FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 oktober 2007

[Upd] Straf dreigt voor Hamilton na bandenfout

McLaren-coureur Lewis Hamilton krijgt mogelijk een gridpenalty voor het overtreden van de bandenregels tijdens de eerste vrije training in Brazilië.

De Brit heeft in de eerste sessie twee setjes regenbanden laten monteren onder zijn auto terwijl dat niet is toegestaan volgens artikel 25.3 in de reglementen: 'Geen coureur mag meer dan één set banden voor nat weer (beter bekend als intermediates) en één set banden voor extreem nat weer tijdens de eerste en tweede vrije trainingen gebruiken.' De BBC weet te melden dat een gridpenalty van vijf plaatsen mogelijk is. Het commentaar van McLaren-Mercedes is kort maar krachtig: "Foutje van onze kant."

Niet alleen Hamilton ging in de fout. Ook Honda-coureur Jenson Button en Super Aguri-coureur Takuma Sato zouden dezelfde fout hebben gemaakt. De wedstrijdleiding zal na de tweede training een onderzoek naar alle drie de coureurs instellen.

Update 23:16

De overtreding van het bandenreglement door de drie coureurs wordt afgedaan met een geldboete van 21.000 dollar.

'PlayStation3 is beter dan supercomputer'

Icoon Wetenschap De Amerikaanse wetenschapper Gaurav Khanna heeft een wetenschappelijke supercomputer ingeruild voor acht PlayStation 3-spelcomputers.

Khanna doet onderzoek naar zwaartekrachtvelden en zwarte gaten. Hij heeft zeer krachtige computers nodig om de extreem ingewikkelde berekeningen te doen. Eerst kocht hij kostbare computertijd in bij wetenschappelijke rekencentra, waar geclusterde systemen met wel 500 processoren de berekeningen deden. Met de PS3 hoeft dat echter niet meer.

De spelcomputer van Sony heeft een uiterst krachtige processor. De wetenschapper besloot acht PS3's aan elkaar te koppelen en daar vervolgens het Linux-besturingssysteem op te installeren. Daardoor kan de wetenschapper nu tijdens het gamen zijn werk doen. Bovendien kosten acht PS3s 'slechts' 3200 dollar, terwijl een grote berekening op de voormalige supercomputer al 5000 dollar kostte.



De PS3-supercomputer

Voor meer gamesnieuws kun je uiteraard terecht op FOK!games

Uitslag De Graafschap - Sparta

Er werd vanavond één wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslag.

De Graafschap - Sparta 4-0
66' Schöne 1-0
77' Powel 2-0
83' Hese 3-0 (Assist Schöne)
85' De Groot 4-0

Scheidsrechter: V. Sichem.
Toeschouwers: 12.000.
Geel Keller (De Graafschap), Gudde, Slot (Sparta)

Opstellingen

De Graafschap: v.Fessem, Schuurman, Keller, Volmer, Fung A Wing, Meijer, Hese (Johnson/84), Schöne, Fränkel (v.d.Ouweland/76), De Groot, Powel (Tarvajärvi/80).

Sparta: Westerveld, De Roover, Gudde, Adeleye, Jaggy, Slot (Roberts/84), Lindenbergh, Polak, Dissels (John/74), Emnes (Rose/71), Boukhari

EU-leiders akkoord met Europees verdrag

Icoon EuropaDe 27 leiders van de landen in de Europese Unie hebben een definitief akkoord bereikt over het hervormingsverdrag, dat in de plaats komt van de verworpen grondwet. Het nieuwe verdrag moet de EU vanaf 2009 efficiënter en democratischer maken.

De EU-lidstaten bereikten afgelopen juni al op hoofdlijnen overeenstemming, wat vervolgens door juristen verder werd uitgewerkt. Donderdag kwamen ze bijeen in Lissabon om de laatste puntjes op de i te zetten en de eindversie vast te stellen, wat na zeven uur praten lukte.

Polen en Italië lagen nog enige tijd dwars, maar gingen uiteindelijk ook overstag na een aantal aanpassingen. De 27 verschillende parlementen moeten het verdrag nu goedkeuren.
Ierland gaat zeker nog een referendum houden. Uit een peiling van de Britse krant Financial Times blijkt dat veel Europeanen een referendum willen over het verdrag. Het opmerkelijke is dat ze dat willen, terwijl ze geen idee hebben wat er in het verdrag staat.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat het verdrag in januari 2009 in werking treedt. De EU-leiders zullen het 'Verdrag van Lissabon' alvast op 13 december in de Portugese hoofdstad plechtig ondertekenen.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.

Veel agressie in Virtua Fighter 5

Volgende week verschijnt Virtua Fighter 5 eindelijk ook voor de Xbox 360, nadat de PS3 versie al ruim een half jaar in de winkels ligt. Een mooi moment voor wat nieuwe screens dacht SEGA, en dat zijn we natuurlijk helemaal met hen eens.

In tegenstelling tot de PS3-versie zal de Xbox 360 versie een online modus bevatten waardoor je via Xbox Live de vloer aan kunt vegen met je vrienden, of de vloer met je aan kan laten vegen. Voor de gevechten kun je één van de 17 personages selecteren of deze aanpassen in de Quest-modus. Bij het aanpassen van de personages kun je kiezen uit vier basiskostuums, waaraan vervolgens talloze vrij te spelen items kunnen worden toegevoegd. Je eindigt niet alleen aan de top door bijzonder sterke tegenstanders te verslaan, maar ook door prijzen en speelgeld te winnen, waarmee je talloze items kunt kopen in de winkel van het spel.










Uitslagen Jupiler League speelronde 13

In de Jupiler League werd vanavond een compleet programma afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen.

Uitslagen:

ThuisUit:Eindstand
EmmenFC Zwolle0-1
TOP OssRBC Roosendaal3-3
Stormvogels/TelstarFC Den Bosch0-1
FC DordrechtFC Volendam1-1
Helmond SportCambuur Leeuwarden1-1
RKC WaalwijkBV Veendam5-2
MVVHaarlem2-0
Go Ahead EaglesFC Omniworld1-0
AGOVVFC Eindhoven2-0
ADO Den HaagFortuna Sittard3-0

Stand:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1RKC Waalwijk133035-18
2Den Bosch132623-17
3Go Ahead Eagles132427-18
4FC Zwolle132224-16
5MVV132219-15
6Volendam132127-17
7Dordrecht132125-16
8ADO Den Haag132120-18
9BV Veendam131924-23
10AGOVV Apeldoorn131925-36
11Helmond Sport131816-16
12RBC Roosendaal131618-18
13SC Cambuur131621-26
14Fortuna Sittard131517-19
15FC Emmen131515-22
16TOP Oss131414-21
17HFC Haarlem131114-18
18St. Telstar131010-18
19FC Omniworld13917-22
20FC Eindhoven13716-33

Topscorers:

NaamAantal
Thiebaut (MVV)11
Garcia (RKC Waalwijk)9

Programma :

DatumThuis:Uit:
26/10BV VeendamFC Emmen
26/10Cambuur LeeuwardenMVV
26/10FC Den BoschFC Dordrecht
26/10FC EindhovenTOP Oss
26/10FC OmniworldAGOVV
26/10FC ZwolleHelmond Sport
26/10Fortuna SittardRKC Waalwijk
26/10HaarlemGo Ahead Eagles
26/10RBC RoosendaalStormvogels/Telstar
28/10FC VolendamADO Den Haag

Commando 3 gaat strijd aan met Ratiev

Generaal Ratiev, de kwaadaardige leider van Zalestad moet gestopt worden, en wie kan dat beter doen dan jij? Tot je beschikking staan een flink wapenarsenaal, een hele rits voertuigen en een groep soldaten met elk verschillende eigenschappen en specialisaties. Met twee vrienden kun je gezamelijk de strijd tegen Ratiev aangaan in deze arcade-style game. De moeilijkheid van Commando 3 wordt automatisch aangepast aan het aantal spelers.







Bionic Commando sloopt de boel

Afgelopen dinsdag kon je al lezen dat er een remake van Bionic Commando in de maak is. Deze platform-game waarbij je met je bionische grappling-hook-arm kon slingeren zal een dieper verhaal en een 3D-wereld krijgen om je te vermaken op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC. In de nieuwe Bionic Commando word je onterecht ter dood veroordeeld door de overheid die je jaren hebt gediend in een internationaal conflict. Op de dag van je executie vindt er echter een terroristen-aanval plaats en moet dezelfde overheid die jou ter dood veroordeelde je hulp inroepen.

Vandaag zijn de eerste screens van deze game verschenen, welke je hieronder kunt bekijken.







Verdachten moord Isabelle Pongs vrijgelaten

Icoon MisdaadDrie verdachten van de moord op de Landgraafse opticiën Isabelle Pongs zijn vandaag vrijgelaten. De raadkamer vond dat ze niet langer mochten worden vastgehouden, maar ze blijven verdacht. Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep aangetekend.

Voor de advocaten is de vrijlating een succes. Volgens hen zijn de verhoren niet volgens de regels verlopen en zijn de verdachten onder druk gezet. Eén verdachte heeft een bekentenis afgelegd.

