FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 december 2008

Vrouw wil geen dominante man

Psychologen gingen er altijd van uit altijd dat vrouwen sterke, dominante mannen prefereren. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat vrouwen liever een partner kiezen die voor hun prestatie en kunde erkend wordt.

Dominante mannen worden wel aantrekkelijk gevonden door vrouwen wanneer het sportprestaties betreft, maar vrouwen zullen voor langdurige relaties niet snel een man kiezen die anderen tot een ondergeschikte positie dwingt. Onderzoek onder vrouwelijke studenten aan twee Amerikaanse universiteiten heeft dit uitgewezen. De testpersonen moesten beschrijvingen over mannen lezen en vervolgens bepalen hoe aantrekkelijk zij deze man vinden.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat bepaalde dominante eigenschappen wel aantrekkelijk werden gevonden in een sportcontext, maar wanneer het om een serieuze relatie ging, werden deze eigenschappen als onaantrekkelijk beoordeeld door de vrouwen. Uit deze resultaten concludeerden de onderzoekers dat de vrouwen geen dominante mannen willen wanneer het langetermijnrelaties betreft. De reden hiervoor is dat de man dan waarschijnlijk ook de baas zal willen spelen in de relatie.

Met dank aan kwiwi voor de submit.

Jaloerse medeleerlingen vergiftigen slim klasgenootje

In het Duitse Hamburg hebben jaloerse kinderen geprobeerd om 'de slimmerik' van de klas te vergiftigen. De kinderen hadden een 'dodelijke cocktail' gemaakt die ze in het flesje drinken van het slimme meisje hadden gegoten.

Het slimme meisje vertelt: "Ze wilden me vergiftigen en vermoorden." De klasgenoten wilden haar vergiftigen omdat ze het genie van de klas moe waren. Twee jongens en twee meisjes beraamden een plan, waarna ze een 'dodelijke cocktail' maakten. Ze goten schoensmeer, parfum en schoonmaakmiddelen door elkaar. Een derde jongen gooide het drankje in het flesje drinken van het meisje, maar deze was de boosdoeners te slim af.

Het meisje zag vreemde bubbels in haar flesje opborrelen, waarna ze een klein slokje pakte. "Ik kreeg buikpijn en ging naar het ziekenhuis", aldus het vergiftigde meisje. In het ziekenhuis hebben de artsen de politie op de hoogte gesteld van het vreemde drankje, waarna het werd onderzocht.

Omdat de gifmengers minderjarig zijn kunnen ze niet vervolgd worden. "Waarom doen ze zoiets? Een van de daders was de beste vriendin van mijn dochter. Het is gewoon onbegrijpelijk", vertelt de moeder. De vier kinderen die hun klasgenootje wilden vergiftigen zijn overgeplaatst naar een andere klas, maar de ouders van het vergiftigde meisje denken erover om haar naar een andere school te laten gaan.

Met dank aan zagevent voor de submit.

 

Been: "Een megaprestatie"

Mario Been kan zijn geluk niet op. Zijn ploeg rekende vanavond met Udinese af en stoomde zo door naar de volgende ronde van de UEFA Cup. NEC moest minimaal hetzelfde resultaat als Spartak Moskou behalen, maar de Russen kwamen tegen de Spurs niet verder dan 2-2.

Been reageerde meteen na de wedstrijd: "In de eerste helft zag het er slecht uit, we hadden wel wat kansjes. Toen kwam Spartak Moskou voor en zeiden we op de bank: "de dood of de gladiolen". We gingen met drie verdedigers spelen, dat kan eigenlijk niet. Maar toen scoorden de Spurs, wij ook, en kwamen we met 2-0 voor."

De trainer sloot af met de volgende woorden: "Het is een megaprestatie als je deze poule doorkomt, een compliment voor onszelf." Overigens werd na de wedstrijd aan het publiek duidelijk gemaakt dat Been zijn contract bij de Nijmegenaren heeft verlengd tot 2012.

'Cafu gaat in Engeland voetballen'

Cafu gaat volgend seizoen een paar wedstrijden voetballen voor het Engelse Garforth Town. Deze ploeg komt uit in de Unibond Northern League, het achtste niveau van Engeland. De Braziliaanse ster is niet de enige vedette die uit gaat komen voor Garforth Town. Socrates en Careca gingen hem voor.

Simon Clifford, manager van Garforth Town, bevestigt de komst van Cafu: "Hij speelt een paar duels mee. Het is een eer dat iemand van zijn kaliber ons shirt zal dragen, maar ik denk ook dat hij nog wat in huis heeft."

De 38-jarige Cafu speelde eerder bij AS Roma en AC Milan. Daarnaast was hij jarenlang één van de standhouders van het Braziliaanse elftal. Zo wist hij tweemaal wereldkampioen te worden met zijn land. Afgelopen zomer besloot de oud-international te stoppen met profvoetbal, maar voor het avontuur bij Garforth Town zal hij toch opnieuw zijn voetbalschoenen in het vet zetten.

Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (18/12)

Vanavond was de laatste speelavond in de poulefase van de UEFA Cup. Zagen we gisteren poules E t/m H in actie, vanavond was het de beurt aan poule A t/m D. Twee Nederlandse clubs speelden. FC Twente had zich al geplaatst voor de volgende ronde, maar NEC moest nog vol aan de bak. De Nijmegenaren moesten minimaal hetzelfde resultaat halen als Spartak Moskou tegen Tottenham Hotspur. Hieronder vind je een kort verslag van de wedstrijd NEC - Udinese, alsmede alle uitslagen van vanavond

NEC - Udinese

Voor één avondje was Nijmegen dé voetbalhoofdstad van Nederland. Terwijl FC Twente al geplaatst was voor de volgende ronde, moest NEC nog volop er tegenaan gaan om overwintering in de UEFA Cup veilig te stellen. Udinese, dat al geplaatst was voor de volgende ronde, hield met het oog op de competitiewedstrijd van zondag tegen AC Milan toppers als d'Agostino, Quagliarella en Di Natale aan de kant. In Londen stond de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Spartak Moskou op het programma. De Russen hadden vooraf het duel evenveel punten als NEC. Ook het doelsaldo was exact hetzelfde.

De openingsfase was duidelijk voor NEC. De ploeg van trainer Mario Been zocht meteen de aanval. Na vijf minuten werd het eerste schot geproduceerd op het doel van Udinese, maar keeper Belardi stopte de inzet van Van Beukering. Vijf minuten later stuurde Van Beukering zijn ploeggenoot Ntibazonkiza de diepte in, maar de pijlsnelle aanvaller van NEc kon na het uitkappen van zijn tegenstander net niet tot een schot komen. NEC had het eerste kwartier van de wedstrijd erg veel balbezit, alleen leidde dit echter nog niet tot grote kansen voor de Nijmegenaren.

In de twintigste minuut kreeg Van Beukering opnieuw een mogelijkheid. Ntibazonkiza brak na een sterke solo door op rechts, gaf af op Van Beukering, maar uit een moeilijke hoek stuitte de spits op keeper Belardi. Vervolgens brak Udinese-spits Floro Flores in de daaropvolgende counter door op links. Hij werd echter gevloerd door Fernández en kreeg aan de linkerkant van het veld een vrije trap. Deze bracht geen gevaar op, omdat Babos de bal simpel wegbokste. Udinese-verdediger Felipe moest na iets meer dan twintig minuten geblesseerd het veld al verlaten en werd vervangen door Inler. In de 23e minuut brak Udinese met een vlugge counter opnieuw uit, maar het afstandsschot van Obodo wat daaruit volgde ging ruim over.

Na ruim een half uur gespeeld te hebben, ging Bouaouzan op avontuur. Na de één-twee aan te zijn gegaan met Van Beukering kwam Bouaouzan alleen voor Belardi, maar zijn schot ging nipt over. NEC drong de laatste minuten van de eerste helft nog wel aan, maar Schöne had tot tweemaal toe zijn vizier net niet op scherp staan. In Londen stond het ondertussen al 0-2 voor Spartak Moskou, dus zal NEC in de tweede helft minimaal twee keer moeten scoren.

Mario Been koos er in de tweede helft voor om nog aanvallender te spelen en bracht met Collins John een extra spits in. NEC zocht in het begin van de tweede helft opnieuw vol de aanval. Aangezien het in Londen nog altijd 0-2 stond voor Spartak Moskou, kon de ploeg uit Nijmegen ook niets anders. Tot grote kansen leidde het in de eerste minuten van de tweede helft nog niet. In de 54e minuut wist El-Akchaoui met een prachtige pass zijn ploeggenoot Sibum aan de andere kant van het veld te bereiken, maar de middenvelder kreeg net niet goed genoeg zijn voet onder de bal en de bal gaat voorlangs het doel van Udinese.

De Italianen kwamen er slechts sporadisch uit en kwamen ze eens in de buurt van het strafschopgebied, dan stuitten de aanvallers van Udinese op de sterkverdedigende Zomer en Wisgerhof. Naarmate de tweede helft vorderde drong NEC steeds meer aan, maar tot grote kansen leidde dit echter nog steeds niet. Na een groot uur werd Van Beukering naar beneden geduwd in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Matejek die erg veel toelaat, ziet hier geen penalty in. Twee minuten later kopte Van Beukering maar net naast na een op maat gegeven voorzet van Sibum.

In de 67e minuut kwam Udinese door middel van een goed uitgespeelde counter tot scoren, maar het doelpunt wordt afgekeurd omdat Floro Flores de bal met zijn hand binnenglijdt. Nog geen minuut later kopt Zomer uit een corner de bal maar net over het doel van Belardi heen. Intussen scoorde Modric de 1-2 voor Tottenham Hotspur en heeft NEC aan nog maar één doelpunt genoeg om door te gaan naar de volgende ronde. Op het moment dat Tottenham Hotspur zelfs 2-2 maakte, weet Collins John met een schot van randje zestien via het been van voor NEC het doel te vinden. Nog geen vijf minuten later weet Van Beukering uit een corner van Schöne zelfs de 2-0 binnen te schieten en is plaatsing voor de volgende ronde al bijna een feit.

Udinese kreeg twee minuten na de 2-0 van Van Beukering een kans om terug te komen in de wedstrijd, maar het schot van Floro Flores werd simpel gepareerd door Babos. Bouaouzan kon kort daarna NEC zelfs op een nog ruimere voorsprong zetten, maar zijn inzet ging net naast. In het laatste kwartier wisten de fans van NEC al zeker dat hun ploeg door zou stomen naar de volgende ronde en lieten zich nog eens extra horen. Udinese drong in de slotfase nog wel aan, maar tot groot gevaar voor het doel van Babos kwam het niet. NEC kreeg twee minuten voor tijd nog wel een grote kans op 3-0, maar de lob van Bouaouzan ging naast. Omdat in Londen er niks meer veranderde aan de stand, gaat NEC door naar de volgende ronde van de UEFA Cup.

Karakteristieken

NEC - Udinese 2-0
74' John
78' Van Beukering

Toeschouwers: 12.500
Scheidsrechter: Matejek (Tsj)
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Gele kaart: Fernández, John (NEC) Sánchez, Motta, Pasquale, Belardi (Udinese)

Opstellingen

NEC: Babos, Fernández, Wisgerhof, Zomer, El-Akchaoui, Sibum, Schöne, Davids, Ntibazonkiza (John/46), v.Beukering (Janssen/90), Bouaouzan

Udinese: Belardi, Nef, Coda, Felipe (Inler/22), Pasquale, Domizzi, Obodo, Isla (Lukovic/62), Motta (d'Agostino/70), Sánchez, Floro Flores

 


Alle uitslagen

Groep A

Paris Saint-Germain FC (FRA) - FC Twente (NED) 4-0
8' Péguy Luyindula 1-0
23' Stéphane Sessegnon 2-0
84' Mateja Ke¸man 3-0
86' Péguy Lutindula 4-0

Real Racing Club de Santander (ESP) - Manchester City FC (ENG) 3-1
20' Jonathan Pereira 1-0
30' Óscar Serrano 2-0
54' Juan Valera 3-0
90+2' Felipe Caicedo 3-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Manchester City FC*421176-5
2FC Twente*420265-8
3Paris Saint-Germain FC*412157-5
4Real Racing Club412156-5
5FC Schalke 04411245-6

Groep B

Olympiacos CFP (GRE) - Hertha BSC Berlin (GER) 4-0
55' Dudu 1-0
68' Luciano Galletti (Pen) 2-0
87' Vasilis Torosidis 3-0
88' Diogo Luis Santo 4-0

SL Benfica (POR) - FC Metalist Kharkiv (UKR) 0-1
84' Oleksandr Rykun 0-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1FC Metalist Kharkiv*4310103-0
2Galatasaray SK*430194-1
3Olympiacos CFP*420269-3
4Hertha BSC Berlin402221-6
5SL Benfica401312-9

Groep C

UC Sampdoria (ITA) - Sevilla FC (ESP) 1-0
75' Jonathan Bottinelli 1-0

VfB Stuttgart (GER) - Royal Standard de Liège (BEL) 3-0
5' Sami Khedira 1-0
49' Roberto Hilbert 2-0
72' Ciprian Marica 3-0

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Royal Standard de Liège*430195-3
2VfB Stuttgart*421176-3
3UC Sampdoria*421174-5
4Sevilla FC420265-2
5FK Partizan400401-8

Groep D

NEC Nijmegen (NED) - Udinese Calcio (ITA) 2-0
75' Collins John 1-0
78' Jhon van Beukering 2-0

Tottenham Hotspur FC (ENG) - FC Spartak Moskva (RUS) 2-2
23' Artem Dzyuba 0-1
33' Artem Dzyuba 0-2
67' Luka Modrić 1-2
74' Tom Huddlestone 2-2

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Udinese Calcio*430196-4
2Tottenham Hotspur FC*421177-4
3NEC Nijmegen*420266-5
4FC Spartak Moskva411245-6
5NK Dinamo Zagreb410334-9

* = door naar de volgende ronde.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Uitslagen UEFA Cup

NEC verzekerde zich vandaag van een plaats bij de laatste 32 in de UEFA Cup. FC Twente speelde ook, maar was al zeker van de volgende ronde. Hieronder vind je de overige uitslagen.

Groep A

Paris Saint-Germain FC (FRA) - FC Twente (NED) 4-0
8' Péguy Luyindula 1-0
23' Stéphane Sessegnon 2-0
84' Mateja Ke¸man 3-0
86' Péguy Lutindula 4-0

Real Racing Club de Santander (ESP) - Manchester City FC (ENG) 3-1
20' Jonathan Pereira 1-0
30' Óscar Serrano 2-0
54' Juan Valera 3-0
90+2' Felipe Caicedo 3-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Manchester City FC*421176-5
2FC Twente*420265-8
3Paris Saint-Germain FC*412157-5
4Real Racing Club412156-5
5FC Schalke 04411245-6


Groep B

Olympiacos CFP (GRE) - Hertha BSC Berlin (GER) 4-0
55' Dudu 1-0
68' Luciano Galletti (Pen) 2-0
87' Vasilis Torosidis 3-0
88' Diogo Luis Santo 4-0

SL Benfica (POR) - FC Metalist Kharkiv (UKR) 0-1
84' Oleksandr Rykun 0-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1FC Metalist Kharkiv*4310103-0
2Galatasaray SK*430194-1
3Olympiacos CFP*420269-3
4Hertha BSC Berlin402221-6
5SL Benfica401312-9


Groep C

UC Sampdoria (ITA) - Sevilla FC (ESP) 1-0
75' Jonathan Bottinelli 1-0

VfB Stuttgart (GER) - Royal Standard de Liège (BEL) 3-0
5' Sami Khedira 1-0
49' Roberto Hilbert 2-0
72' Ciprian Marica 3-0

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Royal Standard de Liège*430195-3
2VfB Stuttgart*421176-3
3UC Sampdoria*421174-5
4Sevilla FC420265-2
5FK Partizan400401-8


Groep D

NEC Nijmegen (NED) - Udinese Calcio (ITA) 2-0
75' Collins John 1-0
78' Jhon van Beukering 2-0

Tottenham Hotspur FC (ENG) - FC Spartak Moskva (RUS) 2-2
23' Artem Dzyuba 0-1
33' Artem Dzyuba 0-2
67' Luka Modrić 1-2
74' Tom Huddlestone 2-2

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Udinese Calcio*430196-4
2Tottenham Hotspur FC*421177-4
3NEC Nijmegen*420266-5
4FC Spartak Moskva411245-6
5NK Dinamo Zagreb410334-9


* = door naar de volgende ronde.

