FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 april 2011

Atlete Jansen werpt met discus WK-limiet

Atlete Monique Jansen heeft tijdens een atletiekwedstrijd in Chula Vista, Californië, de WK-limiet geworpen met de discus. In haar eerste poging kwam zij al tot 61,30 meter en haar tweede worp was nog veel beter: 62,22 meter. De WK-limiet voor Deagu stond op 60,40 meter. Haar beste prestatie tot vandaag was 60,29 meter en was van 15 augustus vorig jaar.

Jansen verblijft momenteel op trainingskamp in Chula Vista, tezamen met Atletiekunie-bondscoach Gert Damkat en atleten Erik Cadée, Rutger Smith en Maarten Persoon. Daarbij nemen ze deel aan een aantal wedstrijden. Op 14 april dit jaar wist Cadée zich ook met de discus te kwalificeren, eveneens in Chula Vista. Hij kwam daar toen tot 65,31 meter. De Atletiekunie-eis bij de mannen voor deelname aan de WK Atletiek is 63,00 meter.

 

Spoeddebat geen redding voor strippenkaart

Een PVV-oproep in de Tweede Kamer om de strippenkaart voorlopig te behouden, vond donderdag geen weerklank in de Tweede Kamer. De gedoogpartner wil dat het papieren reisbewijs niet mag worden afgeschaft, omdat de opvolger, de OV-chipkaart, duurder en fraudegevoeliger zou zijn.

De SP steunde de aanvraag voor een spoeddebat, maar was donderdag teleurgesteld in de PVV-inbreng. SP'er Farshad Bashir dacht dat PVV'er Léon de Jong met nieuwe feiten zou komen, of minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) tot de orde zou roepen. Toen dat niet gebeurde, noemde hij het 'een debat voor de bühne'. De Kamer heeft immers in het verleden al moties over dit onderwerp verworpen.

Per 19 mei wordt in de provincie Zuid-Holland de strippenkaart afgeschaft en daarna in andere provincies.

Spoeddebat geen redding voor strippenkaart
Spoeddebat geen redding voor strippenkaart (Foto: ANP)

Schumacher dient contract uit

Michael Schumacher zal zijn contract bij Mercedes Grand Prix gewoon uit gaan dienen, zo heeft de zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1 aan het Duitse Bunte laten weten. De 42-jarige Duitser zal na volgend seizoen aan de slag gaan in een andere functie.

Schumacher keerde vorig seizoen terug in de Formule 1 en sinds zijn rentree is vaak geroepen dat de Duitser zijn driejarige contract bij Mercedes niet uit zou gaan dienen. Hij maakt hier in Bunte nu een einde aan. "Ik zal mijn driejarige contract met Mercedes in ieder geval uitdienen en daarna als ambassadeur van het merk werkzaam zijn," zei Schumi.

Krajicek naar halve finale dubbelspel Estoril

Michaëlla Krajicek heeft zich geplaatst voor de halve finale van het dubbelspel in Estoril. Samen met haar Griekse dubbelpartner Elena Daniilidou was ze te sterk voor het favoriet geachte duo Anabel Medina Garrigues uit Spanje en Renata Voracova uit Tsjechië: 7-5 en 6-4.

In de halve finale spelen Krajicek en Daniilidou nu tegen de Bosnische Mervana Jugic-Salkic en de Servische Danja Jurak. In het enkelspel kwam Krajicek niet door de kwalificaties heen.

Veel nieuwe details voor Tomb Raider

In een Spaans magazine over games is een groot artikel verschenen over de nieuwe Tomb Raider-titel. Vooralsnog was er weinig bekend over deze game, maar de vertalers van Tomb Raider Forums hebben ervoor gezorgd dat deze acht pagina's aan nieuwe informatie voor iedereen te lezen is.

Een paar belangrijke vernieuwingen die je zult zien in Tomb Raider zijn:

- In plaats van de super-archeoloog zullen we nu spelen met een onzekere Lara. Lara zal gemarteld en getest worden in een duister ritueel dat zich plaatsvindt op het eiland waar ze zich op dat moment begeeft. De angst, pijn en woede zullen van haar gezicht af te lezen zijn. Zowel fysiek als emotioneel zal Lara veel moeten doorstaan.

- De puzzels zullen van een hoger niveau zijn dan dat we gewend zijn van Tomb Raider-games. Zo zul je puzzels op meerdere manieren kunnen oplossen door bijvoorbeeld gebruik te maken van water, het stapelen van dozen of de omgeving om je doel te bereiken. De game zal ook gebruik maken van Quick Time Events. Dit zijn momenten waar je op bepaalde momenten op specifieke knoppen moeten drukken om te overleven.

- De makers willen je het gevoel geven dat je een soort sandbox-game speelt. Dit bereiken ze door een centraal punt te maken dat doorgangen heeft naar verschillende gebieden. Die doorgangen zijn echter verbonden aan bepaalde gereedschappen of vaardigheden die je later pas vrij zult spelen. Zo houden de makers het verhaal dat ze willen vertellen intact.

- De game neemt verschillende populaire games en films als inspiratie: de physics van Half-Life 2, de "Eagle Vision" van Assassin's Creed om je pad en interessante dingen te spotten, het lijden van de hoofdpersoon uit 127 Hours, de strijd naar de top die Bruce Wayne moest ondergaan in Batman Begins en het mysterieuze element zoals deze ook in de Lost-serie aanwezig was.

Voor het volledige, zeer uitgebreidde verhaal raad ik je zeker even aan om te kijken op het Tomb Raider forum. Hieronder kun je alvast een poster bekijken van deze game die officieel nog geen releasedatum heeft.

Tomb Raider

[EL] Uitslag Benfica - Sporting Braga

Donderdagavond werden de halve finales van de Europa League afgewerkt. In een Portugees onderonsje nam Benfica, de bedwinger van PSV in de vorige ronde, het in eigen huis op tegen Sporting Braga. De thuisploeg won met 2-1. Hieronder een verslag en de karakteristieken van deze wedstrijd.

Benfica was de gehele wedstrijd in aanvallend opzicht de betere partij, maar Braga hield zich knap staande. Voor rust kreeg de thuisploeg de beste kansen. Saviola en Cardozo, die de paal raakte, wisten het vijandelijke doel echter niet te treffen en daarom gingen beide ploegen zonder doelpunten de rust in.

In de tweede helft duurde het niet lang voordat de score werd geopend. Cardozo trof, op aangeven van Pereira, weliswaar opnieuw de paal. Ditmaal werd de bal opgepikt door Jardel die de bal wel binnen wist te werken. De blijdschap van Benfica was van korte duur, want drie minuten later was de stand weer gelijk. Uit een vrije trap wist Vandinho de gelijkmaker te scoren.

Toch stond deze stand ook niet lang op het scorebord. Vijf minuten na de gelijkmaker werkte Cardozo een vrije trap keihard in de kruising. Benfica, de huidige nummer twee van Portugal, kreeg vervolgens kansen om de score uit te breiden. Braga, nummer drie in de competitie, hield de schade echter beperkt en verschafte zich daarmee nog een redelijke uitgangspositie voor de return.


 

Benfica

2 - 1

Sporting Braga

 50' Jardel
59' Cardozo
  53' Vandinho
 
 Gele kaart: Aimar, (Benfica),Rodríguez, Vandinho, García (Sporting Braga)
 
Stadion: Estádio da Luz, Lissabon
Toeschouwers: 57.792
Arbiter: Thomson (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Roberto
M. Pereira
Luisão
Jardel
Coentrão
Martins (Jara/65)
García
Aimar
Peixoto (Gaitán/66)
Saviola (Airton/86)
Cardozo
  Artur
García
Rodríguez
Paulão
Sílvio
Alan
Vandinho
Viana (Mossoró/63)
Salino
Meyong (Custódio/56)
Lima (Kaká/84)

[EL] Uitslag FC Porto - Villarreal

FC Porto heeft een reuzenstap gezet op weg naar de finale van de Europa League. In een leuke wedstrijd was de Portugese club, mede dankzij vier goals van Falcao, met 5-1 te sterk voor het Spaanse Villarreal.

Villarreal had het beste van het spel in de vermakelijke eerste helft, maar zag dat onder andere Nilmar een opgelegde kans miste. Na een half uur kwam de enige echte kans van Porto. Hulk, die even daarvoor geel kreeg van scheidsrechter Kuipers vanwege een schwalbe, schoot vanaf de zestien net naast de goal van Villareal.

Op slag van rust scoorde Villarreal de verdiende 0-1. Nilmar gaf de bal voor van rechts en Cani wist knap voor zijn man te komen en de bal achter de keeper van Porto te koppen.

Vlak na rust verzuimde Villarreal om direct de doodssteek uit te delen, maar Carzola had veel tijd nodig om de bal af te geven. Ze kregen direct de deksel op de neus, want keeper López haalde Falcao onderuit in de zestien. Falcao wist wel raad met het buitenkansje en schoot de penalty binnen.

Het bleef een open wedstrijd in Porto en het was de thuisclub die zelfs de voorsprong pakte. Guarin kreeg de bal op de rechterflank, kwam naar binnen en kapte zijn directe tegenstander Bruno uit. Zijn schot kwam eerst op de paal, maar de rebound kopte hij knap binnen. Halverwege de tweede helft stond zelfs de 3-1 op het bord, nadat Hulk de bal klaarlegde voor Falcao.

Het werd allemaal nog mooier voor Porto, want een kwartier voor tijd kopte Falcao heel knap de bal diagonaal achter Lopéz. Villarreal probeerde de score nog wel wat dragelijker te maken, maar kwam niet verder dan een schot van Cazorla. FC Porto gooide de deur naar de finale voor Villareal in de slotminuut helemaal dicht. Falcao scoorde zijn vierde van de avond met een kopbal uit een corner.

FC Porto

5 - 1

Villarreal

 48' Falcao(pen)
 61' Guarin
 68' Falcao
 75' Falcao
 90' Falcao
   45' Cani 
 
 Gele kaart: Fernando, Hulk, Hélton (FC Porto) Valero, López, Catalá (Villarreal)
 
Stadion: Estádio do Dragão, Porto
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Hélton
Sapunaru
Rolando
Otamendi
A. Pereira
Guarin (Souza/79)
Fernando
Moutinho
Hulk (J. Rodríguez/85)
Falcao
C. Rodríguez (Varela/72)
  López
Mario
Musacchio
Marchena
Catalá
Cani (Matilla/71)
Valero (Mubarak/67)
Bruno
Cazorla
Nilmar (Rubén/72)
Rossi

Paul de Leeuw wint internationale prijs

Tv-presentator Paul de Leeuw heeft een eervolle vermelding gekregen op een internationaal festival voor de uitzending X de Leeuw over mensen met het syndroom van Down. Hij won de erkenning op The New York Festivals World's Best Television & Films in de categorie 'variety', maakte de VARA donderdag bekend.

De onderscheiding is bedoeld voor makers van 'Het beste werk wereldwijd' in categorieën als nieuws, sport, documentaire, informatie, entertainment en muziekvideo's. De wedstrijd bestaat al 54 jaar en heeft deelnemers uit meer dan 35 landen.

Paul de Leeuw wint internationale prijs
Paul de Leeuw wint internationale prijs (Foto: ANP)

Squashers naar halve finale EK

De Nederlandse squashmannen hebben zich bij het EK in Finland geplaatst voor de halve eindstrijd. In navolging van de vrouwen wisten Laurens Jan Anjema, Dylan Bennett, Piedro Schweertman en Sebastiaan Weenink de laatste vier te bereiken, ondanks een 3-1 nederlaag tegen Frankrijk.

Laurens Jan Anjema was verantwoordelijk voor het winstpunt dat benodigd was om op eigen kracht als tweede te eindigen in groep B voor Duitsland en Schotland. Eerder op donderdag werd nog met 2-2 gelijk gespeeld tegen de Schotten.

Nederland moet het vrijdag in de halve finale opnemen tegen grootmacht Engeland. Het is de tiende opeenvolgende keer dat Oranje bij de mannen tot de beste vier van Europa behoort.

Politie-inval om vibrator

In Duitsland is de politie een huis binnengevallen na meldingen van een aanhoudend ‘brommend’ geluid. Buren vertrouwden het niet en besloten de politie te bellen.

Toen de politie aankwam en de voordeur had opengebroken, trof zij een vibrator aan die op de laminaatvloer lag te trillen. “Het geluid was op straat te horen”, zegt een van de omwonenden. De genotsknots was uit zichzelf aangegaan en de bewoonster van de woning was niet thuis om het ding uit te zetten.

Ze mag zelf opdraaien voor de schade die de politie veroorzaakt heeft.

[Upd] Explosie café in Marrakech was aanslag

Er heeft een explosie plaatsgehad bij een café in de Marokkaanse stad Marrakech. Hoeveel mensen er zijn omgekomen of gewond zijn geraakt, is onbekend. Dat meldt het Marokkaanse staatspersbureau MAP.

De Marokkaanse veiligheidsdiensten zijn aanwezig bij het café. De oorzaak van de ontploffing is nog niet duidelijk.

Update 16.45 uur
Bij de ontploffing bij het café op Djemaa el Fna, het centrale plein in Marrakech, zijn 15 mensen om het leven gekomen, onder wie naar verluidt 11 toeristen. 23 mensen raakten gewond. Het plein is een populaire toeristenbestemming.

Medewerkers van het Nederlandse consulaat in Marokko zijn donderdagmiddag naar de plek des onheils gegaan. Ze proberen te achterhalen of zich Nederlanders onder de slachtoffers bevinden en zo nodig hulp te bieden.

Update 17.05 uur
De ontploffing was een terreuraanslag. Dit heeft het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten op basis van de eerste resultaten van het onderzoek.

Er was mogelijk sprake van een zelfmoordaanslag. De Marokkaanse autoriteiten meldden in eerste instantie dat het ging om een gasexplosie. Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde later dat er aanwijzingen zijn dat het om een 'criminele daad' gaat. De gevel van het pand werd door de ontploffing volledig weggeblazen.

De laatste grote aanslag door militanten in Marokko was in 2003 in Casablanca. Toen kwamen 45 mensen om.

Update 22.39 uur
Onder de doden zijn vijf Marokkanen, zes personen met een Frans paspoort en nog vier andere buitenlanders, zo meldde de staatstelevisie in Marokko.

Noordoostpolder wil niet op Werelderfgoedlijst

De gemeente Noordoostpolder wil niet op de Werelderfgoedlijst van de Unesco komen. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdag tegen plaatsing op de lijst gestemd.

In totaal twaalf raadsleden waren voor de plaatsing, zestien waren tegen. De tegenstemmers vrezen onder meer dat het gebied door de lijst op slot gaat en dat bijvoorbeeld bedrijfsuitbreiding moeilijker wordt. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat de Noordoostpolder nu waarschijnlijk praten met de regering om te kijken wat er moet gebeuren.

Begin april werd bekend dat staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) onder meer de Noordoostpolder op de voorlopige lijst hebben gezet. Ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie staat erop.

Plaatsing op de voorlopige lijst betekent dat het rijk en de betrokken overheden beginnen met de voorbereiding om deze erfgoederen de komende vijftien jaar te nomineren voor de Werelderfgoedlijst. Criteria voor plaatsing zijn onder meer draagvlak voor de instandhouding, wat kan betekenen dat niet alle erfgoederen op de voorlopige lijst worden voorgedragen bij Unesco, die het uiteindelijke besluit neemt over de plaatsing.

Man (32) opgepakt wegens spelen 'Kung Fu Fighting'

De 32-jarige muzikant Simon Ledger uit het Verenigd Koninkrijk werd gearresteerd nadat hij op een ongepast moment het liedje Kung Fu Fighting speelde. Een Chinese passante voelde zich aangesproken en belde de politie.

De zanger van de band die stond te spelen werd opgepakt wegens racisme en werd later weer op borgtocht vrijgelaten. Ledger had later op Facebook wel een berichtje voor de vrouw achtergelaten: "What's wong with you."


Man (32) opgepakt wegens spelen 'Kung Fu Fighting' (Foto: Facebook)

Stichting Bill Gates steunt 88 onderzoeksprojecten

De stichting van Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn vrouw Melinda heeft 88 beurzen beschikbaar gesteld voor uiteenlopende onderzoeksprojecten. De beurzen van 100.000 dollar (68.000 euro), die gelden voor een periode van vijf jaar, zijn bedoeld als steun voor onderzoeken van onder andere de Universiteit Harvard en de Universiteit van Berkeley in Californië.

De 88 projecten die donderdag werden bekendgemaakt zijn gekozen uit meer dan 2500 voorstellen. Eén van de projecten behelst het gebruiken van afval voor het opladen van mobiele telefoons op het Afrikaanse platteland. Een ander project is het ontwikkelen van een zogenaamd slim pessarium dat vroeggeboortes kan detecteren en tijdig een waarschuwing geeft, voordat de gezondheid van moeder en kind in gevaar komt.

Rangers een Europees uitduel zonder publiek

Glasgow Rangers is door de UEFA gestraft voor het gedrag van de supporters tegen PSV in de achtste finale van de Europa League. De Schotten moeten een uitduel op Europees niveau zonder publiek afwerken en krijgen daarnaast een boete van in totaal 80.000 euro. Verder kreeg Rangers een voorwaardelijke straf voor nog eens een thuis en een uitduel.

Fans van de Rangers, die religieuze liederen aanhieven, misdroegen zich zowel tijdens het duel in Eindhoven als in de return op Ibrox. "We zijn zeer teleurgesteld dat de club in deze positie is geplaatst", zegt algemeen directeur van de Rangers, Martin Bain. "We zullen onze positie overwegen als we de reden van de beslissing op papier hebben ontvangen."

De Rangers hielden PSV op Nederlandse bodem nog op een doelpuntloos gelijkspel. In Schotland stelden de Brabanders door een treffer van Jeremain Lens alsnog een plaats in de kwartfinale veilig. Daarin bleek Benfica een maatje te groot.


Rangers een Europees uitduel zonder publiek (Foto: Novum)

België op weg naar boerkaverbod

België gaat de boerka en nikab verbieden, twee vrijwel alles verhullende gewaden voor moslima's. De Kamer van Volksvertegenwoordigers van het parlement keurde donderdagavond vrijwel unaniem het voorstel goed.

België leek een jaar geleden het eerste land ter wereld te worden met een boerkaverbod, maar de val van de regering belemmerde dat. Ook toen had de Kamer het verbod goedgekeurd, maar het wetsvoorstel kwam niet meer door de Senaat.

Officieel komt er een verbod op het dragen van 'kleding die het gezicht volledig dan wel grotendeels verbergt'. Wie op het dragen van een boerka of nikab wordt betrapt, riskeert een boete en/of een celstraf tot zeven dagen. In tegenstelling tot Frankrijk is geen straf voorzien voor personen die vrouwen verplichten een boerka te dragen, laakte de linkse fractie van Groen! en Ecolo.

België op weg naar boerkaverbod
België op weg naar boerkaverbod (Foto: ANP)

Jongen opgepakt om dreigtweet

Een 15-jarige jongen uit Amersfoort die op Twitter dreigde met een aanslag op Koninginnedag is donderdag opgepakt. Dat meldt de politie. De jongen meldde in zijn tweet dat hij Karst T. gaat opvolgen op Koninginnedag 'alleen dan in Amersfoort' op de Langestraat.

De jongen is verhoord en gaf volgens een politiewoordvoerder gelijk toe stom te zijn geweest. Hij had niet verwacht dat zo veel mensen zijn tweet zouden zien. "Hij was aan het twitteren met anderen en had verwacht dat het onder elkaar zou blijven."