Voorstel nieuwe motorenregels

De autofabrikanten die deelnemen aan de Formule 1 hebben vorige week een plan aan de FIA voorgelegd voor een nieuw motorenreglement. Het plan is een reactie op ideeën van de FIA om in de nabije toekomst met zuinigere motoren te gaan rijden in de hoogste autosportklasse.

De internationale autosportbond FIA stelde eerder al voor om vanaf 2011, voor een periode van minimaal vier jaar, met 2,2 liter turbomotoren te gaan rijden die op biologische brandstof rijden. Ze gaf de autofabrikanten echter de kans om met een alternatief te komen en vorige week zijn de plannen ingediend, zo bevestigt BMW-teambaas Mario Theissen in Brazilië.

De fabrikanten stellen voor om de huidige 2,4 liter V8-motoren te blijven gebruiken. Een begrensd brandstofverbruik en het zogenaamde Kinetic Energy Recovery System (KERS) moeten er echter voor zorgen dat de auto's zuiniger en dus milieuvriendelijker worden. De fabrikanten zijn bereid om al vanaf 2010 met de nieuwe motoren te gaan rijden.

De ideeën zijn vorige week ingediend bij de FIA, die nog geen reactie heeft gegeven op de plannen. Luca Marmorini van Toyota denkt dat de voorgestelde motorenregelenten de FIA tevreden zullen stemmen. "Het voldoet aan alle wensen van de FIA. Het helpt de privéteams, omdat de kosten omlaag gaan en zorgt ervoor dat Formule 1 het hoogste technologische platform in de autosport blijft."

Opvallend aan het voorstel van de fabrikanten is dat men geen gebruik wil gaan maken van biologische brandstof, waar de FIA zich nu net sterk voor wil maken. Het ingediende plan zou echter hetzelfde effect hebben als de radicale plannen die de FIA heeft voorgesteld, maar dan wel veel goedkoper.

Eis van 350.000 dollar voor ontvoerde hond

Icoon OpmerkelijkIn Colombia is vandaag een bevrijdingsactie voor een gekidnapte hond mislukt. De ontvoerders van het beest eisen maar liefst 350.000 dollar losgeld van de gefortuneerde eigenaren. Dat heeft de politie van Bogota bekend gemaakt.

In een videoboodschap eisen de ontvoerders losgeld van de familie en ook is de hond geketend te zien. "Hoor jullie hond huilen in de nacht", dreigen de kidnappers op de video. De politie probeerde de ontvoerders op te pakken, maar die schoten op de politie.

Een agent raakte daarbij gewond, maar twee daders zijn opgepakt. De hond is echter nog steeds in het bezit van de kidnappers. De baasjes vrezen dat de ontvoerders represailles gaan uitvoeren op de viervoeter.

Prostituees dreigen met naakt protest

Icoon Not Safe For Work (NSFW)Prostituees vrezen in Bolivia voor hun baan. Daarom dreigen ze met een poedelnaakt protest. De vrouwen pikken het niet dat activisten een herstel willen van de 'deugdzaamheid' in hun land.

De prostituees vrezen voor hun baan. De 'Federatie van Ouders van het Gezin' vindt dat de prostitutiesector bol staat van de misdaad. In reactie op de beweringen willen de vrouwen nu bloot gaan protesteren.

5 Miljoen PS3 consoles verkocht

Sony zit de laatste tijd een beetje te rommelen met hun PlayStation 3. Vooral de nieuwe 40GB zonder BC houdt de gemoederen flink bezig. Toch heeft deze nieuwkomer de sales buiten de USA en Japan vorige week tijdelijk opgehoogd naar 80.000 stuks, iets waar zelfs de Wii met 75.000 stuks niet aan kwam.

Volgens de metingen van VGCharts heeft Sony nu in totaal vijf miljoen units verkocht van hun nieuwste console.
Let op, dit zijn dus de verkochte consoles aan de eindgebruikers, niet aan de retailers. De verkopen zijn als volgt verdeeld:




2.13 miljoen in Amerika, 1.24 miljoen in Japan, en 1.70 miljoen verkopen in de rest van de wereld. Dit brengt de verkopen op een totaal van 5.07 miljoen.
De analisten van VGCharts denken dat de sales weer een beetje zullen inzakken naar 70.000 units per week.

Valverde zegt af voor Lombardije

Alejandro Valverde heeft zich afgemeld voor de Ronde van Lombardije. De Spaanse renner is ziek.

Door het afzeggen van Valverde is de eindzege in de ProTour vrijwel zeker voor Cadel Evans. Afgelopen donderdag werd Danilo Di Luca al door de UCI uit de ProTour werd geschrapt. De enige die nu Evans nog van de eindzege kan afhouden is Raborenner Oscar Freire. Ploegleider Erik Breukink gelooft daar echter niet in:"Ik denk dat de finale te lastig voor hem is."

Ontsnapte gevangene na 35 jaar gepakt

Icoon Opmerkelijk Een Amerikaanse vrouw dacht dat ze nooit meer gestraft zou worden voor haar daden, maar dat had ze helemaal mis. Linda Darby was 35 jaar geleden uit de gevangenis ontsnapt en is nu weer opgepakt. De nu 64-jarige, wegens moord veroordeelde, Darby werd in het plaatsje Pulaski in Tennessee opgepakt. Darby woonde al dertig jaar in Tennessee, had een baan en was ondertussen getrouwd.

De buren van Darby waren verrast dat de aardige vrouw die zij kenden, een duister verleden had. "Ze heeft jaren een voorbeeldig leven geleid". Darby zat vast omdat ze in 1970 haar toenmalige echtgenoot zou hebben doodgeschoten en zijn lichaam in een brandend huis zou hebben achtergelaten. Ze houdt vol onschuldig te zijn.

Spelende katten komen met sprookjesgame

Fairy Tales: Three Heroes is de allereerste multiplatform game van de nieuwe Russische developer Cats Who Play. In deze cartoony aktie adventure kun je spelen met drie personages, waarvan je er één tegelijk bestuurt. Elk personage heeft zijn eigen unieke vaardigheden, welke je gaandeweg kunt verbeteren.

Het spel zal verschijnen voor de Xbox 360 en PC. Van de PC-versie kun je hieronder een aantal screens bekijken.




Inbreker moet zijn rommel opruimen

Een inbreker uit de Amerikaanse stad Montgomery had dinsdag wel heel erg veel pech. De man werd niet alleen door de bewoners gestoord in zijn werkzaamheden, ook moest hij van de bewoners alle rotzooi opruimen die hij had gemaakt tijdens zijn zoektocht. Bij de speurtocht naar waardevolle spullen had de inbreker alles wat voor hem geen waarde had op de grond gegooid.

Toen bewoners Adrian en Tiffany McKinnon na een welverdiende vakantie weer in hun huis terugkeerden, sloeg de schrik hen om het hart bij het aanschouwen van de gigantische chaos. De schrik werd nog groter toen ze oog in oog stonden met een onbekende indringer.

Adrian McKinnon aarzelde niet, en haalde zijn pistool tevoorschijn. Hij mikte op de ongewenste gast en beval deze te gaan zitten. Hij wilde de inbreker echter niet zomaar ongestraft aan de politie uitleveren. "Ik heb hem toen maar gedwongen om de rotzooi op te ruimen", aldus McKinnon.

Toen het huis weer spic en span was, belde de man des huises de sterke arm der wet. Toen de politie bij de McKinnons was gearriveerd, klaagde de inbreker steen en been over de ruwe behandeling door zijn gastheer. Hij vond het namelijk zeer onterecht dat hij de door hem gemaakte puinhoop moest opruimen. De politie vond dat de inbreker juist geluk heeft gehad dat McKinnon hem niet heeft verwelkomd met een kogel.

Gestolen laptop levert gratis bier op

Icoon OpmerkelijkEen kleine bierbrouwerij in het Nieuw-Zeelandse plaatsje Rotorua heeft een flinke beloning uitgeloofd voor de persoon die een gestolen laptop terugbezorgt bij het bedrijf. De laptop werd ontvreemd tijdens een inbraak afgelopen maandag bij de brouwerij. De back-ups, waar het bedrijf weliswaar over beschikt, zijn niet up-to-date dus is de diefstal een gevoelige klap voor het bedrijf. Croucher was vergeten om het alarm in te stellen, waardoor de inbrekers vrij spel hadden.

Paul Croucher van Croucher Brewing, mede-eigenaar van het bedrijf, heeft vandaag gemeld dat zowel alle financiele gegevens als nieuwe ontwerpen voor bier-etiketten op de harde schijf van de gestolen laptop staan. "Het is dus zeer belangrijk dat we de laptop terug krijgen en daarom zijn we erg bereid deze premie in het vooruitzicht te bieden. De vinder krijgt twaalf flessen bier per maand voor de rest van zijn leven." "We willen de computer graag terug. We zijn niet een erg groot bedrijf en elke klap komt dan ook hard aan."

In ruil voor teruggaaf van de gegevens is het bedrijf dus bereid om de persoon die de laptop terugbezorgt de rest van zijn leven gratis bier te verstrekken. Dit komt erop neer dat de gelukkige vinder van de laptop zijn leven lang elke maand twaalf flesjes bier krijgt. De waarde van de beloning komt neer op zo’n 20.000 Dollar. Croucher: "Sinds we de premie bekend maakten hebben veel mensen gezegd dat ze actief op zoek zullen gaan naar de computer." Op zich is de uitgeloofde beloning wel een aderlating voor het bedrijf, aangezien ze maar circa 640 liter bier per maand fabriceren.

