Animalcops in oktober aan de slag

De eerste 125 animalcops komen in oktober op straat. Ze moeten mishandeling en verwaarlozing van dieren opsporen en aanpakken. Bij spoedgevallen rukken de agenten zelf uit, in andere gevallen beoordelen ze of andere diensten moeten worden ingezet. De agenten kunnen ook worden ingezet voor andere taken. In oktober treedt ook het landelijk alarmnummer 144 in werking.

De training van de eerste lichting agenten begint volgende maand. Het gaat om gewone politieagenten. Later worden ook rechercheurs opgeleid voor de dierenpolitie. Dat schrijven de verantwoordelijk bewindslieden van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, minister Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris Henk Bleker (CDA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Door de komst van de dierenagenten krijgt de politie er strafrechtelijke taken bij. Tot nu toe had de politie vooral taken op het gebied van preventie, hulpverlening en handhaving. Andere gespecialiseerde diensten die naast de dierenpolitie verantwoordelijk zijn bij dierenleed zijn de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID).

Tegelijk met de eerste animalcops en het landelijke alarmnummer zal ook de vervolging harder worden ingezet. Het Openbaar Ministerie eist vanaf het najaar zwaardere straffen tegen verdachten van dierenmishandeling. Als dat binnen de huidige regels niet kan, zullen die regels worden aangepast.

De komende jaren worden steeds 125 agenten opgeleid, zodat er tegen het einde van de kabinetsperiode 500 animalcops zijn. Dat aantal zijn de VVD, PVV en CDA overeengekomen in het gedoogakkoord.