Inmiddels is de twitteraar weer op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie moet beslissen of hij wordt vervolgd. In de ogen van de politie was er overigens sprake van voldoende dreiging om de jongen op te pakken.

Twee jaar geleden reed Karst T. op Koninginnedag met zijn auto dwars door de mensenmassa langs de route die de koninklijke familie aflegde. Hij miste de bus met de Oranjes en botste tegen het monument De Naald. Inclusief T. kwamen acht mensen om het leven.


Jongen opgepakt om dreigtweet (Foto: Novum)

Eerste creditcardfraude door PSN-hack?

Nu de gegevens van PSN-gebruikers hoogstwaarschijnlijk op straat liggen is er één ding waar iedereen met een PSN-account op dit moment bang voor is: fraude. Nu zijn de eerste geluiden opgedoken waarin geclaimd wordt dat er wordt gefraudeerd met creditcardgegevens die van PSN zijn gestolen.

De website Arstechnica.com claimt dat verschillende gebruikers van hun site op dit moment druk zijn om hun geld, dat zou zijn gestolen van hun creditcards, terug te krijgen. Zo claimt de een gebruiker dat de gegevens van zijn kaart, die hij alleen gebruikt in noodgevallen en voor aankopen op zijn PSP, nu gebruikt wordt door derden om aankopen te doen.

"I also had an attempted fraudulent charge on my American Express card, about $8,000 going to some Japanese store. This all happened about when PSN started having trouble, so I'm betting this had something to do with it,"

Er zijn verschillende verhalen te lezen waarbij in de afgelopen dagen is geprobeerd om geld van een creditcard af te schrijven. Dit zou natuurlijk allemaal toeval kunnen zijn, maar het is opmerkelijk dat deze verhalen precies opduiken nu PSN problemen heeft.

Mochten er meer bewijzen opduiken dat er fraude wordt gepleegd door middel van creditcardgegevens die zijn gestolen van PSN, dan laten we je jullie dat natuurlijk weten.

PSN

Schippers garandeert extra zorgpersoneel

Nog deze kabinetsperiode komen er twaalfduizend extra medewerkers in de zorg bij. Dit verzekerde minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) de Tweede Kamer donderdag. Die had haar ter verantwoording geroepen naar aanleiding van een interview waarin zij had gezegd dat het 'heel moeilijk wordt' om de extra handen aan het bed te realiseren.

Schippers heeft te kampen met forse financiële tegenvallers. De twaalfduizend extra verplegers en verzorgers zoals in het gedoogakkoord met de PVV overeen is gekomen staan echter niet op de tocht, zo zei Schippers. "Die twaalfduizend extra medewerkers aan het bed komen er. Aan het geld dat daarvoor is gereserveerd komen we niet."

De minister zei half maart in een interview op RTL Z dat het nog een hele opgave wordt de extra handen aan het bed te realiseren. "We hebben geen blik verzorgenden dat we open kunnen trekken", sprak ze toen. Donderdag herhaalde ze dat de extra zorgmedewerkers niet van de ene op de andere dag geregeld zijn, maar beloofde dat voor het einde van deze kabinetsperiode het beloofde aantal voor elkaar te hebben.

Oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA en D66 vrezen dat de financiële tegenvallers wel zullen leiden tot minder medewerkers in de zorg. Ook willen zij er zeker van zijn dat de kwaliteit van de verzorgers en verplegers niet achteruitgaat. Ondanks haar harde toezeggingen wist Schippers de zorgen van de oppositiefracties niet geheel weg te nemen.

Onuitgenodigde gasten verzieken puberfeest

Afgelopen vrijdag werd er door een 14-jarig meisje en haar 16-jarige vriendin een vet feest gehouden. Zij zullen er nog lang aan terugdenken. Het feest begon gezellig maar werd al snel verstierd door een aantal 'naar verluidt' Marokkaanse jongeren, die niet waren uitgenodigd. 

Het 'vette' feest in de Utrechtse wijk Hoograven begon uit de hand te lopen toen de ongenode gasten werd gevraagd weg te gaan. In plaats van te vertrekken, beantwoordden de jongens het verzoek met een aantal klappen. Hierna werden ze door de politie meegenomen en in de cel gesmeten. Omdat beide meiden een tegenstrijdige verklaring gaven, moesten de blagen hetzelfde weekend weer worden vrijgelaten. Na de rumoerige avond wordt het stel nu ook via sms met de dood bedreigd door een van de jongens.

"Het was de hele avond al onrustig rond dat huis," vertelt een buurjongen het AD. "Die groep Marokkaanse jongens stond al uren te klieren. Het verbaast mij niets dat het zo uit de hand liep." Ook andere buurtbewoners wijzen met een beschuldigende vinger naar die groep. Een andere buurman stelt echter: "Ik zag allemaal dronken tieners alleen in huis. Tja, dan vraag je om problemen." Een familielid ziet het toch anders: "Ze waren alleen thuis, inderdaad. Voor de eerste keer mocht ze een feestje geven zonder moeder. Dat mag toch?"

Sekswinkels Amsterdam moeten eerder dicht

De sekswinkels op en rond de Amsterdamse Wallen moeten vanaf zondag net als andere winkels om 22.00 uur de deuren sluiten. De gemeente Amsterdam mag de sekswinkels houden aan de Winkeltijdenwet, zo heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

De zaak was aangespannen door de exploitanten van de winkels in het centrum van Amsterdam. Zij kregen in december van de gemeente te verstaan dat ze zich dit jaar aan de Winkeltijdenwet moeten gaan houden.

Doen ze dat niet, dan treedt de politie tegen ze op. Bij een eerste overtreding krijgen ze een boete van 450 euro en bij een tweede een boete van 900 euro opgelegd, zo liet de gemeente de exploitanten weten. Zouden de winkels blijven doorgaan met te lange openstellingen, dan zouden verdere handhavingmaatregelen volgen.

De aanpassing in het gemeentelijke beleid komt voort uit het plan van de gemeente de drugsoverlast en criminaliteit in het gebied tegen te gaan. De exploitanten eisten in een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam dat de gemeente de strengere handhaving voorlopig nog niet mag invoeren. Ze willen meer tijd om zich voor te bereiden op de aanpassing.

De ondernemers vrezen dat de beslissing van de gemeente, die de langere openstelling jarenlang heeft gedoogd, ze veel geld gaat kosten. 30 tot 50 procent van hun omzet zouden ze tussen 22.00 en 02.00 uur binnenhalen. Veel ondernemers zijn bang dat ze door het omzetverlies hun zaak moeten sluiten.

De rechter oordeelt echter dat het een feit van algemene bekendheid is dat winkels niet later dan tot 22.00 uur open mogen zijn. Dat de gemeente op een gegeven moment zou overgaan tot handhaving van de regels, hadden de ondernemers kunnen verwachten, aldus de rechtbank.

Helmond-speler Höcher wint laatste Bronzen Stier

Helmond Sport-speler Marc Höcher heeft vlak voor het einde van het seizoen de laatste Bronzen Stier in de Eerste Divisie gewonnen. De 26-jarige aanvaller werd met veertig procent van de stemmen verkozen tot beste speler van de vierde periode. Derk Boerrigter van RKC Waalwijk eindigde met 27 procent van de stemmen als tweede.

Höcher trof in de vierde periode viermaal doel voor Helmond Sport. Zijn goede prestaties leverden hem onder meer een overgang naar ADO Den Haag op. Bij de club uit de Residentie tekent de vleugelaanvaller een contract voor twee jaar. Eerder werd al bekend dat RKC Waalwijk (ploeg), Ruud Brood (RKC, trainer), Wouter de Vogel (Telstar, talent) en Mark de Vries (sc Cambuur, topscorer) de overige stieren van de vierde periode in de wacht sleepten. Op maandag 9 mei worden de Gouden Stieren van de Jupiler League uitgereikt.

Boonen: "Kan wereldkampioen worden"

De Belgische topwielrenners zijn deze week op verkenning gegaan in Kopenhagen. In de Deense hoofdstad vind later dit jaar het WK plaats. Tom Boonen ziet zichzelf als favoriet, terwijl Philippe Gilbert, de veelwinnaar van de laatste weken, twijfels heeft over zijn kansen.

"Voor mij zal het heel moeilijk worden om het WK te winnen. Mijn kansen zijn klein," zei Gilbert tegen Sporza. "De aankomst is wel lastig. Ik ben er eens wat sneller opgereden en heb gemerkt dat toch wel steil en lang is. Wie te vroeg vertrekt, dreigt stil te vallen. Als Tom minder is, kan ik proberen een sprint te rijden, maar nu kijken we wel al ver vooruit."

"Het is een mooi, snel parcours," analyseerde Quick Step-renner Boonen. "Bij de verkenning reden we makkelijk 40 kilometer per uur, in een peloton dus wel de hele tijd meer dan 50. Het is geen lastige koers, maar wel voldoende zwaar om met de 'juiste' sprinters naar de finish te trekken. Wie een sprint wil ontlopen, zal het heel lastig krijgen."

"Niet het parcours maar de aankomststrook zal bepalen wie favoriet is. En met deze finish kom je uit bij een zestal favorieten, waar ik bijhoor. Net als onder anderen Thor Hushovd, Matthew Goss, Tyler Farrar en een goeie Mark Cavendish."

Paauwe neemt afscheid bij VVV - Feyenoord

Patrick Paauwe neemt zondag voorafgaand aan het competitieduel tussen VVV-Venlo en Feyenoord afscheid als profvoetballer. De vijfvoudig international zette eind januari een punt achter zijn loopbaan. De laatste anderhalf jaar speelde Paauwe bij de Limburgers, maar zijn grootste successen beleefde hij met de Stadionclub.

De 35-jarige Paauwe won met Feyenoord de landstitel in 1999 en vier jaar later veroverden de Rotterdammers de UEFA Cup. Hij maakte in 1993 zijn profdebuut bij PSV. Via De Graafschap, Fortuna Sittard, Feyenoord, Valenciennes en Borussia Mönchengladbach kwam hij in de zomer van 2009 bij VVV terecht.

Paauwe kon het fysiek en mentaal niet meer opbrengen om door te gaan met zijn voetbalcarrière, liet hij eerder weten. De geboren Drontenaar was bij VVV zijn basisplaats kwijtgeraakt na de entree van de nieuwe trainer Wil Boessen in de winterstop.

'Koe' jat 100 liter melk bij supermarkt

Een 18-jarige jongen uit de Amerikaanse staat Virginia heeft op een wel heel opmerkelijke manier een winkeldiefstal gepleegd. Jonathan Payton uit North Stafford hees zich in een koeienpak en nam zo bijna 100 liter melk mee uit een supermarkt.

Payton wilde op bizarre wijze een moderne Robin Hood uithangen. Verkleed als koe toog hij naar de Walmart in Stafford, laadde er 26 gallons, ruim 98 liter, melk in zijn karretje en liep zonder te betalen de winkel uit. Eenmaal buiten probeerde de jongeman de melk uit te delen aan voorbijgangers.

Toen de politie eenmaal ter plaatse was, zette de koe het op een lopen. Desondanks wist Bromsnor Payton te arresteren. Met een dagvaarding op zak mocht de jongeman weer huiswaarts keren.

Voor een foto van de winkeldief in koeienpak, check het bronartikel.

Duitse tennissers domineren in München

Het Duitse tennispubliek heeft kunnen genieten. Bij het ATP-toernooi van München drongen Florian Mayer en Philipp Kohlschreiber door tot de kwartfinales. Qualifier Julian Reister haalde het net niet en boog in de derde set voor voormalig topper Nikolay Davydenko.

Mayer was donderdag in twee sets te sterk voor de veel lager geklasseerde Rus Teymuraz Gabashvili: 6-4, 7-6 (1). Kohlschreiber had met twee keer 6-3 weinig moeite met Denis Gremelmayr, die Robin Haase verrassend versloeg in de eerste ronde. De Duitser Philipp Petzschner verzekerde zich woensdag al van de kruisfinales door Mikhail Youzhny te kloppen.

Ook Potito Starace, de jonge Bulgaar Grigor Dimitrov, Marin Cilic en Radek Stepanek bereikten de laatste acht.


Duitse tennissers domineren in München (Foto: Novum)

Leer jezelf kennen

Wie het weet  mag het zeggen. Ik snap namelijk niet hoe deze test zo precies mijn karakter weet te omschrijven. Het zijn een 20 schijnbaar willekeurige vragen over vormen en dan geen gewoon vragen maar bizarre vragen. Zoals welke vorm gek is en welke vorm je gedachte kan lezen.

Nieuwsgierig geworden of de test jou ook zo goed omschrijft dan rest je maar één ding en dat is hier klikken.

FOK!ker betrokken bij bizar ongeluk

Het had weinig gescheeld of FOK!ker Maikuuul was er niet meer geweest. Tijdens een autorit op de snelweg scheurde een van de achterbanden spontaan van zijn auto af.

Maikuuul was afgelopen zondag onderweg om elders te gaan snowboarden. "We reden 120 op de snelweg, opeens begon het stuur redelijk te trillen", vertelt de geschrokken FOK!ker. "Daarna roken we rubber, vervolgens hoorden we een kleine knal. Gelukkig raakte vriendin niet in paniek en we weken uit naar de vluchtstrook. Toen zijn we maar de band gaan halen aan de zijkant van de weg."

De bewuste auto is een Opel Corsa van zo'n drie jaar oud. "De bandenspanning in alle drie de banden was rond de 2 bar, dus die wat kapot was zal wel lager of hetzelfde hebben gehad. Ik denk aan een productiefout, want er zat geen scheur in het midden van de band zelf, dus stel een schroef was erdoor geboord dan had je dat wel gezien."

Heel het KLB-forum reageert geschokt op de 'hendig sjieke slip' van Maikuuul. Gelukkig kan hij het nog navertellen. "Echt geluk dat die auto voorwiel aangedreven was, anders waren we flink over de weg gaan tollen (waar het redelijk druk was). Gelukkig reed er op het moment dat de band klapte niemand naast ons waardoor we snel op de vluchtstrook konden. Na een snelle reparatie van een niet nader te noemen persoon (niet ik) konden we gaan genieten van een ijsje in Epen, want we waren te laat om te gaan snowboarden.

Autoband
Het restant van de band om de velg

Maikuuul
Maikuuul met de andere helft van de band
Meer foto's zijn hier te zien

Seedorf geridderd in Rome

Clarence Seedorf is vandaag in het bijzijn van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De 35-jarige middenvelder kreeg de Koninklijke onderscheiding van de Nederlandse ambassadeur in Rome, Alphonsus Stoelinga.

"Seedorf is zowel op het veld als daarbuiten een leider. Een voorbeeld voor velen, die zich altijd als een gentlemen gedraagt", sprak Berlusconi lovende woorden over Seedorf.

Seedorf is, behalve voor zijn sportieve carrière, ook onderscheiden voor zijn maatschappelijke betrokkenheid. Hij bouwde onder meer een stadion in Suriname en richtte de stichting Champions for Children op. Die stichting werkt aan projecten in onder meer Brazilië en Suriname.


Seedorf geridderd in Rome (Foto: Novum)

Fenomenale wereldtitel voor kunstrijder Chan

Patrick Chan heeft in Moskou op fenomenale wijze de wereldtitel kunstrijden in de wacht gesleept. De 20-jarige Canadees behaalde gisteren een wereldrecord op de korte kür (93,02 punten) en herhaalde dat een dag later op de vrije kür. Het totaal van beide oefeningen leidt uiteraard tot een nieuwe topscore (280,98). Het oude record stond op 264,41 punten.

De Japanner Takahiko Kozuka pakte zilver met een puntentotaal van 258,41. Artur Gachinski, een pas 17-jarige Rus, debuteerde voor eigen publiek op een mondiaal toernooi en ging met het brons aan de haal. Titelverdediger Daisuke Takahashi stelde teleur en eindigde als vijfde.

Het toernooi zou aanvankelijk in maart in Tokyo worden georganiseerd. Door de zware aardbeving, tsunami en daaropvolgende nucleaire crisis werd het evenement uitgesteld en verplaatst naar de Russische hoofdstad.

Verrassende halve finales in Estoril

Kristina Barrois heeft voor een verrassing gezorgd in het tennistoernooi van Estoril. De Duitse nummer 71 van de wereld was met 6-4, 6-2 te sterk voor de als eerste geplaatste Alisa Kleybanova. Anabel Medina Garrigues bereikte de laatste vier met een knappe 6-3, 7-5 zege op nummer drie van de plaatsinglijst Klara Zakopalova.

Barrois neemt het in de volgende partij op tegen Johanna Larsson. De Zweedse won met 6-2, 7-5 van Alla Kudryavtseva uit Rusland. Medina Garrigues mag proberen de finale te bereiken tegen Monica Niculescu. De Roemeense was donderdag met 5-7, 6-4, 6-2 te sterk voor Jarmila Gojdosova uit Australië.

UEFA begint onderzoek naar gedrag Mourinho

De UEFA is een onderzoek begonnen naar de uitlatingen van José Mourinho. De trainer van Real Madrid suggereerde na de 2-0 nederlaag van zijn ploeg tegen Barcelona dat de Catalanen door de Europese voetbalbond worden gesteund. De bond neemt ook het wegsturen van Mourinho naar de tribunes onder de loep.

Scheidsrechter Wolfgang Stark uit Duitsland toonde ook Real-speler Pepe en reservedoelman Jose Pinto van Barça de rode kaart. Die incidenten worden ook door de UEFA onderzocht. Vertegenwoordigers van beide clubs worden op vrijdag 6 mei verhoord. Drie dagen eerder vindt in Barcelona de return van de halve finale van de Champions League plaats.

Real Madrid toont op de eigen website nogmaals de woede over de rode kaart van Pepe. Door videobeelden van de overtreding op Dani Alves probeert de 'Koninklijke' de onschuld van de Portugees te bewijzen. Ook beelden van vermeende aanstellerij van Barcelona worden ter ondersteuning getoond.

Zelfs de twitterpagina van Rio Ferdinand van Manchester United wordt aangehaald. De Engelse verdediger gaf kort na de rode kaart zijn mening. "Wie mij ooit weer het veld in ziet rennen nadat ik er op een brancard vanaf ben gedragen, krijgt bij deze toestemming om mij met een tweebenige tackle te raken."

Leraar loopt piemelnaakt door basisschool

Een 31-jarige leraar op een basisschool heeft vrijdag een opmerkelijke daad gedaan nadat hij zojuist de zak had gekregen. De beste man kleedde zich helemaal uit en liep in adamskostuum door de school in Morrow.

Harlan Porter werd onlangs verteld dat er geen toekomst meer voor hem was weggelegd op B.C. Haynie Elementary School. Vrijdagmiddag, de kinderen waren net naar huis, besloot hij zijn onvrede over zijn ontslag te uiten.

Piemelnaakt liep hij door de school, totdat hij door een inmiddels ex-collega in zijn nekvel werd gegrepen. Porter is opgepakt door de politie en wordt aangeklaagd wegens potloodventen. Hij heeft nog mazzel gehad dat hij pas na schooltijd door de school liep, anders zou hem ook nog kindermisbruik ten laste worden gelegd, zo verzekert de politie.

Nederland klaar voor groei game-industrie

Online gamen en mobiel gamen gaan een grote groei doormaken. Ten opzichte van vorig jaar groeit de Nederlandse game-industrie in 2012 met 42 miljoen naar 668 miljoen euro. De markt voor games in de winkel zal juist afnemen. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte dat donderdag gepresenteerd is tijdens Festival of Games in Utrecht.