Met dank aan Nood-kloon voor de submit.

Nadal hard onderuit in Madrid

Rafael Nadal is tijdens het Masters Series-toernooi in Madrid van de baan geveegd door David Nalbandian. De Spanjaard verloor in de kwartfinale kansloos met 1-6 en 2-6.

Nadal kreeg veel steun van zijn eigen publiek, maar dat mocht niet baten. De nummer twee van de wereldranglijst zat geen moment in de wedstrijd. De Argentijn speelde een ontzettend hoog tempo en dwong Nadal om veel fouten te maken, 29 om precies te zijn. Nadal kreeg de gehele partij geen enkele breekpunt, Nalbandian verzilverde vijf van zijn acht breekpunten.

Nalbandian, de nummer 25 van de wereld, staat in de halve finale tegenover Novak Djokovic die in twee sets (7-6, 6-2) Mario Ancic versloeg.

Uitslag 2e vrije training GP Brazilië

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. Teamgenoot Fernando Alonso legde beslag op de tweede tijd. Felipe Massa en Kimi Räikkönen zetten respectievelijk de derde en vierde tijd neer. Giancarlo Fisichella maakt de top-vijf compleet.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 L. Hamilton McLaren 1:12.76727
2 F. Alonso McLaren 1:12.88928
3 F. Massa Ferrari 1:13.07530
4 K. Räikkönen Ferrari 1:13.11230
5 G. Fisichella Renault 1:13.57922
6 R. Kubica BMW 1:13.58734
7 N. Rosberg Williams 1:13.65533
8 K. Nakajima Williams 1:13.66438
9 D. Coulthard Red Bull 1:13.70630
10 N. Heidfeld BMW 1:13.78544
11 R. Schumacher Toyota 1:13.82929
12 H. Kovalainen Renault 1:13.87928
13 R. Barrichello Honda 1:13.89245
14 J. Button Honda 1:14.09544
15 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso 1:14.15233
16 J. Trulli Toyota 1:14.17925
17 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:14.40937
18 T. Sato Super Aguri 1:14.43127
19 A. Davidson Super Aguri 1:14.47731
20 M. Webber Red Bull 1:14.54335
21 A. Sutil Spyker F1 1:15.09535
22 S. Yamamoto Spyker F1 1:15.71532

Eredivisie meest productief in Europa

De redactie van Voetbal International is weer eens aan het rekenen geslagen met doelsaldo's van alle ploegen in de Europese competities, en kan maar tot één conclusie komen: de Nederlandse Eredivisie heeft het hoogste doelpuntengemiddelde in Europa.

In Nederland werden in de eerste zeven speelronden 63 wedstrijden gespeeld. In deze 63 wedstrijden werden 209 doelpunten gescoord, een gemiddelde van 3,31 per wedstrijd. Daarmee laat Nederland andere grote topcompetities achter zich. Of dit een goede prestatie is valt natuurlijk te betwijfelen gezien de 'mickey mouse'-status die het vaak meekrijgt. De Portugese Liga sluit de lijst met een gemiddelde van 1,98 per wedstrijd.


#Competitie Duels Goals Gemiddelde
1Nederland 632093,31
2Zwitserland 601943,23
3Noorwegen 1615203,22
4Schotland 541683,11
5Oostenrijk 691952,82
6Duitsland 812282,81
7Denemarken 722022,80
8België 812122,61
9Engeland 872262,59
10Spanje 691762,55
11Italië 701782,54
12Zweden 1684252,52
13Turkije 721812,51
14Rusland 2084772,29
15Griekenland 32722,25
16Frankrijk 982152,19
17Portugal 561111,98

Geen CL-finale voorlopig in Nederland

De plannen van Amsterdam om de Champions League-finale naar Nederland te halen kunnen de ijskast in. De UEFA wil geen CL-finales meer laten spelen in stadions met een capaciteit van minder dan 70.000 plaatsen.

De UEFA heeft de nieuwe richtlijn doorgegeven aan de KNVB, maar dat was volgens de Nederlandse voetbalbond wel erg laat. "Als we dit eerder te horen hadden gekregen, dan hadden de betrokken partijen zich veel moeite kunnen besparen", aldus de KNVB. "De gemeente, Schiphol en de Amsterdam Arena hadden hun beste beentje voorgezet om de kandidatuur te ondersteunen voor 2010 of 2011. De argumentatie van de UEFA is plausibel, maar komt wel wat laat."

Alcomobilist belt per ongeluk politie

Een dronken Oostenrijker kwam onderweg met een lekke band te staan. Omdat in beschonken toestand een wiel verwisselen niet te doen is, zat er niets anders op dan de Oostenrijkse Wegenwacht te bellen. Maar in plaats van de pechhulp te bellen, belde hij echter het alarmnummer van de politie.

Volgens een politiewoordvoerder van het stadje Andau heeft de man zich "duidelijk vergist van nummer. Aan de telefoon was duidelijk te horen dat de man boven z'n theewater was. We stuurden er prompt een patrouillewagen op af. Zijn auto heeft hij niet meer nodig want we hebben zijn rijbewijs ingetrokken."

Top of Flop User's Choice: Pete Doherty

De vorige Top of Flop van K-Liber4life was weer een duidelijke flop. Brammie1 wist jullie mening het beste te verwoorden: "ahmahinedjad is niet de rede voor een 3de wereldoorlog, dit is die rede!"

De Top of Flop van vanavond is van Pete Doherty. We kregen deze submit van een anonieme fokker binnen met als toevoeging: "Aanstelijke melodie als je het mij vraagt."

Is dit nummer voor jullie ook zo aanstekelijk?

Alle verdachten Slotervaart vrijgelaten

Icoon JustitieAlle jongeren die in verband met de ongeregeldheden in de Amsterdamse wijk Slotervaart zijn opgepakt, zijn vrijgelaten. Vandaag kwamen de laatste drie op vrije voeten. Het betrof drie mannen van 18 en 19 jaar oud die woensdagavond gearresteerd werden omdat ze in een auto reden met een jerrycan benzine bij zich.

Volgens een justitie-woordvoerder waren er onvoldoende aanwijzingen dat ze daadwerkelijk brand wilden gaan stichten.

Eerder werden al vijf jongeren vrijgelaten die woensdagnacht van straat werden geplukt omdat agenten het vermoeden hadden dat ze de openbare orde wilde verstoren. Die vijf kwamen vrij nadat ze akkoord gingen met maatregelen die neerkomen op een straatverbod en een samenscholingsverbod. Ze mogen zich een maand lang niet ophouden in enkele straten in de buurt van het August Allebéplein en ze mogen in een groter gebied niet in groepen staan.

'Onschuldig'
Marcel van Gessel, advocaat van één van het vijftal, spreekt overigens vandaag in het Parool schande van deze gang van zaken. Volgens hem zijn er zomaar vijf mensen opgepakt die niks verkeerds deden. Ze stonden bij een auto van een oom luid te discussiëren of ze wel of niet de stad in zouden gaan en of de vijfde die erbij kwam, mee mocht.

Volgens van Gessel is er bij de rechter-commissaris een voor hem heel nieuw wetsartikel uit de kast getrokken en afgestoft om die jongens een soort straatverbod te kunnen opleggen. De raadsman: ''Dit gaat erg ver. De rechter-commissaris had hier nooit mee akkoord mogen gaan. De Hoge Raad heeft al lang bepaald dat je niet allerlei mensen verboden mag opleggen die nog helemaal niets hebben gedaan.''

De advocaat zegt dat om de rust te bewaren, politie en justitie grondrechten inperken. ''Dit zijn volstrekt foute inperkingen van de vrijheden van onschuldigen. In wat voor land leven we als we zomaar onschuldigen van straat willen trekken?''

Dinsdag zal de kantonrechter zich overigens over het straatverbod van het vijftal buigen.

Al met al zijn er nog steeds geen verdachten opgepakt voor het in brand steken van diverse auto's en het ingooien van de ramen van het politiebureau waar Bilal B. werd doodgeschoten.

Vooruitblik GP Brazilië

De vooruitblik van FOK!sport op de Grand Prix van Brazilië. Hoe ziet het circuit eruit, hoe laat rijden de wagens, hoe zijn de weersvoorspellingen, hoe hebben de coureurs het hier vorige jaren gedaan, wie start met een verse motor?

Autódromo José Carlos Pace

Lengte: 4,309 km
Aantal ronden: 71
Totale lengte: 305,909 km
Baanrecord: Juan Pablo Montoya 1:11,473 (2004)

Voor meer achtergrondinformatie over het circuit, en om mee te discussiëren over het raceweekend, kun je natuurlijk op het FOK!forum terecht!

