch blijft is nog de vraag. De club heeft de optie in zijn aflopende verbintenis nog niet gelicht. Naar verluidt zou FC Den Bosch interesse hebben in Robert van Westerop, die nu nog bij Helmond Sport onder de lat staat.

Gemeente krijgt belastinggeld NAC

De gemeente Breda krijgt alsnog de tv-gelden van NAC Breda. Eerder had de belastingdienst beslag gelegd op het bedrag van vierhonderdduizend euro, maar dat was ten onrechte. Het geld is namelijk van de gemeente en niet van NAC, schrijft wethouder Alfred Arbouw in een brief aan de gemeenteraad.

Het bedrag is gebruikt om de huurschuld van het stadion, die per 1 mei 405.000 euro bedraagt, verder terug te dringen. Nu de tv-gelden naar de gemeente gaan, moet NAC nieuwe afspraken maken met de belastingdienst.

'Bezuinigingen cultuur niet per 2013'

De bezuinigingen in de cultuursector kunnen niet per 1 januari 2013 worden ingevoerd. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in zijn advies aan staatssecretaris Halbe Zijlstra. De raad wil een overgangsperiode van 2013 tot 2015. Die is nodig om onherstelbare schade aan de sector te voorkomen, laat hij vrijdag weten.

De bezuiniging van 125 miljoen euro voor de basisinfrastructuur leidt tot grote verschraling, aldus de Raad voor Cultuur. Enkele duizenden arbeidsplaatsen zullen verdwijnen en het inkomen van minstens evenveel zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers) loopt gevaar.

De raad ziet het meest in een mix van bezuinigingsmodellen met een algemene korting voor alle sectoren. Kwaliteit staat voorop bij de beoordeling wat minder kan.

Bus stort van veerboot Nijl: 17 doden

Een minibus is vrijdag van een veerboot in de Nijl gestort. Zeker zeventien mensen kwamen om het leven. Dat meldde een medewerker van de Egyptische veiligheidsdiensten. Tien mensen werden uit het water gered en vijf mensen worden nog vermist.

In de minibus zaten 32 personen, van wie de meesten onderweg waren naar een begrafenis, aan de andere kant van de rivier. Het ongeluk had plaats in de Egyptische provincie Ban Suief. De bus stortte van de veerboot, omdat de handrem er niet op stond.

In Egypte gebeuren vaker verkeersongelukken, veelal vanwege slecht onderhoud en een gebrek aan regelgeving. Bij een ongeluk met een veerboot in 2006 kwamen meer dan duizend mensen om het leven.

Verslavingsdeskundige Bakker langer vast

Verslavingsdeskundige Keith Bakker blijft nog zeker twee weken vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vrijdag besloten, zo liet een woordvoerster van de rechtbank in Amsterdam weten.

Bakker werd dinsdagochtend aangehouden nadat hij zich volgens afspraak bij de politie had gemeld. Hij zou zich aan diverse vrouwelijke cliënten hebben vergrepen. Sommigen overnachtten bij hem thuis, waar Bakker in hun bijzijn langs pornokanalen zou hebben gezapt.

De verslavingsexpert, zelf ooit aan de drank en drugs, kwam onlangs in opspraak nadat voormalige cliënten hem hadden beschuldigd van seksueel misbruik. De commotie was voor de NCRV reden de derde serie van Bakkers tv-programma Family Matters niet uit te zenden. Zijn bedrijf ging eerder dit jaar failliet.

Criminelen krijgen hulp van autoverhuurders

Zo'n twintig autoverhuurbedrijven in Amsterdam helpen criminelen door hen steeds van een andere auto te voorzien. Rijbewijzen en legitimaties worden niet of nauwelijks gecontroleerd, waardoor criminelen ongestoord hun gang kunnen gaan.

Volgens de politie zijn de bedrijven hiervan wel degelijk op de hoogte. "Ze werken hier willens en wetens aan mee", zegt een woordvoerder. "Ze helpen mensen zich schuil te houden en misdrijven te plegen."

De politie gaat met branchevereniging Bovag praten over mogelijke maatregelen. "Strafrechtelijk gezien wordt het moeilijk om op te treden, maar we gaan met de branche kijken wat we kunnen doen." Mogelijk moet er voortaan een vergunning worden aangevraagd voor het starten van een verhuurbedrijf.

Förster wint chaotische etappe Asturië

Het eerste deel van de tweede etappe van de Ronde van Asturië is gewonnen door Robert Förster. Vier vluchters werden in de etappe, over 83 kilometer van Gijon naar Avales, vijf kilometer voor de finish de verkeerde kant opgestuurd. De etappe werd vervolgens voor een kwartier geneutraliseerd.

Na de herstart leek Ruben Jimenez te profiteren van de verwarring door er meteen vandoor te gaan. Ondanks dat hij wel het goede parcours reed, besloot de jury hem toch te diskwalificeren. Förster won de massasprint en kreeg de zege toegewezen.

Stefan Schumacher behield de leiding in het algemeen klassement. Later vandaag volgt een tijdrit over 14 kilometer.

Krajicek bereikt dubbelfinale Estoril

Michaëlla Krajicek heeft zich in het dubbelspel geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi van Estoril. Met haar Griekse partner Elena Daniilidou klopte ze Mervana Jugic-Salkic en Darija Jurak vrijdag bij een gelijke stand in sets in de supertiebreak: 3-6, 6-1, 10-6. In de finale treffen ze Alisa Kleybanova en Galina Voskoboeva.

Krajicek en Daniilidou waren de onderliggende partij in de openingsset, maar herstelden zich uitstekend in het tweede bedrijf. Door de gelijke setstand moest er een supertiebreak aan te pas komen om het duel te beslissen. Een supertiebreak gaat in tegenstelling tot een reguliere tiebreak tot tien punten. Een tiebreak beslist de uitkomst van een set, een supertiebreak die van een heel duel.

Kleybanova en Voskoboeva plaatsten zich eerder vandaag al voor de eindstrijd met een 6-4, 6-3 overwinning op het Amerikaanse koppel Raquel Kops-Jones en Abigail Spears. De finale wordt op zaterdag gespeeld.

Financiële tegenvallers meer dan 2 miljard

De financiële tegenvallers waar het kabinet mee te kampen heeft bedragen meer dan 2 miljard euro. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag, nadat bekend was geworden dat het kabinet een besluit heeft genomen over hoe deze klappen worden opgevangen.

Details over de afspraken maakte Rutte niet bekend, maar hij wilde wel zeggen dat het gerucht dat de tegenvallers 2 miljard euro zouden bedragen niet klopt. "Was het maar 2 miljard euro", zei de premier in zijn wekelijkse persconferentie.

Volgens Rutte zijn forse bezuinigingen essentieel om de staatsfinanciën op orde te houden. Alleen al in deze kabinetsperiode stijgen de kosten voor de zorg van 60 naar 74 miljard euro. Dat maakt stevig ingrijpen nodig, zei Rutte.

Vrijdagochtend werd al bekend dat het verplichte eigen risico in de zorg en de kosten van de huisarts in ieder geval niet omhooggaan. Dit nieuws moest volgens Rutte wereldkundig worden gemaakt om geruchten de kop in te drukken dat hier klappen zouden vallen. In de tweede helft van mei wordt de voorjaarsnota naar de Tweede Kamer gestuurd. Dan wordt duidelijk waar de tegenvallers wel worden opgevangen.

Verplichte speekseltest voor drugs in het verkeer

Weggebruikers moeten verplicht meewerken aan speekseltesten om vast te stellen of zij drugs hebben gebruikt. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelen (VVD) en minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) om drugs in het verkeer harder aan te pakken.

Agenten kunnen automobilisten, motorrijders en bromfietsers verplichten om mee te werken aan de speekseltest. De test kan duidelijk maken of iemand drugs heeft gebruikt, maar niet hoeveel. Dat moet aanvullend bloedonderzoek uitwijzen. Er komt een lijst met de hoeveelheden werkzame stoffen van een bepaalde drugs die iemand in zijn bloed mag hebben.

Omdat de speekseltest niet alle soorten drugs detecteert kan de politie ook op basis van evenwichtstesten, de reactiesnelheid van de weggebruiker en diens pupillen vaststellen of iemand vermoedelijk drugs heeft gebruikt. Als dit vermoeden bestaat, dan moet hij mee voor een bloedtest.

Sneijder haakt af bij Internazionale

Internazionale-trainer Leonardo moet het morgen stellen zonder Wesley Sneijder. De middenvelder heeft te veel last van een heupblessure. Die klachten hield hij over aan de wedstrijd tegen Lazio Roma (2-1). De international van Oranje werkte deze week al een individueel programma af.

Inter neemt het dit weekeinde op tegen Cesena. Een goed resultaat is noodzakelijk om een kleine kans te houden op de Italiaanse landstitel. Met vier wedstrijden te spelen staat Inter tweede op acht punten van koploper AC Milan.

Hoogbejaarde vrouw overleden door aanrijding

Een 94-jarige vrouw uit Voorschoten die vrijdagochtend zwaargewond raakte bij een aanrijding in haar woonplaats, is later op de dag aan haar verwondingen overleden. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De vrouw werd op de Veurseweg aangereden door een vrachtwagen toen ze met haar rollator de weg wilde oversteken. De chauffeur van het voertuig, een 40-jarige man uit Den Haag, zag de hoogbejaarde vrouw over het hoofd toen hij vanaf de Papelaan afsloeg om de Veurseweg op te rijden.

Het slachtoffer is in het ziekenhuis overleden aan haar verwondingen.

Echtpaar gewond door blikseminslag

Een echtpaar, een man van 73 en een vrouw van 71 jaar, is donderdagavond getroffen door de bliksem op de Oude Eltenseweg in het Gelderse Beek. Beiden raakten gewond. Dat meldt de politie vrijdag.

De twee waren tijdens een wandeling al op weg naar huis, omdat zij onweer hoorden. Vermoedelijk is de vrouw als eerst getroffen, doordat ze een paraplu in haar hand had. Via haar is ook haar man getroffen. Beiden zijn buiten bewustzijn geweest. Toen de vrouw bijkwam, is ze naar huis gegaan om de politie te bellen. Het echtpaar is met een ambulance naar het ziekenhuis in Doetinchem gebracht.

De 73-jarige man is donderdagavond nog naar het brandwondencentrum gebracht. De brandwonden bleken mee te vallen. Wel had hij een gebroken rib, gebroken sleutelbeen en een klaplong opgelopen. De vrouw liep enkele brandwonden op aan haar hand en arm. Zij ligt nog in het ziekenhuis.

Wijzigen achternaam wordt duurder

Het veranderen van achternaam wordt flink duurder. Momenteel kost het nog 487,50 euro om de achternaam te wijzigen, nog dit jaar wordt dit verhoogd naar 835 euro. Dat meldt het Ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

Met de kostenstijging wordt het wijzigen van de geslachtsnaam kostendekkend. Voorheen moest de overheid geld toeleggen als iemand van achternaam wilde veranderen.

Steeds minder mensen willen hun achternaam wijzigen. In 2009 wilden nog 3671 mensen dit, dit jaar naar verwachting nog maar 2250.

Nederlander (22) springt van Toren van Pisa

Een Nederlandse man is vrijdag van de Toren van Pisa gesprongen. Hij sprong van de vierde verdieping. Hij overleed ter plekke. Dat melden Italiaanse media.

Het gaat om een 22-jarige Nederlandse toerist. Volgens de politie zou hij donderdagavond zijn aangekomen in de Italiaanse stad, waarna hij vrijdagmiddag een bezoek aan de toren bracht. Op de vierde ring klom hij over de balustrade en maakte een val van ruim 35 meter.

Het gebied rond de toren was na de sprong ruim een uur afgesloten. Omstreeks 14.30 uur werd de toren weer vrijgegeven. De toeristische trekpleister was juist vorige week bevrijd uit de steigers. Er was ruim twintig jaar gewerkt aan een grondige restauratie.

Barrois en Medina Garrigues in finale Estoril

Kristina Barrois en Annabel Medina Garrigues spelen de finale van het WTA-toernooi van Estoril. De Duitse Barrois versloeg Johanna Larsson uit Zweden met 7-6 (2), 6-4. De Spaanse Medina Garrigues was te sterk voor Monica Niculescu uit Roemenië met 6-1, 6-3.

Barrois en Medina Garrigues stonden een keer eerder tegenover elkaar. In 2009 trok de 29-jarige Duitse in Straatsburg aan het langste eind. Voor Barrois kan het de eerste titel worden op de WTA-Tour. De een jaar jongere Medina Garrigues schreef al negen toernooien op haar naam.

April evenaart warmterecord uit 2007

April was dit jaar uitzonderlijk zacht. In De Bilt werd een gemiddelde temperatuur gemeten van 13,1 graden, een evenaring van het warmterecord uit 2007. Volgens het KNMI was het verder zeer droog en zonnig.

De laatste jaren was april vaker zacht. Behalve april 2007 staan ook 2004, 2005 en 2009 in de top tien van de warmste in de geschiedenis. Al op 2 april werd de eerste warme dag gemeten, waarna op 21 april de zomerse grens van 25 graden werd overschreden. Uiteindelijk telde de maand dertien warme en vier zomerse dagen.

De hoogste temperatuur werd genoteerd in het Zeeuwse Westdorpe waar de thermometer op 22 april bijna 28 graden aantikte. Pasen werd met 26 graden in De Bilt de warmste ooit.

April veroverde daarnaast een plekje bij de vijf zonnigste sinds 1901. Gemiddeld scheen 258 uur de zon, terwijl dat normaal 178 uur is. Ook was het met ongeveer 10 millimeter regen, tegen 44 millimeter normaal, uitzonderlijk droog.

Vinokourov de sterkste in derde etappe Romandië

Alexandre Vinokourov heeft de derde etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. In een etappe over ruim 165 kilometer van Thierrens naar Neuchâtel bleef de Kazach van Astana de Fransman Mikael Cherel voor. De Duitser Tony Martin van HTC-Highroad legde beslag op de derde plaats.

Oscar Freire kwam voor Rabobank als zesde over de meet in de ronde door Franstalig Zwitserland. Beste Nederlander was Vacansoleil-renner Rob Ruygh op de tiende plaats. Pavel Brutt (Katusha) behoudt de leiding in het klassement. De Rus heeft een voorsprong van 32 seconden op ritwinnaar Vinokourov.

Weer dreigtwitteraar opgepakt

Een 17-jarige jongen uit Almere is vrijdagochtend door de politie opgepakt na een serie dreigtweets. De jongen had op Twitter gedreigd om het gemeentehuis in zijn woonplaats op te blazen. Dat laat de politie weten.

Naar aanleiding van het 'dreigende twittergedrag' van de jongen is de recherche een onderzoek begonnen, waarop hij werd aangehouden. De jongen zit nog vast.