Voor 2013 stelt het onderzoek dat de markt groeit naar 805 miljoen euro. De komst van nieuwe spelcomputers zou deze groei moeten stuwen. "Online gamen en spelletjes op mobiele apparaten zitten in de groei. Toegankelijke technieken als HTML5 dragen daar sterk aan bij", zegt Scott Johnston van Spil Games.

Deloitte stelt dat de Nederlandse game-industrie wordt gedragen door de internetpenetratie in huishoudens, educatie en vaardige werknemers. De groei die de industrie doormaakt in de komende jaren wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de overheid, die belastingkorting biedt.

Pauw bondscoach Russische voetbalsters

Vera Pauw is door de Russische voetbalbond aangesteld als bondscoach van het nationale vrouwenteam. De 48-jarige Nederlandse was sinds vorig jaar al technisch directeur van de vrouwentak in Rusland. Eerder had ze onder meer de Nederlandse vrouwen onder haar hoede.

Oranje plaatste zich in 2009 onder Pauw voor het eerst in de geschiedenis voor een groot eindtoernooi. Op het EK werd twee jaar terug direct de halve finale bereikt. Pauw had daarvoor diverse functies bij de KNVB en was ook even bondscoach van de Schotse vrouwen. In 2005 was ze de eerste Nederlandse vrouw die het diploma coach betaald voetbal haalde.


Pauw bondscoach Russische voetbalsters (Foto: Novum)

Dagzege Cunego in Romandië

De tweede etappe in de Ronde van Romandië is gewonnen door Damiano Cunego. Na 171,8 kilometer koersen, met start en finish in Romont, was hij de beste in de afsluitende sprint bergop. Pavel Broett behield de leiderstrui.

Christophe Kern ging er halverwege de etappe, in de afdaling van de Esmonts, alleen vandoor. Maxime Bouet kon zich bij hem voegen, maar 18 kilometer voor de finish werd het tweetal teruggepakt. Vervolgens probeerde verschillende renners weg te komen maar niemand had succes. Op de laatste steile meters was Cunego oppermachtig. Cadel Evans werd tweede en Aleksandr Vinokourov kwam als de nummer drie over de finish.

Dagzege S. Schumacher in Asturië

De eerste etappe in de Ronde van Asturië is gewonnen door Stefan Schumacher. De Duitser van Miche versloeg na 162,2 kilometer koersen, van Oviedo naar Gijón, zijn ploeggenoot Tino Zaballa in de massasprint.

Voor Schumacher is het zijn eerste overwinning sinds hij vorig jaar september in het peloton terugkeerde. De Duitser stond twee jaar aan de kant omdat hij was geschorst vanwege het gebruik van cera.

Enkele updates voor McLaren in Turkije

McLaren is dit jaar het team dat zich sinds de wintertests het meest verbeterd heeft. Het team uit Woking zal om deze status te handhaven oook naar de Grand Prix van Turkije enkele updates meebrengen, al zullen deze minder significant zijn als voor China toen er onder meer een nieuwe vloer en achterzijde van de auto ingezet werd.

"We zullen deze race enkele kleine modificaties meenemen, waaronder wat aërodynamische verfijningen, en die testen we op vrijdag. Onze ontwikkelingssnelheid kan ons het kampioenschap brengen en we willen dat de upgrades in Turkije het nodige brengen voor onze coureurs," zei teambaas Martin Whitmarsh.

Vorig seizoen won Lewis Hamilton de race voor Jenson Button nadat beide rijders halverwege de wedstrijd tegen elkaar hadden gestreden om de zege. Deze had eigenlijk naar Mark Webber moeten gaan, maar de Australische Red Bull-rijder werd toen slechts derde nadat teamgenoot Sebastian Vettel een inhaalpoging op hem waagde en beide rijders elkaar raakten.

Duitse actrice wordt vijand Superman

Antje Traue speelt de slechterik tegenover Superman in de film Man of Steel. De Duitse actrice heeft de rol van Faora, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Faora is net als Superman, gespeeld door de Brit Henry Cavill, afkomstig van de planeet Krypton. In sommige varianten op het Superman-verhaal is ze de vrouw van Generaal Zod. Die rol wordt in Man of Steel gespeeld door Michael Shannon, bekend van de tv-serie Boardwalk Empire.

De 30-jarige Duitse is in Hollywood doorgebroken met haar rol in de sciencefictionthriller Pandorum uit 2009. Traue krijgt steeds meer voet aan de grond in Hollywood. Zo heeft ze net de film 5 Days of August afgerond met Val Kilmer, Andy Garcia en Heather Graham in de hoofdrollen.

In Man of Steel zijn ook Diane Lane en Kevin Costner te zien als de pleegouders van Clark Kent, het alter ego van Superman. Amy Adams speelt de journalist Lois Lane, collega en vriendin van Kent. Man of Steel wordt deze zomer opgenomen onder regie van Zack Snyder en gaat volgend jaar december in de bioscopen draaien.

'Bon Jovi-gitarist wil de fles laten staan'

Richie Sambora heeft genoeg van zijn beschonken dagen. De Bon Jovi-gitarist wil van zijn drankprobleem af en heeft daarom besloten zich op te laten nemen in een afkickkliniek.

De 51-jarige rocker nam woensdag de beslissing, maar heeft vooralsnog geen daad bij het woord gevoegd, zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Sambora zou van plan zijn zich zo snel mogelijk aan te melden, misschien nog voor vrijdag.

Sambora heeft al jaren last van alcoholproblemen. De gitarist liet zich in 2007 tweemaal opnemen om nuchter te worden. Het jaar daarop werd hij dronken achter het stuur betrapt, terwijl zijn dochter bij hem in de auto zat.


Deze keer gaat het echt lukken (Foto: Novum)

Nieuwe Dragon Age 2-DLC

Bioware heeft drie nieuwe Dragon Age 2-DLC packs uitgebracht, welke alledrie items toevoegen voor de drie verschillende klasses. Hoewel de items class-specific zijn kunnen ook de metgezellen van de speler deze items gebruiken. Voor het spel, dat twee maanden terug is uitgebracht, is nu voor het eerst post-release DLC verkrijgbaar. 

Het is nog niet bekendgemaakt wat voor items er in de verschillende pakketten voorkomen, maar de achtergrond van deze sets is wel bekendgemaakt.

Mage: het verhaal van de Hawke-familie begon met de verboden liefde van een voortvluchtige mage die school voor de chantry en een edelvrouw die haar bezittingen achterliet voor de man van wie ze hield. De items die Malcolm en Leandra Hawke tijdens hun avonturen hebben gevonden, zijn nagelaten aan hun kinderen. Zet de familienaam voort en schrijf je eigen hoofdstuk in het verhaal van de Hawke-familie.

Rogue: dit pack biedt de verhalen van de grootste dieven in de wereld van Dragon Age. Vergroot hun nalatenschap, of geniet ervan dat jij nu hun moeilijk verkregen items hebt.

Warrior: oorspronkelijk komt deze verzameling bij een Orlesian-chevalier vandaan die dertien keer in zijn hart was gestoken. Zijn bezittingen waren van hem gestolen na zijn dood en sindsdien is iedereen die een deel van deze bezittingen heeft geclaimd een gruwelijke en voortijdige dood gestorven. Durf jij de wraak van een in koele bloede vermoorde man te riskeren?

Elk DLC-pakket is beschikbaar voor 240 BioWare of MS punten, of gecombineerd voor 400 voor PC en Xbox 360. PlayStation 3-spelers moeten nog even op de DLC wachten om begrijpelijke redenen.

Rosberg geeft DTM-demonstratie in Hockenheim

Mercedes Grand Prix-coureur Nico Rosberg zal komend weekend op de Hockenheimring in actie komen bij de eerste race van het DTM-seizoen 2011. De Formule 1-rijder zal niet gaan deelnemen aan de wedstrijd zelf, maar zal wel met een Mercedes C-klasse enkele ronden gaan rijden. Vorig jaar kwam de Duitser bij een Mercedes-feest niet verder dan een paar meter.

"Voor een coureur is het belangrijk om verschillende auto’s uit te proberen. Je leert er altijd iets van. De AMG Mercedes C-klasse heeft dan wel een dak, maar het is een serieuze raceauto. Ik zal hem met respect behandelen, maar ben ook benieuwd wat ik er mee kan doen en hoe het zich verhoudt met het rijden in een Formule 1-auto. Het is bovendien leuk om weer op Hockenheim te zijn. Daar liggen mijn wortels en ik kom er veel oude bekenden tegen," zei Rosberg.

Super Mario-kloon in App Store

De kwaadaardige Bowler heeft de broer van Monino ontvoerd en het is aan jou om hem te redden! Monino is een Super Mario-kloon die op dit moment beschikbaar is in de App Store voor iPhone en neemt het klonen wel heel letterlijk, de game gebruikt Super Mario-graphics en past enkel de beeldverhoudingen aan.

Het is niet bekend hoe lang Monino nog in de App Store staat, Nintendo zal waarschijnlijk stappen ondernemen om de game te verbannen.

Monino

 

The Offspring op Lowlands

The Offspring geeft deze zomer een optreden op Lowlands. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt op haar website. Het jaarlijkse openluchtfestival was binnen een paar uur na de start van de kaartverkoop in november al uitverkocht.

Ook Tim Knol, Ricky Koole en Within Temptation geven een optreden in augustus. Net als Happy Camper, Jungle by Night en Aphex Twin.

Eerder werd al de komst van onder anderen de Jeugd van Tegenwoordig, Skunk Anansie en Arctic Monkeys bevestigd. Naast muziek biedt het festival ook literatuur, theater, dans en comedy. Lowlands vindt plaats op 19, 20 en 21 augustus in Biddinghuizen.


The Offspring op Lowlands (Foto: Novum)

Heerenveen gaat toch door met vrouwenvoetbal

Sc Heerenveen gaat volgend seizoen toch door met vrouwenvoetbal. De Friese club kreeg door een verlenging van de inschrijvingstermijn alsnog de financiën op orde. Eerder besloot Heerenveen te stoppen omdat de vrouwentak niet kostendekkend kon worden georganiseerd.

Onder dreiging dat er te weinig teams voor een volwaardige competitie zouden resteren besloot de KNVB om Heerenveen meer tijd te geven. De Friezen kregen met een speciale sponsorgroep vervolgens het geld bijeen. Samen met de sponsors werkt Heerenveen aan een actieplan om het vrouwenvoetbal de komende tijd commercieel verder te ontwikkelen.

De vrouwen van Heerenveen spelen 21 mei de bekerfinale tegen landskampioen AZ.

Man rijdt 27 jaar zonder rijbewijs

Een 67-jarige man uit Haarlem is woensdagmiddag aangehouden, omdat zijn rijbewijs al 27 jaar verlopen is. Nadat de man was aangehouden bleek zijn rijbewijs vanaf 1984 niet meer verlengd te zijn. Dat meldt de politie.

Tijdens een surveillance zagen agenten de man aarzelend rijden op de A200 in Halfweg. De agenten besloten de man te controleren. Daarbij bleek dat de man geen rijbewijs kon laten zien. De man is aangehouden en verhoord op het bureau. Met een bekeuring op zak is de man weer vrijgelaten.

Glee-ster Lynch speelt non in Three Stooges

Jane Lynch speelt de rol van moeder overste in de komedie The Three Stooges. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De film wordt geregisseerd door de broers Peter en Bobby Farrelly.

Lynch is vooral bekend van haar rol als Sue Sylvester in de muzikale tv-serie Glee. De blonde actrice speelt in de slapstick de moeder overste van het weeshuis, waar de drie onhandige broers opgroeien.

De Farrelly-broers wilden eigenlijk Cher voor de rol, maar hebben om onbekende redenen voor Lynch gekozen. De drie Stooges worden gepeeld door Chris Diamantopoulos, Will Sasso en Sean Hayes, beter bekend als Jack uit Will & Grace. Volgens het tijdschrift Entertainment Weekly is ook Larry David, bekend van de serie Curb Your Enthusiasm, in onderhandelingen over een rol in de film.

The Three Stooges is gebaseerd op de gelijknamige slapstickserie uit de jaren dertig, veertig en vijftig. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Jane Lynch (Foto: Novum)

'Maximale inzet' NS op Koninginnedag

De Nederlandse Spoorwegen zet zaterdag tijdens Koninginnedag extra materieel en personeel in. Op stations en in treinen is tussen vrijdag 19.00 uur en zondag 7.00 uur geen alcohol toegestaan.

Op sommige trajecten rijden de treinen tijdens Koninginnedag en -nacht vaker en op andere tijden dan normaal. De NS adviseert reizigers om vooraf een treinkaartje of e-ticket te kopen.

Voor reizigers naar Amsterdam geven NS, de gemeente en het GVB een folder uit met een stadsplattegrond en informatie over allerlei activiteiten. Deze folder, waarin ook informatie staat over de terugreis, is te downloaden op ns.nl.

Niet iedereen moet naar Amsterdam Centraal komen, adviseert de NS. Reizigers uit de richting Utrecht, Arnhem en Eindhoven die naar de binnenstad willen, wordt geadviseerd om naar Amsterdam Amstel te reizen. Vanaf daar kunnen ze op vertoon van een NS-vervoersbewijs gratis verder reizen met de metro. Bezoekers van het Museumplein en het Vondelpark kunnen het beste via station Zuid reizen.

Mensen uit Haarlem en Noord-Holland-Noord wordt aangeraden uit te stappen op Station Sloterdijk en vanaf daar op vertoon van een geldig NS-vervoersbewijs gratis met de metro door te reizen.

Vrijdag worden ook voor de 'koninginnenach' in Den Haag, de vrijmarkt in Utrecht en feestvierders in Brabant extra treinen ingezet.

Vorig jaar zorgden dronken mensen voor veel overlast door aan de noodrem te trekken en op of rond het spoor te lopen. Overtreders zullen dit jaar extra hard worden hard aangepakt door de politie en moeten direct 200 euro afrekenen.

Kamp blijft bij verbod op Roemenen

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) houdt vast aan zijn plan om in principe geen werkvergunningen meer te geven voor Roemeense en Bulgaarse werknemers in de tuinbouw. Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Kamer heeft bezwaren tegen het feit dat de regels tijdens het seizoen worden veranderd. Aardbeientelers zeggen in de problemen te komen, doordat de aardbeienpluk nu zou moeten beginnen.

Volgens Kamp worden de regels niet veranderd, maar alleen strenger nageleefd. Dat houdt in dat Roemenen en Bulgaren alleen mogen worden ingehuurd als er echt niemand anders te vinden is. Kamp zei niet te geloven dat dat het geval is. Mensen uit de andere 25 EU-landen mogen gewoon in dienst worden genomen. Vanaf 2014 mogen Bulgaren en Roemenen overigens ook in Nederland zonder vergunning werken.

Kamp wil dat Nederlanders met een uitkering aan de slag gaan in de tuinbouw. Mensen die dat weigeren, krijgen geen uitkering meer, zei hij. Gemeenten en het UWV worden op de 'kortst mogelijke termijn' ingelicht dat dit het beleid is. De minister gaat tuinders intensiever helpen om om zich aan de algemeen geldende regels te houden bij het vinden van personeel.

De Tweede Kamer stemt donderdagavond laat over de kwestie.

Politie schiet op auto met kind

De politie heeft donderdagmiddag in het Limburgse dorp Asenray een schot gelost op een automobilist die een agent had aangereden. In de auto bleek ook een kind te zitten. De bestuurder wist te ontkomen. De agent raakte niet gewond, meldt de politie.

De bestuurder probeerde donderdagmiddag op de Bredeweg in Roermond te ontkomen aan een controle. Hij reed met hoge snelheid weg, waarna een politiewagen de achtervolging inzette. De automobilist reed volgens de politie tijdens zijn vlucht onder meer op rotondes tegen het verkeer in. Door werk aan de weg reed de man zich op de Maalbroek in het dorp Asenray vast.

Op het moment dat de agenten uitstapten, reed de man op een van hen in. Hierbij loste de politie een schot. De agenten zagen toen dat er ook een kind in de auto zat. De bestuurder wist vervolgens met zijn wagen te ontkomen richting de Duitse grens.

Franse ijshockeyers boekten verkeerde vlucht

Het Franse ijshockeyteam heeft een behoorlijke blunder gemaakt in aanloop naar het WK in Slowakije. De Fransen boekten een verkeerde vlucht en landden in de Poolse stad Krakau. Het ijshockeyteam moest daarna een busreis van driehonderd kilometer overbruggen om in het Slowaakse Kosice te arriveren.

De Franse ijshockeybond geeft toe dat er een fout is gemaakt. Door de blunder arriveerden de ijshockeyers woensdagavond pas in Slowakije. Vanmorgen stond voor de Fransen alweer een training op het programma.

Het WK in Slowakije bestaat uit zestien deelnemers, die verdeeld zijn over vier groepen. Frankrijk is ingedeeld in groep B en neemt het op tegen Canada, Zwitserland en Wit-Rusland. Het wereldkampioenschap begint vrijdag en duurt nog tot en met 15 mei.

Afzender giftige bonbons aangehouden

Een 43-jarige vrouw uit Veghel is donderdagmiddag aangehouden, omdat ze ervan wordt verdacht drie doosjes met giftige bonbons verstuurd te hebben naar verschillende adressen. Dat meldt de politie.

De politie kwam de vrouw op het spoor na een tip. Bij een daaropvolgende huiszoeking werden dezelfde korrels aangetroffen als die in de bonbons waren gestopt. Vermoedelijk gaat het om rattengif.

Begin april ontving een arts uit Uden als eerst een doosje met de giftige bonbons. De arts herkende de naam op het kaartje niet en bracht de bonbons naar de politie, omdat hij het niet vertrouwde. Donderdag werd bekend dat er ook pakketjes waren bezorgd bij gezinnen in Veghel en Roermond.

De verdachte is een bekende van alle ontvangers, maar de politie wil nog niets zeggen over een eventueel verband.

Alle onderzochte hbo-opleidingen ondermaats

Niet alleen hbo-opleidingen van Inholland voldoen niet aan de wet, het probleem blijkt breder. Dat blijkt uit een rapport dat de Inspectie van het Onderwijs donderdag naar buiten bracht. Alle vijftien onderzochte opleidingen, op tien verschillende hogescholen, krijgen het oordeel 'zeer zwak' tot in het gunstigste geval 'voor verbetering vatbaar'.

De inspectie keek naar alternatieve afstudeertrajecten en de bewaking van het eindniveau in het hoger onderwijs. Naast de vier 'zeer zwakke' opleidingen van Inholland bleek ook het niveau van verschillende andere hbo-opleidingen 'zorgelijk'. Het gaat om de opleiding journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle, de opleiding werktuigbouwkunde aan de HAN-hogeschool, het Instituut voor Communicatie & Media aan de Hanze-hogeschool en de opleiding communicatie aan de Hogeschool Leiden.

Bij drie samenwerkende communicatieopleidingen aan de Hanzehogeschool was er volgens de onderwijsinspectie sprake van een alternatief afstudeertraject dat aanzienlijke tekortkomingen vertoont. Aan de Hogeschool Leiden was er een alternatief toetstraject voor een specifieke groep communicatiestudenten dat niet volledig reglementair werkte. Bij de HAN-hogeschool waren er problemen met de uitvoering van toetsen bij de opleiding werktuigbouwkunde. Bij de opleiding journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle was sprake van een alternatief afstudeertraject met tekortkomingen en van een alternatief toetstraject dat niet goed uitgevoerd werd.