Tijdschema

dagNederlandse tijdsessie
vrijdag14:00 - 15:30vrije training 1
vrijdag18:00 - 19:30vrije training 2
zaterdag15:00 - 16:00vrije training 3
zaterdag18:00kwalificatie
zondag18:00race

Weersverwachting

dagminimummaximumneerslagkansweerbeeld
vrijdag15 °C19 °C40 %buien
zaterdag15 °C24 °C20 %deels bewolkt
zondag16 °C29 °C0 %zon
bron: The Weather Channel

Prestaties afgelopen jaren

#coureur2006200520042003
1Fernando Alonso2 (4)3 (1)4 (8)3 (10)
2Lewis Hamilton
3Giancarlo Fisichella6 (6)5 (3)9 (10)1 (8)
4Heikki Kovalainen
5Felipe Massa1 (1)11 (8)8 (4)
6Kimi Räikkönen5 (2)2 (5)2 (3)2 (4)
7Jenson Button3 (14)7 (4)DNF (5)DNF (11)
8Rubens Barrichello7 (5)6 (9)3 (1)DNF (1)
9Nick Heidfeld17 (8) DNF (16)DNF (12)
10Robert Kubica9 (9)
11Ralf SchumacherDNF (7)8 (10)5 (7)7 (6)
12Jarno TrulliDNF (3)13 (17)12 (9)8 (5)
14David CoulthardDNF (18)DNF (14)11 (12)4 (2)
15Mark WebberDNF (11)NC (12)DNF (11)DNF (3)
16Nico RosbergDNF (13)
17Kazuki Nakajima
18Vitantonio Liuzzi13 (15)
19Sebastian Vettel
20Adrian Sutil
21Sakon Yamamoto16 (20)
22Takuma Sato10 (19)10 (19)6 (6)
23Anthony Davidson
gridpositie tussen haakjes; snelste ronde is vetgedrukt; DNF = uitgevallen; NC = niet geklasseerd

Motoren

#coureurmotor
1Fernando Alonsooud
2Lewis Hamiltonnieuw
3Giancarlo Fisichellanieuw
4Heikki Kovalainenoud
5Felipe Massanieuw
6Kimi Räikkönennieuw
7Jenson Buttonoud
8Rubens Barrichellooud
9Nick Heidfeldoud
10Robert Kubicanieuw
11Ralf Schumachernieuw
12Jarno Trullinieuw
14David Coulthardnieuw
15Mark Webbernieuw
16Nico Rosbergnieuw
17Kazuki Nakajimanieuw
18Vitantonio Liuzzinieuw
19Sebastian Vettelnieuw
20Adrian Sutilnieuw
21Sakon Yamamotonieuw
22Takuma Satooud
23Anthony Davidsonnieuw

Klassement coureurs

poscoureurpunten
1Lewis Hamilton107
2Fernando Alonso103
3Kimi Räikkönen100
4Felipe Massa86
5Nick Heidfeld58
6Robert Kubica35
7Heikki Kovalainen30
8Giancarlo Fisichella21
9Nico Rosberg15
10David Coulthard14
11Alexander Wurz13
12Mark Webber10
13Jarno Trulli7
14Jenson Button6
15Sebastian Vettel6
16Ralf Schumacher5
17Takuma Sato4
18Vitantonio Liuzzi3
19Adrian Sutil1

Hamilton wordt kampioen:
- met een eerste of tweede plaats
- met een derde, vierde of vijfde plaats, mits Alonso tweede of slechter finisht
- met een zesde of zevende plaats, mits Alonso derde of slechter finisht én Räikkönen niet wint
- met een achtste plaats, mits Alonso vierde of slechter finisht én Räikkönen derde of slechter finisht
- buiten de punten, mits Alonso vijfde of slechter finisht én Räikkönen derde of slechter finisht

Alonso wordt kampioen:
- met een eerste plaats, mits Hamilton derde of slechter finisht
- met een tweede plaats, mits Hamilton zesde of slechter finisht
- met een derde plaats, mits Hamilton achtste of slechter finisht én Räikkönen niet wint
- met een vierde plaats, mits Hamilton negende of slechter finisht én Räikkönen derde of slechter finisht

Räikkönen wordt kampioen:
- met een eerste plaats, mits Alonso derde of slechter finisht én Hamilton zesde of slechter finisht
- met een tweede plaats, mits Alonso vierde of slechter finisht én Hamilton achtste of slechter finisht

(met dank aan bellerophon81)

Klassement constructeurs

posteampunten
1Scuderia Ferrari186
2BMW F194
3Renault F151
4Williams28
5Red Bull Racing24
6Toyota Racing12
7Scuderia Toro Rosso8
8Honda Racing F16
9Super Aguri F14
10Spyker F11
Ferrari is reeds kampioen bij de constructeurs

CD: The New Pornographers - Challengers

In 2005 leverde de Canadese indie-supergroep The New Pornographers één van de beste platen van dat jaar af, getiteld Twin Cinema . Je kreeg wat je mocht verwachten van een band die talloze hedendaagse muzikale grootheden in de gelederen heeft (Neko Case, Dan Bejar en A.C. Newman): een energieke, chaotische mengeling van tientallen instrumenten, uiteenlopende invloeden en afwisselende zanglijnen. Wie het nieuwe album Challengers voor het eerst draait en een herhaling van die geweldige mix verwacht, komt bedrogen uit. Het tempo ligt vele malen lager en de chaos is verdwenen. Vaarwel aanstekelijke powerpop, welkom saaie slowrock?


Britney rijdt over voet fotograaf

Icoon ShowbizzBrokkenpiloot Britney Spears is weer bezig geweest. Dit keer is ze over de voet van een paparazzo gereden. Op internet zijn beelden te zien hoe de 25-jarige zangeres uit de parkeergarage rijdt en wordt belaagd door fotografen. Wanneer ze claxonnerend wegscheurt raakte ze een vallende paparazzo. Hij zou zijn voet hebben gebroken.

Britney stopt met de wagen en blijft met de handen voor haar mond achter het stuur zitten. Even lijkt ze in huilen uit te barsten, maar onder aanmoediging van fotografen rijdt ze toch door. Op de video is te zien dat er op de witte sok van de paparazzo een zwarte veeg van een autoband te zien is. Onduidelijk is of de man aangifte heeft gedaan.

Ook heeft Britney inmiddels een schikking getroffen met een eerder slachtoffer van haar rijkunsten. Volgens Britney's advocaat zou ze een bedrag van 700 euro moeten betalen. In augustus was te zien hoe Britney haar auto tegen een andere wagen botste toen ze een parking opdraaide. Toen bekeek ze alleen de toestand van haar eigen auto.

Check de beelden

'Jongeren met drank op straat strafbaar'

Jongeren zouden strafbaar moeten zijn op het moment dat ze met drank op de straat op gaan. Met die maatregel willen de gemeenten voorkomen dat jongeren onder de 16 jaar thuis of in keten 'indrinken' en vervolgens buitenshuis voor problemen zorgen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) presenteerde dit voorstel vandaag als alternatief voor een verbod voor jongeren om met alcohol over straat te gaan. De koepelorganisatie van gemeenten wil zo de verantwoordelijkheid voor drankgebruik bij de ouders en jongeren zelf neerleggen. Controle van de regel zou kunnen door een simpele blaastest.

De VNG verzet zich tegen ideeën om gemeenten de vrijheid te geven de leeftijdsgrens voor verkoop van licht-alcoholische dranken te verhogen van 16 naar 18 jaar. Zo'n besluit zou volgens vrijwel alle gemeenten op landelijk niveau moeten worden genomen.

De ministers Ab Klink (Volksgezondheid), André Rouvoet (Jeugd) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) hebben de afgelopen maanden diverse maatregelen in overweging genomen om het drankgebruik door jongeren aan banden te leggen. Een van de ideeën is om jongeren onder de zestien die met drank over straat lopen, te beboeten. Ook verdwijnen zoete mixdrankjes mogelijk uit de supermarkt. De Tweede Kamer wil dat het overmatige drankgebruik door jongeren steviger wordt aangepakt.

[CCWS] Doornbos gaat voor 2e plek

Robert Doornbos gaat voor de tweede plaats in het kampioenschap van de Champ Car World Series. Een groot deel van het seizoen stond hij op de tweede positie in de tussenstand, maar hij raakte die plaats kwijt aan Justin Wilson door enkele teleurstellende resultaten.

De Nederlander strijdt overigens niet alleen om die tweede plek, maar ook om de titel Rookie of the Year in Surfers' Paradise in Australië. Die eretitel stelt Doornbos veilig als hij vijf punten méér scoort dan zijn directe concurrent Graham Rahal én niet teveel punten verliest op mederookies Neel Jani en Simon Pagenaud.

"Ik kan niet wachten om terug te keren in mijn 'Minardi Team USA Champ Car-kantoor' en te racen aan de andere kant van de wereld!", zo zei Doornbos. "Van wat ik op video heb gezien is het een erg uitdagend circuit zonder ruimte voor fouten, want de muur is altijd erg dichtbij. Er zat een erg groot gat tussen de races in Nederland en Australië, maar ik ben bezig gebleven door te testen met Minardi Team USA, de Formule 1 en ook met PR-activiteiten. Ik voel me 110% klaar voor de laatste races van dit seizoen en hoop deze met goede resultaten af te sluiten."

Tijdens de eerste kwalificatie vandaag in Australië heeft Doornbos alvast goede zaken gedaan: hij werd zesde.