De afgelopen maanden werden vaker jongeren opgepakt nadat ze dreigtweets op Twitter plaatsten. In februari dreigde een 17-jarige scholiere haar school op te blazen, en eerder in april kondigde een jongen een 'shooting' aan in een supermarkt, vergelijkbaar met het bloedbad in Alphen aan den Rijn. Donderdag nog werd een 15-jarige jongen opgepakt. Hij twitterde dat hij Karst T. zou gaan opvolgen op Koninginnedag, 'alleen dan in Amersfoort' op de Langestraat.

Ebecilio verlengt bij Ajax

Lorenzo Ebecilio heeft vandaag zijn contract bij Ajax verlengd tot medio 2014. De 19-jarige vleugelaanvaller, die nog een verbintenis had tot de zomer van 2011, is dit seizoen doorgebroken in het eerste elftal.

Ebecilio debuteerde op 12 december 2010 in de competitiewedstrijd tegen Vitesse, die de Amsterdammers met 1-0 wonnen. Dat was nog onder de inmiddels vertrokken trainer Martin Jol.

Onder diens opvolger Frank de Boer is de buitenspeler een vaste kracht. Ebecilio speelde inmiddels twintig officiële wedstrijden voor Ajax, waarin hij vier keer het net vond.

Duitser deelt drugs uit aan scholieren

Een 40-jarige Duitse man is donderdag in Ter Apel aangehouden, nadat hij softdrugs uitdeelde aan scholieren op de Molenweg. De vier scholieren vertrouwden het niet en waarschuwden de schoolleiding. Dat meldt de politie vrijdag.

Nadat de schoolleiding de politie had ingeschakeld, konden agenten de Duitser aanhouden in het centrum van Ter Apel. Bij fouillering bleek de man een kleine hoeveelheid softdrugs bij zich te hebben. Ook had hij alcohol gedronken en maakte een verwarde indruk. De man mocht na verhoor weer gaan. De drugs zijn in beslag genomen en de politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

[Update] Need for Speed: The Run aangekondigd

Need for Speed: Hot Pursuit is nog niet zo lang uit en nu al is de opvolger te vinden. Ontwikkelaars van Black Box en EA hebben in een officieel persbericht laten weten dat vanaf 17 november geraced kan worden door verschillende Amerikaanse steden en staten met een groot aantal auto's.

Volgens EA kunnen we niet alleen races door heel Amerika ondernemen, ook hebben ze nu meer aandacht voor de single-player ervaring door een betere verhaallijn. Ook zal er een verbeterde Autolog beschikbaar zijn. Maar misschien het meest opvallende aan de nieuwe racegame is de engine: Frostbite 2. Ja, die van Battlefield 3. Dat belooft een hoop chaos en destructie. De game komt uit voor PlayStation 3, PC, Wii, Xbox 360, en Nintendo 3DS.

Need for Speed: The Run heeft ook een debuuttrailer gekregen. Uit de beelden is op te maken dat het 'cops-and-robber'-systeem gehanteerd blijft. Verder is er weinig extra's te zien. Donkere beelden, snelle wagens en een trein die jouw auto wil opeten.

'Uilentrapper' moet in dierentuin werken

Luis Moreno, de voetballer die in februari berucht werd na het doodtrappen van een uil, moet verplicht in een dierentuin gaan werken. Daarnaast kreeg de international van Panama een boete van ongeveer tienduizend euro. Het incident vond plaats tijdens een duel van zijn club Deportivo Pereira tegen Atlético Junior uit Colombia.

Moreno, die voor het schoppen van de uil al voor twee duels werd geschorst, ging vorige maand opnieuw over de schreef toen hij een speler van Deportivo Cali in zijn middenrif trapte terwijl die op de grond lag. Dat meldt de Daily Mail. Voor die overtreding moet Moreno nog eens zeven wedstrijden toekijken.

Naast de taakstraf in de dierentuin moet Moreno de kosten betalen voor de behandeling van de uil, die twee dagen na de trap alsnog overleed. Ook wordt er van Moreno verwacht dat hij publiekelijk zijn excuses maakt aan de stad Barranquilla, waarvan de uil de mascotte was.

Caro Emerald: Eerst Europa dan Amerika

Caro Emerald probeert voorlopig niet door te breken in de Verenigde Staten. De 30-jarige zangeres richt zich de komende tijd volledig op Europa.

In Oostenrijk heeft ze al een nummer 1-hit te pakken en in Duitsland staat ze in de top vijf van de hitlijst. Amerika is echter nog niet aan de orde. "Eerst wil ik me op Europa richten", zegt ze vrijdag in het Algemeen Dagblad. "Dat kost veel tijd en ik wil het ook goed doen. Daarna zien we wel verder."

Emerald treedt volgende week voor het eerst weer op voor publiek, nadat begin dit jaar een poliep op haar stembanden werd verwijderd. Daarna richt ze zich op Duitsland en Engeland. "Maar niet meteen vol gas. We bouwen het langzaam op."


Caro Emerald: Eerst Europa dan Amerika (Foto: Novum)

William en Kate zoenen op 't balkon

Onder toeziend oog van een enorme mensenmassa hebben prins William en zijn kersverse echtgenote Kate Middleton elkaar vrijdag gezoend. Vele tienduizenden mensen hadden zich verzameld voor Buckingham Palace om de kussen op het balkon te zien.

Na de zoenen vlogen vliegtuigen van de Britse luchtmacht RAF over als eerbetoon aan het koppel. In de middag geeft koningin Elizabeth II voor zeshonderd genodigden een receptie. In de avond is de vader van William, prins Charles, gastheer van een diner en feest waarvoor driehonderd vrienden en familieleden van het paar zijn uitgenodigd.

William en Kate zijn eerder vrijdag getrouwd in de Westminster Abbey in het centrum van Londen.

William en Kate zoenen op't balkon
William en Kate (Foto: ANP)

Dertien grootverdieners bij omroepen

Dertien presentatoren bij de publieke omroepen verdienden in 2010 meer dan de Balkenendenorm. Ten minste twee van hen, werkzaam bij de KRO en de NOS, zullen in 2011 niet meer in de lijst voorkomen. Bij de omroepbestuurders verdienden drie personen meer dan de norm. Dit maakte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) donderdag bekend.

BNN is de omroep met de meeste presentatoren die riant verdienen. Het zijn er vier. De BNN-presentator met het hoogste salaris staat voor 256.994 euro in de boeken. De VARA had in 2010 drie presentatoren in dienst die salarissen opstreken van 316.726 tot 463.541 euro.

De TROS en de KRO betaalden in 2010 twee presentatoren boven de norm, de NCRV eentje. De NPO wil in de toekomst het aantal grootverdieners terugbrengen naar maximaal acht: vijf televisie- en drie radiopresentatoren.

Renner druk met Steve McQueen-verfilming

Jeremy Renner wil acteur Steve McQueen spelen in een biografische film over het leven van de Hollywoodlegende. De acteur heeft een productiemaatschappij opgezet om de film te realiseren, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het scenario wordt gebaseerd op twee boeken over McQueen. James Gray, bekend van scenario's en regie van We Own the Night en Two Lovers, schrijft het script en de onbekende Ivan Zacharias regisseert de biografische film. Over de inhoud is nog weinig bekend. McQueen stierf in 1980 op 50-jarige leeftijd aan een hartaanval. De acteur had diverse drugsverslavingen en leed de laatste jaren van zijn leven aan kanker. Wanneer de film in de bioscopen gaat draaien, is onbekend.

Renner brak in 2008 door met zijn rol in het oorlogsdrama The Hurt Locker waarvoor hij een Oscarnominatie kreeg. Dit jaar werd hij weer genomineerd voor de prestigieuze prijs voor zijn rol in de thriller The Town. Ook werd onlangs bekendgemaakt dat hij de vertolking van Jason Bourne overneemt van Matt Damon.


Jeremy Renner (Foto: Novum)

Squashvrouwen naar finale EK

De Nederlandse squashvrouwen hebben bij het EK in Espoo de finale bereikt. In een herhaling van de finale van vorig jaar werd Frankrijk vandaag in de halve eindstrijd met 2-1 verslagen.

Vanessa Atkinson verloor de eerste wedstrijd van Camille Serne zonder een game te winnen. Natalie Grinham bracht de stand op 1-1 door vervolgens Isabelle Stoehr te verslaan.

In de beslissende derde wedstrijd trof Orla Noom Coline Aumard. Noom stond twee games af maar toonde daarna veerkracht door drie games op rij te winnen en de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Mourinho spaart Ronaldo

Trainer José Mourinho van Real Madrid is in de aanloop van het tweede duel met Barcelona in de halve finale van de Champions League voorzichtig met Cristiano Ronaldo. De sterspeler mag morgen de competitiewedstrijd tegen Real Zaragoza vanaf de tribune bekijken.

Ook Xabi Alonso en Lassana Diarra krijgen rust. Mourinho wil dat beide middenvelders dinsdag zo fit mogelijk aan de aftrap verschijnen. Real Madrid heeft vijf duels voor het einde van de competitie een achterstand van acht punten op Barcelona. De Catalanen wonnen het eerste onderlinge duel in de halve finale van de Champions League met 2-0.

Ronaldo uitte na afloop van die wedstrijd kritiek op de defensieve speelwijze van zijn ploeg. "Hij mag zeggen wat hij wil", zei Mourinho vrijdag. "Dat is zijn mening."

Hacker aan het woord omtrent PSN

George 'Geohot' Hotz heeft gisteren op zijn blog over het PSN-debacle geschreven. De beroemde hacker geeft aan dat hij niets met het hacken van PSN te maken heeft. De man die eerder dit jaar de woede van Sony op de hals haalde, heeft geen goed woord over voor de hackers.

Hotz zegt de verontwaardiging te begrijpen: "Ik ben zelf ooit slachtoffer geweest van identiteitsfraude en ik voel mee met de mensen van wie hun gegevens zijn gestolen. Aan iedereen die denkt dat ik op enige wijze hierbij betrokken was, wil ik zeggen dat ik niet gek ben. Ik heb dan ook liever niet dat de FBI aan mijn voordeur klopt."

"Zelf programma's schrijven en de beveiliging ervan testen is cool. Het hacken in de server van een ander en databases vol gebruikersinformatie stelen, is niet cool. Het geeft de hack-gemeenschap een slechte naam, zelfs als het tegen sukkels van Sony gericht is", aldus Hotz.

De iPhone-hacker vervolgde zijn relaas: "Laten we verder niet de Sony-ontwerpers de schuld hiervan geven, net zoals ik de ontwerpers van BMG rootkit de schuld niet geef. De fout ligt bij de bazen die hackers de oorlog hebben verklaard, die lachten om het idee dat mensen bij Sony konden inbreken, die zeurden over piraterij en die advocaten bleven inhuren, terwijl ze eigenlijk veiligheidsexperts hadden moeten aannemen. De hack-gemeenschap vervreemden is geen goed idee."

"Sony zal moeten accepteren dat ze na het verkopen van een PS3 niet meer het alleenrecht erover hebben. Merk hier op dat het alleen PSN is dat alle persoonlijke gegevens weggaf, niet Xbox Live toen de 360 gehacked was, niet iTunes toen de iPhone gekraakt was en ook Gmail niet toen het bij de Android gebeurde."

"Nog twee punten aan de echte dader. Je hebt duidelijk talent en meer dan voldoende geld (of een gevangenisstraf en een faillisement) dat je toe zal komen. Wees geen eikel door persoonlijke informatie van anderen te verkopen!", zo besluit Hotz.


George 'Geohot' Hotz

Oogarts: Pak m'n vinger maar *zip*

De Amerikaanse politie heeft een 42-jarige oogarts opgepakt. Bij een huiszoeking troffen agenten kinderporno aan op zijn computer. Daarnaast zou Diego Posada in zijn praktijk in de Walmart van Commerce City ontucht hebben gepleegd met verschillende kinderen.

Een destijds 7-jarig meisje heeft de politie verteld dat zij in 2006 een ogentest moest ondergaan. Met het apparaat voor haar ogen kon ze niets zien, maar Posada wilde haar geruststellen. Hij zei dat hij zijn vinger in haar hand ging leggen. Hoewel ze niets kon zien, voelde ze dat het niet zijn vinger was die de oogarts in haar hand legde.

"Hij bleef zijn penis maar tegen haar aanduwen", zo staat er in een gerechtelijk document te lezen. In een andere aanklacht wordt beweerd dat hij de broek van een 4-jarig meisje heeft uitgetrokken. Terwijl haar moeders ogen werden onderzocht, onderzocht Posada de intieme delen van het meisje.

De pedofiele oogarts is inmiddels aangehouden. Deze aanklachten zouden, samen met de vondst van dertien kinderpornofoto's, genoeg moeten zijn voor een lang poosje met Bubba in een cel.


Een filmpje over deze fijne oogarts

Blanc ontkent rasicme bij Franse bond

Bondscoach Laurent Blanc heeft beschuldigingen van racisme binnen de Franse voetbalbond van de hand gewezen. Volgens onderzoekswebsite Mediapart wilde Frankrijk het aantal donkere en Arabische voetballers in nationale trainingsprogramma's verminderen. Blanc zou daarmee akkoord zijn gegaan.

Het aantal spelers uit Afrika en Noord-Afrika zou vanaf 13-jarige leeftijd nog maar uit dertig procent mogen bestaan. Naast Blanc zouden ook andere kopstukken van de Franse voetbalbond hier mee hebben ingestemd. "Er is geen plan om quota's te introduceren", ontkent Blanc echter de geruchten. "Het is ook een leugen dat ik daarbij betrokken ben."

Leraar op non-actief wegens relatie met leerlinge

Een leraar van het Jacob Roelandslyceum in Boxtel is op non-actief gezet nadat bekend werd dat hij een relatie had met een leerlinge. Dat zegt een woordvoerder van de school vrijdag.

De 27-jarige leraar zou een relatie hebben met een meisje van 16 jaar oud. Ze zit momenteel in de derde klas. Het is niet duidelijk hoe oud zij was toen de relatie begon.

De directie van de school heeft aangifte gedaan. Dat werd besloten na een gesprek met het meisje en haar ouders.

Vrouw gewond na tuinstoel op rug

Een 48-jarige vrouw uit Zoetermeer is donderdag gewond geraakt, nadat haar 40-jarige bovenbuurman een tuinstoel vanaf zijn balkon naar beneden gooide die op haar rug terechtkwam. Dat meldt de politie vrijdag.

De vrouw was haar tuin aan het schoon spuiten, toen de buurman vanaf zijn balkon in haar tuin spuugde. Toen de man een tweede keer naar beneden spuugde, richtte de vrouw de tuinslang naar boven en spoot water richting de man. De man werd boos en gooide een kunststof tuinstoel naar beneden. Vanaf een hoogte van 8 meter kwam de stoel op de rug van de vrouw terecht. De vrouw is voor controle naar het ziekenhuis overgebracht. De man is aangehouden en wordt verhoord.

Jeff Bridges speelt dode agent in R.I.P.D.

Jeff Bridges is in onderhandeling om naast Ryan Reynolds te spelen in de comicverfilming R.I.P.D. Dat schrijft The Hollywood Reporter.

De 61-jarige Bridges wil in de actiekomedie de politiepartner van Reynolds spelen. Die rol zou aanvankelijk door Zach Galifianakis gespeeld worden, maar hij heeft geen tijd om de film te maken.