De loting voor de volgende ronde is morgenmiddag om 13.00 uur.

Uitslag NEC - Udinese

NEC is erin geslaagd om de volgende ronde van de UEFA Cup te bereiken. De Nijmegenaren wisten met 2-0 te winnen van het Italiaanse Udinese. NEC was de hele wedstrijd de betere ploeg. Omdat Spartak Moskou niet wist te winnen in Londen, gaat de ploeg van Mario Been naar de volgende ronde.

Voor één avondje was Nijmegen dé voetbalhoofdstad van Nederland. Terwijl FC Twente al geplaatst was voor de volgende ronde, moest NEC nog volop er tegenaan gaan om overwintering in de UEFA Cup veilig te stellen. Udinese, dat al geplaatst was voor de volgende ronde, hield met het oog op de competitiewedstrijd van zondag tegen AC Milan toppers als d'Agostino, Quagliarella en Di Natale aan de kant. In Londen stond de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Spartak Moskou op het programma. De Russen hadden vooraf het duel evenveel punten als NEC. Ook het doelsaldo was exact hetzelfde.

De openingsfase was duidelijk voor NEC. De ploeg van trainer Mario Been zocht meteen de aanval. Na vijf minuten werd het eerste schot geproduceerd op het doel van Udinese, maar keeper Belardi stopte de inzet van Van Beukering. Vijf minuten later stuurde Van Beukering zijn ploeggenoot Ntibazonkiza de diepte in, maar de pijlsnelle aanvaller van NEc kon na het uitkappen van zijn tegenstander net niet tot een schot komen. NEC had het eerste kwartier van de wedstrijd erg veel balbezit, alleen leidde dit echter nog niet tot grote kansen voor de Nijmegenaren.

In de twintigste minuut kreeg Van Beukering opnieuw een mogelijkheid. Ntibazonkiza brak na een sterke solo door op rechts, gaf af op Van Beukering, maar uit een moeilijke hoek stuitte de spits op keeper Belardi. Vervolgens brak Udinese-spits Floro Flores in de daaropvolgende counter door op links. Hij werd echter gevloerd door Fernández en kreeg aan de linkerkant van het veld een vrije trap. Deze bracht geen gevaar op, omdat Babos de bal simpel wegbokste. Udinese-verdediger Felipe moest na iets meer dan twintig minuten geblesseerd het veld al verlaten en werd vervangen door Inler. In de 23e minuut brak Udinese met een vlugge counter opnieuw uit, maar het afstandsschot van Obodo wat daaruit volgde ging ruim over.

Na ruim een half uur gespeeld te hebben, ging Bouaouzan op avontuur. Na de één-twee aan te zijn gegaan met Van Beukering kwam Bouaouzan alleen voor Belardi, maar zijn schot ging nipt over. NEC drong de laatste minuten van de eerste helft nog wel aan, maar Schöne had tot tweemaal toe zijn vizier net niet op scherp staan. In Londen stond het ondertussen al 0-2 voor Spartak Moskou, dus zal NEC in de tweede helft minimaal twee keer moeten scoren.

Mario Been koos er in de tweede helft voor om nog aanvallender te spelen en bracht met Collins John een extra spits in. NEC zocht in het begin van de tweede helft opnieuw vol de aanval. Aangezien het in Londen nog altijd 0-2 stond voor Spartak Moskou, kon de ploeg uit Nijmegen ook niets anders. Tot grote kansen leidde het in de eerste minuten van de tweede helft nog niet. In de 54e minuut wist El-Akchaoui met een prachtige pass zijn ploeggenoot Sibum aan de andere kant van het veld te bereiken, maar de middenvelder kreeg net niet goed genoeg zijn voet onder de bal en de bal gaat voorlangs het doel van Udinese.

De Italianen kwamen er slechts sporadisch uit en kwamen ze eens in de buurt van het strafschopgebied, dan stuitten de aanvallers van Udinese op de sterkverdedigende Zomer en Wisgerhof. Naarmate de tweede helft vorderde drong NEC steeds meer aan, maar tot grote kansen leidde dit echter nog steeds niet. Na een groot uur werd Van Beukering naar beneden geduwd in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Matejek die erg veel toelaat, ziet hier geen penalty in. Twee minuten later kopte Van Beukering maar net naast na een op maat gegeven voorzet van Sibum.

In de 67e minuut kwam Udinese door middel van een goed uitgespeelde counter tot scoren, maar het doelpunt wordt afgekeurd omdat Floro Flores de bal met zijn hand binnenglijdt. Nog geen minuut later kopt Zomer uit een corner de bal maar net over het doel van Belardi heen. Intussen scoorde Modric de 1-2 voor Tottenham Hotspur en heeft NEC aan nog maar één doelpunt genoeg om door te gaan naar de volgende ronde. Op het moment dat Tottenham Hotspur zelfs 2-2 maakte, weet Collins John met een schot van randje zestien via het been van voor NEC het doel te vinden. Nog geen vijf minuten later weet Van Beukering uit een corner van Schöne zelfs de 2-0 binnen te schieten en is plaatsing voor de volgende ronde al bijna een feit.

Udinese kreeg twee minuten na de 2-0 van Van Beukering een kans om terug te komen in de wedstrijd, maar het schot van Floro Flores werd simpel gepareerd door Babos. Bouaouzan kon kort daarna NEC zelfs op een nog ruimere voorsprong zetten, maar zijn inzet ging net naast. In het laatste kwartier wisten de fans van NEC al zeker dat hun ploeg door zou stomen naar de volgende ronde en lieten zich nog eens extra horen. Udinese drong in de slotfase nog wel aan, maar tot groot gevaar voor het doel van Babos kwam het niet. NEC kreeg twee minuten voor tijd nog wel een grote kans op 3-0, maar de lob van Bouaouzan ging naast. Omdat in Londen er niks meer veranderde aan de stand, gaat NEC door naar de volgende ronde van de UEFA Cup.


Karakteristieken

NEC - Udinese 2-0
74' John
78' Van Beukering

Toeschouwers: 12.500
Scheidsrechter: Matejek (Tsj)
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Gele kaart: Fernández, John (NEC) Sánchez, Motta, Pasquale, Belardi (Udinese)

Opstellingen

NEC: Babos, Fernández, Wisgerhof, Zomer, El-Akchaoui, Sibum, Schöne, Davids, Ntibazonkiza (John/46), v.Beukering (Janssen/90), Bouaouzan

Udinese: Belardi, Nef, Coda, Felipe (Inler/22), Pasquale, Domizzi, Obodo, Isla (Lukovic/62), Motta (d'Agostino/70), Sánchez, Floro Flores

Internet helpt tegen drankprobleem

Heleen Riper van het Trimbos Instituut heeft in haar proefschrift geconstateerd dat hulpverlening via internet een effectieve en goedkope manier is om probleemdrinkers te laten minderen met het nuttigen van alcohol. Riper promoveerde gisteren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij stelt dat 'een nieuwe, zeer grote groep probleemdrinkers' wordt bereikt via het internet.

De drempel van de reguliere hulpverlening is voor deze groep vaak te hoog, waardoor internethulpverlening een uitkomst kan bieden,aldus Riper. Zij stelt tevens dat ruim tien procent van de Nederlanders tussen de 16 en 69 jaar een probleemdrinker is. Met name de groep lichte probleemdrinkers zorgt volgens haar voor problemen betreffende ziekteverzuim, geweld en vandalisme. Deze drinkers zijn overigens niet aan alcohol verslaafd.

Ongeveer tien procent van de probleemdrinkers krijgt professionele hulp. De overige negentig procent durft geen hulp te zoeken uit angst voor onder meer stigmatisering of baanverlies. "Deze groep kan wel bereikt worden via internet", aldus Riper. Televisie zou ook een hulpmiddel kunnen zijn voor deze probleemdrinkers: met name laagopgeleiden zouden hier baat bij hebben.

In haar proefschrift pleit de promovenda ervoor dat het gewone aanbod van hulp voor probleemdrinkers wordt gekoppeld aan de internethulp.

Met dank aan LuckyBastardo voor de submit.

Verzekerde blijft zorgverzekeraar trouw

Een peiling van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) heeft uitgewezen dat het aantal verzekerden dat overstapt naar een andere zorgverzekeraar lijkt te stabiliseren. Vier procent van de Nederlanders wil nog overstappen van zorgverzekeraar. Dit zijn net zo veel Nederlanders als in de tijd van de ziekenfondswet. Met de stabilisatie lijkt de nieuwigheid van de zorgverzekeringswet af te zijn.

De peiling wees uit dat de meeste Nederlanders tevreden zijn over de dekking van de polis en de service die hun zorgverzekeraar biedt. Zij zeggen niet van plan te zijn over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Een kwart van de Nederlanders vindt het te veel moeite om een nieuwe zorgverzekeraar uit te kiezen. De belangrijkste reden om toch van zorgverzekeraar te wisselen is onvrede met de dekking van de aanvullende verzekering.

Met dank aan E-Lise voor de submit.

Te koop: oude spaceshuttles NASA

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft drie spaceshuttles te koop aangeboden. De drie ruimtevaartuigen zijn 24 jaar oud en hebben gezamenlijk 86 missies op de teller. Per 2010 zijn ze alle drie te koop voor de schappelijke vraagprijs van 42 miljoen dollar.

Wie de spaceshuttles koopt voor dit vriendelijke prijsje, zal zich niet druk hoeven te maken om de verwijdering van giftige en andere schadelijke onderdelen en ook niet over het vervoer naar een vliegveld naar wens. Dit zit allemaal bij de vraagprijs inbegrepen.

De spaceshuttles worden niet zomaar aan iedereen verkocht. Voorlopig zijn er door NASA alleen educatieve instellingen, wetenschapsmusea en andere 'passende' instituten aangeschreven. Op deze manier wil NASA bekijken of er belangstelling is voor de aankoop van een spaceshuttle en of er voldoende financiële middelen zijn om de reusachtige toestellen te kopen. Bovendien komen alleen Amerikaanse organisaties en personen in aanmerkingen voor de aankoop. Ook mogen de spaceshuttles niet in de buitenlucht geëxposeerd worden.

Het bedrag, 42 miljoen dollar, is een koopje wanneer gekeken wordt naar de prijs die NASA per stuk heeft moeten betalen. Wanneer alle kosten worden meegerekend hebben de Discovery, de Atlantis en de Endeavour per stuk namelijk 34 miljard dollar gekost.

Eén van de shuttles zal vrijwel zeker in handen van de overheid blijven. Zo adviseert NASA om één shuttle onder te brengen in de collectie van het lucht- en ruimtevaartmuseum van Smithsonian Institution. Dit is een van de grootste wetenschappelijke instellingen van de Verenigde Staten.

De koper van de ruimtevaartuigen zal ze naar alle waarschijnlijkheid in 2010 in ontvangst kunnen nemen, maar de levering zou ook enige vertraging op kunnen lopen. Barack Obama, de komende president van Amerika, heeft inmiddels een team deskundigen geformeerd. Zij moeten nagaan of de ruimteveren nog langer in dienst moeten blijven. Het risico bestaat namelijk dat er een gat ontstaat tot 2014 of 2015 sinds de laatste shuttlemissie en de eerste reguliere vlucht van de opvolger.

Met dank aan Glacier voor de submit.

'Biertoerisme zal toenemen'

Veel Nederlanders kopen hun bier massaal in bij drankhandels in Duitsland. Dieter Schramowski, eigenaar van drie drankhallen in Haaren, Birgden en Schalbruch, vlak over de grens bij Roermond en Sittard, laat weten dat hij dagelijks vijfhonderd tot duizend vaten bier verkoopt. Ongeveer de helft van zijn klanten in Haaren komt uit Limburg. De klanten in Birgden en Schalbruch bedragen respectievelijk 55 en 90 procent.

Schramowski voorspelt dat hij steeds meer biertoeristen zal mogen ontvangen, aangezien de accijns op bier in Nederland in het nieuwe jaar met dertig procent omhoog gaat. Dit is een prijsverhoging van ongeveer 65 cent per krat. "Mensen moeten besparen als gevolg van de kredietcrisis. Bier is in Duitsland sowieso goedkoper. Het prijsverschil wordt alleen maar groter", aldus Schramowski.

Een vaste klant van Schramowski weet te vertellen dat de Zeeuwse horeca in de zomer aanhangers vol met de goedkope Duitse vaten de grens over brengt. "We hebben speciaal iemand in dienst die voor de Nederlandse kasteleins de belastingpapieren regelt", aldus de eigenaar. Een klant die vier kratten Grolsch in komt slaan bij Schramowski laat weten dat het in Duitsland één euro per krat goedkoper is. "Een fles goede wijn heb je hier al voor 1,90 euro. En dan doet mijn vrouw tegelijk deels de boodschappen in Duitsland."

De consumenten worden echter niet alleen gelokt door de lagere prijzen. Ook is er een groot aanbod wat verschillende bieren betreft. Volgens John van Cleef uit Herkenbosch gaat er dan ook niets boven een lekker bronzuiver Duits biertje. "Je krijgt er geen koppijn van", aldus John.

Met dank aan DJMO voor de submit.

Voedselvergiftiging bij FC Emmen, wedstrijd uitgesteld

De voor morgen geplande wedstrijd in de Jupiler League tussen MVV en Emmen is verplaatst. Een groot deel van de selectie van FC Emmen heeft namelijk te kampen met voedselvergiftiging. De spelers zijn vermoedelijk ziek geworden na het eten van een fruitmix. Trainer Paul Krabbe is ook getroffen door de voedselvergiftiging.

Het verzoek tot uitstel kwam vandaag bij de KNVB binnen. Een officiële doktersverklaring en overleg tussen de medische staf van Emmen en de bondsarts van het Sportmedisch Centrum hebben de KNVB doen besluiten het verzoek te honoreren. De wedstrijd staat nu gepland voor 19 januari 2009.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Met dank aan DJMO voor de submit.

Naakte bejaarde wint Gouden Loekie

De naakte bejaarde in het reclamespotje van de SP sloeg zo erg aan dat de commercial de Gouden Loekie won.

De spot volgt hiermee 'Goeiemoggel' op van de KPN, de commercial die vorig jaar won. De Gouden Loekie is een publieksprijs waarom gestemd kan worden. De SP reclame was controversieel. De SP wilde ermee aantonen dat er steeds minder geld en een steeds hogere werkdruk is onder het personeel. Onder het motto 'de zorg wordt steeds meer uitgekleed' kleedt de bejaarde zich helemaal uit voor de camera.


[Update] Monster met kettingzaag in Resident Evil 5

Update:
We hebben ook twee filmpjes met verse beelden van Resident Evil 5. Voor de HD beelden klik je hier en hier.


Oorspronkelijk bericht:
Naast screens van Bionic Commando heeft Capcom vandaag ook vijf nieuwe beelden vrijgegeven van de horrorgame Resident Evil 5. Als de beelden een indicatie zijn van de game wordt het weer veel schieten afgewisseld met het overhalen van hendels om verder te komen.

Resident Evil 5 moet in maart uitkomen voor de Xbox 360 en PlayStation 3.




Net als het lijkt dat de dreiging van Resident Evil voorbij is, steekt een nieuw gevaar zijn kop op. Chris Redfield, die de hele wereld heeft afgereisd op zoek naar het gevaar, gaat naar Afrika waar bioterrorisme mens en dier verandert in hersenloze zombies. Ditmaal zal je als speler niet alleen bang zijn voor de gevaren van de nacht, maar ook die je tegenkomt in het felle zonlicht.

