Hogere opbrengst verwacht op vrijmarkt

De verwachte opbrengst van de vrijmarkt op Koninginnedag is met 290 miljoen euro hoger dan de opbrengst van vorig jaar. Toen werd gemiddeld 66 euro verdiend, nu rekenen de vrijmarktverkopers ruim 100 euro binnen te halen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de ING Bank naar de vrijmarktverkopen.

Een op de vijf volwassenen is van plan spullen te gaan verkopen. Boeken worden het meest aangeboden en zijn ook de meest gewilde handelswaar.

Opvallend is dat de meeste verkopers verwachten vooral in de ochtend hun slag te slaan, terwijl de kopers de hele dag door hopen te scoren. Verkopers zeggen overigens vooral voor de sfeer te gaan verkopen, maar het extra zakcentje speelt wel degelijk mee. Dat laatste speelt meer voor jongeren dan voor ouderen.

De ING stelt overigens dat er nog een stuk meer ruimte is om te onderhandelen. Hoewel afdingen in Nederland niet gebruikelijk is, gebeurt dat op Koninginnedag wel, maar er valt over de hele linie nog 25 tot 30 procent te besparen.

Het weer is de verkopers in ieder geval goed gezind. Volgens het KNMI is er overdag vrij veel zon en maakt alleen het zuiden van het land nog kans op een bui. Het wordt 's middags ongeveer 21 graden.