R.I.P.D. staat voor Rest In Peace Department. De film gaat over een vermoorde politieagent, gespeeld door Reynolds, die tegen geesten moet vechten. Bridges speelt zijn partner, een eigenwijze agent die sinds zijn dood in de negentiende eeuw op geesten jaagt.

De komedie is gebaseerd op de Dark Horse comics van Peter M. Lenkov. De film wordt geregisseerd door Robert Schwentke, die vorig jaar de actiefilm Red maakte over gepensioneerde geheimagenten. R.I.P.D. moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


(Foto: Novum)

Ben Kingsley in Dictator-film van Cohen

Sir Ben Kingsley speelt in The Dictator naast komiek Sacha Baron Cohen. Welke rol Kingsley precies gaat vertolken, is nog niet bekend. Hij speelt in ieder geval een man uit het Midden-Oosten, aldus Variety.

Cohen speelt een dictator uit het Midden-Oosten die voor het eerst de Verenigde Staten bezoekt. Hij probeert zijn land met man en macht te 'beschermen' tegen democratie. Scary Movie-ster Anna Faris en Saterday Night Live-actrice Kristen Wiig zijn in de race om de vrouwelijke hoofdrol van supermarktmedewerker te spelen. The Dictator moet volgend jaar verschijnen

De 67-jarige Kingsley en Cohen zijn ook beiden te zien in de familiefilm Hugo Cabret van Martin Scorsese. Die film moet volgend jaar op 16 februari in de Nederlandse bioscopen draaien.


(Foto: Novum)

Feyenoord mogelijk zonder Vlaar en Miyaichi

Feyenoord kan zondag in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo mogelijk niet beschikken over Ron Vlaar en Ryo Miyaichi. Het duo ontbrak vandaag op de training. Vlaar heeft last van een kuitblessure die hij opliep in het duel tegen PSV. Miyaichi bleef thuis omdat hij ziek is.

"We hopen dat ze morgen allebei fit zijn om te trainen", zegt Mario Been op de website van Feyenoord. "Met Ron gaat het de goede kant op. Hoe het met Ryo gaat zullen we moeten afwachten."

De trainer van de Rotterdammers zag Sekou Cissé voor het eerst weer een volledige groepstraining afwerken. De aanvaller uit Ivoorkust, die dit seizoen maar één keer in actie kwam, is op de weg terug na een voetblessure. "Sekou heeft momenteel nergens last van, hij zit eraan te komen. Maar voorlopig zal hij zeker nog geen wedstrijden spelen."

'Pechstein wil als wielrenster naar OS2012'

Schaatsster Claudia Pechstein wil volgend jaar mogelijk als baanwielrenster aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen deel te kunnen nemen, zo meldt het het Duitse persbureau DPA. Voorwaarde voor deelname is echter wel dat het Internationaal Olympisch Comité afziet van de Osaka-regel.

Pechstein is op basis van verdachte bloedwaarden twee jaar geschorst geweest en maakte dit jaar haar rentree. De Osaka-regel verbiedt het sporters die langer dan een half jaar geschorst worden om deel te nemen aan de eerstvolgende Olympische Zomer- en Winterspelen volgend op het ingaan van de schorsing.

In het geval van Pechstein geldt dat ze dat ze de Spelen van 2010 in Vancouver miste en ook de Spelen in 2012 in Londen zal gaan missen, maar de regel is omstreden en ligt onder vuur. Het internationaal sporttribunaal CAS buigt zich daarom nu over de zaak, te meer omdat het internationaal dopingagentschap WADA het op dit punt niet eens is met het IOC.

Het wielernieuws rond Pechstein werd door haar tegenover rad-net bevestigd noch ontkend. In ieder geval hoopt de inmiddels 39-jarige Duitse in 2014 fit genoeg te zijn om in Sochi nog haar tiende olympische plak te kunnen pakken.

'Kabinet moet jonge ambtenaar behouden'

Het kabinet moet meer doen om jonge ambtenaren te behouden. Zo moet het voor rijkstrainees makkelijk worden om aan de slag te gaan bij een ministerie. Daartoe heeft de Tweede Kamer donderdagavond besloten.

Het kabinet wil het aantal ambtenaren fors omlaag brengen. De Kamer vindt het echter geen goed plan om hiervoor het 'last in first out'-principe te hanteren. Dit zou ervoor zorgen dat veel jonge en getalenteerde ambtenaren hun baan verliezen.

Het kabinet moet 'meer prioriteit geven aan het bewerkstelligen van een evenwichtig behoud van jonge ambtenaren', vindt een meerderheid van de Kamerfracties. Rijkstrainees moeten bovendien makkelijker kunnen solliciteren bij een van de ministeries als hun interne opleiding is afgerond.

Syrische oppositie wil dag van woede

Syrische activisten hebben gezworen de demonstraties tegen het regime van president Bashar Assad voort te zetten. Zij hebben vrijdag uitgeroepen tot 'Vrijdag van woede' en willen de moordpartij van vorige week herdenken, waarbij 112 mensen om het leven kwamen.

Het Syrische regime heeft de bevolking gewaarschuwd geen demonstraties te houden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft geen toestemming verleend voor demonstraties en zegt dat elke vorm van protest alleen bedoeld is om de veiligheid en stabiliteit in Syrië te ondermijnen.

De opstand in Syrië, geïnspireerd door andere volksprotestbewegingen in de Arabische wereld, heeft de steun van de Moslim Broederschap. De organisatie is door het regime van Assad verboden. Een opstand van de Moslim Broederschap in 1982 werd keihard neergeslagen door Hafez Assad, de vader van de president.

Het is de eerste keer dat de Moslim Broederschap zich uitspreekt over de onlusten in Syrië. "Je bent vrij geboren, dus laat je niet onderwerpen door een tiran", aldus de verklaring van de in ballingschap levende leiders van de organisatie.

Assad heeft geprobeerd met zowel concessies als hard ingrijpen de protesten de kop in te drukken. In totaal hebben de onlusten meer dan 450 levens gekost.

Hogere opbrengst verwacht op vrijmarkt

De verwachte opbrengst van de vrijmarkt op Koninginnedag is met 290 miljoen euro hoger dan de opbrengst van vorig jaar. Toen werd gemiddeld 66 euro verdiend, nu rekenen de vrijmarktverkopers ruim 100 euro binnen te halen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de ING Bank naar de vrijmarktverkopen.

Een op de vijf volwassenen is van plan spullen te gaan verkopen. Boeken worden het meest aangeboden en zijn ook de meest gewilde handelswaar.

Opvallend is dat de meeste verkopers verwachten vooral in de ochtend hun slag te slaan, terwijl de kopers de hele dag door hopen te scoren. Verkopers zeggen overigens vooral voor de sfeer te gaan verkopen, maar het extra zakcentje speelt wel degelijk mee. Dat laatste speelt meer voor jongeren dan voor ouderen.

De ING stelt overigens dat er nog een stuk meer ruimte is om te onderhandelen. Hoewel afdingen in Nederland niet gebruikelijk is, gebeurt dat op Koninginnedag wel, maar er valt over de hele linie nog 25 tot 30 procent te besparen.

Het weer is de verkopers in ieder geval goed gezind. Volgens het KNMI is er overdag vrij veel zon en maakt alleen het zuiden van het land nog kans op een bui. Het wordt 's middags ongeveer 21 graden.

Prins William getrouwd met Kate Middleton

De anglicaanse aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, heeft vrijdag in Westminster Abbey het huwelijk gesloten tussen de Britse prins William en Kate Middleton. De twee werden aan het begin van de dienst in de voormalige abdijkerk in de echt verbonden.

Ze gaven elkaar het jawoord ten overstaan van de aartsbisschop en bijna tweeduizend aanwezigen.

Prins William getrouwd met Kate Middleton
Prins William getrouwd met Kate Middleton (Foto: ANP)

VN veroordeelt aanslag Marrakech

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag de bomaanslag op een café in Marrakech scherp veroordeeld. Ook de Verenigde Staten en Duitsland hebben met afschuw gereageerd.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei in een verklaring 'ontsteld' te zijn. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat de VS de bomaanslag scherp veroordeelt. "We leven mee met de slachtoffers van deze laffe aanslag en staan achter de Marokkaanse bevolking."

Duitsland drukte Marokko op het hart dat de bomaanslag 'er niet toe moet leiden dat het hervormingsproces dat in Marokko is ingezet, wordt ondermijnd'. Er waren geen Duitsers onder de slachtoffers van de aanslag.

De bomaanslag kostte ten minste 14 mensen het leven. Onder hen was een Nederlander. Ruim 23 mensen raakten gewond. Het is de dodelijkste aanslag in Marokko sinds 2003. Toen werden bij een aanslag in Casablanca 45 mensen gedood.

De bom explodeerde in de kelder van een café aan het Djemma el-Fna plein. Het plein staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en is vanwege zijn slangenbezweerders, vuurspuwers en het oude gedeelte van de stad zeer populair onder toeristen.

iPad ziet ze vliegen

Paarden that is. Voornamelijk zwarte paarden die kleine pony's uit de lucht stompen om ze zodoende in vleesmolens te gooien, welke strategisch staan opgesteld op de grond. Klinkt gezellig? Het is in ieder geval het concept achter 4th & Battery's eerste game Unpleasant Horse, die vanaf vandaag gratis te downloaden is voor iPad en iPhone.

Dat het spel nogal excentriek is moge duidelijk zijn. De game werd dan ook in eerste instantie afgewezen door Apple omdat het met een te lage leeftijdsrating was opgeleverd. Na het verhogen van de rating naar "mature" werd de game blijkbaar wel goedgekeurd door Apple. Bekijk de, nog alles verhullende, teaser hieronder en laat ons natuurlijk even weten wat je van de game vindt.

Man dealt drugs vanuit broodjeszaak

Een 38-jarige man uit Uden is donderdag aangehouden, omdat hij ervan wordt verdacht drugs vanuit zijn broodjeszaak op de Markt te hebben verhandeld. Dat meldt de politie vrijdag.

Na een onderzoek van ruim een maand kwam de politie de man op het spoor. De politie deed donderdag onderzoek in de broodjeszaak, in de woning van de verdachte en in een ander bedrijfspand van de verdachte in Liessen. In het pand in Liessen werd een hennepkwekerij aangetroffen met ongeveer vijfhonderd planten. In de woning van de man vond de politie 10 gram drugs. Deze drugs worden nog onderzocht.

Nieuwe Mass Effect 3-informatie

Het Zweedse blad LEVEL heeft een groot item over het komende deel van de Mass Effect-reeks. Hoewel het blad geen grote onthullingen doet, zijn er een aantal kleine details vrijgegeven. Zo komt de gameplay grotendeels aan bod en wordt ook bekendgemaakt wat voor werelden de speler kan verwachten in Mass Effect 3.

Spoilers kunnen volgen.

Het artikel vermeldt dat Shepard Cerberus verlaten heeft en dat een groot deel van de crew van de Normandy het schip heeft verlaten. Het is aan de speler om het schip weer nieuw leven in te blazen. Ook stelt het dat elke squadmate die ME2 heeft overleefd in deel drie voorkomt. Het is echter niet bekend welke characters, naast de vier die al bekend zijn gemaakt, ook squadmates zullen worden. Het is mogelijk dat een aantal voormalige teamgenoten enkel een korte cameo maken. Voor de speler is het ook mogelijk om de romance uit deel een, met Ashley of Kaidan, voort te zetten.

Casey Hudson, de executive producer van de Mass Effect-reeks, vertelt dat Shepard niet de rol van een general zal overnemen, maar dat de gemaakte keuzes in de vorige delen en in deel drie de uitkomst van de oorlog zal bepalen. De art director, Derek Watts, gaf ook per ongeluk een grote plottwist vrij: een met de omvang van het "Luke I am your father"-kaliber. De schrijver van het artikel heeft echter besloten om dit voor zichzelf te houden.

Liefhebbers van RPG-elementen komen met ME3 niet bedrogen uit, volgens Casey Hudson. Dit valt te merken aan de mogelijkheid om meer te customizen en dat er meer items verkrijgbaar zijn in de diverse winkels. Op grotere schaal komt dit ook naar voren: een aantal facties zijn op het punt om elkaar oorlog te verklaren. Het is waarschijnlijk mogelijk om tussen deze conflicten een zijde te kiezen, zoals de Quarians of de Geth. Hij vertelt er ook bij dat BioWare de shooter-elementen uit deel twee zullen voortzetten. Zo wordt de gameplay vergeleken met Gears of War. Het doel is om de combat sneller en vloeiender te laten gebeuren. Verder moet de moeilijkheidsgraad hoger worden: "Normal is the new Veteran".

Corey Gasuper, een van de gamedesigners, vertelt over de nieuwe vijanden. Het is de bedoeling van de ontwerpers om een grotere variatie aan te brengen in de vijanden die de speler tegenkomt, met name de zogenaamde "reaper-zombies". De speler kan blijkbaar een aantal lichaamsdelen van deze reaper-zombies afschieten. Gasuper beschrijft aan de hand van een Batarian-Husk hoe dit werkt. De speler kan op de hand-cannon schieten, waardoor de Husk niet meer op afstand kan aanvallen, maar als de speler schiet op de klauw dan hoeft hij zich geen zorgen meer te maken om een mêlée aanval. De speler kan dit natuurlijk ook negeren en gaan voor een welgemikte headshot.

Het artikel vermeldt ook een aantal werelden die de speler zal bezoeken. De Turian Homeworld Palavan schijnt militair onhoudbaar te zijn geworden en de Turians zijn naar een maan van de planeet gevlucht. De speler moet wellicht deze maan redden van de reapers. Verder komt Illium weer aan bod en schijnt de Salarian-wereld een bouwstijl te hebben die te vergelijken moet zijn met de Hangende Tuinen van Babylon.

Villa-trainer Houllier ontslagen uit ziekenhuis

Gerard Houllier is donderdagavond uit het ziekenhuis in Birmingham ontslagen. De trainer van Aston Villa werd vorige week opgenomen met pijn in de borst. In 2001 moest de 63-jarige Fransman al eens een levensreddende openhartoperatie ondergaan. Hij was toen trainer van Liverpool.

Houllier, die in september het stokje overnam van Martin O'Neill, lijkt dit seizoen in ieder geval niet meer op de bank plaats te nemen. Waarschijnlijk beslist hij binnenkort of een terugkeer als trainer er nog in zit.

Assistent Gary McAllister neemt de honneurs van Houllier momenteel waar. Villa is bezig aan een moeizaam seizoen in de Premier League. Met nog vier wedstrijden te spelen staat de club zeven punten boven de degradatiestreep. Vorig jaar eindigden de Villans nog knap als zesde.

Oddworld-serie krijgt tweede leven

De Oddworld-serie wordt nieuw leven ingeblazen door gamestudio Just Add Water. Verschillende action-adventures uit de serie worden opnieuw uitgegeven. Deze spellen verschijnen in ieder geval voor PlayStation 3. Daarnaast is een nieuw strategiespel in productie. Dat schrijft de Britse website Eurogamer. Sinds Oddworld: Stranger's Wrath in 2005 op de markt kwam, is er geen nieuw Oddworld-spel meer verschenen.