FC Twente-supporter gewond bij rellen in Parijs

In Parijs is een 19-jarige supporter van FC Twente gewond geraakt aan zijn hoofd bij een harde confrontatie tussen de aanhang van FC Twente en supporters van Paris St. Germain vanmiddag rond 16.00 uur.

De man, afkomstig uit Enschede, zou met een bijl op zijn hoofd zijn geslagen en is met spoed naar een ziekenhuis gebracht. In het ziekenhuis bleek de hoofdwond van de man mee te vallen en met een nadat de wond gehecht was, mocht de man het ziekenhuis verlaten.

Op het Place St. Andre des Arts, in het centrum van Parijs, werd een groep van ongeveer tweehonderd Twentenaren aangevallen door ongeveer zestig supporters van Paris St. Germain. De Franse supporters van de harde kern waren zwaar bewapend. Na snel politieoptreden konden de twee groepen uit elkaar worden gehaald, waarop het gebied werd afgezet.

De veiligheidscoördinator van FC Twente, Martijn Hegeman, spreekt over een gecoördineerde actie van de aanhang van Paris St. Germain. Volgens hem zijn de supporters van FC Twente door de Franse hooligans zijn opgewacht. "Er zijn rake klappen gevallen en er is geschoten met lichtkogels", aldus Hegeman.

Voor meer nieuws over Paris St. Germain en FC Twente kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Met dank aan boschpoort voor de submit.

Nintendo domineert kerst in Japan

Hoe hard Microsoft en Sony ook hun best doen, er lijkt niet te tornen aan de macht van Nintendo in Japan. Met de naderende kerst blijkt eens te meer dat zowel de consolemarkt als de handheldmarkt volledig gedomineerd wordt door de Nintendo DS en Wii. De volledige top 10 van games is in handen van Nintendos systemen en zelfs als we naar de top 30 kijken zien we maar zeven titels die niet voor Nintendosystemen zijn.

Software
01. [WII] Taiko no Tatsujin Wii (Namco Bandai) 105,900 / NEW
02. [WII] Animal Crossing: City Folk (Nintendo) 97,700 / 587,000
03. [NDS] Hoshi no Kirby: Ultra Super Deluxe (Nintendo) 94,500 / 629,400
04. [NDS] Wagamama Fashion Girls Mode (Nintendo) 63,100 / 341,700
05. [NDS] Penguin no Mondai: Saikyou Penguin Densetsu! (Konami) 59,000 / NEW
06. [NDS] Professor Layton and the Last Time Travel (Level 5) 57,600 / 492,000
07. [NDS] Pokémon Platinum (Pokémon) 57,500 / 2,066,300
08. [NDS] Rhythm Tengoku Gold (Nintendo) 45,200 / 1,289,400
09. [WII] Wii Fit (Nintendo) 43,000 / 2,916,900
10. [WII] Mario Kart Wii (Nintendo) 34,300 / 1,938,400

11. [PS3] Pro Evolution Soccer 2009 (Konami)
12. [PS2] Dragon Ball Z: Infinite World (Namco Bandai)
13. [NDS] Tamagotchi Star School (Namco Bandai)
14. [WII] Donkey Kong: Jungle Beat Wii (Nintendo)
15. [NDS] Chrono Trigger DS (Square Enix)
16. [WII] Tatsunoko vs. Capcom: Cross Generation of Heroes (Capcom) 24,100 / NEW
17. [PS3] Gran Turismo 5 Prologue Spec III (SCE)
18. [NDS] Tongariboushi and the 365 Days of Magic (Konami)
19. [PSP] Monster Hunter Portable 2nd G (PSP the Best) (Capcom)
20. [NDS] Animal Crossing: Wild World (Nintendo)
21. [WII] Wii Sports (Nintendo)
22. [PSP] Musou Orochi: Maou Sairin (KOEI)
23. [PSP] Kenka Banchou 3: Zenkoku Seiha (Spike)
24. [WII] Wii Music (Nintendo)
25. [PSP] Gundam vs. Gundam (Namco Bandai)
26. [WII] 428: Fuusa Sareta Shibuya de (SEGA)
27. [WII] Wii Play (Nintendo)
28. [NDS] Mario Kart DS (Nintendo)
29. [NDS] Inazuma Eleven (Level 5)
30. [NDS] Taiko Drum Master 2: The Seven Island Adventure (Namco Bandai)

Hardware
Hardware | This Week | Last Week | Last 4 Weeks | YTD | LTD
DS+ | 204,800 | 138,800 | 565,059 | 3,447,026 | 24,620,080
WII | 91,600 | 56,700 | 233,446 | 2,596,763 | 7,212,902
PSP | 71,500 | 54,800 | 242,616 | 3,428,282 | 11,093,359
PS3 | 33,700 | 30,300 | 116,414 | 895,675 | 2,537,351
360 | 11,800 | 10,000 | 48,697 | 296,187 | 804,632
PS2 | 6,700 | 5,700 | 23,309 | 453,421 | 21,380,461

AZ wellicht zonder spitsen

De kans is aanwezig dat AZ vrijdag tegen FC Utrecht speelt zonder Ari en Mounir el Hamdaoui. Beide spitsen kampen met een kwetsuur.

Louis van Gaal gaf tekst en uitleg over het afhaken van zijn parade-paardjes. "Ari gaat extra trainen en El Hamdaoui moet naar het ziekenhuis voor een test. Daarna beslis ik pas of ze bij de wedstrijdselectie zullen zitten," aldus de oefenmeester.

Tevens ontbreken David Mendes da Silva en Kew Jaliens wegens blessures vrijdagavond.

Sony boet voor verzamelen kindergegevens

Sony Music heeft sinds 2004 de persoonlijke gegevens van tenminste 30.000 kinderen onder de dertien jaar verzameld zonder toestemming van hun ouders.

Via 196 sites van artiesten en entertainers die onder het beheer staan van Sony Music, zoals Britney Spears en Christina Aguilera, werden onder andere de namen, adressen, mobiele nummers en geboortedata verkregen. De data werd onder andere op andere sites gebruikt en soms zelfs gepubliceerd. Het bedrijf is verplicht alle data die op onrechtmatige wijze is verkregen te verwijderen.

Sony Music heeft ermee ingestemd één miljoen dollar te betalen om de rechtszaak te schikken. Daarmee geeft het bedrijf toe de wet te hebben overtreden door persoonlijke informatie van kinderen onder de dertien jaar online te verzamelen. In de Verenigde Staten bestaat namelijk de Children’s Online Privacy Protection Act, die kinderen tot dertien jaar moet beschermen. Wat er met de persoonlijke gegevens gebeurt van oudere mensen die de sites van het bedrijf bezoeken is niet bekend.

Piepoli hoort twee jaar schorsing eisen

De aanklager van het Italiaans olympisch comité CONI heeft een schorsing van twee jaar geëist tegen wielrenner Leonardo Piepoli.

Tijdens de Tour de France van dit jaar werd de Italiaan door zijn ploeg Saunier Duval uit koers gehaald en ontslagen wegens het overtreden van ethische regels. Met nieuwe testmethoden toonde het Franse antidopingbureau AFLD later aan dat Piepoli CERA, een nieuwe epovariant, had gebruikt. De 37-jarige wielrenner hield op de zitting vandaag vol dat hij onschuldig is.

Levenslang voor architect genocide Rwanda

De belangrijkste verdachte van de genocide in Rwanda is vandaag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het Rwanda-Tribunaal bevond oud-kolonel Théoneste Bagosora schuldig aan genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden.

De Hutu Bagosora was volgens de aanklagers de architect van de moordpartijen in Rwanda in 1994, waardoor in drie maanden tijd circa 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven kwamen. De slachtpartijen begonnen nadat het vliegtuig van de Rwandese president Juvénal Habyarimana, een Hutu, op 6 april 1994 was neergeschoten.

Twee medeverdachten, luitenant-kolonel Anatole Nsengiyuvuma en majoor Aloys Ntabakuze, moeten eveneens een levenslange celstraf uitzitten. Generaal Gratien Kabiligi werd vrijgesproken.

Oud-politicus Protais Zigiranyirazo, de zwager van Habyarimana, kreeg twintig jaar celstraf opgelegd voor de moord op ongeveer 1500 mensen in het noorden van Rwanda, twee dagen na de dood van Habyarimana. Ook zou hij een lijst hebben opgesteld van tegenstanders, zowel Tutsi's als Hutu's, die uit de weg moesten worden geruimd.

Tabakverslaafde hond doodgereden

In het Oostenrijkse Graz heeft een aan tabak verslaafde hond zijn verslaving met de dood moeten bekopen. Het dier, 'generaal' Edi, was op weg naar zijn vaste tabakszaak toen hij werd aangereden door een auto. "We konden hem niet meer redden", aldus zijn baasje, Wolfgang Treirier.

Edi raakte al op jonge leeftijd verslaafd aan tabak. Hij kreeg zijn dagelijkse dosis nicotine binnen door op sigarettenpeuken te kauwen. "Soms wel tien per dag. Hij was nicotineverslaafd, maar rookte niet", zo zegt Treirier, die er nog aan toevoegde dat zijn huisdier geen slecht gebit kreeg van zijn verslaving.

Met dank aan Vince_Taylor voor de submit.

Sibon: "We lezen wedstrijd niet goed genoeg"

SC Heerenveen is uitgeschakeld in de UEFA Cup. Portsmouth, AC Milan, Sporting Braga en VFL Wolfsburg waren allen te sterk voor de formatie van trainer Trond Sollied. Gerald Sibon is daarom van mening dat de Friezen niet in Europa thuis horen.

"We speelden vandaag net als tegen Wolfsburg een goed eerste half uur, maar als er dan iets in de wedstrijd verandert, duurt het te lang voor we reageren. We lezen de wedstrijd niet goed genoeg," liet Sibon in een reactie weten.

Ook Michael Breuer is van mening dat sc Heerenveen niet voldoende kwaliteiten heeft om in de UEFA Cup mee te draaien. "Als je vier keer verliest is het duidelijk. Dit heeft ook met kwaliteit te maken. Als je ziet wat zijn in het veld hebben staan. Crouch en Kanu hebben wel bij Liverpool en Arsenal gespeeld. Dat verschil zie je terug op het veld."

Veendam huurt Groningen-spits

BV Veendam heeft de voorhoede versterkt. De club uit de Jupiler League bereikte overeenstemming met FC Groningen over de huur van spits Serdar Öztürk.

Veendam zit momenteel dun in de aanvallers en klopte nu dus met succes aan bij Groningen, waarvan het al vaker spelers huurde. Öztürk kwam in Groningen nog niet verder dan het beloftenteam en zal nu de rest van het seizoen voor Veendam gaan spelen.

Trainer Joop Gall is blij met zijn aanwinst: "Serdar is groot, jong, sterk en erg balvast. Hij zit momenteel op een dood spoor bij FC Groningen. Hij krijgt bij ons de kans om te laten zien wat hij kan."

Caldarelli debuteert voor Toyota in Bahrein

Het team van Toyota heeft bij de wintertest in Bahrein deze week de Italiaan Andrea Caldarelli laten debuteren. De 18-jarige coureur kwam tot een tijd van 1:33.170 en reed 128 ronden. Ook Timo Glock en Kamui Kobayashi kwamen voor het team uit Keulen in actie.

"Dit was een geweldige ervaring en ik heb me bijzonder goed vermaakt", zei Caldarelli die deel uitmaakt van het Toyota Young Driver Programme. [i]"Om op mijn achttiende al in een Formule 1-wagen te rijden is een enorme kans en ik was dan ook vastbesloten om er alles uit te halen. De TF108 is een enorme stap voorwaarts ten opzichte van de auto die ik het afgelopen seizoen reed. De kracht van de auto is geweldig en de remmen ook. Het is even wennen aan de grip in de bochten. Volgens mij heb ik het goed gedaan, aangezien ik het circuit niet kende en dit mijn eerste officiële Formule 1-test is."

Glock en Kobayashi maakten de overige kilometers voor het team, waarbij de Duitser 258 ronden reed. De Japanner moest het stellen met 33 ronden. Hiermee heeft ook Toyota het testen in 2008 afgerond.

Schumacher gelooft nog steeds in onschuld

Stefan Schumacher is nog altijd van mening dat hij niet op het gebruik van verboden middelen betrapt kan worden. De renner werd tijdens de Tour de France van dit jaar gesnapt op het gebruik van CERA. De Duiter denkt echter dat men een foutieve procedure heeft gehanteerd.

Michael Lehner, de advocaat van Schumacher, heeft inmiddels bevestigd een aanklacht tegen het Franse dopingagenstschap (AFDL) te hebben ingediend. De raadsheer klaagt de organisatie namelijk aan wegens laster en is bovendien van mening dat de verschillende tests niet goed zijn uitgevoerd.

"Deze analyses hebben zonder gelegenheid van controle plaatsgevonden, en er zijn verschillende mogelijkheden dat er een (bloed)besmetting heeft plaatsgevonden. Ook kan er een verwarring van de steekproeven hebben plaatsgevonden en is er geen rekening gehouden met andere omstandigheden die de test kunnen beïnvloeden", liet Lehner weten.

Schumacher is inmiddels alweer aan het trainen voor het nieuwe seizoen en is net teruggekeerd van een trainingskamp op Cyprus. Daarnaast diende de Duitser een aanvraag in voor een professionele licentie voor het komende wielerjaar. Één ding is in ieder geval nog zeker. De voormalig renner van Gerolsteiner heeft nog geen ploeg.

Streppel verlengt contract bij Helmond Sport

Helmond Sport gaat verder met trainer Jurgen Streppel. De oefenmeester, die in de zomer de plots naar Southampton vertrokken Jan Poortvliet opvolgde, verlengde zijn contract tot medio 2011.

De club uit de Jupiler League had met Streppel afgesproken om voor 1 april duidelijkheid te geven. Omdat beide partijen echter zeer tevreden zijn, is de zaak nu al afgehandeld.

Algemeen directeur Mario Captein toonde zich zeer tevreden over het werk van de voormalig assistent-trainer: "Door nu al duidelijkheid te verschaffen spreken we het vertrouwen uit in onze trainer. We hebben wederom een grote stap gemaakt in de professionalisering van en rondom het eerste elftal. Hierin heeft Streppel een groot aandeel gehad. De werkwijze van de trainer slaat aan bij de spelers en de sportieve doelstelling: spelen bij de bovenste zes en behalen van de play-offs zijn momenteel nog steeds zeer reëel."

Streppel is eveneens in zijn nopjes: "Ik heb het uitstekend naar mijn zin in mijn huidige rol als hoofdtrainer bij Helmond Sport. Graag wil ik de komende jaren mezelf verder ontwikkelen om vervolgens een stap hogerop te kunnen zetten."

Hari gestraft voor wangedrag K-1-finale

Badr Hari wordt gestraft naar aanleiding van zijn onsportieve gedrag tijdens de finale van de K-1, die twee weken geleden werd gehouden. Dit maakte de Fighting Entertainment Group (FEG) donderdag bekend. De Marokkaan wordt ook niet meer als runner-up gezien.

Hari vocht in de finale van zaterdag tegen de Nederlander Remy Bonjasky, die na de diskwalificatie van zijn opponent automatisch winnaar was. Bovendien verliest de Marokkaan zijn prijzengeld van de K-1-finale en moet hij zijn K-1-titel bij de zwaargewichten, inclusief de kwampioensgordel, afstaan. Hij wordt overigens niet geschorst voor zijn wangedrag.

Bourdais mogelijk naar IndyCars

Sébastien Bourdais is nog niet zeker van een stoeltje voor volgend jaar bij Toro Rosso en kijkt daarom al naar alternatieven. Daarbij lijkt de IndyCars een optie die serieus is.

Voor het jaar 2009 heeft Scuderia Toro Rosso nog geen coureurs vastgelegd, al lijkt Sébastien Buemi wel zeker van een stoeltje. Voor het andere stoeltje strijden Takuma Sato, Bruno Senna en Bourdais. De Fransman lijkt dus allerminst zeker van een stoeltje en kijkt naar alternatieven.

