Vrouw krijgt nieuw gezicht

Na een intensieve ingreep werd een ernstig misvormde Amerikaanse vrouw gisteren wakker met een gloednieuw gezicht. De kliniek liet tijdens een persconferentie weten dat de ingreep succesvol was. De naam en leeftijd van de vrouw zijn niet bekendgemaakt.

De operatie duurde 22 uur. Tijdens deze operatie is tachtig procent van haar gezicht vernieuwd. Niet alleen huid werd tijdens de operatie getransplanteerd, maar ook heeft de vrouw nieuwe botten en zenuwen gekregen. De donor was een overleden persoon, wier familie toestemming had gegeven voor de transplantatie.

Tijdens de operatie hebben artsen haar rechter oog, neus en bovenkaak vernieuwd. Ook de spieren in het bovenste en middelste gedeelte van het gezicht, de bovenlip, de neus en de meeste holtes rondom de neus, de bovenkaak, tanden en de gezichtszenuw zijn vernieuwd. Het enige dat eigenlijk niet getransplanteerd is zijn haar bovenste oogleden, het voorhoofd, de onderlip en de kin van de vrouw.

Het was de eerste keer dat een gezichtstransplantatie werd uitgevoerd in de Verenigde Staten. Wereldwijd is een gezichtstransplantatie slechts drie keer uitgevoerd.