Just Add Water wil het strategiespel Oddworld: Hand of Odd alsnog op de markt gaan brengen. Hand of Odd werd in 1998 aangekondigd, maar de productie werd een jaar later stilgelegd. De kans dat het spel op een spelcomputer verschijnt, is minimaal. Het bedrijf laat zich liever inspireren door populaire spellen als Farmville op Facebook en Smurf's Village voor de iPad.

Twee action-adventures verschijnen in ieder geval voor Playstation 3. Oddworld: Stranger's Wrath uit 2005 en Oddworld: Munch's Oddysee uit 2002 worden dit jaar in verbeterde grafische kwaliteit opnieuw uitgegeven. Daarnaast overweegt Just Add Water om Abe's Oddysee of Abe's Exoddus, uit 1997 en 1998, ook opnieuw op de markt te brengen. Hierover is nog geen besluit genomen.

In elk van de Oddworld-spellen staat het avontuur van een bepaald personage centraal. Zo speelt Munch de hoofdrol in Oddworld: Munch's Oddysee en staat Abe in de schijnwerpers in Oddworld: Abe's Oddysee. Volgens Lorne Lanning, de bedenker van de gameserie, is er nog geen duidelijkheid over een Xbox 360-versie van de spellen.


Liefdesverdriet jonge vrouwen onderzocht

Hersenonderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen gaan onderzoek doen naar liefdesverdriet. Ze willen kijken welke delen van de hersens geactiveerd worden bij liefdesverdriet en of deze hersendelen ook actief zijn bij een depressie. Zo kunnen onderzoekers zien of er een verband is tussen beide fenomenen.

Het onderzoek wordt gedaan bij jonge vrouwen, vanwege hun stressgevoeligheid en het hogere risico op depressie. Ook wordt onderscheid gemaakt tussen een recent liefdesverdriet en van enkele maanden geleden. De resutaten worden rond Valentijnsdag gepresenteerd.

HRT strikt Indiase sponsor

Het is Hispania Racing gelukt om een lege plek op de bolide op te vullen. De Indiase batterijproducent Base Batteries wordt sponsor van de Spaanse renstal en zal daarom de komende drie jaar op de bolides van HRT een plaats in gaan nemen.

"We willen ons merk wereldwijd promoten via een van de meest prestigieuze sporten," zei de topman van Base Batteries, Aditya Arora. Hij weet dat dit jaar de Grand Prix van India voor het eerst op de kalender staat. Eerder dit jaar sponsorde hij het Canadese cricketteam bij het WK dat in India gehouden werd. "We zijn blij dat we opnieuw een internationaal samenwerkingsverband in de sportwereld zijn aangegaan en hopen dat het wederom een succes zal worden."

Lintjesregen daalt neer op 3357 Nederlanders

Dit jaar krijgen 3357 Nederlanders een onderscheiding in het kader van de jaarlijkse lintjesregen. Dat heeft het Kapittel voor de Civiele Orden gemeld.

In totaal worden 3347 mensen gedecoreerd in de Orde van Oranje-Nassau en 10 mensen in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Onder de gelauwerden zijn 1136 vrouwen. Dat is ongeveer een derde van het totaal.

Onder de gelauwerden zijn presentatrice en actrice Linda de Mol, oud-nieuwslezeres Noraly Beyer, modeontwerper Addy van den Krommenacker en oud-sportpresentator Kees Jansma. Van voetballer Clarence Seedorf werd onlangs al bekend dat hij een lintje zou krijgen.

De komiek André van Duin krijgt voor de tweede keer een lintje. Hij is in 1993 al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Nu wordt hij bevorderd tot Officier in die orde. Ook de acteur Willem Nijholt wordt voor de tweede keer onderscheiden. Hij was al Officier in de Orde van Oranje-Nassau en wordt nu Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De jongste gedecoreerde is de 34-jarige Seedorf. De oudste is de 95-jarige J. van Leeuwen uit Ermelo. Hij verzorgt als vrijwilliger rondleidingen bij het Infanteriemuseum in Harskamp over de geschiedenis van het regiment wielrijders, een voormalig legeronderdeel dat zich per fiets verplaatste.

Het aantal mensen dat een onderscheiding krijgt, ligt dit jaar lager dan in voorgaande jaren. Vorig jaar kregen 3746 Nederlanders een lintje. In 2009 waren het er 3572 en het jaar daarvoor 3548.

Bij het Kapittel voor de Civiele Orden zijn dit jaar 3683 mensen voorgedragen voor een lintje. Van deze aanvragen zijn 313 afgewezen.

[Gerucht] Creditcardgegevens PSN te koop

Hackers van Sony's PlayStation Network hebben naar verluidt onderling lijsten uitgewisseld met maar liefst 2,2 miljoen creditcardgegevens, vermoedelijk afkomstig uit Sony's gekraakte database, met als doel deze te verkopen. Het gerucht kwam op gang door een tweet van Kevin Stevens van Trend Micro.

Stevens heeft daarna op Twitter geplaatst dat Sony de kans had gekregen deze creditcardgegevens terug te kopen, maar dat niet gedaan heeft. De database zou volledige gebruikersinformatie bevatten waaronder adressen, telefoonnummers en de volledige creditcardgegevens inclusief verloopdatum en beveiligingscode.

Door de aanwezigheid van een e-mailwachtwoord en de creditcard-beveiligingscode dienen deze geruchten met een korrel zout genomen te worden, omdat Sony deze niet zou opnemen in hun database. Sony beweert op zijn beurt dat de gegevens ook niet bruikbaar zijn, omdat er zware encryptie en andere beveiligingsmaatregelen zijn genomen.

PSX-Scene heeft echter chatlogs en screenshots van vermoedelijke creditcardfraude-fora, waarin deze geruchten enigszins worden bevestigd. Ondertussen zou een Australische man beweren dat hij één van de eerste slachtoffers is van de PSN-gerelateerde creditcardfraude. Zo zou volgens ABC News een aantal kleine transacties gemaakt zijn door fraudeurs, die kort daarna meer dan 2000 Australische dollar zouden hebben gestolen. De fraudeur heeft echter het geld gebruikt voor vluchten binnen Australië en hotelboekingen, dus is het een kwestie van tijd voordat hij gepakt wordt.

Akkoord over cao ziekenhuizen

De vakbonden en de werkgevers hebben vrijdag na achttien uur onderhandelen een akkoord bereikt over een nieuwe driejarige cao voor bijna tweehonderdduizend werknemers in de ziekenhuizen. Dat melden de vakbonden Abvakabo FNV en NU'91, die tevreden zijn over het resultaat.

In de nieuwe cao zijn afspraken gemaakt voor een loonsverhoging van ruim 5 procent, verspreid over drie jaar. Op 1 juli gaat de eerste verhoging van 1 procent in. Ook wordt de eindejaarsuitkering uitgebouwd naar een volledige dertiende maand. Daarnaast kunnen oudere werknemers makkelijker afzien van onregelmatige werktijden en worden jeugdschalen afgeschaft.

Het akkoord wordt de komende weken door zowel de bonden als de werkgevers aan hun achterban voorgelegd.

Ritmische Bit.Trip-actieserie naar 3DS

De zes games uit de ritmische Bit.Trip-serie worden op een gamekaartje geplaatst voor Nintendo 3DS. De spellen uit de actieserie zijn nu alleen nog te downloaden voor Wii en PC. Onder de naam Bit.Trip Saga moeten de spellen deze zomer op de markt komen, schrijft de Amerikaanse website Gamespot.

De serie bestaat uit Bit.Trip Beat, Bit.Trip Core, Bit.Trip Void, Bit.Trip Runner, Bit.Trip Fate en Bit.Trip Flux, die allemaal worden omgezet om gebruik te maken van de 3D-functie van Nintendo 3DS.

De Bit.Trip-games worden gekenmerkt door simplistische beelden en ouderwetse gamemuziek. Het is aan de speler om objecten kapot te schieten, waardoor ouderwetse computerdeuntjes ontstaan. De held van de reeks draagt de naam Commander Video.

Onder andere Bit.Trip Runner is in de prijzen gevallen. Tijdens het 2011 Independent Games Festival won het ritmische actiespel een prijs voor het design. Ook Bit.Trip Beat was genomineerd, in de categorie Excellence in Audio. Die prijs ging uiteindelijk naar de horrorgame Amnesia: The Dark Descent.


[PL darts] Barney en Wade aan elkaar gewaagd

Raymond van Barneveld heeft voor de tweede maal op rij gelijkgespeeld in de Premier League Darts 2011. In Liverpool was James Wade de tegenstander. Phil Taylor imponeerde opnieuw. Ditmaal was Gary Anderson het slachtoffer.

Van Barneveld moest in de beginfase toezien hoe zijn opponent een 2-0 voorsprong pakte. Onze landgenoot kwam op tijd op gang en draaide deze stand om in een voorsprong van 3-2, nadat hij op mooie wijze een 124-finish gooide. Toch kwam Wade weer op gelijke hoogte en daardoor gingen beide heren met een stand van 3-3 de pauze in.

Na de pauze liep Barney uit naar een voorsprong van 5-3, maar Wade herpakte zich sterk en kwam terug tot 5-5. De partij ging vervolgens op en neer en dit resulteerde uiteindelijk in een gelijkspel van 7-7.

Mark Webster blijft teleurstellend presteren in de Premier League. Ook in de ontmoeting met Terry Jenkins kon hij niet imponeren. Tot aan de pauze kon Webster zijn opponent bijhouden, maar vervolgens moest hij toezien hoe Jenkins de partij naar zich toe trok. Direct na de pauze brak Jenkins zijn opponent en kwam daardoor op een voorsprong van 4-3. Jenkins denderde door, was zowat foutloos op de dubbels en liep uit naar 6-3. Nadat Webster 6-4 maakte, pakte Jenkins de wedstrijd uiteindelijk met 8-4.

Phil Taylor heeft Gary Anderson van de mat gespeeld. De veelvoudig wereldkampioen en titelhouder in de Premier League imponeerde de gehele wedstrijd. De Engelsman ging met een voorsprong van maar liefst 5-1 de pauze in. Ook na de pauze ging Taylor door met Anderson te vernederen. Bij een stand van 7-1 wist Anderson zich enigszins te herpakken en kwam terug tot 7-3. De opleving was van korte duur, want Taylor besliste het duel definitief door de elfde leg naar zich toe te trekken; 8-3.

Adrian Lewis heeft een flinke stap gezet in de strijd om een plek bij de play-offs. De wereldkampioen won van Simon Whitlock en is daarmee weer helemaal terug in de race voor plaatsing. 'Jackpot' was in Liverpool met 8-5 te sterk voor zijn Australische tegenstander. De Brit zit in een gevecht met James Wade om dat felbegeerde plekje bij de play-offs af te dwingen. De Brit heeft op papier het makkelijkste programma met wedstrijden tegen Terry Jenkins en Gary Anderson. Lewis zal waarschijnlijk voldoende hebben aan één overwinning. 

Uitslagen 28 April - Liverpool Echo Arena

Naam Naam Uitslag
Terry Jenkins Mark Webster 8-4
Phil Taylor Gary Anderson 8-3
Raymond van Barneveld James Wade 7-7
Adrian Lewis Simon Whitlock 8-5

Stand

# Naam Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Saldo
1 Phil Taylor 11 10 0 1 20 +43
2 Gary Anderson 11 8 0 3 16 +25
3 Raymond van Barneveld 11 6 1 4 13 +10
4 Simon Whitlock 11 5 0 6 10 +2
5 James Wade 11 5 0 6 10 -9
6 Adrian Lewis 11 4 1 6 9 -1
7 Terry Jenkins 11 2 2 7 6 -29
8 Mark Webster 11 2 0 9 4 -41

Programma 5 Mei - B.I.C., Bournemouth

Naam Naam
Simon Whitlock Mark Webster
Gary Anderson Raymond van Barneveld
Terry Jenkins Adrian Lewis
James Wade Phil Taylor

Ewan McGregor geëerd op filmfestival

Ewan McGregor zal de 2011 Golden Space Needle ontvangen voor een buitengewone acteerprestatie. Dit zal gebeuren op het 37e Seattle International Film Festival.

Het festival vindt plaats van 19 mei tot 12 juni en zal 400 films vertonen in verschillende zalen en bioscopen in en om Seattle. Op 22 mei, wanneer McGregors nieuwe film Beginners wordt vertoond, zal hij de prijs ontvangen.

De Golden Space Needle is vernoemd naar de bekendste landmark van de stad in de staat Washington, de toren Space Needle. McGregor zal ook deelnemen aan een Q&A met het publiek.

"Ewan's boeiende optredens in mainstream, onafhankelijke en arthouse films zijn een bewijs van zijn passie voor acteren en onverzettelijke vastberadenheid om het beste uit zijn vak te halen," aldus Carl Spence, artistiek directeur van het festival.

Animalcops in oktober aan de slag

De eerste 125 animalcops komen in oktober op straat. Ze moeten mishandeling en verwaarlozing van dieren opsporen en aanpakken. Bij spoedgevallen rukken de agenten zelf uit, in andere gevallen beoordelen ze of andere diensten moeten worden ingezet. De agenten kunnen ook worden ingezet voor andere taken. In oktober treedt ook het landelijk alarmnummer 144 in werking.

De training van de eerste lichting agenten begint volgende maand. Het gaat om gewone politieagenten. Later worden ook rechercheurs opgeleid voor de dierenpolitie. Dat schrijven de verantwoordelijk bewindslieden van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, minister Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris Henk Bleker (CDA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Door de komst van de dierenagenten krijgt de politie er strafrechtelijke taken bij. Tot nu toe had de politie vooral taken op het gebied van preventie, hulpverlening en handhaving. Andere gespecialiseerde diensten die naast de dierenpolitie verantwoordelijk zijn bij dierenleed zijn de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID).

Tegelijk met de eerste animalcops en het landelijke alarmnummer zal ook de vervolging harder worden ingezet. Het Openbaar Ministerie eist vanaf het najaar zwaardere straffen tegen verdachten van dierenmishandeling. Als dat binnen de huidige regels niet kan, zullen die regels worden aangepast.

De komende jaren worden steeds 125 agenten opgeleid, zodat er tegen het einde van de kabinetsperiode 500 animalcops zijn. Dat aantal zijn de VVD, PVV en CDA overeengekomen in het gedoogakkoord.

Gordon blaast film met Gerard Joling af

Gordon ziet een film met Gerard Joling toch niet zitten. Enige tijd geleden werd Geer & Goor The Movie aangekondigd, gebaseerd op hun tv-serie Over de Vloer.

"Ik ga er toch van afzien om een film te maken met Gerard", zei Gordon vrijdag in de radioshow van Edwin Evers. De zanger is bang dat als hij en Gerard opnieuw lange tijd op elkaars lip zitten, er weer ruzie tussen hen ontstaat. "Ik heb nu zo'n goede band met hem, ik denk dat het gewoon beter is om dat zo te houden."