Ook de opleidingen die als 'voor verbetering vatbaar' worden omschreven, voldeden op verscheidene aspecten niet of niet volledig aan de wet. Het ging om bepaalde opleidingen aan de Christelijke Agrarische Hogeschool, de Christelijke Hogeschool Ede, de Christelijke Hogeschool Windesheim, de Haagse Hogeschool, Inholland, de Hogeschool Rotterdam en de Hogeschool Utrecht. Er zijn volgens de inspectie geen indicaties dat het eindniveau bij deze instellingen in het geding is geweest.

Alle onderzochte hbo-opleidingen ondermaats
Alle onderzochte hbo-opleidingen ondermaats (Foto: ANP)

Alberto Stegeman vrijgesproken in Schiphol-zaak

Alberto Stegeman hoeft geen boete te betalen voor het binnendringen van een bedrijventerrein bij Schiphol en valsheid in geschrifte. Het gerechtshof in Amsterdam sprak de undercoverjournalist van SBS donderdag vrij. De rechtbank in Haarlem had hem vorig jaar nog een boete van in totaal 1740 euro opgelegd.

Stegemans programma Undercover in Nederland besteedde in december 2008 en januari 2009 aandacht aan de beveiliging op Schiphol-Oost, waarbij hij met een collega verboden terrein binnendrong met een nagemaakte KLM-toegangspas. Het bleek kinderlijk eenvoudig om op het terrein te komen.

Het hof vindt het aantonen van het veiligheidsrisico een maatschappelijk belang dat opwoog tegen de valsheid in geschrifte en het zich op verboden terrein bevinden. Het neppasje was nagemaakt van een KLM-medewerker die daar zelf mee had ingestemd, zodat Stegeman niet onzorgvuldig heeft gehandeld.

Stegeman wordt wel veroordeeld tot een boete van vijfhonderd euro omdat hij de nagemaakte toegangspas na de uitzending nog steeds in zijn bezit had. Dan geldt de extra bescherming voor journalisten niet meer, bepaalde het hof.

Alberto Stegeman is 'zeer verheugd'. "Dit is een overwinning voor de journalistiek. Er was geen ander middel om het lek in de beveiliging van Schiphol aan te tonen. Het maatschappelijk belang in deze was simpelweg te groot. Na 2 jaar strijd heeft het recht gezegevierd."

Volgens het hof was het opvallendst in de uitzending dat op Schiphol-Oost ook het regeringsvliegtuig staat waar ook de koningin en leden van het Koninklijk Huis mee reizen. Het bleek mogelijk die hangar in te gaan en tot bij het vliegtuig te komen. De rechtbank had beide journalisten veroordeeld omdat ze de strafbare feiten zwaarder vond wegen dan de onthulling van de gebrekkige beveiliging.


Dat dit kan...(Foto: Novum)

Mannen met te grote zwaarden in Frontier Gate

tri-Ace heeft na Beyond the Labyrinth nog een aankondiging. Ditmaal is het de RPG Frontier Gate voor PlayStation Portable. De game zal zwaar leunen op multiplayer-mogelijkheden waarbij drie spelers samen ten strijde trekken tegen grote monsters. Elke speler bestuurt twee personages.

Je personage is net lid geworden van een gilde dat een nieuw ontdekte 'Frontier' gaat onderzoeken. Het verhaal dat verteld wordt hangt af van welk personage en welke partner je kiest. De game kent een turn-based gevechtssysteem en tijdens het vechten scoor je punten die je weer in kunt zetten voor speciale aanvallen.

De game kent naast een uitgebreide multiplayer ook een volledige singleplayer-mode. Beide spelen in dezelfde wereld maar het verhaal is steeds anders. In totaal zijn er vijftien verschillende partners waaruit je kunt kiezen en om het hele verhaal te zien zul je de game met alle personages moeten spelen.

Frontier Gate is op dit moment voor 80% klaar en moet later dit jaar in de Japanse winkels liggen.

Frontier

Frontier Frontier

 

Interim-trainer Oenning verlengt bij HSV

Michael Oenning heeft zijn aflopende contract bij Hamburger SV met twee jaar verlengd. De 45-jarige opvolger van de in maart ontslagen Armin Veh had al een principeakkoord met de Hamburgers en tekende vandaag. Oenning was eerder hoofdverantwoordelijke bij FC Nürnberg en assistent-trainer bij Borussia Mönchengladbach.

HSV bezet momenteel de zevende plaats in de Bundesliga. De Nederlanders Joris Mathijsen, Ruud van Nistelrooy, Eljero Elia en Romeo Castelen staan onder contract bij de Noord-Duitse vereniging.

Van Nistelrooy heeft al aangegeven de club na het huidige seizoen te zullen verlaten en ook Elia twijfelt. Castelen kreeg eerder al te horen dat zijn aflopende verbintenis niet wordt verlengd. De flankspeler kwam door blessures in vijf jaar tijd slechts tot zeven basisplaatsen en acht invalbeurten in het eerste elftal. Hij scoorde daarin twee keer.

Henkjan Smits: SBS 6 melkt te veel uit

Henkjan Smits snapt wel wat er mis is gegaan met SBS 6. De zender kampt al een aardige tijd met tegenvallende kijkcijfers en verschillende programma's die floppen. Volgens Smits is de zender onzorgvuldig omgesprongen met de merken.

"Ieder programma is een merk. Dat moet je koesteren en laden. Soms was een show heel succesvol en dachten we alles te kunnen maken: de uitzendingen oprekken, het aantal afleveringen verhogen", aldus de presentator donderdag in een interview met het AD.

Dat gebeurde ook met Popstars 3, de talentenjacht waarin de 49-jarige Smits bekend staat als het strenge jurylid. "De auditieshows duurden te lang. Daardoor werden die minder spannend en ging ik ook zappen", vertelt hij. "Ik heb maar twee afleveringen uitgekeken. Is me nog nooit gebeurd bij een programma waaraan ik zelf meewerk."

Smits kijkt reikhalzend uit naar de komst van John de Mol bij SBS 6: "We zullen meer dan ooit voelen wie de eigenaar is. Dat lijkt me een verrijking."


Henkjan Smits: SBS 6 melkt te veel uit (Foto: Roy van Ingen)

'Secret Story niet wat we gehoopt hadden'

Bart Boonstra is weinig tevreden over zijn realityshow Secret Story. Het programma haalt lage kijkcijfers op NET 5, en dat is de presentator ook niet ontgaan. "Je kunt er lang of kort over lullen, maar het is niet wat we er uiteindelijk van gehoopt hadden", zegt hij donderdag op Radio 538.

Boonstra: "We hebben ons in de vingers gesneden omdat het 24/7 op UPC, Ziggo en internet te zien is. Daardoor heb je eigenlijk stiekem die dagelijkse uitzending op televisie niet meer nodig."

Er kijken soms nog geen 200.000 mensen naar Secret Story: "Ik heb geen idee wat de verwachting was, maar 189.000 is wel iets te weinig. Op internet loopt het dan wel weer als een gek." Nederland is wel klaar met Big Brother-achtige shows, beaamt Boonstra. "Ik denk het eigenlijk wel", besluit de presentator.


Presentator Bart Boonstra: "Secret Story niet wat we gehoopt hadden" (Foto: FOK!)

Diana Ross klaar voor voogdij Jackson-kinderen

Diana Ross staat klaar om de voogdij van de kinderen van Michael Jackson op zich te nemen als dat moet. "Ze is er onmiddellijk klaar voor als daar een reden toe is", zegt een bekende van de zangeres.

Jacksons moeder Katherine is momenteel de voogd van zijn kinderen, de 14-jarige Prince Michael, de 13-jarige Paris en de 9-jarige Blanket. Katherine wordt begin volgende maand 81 jaar oud en wordt al verzorgd door een bij haar inwonende verpleger, schrijft de Amerikaanse website Radar Online.

Ross moet nu dus serieus rekening gaan houden met het voogdijschap, iets wat de King of Pop vastlegde in zijn testament. "Michael vertrouwde behalve zijn moeder niemand van de familie genoeg om de zorg over zijn kinderen te geven", zegt een bron. "Michael hield van Diana en heeft haar om die specifieke reden gekozen."

De 67-jarige soulzangeres Ross heeft zelf al vijf volwassen kinderen.


Diana is er klaar voor (Foto: Novum)

Nederlanders gamen steeds meer

Uit het Nationaal Gaming Onderzoek 2011 blijkt dat wij Nederlanders steeds vaker en meer tijd besteden aan het spelen van videogames. De gemiddelde tijd is de afgelopen twee jaar met 70 procent gestegen van 2.9 uur in de week naar 4.5 uur in de week.

De sterke stijging is vooral te danken aan de groei van games op smartphones, tablets en sociale netwerken. Deze vormen van het spelen van games zijn verantwoordelijk voor een kwart van de totale gametijd in Nederland.

Het totaal aantal 'gamers' is de afgelopen jaren wel ongeveer gelijk gebleven: zo'n 8.5 miljoen Nederlanders speelt wel eens een spelletje. Het lijkt er overigens op dat steeds minder mensen bereid zijn om te betalen voor hun videogames. Nog maar vier op de tien mensen heeft er geld voor over. Dit komt volgens het onderzoek vooral door het grote aanbod van gratis games op smartphones en internet.

Netwerken makkelijk doelwit voor hackers

De recente aanvallen op online netwerken wijzen er duidelijk op dat hackers in grotere mate sociale en vergelijkbare netwerken aanvallen. Dit komt omdat deze netwerken relatief lage beveiliging hebben in vergelijking met banken en online retailers. Dat beweert databeveiligingsexpert en Open University-docent Blaine Price.

Price vertelde aan de BBC dat netwerken als Sony’s PSN beveiliging moeten inruilen voor gebruiksvriendelijkheid.

"Any lock can be picked,”  volgens Price, die doorgaat: "There's always a trade off in security between usability - being able to get at what you want, and making it secure. Your online banking site is much more sophisticated, making it a more strenuous process for users to get their details, but is more secure because of it.”

"A bank would usually use two-factor authentication, where you've not just got a password. It would be a real pain if every time you want to start up a game you had to scan your thumb, type in 15 digits and pull out a card reader. Any time you're just using a user ID and password, it's going to be a risk," volgens Price.

Een senior beveiligingsonderzoeken bij Kaspersky Labs, David Emm, komt met een eeuwenoud advies – gebruik niet dezelfde wachtwoorden voor al je site- en netwerkaccounts. "The weakest link is always the individual," volgens Emm. "Clearly, trying to undermine a bank's security is a lot of effort. Whereas if you go after an individual, it's not going to be noticed, it's going to be easier to do."

Nadat bekend werd gemaakt dat PSN gehackt was, werden de details omtremt de gestolen gegevens steeds ernstiger. De namen van klanten, geboortedatums, adressen en, zoals Sony vreest, de financiële gegevens van klanten waren gestolen.

Er is een discussie op gang gebracht over in hoeverre klanten informatie vrij moeten geven om veilig gebruik te kunnen maken van een service en in hoeverre een bedrijf informatie mag opvragen voor marketing-doeleinden. Aan de voorgrond van dit debat is de Information Commissioner’s Office (ICO), welke onder andere de beveiligingsmaatregelen van Sony inspecteert. Momenteel wil het ook bekijken welke data het bedrijf verzamelt en waarom.

Zo vraagt deputy information commissioner van ICO,  David Smith, zich af waarom bedrijven zoveel informatie van gebruikers moeten verzamelen. "It's a very important data protection principle that you shouldn't collect excessive information or keep it longer than is necessary. The question about, for example, why an organisation asks for a specific date of birth, as opposed to an age band, is at the centre of our work," volgens Smith.

 

Squashdames naar halve finale EK

De Nederlandse squashdames zijn bij het EK in Finland doorgedrongen tot de laatste vier. Orla Noom, Vanessa Atkinson, Natalie Grinham en Milja Dorenbos boekten gisteren een 3-0 zege op Spanje en klopten Duitsland vandaag met dezelfde cijfers. De titelverdediger en het eveneens ongeslagen Ierland strijden om de zege in groep A.

Waar de Nederlandse dames gisteren nog moeite hadden in de laatste partij, ging vandaag alles van een leien dakje. De dames wonnen de drie duels zonder ook maar een game af te staan.

In poule B gaat Engeland aan de leiding voor Frankrijk. De Britse dames wonnen zowel van Italië als Schotland met 3-0. De Fransen klopten Italië eveneens met 3-0, maar staan tweede in de groep door een 2-1 zege op Schotland. Beide landen kampen later op de dag om groepswinst.

De nummers één van een groep spelen in de halve eindstrijd tegen de nummers twee van de andere groep.

Het eenzame meisje in een labyrinth

tri-Ace heeft een nieuwe game aangekondigd voor Nintendo 3DS. De game, die de naam Beyond the Labyrinth draagt, is een RPG die zich grotendeels afspeelt in een labyrinth. Het jonge meisje dat de hoofdrol speelt moet proberen hier levend uit te geraken. De grote vraag in de game is hoe en waarom?

Heel veel is er verder nog niet bekend over Beyond the Labyrinth. De game is op dit moment voor 60% klaar, maar heeft nog geen releasedatum. tri-Ace werkt nauw samen met Konami die de game gaat uitgeven in Japan.

Labyrinth

Laby Laby

Dagzege Rabbotini in Turkije

De vijfde etappe in de Ronde van Turkije is gewonnen door de Italiaan Matteo Rabbotini. Na 218 kilometer koersen, van Denizli naar Fethiye, was de renner van Farnese de sterkste in een tien man sterke kopgroep. Tom Peterson veroverde de leiderstrui.

Na twintig kilometer koersen ontsnapten Peterson, Euser, Magazzini, Pinot, Zeits, Wurf, Rabottini, Van Zandbeek, Ruiz Pinto en Jefimkin uit het peloton. Hun maximale voorsprong was ruim acht minuten. Het peloton kwam te laat in actie om de kopgroep terug te pakken en moest zich gewonnen geven.

RBC Roosendaal op rand van financiële afgrond

RBC Roosendaal houdt zo goed als zeker op te bestaan. Dat meldt algemeen directeur Jeffrey Kooistra in dagblad BN/De Stem. De Brabantse eerstedivisionist klopte gisteren bij de gemeente aan om garant te staan voor een tekort van zevenhonderdduizend euro, maar kreeg nul op het rekest.

RBC moest van de licentiecommissie van de KNVB uiterlijk vrijdag 29 april aantonen over voldoende liquide middelen te beschikken om te voldoen aan de betalingsverplichtingen van het lopende seizoen. De club wist dit al twee weken, maar wachtte tot het laatste moment met het verzoek aan de gemeente, die de club al vaker uit de brand hielp.

Wethouder Toine Theunis kreeg gisteravond voor de gemeenteraadszitting pas te horen hoe de club ervoor stond. "De brief van de KNVB ligt al twee weken bij de club en pas nu worden we geïnformeerd. De raad wordt daardoor in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd."

Kooistra had op meer tijd gerekend om de situatie op te lossen. "De voorbije maanden is hard gewerkt om 1,3 miljoen euro bijeen te krijgen. We dachten tot 30 juni de tijd te krijgen, maar de KNVB informeerde tussentijds naar de financiële stand van zaken. Toen werden we verplicht voor 29 april zeven ton aan liquide middelen aan te boren."

"Dit is het einde van het betaalde voetbal in Roosendaal. Als we punten in mindering krijgen, degraderen we en raken we onze licentie kwijt. Anders gaan we failliet."

Bang Bang Racing naar Android

Bang Bang Racing, een racegame die eerder op XBLA en PSN verscheen, komt binnenkort uit voor Android-smartphones en -tablets. Deze toestellen moeten overigens wel een op een Tegra-chip draaien, anderen zijn helaas niet krachtig genoeg om de game te draaien.

Bang Bang Racing is een topdown racegame die lijkt op het oude Micro Machines. Je bestuurt de autootjes door met je vingers de route aan te geven. De game zal volgende week te downloaden zijn uit de Android Market.

Bang Bang Racing

BBR

Vijftien jaar cel voor met bijl inhakken op ex

Een 39-jarige man uit Horst is veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar voor poging tot moord op zijn ex-vrouw en poging tot zware mishandeling van een vriendin van de vrouw. De man ging zijn ex in oktober met een bijl te lijf.

De man sloeg zijn ex vorig jaar bij het station in Zandvoort meerdere keren met een bijl op het hoofd. Ze raakte zwaargewond en heeft de aanslag naar het oordeel van de rechtbank 'als door een wonder overleefd'. Haar vriendin, die haar probeerde te beschermen, raakte gewond aan haar arm.

De man had zijn ex opgewacht en ging met haar in discussie over hun kinderen, met wie hij al jaren geen of moeizaam contact heeft. Op een gegeven moment liep de man weg om later terug te komen met een bijl.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De Mol trots op start The Voice USA

John de Mol is blij met de goede start van de Amerikaanse editie van zijn format van The Voice. De eerste aflevering van het programma trok bijna 12 miljoen mensen naar NBC en was het best bekeken programma van de avond in de commerciële doelgroep.

De Mol: "Dit is iets waar je alleen maar van kunt dromen. Het went nooit." Ook NBC is enthousiast, meldt De Mol: "Ik had woensdag een euforische baas van NBC aan de lijn die nu al spijt heeft dat het maar dertien afleveringen zijn. Misschien verandert dat."

Toch kan het nog beter, zegt de mediatycoon: "Het meest succesvolle programma nog steeds in Amerika is Idols. Dat scoort 21 tot 22 miljoen kijkers. Dus als er tien miljoen bij komen, is het helemaal fantastisch."

Advocaat Holleeder speelt crimineel in film

Advocaat Jan-Hein Kuijpers, die Willem Holleeder verdedigde, heeft een bijrol in de Nederlandse film De Bende van Oss. Hij speelt een crimineel uit de harde kern van de bende uit de Brabantse stad. "Het was geweldig uniek om mee te maken", zegt Kuijpers tegen Novum Nieuws.

Kuijpers is bevriend met Frank Lammers, die een boekhouder speelt in de film. Toen de Brabantse advocaat dat hoorde, vroeg hij hem meteen om een rolletje. "Frank belde de regisseur en binnen tien minuten was het geregeld."

In eerste instantie zou Kuijpers een figurantenrol hebben in de film, maar hij mocht van regisseur André van Duren steeds meer doen. "Ik heb zelfs een paar zinnen tekst", zegt Kuijpers, die het heel bijzonder vond de onderwereld van deze kant te zien. "Je staat ineens moorden te beramen en marechaussees dood te schieten."

Kuijpers is opgegroeid in het Brabantse Oss. Tijdens zijn rechtenstudie heeft hij een scriptie geschreven over de bende van Oss die actief was in de jaren dertig. "Het was een bikkelharde bende", vertelt hij, "In die tijd zijn er ongeveer dertig moorden gepleegd." Zelfs de marechaussee werd ingezet om de straten van Oss vrij te maken van bendeleden.

Naast Lammers zijn de Brabanders Theo Maassen, Sylvia Hoeks en Marcel Musters in de film te zien. Daan Schuurmans, Pierre Bokma en Maria Kraakman spelen ook mee. De film gaat over de jonge Johanna (Hoeks), die zich aan het criminele milieu probeert te ontworstelen. De Bende van Oss draait vanaf half oktober in de Nederlandse bioscopen.

'Voedselcrisis op komst in Libië'

Libië zal binnen twee maanden getroffen worden door een voedselcrisis, tenzij voorraden worden aangevuld en distributienetwerken hersteld worden. Dat zegt het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties donderdag.

Volgens Daly Belgasmi van het WFP maken de stijgende voedselprijzen en het gebrek aan valuta het moeilijk voor Libië om voedsel te importeren. Ook is de Libische economie hard getroffen door het vertrek van gastarbeiders die werkzaam waren in de voedselproductie.