"Ik ben heel open. Wat ik nu nodig heb is een goed programma en Amerika is een goede optie," aldus Bourdais tegen Autosport.com. "Ik heb naar alternatieven gekeken, want dat is mijn werk. Ik moet tenslotte de kost verdienen. Maar het is moeilijk, omdat weinig mensen op dit moment bereid zijn zich aan welk programma dan ook te binden."

Mocht Bourdais naar de Verenigde Staten gaan, dan zal dat niet bij het team van Newman-Haas zijn, waarmee hij in het verleden veel succes behaalde. Dat team heeft al twee coureurs vastgelegd voor volgend seizoen.

Ferguson blij met optreden Van der Sar

Manchester United plaatste zich donderdag voor de finale van het WK voor clubteams door in een spectaculair duel met 5-3 te winnen van Gamba Osaka.

Manager Alex Ferguson had na afloop louter lovende woorden over voor zijn doelman Edwin van der Sar. De Nederlander hield de Japanners enkele keren van scoren af. "Ik weet niet wat de uitslag had kunnen zijn, maar Edwin van der Sar maakte drie geweldige reddingen," zei de Schot, die tevreden was over het schouwspel. "De fans hebben in ieder geval waar voor hun geld gekregen."

Pereiro Sio start in Giro d'Italia

Oscar Pereiro Sio gaat in 2009 ook van start in de Giro d'Italia. Eerder maakte de Spanjaard ook al bekend in de Tour Down Under te starten. Na afloop van de rittenkoers door Italië bekijkt de renner of hij aan de Tour de France zal deelnemen.

Ook David Arroyo en Joaquim Rodriguez zullen voor Caisse d'Epargne in de 100e editie van de Ronde van Italië gaan rijden. De overige namen van deze ploeg worden op een later moment openbaar gemaakt.

FC Twente zonder Elia tegen PSG

FC Twente-aanvaller Eljero Elia zit donderdagavond op de tribune als zijn club het opneemt in Parijs tegen Paris Saint-Germain. Manager Steve McClaren neemt voorzorgsmaatregelen door de flankspeler, die veelvuldig in verband wordt gebracht met Ajax, niet op te stellen.

Als Elia namelijk nogmaals een gele kaart krijgt, is hij voor het eerstvolgende duel in de UEFA Cup geschorst. Eerder zou een blessure hem parten spelen, maar van deze kwetsuur lijkt de frivole speler hersteld.

In de Franse hoofdstad mogen de Tukkers nog één keer in aantreden in de groepsfase van de UEFA Cup. FC Twente is reeds geplaatst voor de volgende fase van het toernooi.

Italië schrapt ruim 29.000 wetten

De Italiaanse regering heeft vandaag besloten tot het schrappen van 29.095 overbodige wetten en voorschriften, die nog uit de tijd van voor 1948 stammen. Dat heeft persbureau ANSA gemeld.

Het 'wettenknipdecreet' is een initiatief van minister Roberto Calderoli van Administratieve Vereenvoudiging. Die portefeuille is in mei gecreëerd toen Silvio Berlusconi aan de slag ging met zijn vierde kabinet. Italië had toen nog 120.000 wetten en voorschriften, een Europees record.

Italië heeft zoveel wetten en voorschriften dat het moeilijk is die te kennen en in een concreet geval de toepasselijke regelgeving te vinden. Daarom besloot de regering vandaag tevens tot het opzetten van Normattiva, een gratis online wettenarchief.

Duel Emmen verplaatst vanwege vergiftiging

De KNVB heeft het Jupiler League-duel tussen MVV en Emmen verplaatst. Dit omdat een groot deel van de selectie van de club uit de Jupiler League voedselvergiftiging heeft opgelopen. De oorzaak is vermoedelijk het eten van een fruitmix.

De wedstrijd stond gepland voor morgen, maar Emmen heeft vandaag een verzoek tot uitstel naar de bond verzonden. Na de ontvangst van een officiële doktersverklaring en overleg tussen de medische staf van Emmen en de bondsarts van de KNVB heeft de voetbalbond het verzoek gehonoreerd.

De wedstrijd is verschoven naar 19 januari 2009.

BBC krijgt boete voor belspelletjes

De Britse zender BBC heeft een boete van 95 000 pond (meer dan 100.000 euro) gekregen voor frauduleuze belspelletjes. De belspelletjes werden uitgezonden op twee radiokanalen van de BBC in 2005 en 2006.

In de programma's van twee BBC-radiomakers, Tony Blackburn en Dermot O'Leary, werd de indruk gewekt dat luisteraars naar de uitzending konden bellen om mee te doen aan een wedstrijd. In werkelijkheid waren de programma's van tevoren opgenomen, inclusief 'bellende' luisteraars. De echte luisteraars van het programma belden dus tevergeefs naar de BBC om mee te doen aan de wedstrijd, in de veronderstelling dat ze live op de radio zouden komen.

De BBC haalde tijdsgebrek aan als reden om de programma's niet live uit te zenden. De omroep heeft beloofd alles in het werk te stellen om een herhaling van het voorval te vermijden.

Zeno Clash laat zijn gameplay en unieke look zien

Zeno Clash wordt de eerste game van ACE Team, een ontwikkelaar gevestigd in Chili. Als je hieronder de gameplaytrailer bekijkt wordt het waarschijnlijk nog niet meteen duidelijk, maar de beschrijving first-person fighting game/shooter lijkt wel op te gaan. De game heeft in ieder geval een distinctieve look en draait op de Source Engine. Een releasedatum is nog niet bekend gemaakt.

Wisman nieuwe coach Omniworld

Henk Wisman wordt volgend seizoen coach van FC Omniworld. De 51-jarige trainer zal een verbintenis van twee jaar tekenen.

FC Omniworld was op zoek naar een nieuwe trainer omdat de huidige coach, Peter Boeve, aan het eind van dit seizoen vertrekt.

Wisman was in het verleden coach van De Zwarte Schapen, de voorloper van FC Omniworld. Met deze club promoveerde hij vier keer. In het betaald voetbal was Wisman eerder werkzaam bij FC Volendam, FC Den Bosch en Fortuna Sittard en ook was hij bondscoach van Armenië. In geen enkel geval maakte hij de afgesproken ambtstermijn vol, want Wisman werd of ontslagen of hield tijdig de eer aan zichzelf. Zijn laatste klussen waren het trainen van Team VVCS, een werklozenelftal, in de zomer van 2008 en een dienstverband als interim-trainer bij zaterdaghoofdklasser, waar Wisman na vier nederlagen op rij de pijp aan Maarten gaf. ASWH zakte in die periode van de vierde plaats naar de degradatieplaatsen.

Regeringscrisis in België

In België is in de loop van de dag een zware regeringscrisis uitgebroken. Er zou op dit moment openlijk overleg worden gepleegd over een mogelijk ontslag van eerste minister Yves Leterme.

Aanleiding voor de crisis zijn nieuwe beschuldigingen van politieke inmenging in de zaak rond de verkoop van de Fortis-bank aan de Franse bank BNP Paribas. De voorzitter van het Hof van Cassatie, de hoogste rechtbank in België, heeft in een brief aan de kamervoorzitter geschreven dat er sprake was van zware politieke druk en inmenging in de twee rechtszaken rond de verkoop van het Belgische deel van Fortis.

Een groep van zo'n 2.000 kleine Fortis-aandeelhouders won recent in beroep een rechtszaak waarin ze de verkoop van het Belgische deel van Fortis aan BNP Paribas aanvochten. In de nasleep van die rechtszaak doken er steeds meer geruchten op over pogingen tot verregaande politieke beïnvloeding van het proces.

Prijzen op Steam nu in euro's

Het was al een tijdje beschikbaar als beta, maar nu is het officieel: alle prijzen op Steam zijn nu meteen te zien in de lokale valuta. Engeland krijgt ponden en Europa ziet nu euro's. Het goede nieuws is dat de 19% belasting meteen bij het product zit. Het slechte nieuws is dat de prijzen niet helemaal eerlijk zijn omgezet.

Als voorbeeld: Audiosurf was eerst 10 dollar. Dit was omgerekend plus belasting 8 euro 15. Nu is de game gewoon 10 euro, een toename van bijna 2 euro. Op een product dat van 50 dollar naar 50 euro is gegaan, scheelt dat natuurlijk wel wat meer. Dit haalt dus een groot voordeel van Steam weg.

Free Radical Design sluit zijn deuren

Onafhankelijke Britse gamesontwikkelaar Free Radical Design, bekend van Timesplitters en de teleurstellende game Haze, heeft zijn deuren moeten sluiten. GamesIndutry.biz meldt dat meerdere bronnen melden dat personeel, ook de senior executives, het bedrijf al verlaten hebben. Een bron claimt dat personeel vanochtend op het werk aankwam om voor een gesloten deur te staan, en instructies om in een lokaal hotel te ontmoeten voor de laatste bedrijfsvergadering.

Vorige maand verklaarde directeur Steve Ellis nog dat er niks aan de hand was bij het bedrijf "Nothing unusual is happening here. Projects end. New projects start. That's how things have worked for nearly 10 years," en dat er zeker geen personeel ontslagen zou worden.

Free Radical werkte aan een project voor LucasArts waar nog niks over bekend was, maar die game zou overgegaan zijn naar Rebellion. Timesplitters 4 was al een jaar in ontwikkeling, maar er kon geen uitgever gevonden worden. Pogingen om contact te zoeken met Free Radical vandaag en gisteren werden beantwoord met stilte. Er kan waarschijnlijk snel een officieel bericht verwacht worden.

Opnieuw rellen en traangas in Athene

De situatie in de Griekse hoofdstad Athene komt maar niet tot rust. Na een nagenoeg vreedzame demonstratie van enkele duizenden studenten en scholieren ontstonden donderdag opnieuw rellen voor het parlementsgebouw.

Ongeveer driehonderd jongeren wierpen molotovcocktails naar de politie. Anderen probeerden de ramen van twee luxehotels in te gooien en wiepen stenen en verfbommen naar de oproerpolitie. De autoriteiten zetten traangas in, waardoor passanten in paniek op de vlucht sloegen.

Griekenland gaat al bijna twee weken gebukt onder een studentenopstand, die ontstond nadat een 15-jarige Atheense scholier op 6 december was omgekomen door een politiekogel. In het hele land gingen jongeren de straat op om het vertrek van de regering te eisen. Zij raakten geregeld slaags met oproerpolitie.

Schoenen Iraakse journalist vernietigd

De schoenen die een Iraakse journalist zondag naar de Amerikaanse president George W. Bush had gegooid, zijn direct na het incident vernietigd. De veiligheidsdiensten hielden er rekening mee dat er explosieven in het schoeisel waren verstopt, zei de onderzoeksrechter donderdag.

Hij betreurde het wel dat de schoenen er niet meer zijn. "Ik had ze liever als bewijsmateriaal gehad."

Journalist Muntazer al-Zaidi van televisiezender al-Baghdadiya bekogelde Bush zondag met twee schoenen, de ultieme belediging in de Arabische wereld. De verslaggever zit vast, maar wordt door veel Arabieren gezien als een held.

FC Utrecht rukt uit voor Ben Sahar

FC Utrecht is met een zware delegatie afgereisd naar Engeland om de verrichtingen van Ben Sahar te volgen.

Ondanks de interesse van de Domstedelingen is het voor een snelle deal nog te vroeg. De 12-voudig international wist zich dinsdagavond in Londen, waar hij met de reserves van Portsmouth op bezoek was bij Arsenal, bekeken door een zware delegatie van FC Utrecht.

"Portsmouth speelde met slechts één spits, Ben Sahar. Omdat de ploeg matig speelde, was het ook lastig om hem persoonlijk te beoordelen," zegt technisch directeur Piet Buter in het Algemeen Dagblad.

De 19-jarige Israeliër is nog eigendom van Chelsea. "We hebben dinsdagmiddag voorafgaand aan de wedstrijd Arsenal - Portsmouth een constructief gesprek gehad met Frank Arnesen van Chelsea. Daar hebben we gemerkt dat er mogelijkheden liggen, maar dat het ook gecompliceerd is. Dat heeft dan te maken met de voorwaarden waaronder een eventuele overgang kan geschieden."

Football-legende Baugh overleden

De laatste van de eerste generatie football-helden, Sam Baugh, is gisteren overleden in het ziekenhuis van Rotan, Texas. Baugh kampte met Alzheimer en andere ziekten.

Van 1937 tot 1952 speelde Slingin' Sammy Baugh voor de Washington Redskins en won met die ploeg in zijn debuutjaar en in 1942 het NFL-kampioenschap. Bovendien speelde hij in drie verloren finales.

Baugh was behalve quarterback in de aanvallende ploeg, ook punter in de special teams en speelde safety in de verdedigende ploeg. In 1943 voerde hij de NFL-statistieken voor zowel passing, punting als defensive interceptions aan. Ook was Baugh een van de eerste quarterbacks die de bal vooruit begon te gooien. Dit was in een tijd dat de spelverdeler vooral mensen achter en naast zich inschakelde.

Na zijn actieve loopbaan is hij nog een aantal jaren coach geweest en daarna leefde hij voornamelijk teruggetrokken op zijn ranch in Texas. Als eerbetoon aan Sammy Baugh wordt sinds zijn afscheid het shirt met #33 bij de Washington Redskins niet meer gebruikt. Dit is het enige officiele nummer dat niet meer gebruikt wordt door het team.

Baugh werd bij de oprichting in 1963 in de Pro Football Hall of Fame opgenomen.

Baugh is 94 jaar geworden.

Gratis slipjes en beha's voor vrouwelijke militairen

Eindelijk rechtvaardigheid voor de Nederlandse soldates: ze zullen financiële steun krijgen voor hun slipjes, strings, beha's en ander ondergoed. Daarmee komt een eind aan een jarenlange onrechtvaardigheid.

In de catalogus met de uitrusting voor militairen waren deze kledingstukken namelijk vergeten. Soldaten kunnen uit deze catalogus gratis hun werkkleding bestellen, van sokken en thermisch ondergoed tot de galakleding van een militair. Het ondergoed voor vrouwelijke werknemers was helaas niet aanwezig.

De volgende catalogus staat gepland voor 2010 en tot die tijd kunnen de soldates een vergoeding tot 150 euro krijgen voor hun gevechtsondergoed.
 
Update:
Het blijkt nog niet zo dramatisch als eerst leek: de dames kunnen nu al één zandkleurige slip bestellen voor slechts 2,70 euro. Overigens kan niet alles gratis besteld worden: de kosten voor kleding worden van het brutoloon ingehouden, maar sommige accessoires zijn wel gratis.

FC Eindhoven tot januari in onzekerheid

FC Eindhoven moet tot januari wachten op het vonnis of het wel of geen licentie blijft houden voor betaald voetbal.

De licentiecommissie van de voetbalbond liet eind november weten de vergunning in te trekken, omdat de boekhouding voor het derde jaar op rij niet in orde was. Dan doet de beroepscommissie van de KNVB uitspraak.

Gisteren had in Zeist de mondelinge behandeling van de zaak plaats. Eindhoven werd naar eigen zeggen onterecht ingedeeld in categorie 1, de categorie van clubs die in financiële problemen verkeren en nauwlettend door de KNVB worden gevolgd.

Voorzitter Ed Creemers laat tegenover het Eindhovens Dagblad weten goede hoop te hebben. "Het is nu wachten op de uitspraak. We zijn in ieder geval net zo positief naar buiten gekomen als toen we bij de commissie binnenstapten. Maar goed, het blijft puur een gevoel. De commissieleden hebben zich op geen enkele manier uitgelaten over de te nemen beslissing."

Obama wil Guantanamo binnen twee jaar sluiten

De aankomende Amerikaanse president Barack Obama wil het omstreden militaire detentiekamp op Guantanamo Bay (Cuba) binnen twee jaar na zijn aantreden sluiten. Dat zegt hij deze week in een vraaggesprek met het Amerikaanse tijdschrift Time.

In de eerste twee jaar "hebben we Guantanamo op een verantwoorde manier gesloten, hebben we een duidelijk einde gemaakt aan martelen en de balans tussen de eisen van onze veiligheid en de grondwet hersteld", zegt de Democraat in het blad.