"Ik ben gewoon doodsbang dat als wij die film gaan maken, we weer bloedbonje hebben binnen twee weken" vervolgde Gordon. Hij heeft Gerard, die vrijdag zijn 51e verjaardag viert, donderdagavond op de hoogte gesteld van zijn besluit.


Geen film met Geer en Goor (Foto: Novum)

Avengers-scenario gejat en te koop

Over het exacte verhaal van het in 2012 te verschijnen The Avengers is tot nu toe nog niet zoveel bekend. Nu Thor is geopend in de bioscopen hebben we nog één hoofdstuk te gaan met Captain America voordat we er officieel aan toe zijn, maar regisseur en scenarioschrijver Joss Whedon en zijn team zijn vorige week al wel begonnen met de opnames. Nou ja, behalve Samuel L. Jackson dan, want die is zijn script kwijt.

Het scenario van The Avengers is namelijk van de Nick Fury-acteur gestolen. Een exemplaar met zijn naam als watermerk is te koop aangeboden aan enkele filmsites, waaronder het Britse Obsessed With Film. Als bewijs zijn enkele foto's van het scenario bijgeleverd die er uitzien als een echt filmscript. Compleet met revisie-aanduiding, toegevoegde scènes en het watermerk van de eigenaar, wat gebruikelijk is bij scripts van high-profile films en tv-series.

Totdat een van de filmsites toehapt zullen we niet weten wat erin staat. De film zelf laat nog een jaar op zich wachten.

Reus denkt aan rentree in wielerpeloton

Kai Reus denkt aan een mogelijke rentree in het wielerpeloton. Dit liet het voormalig toptalent tijdens de presentatie van de Internationale Juniorendriedaagse weten. De sporter schreef het evenement in 2003 op zijn naam.

Reus nam vorig jaar afscheid van de wielersport en wilde zich helemaal gaan richten op het marathonschaatsen. Nu denkt hij er dus over om terug te keren. "Ik heb het wielrennen nog niet uit mijn hoofd gezet. Na de winter ben ik van plan terug te keren in het peloton," aldus Reus.

De carrière van Reus kreeg in 2007 een tragische wending. In dat jaar kwam hij tijdens een trainingsrit in de Franse Alpen ten val en werd enige tijd in coma gehouden. Na zijn rentree kende de renner veel tegenslagen, waaronder de ziekte van Pfeiffer. "Achteraf kun je stellen dat dit onvoldoende is onderkend. Heel vervelend allemaal, maar je hoort het vaker. Omdat ik ben blijven doortrainen kwam de klap dubbel zo hard aan. Dat trok ik niet meer. Vandaar dat ik toen mijn contract heb ingeleverd."

Toch houdt Reus zich voorlopig ook nog bezig met het schaatsen. Zo reed hij vorig jaar mee tijdens de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. "Toen reed ik 180 van de 200 kilometer mee in de kopgroep. Echt een heerlijk gevoel."

Rouvoet voelde het heilige vuur niet meer

ChristenUnie-leider André Rouvoet vertrekt uit de politiek omdat hij het heilige vuur al langer niet meer voelde. Ook kiest hij ervoor om meer tijd door te brengen met zijn vrouw en zijn vijf kinderen. Dat zei hij vrijdag tijdens een persconferentie over zijn besluit te vertrekken uit de politiek.

Rouvoet worstelde al langer met de vraag of hij na zijn ministerschap moest terugkeren in de Tweede Kamer. Hij deed het parlementaire werk overigens naar eigen zeggen wel met overtuiging. "Maar het was niet meer een vanzelfsprekendheid. Het was een worsteling tussen de verknochtheid aan het politieke metier en een gevoel diep in mij."

Ook stelde de 49-jarige Roevoet zichzelf de vraag of hij nog wel de juiste persoon was om de ChristenUnie te leiden. Zonder die vraag zelf te beantwoorden liet hij weten het voorzitterschap met een goed gevoel over te dragen aan fractiegenoot Arie Slob.

Rouvoet wil een andere verdeling tussen zijn werkzaamheden en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt. Ook hoopt hij nu meer toe te komen aan andere zaken 'zoals boeken lezen'. Roevoet dankte God voor de 'kracht om dit werk te doen'.

Slob prees in dezelfde persconferentie zijn voorganger. Hij noemt Roevoet 'een goede collega, althans nog even en een goede vriend'.

Man doodgemept met eigen kunstbeen

Een 32-jarige man uit India is op een nogal lullige manier aan zijn einde gekomen. De gehandicapte man is doodgeslagen met zijn eigen beenprothese.

Jaswant Singh, die zijn been verloor tijdens een ongeval in zijn jeugd, kreeg het dinsdag met een paar jongeren aan de stok die aan het cricket spelen waren in de buurt van zijn huis. Telkens rolde de bal bij hem in de tuin. Toen Singh er wat van zei, werd hij door het vijftal met cricketstokken en zijn eigen kunstbeen in elkaar geslagen, waarna hij overleed.

De politie van Rohini heeft inmiddels twee jongeren gearresteerd. Drie andere cricketspelers zijn nog op de vlucht.

Boessen: "Houden zeventiende plek vast"

VVV-Venlo gaat rechtstreekse degradatie naar de Jupiler League ontlopen. Dat is de stellige mening van coach Wil Boessen.

Twee wedstrijden voor het einde van de competitie staan de Venlonaren op de zeventiende plek met drie punten voorsprong op hekkensluiter Willem II. VVV neemt het dit weekend op tegen Feyenoord en ontmoet een week later De Graafschap. Willem II kruist de degens met FC Twente en NAC Breda.

Boessen is ervan overtuigd dat VVV niet als laatste in de competitie gaat eindigen. "Dat gaan we redden", laat de trainer weten aan Voetbal International. "We houden de zeventiende plaats vast."

VVV had zich al nagenoeg 'veilig' kunnen spelen als het een voorsprong tegen sc Heerenveen niet in de slotseconde uit handen had gegeven. "Eigenlijk hebben we ons doel op een seconde gemist. Maar als we tegen Feyenoord en De Graafschap net zo spelen, ben ik ervan overtuigd dat het goed komt. Als we echter spelen zoals onlangs tegen N.E.C. Nijmegen of Roda JC (respectievelijk 4-1 en 5-2 verlies), hebben we wél een probleem."

Ook als VVV rechtstreekse degradatie dit weekend al af weet te wenden, gaat het vol voor de zege tijdens de laatste competitiewedstrijd. "In feite beginnen we het traject van de voorbereiding op de play-offs. Of ik me al druk maak over eventuele tegenstanders in de nacompetitie? Nee. Wil je recht hebben op handhaving en nog een jaar Eredivisie, dan moet je gewoon al deze wedstrijden winnen. Anders verdien je het niet eens."

Nieuwe trailer voor Transformers 3

Paramount heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor het derde deel van de Transformers-franchise. In dit deel van de speelgoedverfilming houden de Autobots en Decepticons zich bezig met de 'space race' tussen de VS en Rusland in de jaren '60. Als het verhaal, zoals in deel 2, teleurstelt hebben we altijd nog een goede verzameling special effects om naar uit te kijken.

Transformers 3: Dark of the Moon wordt verwacht op 30 juni.

Zwemster Hardy mag naar OS 2012

De Amerikaanse zwemster Jessica Hardy (24) mag toch meedoen aan de Olympische Spelen van 2012, als ze zich kwalificeert voor het evenement. De advocaat van de wereldrecordhoudster op de 100 meter schoolslag, Howard Jacobs, heeft dit donderdag (plaatselijke tijd) gemeld.

Hardy werd in mei 2008 voor een jaar geschorst na een positieve test vanwege een positieve test op clenbuterol. Ze miste hierdoor de Spelen in Peking. Vanwege haar dopingverleden was haar deelname aan Londen 2012 onzeker geworden. Maar volgens haar raadsman heeft het Internationaal Olympisch Comité verklaard geen bezwaar te maken gezien de bijzondere omstandigheden rond haar zaak.

Hardy zou vervuilde voedingssupplementen hebben gebruikt, terwijl ze wel aan de fabrikant had gevraagd of ze veilig waren. Ze kreeg daarom ook maar een schorsing van een in plaats van twee jaar.

Zwemster Hardy mag naar OS 2012
Zwemster Hardy mag naar OS 2012 (Foto: ANP)

'Anderlecht jaagt op Boerrigter en Assaidi'

RSC Anderlecht is naarstig op zoek naar een vervanger voor Mbark Boussoufa, die vorige maand naar het Russische Anzhi Makhachkala vertrok. De Belgen zouden met name geïnteresseerd zijn in de diensten van Derk Boerrigter (RKC Waalwijk) en Oussama Assaidi (sc Heerenveen).

Aanvankelijk wilde RSC Anderlecht proberen Dries Mertens los te weken bij FC Utrecht. De vraagprijs voor de kleine middenvelder, minimaal acht miljoen euro, is te veel van het goede voor de Belgen. Daarnaast moeten zij in de strijd om de speler ook Lokomotiv Moskou zien af te troeven, waardoor men nu ook naar andere spelers kijkt.

Voor de komst van Boerrigter zal RSC Anderlecht af moeten rekenen met een aantal ploegen. Zo ging eerder al het gerucht dat de aanvaller van RKC Waalwijk al een mondeling akkoord met Ajax zou hebben. Daarnaast wil ook FC Utrecht de spits, bij een eventueel vertrek van Mertens, graag inlijven.

Assaidi brak dit seizoen definitief door bij sc Heerenveen. Zo was de flankspeler in de huidige voetbaljaargang erg belangrijk voor de Friezen en werd zelfs international voor Marroko. Hij debuteerde in februari tijdens de interland tegen Niger.

Seelen maakt docu over Waffen SS'ers

Joost Seelen heeft een documentaire gemaakt over Nederlandse mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Duitse Waffen-SS gingen. Dit maakte Seelen donderdagavond bekend in het praatprogramma Pauw & Witteman.

De documentairemaker slaagde erin om zes fanatieke SS'ers voor de camera te krijgen. De mannen vertellen openhartig over hun keuze voor de SS, hun ervaring aan het front en de aantrekkingskracht van Hitler's Duitsland. "Met Adolf Hitler kwam ik uit de kroeg vandaan, en ik zei 'Heil' tegen hem. Want het was een geweldige kerel", zo vertelt één van de SS'ers.

De documentaire genaamd Zwarte Soldaten is maandag 2 mei te zien op Nederland 2 om 22.50 uur.


Joost Seelen maakt documentaire over Waffen SS'ers

Turnster claimt 1,8 miljard dollar

De Chinese oud-turnster Sang Lan heeft bij de Amerikaanse turnfederatie en Time Warner een claim neergelegd van 1,8 miljard dollar (1,1 miljard euro). Reden hiervoor is dat ze in 1998 bij de Goodwill Games verlamd raakte bij de warming-up voor het onderdeel sprong.

De Amerikaanse turnbond en organisator van het evenement Time Warner beloofden destijds de Chinese om onder meer de medische kosten te vergoeden maar de inmiddels 29-jarige Sang Lan zegt niets meer van de partijen vernomen te hebben. Ze raakte bij haar val vanaf haar borsten verlamd.

"Sang Lan heeft de afgelopen dertien jaar een zware strijd geleverd in China, zonder de juiste medische zorg en zonder een cent steun, terwijl dit wel was toegezegd," zei een van haar advocaten over de claim.

Alcoholslot half jaar later ingevoerd

Het alcoholslot, dat moet voorkomen dat automobilisten met te veel drank op gaan rijden, wordt een half jaar later ingevoerd.

De streefdatum van 1 mei die minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in haar hoofd had, wordt nu 1 november. Een woordvoerder van haar departement heeft vrijdag een bericht hierover in De Telegraaf bevestigd.

De fabrikanten van het slot hebben aangegeven dat ze meer tijd nodig hebben om de software op orde te krijgen. Bij een alcoholslot moet de automobilist eerst blazen om de auto te kunnen starten. Op die manier wordt gecontroleerd of de betrokkene te veel alcohol op heeft.

Overigens hebben tientallen automobilisten die regelmatig dronken achter het stuur kropen, zelf al zo'n slot laten installeren.

Nominaties Coach van het Jaar 2010/2011 bekend

De vereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) heeft de vijf genomineerden voor de titel 'Coach van het Jaar 2010/2011' bekend gemaakt. Dit maakte de organisatie vandaag bekend.

Van de vijf trainers zijn er op dit moment vier actief in de Eredivisie. Het gaat om Fred Rutten (PSV), Michel Preud'homme (FC Twente), John van den Brom (ADO Den Haag) en Harm van Veldhoven (Roda JC). Rene Trost, trainer van MVV, is de enige oefenmeester uit de Jupiler League.

Alle 36 coaches uit het betaald voetbal krijgen in de komende periode de gelegenheid om hun stem uit te brengen. Op 28 mei wordt de winnaar in Tilburg bekend gemaakt.

Steve McClaren ging vorig seizoen met de titel aan de haal. De Brit haalde samen met FC Twente voor het eerst in de historie van de club de landstitel binnen. Daarnaast drong de club in dat jaar ook door tot de laatste vier van de KNVB beker en streed het op Europees vlak mee tot de zestiende finales van de Europa League.

Dost: "Wil gewoon winnen van Ajax"

Dit weekend staat in de Eredivisie het duel tussen sc Heerenveen en Ajax op het programma. Voor Bas Dost een bijzonder duel omdat hij in de winterstop bijna naar Amsterdam verkast was. Nu heeft hij met de Friese club slechts één doel voor ogen en dat is winnen van Ajax om zo nog wat kleur te geven aan een mislukt seizoen.

Dost had er in de winterstop zelfs een arbitragezaak voor over om onder zijn nog 4,5 jaar durend contract uit te komen en uiteindelijk waren alle partijen het vrijwel eens over een overgang, maar deze kwam er niet. Sindsdien heeft de aanvaller niets meer van Ajax gehoord. Daarom is hij getergd om zondag goed te presteren. "Het kan me geen moer schelen wie er kampioen wordt, ik wil gewoon winnen," zei hij dan ook.

"Met Ajax heb ik helemaal geen contact meer gehad. Sinds dat belletje van Frank de Boer, die aangaf dat het jammer was dat het niet doorging, heb ik voor de rest niets meer gehoord. Ik ben er ook totaal niet meer mee bezig. Ik wil scoren en presteren en zie wel wat er verder gebeurt. Het is aan hen of ze me nog steeds willen hebben," zei Dost in het AD.

Dost kan inmiddels beter opschieten met Heerenveen-trainer Ron Jans en staat de laatste weken weer regelmatig in de basis. Ook vindt hij het net weer. "Ik lig nog vier jaar vast. Dus als een club mij wil hebben, moeten ze veel geld betalen," zei de spits aan wie na dit jaar een prijskaartje van 10 miljoen euro hangt. "Dat zou ik niet betalen voor mezelf. We moeten zien wat er gaat spelen. Dit is in elk geval niet het seizoen waarop ik had gehoopt."

