Internet helpt tegen drankprobleem

Heleen Riper van het Trimbos Instituut heeft in haar proefschrift geconstateerd dat hulpverlening via internet een effectieve en goedkope manier is om probleemdrinkers te laten minderen met het nuttigen van alcohol. Riper promoveerde gisteren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij stelt dat 'een nieuwe, zeer grote groep probleemdrinkers' wordt bereikt via het internet.

De drempel van de reguliere hulpverlening is voor deze groep vaak te hoog, waardoor internethulpverlening een uitkomst kan bieden,aldus Riper. Zij stelt tevens dat ruim tien procent van de Nederlanders tussen de 16 en 69 jaar een probleemdrinker is. Met name de groep lichte probleemdrinkers zorgt volgens haar voor problemen betreffende ziekteverzuim, geweld en vandalisme. Deze drinkers zijn overigens niet aan alcohol verslaafd.

Ongeveer tien procent van de probleemdrinkers krijgt professionele hulp. De overige negentig procent durft geen hulp te zoeken uit angst voor onder meer stigmatisering of baanverlies. "Deze groep kan wel bereikt worden via internet", aldus Riper. Televisie zou ook een hulpmiddel kunnen zijn voor deze probleemdrinkers: met name laagopgeleiden zouden hier baat bij hebben.

In haar proefschrift pleit de promovenda ervoor dat het gewone aanbod van hulp voor probleemdrinkers wordt gekoppeld aan de internethulp.

Met dank aan LuckyBastardo voor de submit.