Jan Wolkers (81) overleden

Jan WolkersSchrijver, schilder en beeldhouwer Jan Wolkers is overleden op Texel, waar hij woonde. Hij is 81 jaar oud geworden. Wolkers werd vooral bekend van zijn boeken Kort Amerikaans (1962), Een roos van vlees (1963), Terug naar Oegstgeest (1965) en Turks fruit (1969).

Turks Fruit werd ook verfilmd in 1973. De film sloeg behoorlijk in omdat er veel seks in zat. Ook zijn boeken zijn bekend om de stomende seks-scènes.

Na zijn verhuizing in 1981 van Amsterdam naar Texel, waar hij en zijn derde vrouw Karina de tweeling Bob en Tom kregen, groeide Wolkers uit tot een altijd gevatte en spontane publiekslieveling, die als schilder en beeldend kunstenaar onverminderd actief bleef. Boeken schreef hij toen bijna niet meer.

Wolkers wordt woensdag in Amsterdam gecremeerd.

Kabinet zet 8 jaar cel op terreurtraining

Icoon TerrorismeMensen die deelnemen aan terroristische trainingen, moeten maximaal acht jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Dat geldt ook voor instructeurs. Dat heeft het kabinet besloten, zo maakte minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) vanmiddag na afloop van de wekelijkse ministerraad bekend.

Volgens hem is dit ''een van de manieren om te voorkomen dat het kwaad van terroristische activiteiten onder ons komt''. Het volgen en geven van een terreuropleiding is zowel in het binnen- als buitenland strafbaar. Justitie kan bij de vervolging gebruik maken van informatie van inlichtingendiensten om aan te tonen dat iemand heeft deelgenomen aan een trainingskamp.

In het oorspronkelijke wetsvoorstel om de strafbaarheid van deelname aan terroristische trainingkampen te regelen, ging het kabinet eerder dit jaar nog uit van maximaal tien jaar celstraf.

Radicale predikers
Het kabinet kondigde gisteren al een plan aan om radicale predikers sneller uit hun functie te kunnen zetten. Een rechter kan zo'n beroepsverbod als bijkomende straf opleggen als een prediker wordt veroordeeld voor een strafbaar feit. Dat kan nu echter alleen als betrokkene een opruiend geschrift verspreidt of discriminerende of haatzaaiende uitspraken doet.

Het kabinet wil die gronden uitbreiden met opruiing, de belediging van een groep mensen wegens ras, godsdienst of seksuele geaardheid en het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld.

PVV boos na halal-bol op Kamer-menu

De Partij voor de Vrijheid (PVV) vindt dat het restaurant van de Tweede Kamer geen halal gerechten meer mag serveren. De fractie is verontwaardigd dat dit deze week wel is gebeurd en heeft het bestuur van het parlement vanmiddag per brief om opheldering gevraagd.

Halal betekent dat voedsel volgens de islamitische voorschriften is bereid. Tijdens de lunch woensdag was een groentebol met halal kebab te verkrijgen. PVV-Kamerlid Dion Graus vindt dat ontoelaatbaar, omdat het gerecht is verkregen uit een ''zeer dieronvriendelijke en dieronwaardige slachtmethode''. Bovendien is het volgens hem triest om te zien dat ''de islamisering van ons land ook de menukaart van de Tweede Kamer heeft bereikt''.

Een woordvoerder van het presidium van de Kamer wilde inhoudelijk niet op de kwestie ingaan. Hij gaat ervan uit dat de brief gewoon in het presidium wordt besproken. De zegsman wilde daar niet op vooruitlopen.

Met dank aan soepp voor de submit.

[upd] Doden na vliegtuigbotsing

Icoon OngelukIn de buurt van vliegveld Lelystad zijn twee vliegtuigjes tegen elkaar gevlogen. Eén van de toestellen heeft een noodlanding in een weiland gemaakt. De twee inzittenden daarvan zijn in veiligheid.

Het andere sportvliegtuig, een Cessna van de Stichting Vliegmaterieel Rotterdam, is neergestort en in brand gevlogen. De twee inzittenden zijn daarbij om het leven gekomen. De omgeving van de rampplek is afgezet.

De vliegtuigjes botsten tussen Lelystad en Zeewolde op elkaar. Hoe dat kon gebeuren is niet bekend.

[CCWS] Uitslag eerste kwalificatie

Oriol Servia heeft de snelste tijd gereden in de eerste kwalificatie voor de Champ Car-race op Surfers' Paradise. Will Power was tweede, Robert Doornbos zette een zesde tijd neer.

De kwalificatie werd meerdere malen onderbroken. Zowel Sébastien Bourdais als Alex Tagliani raakten de muur, terwijl Alex Figge achterop David Martinez reed.

Uitslag eerste kwalificatie

poscoureurteamtijd
1. Oriol Servia PKV Racing 1:30.862
2. Will Power Team Australia 1:30.895
3. Justin Wilson RuSPORT 1:31.365
4. Paul Tracy Forsythe Racing 1:31.820
5. Neel Jani (R) PKV Racing 1:32.520
6. Robert Doornbos (R) Minardi Team USA 1:32.675
7. Bruno Junqueira Dale Coyne Racing 1:32.875
8. Sebastien Bourdais Newman/Haas/Lanigan Racing 1:32.883
9. Simon Pagenaud (R) Team Australia 1:33.018
10. Nelson Philippe Conquest Racing 1:33.187
11. Dan Clarke Minardi Team USA 1:33.866
12. Katherine Legge Dale Coyne Racing 1:33.986
13. Graham Rahal (R) Newman/Haas/Lanigan Racing 1:34.049
14. David Martinez (R) Forsythe Championship Racing 1:35.578
15. Alex Figge (R) Pacific Coast Motorsports 1:44.381
16. Alex Tagliani Rocketsports Racing 3:20.825
17. Mario Dominguez Forsythe Championship Racing 4:27.161
(R) = rookie

Uitslag 1e vrije training Brazilië

Kimi Räikkönen heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. Teamgenoot Felipe Massa legde beslag op de tweede tijd. Heikki Kovalainen en Nico Rosberg zetten respectievelijk de derde en vierde tijd neer. Leider in het kampioenschap Lewis Hamilton kwam tot de vijfde tijd. Zijn teamgenoot Fernando Alonso zette geen tijd neer.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:19.5809
2 F. Massa Ferrari 1:20.06210
3 H. Kovalainen Renault 1:20.82919
4 N. Rosberg Williams 1:21.06414
5 L. Hamilton McLaren 1:21.12110
6 R. Schumacher Toyota 1:21.24322
7 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:21.59822
8 M. Webber Red Bull 1:22.10412
9 J. Trulli Toyota 1:22.10426
10 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso 1:22.25017
11 R. Barrichello Honda 1:22.43423
12 J. Button Honda 1:22.47722
13 D. Coulthard Red Bull 1:22.66716
14 T. Sato Super Aguri 1:22.92919
15 A. Sutil Spyker F1 1:23.24830
16 K. Nakajima Williams 1:23.26126
17 A. Davidson Super Aguri 1:23.55120
18 S. Yamamoto Spyker F1 1:24.36625
19 N. Heidfeld BMW geen tijd1
20 R. Kubica BMW geen tijd1
21 F. Alonso McLaren geen tijd1
22 G. Fisichella Renault geen tijd2

Wetzel krijgt voorwaardelijke straf

VVV-trainer André Wetzel moet voortaan opletten op wat hij zegt tijdens de persconferentie. De KNVB heeft de trainer een voorwaardelijke straf opgelegd naar aanleiding van zijn uitspraken over de grensrechter.

Wetzel stoorde zich tijdens de wedstrijd VVV Venlo - FC Utrecht mateloos aan de amicale gesprekken die de grensrechter had met Utrecht-trainer Willem van Hanegem. Die irritatie sprak hij uit tijdens de persconferentie.

De KNVB had Wetzel in eerste instantie een schorsing opgelegd van één wedstrijd voorwaardelijk. In hoger beroep is besloten dat Wetzel pas na nog een overtreding één wedstrijd op de tribune moet plaatsnemen.

Fusie UWV en CWI kost 1500 banen

Icoon BinnenlandsUitkeringsinstantie UWV en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) gaan fuseren. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken schat dat daardoor 1500 arbeidsplaatsen verdwijnen. Hij zei dat vandaag na afloop van de ministerraad.

Of er gedwongen ontslagen vallen, kon de minister nog niet beoordelen. De fusie moet ertoe leiden dat mensen beter aan werk worden geholpen. Het CWI begeleidt mensen naar een baan; het UWV verzorgt de uitkeringen. Begin 2009 wordt een gezamenlijke werkmaatschappij opgericht die de fusie gaat vormgeven.

Het verlies aan banen komt bovenop de inkrimping bij UWV die al gaande was.

Geruchten: God of War 3, Gears of War 2, Skies of Arcadia

Als we de heer Quartermann van Electronic Gaming Monthly mogen geloven zitten zitten er drie vervolgen aan te komen op één iets minder bekende en twee bekende games.

Volgens de geruchten komt er een derde deel van God of War. Geen grote verassing, het einde was zo open als het maar kon, en de verkoopcijfers logen er niet om. Wat wel verassend is, is dat Santa Monica Studios van Sony momenteel al bezig schijnt te zijn met het nieuwe avontuur van Kratos, zijn eerste op de PS3. De game moet kerst 2008 te koop zijn.