Ajax neemt Serero over van Cape Town

Ajax neemt Thulani Serero komende zomer over van satellietclub Ajax Cape Town. De transfer van de 21-jarige aanvallende middenvelder is bekendgemaakt door de algemeen directeur van Cape Town, George Comitis. "Ajax wil de deal pas bevestigen als de tijd rijp is, maar ze nemen hem zeker", beweert Comitis op de nieuwssite Soweto Live.

Serero liep de afgelopen periode voor de tweede keer stage bij de Amsterdammers en liet een goede indruk achter.

Ook over de 26-jarige verdediger Clayton Daniels van de zustervereniging is de technische staf van Ajax tevreden. Hij komt mogelijk voor een tweede proefperiode naar de Arena. "Voor hem is het nog een 'misschien' op dit moment, maar er is een grote kans dat ze hem ook halen", verklapt Comitis.

Non zit vier dagen vast in lift

Zuster Margaret Geary van het klooster in het Amerikaanse Baltimore heeft onlangs een avontuurtje gehad. De 85-jarige non heeft vier dagen achtereen vastgezeten in een lift.

De arme vrouw zat al die tijd alleen in het hokje, niet groter dan een biechthokje. Haar medezusters waren namelijk de stad in om zieltjes te winnen. De non heeft het overleefd door het eten van bleekselderij, het drinken van water en bidden.

De non is zo bang geworden voor liften, dat ze voortaan de trap gebruikt. Helaas is ze ten val gekomen en heeft haar knieschijf gebroken. Toch heeft het voorval nog iets goeds opgeleverd. Het slachtoffer is namelijk dichter tot God gekomen.


Een filmpje over de arme non

Doden bij raketaanval Misurata

Libische regeringstroepen hebben donderdag woonwijken van de westelijke stad Misurata onder vuur genomen. Daarbij zouden zeker tien mensen om het leven zijn gekomen. Ook bij een grenspost bij de Tunesische grens werd strijd geleverd tussen de opstandelingen en de regeringstroepen.

De wijk Garara in Misurata werd donderdag zwaar onder vuur genomen. Raketten sloegen in en brokstukken vlogen in het rond, waardoor mensen dodelijk getroffen werden. "Alles was normaal en er gebeurde niets toen plotseling die raketten neerkwamen en explodeerden in onze wijk", aldus een ooggetuige.

Ook bij de Tunesische grens werd gevochten. De grensovergang bij Dehiba is nu eens in handen van de opstandelingen, en dan weer van de regeringstroepen. Vorige week namen de opstandelingen de grenspost in. De troepen van Gadhafi proberen de post nu in handen te krijgen door deze te bestoken met Grad-raketten. Sommige raketten kwamen neer in Tunesië.

De afgelopen twee dagen zijn zo'n vijfduizend Libiërs het strijdgewoel ontvlucht en de grens met Tunesië overgestoken. Zij worden opgevangen in vluchtelingenkampen of door Tunesische gezinnen.

Misurata is het brandpunt van de strijd in Libië geworden, nu in het oosten van het land de strijd is vastgelopen. De reeds twee maanden durende gevechten in Misurata hebben al honderden mensen het leven gekost. De internationale gemeenschap heeft al gewaarschuwd voor een humanitaire crisis in de stad.

Tung hoopt op Indy 500-deelname

De kans is aanwezig dat er dit seizoen weer een Nederlander in de Indy 500 zal gaan rijden. In de honderdste editie van de beroemde race zal Ho-Pin Tung graag uit willen komen. Hiervoor is hij druk bezig om een stoeltje te regelen. De wedstrijd zal worden verreden op 29 mei.

Tung is net als vorig seizoen reserverijder voor het Formule 1-team Lotus Renault GP, maar voor de rest lijkt zijn race-agenda leeg te zijn. Afgelopen winter testte hij wel bij een IndyCar-team, maar tot nu toe is dat op niets uitgelopen. Deelname aan de Indy 500 lijkt wel tot de mogelijkheden te behoren voor de Chinese Nederlander omdat er nog stoeltjes beschikbaar zijn en Team China een auto met startnummer 89 ingeschreven heeft. Tung is kandidaat omdat hij op een Chinese licentie rijdt.

Tung wil er in ieder geval niet te veel over kwijt, maar hoopt snel met nieuws te komen. "Dat moet ook wel, want ik wil in ieder geval nog één keer op een oval kunnen testen, zodat ik een beetje weet wat me te wachten staat. Als je iets doet, moet je het goed doen," zei de Chinese Nederlander die vorig jaar in de GP2 uit kwam, maar na een zware crash door een gebroken ruggenwervel lange tijd aan de kant stond.

Meisje (13) gefilmd tijdens mishandeling

Een 13-jarig meisje uit Tilburg is gefilmd terwijl twee meisjes van 15 haar mishandelden. De twee zijn donderdag aangehouden, meldt de politie vrijdag. De 13-jarige had aangifte gedaan.

Het slachtoffer kreeg na het verlaten van een schoolplein in Tilburg-West een woordenwisseling met een groepje meiden. Een van de meisjes hield haar vast, waarop de twee haar begonnen te slaan en schoppen. Het slachtoffer liep hierbij zwellingen en bloeduitstortingen op.

Tijdens de mishandeling, die in januari plaatsvond, filmde een van de verdachten het incident met een mobiele telefoon. Later was het filmpje te zien op internet. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Wel de lusten, niet de lasten van Oranjes

De meerderheid van de Nederlanders vindt dat Nederland het best af is met een koning of koningin, maar wil de hand op de knip houden. 53 procent geeft aan niets over te hebben voor het koningshuis. Vooral onder PVV-stemmers loopt dat aantal op: acht op de tien zouden de Oranjes het liefst geen cent betalen. Dat blijkt op de dag voor Koninginnedag uit onderzoek van Maurice de Hond.

De voorkeur voor Nederland als koninkrijk en niet als republiek wordt uitgesproken door bijna 70 procent van de ondervraagden. CDA-stemmers zijn het meest koningsgezind: 86 procent van hen ziet liever een koningin dan een president. Aan het andere uiterste staan de SP-stemmers. Van de ondervraagden zou 46 procent het liefst een Republiek der Nederlanden zien.

De voorkeur voor een monarchie staat in contrast met het gebrek aan bereidheid om er ook voor te betalen. Bijna 80 procent van de ondervraagden vindt dat het koningshuis zelf zou moeten vragen om op de nullijn gezet te worden, een gevoel dat breed gedragen wordt onder de aanhangers van alle partijen.

Over de hele linie zijn PVV'ers kritischer over de Oranjes dan aanhangers van andere partijen. Koningin Beatrix kan wat hen betreft het best vandaag nog haar kroon aan de wilgen hangen, prinses Máxima moet haar Argentijnse paspoort opgeven als ze koningin wordt, en de PVV-stemmers zijn negatiever over het koningshuis gaan denken door het optreden van het staatshoofd tijdens de formatie.

Koningin Beatrix wordt in het jaarlijkse onderzoek van De Hond steeds positiever gewaardeerd. 80 procent vindt haar sympathiek. In 2005 was dat nog 68 procent. Ook vinden steeds meer ondervraagden dat ze dichter bij het volk staat dan een paar jaar geleden. Vond vorig jaar slechts 36 procent van de ondervraagden dat, dit jaar is dat gestegen tot 44 procent.

Het Koninginnedagonderzoek van Maurice de Hond wordt sinds 2005 jaarlijks gehouden.

Ook Smith werpt WK-limiet

Atleet Rutger Smith heeft gisteravond tijdens atletiekwedstrijden in Chula Vista, Californië, de WK-limiet geworpen met de discus. Hij kwam tot 65,60 meter, ruim boven de door de Atletiekunie voorgeschreven 63,00 meter. Het betekent een succesvolle come-back op discus voor de atleet.

In februari dit jaar kwam Smith indoor ook met de kogel weer verrassend goed uit de verf. Hij lijkt nu definitief afgerekend te hebben met de blessures die hem jaren parten speelden. De Nederlander werd in Chula Vista tweede, achter Erik Cadée die zijn persoonlijk record van 2010 (66,20 meter) aanzienlijke aanscherpte tot 66,95 meter.

Eerder op de dag wist Monique Jansen zich al te kwalificeren voor de WK Atletiek, dat gehouden wordt van 27 augustus tot 4 september 2011 in het Zuid-Koreaanse Deagu.

 

Grens Egypte - Gaza wordt heropend

De grens tussen de al jaren belegerde Gazastrook en Egypte zal worden heropend. Dat heeft de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Nabil al-Arabi, vrijdag in een vraaggesprek met de nieuwszender Al Jazeera gezegd.

De Gazastrook is een van de dichtst bevolkte en armste gebieden ter wereld en wordt al jaren door Israël belegerd. Egypte heeft in overleg met Israël geholpen de Gazastrook te isoleren en heeft de 12 kilometer lange grens gesloten.

Grens Egypte - Gaza wordt heropend
Grens Egypte - Gaza wordt heropend (Foto: ANP)

Noodweer zuiden VS: 297 doden

Zwaar noodweer heeft in zes staten in het zuiden van de VS aan 297 mensen het leven gekost. Dat is het hoogste aantal doden als gevolg van noodweer in de VS in bijna veertig jaar tijd. Alleen al in de staat Alabama verloren 210 mensen het leven. Vele honderden, zo niet duizenden mensen zijn gewond geraakt.

In de tachtigduizend inwoners tellende stad Tuscaloosa, die het zwaarst werd getroffen, vielen al minstens zeshonderd gewonden.

In Mississippi vonden 33 mensen de dood, evenals in Tennessee; in Georgia kwamen vijftien mensen om, in Virginia vijf en in Kentucky één.

De zuidelijke staten werden woensdag geteisterd door zware stormen, onweer, tornado's en overvloedige regenval. Gouverneur Robert Bentley van Alabama heeft de federale regering om noodhulp gevraagd. President Barack Obama zei deze hulp te hebben toegezegd. De president liet tevens weten dat hij vrijdag een bezoek zal brengen aan de zwaar getroffen staat.

Het noodweer heeft enorm veel schade aangericht. Huizen zijn verwoest en wegen onbegaanbaar geworden. Doordat elektriciteitsmasten zijn omgewaaid of als luciferhoutjes zijn afgeknapt zitten honderdduizenden mensen zonder stroom.

Carice van Houten wint Amerikaanse filmprijs

Carice van Houten is op het Tribeca Film Festival in New York uitgeroepen tot beste actrice. De 34-jarige Nederlandse ontving de prijs voor haar rol in Black Butterflies.

Van Houten speelt in de film van Paula van der Oest de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. De jury prijst de actrice onder meer voor de 'kwetsbaarheid' en 'het enorme bereik en de kracht' van haar spel, staat op de website van het festival.

Het Tribeca Film Festival, vernoemd naar de New Yorkse wijk, is in het leven geroepen door onder anderen Robert de Niro. Naast Black Butterflies wordt ook de Nederlandse horrorfilm Sint vertoond op het festival, dat nog tot zondag duurt.


Carice van Houten (Foto: Novum)

Miljoenenboete NMa voor thuiszorginstellingen

Thuiszorginstellingen Stichting Careyn Zuwe Aveant en de Stichting Vierstroom krijgen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) boetes opgelegd van respectievelijk ruim 1,3 miljoen euro en 3 miljoen euro voor het overtreden van de mededingingsregels. Dat maakte de NMa vrijdag bekend.

De twee instellingen werkten eerder samen binnen Caraat. Bij de ontvlechting van de samenwerking maakten de twee volgens de NMa vergaande afspraken om de onderlinge concurrentie te beperken via marktverdeling. "Een ernstige overtreding van de Mededingingswet", aldus de NMa. Nieuwkomer Careyn kreeg daardoor geen kans op de markt in Midden-Holland.

Bij het bepalen van de hoogte van de boete heeft de NMa rekening gehouden met de financiële draagkracht van de instellingen; die mogen niet failliet gaan als gevolg van een boete van de NMa.

Miljoenenboete NMa voor thuiszorginstellingen
Miljoenenboete NMa voor thuiszorginstellingen (Foto: ANP)

Dikke meloenen op Kinect

Er zal binnenkort een Kinect-versie uitkomen van het populaire Fruit Ninja. In de game moet je stukken fruit door midden 'slicen'. De game kwam origineel uit voor de smartphones en wordt nu dus uitgebracht voor de Xbox 360. Ten minste, als we Korea's Game Ratings Board moeten geloven. Die hebben namelijk de game opgenomen in hun database. 

Het is niet lastig om te zien hoe de game gespeeld zal worden. Wanneer de game uitkomt en wat de prijs zal zijn, is nog niet bekend. Bekijk hieronder de game zoals gespeeld op smartphones.

Aronofsky juryvoorzitter op filmfestival Venetië

Regisseur Darren Aronofsky zal dit jaar op het Filmfestival van Venetië de rol van juryvoorzitter op zich nemen, heeft de organisatie aangekondigd. 

Aronofsky (Requiem for a Dream, Black Swan) werd in 2006 in Venetië nog uitgejoeld door het publiek toen hij zijn film The Fountain presenteerde. In 2008 won hij er echter de Gouden Leeuw met The Wrestler. Dit jaar was zijn nieuwste film Black Swan de openingsfilm van het festival, waar hoofdrolspeelster Natalie Portman later een Oscar voor zou winnen.

De regisseur volgt hiermee landgenoot Quentin Tarantino op, die vorig jaar aan het hoofd van de jury stond. Tarantino veroorzaakte destijds nogal wat ophef; hij werd beticht van vriendjespolitiek omdat hij ex-vriendin Sofia Coppola de Gouden Leeuw uitreikte voor haar film Somewhere.

Deze 68e editie van het oudste filmfestival ter wereld zal plaatsvinden van 31 augustus tot 10 september, zoals altijd op het eiland Lido in Venetië.

Belgische regering wil nieuwe nationale wielerploeg opzetten

Het lijkt steeds waarschijnlijker te worden dat de Omega Pharma-Lotto wielerploeg na dit seizoen uit elkaar valt. Lotto was eerder al in de gesprek met FDJ om een nieuwe grote loterijploeg op te starten, maar nadat die deal ketste af vanwege commerciële redenen. Nu zou de nationale regering zich willen bemoeien met een nieuwe ploeg.

Naast de Lotto zouden ook Belgacom en Adecco als sponsor van de ploeg moeten fungeren, volgens De Morgen. Bij zowel Lotto als Belgacom heeft de regering een meerderheidsaandeel. De topploeg zou gebouwd moeten worden rond Philippe Gilbert, de absolute toprenner van het klassieke voorjaar.

Het farmaceutische bedrijf Omega Pharma zou een meer internationalere koers willen varen en zich vooral op de buitenlandse toppers willen gaan richten.

Blu-ray: Buried

De film Buried is in slechts 17 dagen gemaakt in de Spaanse stad Barcelona. Nog een opmerkelijk punt is dat tijdens de film maar één persoon in beeld is en dat is Ryan Reynolds (Just Friends). Op het Sundance Film Festival van 2010 ging de film in première en Lionsgate kocht de rechten. Nu is Buried op dvd en blu-ray verschenen en kunnen we thuis meeleven met de gebeurtenissen van Ryan in een kist. 