Het gevangenenkamp is zeer omstreden. Er verblijven circa 250 zogeheten vijandelijke strijders die voornamelijk zijn opgepakt in Afghanistan. Zij vallen niet onder het Amerikaanse rechtssysteem, maar worden door militaire commissies berecht. Velen zitten er al jaren zonder aanklacht vast.

Makaay voelt zich eenzaam in de spits

Door de blessures van onder meer Jon Dahl Tomasson, Michael Mols en Diego Biseswar heeft Roy Makaay de laatste weken weinig steun in de spits bij Feyenoord.

Ook gisteravond tegen Lech Poznan (0-1) kwam dat probleem weer om de hoek kijken. "We stonden een paar keer slecht te dekken achterin. Daardoor viel ook het doelpunt. Voorin was ik best wel eenzaam, ja. Dat is de laatste weken steeds het geval. Ik sta nogal geïsoleerd. Ik heb ondersteuning nodig. Dat zal ook de komende wedstrijden beter moeten gaan," aldus de aanvalsleider in De Telegraaf.

Makaay baalde van de nederlaag. "We wilden het toernooi toch graag nog goed afsluiten, maar dat is helaas niet gelukt."

"In de tweede helft hebben we het zeker niet slecht gedaan. We kregen ook een paar kansen op de gelijkmaker. Het zat echter weer niet mee."

'Oude man' Van der Sar haalt WK 2010 niet

Ondanks zijn overwachte rentree dit najaar sluit Edwin van der Sar uit dat hij mee gaat naar het WK van 2010.

Eigenlijk leek hij op het EK al afscheid genomen te hebben, maar het liep anders. "Frank de Boer hing aan de lijn, eind september. Of ik eenmalig terug wilde keren in Oranje omdat er twee keepers geblesseerd waren. Ik stemde ermee in, pas later begreep ik dat Henk Timmer gewoon had kunnen spelen. Daar heb ik Henk nog wel even over gesproken, vond ik wel zo netjes," zegt hij in Sportweek.

Zijn terugkeer betekende echter wel dat hij in verband gebracht werd met een definitieve terugekeer. "Ik had er geen spijt van, maar als ik er wat langer over had nagedacht, had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Nu kon het alleen maar misgaan." De terugkeer is echter eenmalig. "Niemand van Oranje hoeft me meer te bellen." En het WK van 2010 dan? "Dat gaat deze oude man niet meer halen."

Artsen vergeten potlood in hoofd

Zweedse doktoren behandelden een 14-jarige jongen die tijdens een val een potlood in zijn hersenen boorde. De artsen vergaten echter een deel van vijf centimeter potlood te verwijderen, wat leidde tot een hersenontsteking bij de tiener. De geneeskundigen moesten verantwoording afleggen tegenover een  medische commissie.

De in Karlkrona woonachtige Jimmy Pettersson was met een potlood in de hand gevallen, hierdoor boorde het potlood zich via de oogkas in de hersenen van Jimmy. Artsen wisten het potlood te verwijderen uit het hoofd van Pettersson. De wond werd door een oogarts opgelapt. De jongen had nog steeds erge hoofdpijn, de doktoren dachten aan een hersenschudding door de val, zo meldt het Zweedse Aftonbladet.

De 14-jarige meldde zich een paar uur later weer bij de spoedeisende hulp met aanhoudende hoofdpijn. Bij nader onderzoek ontdekten de doktoren nog een stuk potlood in het hoofd van de jongen. Jimmy werd direct overgebracht naar de afdeling neurologie van het universiteitsziekenhuis in Lund. Hier werd het laatste stuk potlood verwijderd. Een hersenontsteking was toen al ontstaan in het hoofd van Jimmy.

Voor de artsen die Pettersson als eerste behandelden kreeg het verhaal nog een staartje. Zij moesten zich verantwoorden voor een medische commissie. Die oordeelde dat twee artsen een waarschuwing kregen, 'gezien de uitzonderlijke aard van de verwonding'.

 

Nadal en Jankovic wereldkampioenen 2008

De internationale tennisbond ITF heeft Rafael Nadal en Jelena Jankovic uitgeroepen tot wereldkampioenen van 2008. Het is voor beide tennissers de eerste maal dat ze de prijs krijgen. Bij het bepalen van de wereldkampioenen kijkt de ITF niet alleen naar de prestaties op individuele toernooien, maar ook naar de landenwedstrijden.

Jankovic beëindigt 2008 als nummer één van de WTA-ranglijst en won vier toernooien in Rome, Peking, Stuttgart en Moskou. Ook Nadal sluit het jaar af als beste van de wereld. Hij won dit jaar acht toernooien, waaronder de Olympische Spelen, Wimbledon en Roland Garros.

Tiger Woods-reclame van de buis

De ASA, de Amerikaanse versie van de Reclame Code Commissie, heeft bepaald dat EA moet stoppen met het uitzenden van haar commercial voor het spel Tiger Woods PGA Tour 09. De reclame zou namelijk misleidend zijn.

In het filmpje zwaait Tiger met zijn Wiimote een balletje, waarna ingame beelden laten zien dat het spel de zwaai perfect nadoet. Vervolgens komt er een Wii-logo in beeld. Niets mis mee zul je misschien denken, maar de ingame beelden zijn niet van de Wii maar van de Xbox 360.

EA verdedigde zich door te zeggen dat aan het eind van de reclame de zin "Available on all formats" te zien is. Dit zou voor kijkers genoeg moeten zeggen. De ASA oordeelde echter anders, de kijker zou namelijk verwachten dat de getoonde beeldkwaliteit kenmerkend zou zijn voor de Wii-versie, gezien het Wii-logo en de gebruikte Wiimote.



Wil de echte console nu opstaan?

Di Montezemolo vreesde voor vertrek vijf teams

Luca di Montezemolo, president van Ferrari, is van mening dat het een goede zaak is dat de standaardmotoren er niet zijn gekomen. De Italiaan beweert dat naast Ferrari, vier of vijf fabrikanten uit de Formule 1 gestapt zouden zijn als het idee van FIA-president Max Mosley er wel kwam.

"Het zou een goed moment geweest zijn om de sport de rug toe te keren", aldus Di Montezemolo tegenover Gazzetta dello Sport. "Als er inderdaad standaardmotoren gekomen waren, stonden er vier of vijf teams klaar om te vertrekken. En daarmee bedoel ik náást Ferrari. Allemaal dus. Sinds de eerste FOTA-vergadering in juli hebben we grote progressie geboekt. In 2009 besparen we al de helft op de kosten voor de motoren en vanaf 2012 besparen we de helft op ons volledige budget."

10 voor Taal voortaan zonder Belgen

Het televisieprogramma 10 voor Taal gaat vanaf woensdag 21 januari verder zonder Vlamingen. Voortaan is het dus een geheel Nederlandse aangelegenheid onder leiding van presentatrice Anita Witzier. Er komen twee vaste teamcaptains: Bart Chabot en Richard Kemper. Chabot was gisteren nog de beste Nederlander bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Het programma werd vroeger geproduceerd door de KRO en de Vlaamse VRT. Maar sinds enkele jaren is de serie alleen op de Nederlandse televisie te zien. "De Vlamingen die de laatste jaren te zien waren in 10 voor Taal zijn voor de gemiddelde Nederlander niet herkenbaar genoeg, daarom denken we het publiek ook beter te bedienen door ons alleen nog te richten op Nederland", vertelt Michel Nillesen, hoofd Amusement & Drama TV (a.i.) bij de KRO.

Inhoudelijk blijft 10 voor Taal vrijwel ongewijzigd. Zo blijven de ronden 'Met Andere Woorden', 'Cryptokronkels', 'Zoek de Fout', 'Woordritsen', 'Spelling' en de 'Finale'. Elke week scharen twee andere bekende Nederlanders uit diverse categorieën zich naast een teamcaptain, in de hoop hun team aan een overwinning te helpen.

De nieuwe serie is vanaf woensdag 21 januari bij de KRO te zien, tien weken lang om 20.50 uur op Nederland 2. Tussen 31 december en 14 januari worden nog drie afleveringen van 10 voor Taal mét de Vlamingen uitgezonden. In totaal zijn 310 afleveringen van de Vlaams-Nederlandse taalstrijd uitgezonden, waarvan er 162 door de Vlamingen werden gewonnen. Nederland zegevierde in 143 afleveringen en vijf keer was de eindstand een gelijkspel.

Snooker in ban van gokverdenking

World Snooker gaat een onderzoek instellen na verdachte praktijken rond het duel tussen Jamie Burnett en Stephen Maguire tijdens het UK Championships afgelopen zondag. Een dag voor het duel kregen de bookmakers een ongebruikelijk hoog aantal weddenschappen op de uiteindelijke uitslag: 9-3.

In het twaalfde frame miste de 33-jarige Burnett met zwart een goede kans op 8-4 wel heel ruim. De BBC meldt dat World Snooker inmiddels advocaten in de arm heeft genomen om de zaak te onderzoeken.

Genomineerden kerstverhalenwedstrijd bekend!

 

 

De tien genomineerden voor de kerstverhalenwedstrijd van 2008 zijn bekend! Dit jaar zijn er 257 verhalen ingezonden, iets minder dan vorig jaar. De redactiejury heeft deze verhalen beoordeeld en 10 verhalen genomineerd.

Deze verhalen worden voorgelegd aan de jury, die 3 verhalen kiest die kans maken om de wedstrijd te winnen. Volgende week wordt de winnaar bekendgemaakt. De winnaar krijgt een curcus naar keuze aan de schrijversvakschool.

Kijk hier om de tien genomineerde kerstverhalen te lezen!

Adriaanse: "Ik wil bondscoach worden"

Hij heeft het in het verleden al eens gezegd, en Co Adriaanse wil nog steeds bondsoach worden van het Nederlands elftal.

Adriaanse, momenteel trainer van het Oostenrijkse Red Bull Salzburg, heeft gezegd dat hij pas vanaf 2010 in aanmerking zou komen voor een positie als bondscoach. "Dan stopt Henk Kesler ermee en groeien mijn kansen."

Kesler, voorzitter van de KNVB, heeft ooit gezegd dat hij Adriaanse niet geschikt acht voor het bondscoachschap.

Multiplayerscreens van Bionic Commando

Capcom heeft vijf nieuwe screenshots vrijgegeven van hun opkomende shooter Bionic Commando, het vervolg op de klassieke NES-titel. Deze screenshots geven een beetje een beeld van de multiplayer van de game.

Bionic Commando staat gepland voor 2009 voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.





Bionic Commando is een actiespel en speelt zich 10 jaar af na de gebeurtenissen van het origineel. Het verhaal draait om Nathan Spencer. Deze ten onrechte ter dood veroordeeld agent is de enige overlevende van een verwoestende terroristische aanslag. Hij krijgt een deal aangeboden: als hij de terroristen weet te verslaan zal zijn naam weer in ere worden hersteld. Met een nieuwe bionische arm moet Spencer zich een weg banen door een verwoeste stad vol robotachtige wezens.

Zwangere Davenport voorlopig niet in actie

Lindsay Davenport is opnieuw zwanger en komt voorlopig niet in actie op de WTA Tour. De Amerikaanse tennisster heeft dit gisteren bekend gemaakt.

Eind 2006 was Davenport ook al zwanger en nam ze een pauze. Ze beviel in juni 2007 van een zoon en keerde enkele maanden later terug.

De 32-jarige Davenport won in haar loopbaan drie keer een Grand Slam-toernooi.Ze was in 1998 de sterkste op de US Open, in 1999 op Wimbledon en in 2000 won ze de Australian Open.

Van Basten: "Moet valpartijen Suárez accepteren"

Gisteren stelde Ajax de tweede plaats in de poule van de UEFA Cup veilig tegen Slavia Praag middels een gelijkspel. De 2-2 viel pas in de extra tijd en werd gescoord door Luis Suárez via een strafschop. De Uruguayaan maakte daarbij weer gebruik van een ouderwetse Schwalbe.

Trainer Marco van Basten zal hem niet aanspreken over zijn meest recente schwalbe. "Dat hebben we al zo vaak gedaan. Hij is een geweldige voetballer met af en toe discutabele dingen. Misschien moeten we dat maar accepteren."

Van Basten was tevreden over de tweede plaats in de poule. "Dat is niet slecht in een groep met Hamburger SV en Aston Villa. Slavia Praag heeft het ons ook heel lastig gemaakt. Deze ploeg was heel moeilijk te bespelen.”

Second Life: The movie

Gore Verbinski, regisseur van Pirates of the Caribbean, is van plan om in samenwerking met Universal Studios een film te maken over iemand die zijn leven doorbrengt in een virtuele wereld vergelijkbaar met Second Life. Dit meldde Variety dinsdag op hun website. Hij is op dit idee gekomen na een artikel uit de New York Times hierover te hebben gelezen.

Het artikel dat hem op dit idee bracht handelde over de 53 jaar oude Ric Hoogestraat. Ric lijdt aan diabetes (suikerziekte) en is een kettingroker. In Second Life is hij echter 20 uur per dag een succesvolle, jonge, gespierde zakenman.

MTV wist de dag erna op hun filmblog te melden dat Verbinski niet van plan is om de film volledig te baseren op Rics verhaal, maar om het als beginpunt te nemen voor een bescheiden dramafilm.



Als alles goed gaat komt Verbinski in 2010 ook met een verfilming van de game Bioshock.

Real Madrid haalt Parejo terug

Daniel Parejo keert per direct terug naar Real Madrid.

De negentienjarige middenvelder was verhuurd aan Queens Park Rangers, maar de Spaanse kampioen had bedongen dat ze hem te allen tijde konden terughalen. Met de volle ziekenboeg meende de Spaanse landskampioen dat het Parejo goed kan gebruiken.

"Parejo is een speler met enorm veel mogelijkheden en ik ben er zeker van dat hij met een professionele houding het allerhoogste kan bereiken," aldus manager Paulo Sousa van QPR over de huurling.

Real Madrid kampt momenteel met diverse blessures en presteert ondermaats. De Koninklijke staat in de competitie al twaalf punten achter op koploper Barcelona.

Overname Fortis door BNP onzeker

Het Belgische deel van bankverzekeraar Fortis wordt voorlopig niet verkocht aan de Franse bank BNP Paribas. De bank heeft de overname stop gezet omdat het Hof van Beroep in Brussel vrijdag besloot om de verkoop van Fortis op te schorten. Die uitspraak had overigens geen consequenties voor de overname van het Nederlandse deel van Fortis door de Staat.

BNP ziet de overname niet meer zitten omdat het allemaal te lang gaat duren. De aandeelhoudersvergadering van BNP over de overname van Fortis die eigenlijk morgen zou zijn, gaat niet door.

Ondertussen is de Belgische premier Yves Leterme in grote problemen gekomen. Hij zou zich bemoeid hebben met juridische procedures rond de verkoop. Maar de premier zelf ontkent dat.

Met dank aan Redcoon voor de submit

Breda verwacht 100.000 bezoekers door Glazen Huis

Burgemeester Van der Velden van Breda denkt dat het Glazen Huis van 3FM 100.000 extra bezoekers naar zijn stad trekt. Het Glazen Huis staat dit jaar op de Grote Markt  in Breda.

Van der Velden hoopt dat bezoekers ook even gaan winkelen of een bezoekje brengen aan de drijvende ijsbaan in de haven. "Ik denk dat heel de binnenstad ervan zal profiteren. Een betere citymarketing kan ik me niet wensen. En dit nog afgezien wat het oplevert aan saamhorigheid onder de inwoners."

Er zijn allerlei acties om zoveel mogelijk mensen naar Breda te krijgen. Zo biedt NS 40 procent korting als er per trein naar Breda gereisd wordt. Daarvoor zijn 250.000 kortingskaarten in omloop gebracht.

3FM Serious Request start morgenvroeg om 06.00 uur. Dj dj's Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg laten zich zes dagen lang opsluiten in het Glazen Huis en zamelen geld in voor vluchtelingen wereldwijd.