Het vervolg op God of War is bijna net zo verassend als het vervolg op die andere GoW: Gears of War. Volgens de geruchten is Epic momenteel al bezig om de funderingen van de game te leggen, zodat Gears of War 2 kerst 2008 in de winkels kan liggen.

Opvallender is het gerucht dat Sega momenteel bezig zou zijn met een opvolger voor Skies of Arcadia. In deze RPG waarin je een luchtpiraat speelde, kon op weinig kopers rekenen, ondanks dat (of misschien doordat) hij op zowel de Dreamcast als GameCube uitkwam.

Alonso ontkent vertrek naar Renault

De laatste maanden gingen constant de geruchten rond dat Fernando Alonso zou vertrekken naar Renault. Waar rook is is vuur zou je zeggen, mede door de commentaren van Renault-teambaas Flavio Briatore. Tot ieders verrassing ontkent de Spanjaard echter dat hij naar Renault vertrekt.

Alonso reageert op de geruchten: "Daar is niets van waar. Ik heb die geruchten ook gehoord, maar daar is niets van waar. Ook de geruchten dat mijn manager met Flavio Briatore hierover heeft gesproken is totale onzin."

De mega-aanbieding die de Spanjaard heeft gekregen van Toyota zou hij naast zich hebben neergelegd, zo wordt gespeculeerd in het F1-kamp. Wetende dat Ferrari beide rijders heeft bevestigd en Mercedes Alonso kwijt wil blijft de vraag waar de Spanjaard dan heen gaat.

Nero laat zijn hart spreken in Devil May Cry 4

Devil May Cry 4 zal de eerste game zijn waarbij Dante niet de hoofdrol zal spelen. Gewapend met een demonische arm, een pistool en een zwaard zal je de rol van Nero op je nemen. Zijn beweegredenen zijn vooralsnog in nevelen gehuld, maar iets meer duidelijkheid zul je uit de volgende trailer kunnen halen.

Ook al stond dit nieuwsbericht er eerder als zijn submit, Clipse wordt toch van harte bedankt.

[A1GP] Fittipaldi test in Ferrari

Tweevoudig wereldkampioen Emerson Fittipaldi zal de nieuwe A1GP-wagen, afkomstig van Scuderia Ferrari, gaan testen. Het is voor het eerst sinds de Grand Prix Masters in 2005 dat de 60-jarige chef van Team Brazilië weer een raceauto zal besturen.

Fittipaldi, wereldkampioen Formule 1 in 1972 en 1974, heeft in zijn carrière nooit voor Ferrari gereden en ziet nu een droom uitkomen. "Ferrari gaat een prachtige wagen ontwerpen," lichtte Fittipaldi toe. "Ik heb altijd voor Ferrari willen rijden en nu kan dat. Ik zal er niet in racen, maar ik wil hem wel testen."

De teambaas is erg enthousiast over de samenwerking tussen A1 Grand Prix en Ferrari, die deze week bekend werd gemaakt. "Ik vind het een briljant idee. A1GP zal meer respect krijgen en flink groeien. Het kan er ook voor zorgen dat meer coureurs zich met de A1GP willen inlaten en de A1GP zo een spannender raceklasse wordt."

Yankees breken met Torre na 12 jaar

De New York Yankees zullen het voortaan moeten doen zonder manager Joe Torre. Na 12 jaar aan het roer te hebben gestaan van de honkbal club uit de Big Apple heeft Torre een contract verlenging van de club afgeslagen.
De Yankees hadden Torre een contract aangeboden van vijf miljoen dollar in het regulieren seizoen, en een eventuele bonus van één miljoen dollar per gewonnen serie in de playoffs. Torre echter vond het welletjes geweest en nam afscheid van de club die hij twaalf jaar lang onder zijn hoede had. In deze twaalf jaar heeft hij samen met de Yankees vier World Series gewonnen en in alle twaalf de jaren hebben ze onder zijn leiding de playoffs gehaald.

Wie er nu aan het roer komt is nog niet duidelijk. Voorlopig heeft assistent-coach Don Mattingly de beste papieren. Ook zijn de Yankees nog niet zeker van de terugkeer van enkele bepalende spelers zoals Alex Rodriguez en Mariano Rivera. De beslissing om terug te keren zou onder meer afhangen van de eventuele terugkeer van Torre.

Met dank aan Veritaz voor de submit

[CCWS] Straffen om misbruik Power to Pass

Vijf coureurs krijgen tijdens de race in Surfers' Paradise slechts 35 van de 75 seconden Power to Pass toebedeeld. Het vijftal had tijdens de race op Assen ten onrechte gebruik gemaakt van het Power to Pass-systeem.

Tijdens de race in Assen bleek bij een aantal coureurs het Power to Pass-systeem niet goed te werken. In plaats van het gewenste effect zorgde de knop voor het inschakelen van de snelheidsbegrenzer die in de pitstraat wordt gebruikt. Het softwareprobleem kon niet tijdig worden opgelost, waarop de raceleiding besloot het gebruik van Power to Pass tijdens de wedstrijd te verbieden.

Dan Clarke, Neel Jani, Bruno Junquiera, Simon Pagenaud en Will Power maakten desondanks toch gebruik van het systeem en worden daar nu voor gestraft. Ook Ryan Dalziel en Tristan Gommendy hebben zich schuldig gemaakt aan hetzelfde vergrijp, maar zij zouden sowieso niet rijden op Surfers' Paradise.

Belgen voetballen door met Kerst

Ook bij onze zuiderburen zal tijdens de kerst worden gevoetbald. Vanaf het seizoen 2008/2009 wordt er in de Belgische Eerste Klasse in de kerstperiode gewoon doorgespeeld. Door de huidige opzet te veranderen willen de Belgen meer geld uit televisierechten binnenhalen.

De Profliga, waarin alle achttien clubs uit de hoogste klasse verenigd zijn, bereikte hierover gisteravond een akkoord. Na het lopende seizoen loopt het huidige televisiecontract ter waarde van 36 miljoen euro af, een nieuwe en meer lucratievere deal moet de inkomsten voor de clubs vergroten. Over het plan om de competitie anders in te delen bereikten de clubs nog geen akkoord. Er gaan stemmen op om de competitie in twee delen te splitsen door een Liga A en Liga B te creëren. In Liga A zouden acht clubs uiteindelijk strijden om de landstitel en Champions League en UEFA-cup tickets.

DVD: Bottoms Up

Bottoms Up heeft de bioscoop niet gehaald in Amerika en werd meteen op dvd uitgebracht. Ook in Nederland komt de film alleen op dvd uit. Als je kijkt naar een aantal van de castleden, zoals Jason Mewes en Kevin Smith dan lijkt dit raar. Als je vervolgens ziet dat Paris Hilton een van de hoofdrollen speelt wordt het allemaal wat aannemelijker. Er daarom maar vanuit gaan dat het een slechte film is, is natuurlijk ook niet eerlijk.

Olie springt van record naar record

Icoon EconomieDe olieprijs beleefde deze week een ongekende opmars en doorbrak meerdere records. Vandaag schommelde de prijs van een vat ruwe olie net onder de 90 dollar, nadat het afgelopen nacht die grens al had overschreden.

De stijging wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Door de zwakke dollar - die deze week ook een laagterecord ten opzicht van de euro bereikte - loopt de vraag naar olie op, omdat de grondstof voor sommige landen buiten de Verenigde Staten minder duur wordt. Ook is een lage dollar voor veel beleggers aanleiding om van valuta over te stappen op oliefondsen.

Daarnaast zijn de oplopende spanningen in het noorden van Irak en oosten van Turkije verantwoordelijk voor het stijgen van de olieprijs. Het Turkse parlement gaf woensdag het leger toestemming om militair op te treden tegen Koerdische strijders in Noord-Irak. Als de onrust in het gebied toeneemt, kan de levering van olie uit Irak in gevaar komen. Sommige handelaren denken dat de prijs zelfs naar 100 dollar per vat kan gaan stijgen.

De organisatie van Olie Exporterende Landen, de OPEC, overweegt een extra bijeenkomst in te lassen om een eventuele verdere verhoging van de productie te bespreken. Een eerder afgesproken productieverhoging met een half miljoen vaten per dag gaat per 1 november in.

Jan Smit zwijgt tot eind november

Icoon ShowbizzJan Smit moet tot eind november rust houden, omdat hij knobbeltjes op zijn stembanden heeft. Een KNO-arts heeft onze volkszanger afgeraden de komende weken op te treden. Dat heeft het management van Jan vandaag bekend gemaakt.

De Volendammer kwakkelt al langer met zijn gezondheid. Deze week mocht hij ook niet meer optreden, maar de verwachting was er dat Jan vandaag het podium weer zou bestijgen. Frans Bauer raadde Jan aan zich door zijn kno-arts te laten onderzoeken. Die constateerde knobbeltjes op de stembanden van de volkszanger en raadde Jan de komende weken aan honderd procent stilte in acht te nemen.

De zanger heeft alle optredens tot 29 november afgezegd. De Jan Smit Komt naar Je Toe Toer die op 24 januari volgend jaar begint gaat wel door.