[Video] Yolanthe hekelt oude seksscène

Jaren geleden heeft niemand minder dan Yolanthe Sneijder Cabau meegewerkt aan de film 'Turkse Chick'. Zoals gebruikelijk in Nederlandse speelfilms zat ook dit pareltje vol seks. Yolanthe heeft nu echter spijt als haren op haar hoofd dat een bijzonder geile scène met haar ineens razendsnel over het internet gaat.

In de bewuste film uit 2006 staat een destijds 21-jarige mevrouw Sneijder in niets meer dan een bh en stringetje voorovergebogen tegen een boom. Net boven haar billen is de tekst 'doggy style', achterlangs dus, te lezen. Yolanthe kijkt hitsig de camera in en vraagt aan de jongen achter haar, die zijn broek inmiddels op de enkels heeft: "Zeg, skaterboy, komt er nog wat van…?"

Hoewel de film vele scènes telt, gaat slechts dit stukje als een dolle over het wereldwijde web. Filmproducent Motel Films, inmiddels onderdeel van IDTV Film, voelt zich lelijk in het hemd gezet omdat deze scène een eigen leven is gaan leiden. "De film is in het kader van NPS kort geproduceerd, in een bepaalde periode zijn al die films online vertoond. De film is gemaakt door een regisseur (Lodewijk Crijns, red) die controverses niet schuwt", laat woordvoerster Annemarie Simons van producent IDTV Film weten.

"Maar als je iets uit zijn context haalt, dan kun je het natuurlijk helemaal uit z’n verband rukken. Dat is natuurlijk heel vervelend, het is absoluut niet de bedoeling. Maar op het moment dat een film online heeft gestaan, is het bijna vogelvrij." Yolanthe heeft laten onderzoeken of het bewuste filmpje van internet kan worden gehaald, maar dit gaat lastig worden. Yolanthe, die als voetbalvrouw inmiddels een status heeft opgebouwd, baalt ontzettend van deze jeugdzonde.

Yolanthe’s manager en woordvoerster Arlette Lerby wil er niet veel over kwijt. "Het is illegaal om het van internet te halen. Je doet soms dingen waar je later anders tegenaan kijkt. Je ontwikkelt je. Ze heeft het toen met volle overtuiging gedaan." Yolanthes standje verspreidt zich nu zo snel over het internet, dat het schier onmogelijk is de filmpjes te laten verwijderen. 


Het bewuste filmpje *fapfapfap*

iPad 2 verovert Azië

Na de VS en Europa is de iPad 2 van Apple vanaf vrijdag ook te koop in grote delen van Azië. Donderdag was het al de beurt aan Japan, waar de lancering van het nieuwe hebbeding was uitgesteld als gevolg van de aardbeving en tsunami op 11 maart.

Na het succes van de iPad kwamen concurrenten als Samsung, Dell, Toshiba en zelfs BlackBerrymaker RIM al snel met hun eigen versies van de handcomputer. Het Japanse Sony maakte pas deze week bekend ook achter een deel van de tabletkoek aan te gaan, ruim een jaar nadat de eerste iPad op de markt kwam.

In Azië stonden er vrijdag lange rijen en moesten sommige winkels al snel nee verkopen aan de klanten.

iPad 2 verovert Azië
iPad 2 verovert Azië (Foto: ANP)

[NBA] Lakers, Mavericks en Hawks naar tweede ronde

In de Amerikaanse NBA hebben de Los Angeles Lakers, Dallas Mavericks en Atlanta Hawks de tweede ronde bereikt van de play-offs. De Lakers versloegen New Orleans Hornets met 98-80 en bepaalden daarmee de eindstrijd in de best-of-seven series op 4-2.

Bij de Lakers was Kobe Bryant met 24 punten topscorer. Andrew Bynum was goed voor 18 punten en 12 rebounds.

Atlanta Hawks was Orlando Magic met 84-81 de baas en won de best-of-seven series eveneens met 4-2. Dallas Mavericks was met 103-96 Portland de baas en daar was de eindstand ook 4-2. Dirk Nowitzki was bij Dallas op dreef met 33 punten en 11 rebounds.

Burgemeester Alphen bedankt voor steun na drama

De burgemeester van Alphen aan den Rijn bedankt iedereen voor de steun na het drama in zijn stad drie weken geleden. "De gemeente Alphen aan den Rijn wil iedereen bedanken voor de hulp en steunbetuigingen na het schietdrama op 9 april", zegt burgemeester Bas Eenhoorn vrijdag in een advertentie in alle ochtendkranten.

Eenhoorn was waarnemend burgemeester ten tijde van het drama dat aan zeven mensen het leven kostte. Inmiddels heeft hij aangegeven graag langer in de Zuid-Hollandse gemeente te blijven.

Bij het drama liep de 24-jarige Tristan van der Vlis met meerdere vuurwapens het winkelcentrum De Ridderhof binnen. Hij opende direct het vuur. Na zes mensen te hebben gedood en veel anderen verwond, schoot hij zichzelf door het hoofd. Zijn motief is onduidelijk, maar hij kampte al langer met psychische problemen.

Huwelijk kost Britse economie indirect miljarden

Het mag dan een sprookjeshuwelijk zijn en het mag dan door twee miljard mensen worden bekeken, aan de bruiloft van de Britse prins William en Kate Middleton hangt een prijskaartje waar je u tegen zegt. Sommige Britten mopperen dat zulke spilzucht ongepast is in een tijd van bezuinigingen.

De bruiloft zal zeker niet van de omvang en de grandeur zijn als het huwelijk van prins Charles en Lady Diana, de ouders van William, in 1981. Toen was de koninklijke optocht een stuk langer en ging het echtpaar bijna drie maanden op huwelijksreis. Hoewel officiële cijfers niet bekend zijn, hebben bronnen bij het paleis laten doorschemeren dat voor de kosten van het huwelijk van William en Kate toch aan een bedrag van zes cijfers moet worden gedacht.

Het huwelijk is geen staatsaangelegenheid, wat betekent dat het koninklijk huis zelf voor de meeste kosten opdraait. En hoewel de belastingbetaler voor een groot deel aan de inkomsten van de koninklijke familie heeft bijgedragen - vorig jaar 43 miljoen euro - verdient de monarchie zelf ook miljoenen. Bovendien betaalt zij miljoenen aan belasting. Daar komt bij dat de familie van Kate ook een duit in het zakje doet.

Wat de belastingbetaler wel voor zijn rekening krijgt, zijn de kosten van de beveiliging. Vijfduizend agenten worden voor de bruiloft ingezet. Omdat vrijdag is uitgeroepen tot een nationale feestdag, krijgen deze agenten bovendien een toeslag. Geschat wordt dat deze kosten 7,5 miljoen euro bedragen, overigens minder dan de 13,5 miljoen euro die de beveiliging rond het bezoek van paus Benedictus XVI aan Groot-Brittannië vorig jaar kostte.

Ook moet rekening worden gehouden met het feit dat het huwelijk de schatkist geld oplevert. Geschat wordt dat er 1,1 miljard euro binnenkomt door extra omzet in de detailhandel, hotelboekingen en horeca. Miljoenen Britten willen een feestje vieren en dat is goed nieuws voor cafés.

Daarentegen loopt de economie naar schatting 6,8 miljard euro mis aan verloren produktiviteit, omdat het hele land een vrije dag heeft. Dat betekent dus een verlies van 5,5 miljard euro. Waar winkels en cafés door het huwelijk goed boeren, zien andere bedrijven, zoals fabrieken, de bruiloft met lede ogen aan.


Brits koninklijk huwelijk kost klauwen met geld (Foto: Novum)

Prins William trouwt in het rood

In wat voor bruidsjurk Kate Middleton haar prins het jawoord geeft, weten we pas als zij in Buckingham Palace aankomt. Van prins William staat nu al vast dat hij in het rood trouwt - het rode officiersuniform van de Irish Guards, waarvan hij erekolonel is.

Verwacht werd dat William zou opteren voor het blauwe tenue van de luchtmacht, waar hij als reddingshelikopterpiloot dient.

Hij heeft echter gekozen voor het galatenue van de Irish Guards, als eerbetoon aan en hart onder de riem van de Britse grondtroepen in Afghanistan.

Korpschefs willen scheiding munitie en wapens

Munitie moet niet langer thuis kunnen worden bewaard. Door munitie alleen toe te staan op schietclubs, worden wapens van munitie gescheiden. Dat vindt de Raad van Korpschefs, die naar aanleiding van de fatale schietpartij in Alphen aan den Rijn de Wapenwet verder wil aanscherpen.

Korpschef van de politie Zeeland Letty Demmers zei donderdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur namens de Raad daarnaast het aantal van maximaal vijf wapens per persoon die nu worden toegestaan veel te vinden. "Drie is genoeg voor de schietsport", zei Demmers.

Ook moeten bepaalde semi-automatische wapens buiten de wapenvergunning gaan vallen en moet er bij het verlenen van wapenvergunningen meer aan zogenoemd profilen, het op basis van risicokenmerken controleren van bepaalde groepen, worden gedaan. Zo kan Demmers zich voorstellen dat mannen van tussen de 16 en 24 jaar beter worden gecontroleerd.

Zaterdag 9 april richtte Tristan van der Vlis een bloedbad aan in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Hij schoot zes mensen en zichzelf dood, zeventien mensen raakten gewond. Van der Vlis had, ondanks psychische problemen, een wapenvergunning. Hij had tijdens zijn daad drie wapens bij zich, een semi-automatisch wapen, een pistool en een revolver.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt of de regels voor wapenbezit wel goed genoeg zijn om een schietpartij zoals in Alphen aan den Rijn te voorkomen. De Raad van Korpschefs wil de voorstellen voorleggen aan de Onderzoeksraad.

Nederlandse man onder doden Marrakech

Bij de bomaanslag in de Marokkaanse stad Marrakech donderdag is een Nederlandse man om het leven gekomen. Ook raakten een man en een vrouw uit Nederland gewond. Dat zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Over de identiteit van de betrokkenen worden in verband met de privacy van de nabestaanden nog geen mededelingen gedaan.

Naast de Nederlander kwamen zeker dertien anderen om het leven, onder wie Marokkanen en Fransen. Volgens de BBC werd eerder ook gesproken van in totaal vijftien dodelijke slachtoffers. Ruim twintig anderen raakten gewond. Een aantal van hen is er zeer slecht aan toe.

De explosie vond plaats in de kelder van een café aan het plein Djemma el-Fna. Het plein staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en is vanwege zijn slangenbezweerders, vuurspuwers en het oude gedeelte van de stad zeer populair onder toeristen.

Het is de dodelijkste aanslag in Marokko sinds 2003. Toen werden bij een aanslag in Casablanca 45 mensen gedood.

Kamer pakt spoeddebatten aan met naamswijziging

De Tweede Kamer heeft min of meer een einde gemaakt aan de vele spoeddebatten die worden aangevraagd. Het is nog steeds mogelijk een debat aan te vragen dat op korte termijn moet plaatsvinden, maar de debatten mogen voortaan niet meer zo heten. De term spoeddebat wordt vervangen door 'dertigledendebat'.

Een motie over de naamswijziging werd vrijdag aangenomen in de Tweede Kamer. Op die laatste dag voor het reces vonden maar liefst zes spoeddebatten plaats in de Kamer.

De nieuwe naam van het spoeddebat slaat op het aantal Kamerleden dat nodig is om een spoeddebat aan te vragen. Met de nieuwe naam moet duidelijk worden dat het debat niet per se een spoedeisend karakter heeft en dat het debat mogelijk slechts door een minderheid van de 150 Kamerleden wordt gedragen.

Het aantal spoeddebatten steeg de afgelopen jaren flink, sinds de drempel voor het aanvragen werd verlaagd naar dertig Kamerleden. Het gaat daarbij vaak om onderwerpen die het goed doen in de media.

'Eigen risico zorgverzekering blijft gelijk'

Het kabinet tornt niet aan de hoogte van het eigen risico in de zorg. Ook zal een bezoek aan de huisarts niet ten koste gaan van het eigen risico en dus geen extra kosten opleveren voor de patiënt. Dat hebben de coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV donderdagavond afgesproken, meldt de NOS.

Er zou in grote lijnen overeenstemming zijn bereikt over noodzakelijke extra bezuinigingen, bovenop de 18 miljard die in het regeerakkoord is vastgelegd. Door een aantal tegenvallers is 2 miljard euro te veel uitgegeven.

Later op de dag komt de ministerraad bijeen. Wellicht worden dan definitief knopen doorgehakt over de inhoud van de bezuinigingen.

MVV in gesprek met Van Dessel

Kevin van Dessel staat mogelijk voor een terugkeer naar Nederland. De middenvelder heeft een gesprek met MVV achter de rug.

Het betrof een eerste, oriënterend gesprek tussen Van Dessel en trainer René Trost. De 32-jarige Belg leverde recent zijn contract in bij het Cypriotische APOP Kinyras Peyias. De club had de voormalig speler van Roda JC en VVV-Venlo al maanden geen salaris overgemaakt.

"Kevin is een interessante speler die mogelijk een versterking voor ons kan zijn", zegt Trost tegen De Limburger. "Het eerste gesprek was vooral bedoeld om te bekijken wat wij willen en wat hij wil. Even aan elkaar proeven. Over concrete zaken, zoals een contract, hebben we het nog niet gehad."

MVV heeft ook Alexander Stankov op het lijstje staan. De twintigjarige Macedoniër moet aan het einde van het seizoen weg bij Roda JC. Trost sprak eerder al eens met Stankov. "Stankov blijft op ons lijstje. Het is een jongen met een grote drive, hij zou goed in ons team passen. Maar aan de andere kant moet hij het wel allemaal nog bewijzen."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over uitbuiting in de tuinbouw.

Een hoop tumult over het plukken van de Nederlandse aardbeien, dit jaar. De tuinders willen graag Roemenen inhuren, minister Kamp wil daar geen toestemming voor geven omdat hij vindt dat Nederlandse werklozen het werk prima kunnen doen. Kamp heeft gelijk. Waarom zou je enerzijds buitenlanders aantrekken, en anderzijds uitkeringen aan Nederlandse werklozen betalen? Zonde van het geld. De Kamer wil dat Kamp met de tuinders gaat praten. Een onterechte wens:

Heerenveen wil verder met Janmaat

SC Heerenveen heeft de intentie nog jaren met Daryl Janmaat door te gaan. De Friese club wil met de verdediger in gesprek over een nieuw contract.

"Dat is onderwerp van gesprek. We zijn uitermate tevreden over de ontwikkeling van Daryl", zegt voorzitter Robert Veenstra van Heerenveen in De Telegraaf. Volgend jaar loopt het contract van Janmaat af. De rechtsback kwam in 2008 over van ADO Den Haag.

Over de toekomst van Mika Väyrynen is nog niets bekend. De club heeft de Fin een laten weten dat de optie in zijn aflopende contract niet wordt gelicht. De middenvelder kan wel een contract tekenen onder lagere financiële voorwaarden.