Minimale systeemeisen De Sims 3 bekend

Het derde deel in de ongekend populaire Sims-games komt op 20 februari in de winkels te liggen, tijd dus om te kijken of men de kerstman om een PC-upgrade moet vragen of dat er gewoon gezeurd mag worden om geitenwollensokken! Oftewel: de minimale systeemeisen voor De Sims 3 zijn bekend, hieronder zijn ze te vinden:

Desktop

Processor: Pentium IV 2,0 GHz of Athlon XP 2000+ (onder Vista Pentium IV 2,4 GHz of Athlon XP 2400+)
Geheugen: 1 GB
Grafische chipset: GeForce FX 5900 of Radeon 9500
Videogeheugen:128 MB
Besturingssysteem: Windows XP SP2 of Windows Vista SP1

Laptop

Processor: Pentium IV 2.4 GHz of Athlon XP 2400+ (ook onder Vista)
Geheugen: 1,5 GB
Grafische chipset: GeForce Go 6200 of Radeon Mobile 9600
Videoheugen: 128 MB
Besturingssysteem: Windows XP SP2 of Windows Vista SP1

Cola doodt geen zaadcellen

Dat cola gebruikt kan worden als anticonceptiemiddel door er sperma mee weg te spoelen na de geslachtsgemeenschap, is een broodjeaapverhaal. Frisdrankdouches doden de zaadcellen niet, staat vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

En zelfs al zou de frisdrank zaadcellen doden, dan nog zouden sommige zaadcellen voor de coladouche uitzwemmen. Volgens onderzoekster Deborah Anderson probeerden Amerikaanse vrouwen in de jaren vijftig en zestig met cola te voorkomen dat ze zwanger werden. In sommige arme landen is dit nog steeds gebruik, aldus Anderson.

Volgens de onderzoekster zijn frisdrankdouches juist schadelijk. Ze verwijderen goede bacteriën, waardoor vrouwen meer risico lopen op infecties en seksueel overdraagbare ziektes.

Belgisch echtpaar sterft tegelijk

Een echtpaar uit het Belgische Hamont, nabij de grens tussen het Nederlandse Noord-Brabant en Limburg, is tegelijkertijd gestorven aan een natuurlijke dood.

Afgelopen zaterdag zaten de kinderen van de 93-jarige man en de 86-jarige vrouw aan het sterfbed. Onbekend is wie van de twee exact als eerste gestorven is. Het echtpaar kon werkelijk niet zonder elkaar en gaf in het verleden elkaar letterlijk het jawoord voor het leven. De vrouw, Liza Bormans, had eerder al eens gezegd dat samen sterven, met haar man Frans, mooi zou zijn.

'Hoeveel pijn het ook doet, we zijn tegelijk heel gelukkig voor hen', zegt zoon Roger donderdag tegenover de krant Het Laatste Nieuws. 'Hoe vaak gebeurt zoiets? Op natuurlijke manier. Ik kan het bijna niet geloven. Het dringt nog niet tot ons door wat een mooi liefdesverhaal dit is.'

De begrafenisondernemer paste de dorpskerk enigszins aan om twee kisten naast elkaar te kunnen plaatsen.

 

Film: Australia

Met dank aan Rens Bluemink voor de submit!

De film waar heel Australië op heeft gewacht is eindelijk uit. Niet gek, want de titel heeft dezelfde naam als het land. Sinds januari 2008 heeft de minister-president officieel excuses aangeboden aan de oorspronkelijke bewoners van het land, de Aboriginals. De film was echter allang in de maak en de waarheid waar Australiërs liever niet over praten wordt verteld tijdens dit verhaal. Australia is een film met Nicole Kidman en Hugh Jackman en is geregisseerd door Baz Luhrmann (Moulin Rouge).

Sollied wil versterkingen bij Heerenveen

SC Heerenveen verloor woensdagavond met 3-0 bij Portsmouth wat een roemloze aftocht in Europa betekende voor de Friezen.

"Wij moeten meer van dit soort duels spelen. Dan kunnen we echt groeien," aldus trainer Trond Sollied op de clubsite. Dat doet de Noorse oefenmeester dan wel graag met enkele versterkingen in de gelederen.

"We moeten spelers hebben die de rust bewaren en fysiek meer brengen. Portsmouth had in de slotfase vijf spelers van over de 1.90 meter staan, wij maar één. Als je beter wilt worden kost dat geld. Als we spelers halen moeten zij anderen beter maken. Dat is de manier om er zelf financieel ook weer beter van te worden."

Ondanks het gebrek aan lengte was Sollied niet ontevreden over het spel. "Wij hebben goed gespeeld. Het grote verschil is het benutten van de kansen. Wij hadden op 2-0 kunnen staan, maar zij scoren twee maal binnen de minuut. De kansenverhouding was 6 tegen 6."

Verbeek: "Alles aan gedaan"

Feyenoord vestigde woensdagavond een negatief Europees record door ook de vierde Europese wedstrijd met een nederlaag af te sluiten.

Van het Poolse Lech Poznan werd in de eigen Kuip met 0-1 verloren. "We hebben binnen onze mogelijkheden goed gespeeld. De eerste helft was nog een beetje angstig, maar toen stonden we organisatorisch wel goed," aldus de oefenmeester.

"De tweede helft vond ik meer dan acceptabel. Toen deden we er alles aan om een goal te maken, maar hij wilde er niet in. Bovendien speelden we op een gegeven moment met zes A-junioren in het veld. Dat zegt genoeg over de situatie waarin we nu zitten."

Man gearresteerd voor lastigvallen Lindsay Lohan

Een fan van Lindsay Lohan is gisteren in het Amerikaanse Scottsdale gearresteerd nadat hij had geprobeerd de actrice vast te pakken. Volgens de politie gaat het om een 38-jarige man uit Phoenix die Lohan en haar vriendin Samantha Ronson lastigviel.

De man moest enige tijd op het politiebureau doorbrengen en kreeg een proces-verbaal aan zijn broek. Lohan (22) en Ronson (30) zeiden de fan niet te kennen. Wanneer Lohan zelf opgepakt wordt voor het lastigvallen van het FOK!-publiek, is onbekend.

CD: The Smiths - The Sound Of...

Eerst stond deze uitgave te boek als 'Hang The DJ', maar hier waren sommigen het blijkbaar niet zo mee eens. Per ongeluk kwam er toch een advertentie onder die naam in Mojo Magazine terecht. Morrissey zelf heeft uiteindelijk maar voor de titel The Sound Of The Smiths gekozen. Na het zoveelste compilatie-album weet je het natuurlijk ook even niet meer. Een beetje frappant is het wel dat de teller van de band nu op vier studio-albums staat en maar liefst zeven verzamelcd's. De één nog uitgebreider dan de ander.

PvdA wil alle honden verplicht muilkorven

Het pitbullverbod wordt ingetrokken en vanaf nu moeten gemeenten zelf in de plaatselijke verordeningen regels gaan stellen omtrent de aanpak van agressieve honden. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het intrekken van het verbod, aangezien het verbod niet leidde tot vermindering van het aantal incidenten met agressieve honden. Daarnaast zegt het uiterlijk van een hond weinig over het gedrag van de hond.

In de plaatselijke verordening kan de gemeente het aanlijnen van honden verplichten en ook het dragen van een muilkorf kan in sommige gevallen verplicht worden. PvdA'er Waalkens laat tijdens weer een hondendebat in de Tweede Kamer weten dat hij wil dat alle viervoeters op straat gemuilkorfd worden.

Het voorstel van Waalkens stuit op fel verzet bij de collega's van zowel links als rechts. "Een muilkorf belemmert en frustreert het belangrijkste orgaan, de neus", aldus Graus (PVV en zelfbenoemd dierenambassadeur). Van Velzen (SP en dierenbeschermer van het jaar) voegt hieraan toe: "Moet ik ook mijn konijntje een muilkorf omdoen?"  

Op de vraag waarom Waalkens alle honden wil muilkorven antwoordt hij: "Om gedoe in de publieke ruimte te voorkomen." Waarbij hij met 'gedoe' hondenbeten bedoelt. De PvdA'er vindt dat nu het pitbullverbod is afgeschaft, de mens toch op een andere wijze beschermd moet worden tegen bijtgrage honden. De PvdA staat echter helemaal alleen in deze opvatting.

Alle andere partijen zijn blij dat de Regeling Agressieve Dieren (zoals het pitbullverbod officieel heet) na vijftien jaar is afgeschaft. In de regeling werden vijf hondenrassen verboden en zonder pardon gedood. Verburg laat weten de toekomst voor wat betreft de honden positief in te zien: "Ik hoop dat mens en hond in Nederland nog in lengte van jaren in vreedzame co-existentie samenleven."

Met dank aan Tarak voor de submit.

Aantal werkende armen groeit

Nederland kent steeds meer 'werkende armen', of zoals ze in de Verenigde Staten worden genoemd: 'working poor'. Deze groeiende groep werkende armen is in Nederland inmiddels gegroeid naar ruim 200.000, aldus socioloog Erik Snel, verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Om tot de werkende armen gerekend te worden, moet een werkend persoon de afgelopen tien jaar minimaal drie jaar met zijn gezin onder de armoedegrens hebben geleefd. De groep werkende armen bestaat met name uit alleenstaande moeders met kinderen, andere eenverdieners, kleine zelfstandigen, vissers, boeren en tuinders. Deze groep heeft een inkomen waarmee ze nauwelijks hun vaste woonlasten, voeding, kleding en andere noodzakelijke producten en diensten kunnen betalen.

Verharding van de sociale zekerheid 

Snel noemt als één van de oorzaken van de groei de verharding van de sociale zekerheid. "Meer mensen met een zwakke positie worden de arbeidsmarkt opgedrongen. Sommigen zijn niet in staat om een inkomen boven de armoedegrens te verdienen", aldus Snel. Om deze groep werkende armen zichtbaar te maken, is de FNV een project begonnen als onderdeel van de internationale campagne 'decent work'. Deze campagne strijd voor betere arbeidsvoorwaarden voor hen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals schoonmakers.

Het kabinet en de lokale overheden richten hun beleid op het aan het werk krijgen van zo veel mogelijk mensen. Het is echter onduidelijk in hoeverre die mensen aan de armoede ontsnappen door uit de bijstand en aan het werk te gaan. Volgens Snel is er geen onderzoek gedaan in welke banen deze groep mensen terechtkomt en of deze mensen verder komen op de ladder.

Het werken in combinatie met een te laag inkomen, is met name een toenemend probleem voor vrouwen. Een hoog aantal echtscheidingen zorgt ervoor dat vrouwen er alleen voor komen te staan, vaak met de kinderen, terwijl anderhalfverdieners het model zijn geworden in Nederland.

Zelfstandig ondernemer 

Tevens bestaan er zorgen over het toenemende aantal mensen dat voor een bestaan als zelfstandig ondernemer kiest onder aanmoediging van uitkeringsinstanties. CNV-bestuurder en voorzitter van de Sociale Alliantie Yvon va Houdt maakt zich zorgen om deze groep: "Hoeveel van deze kleine zelfstandigen blijven overeind, zeker in tijden dat het zoals nu economisch slechter gaat?"

De Alliantie wil een plan van aanpak zien van het kabinet. Hiermee moet voorkomen worden dat er nog meer werkende armen bij komen.

Landbouwers 

De situatie in de landbouw ligt anders. De Werkgroep Landbouw en Inkomen merkt op dat veel gezinsbedrijven te lijden hebben onder het landbouwbeleid. Door uitholling van de kostprijs, afbouw van subsidies en steeds hogere eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn ontstaat een verlies van inkomen. Het Lei (Landbouw Economisch Instituut) laat weten dat er 15.000 agrarische bedrijven zijn die onvoldoende kunnen investeren en waar het inkomen onder de armoedegrens ligt.

Met dank aan E-Lise voor de submit.

Arnhems meisje (14) vergast door moeder

"Ik wil nog niet dood. Help me...", stond in een sms'je van de 14-jarige Isabelle Kwakernaat uit Arnhem twee dagen voordat ze op 20 juni dit jaar dood werd aangetroffen. Ze werd vergast door haar moeder. Gisteren concludeerde de rechtbank dat ze de laatste dagen van haar leven in doodsangst moet hebben doorgebracht. Haar moeder, Josje B. (46), heeft tot vier jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen. De uitspraak is over twee weken.

Een emotionele Josje B. beweerde zich niets meer te herinneren van wat zich op 20 juni heeft afgespeeld. Die ochtend werd ze, met haar dochter bovenop zich, aangetroffen met een leeglopende propaangasfles naast zich. Haar dochter was inmiddels overleden, na eerst te zijn verdoofd met slaaptabletten en antidepressiva.

Isabelle, op internet bekend als DJ Redgie-rokket bij het populaire Habbo, moet al vermoedens hebben gehad van wat er ging komen. Op MSN vertelde ze: "Mamma is helemaal gek geworden. Ze heeft me gisteren slaappillen gegeven en overal hangen briefjes." Die briefjes zijn later door de politie gevonden en bevatten teksten als: "Cremeer ons maar samen.", "Niemand moet zich afvragen waarom (...) We zijn vrolijk in slaap gevallen. We waren zweverig. We slapen nu. Wie weet waarvoor Isabelle is behoed." en "Isabelle en Josje gaan samen op reis. Twee Arnhemse meisjes.". Op een tafel lag ook kleding klaar met de tekst: "Dit willen wij graag aan in de kist."

Josje verkeerde in moeilijke omstandigheden. Ze had bindweefselkanker en enkele dagen voor de tragedie liep haar tweede relatie stuk. Dit moet haar hebben overspoeld met wanhoop, waardoor een doodswens ging overheersen, aldus experts.

Als verklaring heeft B. eens gezegd dat ze haar dochter niet kon achterlaten bij "die klootzak van een vader". Ook zou het meisje zelf hebben gezegd er een einde aan te willen maken. De rechter oordeelde echter dat dit een slechts een poging tot het goedpraten van de moord is, want diverse getuigen hebben het meisje omschreven als levenslustig en "vol plannen". Officier Van Veen noemde Josjes beslissing "bijzonder egoïstisch gedrag".
 
Met dank aan bierspons voor de submit! Het condoleanceregister op Hyves is nog steeds bereikbaar: http://rip-isabelle.hyves.nl/.
 

Isabelle Kwakernaat, 14 jaar.
 

Afscheid voor Isabelle, a.k.a. DJ Redgie-rokket.

Pink Christmas barst los in A'dam

Pink Christmas in Amsterdam is vandaag van start gegaan. Het is de eerste keer dat het elf dagen tellende festival Pink Christmas wordt georganiseerd. Het festival is een initiatief van stichting ProGay die het idee voor Pink Christmas kreeg vanuit de gedachte dat er weinig te doen is voor homoseksuelen in Amsterdam tijdens de wintermaanden.

Onderdeel van de Pink Christmas is een kerstmarkt en een roze ijsbaan in de bekendste homostraat van Amsterdam: de Reguliersdwarsstraat. In deze straat is ook een kerststal met twee Jozefs en twee Maria's te vinden. Op Eerste Kerstdag zal een viering voor homoseksuelen plaatsvinden in de Keizersgrachtkerk, daarnaast kunnen feestbeesten terecht in de Escape, het Amstel Hotel en de Exit.

Asbest vrijgekomen bij brand bouwmarkt

Bij een grote brand in een bouwmarkt in het centrum van Purmerend is gisteravond asbest vrijgekomen.

Een medewerker van de Big Boss bouwmarkt ontdekte de brand iets na zeven uur. Op dat moment was de bouwmarkt nog open en waren er nog klanten in het pand. Zij konden allen het pand veilig verlaten. Niemand raakte gewond.

De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen panden. Op de parkeerplaats naast het gebouw werd asbest aangetroffen. Vanmorgen wordt in de naastgelegen woonwijk onderzocht of daar ook asbest is neergekomen.

 
 
 
 
Foto's door: Re
 
Met dank aan Ezechielk voor de submit.

Turkse dienstplicht belemmert integratie wel

Minister Eberhard van der Laan heeft gisteren laten weten dat de Turkse dienstplicht de integratie in Nederland belemmert. De minister wil de dienstplicht, die ook geldt voor Nederlanders met Turkse ouders, binnen het kabinet ter sprake stellen met als doel de Turkse regering te vragen om de militaire dienst niet langer verplicht te stellen voor mensen met een Nederlands en Turks paspoort.