Ga zwemmen tussen de haaien

Heb je altijd al willen duiken in de diepe zeeën, op zoek naar die ene onvindbare schat? Dat kan binnenkort in Depth. In deze game is het de bedoeling dat je kostbare schatten vindt op de bodem van de oceaan. Daarbij moet je uitkijken voor haaien die wel trek hebben in een stukje mens.

Depth kent drie soorten personages waaruit je kunt kiezen: watcher, hunter, seeker. Elk personage heeft zijn eigen sterke en zwakkere features. De seeker is bijvoorbeeld beter in het zwemmen terwijl de hunter sterker is in gevecht met een haai. Je hebt verschillende wapens tot je beschikking zoals een harpoengeweer en een mes.

Shark

Overigens kun je er ook voor kiezen om als haai te spelen, dan is het juist de bedoeling om de duikers aan te vallen en daarbij kun je al hun ledematen losrukken. Op dit moment is er één gameplay-mode bekend: Theft, waarbij het doel duidelijk is. Als duiker probeer je alle schatten te vinden en als haai probeer je dat juist te voorkomen. Hoewel de game een first-person view heeft benadrukken de makers dat het géén FPS is. Als een Rambo op de haaien afzwemmen om ze te doden is geen slim idee. Er voorzichtig voorbij proberen te zwemmen is verstandiger.

Shark Shark

Wanneer Depth klaar is, is nog niet bekend. Op dit moment is Depth alleen gepland voor een release op PC. Mochten de makers iemand kunnen vinden voor een XBLA en/of PSN-release, dan gaan ze daar naar kijken. Tot slot hebben we nog een trailer voor jullie:

Button wil carrière bij McLaren afsluiten

De Britse formule 1-coureur Jenson Button wil de rest van zijn carrière bij McLaren blijven. Dat zei de wereldkampioen van 2009 vandaag in een interview in het magazine Autosport. "Als ik bij McLaren stop met racen, ben ik klaar met de Formule 1", aldus Button.

De 31-jarige Brit heeft nog een contract tot eind volgend seizoen bij de Britse renstal. Teambaas Martin Whitmarsh gaf eerder al aan graag langer met Button verder te willen. McLaren heeft met Button en Lewis Hamilton twee Britten achter het stuur zitten. "Ik rij voor een van de beste teams ter wereld", aldus Button in Autosport. "Heel veel coureurs zouden dat ook willen. Ik geniet bij McLaren en zie geen enkele reden om naar een ander team te gaan."

Button eindigde afgelopen seizoen als vijfde in het WK. Hij reed eerder voor onder meer Williams, Honda en Brawn GP.

Docent gecompenseerd voor kortere zomervakantie

Docenten in het voortgezet onderwijs krijgen er vijf vrije dagen voor terug als de zomervakanties in het onderwijs met een week worden ingekort. Dat staat in de nieuwe cao waarover vakbonden en werkgevers donderdag een akkoord hebben bereikt.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil de duur van de zomervakantie in het voortgezet onderwijs gelijktrekken met die in het basisonderwijs. Dat zou betekenen dat leraren vanaf het schooljaar 2012-2013 zes in plaats van zeven weken vakantie hebben.

Het plan van Van Bijsterveldt was een van de voornaamste discussiepunten in de cao-onderhandelingen. Afgesproken is dat de docenten als compensatie voor het verkorten van de zomervakantie vijf vrije dagen krijgen. De school mag de dagen zelf bepalen. De leerlingen krijgen dan ook vrij.

In de cao staat verder dat leraren die zonder bevoegdheid voor de klas staan twee jaar krijgen om hun diploma te halen. De leraren en andere medewerkers in het onderwijs krijgen vanwege de nullijn geen loonsverhoging. Wel krijgt ondersteunend personeel een hogere eindejaarsuitkering.

De nieuwe cao gaat op 1 augustus in en heeft een looptijd van een jaar.

Max van der Stoel herdacht in Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft donderdag stilte in acht genomen voor Max van der Stoel. De oud-minister van Buitenlandse Zaken kreeg tijdens de herdenking niets dan lof toegezwaaid. Hij overleed zaterdag op 86-jarige leeftijd in Den Haag.

De PvdA'er, die ook minister van Staat was, zette zich zijn hele leven in voor mensenrechten en democratie en genoot internationaal veel aanzien. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet noemde hem 'vastberaden, integer en vasthoudend' en prees zijn 'onvermoeibare' inzet voor de mensenrechten. Zijn belangrijkste prestatie als parlementariër was een vernietigend rapport over de Griekse junta, dat uiteindelijk leidde tot de val van het kolonelsregime.

Premier Mark Rutte wees op het oerdegelijke, ingetogen en bescheiden en bescheiden karakter van de 'koning van de nuance. "Zijn werklust was legendarisch en ongeëvenaard."

Van der Stoel was ook ambassadeur van Nederland bij de Verenigde Naties en de eerste Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de OVSE. "De wereld was zijn thuis", zei Rutte. "Hij was een diplomatieke tienkamper, die zichzelf preventief diplomaat noemde. Een mooi en groot man, die wereldwijd heel wat brandjes heeft voorkomen en geblust. Nederland en de wereld zullen hem missen."

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) noemde Van der Stoel zondag al een 'begaafd diplomaat'. "Hij was een autoriteit die boven de partijen stond, maar altijd oog had voor de individuele mens." PvdA-leider Job Cohen prees zijn overleden partijgenoot zondag als een 'sociaaldemocraat in hart en nieren en een baken van rechtvaardigheid voor de wereld'.

Van der Stoel was ook tien jaar senator. De Eerste Kamer herdenkt hem tijdens de plenaire vergadering van 10 mei.

Houllier geadviseerd om te stoppen

Gerard Houllier, de trainer van Aston Villa, is geadviseerd om zijn taken in het voetbal voorgoed naast zich neer te leggen. Een cardioloog, die onder meer werkzaam is bij Chelsea, heeft dat de trainer geadviseerd.

Houllier is momenteel opgenomen in het ziekenhuis nadat hij klaagde over pijn in zijn borst. De 63-jarige Houllier had al eerder last van zijn hart. Destijds was hij werkzaam bij Liverpool en was hij de vijf daarop volgende maanden uitgeschakeld. "Hij heeft al één ontmoeting met magere hein gehad en nu heeft hij een serieuze waarschuwing daarbij gekregen. Ik denk dat hij moet stoppen", aldus Dr. Duncan Dymond, die werkzaam is bij Chelsea, tegenover de Guardian.

Dymond ziet het als 'zeer gevaarlijk' voor Houllier om terug te keren in zijn oude functie. "Als je eenmaal een defect hebt gehad, is de kans groter dat je het nog eens krijgt", vervolgt de cardioloog. "Een van de grootste risico's is de bloeddruk. De bloeddruk van trainers rijst de pan uit."

Faris en Wiig vechten om Cohens Dictator

Anna Faris en Kristen Wiig zijn in de race om de vrouwelijke hoofdrol te spelen in de komedie The Dictator van Sacha Baron Cohen. De Britse komiek speelt in de film een dictator uit het Midden-Oosten die voor het eerst in Amerika komt, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Anna Faris is bekend van haar rol in de Scary Movie-films. Kristen Wiig is vooral bekend van de Amerikaanse improvisatie sketchshow Saterday Night Live, maar timmert ook aan de weg als filmactrice. Zo is ze momenteel te zien in de komedie Paul. Jason Mantzoukas is in onderhandeling om de rechterhand van de dictator te spelen. Mantzoukas speelt in de tv-series Parks and Recreation en The League.

The Dictator wordt geregisseerd door Larry Charles, die eerder Borat en Brüno maakte met Cohen in de hoofdrol. De film is gebaseerd op het boek Zabibah and The King uit 2000, dat vermoedelijk door de Iraakse dictator Saddam Hoessein is geschreven. De opnames van The Dictator beginnen in mei in New York en Marokko. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Anna Faris (Foto: Novum)

Opnieuw NFL-speler neergestoken door partner

Denver Broncos-speler Jason Hunter is neergestoken, naar verluidt door zijn eigen vriendin. Zaakwaarnemer Robert Walker twitterde dat de sporter het goed maakt. Zaterdag werd voormalig Broncos-speler Brandon Marshall eveneens neergestoken door zijn vrouw. Marshall zal naar verwachting volledig herstellen.

De Broncos plaatsten een officiële verklaring op het web, waarin ze aangeven Hunter alle goeds te wensen. Uit respect voor het privéleven van de zesdejaarsprof in de NFL wilde de club niet reageren op het voorval.

Zaakwaarnemer Walker stelde de fans van de club via Twitter gerust. "Ik heb met mijn cliënt gesproken en het gaat om een zeer kleine verwonding, slechts een aantal hechtingen. Alles komt goed."

Henry keert in de zomer even terug bij Arsenal

Thierry Henry doet deze zomer met zijn club New York Red Bulls mee aan het Emirates Tournament, dat jaarlijks door Arsenal georganiseerd wordt. De Fransman keert daarmee voor even terug bij zijn oude club. Naast de Londense formatie van trainer Arsène Wenger doen ook het Argentijnse Boca Juniors en het Franse Paris Saint-Germain mee aan het toernooi, ter voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Henry speelde acht seizoenen bij Arsenal en won onder meer twee keer de landstitel met de Gunners. In de zomer van 2007 verliet hij de Londense club voor Barcelona, dat 24 miljoen euro neertelde voor de Frans international. De 33-jarige aanvaller komt sinds de zomer van 2010 uit voor het Amerikaanse New York Red Bulls.

Uitvoerend directeur van Arsenal Ivan Gazidis is blij met de komst van Henry. "Ik weet zeker dat alle Arsenal-supporters uitkijken naar de terugkeer van Thierry Henry. Hij is een legende bij Arsenal."


Henry keert in de zomer even terug bij Arsenal (Foto: Novum)

Zeldzame plantjes houden legertrucks op hun plaats

Een zeldzame varensoort houdt twaalf trucks van defensie vast op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Tweeduizend blaasvarens maken de verkoop van dit legermaterieel onmogelijk. Een woordvoerster van het ministerie van Defensie heeft donderdag een bericht daarover van RTV Utrecht bevestigd.

Twee jaar geleden stonden er driehonderd oude trucks op de parkeerplaats in Soesterberg. Onder die wagens groeiden tienduizenden beschermde blaasvarens terwijl in heel Nederland maar 750 van die varens bekend waren. Defensie wist de meeste plantjes bij instituten en botanische tuinen onder te brengen.

De laatste trucks moeten nu blijven staan omdat natuuronderzoekers willen weten waarom de plantjes op die plek wel wilden groeien. De woordvoerster gaat ervan uit dat in september duidelijk is of de verplaatste blaasvarens op andere plekken aanslaan. Op dat moment wil het ministerie in overleg ook de laatste trucks verkopen en de parkeerplaats weer gebruiken.

Ecclestone stelt besluit over GP Bahrein uit

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft het besluit over het dit jaar door laten gaan van de Grand Prix van Bahrein uitgesteld. De Brit wil de organisatie van de wedstrijd meer tijd geven om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om de race alsnog doorgang te laten vinden.

Oorspronkelijk stond de race in Bahrein op 13 maart op het programma, maar door de politieke onrust in het land is hier van af gezien. Ecclestone hield de deur open om de race later in het jaar in te plannen en wilde voor 1 mei een besluit nemen, maar stelt dit nu uit.

"We moeten afwachten in hoeverre de situatie vooruitgaat. Ik denk dat we begin juni daar een beter oordeel over kunnen vellen. Dingen kunnen in een maand tijd drastisch veranderen, dus je weet het nooit. Het kan plotseling over een maand wel weer vrede zijn daar, waardoor zij het evenement kunnen ontvangen en wij er kunnen racen," zei Ecclestone tegen Reuters.

Hoogspringer Sjöberg: misbruikt door trainer

Voormalig wereldrecordhouder hoogspringen Patrik Sjöberg heeft 12 jaar na zijn loopbaan ernstige beschuldigingen geuit richting zijn toenmalig coach en stiefvader Viljo Nousiainen.

De 46-jarige Sjöberg beweert in zijn boek 'Wat jij niet geweten hebt' dat hij seksueel misbruikt is. De door andere atleten bevestigde beweringen hebben sportminnend Zweden geschokt.

De in 1999 overleden Nousiainen gold in Zweden als een hoog aangeschreven coach en vernieuwer van de atletiek in zijn land. Sjöberg won in 1987 de wereldtitel in Rome en sprong in datzelfde jaar een wereldrecord: 2.42. In zijn boek beschrijft de atleet hoe de coach hem van zijn twaalfde tot zijn dertiende jaar 'spermatests' liet ondergaan. "Hij beweerde dat het om wetenschappelijke tests ging", zei Sjöberg voor de Zweedse tv-zender SVT.

'GVB moet risico's beter inschatten'

Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB moet veiligheidsrisico's bij de metro beter inschatten. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar aanleiding van een metro-ongeluk in Amsterdam dat begin vorig jaar plaatsvond.

Op 20 februari vorig jaar botsten bij station Wibautstraat twee metro's op elkaar. Daarbij raakten 31 mensen gewond.

Een van de twee voertuigen kwam aanrijden en moest stoppen voor een sein, maar kon niet goed remmen omdat het spoor glad was. Daardoor botste hij op een stilstaande metro die zijn weg niet kon vervolgen vanwege een brand in een metro die bij het Centraal Station stond.

Ook merkt de Onderzoeksraad op dat de Stadsregio, de opdrachtgever van het openbaar vervoer in de hoofdstad, geen veiligheidseisen stelt. De raad vindt dat het duidelijk moet worden wie verantwoordelijk is voor de veiligheid in het openbaar vervoer.

Drie nieuwe partijen dingen mee naar senaatszetel

Bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer doen drie nieuwe partijen mee. In totaal dingen op 23 mei 246 kandidaten van dertien partijen mee naar een senaatszetel, 39 meer dan in 2007. Dat heeft de Kiesraad donderdag bekendgemaakt.

Op de kandidatenlijsten staan 176 mannen en 70 vrouwen. Dat is procentueel ongeveer hetzelfde als in 2007.

De drie partijen die nu nog geen senator hebben zijn de PVV, 50PLUS en de lijst van ondernemer Ruud Koornstra. ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren, Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF), 50PLUS, en Koornstra doen niet in alle twaalf provincies mee, de grotere partijen wel.

Bij het eerste onderzoek van de kandidatenlijsten op 21 april heeft de Kiesraad een aantal 'verzuimen' geconstateerd. Die hebben de partijen niet allemaal hersteld. Zo mag Kees de Lange niet deelnemen voor 50PLUS omdat hiervoor geen instemmingsverklaringen was overhandigd. Hij staat wel op de kandidatenlijst van de OSF.

CDA, VVD en PVV, de partijen van de gedoogcoalitie, wachten de uitslag van de verkiezing met spanning af. Omdat de PVV nog geen senatoren heeft, heeft de huidige coalitie geen meerderheid in de Eerste Kamer en moeten daar nu gelegenheidscoalities worden gevormd. Hierdoor hebben sommige plannen uit het regeerakkoord onvoldoende steun. De Eerste Kamer telt 75 leden. Of CDA, PVV en VVD op 23 mei meer dan de helft van de zetels halen, is nog onduidelijk.

De Eerste Kamer worden gekozen door de leden van alle Provinciale Staten. Die zijn begin maart gekozen.


Drie nieuwe partijen dingen mee naar senaatszetel (Foto: Novum)

Aanklager KNVB seponeert zaak Bulykin

ADO Den Haag-aanvaller Dmitri Bulykin wordt niet gestraft voor zijn vermeende elleboogstoot in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. De aanklager betaald voetbal heeft het vooronderzoek naar de actie van de Rus afgerond en de zaak geseponeerd. Bulykin ontloopt daarmee een schorsing voor de resterende twee competitiewedstrijden.

De topscorer van ADO Den Haag leek in het duel met Twente een elleboogstoot uit te delen aan de Braziliaanse verdediger Douglas. De aanklager vindt echter, op basis van de beelden en verklaringen van Twente, dat er geen sprake was van een elleboogstoot.

ADO kan daardoor aanstaande zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen gewoon beschikken over de Russische aanvaller. De Hagenaars zijn nog volop in de race voor plaats vier, die direct toegang geeft tot de Europa League. ADO staat op dit moment zesde in de Eredivisie met 54 punten uit 32 competitieduels.

Jezus verschenen op sok

Nu het einde der tijden volgens sommigen met rasse schreden nadert, openbaart de Heer zich aan vele gelovigen. Uitgerekend tijdens Pasen is Jezus verschenen op een sok.

Ene James Henderson morste afgelopen weekend bleekwater op zijn sok. Het verdriet om het vernielde kledingstuk was gauw over toen de 23-jarige Amerikaan de beste man ontwaarde op de sok.

De jongeman is met enkele vrienden bezig Europa door te reizen. De verrijzenis van Jezus op de sok overkwam Henderson terwijl de vriendengroep in Engeland verbleef.

Voor foto's van de sok met Jezus, check het bronartikel.

Bieber in basketbalfilm met Mark Wahlberg

Justin Bieber wil in het drama Street Hoops spelen. Mark Wahlberg speelt ook in de film over straatbasketbal. Het tieneridool is in onderhandelingen voor een filmrol, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Bieber is gevraagd voor de rol in Street Hoops, dankzij een basketbalpartijtje dat hij speelde tijdens een wedstrijd tussen beroemdheden. Hij verraste het publiek met zijn goede spel. De 17-jarige zanger heeft eerder door laten schemeren graag te willen acteren. Hij speelde al een gastrol in de serie CSI, en was eerder dit jaar te zien in de documentaire Never Say Never over zijn leven en concerten. Bieber is ook in gesprek om in de komedie What Would Kenny Do? met Ashton Kutcher te spelen.

Wahlberg heeft ook muziek gemaakt, voordat hij doorbrak als acteur. Hij was in de jaren negentig bekend als hiphopartiest Marky Mark. Een van zijn eerste filmrollen was in The Basketball Diaries uit 1995 naast Leonardo DiCaprio. Wahlberg is momenteel nog in de bioscopen te zien met zijn film The Fighter.


Justin Bieber (Foto: Novum)

Tientallen aangiften tegen oud-directeur Hofnarretje

Enkele tientallen ouders van slachtoffers in de Amsterdamse zedenzaak doen aangifte tegen Albert Drent, de eigenaar en voormalig directeur van kinderdagverblijf het Hofnarretje. Dat laat advocaat Richard Korver donderdag weten, die de ouders bijstaat.

De ouders hebben het vermoeden dat Drent wist van het misbruik door Robert Mikelsons, hoofdverdachte in de zedenzaak. Drent heeft volgens de ouders bovendien te weinig gedaan met verontrustende signalen van hen.

Mikelsons heeft bekend ruim tachtig kinderen te hebben misbruikt, onder meer op Het Hofnarretje. Het kinderdagverblijf gaat met een nieuwe directeur verder onder de naam Vlinderheuvel.

Kamp werkt plan voor korting op AOW toch uit

Ondanks verzet van een meerderheid van de Tweede Kamer zal minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zijn plannen om de uitkering van een AOW'er die samenwoont met een volwassen kind te korten toch uitwerken.