Heerenveen wil daar echter pas een besluit over nemen als er meer duidelijk over eventuele versterkingen. Christian Grindheim en Roy Beerens lijken na dit seizoen niet meer in Friesland te spelen. Het tweetal heeft te kennen gegeven te willen vertrekken.

DVD: De Eetclub

Saskia Noort zag haar boek Terug Naar De Kust in 2009 verfilmd worden. De film werd een succes en dus kon het niet uitblijven dat een tweede boek op het witte doek zou verschijnen. Dat werd het succesvolle De Eetclub, waarvan meer dan 500.000 exemplaren werden verkocht. De film staat staat onder regie van Robert Jan Westdijk met een voor Nederlandse begrippen sterrencast met onder andere Bracha van Doesburg, Thom Hoffman, Peter Paul Muller en Angela Schijf.

Aanvoerder Lahm: "Ik ben wel een leider"

De kritiek van Arjen Robben dat Bayern München een leider mist, is niet in goede aarde gevallen bij zijn teamgenoten Philipp Lahm en Bastian Schweinsteiger.

Lahm, de huidige aanvoerder van Bayern, reageerde in TZ op de uitspraken van Robben. "Een leider is iemand die het gesprek aangaat en altijd goed speelt. Ik heb die eigenschappen en ik denk dat ik een goede aanvoerder ben. Ik weet niet wat de motivatie van Arjen was om dit te zeggen. Ik ga dat met hem bespreken."

Schweinsteiger sluit zich daarbij aan. "Ik ben hier al een lange tijd en iedereen luistert in de kleedkamer naar wat ik zeg", zei de 26-jarige middenvelder. Daarmee zetten beide spelers zich af tegen Robben, die eerder zei dat Bayern München sinds het vertrek van Mark van Bommel een echte leider mist.

"Wij hebben nu een aanvoerder, maar Van Bommel was onze echte leider", zei Robben. "Daar ontbreekt het nu aan in onze selectie. Als het goed gaat, heb je dergelijke spelers niet nodig, maar wij hebben teveel wedstrijden uit handen gegeven."

Nederlandse Apachevlieger verongelukt in VS

Een Nederlandse instructeur van de Koninklijke Luchtmacht is donderdag in de Amerikaanse staat Alabama omgekomen, toen zijn helikopter neerstortte. Dat maakte het Ministerie van Defensie vrijdag bekend.

Kapitein Van de Perre begeleidde een trainingsvlucht met een Amerikaanse Apache vanaf de luchtmachtbasis Fort Rucker, waar vliegers van de Koninklijke Luchtmacht regelmatig opleidingen volgen. De helikopter crashte echter. Hoe dit kon gebeuren is nog niet bekend.

De cursist aan boord van het toestel bleef ongedeerd. De Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen zei over het ongeluk: "Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, ouders, familieleden, overige nabestaanden en collega's."

Nederlandse Apachevlieger verongelukt in VS
Nederlandse Apachevlieger verongelukt in VS (Foto: ANP)

Nederlander zwaargewond in Marrakech

Bij de terreuraanslag op een café in de Marokkaanse stad Marrakech is ook een Nederlandse man zwaargewond geraakt. Dat maakte het Ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend.

De identiteit van de man is nog niet bekendgemaakt. Ook is nog niet duidelijk of de man levensbedreigend gewond is geraakt.

Bij de ontploffing in het café kwamen veertien mensen om het leven en raakten er twintig gewond. Er zouden elf buitenlandse toeristen onder de doden zijn. Vermoedelijk gaat het om een zelfmoordaanslag.

Nederlander zwaargewond in Marrakesh
Nederlander zwaargewond in Marrakech (Foto: ANP)

Blizzard geeft informatie vrij over nieuwe patch

Blizzard maakt zich klaar om patch 4.2 uit te geven voor World of Warcraft en het is schijnbaar qua grootte een “vrij goede patch” volgens lead gamesystems designer Greg Street, voor sommigen beter bekend als Ghostcrawler. Blizzard heeft nog geen releasedatum voor de nieuwe patch vrijgegeven.

In een interview over de komende Firelands patch op games.on.net, zei Street dat het doel van de patch is om content te verzorgen voor spelers van elk level, ongeacht of de speler endgame material bespeelt. Daarnaast moet de patch ook de Encounter Journal introduceren.

“The story is that the players are working with the druids of Mount Hyjal trying to invade the Firelands and get a toehold there,” zei Street, “and since they’re druids the way they do that is by planting a tree. And as you complete quests the tree grows larger and larger until eventually it’s just this gigantic tree in the center of all of your base there.

“Every player has their own version of the tree, and they can be in different stages along the progression path there. And as your tree grows, different rewards open up for you, ultimately you can get a new flying mount

“One of the reasons the Firelands raid feels so new and unusual is because you’re not going into a big dungeon or a big cavern like Molten Core. Even though you’re surrounded by fire and volcanoes it feels like you’re outside, and players can mount up and try to decide which boss they want to travel to and in which order. It feels like you’re crossing a continent rather than a very linear dungeon. It’s a very unusual feeling for it.”

De Encounter Journal moet spelers informatie geven over diverse boss-encounters. Ook moet het videos weergeven voor uitleg. Het is echter niet de bedoeling dat de nieuwe feature complete strategieën uitzet voor de speler.

“[It] will show you a particular dungeon and you can look at all the bosses in that dungeon and we explain what their abilities are, and kind of give you a sense of whether the ability is interruptible, whether it targets the ground and you should run out of it, or whether it’s the kind of thing you just need to heal through,” volgens Street.

“We’re trying not to give you strategies like, “Oh, Phase 1, stand here, and then the hunter goes in the back”. We don’t want to get to that detail. But we want to provide enough information to players that they can say ‘Oh! Okay, this is the dragon breath that we read about.’ And in addition we’ll show things like the loot list of items that the bosses drops, and players have access to that information anyway, so we thought we’d just make it more convenient to see. And otherwise we’re just trying to give players a lot of information they can go through as they’re preparing to go into a dungeon or raid."

Kamer wil ontwikkelingsorganisatie korten op subsidie

Een Kamermeerderheid eist dat ontwikkelingsorganisatie SNV wordt gekort met het bedrag dat de omstreden directeur Dirk Elsen bij zijn vertrek meekreeg. Zijn gouden handdruk bedroeg 134.600 euro, en de Kamer wil dat dit bedrag aan subsidie in mindering wordt gebracht.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) heeft al laten weten daar weinig voor te voelen. "Ook al gaat het om een symbolisch bedrag op de totale subsidie aan SNV van 75 miljoen, het gaat toch ten koste van de armoedebestrijding", zei hij woensdag tijdens een Kamerdebat. PVV-Kamerlid Johan Driessen wil van Knapen weten hoe nu hij uitvoering gaat geven aan de wens van de Kamer.

SNV is de afgelopen tijd in opspraak wegens vriendjespolitiek en hoge salarissen voor de top. Elsen stapte vorige maand op, maar kreeg wel 135.000 euro mee. Knapen is ongelukkig met het geld dat Elsen heeft gekregen, maar zei dat hij er niets aan kan doen omdat de vertrekregeling is afgesproken door SNV en Elsen.

Sony Londen werkt aan nieuwe PS3-game

Met de komst van de sociale netwerken delen mensen hun leven met de hele wereld. Zo ook developers die wel eens dingen kunnen zeggen die ze eigenlijk niet mogen zeggen. Toch komen we van de pers op deze manier wel weer aan erg leuke geruchten.

Nu heeft het LinkedIn-profiel van Martin van der Meulen, medewerker bij Sony Computer Entertainment Europe, ons laten weten dat er in Londen gewerkt wordt aan een nieuwe PlayStation 3-game. Hij had het volgende gemeld op zijn profiel:

“Creative Producer – unannounced PS3 title at Sony Computer Entertainment Europe. I currently work on an unannounced PS3 title within Sony’s London Studio.”

De speculaties over deze game kunnen dus beginnen. De laatste twee projecten van Sony London waren Eight Days en The Getaway die beide waren gecanceld.

Sony Logo

Van der Zande klaar voor DTM-debuut

Renger van der Zande zegt klaar te zijn voor zijn debuut in de DTM. De Nederlander zal vanaf dit weekend gaan rijden in een 2010-auto van Mercedes bij het team Persson Motorsport. De rijders strijken voor de eerste race neer op de Hockenheimring voordat ze over twee weken Zandvoort aan gaan doen.

"Ik heb echt ontzettend veel zin om mijn debuut te maken in de DTM. Hier hebben we hard voor geknokt en dat het nu gaat gebeuren is fantastisch. Ik zal dit weekend alles in me opnemen en zo veel mogelijk proberen te leren," zei Van der Zande die er geen moeite mee heeft om in een oudere auto te beginnen. "Ik rij in een 'Jahresauto', een Mercedes van één jaar oud. Hierin beginnen alle rookies, om zich vervolgens omhoog te werken."

Hij is blij dat hij een stoeltje in de DTM heeft weten te bemachtigen. "Het is een voorrecht om als fabriekscoureur op de grid te staan in Hockenheim en de DTM staat bekend om zijn spannende races, met veel teamstrategieën en pitstops."

Jaarlijks overzicht van opgebouwd pensioen

Pensioenfondsen moeten jaarlijks een overzicht geven van de hoogte van het pensioen dat mensen hebben opgebouwd. Door meer transparantie moet het draagvlak voor het pensioenstelsel worden vergroot, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Op het jaarlijkse overzicht moeten de dat jaar betaalde premies, de opgebouwde rechten en de verwachtingen voor de hoogte van het pensioen staan. Zo moet voorkomen worden dat mensen als zij hun pensioen uitgekeerd krijgen voor onaangename verrassingen komen te staan.

De Kamer is bezorgd over de onduidelijkheid bij jongeren over de hoogte van hun pensioen. Vaak hebben zij geen idee hoe hoog dit is.

FIFA 12 gebruikt nieuwe 'Impact Engine'

Net zoals elk jaar verschijnt er ook dit jaar weer een nieuwe FIFA-game die de nodige veranderingen met zich meebrengt ten opzichte van het vorige deel. In de nieuwste uitgave van het Official PlayStation Magazine zijn meer details bekendgemaakt omtrent FIFA 12.

Zo gaat de game gebruik maken van de zogenaamde 'Impact Engine'. Deze engine zorgt ervoor dat het contact tussen spelers nog realistischer is waar onder andere knieën en en heupen invloed kunnen hebben. Op deze manier kunnen verschillende lichaamsdelen geblesseerd raken. Deze geblesseerde lichaamsdelen zullen door de AI van de tegenstander opgemerkt kunnen worden. Ook kunnen deze blessures verergeren door het 'misbruiken' van je spelers tijdens de game.

Er is nog meer veranderd aan de AI. Zo zullen medespelers waarbij je niet in het blikveld zit, minder goed kunnen anticiperen op een pass om het zo nog realistischer te maken. Ook zal de tegenstander anders reageren op verschillende spelers. Komt er een sterspeler op ze afgerend, dan zullen ze voorzichtiger reageren.

Daarnaast zijn er nog kleine dingetjes die zijn toegevoegd. Zo zou er een nieuw camera-standpunt zijn dat een stuk dichter bij de grond is gepositioneerd. Ook zijn er een paar extra arena's toegevoegd.

FIFA 12 zal dit najaar verschijnen voor verschillende platformen.

Fifa 12

Een gigantisch monster in inFAMOUS 2-video

In inFAMOUS hebben we het al eerder opgenomen tegen redelijk grote monsters. Natuurlijk moet een developer voor het tweede deel er dan nog een schepje bovenop doen. Dat hebben ze bij Sucker Punch ook gedaan zoals te zien is in onderstaande video. Op het scherm zien we hoe Cole het op moet nemen tegen een gigantisch monster.

inFAMOUS 2 verschijnt in juni voor de PlayStation 3. Daarnaast zijn ze bij Sucker Punch nog druk bezig met een compleet nieuwe game.

Zaak Mosquera naar Spaanse wielerbond

De zaak van Ezequiel Mosquera is door de internationale wielerunie UCI overgedragen aan de Spaanse wielerbond RFEC. Op grond van de bevindingen van de bond wordt de 35-jarige Spanjaard van Vacansoleil al dan niet geschorst. "Vanaf nu kan ik mijn belangen daadwerkelijk verdedigen", laat Mosquera weten.

Teammanager Daan Luijkx van de Nederlandse wielerploeg is ook blij dat er eindelijk wat schot in de zaak komt. "Nu wordt er op korte termijn duidelijkheid geschapen en daar heeft iedereen baat bij. Ons standpunt is steeds duidelijk geweest: als de autoriteiten tot een schorsing besluiten, ontbinden we het contract."

De nummer twee van de afgelopen Ronde van Spanje testte in september in dienst van Xacobeo positief op een middel dat helpt het gebruik van bloeddoping te maskeren. Enkele weken nadat de 35-jarige klimmer bij Vacansoleil tekende werd dat bekend.

Van de UCI mag Mosquera in afwachting van een beslissing gewoon koersen, maar Vacansoleil houdt de Spanjaard aan de kant. "De ploeg heeft altijd benadrukt pas een beslissing te nemen nadat bekend is of ik gestraft word of niet. Dat respecteer ik", aldus Mosquera.


Zaak Mosquera naar Spaanse wielerbond (Foto: Novum)

"Gestolen creditcardgegevens niet bruikbaar"

Sony heeft ontkend dat bruikbare creditcardgegevens zijn gestolen door hackers. De data is beveiligd, beweert de hardwaregigant. Het gamebedrijf heeft donderdag nog altijd niet gemerkt dat gegevens daadwerkelijk ontvreemd zijn. Dat schrijft de website Gamesindustry.

Vorige week ontdekte Sony dat het PlayStation Network was gehackt. Daarop besloot het Japanse bedrijf het netwerk uit te schakelen. Sindsdien kunnen gamers niet meer online gamen op de PlayStation 3. Toch geeft Sony nu aan dat de creditcardgegevens van de klant niet zijn ontvreemd en anders onbruikbaar zouden zijn doordat ze versleuteld zijn.

"All of the data was protected, and access was restricted both physically and through the perimeter and security of the network. The entire credit card table was encrypted and we have no evidence that credit card data was taken."

De andere gegevens, zoals adres, naam en e-mail van klanten, waren op het moment van stelen niet versleuteld maar waren wel beveiligd. Helaas is er een hacker door deze beveiliging heen gekomen.

"The personal data table, which is a separate data set, was not encrypted, but was, of course, behind a very sophisticated security system that was breached in a malicious attack."

Donderdag werd bekend dat in de Verenigde Staten de eerste aanklacht tegen Sony is ingediend omdat het bedrijf niet zorgvuldig met persoonlijke gegevens om is gegaan. Naar schatting zou het fiasco van het gekraakte PlayStation Network Sony in potentie 24 miljard dollar kunnen kosten. Dat beweert marktonderzoeksbureau Wedbush & Morgan tegenover de gamewebsite Shacknews.

PSN

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.