Turken en Nederlanders met Turkse ouders moeten achttien maanden dienstplicht vervullen. Zij kunnen er ook voor kiezen drie weken in dienst te gaan en een afkoopsom van 5500 euro betalen in plaats van de overige ruim zeventien maanden in dienst te gaan. 

Minister Ella Vogelaar, de vorige minister van Integratie, stelde op basis van onderzoek onder mensen van Turkse komaf dat de integratie niet wordt belemmerd door de dienstplicht. De Tweede Kamer vindt de Turkse militaire dienstplicht echter ongewenst. De Tweede Kamer stelt ook dat het een onterechte inbreuk is op de levens van Nederlands-Turkse mannen.

Met dank aan Reigndear voor de submit.

Letten smeken om Zweedse bezetting

Tienduizenden inwoners van Letland hebben in een petitie op internet gevraagd om een Zweedse inval in hun land. Na de inval willen zij gelijke rechten krijgen als de inwoners van het rijke land dat aan de andere kant van de Oostzee ligt.

De Letten hebben zwaar te lijden onder de financiële crisis. Er is veel werkloosheid, salarissen worden gekort en de inflatie in het land bedraagt vijftien procent. De Letten willen graag dezelfde rechten als Zweden, omdat Zweden bekend staat om het goede sociale vangnet dat het land kent.

"Wij, de burgers van Letland, willen Zweden vragen Letland te bezetten. Wij zouden graag Zweedse burgers willen worden en zullen ons aan de wetten van het land houden", vermeldt de petitie. De Zweedse ambassade in Riga heeft inmiddels laten weten dat Stockholm 'geen gehoor geeft aan het appel'. 

Met dank aan Reigndear voor de submit.

Vrouw krijgt nieuw gezicht

Na een intensieve ingreep werd een ernstig misvormde Amerikaanse vrouw gisteren wakker met een gloednieuw gezicht. De kliniek liet tijdens een persconferentie weten dat de ingreep succesvol was. De naam en leeftijd van de vrouw zijn niet bekendgemaakt.

De operatie duurde 22 uur. Tijdens deze operatie is tachtig procent van haar gezicht vernieuwd. Niet alleen huid werd tijdens de operatie getransplanteerd, maar ook heeft de vrouw nieuwe botten en zenuwen gekregen. De donor was een overleden persoon, wier familie toestemming had gegeven voor de transplantatie.

Tijdens de operatie hebben artsen haar rechter oog, neus en bovenkaak vernieuwd. Ook de spieren in het bovenste en middelste gedeelte van het gezicht, de bovenlip, de neus en de meeste holtes rondom de neus, de bovenkaak, tanden en de gezichtszenuw zijn vernieuwd. Het enige dat eigenlijk niet getransplanteerd is zijn haar bovenste oogleden, het voorhoofd, de onderlip en de kin van de vrouw.

Het was de eerste keer dat een gezichtstransplantatie werd uitgevoerd in de Verenigde Staten. Wereldwijd is een gezichtstransplantatie slechts drie keer uitgevoerd.

ASML schrapt 1000 banen

Chipmachinefabrikant ASML schrapt meer dan 10 procent van het totale personeelsbestand. Het bedrijf kampt met fors teruglopende orders als gevolg van de wereldwijde stagnerende economie.

In totaal gaat het om 1000 werknemers, die veelal een tijdelijk contract hebben, aldus ASML donderdag. ASML verwacht dat de omzet in het vierde kwartaal lager uitkomt dan eerder aangegeven.

In 2006 nog 172 miljoen euro winst, in 2008 duizend personeelsleden ontslag.  (foto: ANP)

Importeur haalt haarden met asbest terug

In een advertentie in de ochtendbladen roept een importeur van vier typen haarden kopers op om deze terug te brengen. In de haarden is namelijk asbest verwerkt. Het gaat hierbij om twee typen LivinFlame wandhaarden (Vermont en Toronto) en twee types inzethaarden die na 1 september 2007 zijn gekocht bij Formido, Gamma, Karwei, Life&Garden en Multimate.

De fabrikant laat weten dat het asbest in een onbrandbaar paneel aan de achterzijde van de haarden is verwerkt. De haarden zijn bedoeld voor het branden van bio-ethanol of brandgel. Bij 'normaal gebruik' is er volgens de importeur geen gevaar voor de gezondheid, maar wanneer de haard beschadigd raakt bestaat er het risico dat er asbest vrijkomt.

De 'asbesthaarden' kunnen kosteloos omgeruild worden. Daarnaast is er een website in het leven geroepen voor deze terughaalactie: www.recall-haarden.nl.

'Van der Eem mishandelde vriendin'

Patrick van der Eem, de man die een 'bekentenis' ontfutselde van Joran van der Sloot, is gearresteerd op verdenking van mishandeling van zijn vriendin. Daarnaast is zijn rijbewijs ingetrokken, aldus het AD.

Van der Eem (35), die in één klap bekend werd door het programma van Peter R. de Vries, zou de vrouw (30) afgelopen zaterdagochtend rond half vijf met een koevoet op haar bovenbeen hebben geslagen. Ook zou Van der Eem de vrouw stalken en voortdurend telefonisch lastigvallen.

De vrouw schakelde de politie in om Van der Eem op te pakken. De eerste poging die de politie hiertoe ondernam mislukte echter, omdat Van der Eem op de terugweg naar zijn woning in Lathum (nabij Arnhem) in de gaten kreeg dat hij gevolgd werd door agenten. Hij vluchtte voor de politie en nam hierbij zoveel risico's dat de agenten de achtervolging staakten.

Zeven uur na de vlucht wist een arrestatieteam van de politie de recreatiewoning waar Van der Eem verbleef te omsingelen, waarna ze naar binnen gingen om hem te arresteren. Van der Eem werd meegenomen naar het politiebureau waar hij na verhoor in een cel belandde.

Afgelopen maandag werd Van der Eem weer op vrije voeten gesteld. "Hij werd heengezonden met twee processen-verbaal", aldus een woordvoerder van de politie Gelderland-Midden. "Een voor zijn vermeende betrokkenheid bij geweld, het ander voor onverantwoord risicovol rijgedrag. Voor dat laatste is zijn rijbewijs ook ingenomen."

Van der Eem was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar. De advocaat van Van der Eem, Joris Lensink, verklaarde dat hij niet op de hoogte was van de arrestatie van zijn cliënt en zegt ook niets te weten over de processen-verbaal die tegen Van der Eem van opgemaakt. Peter R. de Vries liet weten verrast te zijn.

Met dank aan Caesu voor de submit.

Ex-roker krijgt geen schadevergoeding

In Amsterdam heeft de rechtbank de vordering van een zieke ex-roker tegen een tabaksfabrikant afgewezen. Peter Romer (70) krijgt geen schadevergoeding van fabrikant British American Tobacco (BAT), omdat deze niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de gevaren die het roken met zich meebrengt.

Romer rookte van 1957 tot 1983 sigaretten van de merken Caballero, Lord en Peter Stuyvesant. Deze drie merken worden geproduceerd door BAT. Romer heeft door het roken verschillende aandoeningen gekregen. Vanaf 1996 is onder meer longemfyseem bij hem vastgesteld.

Volgens de rechter was het in ieder geval sinds 1963 algemeen bekend wat de gezondheidsrisico's van roken waren. In dit jaar begon Romer met het roken van Peter Stuyvesantsigaretten. De rechter wees de vorderingen tegen Caballero en Lord op formele gronden af, omdat de vordering tegen Cabellero verjaard was en Lord in de betreffende periode niet door BAT geproduceerd werd.

Heineken-actie verkeerd gevallen bij STAP

De Stichting Alcohol Preventie (STAP) kijkt afkeurend naar de campagne die Heineken voert tegen alcoholgebruik door jongeren onder de zestien jaar. Heineken plaatste gisteren in de ochtendkranten een paginagrote advertentie waarin de bierbrouwer waarschuwt voor de gevaren van alcoholgebruik op jonge leeftijd.

Esther van den Wildenberg van STAP laat vandaag in het AD weten dat zij de boodschap op zich prima vindt. "Maar het probleem is de afzender", aldus Van den Wildenberg. Zij is van mening dat Heineken niet geloofwaardig is als het om dergelijke boodschappen gaat. "Als het écht iets wil doen, moet het geen hippe drankjes op de markt brengen en geen sportevenementen sponsoren", aldus Van den Wildenberg over Heineken.

In de campagne roept Heineken de ouders en opvoeders van kinderen op, om de kinderen geen drank te schenken. Dit tast het leervermogen aan, kan nierfalen, hartaandoeningen, herseninfarcten, angsten en depressies veroorzaken. Volgens Van den Wildenberg moet dergelijke voorlichting aan het Trimbos Instituut worden overgelaten: "Want dat heeft géén commercieel belang."

Ophef om UWV-sponsoring Shani Davis

Een meerderheid van CDA, VVD, SP en D66 in de Tweede Kamer zet grote vraagtekens bij het sponsorcontract dat uitkeringsinstantie UWV heeft gesloten met schaatser Shani Davis.

Het UWV mikt met de Amerikaan op grotere naamsbekendheid voor het Werkbedrijf. Per 1 januari gaat het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) met UWV samenwerken in het Werkbedrijf dat zoveel mogelijk werkzoekenden aan een baan moet helpen en werkgevers aan personeel.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt sponsoring niet de manier om naamsbekendheid te winnen. "Het UWV rijdt een scheve schaats", zei hij gisteren. Stef de Blok (VVD) vindt de plannen "niet kunnen". "Geld van werkgevers en werknemers hoor je niet te besteden aan sponsoring", aldus SP'er Paul Ulenbelt. Fatma Koser Kaya (D66) wil vandaag opheldering van CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken), in het overleg over het arbeidsmarktbeleid. "Dit klinkt niet als een goed plan."

Een UWV-woordvoerder wilde eerder niet kwijt wat de overheidsinstantie kwijt is aan het sponsorcontract. Behalve dat het past in een "bescheiden campagne" om het Werkbedrijf naamsbekendheid te geven. Volgens hem kost Davis sponsoren minder dan een advertentie van een kwart pagina in alle landelijke dagbladen.

Het UWV stelt dat schaatsen een van de populairste sporten in Nederland is. "Miljoenen Nederlanders volgen de sport op televisie en de tribunes." En om het Werkbedrijf goed te laten functioneren, is het van belang dat werkzoekenden en werkgevers weten waar ze terecht kunnen voor hulp op de arbeidsmarkt.

'Topmensen politie krijgen forse toelages'

Tientallen korpschefs krijgen per jaar tienduizenden euro's aan bonussen bovenop hun normale inkomen. Korpschef Bernard Welten van Amsterdam-Amstelland spant de kroon met ruim 38.000 euro per jaar. In veel gevallen gaat het om premies die ongeveer 25 procent van het salaris bedragen.

De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft dat gisteren bekendgemaakt in een uitzending van NOVA. Voorzitter Han Busker van de NPB sprak gisterenavond schande van het beloningssysteem. Volgens hem is het oneerlijk omdat gewone agenten nauwelijks bonussen krijgen bij goed functioneren.

De toekenning van de bonussen is goedgekeurd door de korpsbeheerders, de burgemeesters. Burgemeester Gerd Leers van Maastricht heeft volgens NOVA namens de korpsbeheerders aangekondigd kritisch naar het stelsel van bonussen te gaan kijken.

Kwart ouders kiest voor co-ouderschap

Van de in 2010 gescheiden ouders koos 27 procent voor co-ouderschap. De kinderen wonen dan ongeveer net zo vaak bij de vader als bij de moeder. Twee jaar na de scheiding had 80 procent nog steeds een co-ouderschap. Dat blijkt uit een analyse in het kader van het onderzoek ‘Nieuwe Families in Nederland’, dat de Universiteit Utrecht in samenwerking met het CBS heeft uitgevoerd.

Meer dan 600.000 kinderen onder de 17 jaar woonden in 2015 niet in een gezin met twee eigen ouders. Dat waren er bijna 200.000 meer dan twintig jaar eerder. De verwachting in de CBShuishoudensprognose is dat de stijgende trend aanhoudt. Ruim de helft van de kinderen die niet bij beide eigen ouders wonen, maakten een scheiding van hun ouders mee. Een toenemend aantal kinderen woont al vanaf de geboorte in een eenoudergezin.

Uit de woongegevens kan niet worden afgeleid waar het kind werkelijk verblijft na een scheiding, omdat iemand maar op één adres kan worden ingeschreven. Uit de enquête onder gescheiden ouders van het onderzoek ‘Nieuwe Families in Nederland’ blijkt dat 27 procent van de in 2010 gescheiden paren voor co-ouderschap heeft gekozen. De kinderen krijgen dus twee ouderlijke huizen. Bij 70 procent van de gescheiden paren gingen de kinderen (voornamelijk) bij de moeder wonen, bij 3 procent werd de vader de hoofdopvoeder.

Ouders die kiezen voor co-ouderschap zijn relatief hoogopgeleid en hadden relatief weinig onderlinge conflicten rond de scheiding. Tachtig procent van de ouders die na hun scheiding kozen voor een gelijke verdeling van de dagelijkse opvoeding van hun kinderen, heeft ook twee jaar later nog co-ouderschap. In 15 procent van de gevallen is de woning van de moeder het hoofdverblijf geworden, bij 5 procent werd de vader de hoofdverzorger.

Hoogopgeleide ouders en ouders die weinig conflicten hadden bij de scheiding handhaven vaker de afgesproken co-ouderschapsregeling. Heel jonge kinderen of juist oudere kinderen en kinderen met problemen zijn twee jaar na het begin van een co-ouderschap wat vaker bij moeder of vader gaan wonen. Verder blijkt dat de co-ouderschapsregeling vaker gewijzigd wordt als de vader langer moet reizen naar zijn werk of met een nieuwe partner is gaan samenleven.

Kwart ouders kiest voor co-ouderschap (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Kwart ouders kiest voor co-ouderschap (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Vlaming wint Groot Dictee der Nederlandse Taal

Of de FOK!-redacteurs ooit een kans zullen maken op de titel is nog maar de vraag, maar het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2008 is gisterenavond gewonnen door de Vlaming Marc Panis. Naar goede jaarlijkse gewoonte waren de Vlamingen zowel onder de prominente als de niet-prominente deelnemers weer een stuk spellingbewuster dan hun Nederlandse concurrenten.

Winnaar Marc Panis, in het dagelijks leven advocaat, maakte slechts acht fouten in het dictee. De eerste Nederlander, Jasper Dekker uit Den Bosch, eindigde met twaalf fouten op een tweede plaats, die hij moest delen met nog twee Vlamingen. Bij de bekende Nederlanders en Vlamingen werd het volledige erepodium in beslag genomen door Vlamingen.

Winnaar Marc Panis beweert dat hij enkel de algemene leidraad in het Groene Boekje heeft doorgenomen en geen woordenlijsten bestudeerd of uit het hoofd geleerd heeft. Hij was naar eigen zeggen verbaasd dat het woord 'Onzevader' met hoofdletter wordt geschreven.

Het dictee van dit jaar was moeilijk. Het gemiddeld aantal fouten bedroeg 34. Vorig jaar was dat nog 19. Bekende Nederlanders maakten gemiddeld 48 fouten. Acteur Ali Cifteci wilde niet uitweiden over zijn persoonlijke score, en hij was zeker niet de enige: "En dan te bedenken dat ik vroeger bij dictees de beste van de klas was. Ik was nog beter dan mijn Nederlandse klasgenoten!"

De volledige tekst van het Groot Dictee der Nederlandse Taal is hier te vinden.

Kubica: "KERS kan nadeel zijn"

BMW Sauber-coureur Robert Kuboca denkt dat de invoering van KERS zijn prestaties wel eens zouden kunnen schaden. Het systeem voegt gewicht toe aan de auto terwijl het minimumgewicht van de auto niet is veranderd. Daardoor verandert de balans van een auto met KERS enorm.

