Levenslang voor architect genocide Rwanda

De belangrijkste verdachte van de genocide in Rwanda is vandaag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het Rwanda-Tribunaal bevond oud-kolonel Théoneste Bagosora schuldig aan genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden.

De Hutu Bagosora was volgens de aanklagers de architect van de moordpartijen in Rwanda in 1994, waardoor in drie maanden tijd circa 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven kwamen. De slachtpartijen begonnen nadat het vliegtuig van de Rwandese president Juvénal Habyarimana, een Hutu, op 6 april 1994 was neergeschoten.

Twee medeverdachten, luitenant-kolonel Anatole Nsengiyuvuma en majoor Aloys Ntabakuze, moeten eveneens een levenslange celstraf uitzitten. Generaal Gratien Kabiligi werd vrijgesproken.

Oud-politicus Protais Zigiranyirazo, de zwager van Habyarimana, kreeg twintig jaar celstraf opgelegd voor de moord op ongeveer 1500 mensen in het noorden van Rwanda, twee dagen na de dood van Habyarimana. Ook zou hij een lijst hebben opgesteld van tegenstanders, zowel Tutsi's als Hutu's, die uit de weg moesten worden geruimd.