Sega Superstar Tennis aangekondigd

In het begin van 2008 zal Sega Superstar Tennis verschijnen. De game zal je de mogelijkheid geven om te tennissen met bekende Sega Karakters, zoals Sonic the Hedgehog en AiAi uit de Monkeyball games. Het spel zal zich richten op een breed publiek, aangezien de toegankelijkheid een van de speerpunten is.

Er zitten verschillende modi in het spel, onder andere dubbelspel en tournament en er is de mogelijkheid om verschillende extra's vrij te spelen.

Sega mikt niet alleen met de toegankelijke gameplay op een breed publiek, maar ook met de consoles waarop de game verschijnt. Het spel zal namelijk uitkomen op de PS3, de Xbox 360, de Wii, de Nintendo DS en de PS2.





Rechters verwerpen beeld dat ze te soft zijn

Icoon BinnenlandsDe Raad voor de Rechtspraak ontkent dat er in Nederland te licht wordt gestraft. ,,We willen afstand nemen van het beeld dat wordt gecreëerd van wereldvreemde, softe rechters die niet weten wat er in de samenleving speelt. Dat is niet aan de orde'', zei een woordvoerder vandaag.

Hij reageerde daarmee op het verwijt van de Amsterdamse politiecommissaris Hans Schönfeld dat probleemjongeren die in de wijk Slotervaart voortdurend misdrijven plegen, te lichte straffen krijgen. Ook wil de commissaris dat rechters het verleden van verdachten meer laten meetellen in het bepalen van de strafmaat.

,,Het is z'n goed recht om dat te zeggen'', stelde de woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak voorop, om vervolgens de kritiek van de hand te wijzen. ,,Rechters kunnen niet discussiëren over de hoogte van de strafmaat. Ze zijn gebonden aan de wet, die zegt dat je niet veroordeeld kunt worden voor zaken die niet bewezen kunnen worden.'' De samenleving moet er daarom op vertrouwen dat er van een ,,passende straf'' sprake is.

,,We begrijpen de sentimenten die er spelen, maar we moeten niet van daaruit berechten'', zei de woordvoerder.

De zegsman hield wat Slotervaart betreft een slag om de arm, omdat hij de individuele zaken niet kent. Om over de hoogte van de straffen te oordelen, is het eerst nodig te weten wat de eis van de officier van justitie was en wat de motivering van de rechter is geweest.

Kunstenaar laat straathond doodhongeren

Icoon KunstKunstenaars heb je in alle soorten en maten. Maken we ons in Nederland druk om kunstenmakers die herdenkingmonumenten voor levende politici oprichten of de Nederlandse vlag besmeuren met Jihad, in Nicaragua zijn ze boos op kunstenaar Guillermo 'Habacuc' Vargas die een straathond liet verhongeren. Dat verhongeren hoorde bij het kunstproject.

De kunstenaar uit Costa Rica betaalde naar verluidt twee kinderen om een straathond te vangen. Vervolgens bond hij het dier vast in een galerie en bombardeerde hij de viervoeter tot kunst. Voederen was ten strengste verboden. Net buiten bereik van de hond had Vargas met hondenvoer de zin 'je bent wat je leest' geschreven. De hond stierf uiteindelijk de hongerdood in de kunstgalerie.

Guillermo Vargas verdedigde zijn project met de woorden dat ''het hypocriet is dat mensen wel geschokt zijn als een dier sterft in een witte ruimte, maar niet als dit op straat gebeurt. Bovendien deed niemand van de bezoekers iets.''

Dierenrechtenactivisten zijn des duivels en noemen hem een ordinaire dierenbeul in plaats van kunstenaar. Ze zijn nu een actie begonnen tegen Vargas, die is uitverkozen om zijn land te vertegenwoordigen tijdens de 'Bienal Centroamericana Honduras 2008'. Er is een online petitie gestart om die deelname te blokkeren.



Meer info en foto's vind je hier

Met dank aan ook_gek voor de submit.

'Commando's in 2002 ook buiten mandaat'

Icoon OorlogNederlandse commando's die in 2002 in Kabul gestationeerd waren, traden ook daar buiten het mandaatgebied en voerden inlichtingenoperaties en acties uit voor de Operatie Enduring Freedom (OEF). De Tweede Kamer en de minister van Defensie wisten daar niets van.

Dat meldde het radioprogramma Argos vandaag. De Kamer wilde juist niet dat Nederlanders meededen aan de Amerikaanse OEF-acties. Volgens het ministerie van Defensie is daar ook geen sprake van geweest.

Tot op heden heeft het ministerie niets kunnen terugvinden dat er op wijst dat commando's onder OEF hebben geopereerd. Volgens Defensie was de minister volledig op de hoogte gesteld van het optreden van de commando's.

Mols drie duels geschorst

Michael Mols is drie duels geschorst door de tuchtcommissie van de KNVB. Naast deze drie duels is hij één wedstrijd voorwaardelijk geschorst.
De aanklager betaald voetbal had vier duels geëist voor een slaande beweging naar Milano Koenders van Jong AZ. Voor deze actie kreeg Mols de rode kaart voorgehouden.

Beide spelers hebben verklaard dat er geen opzet in het spel was, Feyenoord zal dan ook in beroep gaan tegen de beslissing. Ondanks het beroep zal Mols de wedstrijd zaterdag tegen Excelsior missen.

Werkloze Belg voor 27e keer vader

De Belgische uitkeringstrekker Serge Regnier heeft voor de 27e keer beschuit met muisjes kunnen eten. De werkloze en arbeidsongeschikte inwoner van Charleroi woont samen met drie vrouwen, en is nog niet van plan te stoppen. ''Dertig zou een mooi getal zijn. Nog een bij elk van mijn vrouwen.''

Overigens telt het gezin van Regnier nu al 31 kinderen omdat één van zijn vrouwen al vier kinderen had uit een vorige relatie.

Niet alleen 'de Stier van Marcinelle', zoals de bijnaam van Serge luidt, heeft een uitkering. Ook zijn drie vrouwen trekken van de steun. Naast de uitkeringen vangen ze 4.000 euro kinderbijslag per maand. De werkloosheidsuitkering van Serge bedraagt 1.030 euro, die van zijn drie vrouwen Christine, Karine en Judith elk 800 euro. Daarnaast vangt Serge nog een invaliditeitsuitkering van 684 euro. Totaal goed voor 8.114 euro per maand.

''Dat lijkt veel. Maar op het einde van de maand blijft er weinig over'', aldus Serge.

Met dank aan Lessa, Me_Master, MassiveM, Elle_1984, en neegij voor de submit.

Ajax wil geen amateurs in bekertoernooi

Ajax-directeur Maarten Fontein wil dat het bekertoernooi op de schop gaat als de UEFA zijn zin krijgt en Nederland een Champions Leagueplaats moet inleveren.

In het nieuwe voorstel van de UEFA kan de winnaar van een bekertoernooi zich alsnog plaatsen voor de Champions League. Slechte zaak volgens Ajax. ''We moeten voorkomen dat een opportunistisch clubje de nationale beker wint en vervolgens in de kwalificatieronde de Champions League misloopt. Daar is Nederland niet mee gediend, ook de amateurs moeten we dan buiten het toernooi houden'', aldus Maarten Fontein. ''Als het plan van de UEFA doorgaat dan zullen wij dit de KNVB voorstellen.''

Pikant is het wel dat Ajax vorige maand in het bekertoernooi ontsnapte aan uitschakeling tegen de amateurs van Kozakken Boys. Toen wist Ajax pas in de verlenging het winnende doelpunt te maken.

De KNVB reageert dat het onmogelijk is om de amateurs uit te sluiten voor het toernooi aangezien het bekertoernooi een toernooi is van de totale voetbalbond, dus ook de amateurs.

-
Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.
Met dank aan Avmmeke voor de submit.

Scheringa wil eredivisie live op TV

Als het aan Dirk Scheringa ligt zullen alle wedstrijden uit de eredivisie live op televisie verschijnen. Per wedstrijd zou de kijker vijf euro moeten betalen. De wedstrijden hoeven volgens Scheringa niet achter de decoder te verdwijnen.

Scheringa komt met dit plan om de discussie over de verkoop van televisierechten levend te houden. De Alkmaarders willen meer geld uit de televisieopbrengsten, als het aan Scheringa ligt is zijn plan de enige oplossing om tot een overeenkomst tussen de clubs te komen. Als de overige ploegen niet wensen mee te werken is de voorzitter mogelijk niet meer bereid mee te werken aan de collectieve verkoop van de eredivisierechten. Volgend seizoen doet AZ alvast een proef met live wedstrijden door de digitale seizoenskaart te lanceren. Supporters kunnen op deze manier de wedstrijden van AZ live bekijken op TV.

Nederlandse zonnewagenteams door keuring

Icoon WetenschapDe beide Nederlandse 'zonnewagen teams' zijn met vlag en wimpel geslaagd bij de technische keuring voor 's werelds grootste race op zonne-energie in Australie.

De titelverdediger uit Delft en een team uit Twente zullen de Nederlandse eer verdedigen. De race over 3021 kilometer gaat zondag van start. Teams van universiteiten van over de hele wereld reizen af naar de Australische hitte.