"Onze auto zal het ook zonder KERS goed doen" aldus de Pool op FormulaOne.com. "In mijn ogen gaat een auto zonder KERS sneller dan een auto waarin het systeem wel ingebouwd is, maar niet gebruikt wordt. KERS heeft ruimte nodig en als je het niet gebruikt, dan verspil je ruimte. We zijn bezig met te bekijken wat beter is en in welke richting we de ontwikkeling moeten laten gaan."

"Mijn eis is dat we de meest krachtige en best presterende auto bij de eerste race hebben. Ik geef de voorkeur aan een auto zonder KERS, omdat ik een groter nadeel daarvan heb. Iets waar de langere en zwaardere rijders het mee eens zijn, omdat er gewicht aan de auto toegevoegd wordt en het minimumgewicht gelijk gebleven is. Dat klinkt als een nadeel."

De Pool zegt dat BMW wacht met het besluit tot het inzetten van KERS tijdens races tot het eind van de winter. "Ik denk dat het nog te vroeg is om te zeggen wat voor verschil KERS maakt, omdat het systeem nog in een vroege ontwikkelingsfase zit, ondanks dat we er al veel werk van gemaakt hebben."

"Het is bijna onmogelijk om te zeggen wat het verschil is tussen een auto met of zonder KERS. Voor mij persoonlijk is het niet erg positief, omdat het gewicht van de KERS van invloed is op de gewichtsverdeling van de auto. Daardoor ben ik beperkt in mijn mogelijkheden."

"Het is mooi wanneer je het extra knopje indrukt en een boost voelt. Ja het werkt, maar we moeten in latere fases, wanneer we dichter bij de eerste race zitten, wat de snelste configuratie is. Ik denk dat dat het belangrijkste issue is."

Chrysler legt productie zeker maand stil

De Amerikaanse autofabrikant Chrysler stopt vanaf morgen zeker een maand met de productie. Dit in verband met de financiële problemen waarin het bedrijf verkeert en het uitblijven van een reddingsplan voor de autosector door de overheid. Dat meldde het bedrijf gisteren (lokale tijd).

Volgens Chrysler kopen Amerikanen op het moment geen auto's omdat ze niet kunnen beschikken over kredieten. Vorige week kondigden verschillende autofabrikanten al aan dat ze de productie naar beneden zouden bijstellen in het eerste kwartaal van 2009.

Alle arbeiders van Chrysler krijgen na hun werkdag vrijdag gedwongen vakantie, vooralsnog tot 19 januari. Het bedrijf laat nadrukkelijk de mogelijkheid open dat de productiestop nog langer gaat duren.

Opstootjes rond wedstrijd Feyenoord

Voor, tijdens en na de UEFA Cupwedstrijd van Feyenoord tegen het Poolse Lech Poznan in de Kuip in Rotterdam hebben voetbalsupporters gisteravond voor onrust gezorgd. Dat heeft de politie gemeld.

Voorafgaand aan het duel pakte de politie zeven personen op. Tijdens de wedstrijd arresteerde de politie ook een aantal mensen die voor onrust zorgden, nadat Feyenoord op 0-1 achterstand kwam. De chaos op de tribunes werd volgens de politie mede veroorzaakt doordat Polen tussen de Feyenoordsupporters zaten. Tijdens een vechtpartij is een Pool in de stadiongracht gegooid of gevallen. Hij is met nog onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Na de wedstrijd, die eindigde met een 0-1 nederlaag, de derde op rij voor Feyenoord in de UEFA Cup, voerde de politie nog enkele charges uit buiten het stadion. Of daarbij personen zijn opgepakt is nog niet bekend.

Downloadbelasting moet New Yorkse staatskas vullen

De gouverneur van New York, David Paterson, heeft bekendgemaakt dat hij met onder meer een downloadbelasting het begrotingstekort van de staat, ruim 15 miljard dollar (11 miljard euro), wil aanvullen. Dat meldden Amerikaanse media gisteren.

De zogeheten download tax, door de media al omgedoopt tot iTax naar de muziekdrager van Apple, is een van de 88 belastingen en toeslagen die Paterson wil invoeren. Hij wil ook geld binnenhalen via bioscoopkaartjes, taxiritjes, bier, wijn, sigaren, massages en manicures. Maandag kondigde Paterson al aan een 'overgewichtbelasting' op suikerhoudende frisdranken te willen introduceren.

Het gat in de begroting van de staat New York is ontstaan sinds de kredietcrisis, doordat Wall Street veel minder belastinggeld oplevert.

Grey's Anatomy-game aangekondigd voor maart

Wie zit er niet te soppen op de bank op maandagavond, als McDreamy weer eens door het beeld komt huppelen in een aflevering van Grey's Anatomy? Goed nieuws in ieder geval voor iedereen die dat wél doet want meerdere webshops hebben Grey's Anatomy: The videogame opgenomen in hun assortiment. De game wordt uitgebracht door Ubisoft en zal in maart voor de PC gaan verschijnen.

Opvallend is dat Ubisoft met deze game komt, terwijl ze juist de mogelijkheid om een Heroes-game te maken hebben laten vervallen. Ubisoft heeft ervaring met games gebaseerd op TV-series. Het bedrijf heeft al eerder LOST: Via Domus uitgebracht, gebaseerd op de mysterieuze TV-serie LOST, en een handvol games gebaseerd op de TV-serie CSI.



Zelf met McDreamy spelen, wie wil dat nou niet?

'Panathinaikos biedt 7 miljoen voor Pranjic'

Danijel Pranjic staat in de belangstelling van Panathinaikos, meldt de Leeuwarder Courant. De Kroaat heeft bij de Friese club nog een contract tot medio 2012.

Volgens een Griekse bron heeft Panathinaikos ongeveer 7 miljoen euro te besteden. De Kroaat is momenteel geblesseerd, maar scoorde dit seizoen al tien keer voor Heerenveen. Panathinaikos, waar Henk ten Cate trainer is, wist zich vorige week te plaatsen voor de volgende ronde van de Champions League.

De Leeuwarder Courant meldt ook dat doelman Brian Vandenbussche vermoedelijk blijft bij Heerenveen. "Het seizoen is nog lang en misschien keer ik terug onder de lat, wie weet. Maar zo lang dat niet zo is, stel ik me positief op tegenover Kenny. We zijn inmiddels heel goeie vrienden geworden. Jammer dat we concurrenten zijn."

Vier oud-renners bestraft voor doping

In België zijn de voormalige top-wielrenners Johan Museeuw, Jo Planckaert, Chris Peers en Mario De Clercq bestraft voor het bezit van doping. Ze kregen dinsdag een voorwaardelijke celstraf van tien maanden.

Ook moeten de vier renners ieder 2500 euro aan boete betalen plus de kosten van de rechtzaak. Daarnaast kregen ze een voorwaardelijke boete van 12.500 euro opgelegd. Dit omdat doping niet alleen door de sportbonden bestraft kan worden, maar ook door de rechter.

De politie kwam de renners in 2003 op het spoor toen ze een dierenarts afluisterden voor illegale hormonenhandel. Daar deden de vier een bestelling voor de verboden middelen. De dierenarts kreeg een voorwaardelijke celstraf van een jaar opgelegd en een boete van 2500 euro.

Molyneux onthult 'Lionhead Experiments' op GDC 2009

Peter Molyneux, de topman van het bedrijf achter Fable II, zal op de Game Developers Conference 2009 een praatje houden genaamd "Lionhead Experiments Revealed". De presentatie is een onderdeel van het game design-gedeelte van de beurs en belooft een blik te geven van hoe het er aan toe gaat achter de schermen bij Lionhead, inclusief beelden en speelbare stukjes van meerdere concepten die momenteel worden uitgewerkt.

Hoewel je op de presentatie misschien een glimp op kunt vangen van een nieuwe Molyneux-game, zullen veel van de getoonde concepten waarschijnlijk niet uitgroeien tot complete games. Desondanks biedt het de mogelijkheid even in het brein van Molyneux te kijken en te zien welke concepten hij momenteel aan werkt.

Andere bekende sprekers op het game design-gedeelte zijn Dan Teasdale van Harmonix, die uitlegt welke lessen hij heeft geleerd door het ontwerpen van Rock Band en Jonathon Morin van Ubisoft die een presentatie zal geven over het level ontwerp van Far Cry 2.

De Game Developers Conference vindt plaats van 23 tot en met 27 maart 2009 in San Francisco.

Bezuiniging treft ook coureurs

Volgens Ferrari-teambaas Stefano Domenicali moeten ook de coureurs een duit in het zakje doen bij de bezuiningsoperatie die momenteel in de Formule 1 gaande is. De Italiaan denkt dat alleen zo de sport gezond kan blijven.

"Ik denk dat er in de komende maanden een grote revolutie plaatsvindt, ook als het om de coureurs gaat," zei Domenicali tegen Autosprint. Hierbij doelt hij op de soms hoge bedragen die de coureurs voor hun diensten opstrijken.

"In het huidige klimaat hebben de grote teams niet meer de mogelijkheid om bepaalde geldbedragen die sommige coureurs nu krijgen uit te keren. Daar moet over gesproken worden." Hierbij mogen volgens Domenicali zelfs net getekende contracten voor opengebroken worden. "Alles kan gewijzigd worden in het leven"

De Ferrari-teambaas zegt dat verplichtingen in contracten nagekomen moeten worden, maar dat er ook van de coureurs uit een stuk bewustzijn tot verandering nodig is. "Ik ben ervan overtuigd dat dit binnenkort bij alle teams en met iedere coureur besproken gaat worden."

DSi Ware launcht met Brain Training en WarioWare

Na Wii Ware komt Nintendo op de dag voor kerst (24 december dus) in Japan met de handheld versie daarvan genaamd DSi Ware. DSi Ware zal launchen met elf titels die ter download beschikbaar zijn.

De grootste titels die deze dag zullen launchen zullen Made in Wario (WarioWare) zijn, welke je met de camera speelt en twee nieuwe Brain Age-spellen, Word en Logic. Mensen met een geimporteerde DSi kunnen de nieuwe service ook gewoon gebruiken en gelijk aan het downloaden slaan met de 1.000 punten voucher die bij de DSi werd meegeleverd.

Van der Vaart weet niks van mogelijk vertrek

Volgens de Spaanse sportkrant AS zou Rafael van der Vaart al weer mogen vertrekken bij Real Madrid. De Nederlander zou te dik zijn en bovendien onvoldoende gemotiveerd zijn.

De middenvelder is verrast door de publicatie en zegt van niks te weten. "Ik weet niks van een mogelijk vertrek," zegt Van der Vaart tegen Marca. "Het klopt dat ik de eerste twee maanden goed speelde en het klopt ook dat ik daarna op de bank terecht ben gekomen en dat mijn rendement ook minder is."

Over een mogelijk vertrek wil Van der Vaart echter nog niet praten. De international speelt pas sinds deze zomer voor de Spaanse kampioen, dat dertien miljoen voor hem betaalde. De Koninklijke presteert momenteel moeizaam en vorige week werd om deze reden trainer Bernd Schuster aan de kant gezet.

Superleague Formule tevreden over seizoen

De organisatie van de Superleague Formula is tevreden over het eerste seizoen van de nieuwe raceserie. Zo kwamen er in totaal meer dan 100.000 bezoekers op de races af en was de laatste wedstrijd in Jerez goed voor meer dan 30.000 mensen.

In 2009 hoopt de organisatie deze cijfers te verbeteren en ook meer deelnemers te trekken. "Het was een bouwjaar voor ons, maar we hebben onze vier doelstellingen wel gehaald", aldus Superleague-directeur Alex Andreu. "We hebben een aantrekkelijke formule voor de kwalificaties en de races ontwikkeld, we hebben een zeer competitieve eenzitter gebouwd, we hebben internationaal aansprekende namen naar de klasse gehaald en we hebben als organisatie een bepaalde geloofwaardigheid afgedwongen."

"Velen dachten niet dat we het eerste seizoen zouden afmaken, maar hier zijn we dan. We hopen in 2009 verder te groeien, maar we kunnen natuurlijk niet om de wereldwijde kredietcrisis heen, dus we moeten voorzichtig blijven. We willen wel graag nieuwe voetbalclubs aantrekken uit landen als Rusland, Polen, Argentinië, Mexico, de Verenigde Staten, Frankrijk en Spanje. Hopelijk kunnen we het aantal races per seizoen ook uitbreiden van zes naar acht," aldus een ambitieuze directeur.

Omniworld wil nieuwe clubnaam

FC Omniworld overweegt vanaf volgend seizoen verder te gaan onder een nieuwe clubnaam. De club uit Almere meldt op haar website dat supporters een suggestie mogen insturen.

De naam Omniworld werd tien jaar geleden gekozen toen het gelijknamige topsportproject in Almere gestart werd. Verschillende sportverenigingen waren vanaf dat moment actief onder één naam, maar nu de basketballers dit seizoen zijn gestopt en ook de volleyballers het moeilijk hebben, is van het project nog maar weinig over.

FC Omniworld wil daarom voortaan verder met een nieuwe clubnaam. Supporters kunnen hun suggestie insturen, en het bestuur van de club wil daarbij een link met de regio in de naam terugzien. Het bestuur stelt een aantal leuke prijzen beschikbaar voor de winnaars, maar wat die prijzen precies zijn, is niet bekend.

Gresini: "Kostenbesparingen in MotoGP nodig"

Teambaas Fausto Gresini wil dat er na de Formule ook kostenbesparingen in de MotoGP doorgevoerd gaan worden. De Italiaan zegt dat de besparingen nodig zijn om de toekomst van de hoogste motorsportklasse te waarborgen.

"We kunnen niet doorgaan zoals we nu bezig zijn", gaf Gresini in Gazzetta dello Sport aan. "Als de Formule 1 het nodig acht om de kosten flink te beperken, dan moeten wij dat ook doen. We moeten niet wachten tot de crisis nog erger wordt. We moeten nu met elkaar om de tafel te gaan en een koers uitstippelen voor de toekomst."

"We zouden de kosten met dertig procenten moeten reduceren. We zouden bijvoorbeeld een van de vier motoren in de garage weg kunnen laten. Dan hebben we nog maar één reservemotor voor twee rijders en dat scheelt weer in het transport en het aantal monteurs dat je nodig hebt. Ook zouden we de koolstofremmen kunnen vervangen voor stalen remmen, die ook gebruikt worden in de straatversies. Dit alleen al zou zo'n 250.000 euro per jaar schelen," aldus de Italiaan die ook nog voorstelde om de ontwikkeling van de motoren te bevriezen.

Stam en Risi winnen zesdaagse

Danny Stam en Bruno Risi hebben de zesdaagse van Zürich op hun naam geschreven. Het Nederlands/Zwitserse koppel had op de laatste dag nog een flinke achterstand op Franco Marvulli en Juan Llaneras, maar wist uiteindelijk toch nog met een ronde voorsprong te winnen.

Achter Stam en Risi werden Marvulli en Llaneras tweede voor de Zwitser Alexander Äschbach en de Duitser Leif Lampater. Leon van Bon werd met zijn koppelgenoot Kenny De Ketele vijfde.

[GP2 Asia] Nachtrace in Qatar

De organisatie van de GP2 Asia Series heeft besloten om in het weekend van 6 en 7 februari 2009 een nachtrace te organiseren op het circuit van Losail in Qatar. Hierdoor zal de race in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten eind februari vervallen.

"Ik ben zeer verheugd dat ik bekend kan maken dat we een nachtrace gaan rijden in Qatar", zei GP2-baas Bruno Michel. "Dit is een spannende, nieuwe uitdaging die de GP2 graag aan wil gaan. De eerste nachtrace in de Formule 1 was een groot succes en genereerde wereldwijd veel aandacht voor de sport en ik ben vol vertrouwen dat deze eerste nachtrace in de GP2 ook voor veel spektakel zal zorgen."

Op het circuit in Qatar heeft men al ervaring opgedaan met het houden van een nachtrace, want eerder dit jaar heeft de MotoGP er al in het donker gereden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.