Kritische partijen, waaronder regeringspartij CDA en gedoogpartner PVV, kunnen volgens hem altijd nog oordelen wanneer hij zijn plannen heeft uitgewerkt. Kamp legde donderdag in de Kamer uit dat hij de regels voor het bepalen van de hoogte van de AOW-uitkering 'tot een logisch samenhangend geheel' wil maken. Volgens hem is een oneerlijke situatie gegroeid door allerlei uitzonderingen die op de regels worden toegepast.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zei dat de minister zich de moeite van het uitwerken kan besparen, want zijn partij blijft tegen. Volgens hem straft Kamp kinderen en ouders voor het feit dat ze voor elkaar willen zorgen.

Dopingexpert: "Gilbert en Schlecks aan doping"

Dopingexpert Jean-Pierre de Mondenard denkt dat de wielrenners Philippe Gilbert en de broers Andy en Fränk Schleck aan de verboden middelen zitten. Met name Gilbert maakte dit voorjaar indruk door de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik - Bastenaken - Luik te winnen en in Milaan-San Remo derde te worden.

"Ik zou graag willen geloven dat het kan zonder doping, maar mijn vijftig jaar ervaring doet me twijfelen. Wat hij gepresteerd heeft, is ongelooflijk: er al staan in San Remo (waar hij derde werd, red.) en vervolgens vier koersen op rij winnen. Als je dan kijkt hoe het Sylvain Chavanel vergaan is: heel sterk in de Ronde van Vlaanderen, maar twee weken later in Luik-Bastenaken-Luik hing hij tussen zijn kader. Het zou interessant zijn om te weten of Gilbert infusen gebruikt heeft om te herstellen," meldde de Mondenard.

"Tegenwoordig kan het peloton niet meer rekenen op een vermoeden van onschuld, ze zijn allemaal verdacht. De renner - en dan gaat het natuurlijk niet alleen om Gilbert, ik heb evenveel twijfels bij de Schlecks - kan enerzijds niet bewijzen dat hij zich niet dopeert. Anderzijds kan de UCI kan niet bewijzen dat hij vals speelt, want er zijn voldoende producten op de markt die niet op te sporen zijn. Bij een inval worden er geregeld verboden producten gevonden, maar het aantal positieve gevallen blijft belachelijk laag. En het gemiddelde van de renners zakt ook al niet."

Honderden met ferry naar huwelijk William en Kate

Enkele honderden Nederlanders varen donderdagavond met de ferry naar Engeland met de hoop vrijdag in Londen een glimp op te vangen van de Britse prins William en Kate Middleton, die dan in het huwelijk treden.

Volgens rederij Stena Line zit de boot, die om 22.15 uur vanuit Hoek van Holland vertrekt, bomvol. "Een heel groot gedeelte van de passagiers vertrekt met ons naar Harwich en van daaruit met de trein naar Londen om het huwelijk bij te wonen", zegt een woordvoerder.

Honderdduizenden toeristen komen speciaal naar de stad voor het koninklijke huwelijk. Tot de bijna tweeduizend genodigden die vrijdag rond 11.00 uur bij het jawoord aanwezig mogen zijn, behoren onder anderen voetballer David Beckham en zijn vrouw Victoria, de zangers Elton John en Joss Stone en regisseur Guy Ritchie. Ook kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima wonen het huwelijk bij.

Veel doden door noodweer zuiden VS

Als gevolg van hevig noodweer in het zuiden van de Verenigde Staten zijn woensdag zeker 85 mensen om het leven gekomen. Alleen al in de staat Alabama, die het zwaarst werd getroffen, verloren 61 mensen het leven. In Mississippi vonden 11 mensen de dood; in Georgia 11 en in Tennessee viel 1 dode.

De zuidelijke staten worden al dagen achtereen geteisterd door zware stormen, onweer, tornado's en overvloedige regenval. Gouverneur Robert Bentley van Alabama heeft de federale regering om noodhulp gevraagd. President Barack Obama zei deze hulp te hebben toegezegd.

Het noodweer heeft enorm veel schade aangericht. Huizen zijn verwoest en wegen onbegaanbaar geworden. Doordat elektriciteitsmasten zijn omgewaaid of als luciferhoutjes zijn afgeknapt zitten honderdduizenden mensen in het zuiden van de VS zonder stroom.


Veel doden door noodweer zuiden VS (Foto: Novum)

Wielrenner Aerts mocht niet geopereerd worden

Wielrenner Mario Aerts heeft geen hartoperatie ondergaan. De coureur van Omega Pharma-Lotto zou woensdag onder het mes gaan voor zijn hartkloppingen, maar volgens zijn artsen was die ingreep te gevaarlijk geweest. Het is nog onduidelijk of de 36-jarige Aerts zijn wielercarrière zal voortzetten, meldt de Belgische sportzender Sporza.

Ploegdokter Jan Mathieu geeft aan dat Belg de operatie niet echt nodig had. "Die hartoperatie was van in het begin niet noodzakelijk om te blijven fietsen", benadrukt Mathieu. "Een ingreep was enkel bedoeld om zijn comfort te verhogen. Maar na onderzoek is gebleken dat een operatie te gevaarlijk zou zijn."

Aerts weet nog niet of hij stopt met wielrennen. "Ik heb hem gezegd dat hij kan blijven fietsen, zonder risico. Maar mentaal is dat een andere zaak", vervolgt Mathieu. "Hij is ook 36 intussen. Ik denk dat Mario zich de volgende dagen zal bezinnen over zijn toekomst."

DVD: Legend of the Fist

In Andrew Lau's Legend of the Fist zien we Donnie Yen als de legendarische vechter Chen Zhen. We zien hoe Zhen, na in de Eerste Wereldoorlog gevochten te hebben, terugkeert naar China om er daar achter te komen dat Japanse bezetters met harde hand over het noordelijke deel van Shanghai heersen. Zhen besluit het verzet bij te staan door een gemaskerd alter ego te creëren en de Japanners (met name de kwaadaardige generaal Chikaraishi) te bevechten.

'Kadaffi wilde McLaren sponsoren'

Het Formule 1-team van McLaren was voor dit seizoen bijna in zee gegaan met het Libische regime van kolonel Kadaffi. De Britse renstal was namelijk in onderhandeling over een sponsordeal van 28 miljoen euro, zo meldt de Daily Mail.

Het contact kwam aan het rollen door de bij McLaren onder contract staande Formule 3-coureur Alex Waters. Hij zou de partijen bijeen hebben gebracht. Zijn vader Pete onderhandelde op dat moment met het Libische regime over de levering van Supacat gepantserde voertuigen van Bath naar het Afrikaanse land. Het contact tussen het regime en McLaren zou slechts in de beginfase hebben verkeerd. Het Britse team stuurde ontwerpen van de auto op met Visit Libya om zo het toeristenbureau van Kadaffi's zoon Saif te overtuigen en nodigde hem uit om de fabriek in Woking te komen bezoeken.

"Wij zijn door Alex Waters benaderd over mogelijke sponsoring uit Libië. Dit hebben we onderzocht en inderdaad illustraties gestuurd over hoe dit er uit zou kunnen zien. Tot een ontmoeting tussen een Libische delegatie en personeel van McLaren is het echter nooit gekomen," zo meldde een woordvoerder van het Britse team.

Tales of the Abyss komt naar Amerika

In het laatste nummer van Nintendo Power, een Amerikaans gamesmagazine, staat dat Tales of the Abyss voor 3DS een release in Amerika krijgt. Eerder stond de game al op Amazon.com en het lijkt er dus steeds meer op dat de geruchten bevestigd zijn. Namco heeft officieel echter nog niets bevestigd.

Tales of the Abyss voor Nintendo 3DS is een port van de gelijknamige game op PlayStation 2 welke in 2005 verscheen in Amerika. Naast een grafische update zal er weinig veranderen aan de game. In Japan zou de game in mei uitkomen maar door omstandigheden is deze tot nader order uitgesteld. Een Europese release is ver weg op dit moment.

Abyss

Inholland biedt studenten compensatie

Hogeschool Inholland gaat studenten die een diploma hebben gekregen terwijl hun niveau ondermaats was een programma aanbieden waardoor hun papiertje toch voldoet aan hbo-niveau. Dat heeft bestuursvoorzitter Doekle Terpstra van Inholland donderdag laten weten.

Hoe het programma er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Terpstra is in gesprek met het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). "Ik heb altijd gezegd dat ik de verantwoordelijkheid zou nemen als zoiets gebeurt, dus nu moet ik boter bij de vis doen", aldus Terpstra.

In een woensdag uitgelekt rapport van de Inspectie van het Onderwijs staat dat een aanzienlijk deel van de studenten van vier opleidingen van Inholland niet aan hbo-niveau voldoet. Van de 220 onderzochte afstudeeropdrachten bleek 39 procent niet van het minimale hbo-bachelorniveau te zijn. Onder de alternatief afgestudeerden was 55 procent onvoldoende. Bij de studenten die via de gewone route afstudeerden voldeed 22 procent niet aan de eisen.

Terpstra liet direct weten ervoor garant te staan dat er geen ondermaats presterende studenten meer met een diploma de deur uit lopen.

Dieren hebben last van droogte

Veel dieren hebben last van de uitzonderlijke droogte van de afgelopen weken. Hagedissen en salamanders kunnen zich niet voortplanten, zwaluwen zoeken vergeefs naar modder voor hun nest en teken dreigen uit te drogen. Dat meldt de website natuurbericht.nl.

Amfibieën en reptielen leven in het voorjaar vooral bij plassen op de hei. Door de extreme droogte zijn veel plassen uitgedroogd, waardoor de hagedissen en salamanders zich niet voort kunnen planten.

Veel teken dreigen een dorstige dood te sterven. Het blijft nog wel oppassen voor tekenbeten, want teken die vers uit het eitje komen houden het wel een tijdje uit.

Voor vogels is er goed nieuws: er zijn veel insecten die ze kunnen eten. Sommige vogels hebben ook last van de droogte. Boerenzwaluwen hebben modder nodig voor hun nest, maar die is er nu nauwelijks.

Veel vlindersoorten doet de droogte ook goed, maar als het droge voorjaar gevolgd wordt door een warme en droge zomer ontstaat er wel een probleem. In gebieden als heide en duinen is dan erg weinig voedsel te vinden.

De oorzaak van het aanhoudend warme, zonnige en droge weer zijn constante hogedrukgebieden boven Scandinavië en in het gebied van de Noordzee. Ondanks de recente lokale buitjes is volgens het KNMI de droogte voorlopig nog niet voorbij.

Monkey Island-makers brengen adventures naar Xbox 360

Het Amerikaanse gamebedrijf Telltale Games gaat een aantal adventures ook naar de Xbox 360 brengen. Dat schrijft de gamewebsite Shacknews. Het bedrijf heeft nog niet bekendgemaakt welke spellen op de spelcomputer verschijnen.

Telltale Games staat bekend als een producent en uitgever van avonturengames voor de PC. Deze maand maakte het bekend een game te maken rond de tv-serie Law & Order: Los Angeles, terwijl een game rond de filmserie Jurassic Park werd uitgesteld.

Het is nog niet duidelijk in wat voor een vorm de Xbox 360-spellen op de markt worden gebracht. Op de PC biedt het bedrijf spellen via internet in losse hoofdstukken aan tegen een kleine prijs per aflevering. Wanneer het verhaal is afgesloten, komt het geheel op een schijfje in de winkel te liggen.

Telltale Games heeft naam gemaakt met de Sam & Max-serie. Enkele recente hits zijn het avonturenspel Tales of Monkey Island, dat vorig jaar verscheen, en een game gebaseerd op de Back to the Future-films.

Scheidsrechter Nijhuis naar WK onder 17

De Nederlandse arbiter Bas Nijhuis is door de FIFA uitgenodigd om te fluiten bij het WK onder 17 in Mexico. Het wereldkampioenschap vindt plaats van 18 juni tot en met 10 juli. Nijhuis krijgt in Mexico assistentie van Angelo Boonman en Erwin Zeinstra.

De 33-jarige Nijhuis floot in 2009 al eens op het EK onder 19. De Enschedeër, wiens vader ook arbiter was, is sinds 2007 internationaal scheidsrechter voor de FIFA. Dit weekend moet de leidsman het Eerste Divisieduel tussen FC Zwolle en FC Den Bosch fluiten.

Politie vaak in de fout met telefoongegevens

De politie overtreedt regelmatig de wet bij het opvragen van telecomgegevens, stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Uit een steekproef blijkt dat de Nationale Recherche bij negen van elf onderzochte opvragingen in de fout ging. Bij het korps Haaglanden ging het in vijf van de elf gevallen mis.

Telecomproviders moeten gegevens over klanten verplicht doorgeven aan een centrale databank. Opsporingsdiensten kunnen daar gebruik van maken bij strafrechtelijke onderzoeken.

Volgens het CBP vraagt de politie geregeld informatie op bij het zogeheten Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), zonder dat de juiste procedure wordt gevolgd. Er wordt niet duidelijk gemaakt waarom de gegevens nodig zijn. Ook wordt er opvallend vaak gebruik van gemaakt. Het aantal opvragingen steeg van 1,7 miljoen in 2007 tot ruim 2,9 miljoen in 2009.

Het ging volgens het CBP ook fout in gevallen waarbij de politie gegevens rechtstreeks bij de provider opvroeg. De gegevens werden via onbeveiligde telefoonlijnen verstuurd. Daardoor was het voor kwaadwillenden eenvoudig om gevoelige informatie in handen te krijgen.

De privacywaakhond vindt dat er maatregelen moeten worden genomen om risico's met de gevoelige gegevens tegen te gaan.

Gemeente Roosendaal steunt RBC niet

De gemeente Roosendaal weigert nog langer bij te springen bij voetbalclub RBC. Die had de lokale overheid gevraagd om 700.000 euro om de acute geldnood op te lossen, maar de gemeenteraad besloot om het verzoek niet in behandeling te nemen, zo meldde een woordvoerder van de gemeente vandaag.

RBC staat momenteel zestiende in de Jupiler League en zit net als meerdere clubs in de financiële problemen. Om het huidige seizoen uit te kunnen spelen is per direct geld nodig, te meer omdat als dit niet voor morgen geregeld is de KNVB dreigt met puntenaftrek. Mocht dit gebeuren dan dreigt degradatie naar de Topklasse en verlies van de proflicentie voor de Roosendalers.

Thailand en Cambodja eens over bestand

De strijdkrachten van Cambodja en Thailand zijn het donderdag eens geworden over een staakt-het-vuren na zeven dagen van gevechten in het grensgebied bij het hindoeïstische tempelcomplex Preah Vihear.

Dat heeft een regeringswoordvoerder in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh gezegd. Beide partijen hebben ermee ingestemd één grenspost open te houden, waarlangs gevluchte mensen naar huis kunnen terugkeren.

Thailand had eerder donderdag nog gemeld dat het extra troepen heeft gestuurd naar het gebied, waar militairen uit beide landen al een week met elkaar in gevecht zijn. De twee Aziatische buurlanden strijden al jaren om het meer dan negenhonderd jaar oude tempelcomplex. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wees het complex, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, in 1962 toe aan Cambodja. Thailand heeft zich daar echter nooit bij neergelegd. De best bereikbare ingang ligt op Thais grondgebied.

Het grensgeschil leidde de afgelopen jaren herhaaldelijk tot onderlinge schermutselingen. Vorige week vrijdag begon de jongste geweldsuitbarsting. Daarbij zijn tot dusver zeker vijftien mensen omgekomen, onder wie één burger.

Thailand en Cambodja eens over bestand
Thailand en Cambodja eens over bestand (Foto: ANP)

Gamer klaagt Sony aan vanwege PSN-situatie

Een Amerikaanse gamer heeft Sony aangeklaagd wegens het niet goed beschermen van privégegevens nadat hackers tussen 17 en 19 april het PlayStation Network wisten te kraken. Dat schrijft techwebsite CNet. Sony liet dinsdag weten dat onder andere de inloggegevens, adresgegevens en creditcardgegevens van gebruikers mogelijk op straat liggen.

Kristopher Johns uit Alabama is de eerste gamer die Sony aanklaagt. In zijn claim beschuldigt hij Sony van het onzorgvuldig omspringen met en niet goed beschermen van gevoelige data. Daarnaast is Sony volgens Johns niet snel genoeg geweest met het informeren van klanten waardoor zij te weinig tijd hebben gehad eventuele acties te ondernemen.

Sony heeft nog geen klachten binnengekregen van gamers van wie de creditcardgegevens misbruikt zijn. Het hardwarebedrijf adviseert gamers om hun post en bankafschriften nauwlettend in de gaten te houden. Het Japanse bedrijf benadrukt dat het nooit telefonisch, per e-mail of post om creditcardinformatie of inloggegevens vraagt.

Na de inbraak op het netwerk besloot Sony vorige week woensdag de stekker uit de dienst te trekken. Vervolgens startte het bedrijf een onderzoek. Doordat het PlayStation Network niet meer werkt, kunnen bepaalde spellen niet gespeeld worden.

Georgina speelt koningin in familiefilm

Georgina Verbaan en Hans Dagelet spelen in de familiefilm Swchwrm. Verbaan kruipt in de huid van de koningin. Het scenario is gebaseerd op het boek Mijn Avonturen door V. Swchwrm van Toon Tellegen uit 1998. Dat maakt distributeur A-Film donderdag bekend.

Dagelet heeft de rol van grootvader. Ook Marjan Luif, René van het Hof en John Buisman spelen in de film. De film gaat over de 9-jarige V. Swchwrm die heel graag schrijver wil worden. Hij wil niet zomaar boeken schrijven, maar Boeken Waar Mensen van Omvallen. Zo hoopt hij in de gunst van de koningin te raken. Hij heeft zijn heimelijke verlangen alleen aan zijn opa verteld.

Froukje Tan regisseert Swchwrm. Ze regisseerde eerder Jeroen van Koningsbrugge en Lotte Verbeek in het drama Links uit 2008. Het scenario van Swchwrm is geschreven door Helena van der Meulen. Eind mei beginnen de opnames van de film, die op 22 februari 2012 in de bioscoop moet komen.


Georgina Verbaan (Foto: Novum)

Olde Riekerink wil snel duidelijkheid van Ajax

Jan Olde Riekerink kan zich niet vinden in de gefaseerde invoering van de plannen van Johan Cruijff. Het hoofd jeugdopleidingen van Ajax vindt dat hij zijn functie niet naar behoren kan uitoefenen. "Zie het als een huis waarin een brand woedt. Er wordt besloten om linksboven een kamer te blussen en rechtsonder één, maar het huis zelf wordt niet geblust."

De 52-jarige Twent heeft een grote verantwoordelijkheid op jeugdcomplex De Toekomst, waar de sfeer om te snijden is. "Wat voor Ajax het meest verontrustend is: in letterlijke zin ligt de boel richting volgend seizoen stil. Er zijn open trainersposities die al ingevuld hadden moeten worden. D2, B2, A2. Dat kan toch niet gefaseerd?"

Ondanks alle commotie wil de voormalig assistent van Co Adriaanse zijn blik op de toekomst richten. "Maar zoals vanuit de club is aangegeven mag ik de contracten van mijn trainers niet verlengen. Ik kan alleen wachten op het moment dat ik die volmacht krijg. Als het beter is dat ik wordt vervangen, is dat de keus van de club. Maar ik denk dat ik redelijk op hun lijn zit en wil verder."

Tot Olde Riekerink meer duidelijkheid krijgt van de leiding, is het pappen en nathouden in de schaduw van de Arena. "Knippen en plakken en de onderlinge verhoudingen zoveel mogelijk werkbaar houden in dienst van de club. Maar bij een hoofd jeugdopleidingen verwacht je dat hij duidelijkheid kan scheppen naar mensen. Nu blijft alles in het midden."

