'Biertoerisme zal toenemen'

Veerle (Volpez)

Veel Nederlanders kopen hun bier massaal in bij drankhandels in Duitsland. Dieter Schramowski, eigenaar van drie drankhallen in Haaren, Birgden en Schalbruch, vlak over de grens bij Roermond en Sittard, laat weten dat hij dagelijks vijfhonderd tot duizend vaten bier verkoopt. Ongeveer de helft van zijn klanten in Haaren komt uit Limburg. De klanten in Birgden en Schalbruch bedragen respectievelijk 55 en 90 procent.

Schramowski voorspelt dat hij steeds meer biertoeristen zal mogen ontvangen, aangezien de accijns op bier in Nederland in het nieuwe jaar met dertig procent omhoog gaat. Dit is een prijsverhoging van ongeveer 65 cent per krat. "Mensen moeten besparen als gevolg van de kredietcrisis. Bier is in Duitsland sowieso goedkoper. Het prijsverschil wordt alleen maar groter", aldus Schramowski.

Een vaste klant van Schramowski weet te vertellen dat de Zeeuwse horeca in de zomer aanhangers vol met de goedkope Duitse vaten de grens over brengt. "We hebben speciaal iemand in dienst die voor de Nederlandse kasteleins de belastingpapieren regelt", aldus de eigenaar. Een klant die vier kratten Grolsch in komt slaan bij Schramowski laat weten dat het in Duitsland één euro per krat goedkoper is. "Een fles goede wijn heb je hier al voor 1,90 euro. En dan doet mijn vrouw tegelijk deels de boodschappen in Duitsland."

De consumenten worden echter niet alleen gelokt door de lagere prijzen. Ook is er een groot aanbod wat verschillende bieren betreft. Volgens John van Cleef uit Herkenbosch gaat er dan ook niets boven een lekker bronzuiver Duits biertje. "Je krijgt er geen koppijn van", aldus John.

Met dank aan DJMO voor de submit.