De ledenraad van Ajax sprak zich dinsdag uit voor een gefaseerde invoering van de plannen van het technisch platform onder leiding van Cruijff. De legendarische nummer veertien, die mogelijk toetreedt tot de raad van commissarissen van de Amsterdammers, heeft zich neergelegd bij dit besluit.

'Teams gebruiken pedaal voor KERS'

Enkele Formule 1-teams lijken voor de activatie van hun Kinetic Energy Recovery System gebruik te maken van een pedaal. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport hebben vier renstallen een kickdown voor het gaspedaal gebouwd, waardoor het systeem bij een bepaalde druk geactiveerd wordt.

KERS wordt op de rechte stukken geactiveerd om extra snelheid te genereren. De coureurs rijden op deze stukken al volgas, maar moeten om het systeem te activeren extra druk op het pedaal uitoefenen. Voordeel van het systeem is dat de rijders niet alles via het stuurwiel hoeven doen.

Daarnaast zou Mercedes Grand Prix een derde pedaal in de auto hebben. Het pedaal links van het rempedaal kan door Michael Schumacher of Nico Rosberg worden gebruikt om de achtervleugel open te klappen.

ING roept gevaarlijke oranje knuffelleeuw terug

ING roept oranje knuffelleeuwen terug die aan kinderen zijn gegeven bij het openen van een spaarrekening. Een lampje in de leeuwen kan losraken, waarna kinderen zouden kunnen stikken in kleine onderdelen. Dat laat ING Nederland donderdag weten in een veiligheidswaarschuwing in de ochtendbladen.

Het probleem doet zich volgens ING alleen voor bij dertigduizend oranje leeuwen die na 15 november zijn verstrekt, zegt een woordvoerder van de bank. De vele tienduizenden knuffels van voor die datum zijn veilig. Er zijn geen incidenten met de knuffel bekend bij de bank.

Het gaat volgens de ING-zegsman om een voorzorgactie. "We proberen onze klanten zo goed mogelijk te informeren met advertenties in De Telegraaf en de Volkskrant, een bericht op onze site en een brief aan al onze klanten."

Mensen die hun leeuw inleveren krijgen ter compensatie 10 euro. Ook kunnen ze een nieuwe knuffel krijgen zodra die leverbaar is.


ING roept gevaarlijke oranje knuffelleeuw terug (Foto: Novum)

Karate Kommando's

Sommige mensen zijn zo bazend dat ze overal opduiken. Een voorbeeld van zo'n baas is Chuck Norris. Iedereen is bekend met zijn roundhouse kicks. Ook wordt hij veel gebruikt in de verschillende internet memes. Wat ik persoonlijk nog niet wist was dat er vroeger ook een tekenfilm van hem was. Bij deze de intro van die tekenfilm. Bizar hoe vaak zijn naam wordt genoemd. In de lees verder vind je de eerste aflevering van deze tekenfilmserie.

'Koffie dreigt luxeproduct te worden'

Koffie dreigt de komende jaren een luxeproduct te worden. De prijzen ervan blijven stijgen omdat inwoners van producerende landen zelf steeds meer koffie gaan drinken en oogsten tegenvallen door het veranderende klimaat.

Eind vorige week steeg de beursprijs voor 1 kilo koffie naar ruim 3 dollar, de hoogste prijs in dertig jaar. Die prijs blijft voorlopig stijgen, stelt eigenaresse van koffiebranderij Fascino Lieke Hanssen donderdag in het Nederlands Dagblad.

Volgens Hanssen wordt het aanbod steeds kleiner, terwijl de vraag juist stijgt. "Er blijft minder over voor export doordat inwoners van landen die koffie produceren steeds meer koffie drinken. Ook vallen oogsten tegen. Dat drijft de prijzen omhoog."

Bovendien gaat Colombia, een van de belangrijkste koffieproducerende landen, oude koffiestruiken vervangen door nieuwe. Een nieuwe plant levert echter pas na drie tot vijf jaar een goede oogst. Het duurt dus nog een paar jaar voor de productie in dat land weer op peil is.

Koffie is na olie het belangrijkste handelsproduct van de wereld. In tachtig landen leven 25 miljoen boeren van de opbrengst van hun koffieoogst. Ze pikken volgens Hanssen maar een klein graantje mee van de prijsstijgingen. De meeste winst komt terecht bij tussenhandelaren.

Nederlanders behoren tot de grootste koffiedrinkers van de wereld met een consumptie van ruim 7 kilo per jaar. Dat komt neer op ruim drie kopjes per dag. Wereldwijd groeit de koffieconsumptie jaarlijks gemiddeld met bijna 2 procent.


Binnenkort een luxeproduct? (Foto: Novum)

Huizenhandelaren verdacht van prijsafspraken

De Nederlandse Mededingingsautorieit (NMa) verdenkt zeker vijftien handelaren in huizen en bedrijfspanden ervan prijsafspraken te hebben gemaakt op executieveilingen. De kartelwaakhond heeft nog enkele honderden handelaren in het vizier die mogelijk ook kartelafspraken hebben gemaakt.

De vijftien handelaren waren volgens de NMa tussen juli 2000 en december 2009 op ongeveer drieduizend executieveilingen in heel Nederland actief. Ze zouden onderling hebben afgesproken zo laag mogelijk te bieden, ten koste van de huiseigenaar. Vervolgens werden de panden op zogeheten 'naveilingen' doorverkocht voor een veel hogere prijs. De winst werd onderling verdeeld.

Als blijkt dat de handelaren inderdaad kartelafspraken hebben gemaakt is de huizenbezitter die zijn huis noodgedwongen moest verkopen gedupeerd, stelt waarnemend NMa-voorzitter Henk Don. "Zij blijven achter met een onnodig hoge restschuld."

De NMa kwam de mogelijke prijsafspraken op het spoor via de Belastingdienst. Die stuitte op 'relevante informatie' voor de kartelwaakhond en speelde deze door.

Kinect pakt weer Guinness World Record

Kinect heeft weer een Guinness World Record te pakken. Nadat eerder in maart al de titel 'Snelst verkopende consumentenelektronica' binnen werd gehaald is het nu de titel 'Grootste online 100 meter sprint'. Dit werd behaald met Kinect Sports op 23 april jl.

Tijdens het afgelopen Paasweekend kon men gratis online gamen op Xbox Live en Microsoft wilde dat gebruiken om een wereldrecord te vestigen. Iedereen die mee wilde doen kon een t-shirt downloaden voor zijn of haar Xbox Avatar en moest op een gegeven tijdstip (19:00u CET) de 100m sprint lopen in de game.

Nu blijkt dus dat het wereldrecord gelukt is en mag Kinect zich houder noemen van twee Guinness World Records! Er deden in totaal 10.539 gamers mee.

Kinect

Betogers Bahrein ter dood veroordeeld

Een militaire rechtbank in Bahrein heeft vier mensen die hebben deelgenomen aan de recente betogingen tegen het bewind donderdag ter dood veroordeeld. Het gaat om vier sjiieten die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van twee politiemensen. Dit hebben de Bahreinse staatsmedia donderdag gemeld.

Drie andere bij de protesten betrokken sjiieten werden tot levenslang veroordeeld. De zeven werden achter gesloten deuren berecht. De aanklacht luidde dat zij betrokken waren bij moord met voorbedachte rade op overheidsdienaren.

Het Bahreinse regime kondigde vorige maand de staat van beleg af om een einde te maken aan massale demonstraties voor meer rechten en grotere vrijheid. Sindsdien zijn honderden deelnemers aan de betogingen opgepakt.

Duits New Kids-publiek zet bioscopen op stelten

Duitse fans van de Nederlandse New Kids kopiëren het asociale gedrag van hun helden. De film over de hangjongeren, een succes in Duitsland, leidt tot een chaos in de bioscopen. Dit tot groot ongenoegen van bioscoopuitbaters.

"Ze dragen rugzakken vol met blikjes bier naar binnen", laat Kim Ludolf Koch, directeur van bioscoopketen Cineplex, donderdag weten aan De Telegraaf. In Münster werd de politie ingeschakeld nadat toiletdeuren waren ingetrapt en in Aken moest de brandweer in actie komen omdat er hasj werd gerookt in de zaal.

New Kids Turbo, over asociale hangjongeren in het Brabantse Maaskantje, was het afgelopen paasweekend de best bekeken bioscoopfilm in Duitsland. Meer dan tweehonderdduizend bioscoopbezoekers zagen de film.


Duits New Kids-publiek zet bioscopen op stelten (Foto: Novum)

Verliefde man onthoofdt vrouw op school in India

Een 18-jarige vrouw is woensdag in het oosten van India voor de ogen van haar klasgenoten onthoofd door een man die later tegenover de politie verklaarde verliefd op haar te zijn geweest. De man pleegde de moord met een kromzwaard.

De dader, Bijendra Kumar, zei de moord te hebben gepleegd omdat de ouders van het slachtoffer, Khushbu, niet wilden dat hij met hun dochter zou trouwen. Hij zei ook zichzelf van het leven te hebben willen beroven. Kumar viel het slachtoffer aan toen zij een klaslokaal uitkwam. Haar klasgenoten overmeesterden hem direct na de moord.

Samsung kondigt 3D gaming-laptop aan

Samsung heeft een nieuwe laptop aangekondigd die zich richt op gaming. De RF712 zal onder andere een scherm krijgen dat geschikt is om 3D-beelden te tonen (met bril). Het scherm maakt gebruik van Super Bright Plus dat er voor moet zorgen dat het, ondanks de 3D-bril, toch nog een helder beeld toont.

Samsung heeft verder bekendgemaakt dat de RF712 een tweede generatie quad-core Intel CPU zal hebben en een 2GB AMD HD6650M videokaart. Tevens wordt USB 3.0 ondersteunt zoals in vrijwel alle nieuwe hardware tegenwoordig. De laptop zal als eerste in Korea uitkomen voor een omgerekende prijs van ongeveer 2400 dollar.

Hofs en Zonneveld moeten weg bij Limassol

Nicky Hofs en Mike Zonneveld moeten op zoek naar een nieuwe club. De twee Nederlanders worden gedwongen om te vertrekken bij AEL Limassol. De Cypriotische club heeft het contract van beide spelers formeel opgezegd.

Voormalig Feyenoorder Hofs was bezig aan zijn eerste seizoen bij Limassol en had nog een contract tot medio 2012. Ook Mike Zonneveld speelde zijn eerste jaar bij de Cypriotische club. De middenvelder kwam in het verleden onder meer uit voor NAC Breda, PSV en FC Groningen.

Bij Limassol moet ook trainer Raymond Atteveld zijn functie neerleggen. Voor de Amsterdammer wordt nog wel gezocht naar een andere positie binnen de club.

Snookeraar Ding schrijft historie

Ding Junhui is er bij het wereldkampioenschap snooker in Sheffield als eerste Chinees in geslaagd om de halve finale te bereiken. De goed spelende Ding klopte in de kwartfinale Mark Selby met 13-10 waardoor hij in de halve eindstrijd stuit op de verrassing van het toernooi Judd Trump.

De 24-jarige Chinees klopte in de eerste ronde Jamie Burnett met 10-2, waarna hij in de partij tegen Stuart Bingham vanuit geslagen positie toch nog met 13-12 wist te winnen. Tegen Selby stond Ding voor de laatste sessie met 10-6 voor. De Engelsman kreeg kansen om in de partij tegen de Chinees terug te komen, maar benutte deze niet, waardoor Ding vrij eenvoudig naar de halve finale ging.

Auto met lijk na jaren uit water gevist

In het Stieltjeskanaal bij het Drentse dorp Zandpol is woensdagavond een auto met daarin een stoffelijk overschot uit het water gevist. Het wrak lag er vermoedelijk al jaren, meldt de politie donderdag.

Een zeiler trok bij Rijkswaterstaat aan de bel toen hij met zijn boot iets had geraakt. Die schakelde vervolgens de politie in, waarna het wrak met het lijk uit het water werd gehaald.

Het is niet duidelijk of de inzittende een man of een vrouw is. De politie probeert de identiteit te achterhalen, onder meer door het kenteken van de auto na te trekken.

Barcelona onderzoekt uitspraken Mourinho

Barcelona gaat uitspraken van José Mourinho onderzoeken. De Portugese trainer bekritiseerde na afloop van het duel tussen Real Madrid en Barcelona zowel de Catalaanse club als de UEFA. Het juridische departement van Barcelona beslist na het onderzoek of het de UEFA zal inschakelen om stappen te ondernemen tegen de trainer van Real Madrid.

De Portugees liet na afloop van de wedstrijd in de persconferentie weten dat hij vindt dat Barcelona bevoordeeld wordt door de UEFA. "Pep Guardiola is een fantastische trainer, maar hij heeft al een Champions League gewonnen waar ik mij voor zou schamen."

Mourinho doelde daarmee op de wedstrijd in de halve finale van 2009 toen hij als trainer van Chelsea werd uitgeschakeld door Barcelona. In dat duel werd na een vermeende handsbal van een Barcelona-speler geen penalty gegeven aan Chelsea.

"Als hij dit jaar weer wint, dan is het weer op een dubieuze manier", vervolgde Mourinho. In de eerste halve finale tussen de twee Spaanse rivalen kreeg Real Madrid-verdediger Pepe na een uur rood. Volgens Mourinho was dat onterecht. De Portugees werd na aanmerkingen op de arbitrale leiding naar de tribune verwezen.

"Ik begrijp het niet", zei Mourinho verder. "Ik weet niet of het de publiciteit van sponsor Unicef is of de invloed van Angel Villars (hoofd van de scheidsrechterscommissie bij de UEFA en FIFA, red.). Maar zij hebben veel macht en de overige teams hebben geen enkele kans."

De reactie van Guardiola op de uitspraken van zijn collega was weinig zeggend. "Niets heb ik hierover te melden."


FC Barcelona wil uitspraken Mourinho onderzoeken (Foto: Novum)

'Thief 4-development kan nu beginnen'

Eidos Montreal Studios heeft nieuwe bewoners gekregen. Het Deux Ex-team heeft een nieuwe plek gekregen en het Thief 4-team mag nu plaatsnemen in de 'main production room'. Dat betekent overigens niet dat het team van Deux Ex aan een nieuw project is toegewezen. Ze hebben alleen een nieuwe ruimte gekregen.

Dit is wel goed nieuws voor de fans van Thief 4, want het team is bijna compleet en de productie kan dus al snel beginnen. Eidos heeft bevestigd dat ze gaan werken aan de game, alleen zijn er nog geen beelden naar buiten gebracht. Het enige dat nu te vinden is, is een screencap. Deus Ex art director Jacques-Belletete is enthousiast over de game. Hij kan verder niks vertellen maar gaf wel aan dat er een 'kick-ass team' staat en dat de game 'will rock your shorts.'

thief4

DVD: I Saw The Devil

Het thema wraak zie je in allerlei films terug, maar lijkt in de Aziatische cinema toch oververtegenwoordigd. In deze lijn ligt ook in het Koreaanse I Saw The Devil (Akmareul Boatda). 

Wanneer de zwangere vrouw van geheim agent Soo-hyeon op gruwelijke wijze wordt vermoord, zweert hij wraak. Zijn doel is niet alleen de moordenaar te vinden en te doden, maar om deze net zoveel te laten lijden als zijn slachtoffer tijdens haar laatste momenten. De moordenaar lijkt echter geen angst of pijn te kennen en laat zich niet zo gemakkelijk pakken. 

Code rood bijna overal ingetrokken

Code rood wegens groot gevaar voor natuurbranden is donderdag bijna overal ingetrokken. In de meeste gebieden in midden- en oost Nederland is nu code oranje van kracht. Dat meldden de gezamenlijke hulpregio's donderdag via de website Natuurbrandgevaar.nl.

Alleen in een deel van Noord-Brabant is nog code rood van kracht. In Utrecht, Overijssel en delen van Gelderland en Limburg is de kans op natuurbranden iets verminderd doordat het heeft geregend; daar is het nu code oranje. Stoken in de open lucht blijft verboden. De brandweer blijft waakzaam, aldus de hulpdiensten.

Code rood bijna overal ingetrokken
Code rood bijna overal ingetrokken (Foto: ANP)

Officiële trailer nieuwste Harry Potter film

Warner Bros. heeft de eerste officiële trailer van Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II vrijgegeven. Eerder dit jaar werden al een teaser en enkele foto's online gezet. 

Ook dit laatste deel van de succesvolle Harry Potter-serie is weer geregisseerd door David Yates. Het verhaal gaat door waar Part I afgelopen jaar ophield: Harry en zijn vrienden Ron en Hermelien gaan op zoek naar de laatste Gruzielementen. Deze moeten ze vernietigen voordat ze het op kunnen nemen tegen Voldemort in een allesbeslissende veldslag.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II is vanaf 14 juli in de Nederlandse bioscopen te zien.


Nieuwe trailer voor Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II (Video: YouTube)

Fors meer huishoudens hebben schulden

Het aantal huishoudens met schulden is vorig jaar fors gestegen. In 2010 meldden zich 80.000 huishoudens bij de schuldhulpverlening, ruim 25.000 meer dan een jaar eerder. De hoeveelheid kredieten die de gemeentelijke kredietbanken verstrekten nam toe van 44 miljoen euro in 2009 naar 47 miljoen euro in 2010.

Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) donderdag gemeld. De cijfers baren NVVK-voorzitter Joke de Kock zorgen. "De cijfers bevestigen opnieuw dat schulden een breed maatschappelijk probleem zijn. Schulden zijn inmiddels diep in de samenleving geworteld."

De trend dat steeds meer werkenden in de schulden raken, zet zich volgens de NVVK ook in 2010 voort. Ook steeds meer jongeren onder de 25 kloppen bij de gemeentelijke kredietbanken aan. In 2007 vormden zij 7 procent van het aantal schuldenaren. Inmiddels is dat opgelopen tot 12 procent.

Fors meer huishoudens hebben schulden
Fors meer huishoudens hebben schulden (Foto: ANP)

Nog meer Portal in Portal 2 DLC

Portal 2 is vorige week pas uitgekomen maar Valve heeft nu alweer nieuwe DLC aangekondigd. In een interview werd gevraagd naar meer nieuws omtrent de game en daar werd aangegeven dat gebruikers deze zomer DLC kunnen verwachten. We kunnen de komende tijd meer nieuws verwachten in de vorm van comics, videos en andere media.

Portal 2 is pas uitgekomen voor PC, PlayStation 3 en Xbox 360. Benieuwd wat wij vonden van de game? Lees hier de review.

portal 2

[NBA] Miami, Oklahoma naar volgende ronde

Miami Heat heeft in de NBA de tweede ronde van de play-offs in de Eastern Conference bereikt. Miami versloeg Philadelphia 76ers in de vijfde wedstrijd met 97-91 en nam daarmee een onoverbrugbare 4-1 voorsprong in de best-of-sevenseries.

LeBron James was goed voor 16 punten, 10 rebounds en acht assists, Chris Bosh maakte 22 punten en 11 rebounds. Topscorer was echter Dwyane Wade met 26 punten.

Ook Oklahoma City Thunder bereikte de volgende ronde. Denver Nuggets werd met 100-97 verslagen. Kevin Durant was met 41 punten de grote man bij Oklahoma.

San Antonio Spurs won de vijfde ontmoeting tegen Memphis na verlenging met 110-103. In de best-of-seven leidt Memphis nog met 3-2.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de student als paria.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wil dat HBO-instellingen en universiteiten later beginnen met lesgeven, zodat de studenten niet meer in de ochtendspits met het OV hoeven te reizen. Een rare gedachte. Want de student wordt op zijn beurs gekort, in ruil voor een verplichte OV-kaart. Maar de student is dus niet welkom in de spits, wat Van Gent betreft. De student als paria in het OV. Trouwens:

Barbie in de cel om wietplantage

Het ziet ernaar uit dat Barbie 'Oh Oh Tirol' donderdagavond vanuit de cel moet gaan bekijken. Samantha de Jong, zoals zij bij de burgerlijke stand staat ingeschreven, is woensdagmiddag in de boeien geslagen. Haar nieuwe vriendje blijkt namelijk bij te klussen met een hennepplantage.

De politie heeft woensdag een inval gedaan in een Haagse woning, vermoedelijk die van Michael, het vriendje van de blondine. Hier trof de politie een heuse wietkwekerij aan. Naast Barbie en haar vriend heeft de politie nog een aantal mensen opgepakt. Zij hebben de nacht moeten doorbrengen in een politiecel.

Rooney: "Ik heb een fout gemaakt"

Het had niet veel gescheeld of Wayne Rooney had geen deel uitgemaakt van dit successeizoen van Manchester United. De Engelsman diende in oktober vorig jaar een transferverzoek in omdat directeur David Gill hem geen garanties kon geven over de ambities van Manchester United om toptalent naar de club te lokken. Een paar dagen later tekende Rooney alsnog een nieuw miljoenencontract bij de Premier League-club.

"Ik heb een fout gemaakt door dat transferverzoek in te dienen", kijkt Rooney nu terug in The Guardian. "Dat wil ik toegeven. Ik heb mijn excuses aangeboden en heb mij sindsdien willen bewijzen tegenover de supporters. Ik heb het gevoel dat ik dat nu gedaan heb."

Rooney is in een blakende vorm sinds de jaarwisseling. Hij maakte twaalf doelpunten in de laatste 21 wedstrijden. Stuk voor stuk waren dat belangrijke treffers. "Ik ben heel blij met mijn vorm en ben de fans dankbaar dat ze mij door een moeilijke periode zijn blijven steunen. Ik hoop dat ik de supporters nu heb terugbetaald."

Beau wilde emigreren

Beau van Erven Dorens dacht na zijn Talpa-flop NSE aan emigreren uit Nederland en de presentator twijfelt over zijn contractverlenging bij SBS 6. Dit zegt Beau in een openhartig interview met het weekblad Story.

Deze zomer loopt het contract van de presentator af: "Het wordt nu echt tijd dat ik laat zien dat SBS een goed besluit nam door mij te contracteren. Komende zomer loopt mijn contract alweer af en als ik nu wéér een flop op mijn naam krijg dan vraag ik me af of ik nog wel een nieuw contract krijg aangeboden." Beau voelt zich behoorlijk bezwaard: "SBS heeft me twee jaar geleden niet het minste contract aangeboden. Men geloofde in mij en ik maakte de verwachtingen niet waar."

De presentator heeft de afgelopen twee jaar bij SBS diepe dalen gehad: "Ik ben even behoorlijk aan mezelf gaan twijfelen. Je vraagt je op zo'n moment toch af of je het nog wel kunt. Ik weet nog dat mijn vrouw Selly en ik na het mislukken van NSE serieus hebben gedacht om uit Nederland weg te gaan en naar een ver land te emigreren om daar helemaal opnieuw te beginnen. Zo erg was het na het stoppen van De Zaterdagavondshow niet, maar leuk was het allerminst."

Ondertussen houdt Beau er wel rekening mee dat zijn carrière als presentator zou kunnen eindigen. Hij heeft daarom twee bedrijven achter de hand: "Binnen het ene bedrijf ontwikkel en produceer ik televisieprogramma's. Het andere bedrijf richt zich vooral op de internetmarkt. De bedrijven zijn vooral voor de toekomst bedoeld. Er zal in mijn leven een moment komen, waarop ik geen televisiewerk meer zal hebben en dan moet ik toch nog de kost kunnen blijven verdienen."


Beau twijfelt na verschillende flops over contractverlenging bij SBS 6

DVD: The Hills Seizoen 6

De realityserie The Hills ontstond in 2006, als spin-off van de populaire serie Laguna Beach. Eén van de hoofdrolspeelsters, Lauren Conrad, verhuisde van deze badplaats naar het grote Los Angeles om een nieuw en zelfstandig leven op te bouwen. Na vijf seizoenen verliet ze de serie en werd de hoofdrol overgenomen door Kristin Cavallari, die eerder ook een rol had in Laguna Beach. Het inmiddels op dvd verschenen seizoen 6, wat tevens het laatste seizoen ooit is, volgt Kristin en haar vriendenkring in Hollywood.

Tot negen jaar cel voor fatale vechtpartij

Een 24-jarige man moet negen jaar de cel in voor het doodschieten van een 25-jarige man uit Den Bosch na een massale vechtpartij in april 2008. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald.

Drie andere mannen werden veroordeeld voor hun aandeel in de vechtpartij. Een 29-jarige man moet twee jaar de gevangenis in, twee 21-jarige mannen kregen celstraffen van tien maanden. Een vijfde verdachte werd vrijgesproken.

Op de avond van 8 april ontstond op de Churchilllaan een vechtpartij tussen twee groepen Marokkaanse jongeren, waarbij tientallen mensen betrokken waren. Ook was er een steekpartij op de Egbert Kortenaerstraat, waar agenten later het neergeschoten slachtoffer in zorgwekkende toestand aantroffen. Hij overleed een dag later. De gebeurtenis zorgde voor onrust in de wijk.

De 24-jarige man loste eerst een waarschuwingsschot waarna hij nogmaals gericht op de groep omstanders schoot. Daarbij raakte hij het slachtoffer in het hoofd. Ook de 29-jarige man had eenmaal een waarschuwingsschot gelost.

Volgens de rechter was de 24-jarige man voor het incident niet van plan om iemand van het leven te beroven of met zijn vuurwapen neer te schieten. Dat er sprake zou zijn van noodweer is volgens de rechter niet aan de orde.

Politie onderzoekt radarbeelden fataal visuitje

De politie doet onderzoek naar radarbeelden van schepen die tijdens het dodelijke ongeluk van maandag bij Hoek van Holland de Maeslantkering zijn gepasseerd. Dat meldt een politiewoordvoerder woensdag. Bij het ongeluk op tweede paasdag kwam een 35-jarige man uit Den Haag om het leven die aan het vissen was met zijn gezin.

Een hoge golf die vermoedelijk werd veroorzaakt door een passerende boot sleurde de man en zijn zoontje het water in. Het kind kon snel uit het water worden gehaald, maar de man was spoorloos. Na een zoektocht werd hij gevonden. De man overleed korte tijd later.

De politie onderzoekt of schepen die op het moment van het ongeluk in de buurt voeren, niet te hard gingen. Van één schip worden de vaargegevens opgevraagd. Ook wordt de kapitein ondervraagd.

Nederlandse ondernemer heeft weinig ambitie

Nederlandse ondernemers zijn in vergelijking met hun collega's in het buitenland weinig ambitieus en innovatief. Ook worden Nederlandse studenten niet genoeg gestimuleerd om te kiezen voor het ondernemerschap. Toch staat ons land relatief hoog op een internationale ondernemersranglijst die donderdag wordt gepresenteerd. Van de 71 landen in de index neemt Nederland de tiende positie in.

De internationaal vergelijkende studie is samengesteld door onderzoekers Zoltan Acs en László Szerb van de London School of Economics. Denemarken komt als beste uit de bus, op de voet gevolgd door Canada en de Verenigde Staten.

Nederland scoort vooral hoog op het punt ondernemersklimaat. Maar ondanks de vele initiatieven vanuit de overheid om ondernemen te stimuleren, innoveren ondernemers in ons land maar mondjesmaat, aldus de wetenschappers. En dat zet weer een rem op de groei van ondernemingen.

Nederlandse ondernemer heeft weinig ambitie
Nederlandse ondernemer heeft weinig ambitie (Foto: ANP)

Schevenings zandsculpturenfestival geopend

300 ton Nederlands rivierzand was er nodig om de zandsculpturen op het Scheveningse strand te maken. Donderdag wordt de twintigste editie van het Sandsculptures Festival officieel geopend.

Thema is dit jaar Geef de aarde door. Daarmee ondersteunt de organisatie een campagne van het Wereld Natuur Fonds om de natuur te verdubbelen. In de sculpturen zijn bedreigde diersoorten te zien.

Voor de sculpturen wordt geen strandzand gebruikt, omdat dat niet goed aan elkaar hecht. Korrels rivierzand zijn vierkanter. Zeven kunstenaars werkten negen dagen aan de afbeeldingen. Dit jaar hebben de artiesten vooral veel aandacht besteed aan details, in plaats van een zo groot mogelijk kunstwerk te maken.

De zandsculpturen zijn van 29 april tot en met 27 juni gratis te bezoeken op de Boulevard in Scheveningen, ter hoogte van het Kurhaus.

Schevenings zandsculpturenfestival geopend
Schevenings zandsculpturenfestival geopend (Foto: ANP)

Opnieuw tunnelboor Noord-Zuidlijn gezegend

Na Gravin en Noortje krijgt donderdagmiddag de derde tunnelboormachine van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam een naam.

De gigantische boor wordt volgens traditie gezegend en voorzien van het beeldje van de beschermheilige St. Barbara. Daarmee zijn de boorders klaar om de klus vanaf de zuidkant in de stad te beginnen.

De onthulling van de naam en de zegening vinden rond 15.45 uur plaats. De ceremonie, verricht door de Amsterdamse deken Ambro Bakker van de Sint Nicolaaskerk, moet de tunnelbouwers volgens oud gebruik beschermen.

De naam voor de derde tunnelboor is bedacht door leerlingen van een basisschool in de hoofdstad. De andere twee boren hebben inmiddels hun werk vanaf de kant van het Centraal Station geklaard. Daar ging de eerste machine, Gravin, in maart vorig jaar de grond in. De tweede boor, Noortje, volgde in augustus.

De Noord-Zuidlijn moet Amsterdam-Noord gaan verbinden met de Zuidas, in het zuiden van de stad. Het is de bedoeling dat de nieuwe metrolijn in 2017 in gebruik wordt genomen.

Opnieuw tunnelboor Noord-Zuidlijn gezegend
Opnieuw tunnelboor Noord-Zuidlijn gezegend (Foto: ANP)

Akkoord Fatah en Hamas over interim-regering

De Palestijnse beweging Fatah van president Mahmoud Abbas en rivaal Hamas zijn het eens geworden over de vorming van een interim-regering. Dat hebben beide partijen woensdag in Caïro bekendgemaakt.

Binnen een jaar volgen verkiezingen, aldus een zegsman van Abbas. Een woordvoerder van Hamas zei dat er volledige overeenstemming is bereikt over 'alle geschilpunten'.

De gesprekken in de Egyptische hoofdstad hadden plaats onder leiding van Murad Muwafi, de nieuwe chef van de Egyptische inlichtingendienst. Egypte bemiddelt al jaren tussen Hamas en Fatah, maar tot dusver zonder resultaat.

Hamas en Fatah liggen sinds de jaren negentig met elkaar overhoop. De zaak escaleerde in 2007 toen Hamas met geweld Fatah uit Gaza verdreef. Sindsdien regeert Hamas in de Gazastrook en bestuurt Abbas delen van de Westelijke Jordaanoever.

Medio maart verklaarde Abbas 'in de komende dagen' naar Gaza te zullen reizen voor overleg met Hamas om een einde te maken aan de verdeeldheid. Daar is niets van terechtgekomen. Wel voerde hij later die maand voor het eerst in een jaar weer een gesprek met topfunctionarissen van de strengislamitische beweging Hamas.

Akkoord Fatah en Hamas over interim-regering
Akkoord Fatah en Hamas over interim-regering (Foto: ANP)

'Straaljagerpiloot vast voor spionage'

Een voormalig piloot van F-16's zit in Zoetermeer vast op verdenking van internationale spionage. De Nederlandse kapitein Chris V. werd op 17 maart aangehouden omdat hij op het punt zou hebben gestaan om staatsgeheimen door te spelen aan een man uit Wit-Rusland, die ook is aangehouden. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

De 37-jarige V. was volgens de krant ook betrokken bij oplichting van een groep Enschedese investeerders na zijn vertrek als straaljagerpiloot. Hij leende een vermogen en claimde zijn businessplan voor 19 miljoen euro te hebben verkocht aan een bouwondernemer. Toen hij werd ontmaskerd zou hij zijn afgegleden.

V., die als coach van het demonstratieteam van de luchtmacht werkte en overal ter wereld meewerkte aan luchtshows, werd opgepakt na onderzoek van de rijksrecherche en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Om wat voor staatsgeheimen het gaat is onduidelijk. Ook is onduidelijk aan wie de piloot de gegevens precies wilde verkopen.

Wit-Rusland staat bekend als laatste dictatuur van Europa. President Aleksandr Loekasjenko houdt er onder meer contacten met de Libische leider Moammar Gadhafi op na.

Mourinho: "Ik denk dat we zijn uitgeschakeld"

José Mourinho denkt dat de arbitrage hem dwars zit in de Champions League. De trainer van Real Madrid werd in de halve finale weggestuurd in El Clásico en zag zijn club het met 0-2 verloren duel tegen FC Barcelona met tien man eindigen.

Mourinho klapte cynisch na de rode kaart van Pepe. "Ik zei niets tegen de scheidsrechter. Ik lachte alleen en applaudisseerde. Als ik had gezegd wat ik wilde zeggen, dan was mijn trainersloopbaan nu ten einde geweest", zei hij na de 0-2 nederlaag in Madrid. The Special One ziet een systematische aanpak van arbiters in zijn strijd om de Champions League-titel.

"Ik heb één vraag. Waarom? Waarom Ovrebro, Busacca, De Bleeckere en Stark? Elke keer is het hetzelfde liedje in de halve finale. We hebben het over Barcelona, een fantastische ploeg, maar waarom mocht Chelsea twee jaar geleden niet naar de finale? Waarom ontsnapte Internazionale afgelopen seizoen met tien man op het nippertje aan uitschakeling door Barcelona?"

"Ik snap het gewoon niet. Ik feliciteer Barcelona met de zege, maar ook vanwege haar macht binnen de voetbalwereld. Ik denk dat we zijn uitgeschakeld. We gaan wel proberen om in Camp Nou alles uit de kast te halen om een goed resultaat neer te zetten. Guardiola won al een keer de Champions League na het Chelsea-schandaal. Dit jaar kan dat zijn na het Real-schandaal. Ik walg soms van deze wereld. We moeten naar Barcelona, waar Pepe en Sergio Ramos niet mee mogen doen, terwijl ze niets misdaan hebben."

Ze komt uit de zee

Dan breken de golven open. Ze komt uit de zee. Haar zwarte kleed zwiert in de wind. Langzaam loopt ze naar mij toe. Zinnelijk zijn haar schreden. Wat is ze beeldschoon. Nog heel even en ze is vlakbij. Mijn verlangen vervuld. Teder zal ik mijn vingertoppen over de zachte huid van haar armen laten glijden. Lieflijk zal ze haar ogen bij me neerslaan. Ze is er. Ik voel haar adem en ruik haar zoete parfum. Tonen van de roos en kaneel. Zo ver weg als ze nog is.

Frauderende priester op vrije voeten

De 57-jarige priester uit Kerkrade die ruim twee weken geleden werd opgepakt op verdenking van witwassen en verduistering is vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) vond het voor het onderzoek niet nodig de priester nog langer vast te houden, meldt een woordvoerder woensdag.

Volgens het OM waren er te weinig gronden om te kunnen eisen de man nog langer moet worden vastgezet. De 57-jarige verdachte, een voormalig pastoor van de parochies Chevremont, Haanrade en Rolduckerveld in Kerkrade, werd medio april aangehouden. Het bisdom Roermond had aangifte tegen hem gedaan vanwege 'ernstige vermoedens van financiële malversaties'.

Het zou bij de fraude in ieder geval om tienduizenden euro's gaan. Dat geld was vooral bedoeld voor de nabestaanden van een vrachtwagenchauffeur die in de zomer van 2004 bij een ongeval om het leven was omgekomen. Ook zou de priester gesjoemeld hebben met het persoonsgebonden budget van een vrouw uit Heerlen.

Edelherten komen grapjassen duur te staan

De grapjassen die in november 2008 tien gefokte edelherten hebben uitgezet op Terschelling moeten betalen. De claim van het toenmalige Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dat zij de kosten moeten betalen die zijn gemaakt om de dieren van het Waddeneiland te krijgen is gerechtvaardigd, heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De herten werden bij wijze van grap uitgezet op het Waddeneiland. Ze werden er in november 2008 plotseling gesignaleerd, terwijl ze niet op het eiland thuishoren.

Pogingen om de dieren te verdoven, te vangen en over te brengen naar het vasteland hadden weinig succes. In verband met de verwachte toeristenstroom en het naderende broedseizoen nam toenmalig minister van LNV Gerda Verburg het besluit de herten te laten afschieten.

Leezer mist mogelijk Giro d'Italia

De Rabobank-wielerploeg kan voor de Giro d'Italia mogelijk niet beschikken over Tom Leezer. De jongeling uit de Nederlandse ploeg kampt met een pijnlijke rechterknie en zal daarom vandaag niet meer starten in de tweede etappe in de Ronde van Romandië.

De Rabo-ploeg maakte op haar website bekend dat Leezer vandaag nog in het ziekenhuis in Amersfoort onderzocht zal gaan worden. Aan de hand van de scan van zijn knie zal worden bepaald of hij over ruim een week in Turijn aan de Giro deel zal kunnen nemen. In Romandië stond Leezer in het algemeen klassement 127e op veertien minuten van de etappewinnaar van vandaag Pavel Brutt.

Drie kinderen maken Citotoets foutloos

Drie basisschoolleerlingen uit groep acht hebben dit jaar geen enkele fout gemaakt bij de Citotoets. Ruim 4500 van de 150.000 leerlingen haalden de hoogste score van 550. Dat heeft het Cito donderdag bekendgemaakt.

Gemiddeld haalden leerlingen een score van 535,5. Dat is een fractie hoger dan vorig jaar, toen het gemiddelde op 535,4 lag, en ook iets hoger dan de scores in de jaren daarvoor. Uit de stijgende scores kan volgens het Cito niet worden geconcludeerd dat kinderen slimmer worden. Daarvoor zijn de verschillen te klein.

In de vier grote steden was de gemiddelde score dit jaar 533,7. Dat is iets hoger dan de 533,0 van vorig jaar.

Bij de gemiddelden gaat het om de verplichte onderdelen taal, rekenen en studievaardigheden, samen goed voor tweehonderd vragen. Daarnaast is er nog het facultatieve onderdeel wereldoriëntatie. Een van de drie leerlingen die alle antwoorden goed hadden, maakte ook geen enkele fout bij de negentig vragen van dit extra onderdeel.

Jongens doen het traditiegetrouw iets beter dan meisjes bij de Citotoets. Ook dit jaar was dat het geval: jongens haalden gemiddeld precies een punt meer dan meisjes. Alleen op het onderdeel taal doen meisjes het juist iets beter dan jongens.

Portal 2

Soms komen er games voorbij die je nooit meer zal vergeten. Het in 2007 verschenen Portal was zo'n game. Van een experimentje van Valve die bij de Orange Box was inbegrepen groeide Portal uit naar een klassieker. Het is altijd lastig voor een developer om een vervolg op zo'n groot succes te maken. Toch ben ik blij om te kunnen concluderen dat Valve met Portal 2 een game heeft gemaakt die in alle opzichten nog beter, leuker en grappiger is dan het eerste deel.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.