Door wijzigingen in de reglementen hebben alle teams hun concept aan moeten passen. Delft gaat voor een afgeslankte versie van hun eerdere succesvolle concepten, Twente verwacht veel van hun kantelende zonnepaneel en hun lenzen-systeem. De afgelopen races won het Nuon Solar Team met steeds grotere overmacht. Onze zuiderburen zullen met hun 'space-grade zonnepaneel' en nieuwe auto ook stevige concurrentie gaan geven, net als teams van de universiteiten van Michigan en een aantal andere uit de VS.

Halverwege de 3000 kilometers door de woestijn zal in Alice Springs het hele veld bij elkaar gebracht worden. Daarna zal vanuit daar de tweede etappe starten naar de finish in Adelaide.

Subheader
De nuna 3, auto van vorig jaar.

Met dank aan TR08 voor de submit.

Special - Herman Brusselmans

Ex-Schrijver is ie nog steeds niet, maar sinds 9 oktober jongstleden is de vermaarde Vlaamse schrijver Herman Brusselmans (Hamme, 1957) wél ex-veertiger. Hij is namelijk vijftig jaar geworden. Dat zou je hem niet geven, want in zijn eerste roman Prachtige Ogen schrijft de Gentse schrijver dat hij altijd tien jaar jonger wordt geschat. "Toen ik negen was, vroeg er eens een klootzak aan mij: 'Wanneer gaan ze je verwekken?'"


Herman Brusselmans (foto: Michiel Hendryckx)


In deze special:
*De André van Duin van de literatuur
*Toffe_Ellende wijst je de weg (en de afgrond): Brusselmans voor beginners
*'Al had je de laatste kut op aarde..' (Doorgrondelijkheden van Herman Brusselmans)
*Column door bazbo: 'Val dood' - zo vader, zo zoon, zo Brusselmans
*Overzicht van een vermoeide egoïst
*De (recht-)'zaak Uitgeverij Guggenheimer'
*De Gewraakte Passages
*Tenslotte Tinner
*Column: Terugkeer van Bonanza
*Het Laatste Oordeel

Zelfmoordaanslag Uruzgan eist levens

Icoon OorlogEen zelfmoordaanslag heeft in een buitenwijk van Tarin Kowt, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Uruzgan, zeker acht mensen het leven gekost. Vier anderen raakten gewond, meldde Radio Nederland Wereldomroep vrijdag. Het gaat bij de slachtoffers om Afghaanse burgers.

Volgens het Nederlandse ministerie van Defensie gaat het om een 'mislukte' aanslag. De explosieven van de zelfmoordcommando gingen af terwijl hij nog op weg was naar zijn doelwit. Begin deze week kwam ook al een zelfmoordcommando om toen zijn bomvest per abuis te vroeg afging. Hij sleurde daarbij zijn moeder, een zus en een broer mee de dood in.

De vier gewonden door de 'mislukte' aanslag zijn overgebracht naar het veldhospitaal in Kamp Holland, de belangrijkste Nederlandse basis in Uruzgan. De faciliteiten zijn er beter dan in het lokale ziekenhuis. In de provincie zijn circa 1200 Nederlandse militairen gelegerd.

Wereldwijd gezochte pedofiel opgepakt

Icoon Misdaad De politie van Thailand heeft vandaag een van pedofilie verdachte Canadees gearresteerd. Dat heet de politie laten weten. De 32-jarige Christopher Paul Neil was het doelwit van de internationale politieorganisatie Interpol.

De Thaise politie had gisteren een arrestatatiebevel uitgevaardigd tegen Neil. De man is in het noorden van Thailand opgepakt. De politie van het Aziatische land verdenkt de Canadees van seks met minderjarigen.

Neil zou vier jaar geleden in een appartement in de Thaise hoofdstad Bangkok orale seks hebben gehad met een 13-jarige en een 14-jarige. De twee hebben daarover een verklaring bij de politie afgelegd.

Christopher Paul Neil  komt voor op circa tweehonderd foto's waarop jonge jongens misbruikt worden. De foto's waren digitaal veranderd om het gezicht van de man onherkenbaar te maken. Maar computerspecialisten slaagden erin om een aantal weer herkenbaar te maken.


Met dank aan Mowiek en Ferdie88 voor de submit.

Hardwareverkopen Japan, 360 stijgt weer

Afgelopen week kwam de Xbox 360 Elite uit in Japan en dat zorgde weer voor een flinke stijging in het aantal verkopen van deze console. Daarnaast is het interessant om te bekijken wanneer de DS de PS2 gaat inhalen, het verschil is nog maar iets meer dan een miljoen. Op de korte termijn mogen er voorspellingen gedaan worden over de PS3 en de Wii. Binnenkort komen de witte PS3 en dual shock 3 uit in Japan en niet veel later verschijnt Mario Galaxy voor de Wii. Welke console gaat er het meest verkopen?

ConsoleAantalVorige week2007Totaal
NDS78.74687.5355.656.73719.662.416
PSP59.58486.8952.007.7996.539.928
Wii20.57520.7042.735.8333.655.476
PS312.36510.822735.2951.192.853
PS210.18110.446617.54220.772.401
3606.1611.547158.497423.199
GBA18724248.28615.346.365
NGC791099.9734.179.441

Politie A'dam vraagt rechters hogere straffen

Icoon BinnenlandsDe jongeren die in de Amsterdamse wijk Slotervaart delicten plegen en overlast veroorzaken, moeten zwaarder worden gestraft. Commissaris Hans Schönfeld, lid van de Amsterdamse korpsleiding, vraagt rechters hun hogere straffen op te leggen.

"Als wij jongeren oppakken en ze staan na een paar dagen weer buiten, dan wordt het heel moeilijk deze groep aan te pakken", aldus Schönfeld vandaag in het Algemeen Dagblad.

Volgens de commissaris krijgen de jongeren van de rechter lichte straffen. "Twaalf dagen cel voor een inbraak bijvoorbeeld. Terwijl het gaat om jongens die al jarenlang met grote regelmaat de fout in gaan." Hij wil dat rechters het verleden van verdachten meer laten meetellen in het bepalen van de strafmaat.

Met dank aan Mowiek voor de submit.

Kerstgezelligheid met Sam en Max

Begin november is het al weer tijd voor het eerste deel van een nieuw seizoen vol Sam & Max-afleveringen. Om je alvast een beetje op te warmen heeft TellTale een zestal screenshots en een trailer vrijgegeven.

In het tweede seizoen kom je natuurlijk een hoop oude bekenden uit het eerste seizoen tegen, maar er zijn ook allerlei nieuwe personages en nieuwe locaties toegevoegd. Ook nieuw is dat de NPCs zelfstandig zullen rondlopen in plaats van op een vast plekje op jou te wachten. Verdere vernieuwingen: Sam zal kunnen rennen, nieuwe mini-games, optionele hints als je vastzit en wide-screen support.






De eerste episode is op 8 november beschikbaar op GameTap voor Noord-Amerika en een dag later voor de rest van de wereld op de website van TellTale. Op 10 januari volgt episode 202 en vanaf dan volgt er iedere maand een nieuwe aflevering tot in april het vijfde deel het seizoen afrondt. Net als bij seizoen 1 kost een individuele episode $8.95, en het hele seizoen $34.95. Ook krijg je bij aanschaf van het hele seizoen ineens weer achteraf een DVD met alle afleveringen erop tegen verzendkosten thuisgestuurd.


(of bekijk de trailer op de officiële website).

CD: SixNationState - s.t.

Het label Jeepster is lang niet erg actief geweest, maar heeft nu met SixNationState een mooi raspaardje in stal. Deze self-titled debuut-cd bevat twaalf nummers, waaronder de single 'We Could Be Happy', ook op tv te vinden in de vorm van een bijzondere videoclip (en op YouTube). Inmiddels is bekend dat 'Up & Down' de tweede single gaat worden. Eind november tourt de band een tijdje rond in Europa. Een eigenaardige, maar zeer geslaagde mix van punky popliedjes, folk en ska. Melodieus, hier en daar wat rauw en lekker vrolijk.

Ajax: "Amateurclubs uit bekertoernooi weren"

Ajax-directeur Maarten Fontein wil dat het bekertoernooi op de schop gaat als de UEFA zijn zin krijgt en Nederland een Champions Leagueplaats moet inleveren.

In het nieuwe voorstel van de UEFA kan de winnaar van een bekertoernooi zich alsnog plaatsen voor de Champions League. Slechte zaak volgens Ajax. "We moeten voorkomen dat een opportunistisch clubje de nationale beker wint en vervolgens in de kwalificatieronde de Champions League misloopt. Daar is Nederland niet mee gediend, ook de amateurs moeten we dan buiten het toernooi houden", aldus Maarten Fontein. "Als het plan van de UEFA doorgaat dan zullen wij dit de KNVB voorstellen."

Pikant is het wel dat Ajax dit jaar in het bekertoernooi ontsnapte aan uitschakeling tegen de amateurs van Kozakken Boys. Toen wist Ajax pas in de verlenging nog het winnende doelpunt te maken. De KNVB reageert dat het onmogelijk is om de amateurs uit te sluiten voor het toernooi aangezien het bekertoernooi een toernooi is van de totale voetbalbond, dus ook de amateurs.

Submit: Hilgo

Uitslagen basketbaleredivisie 18/10/2007

De afgelopen week zijn er weer wedstrijden gespeeld in de Nederlandse Basketbaleredivise. De Capitals in Groningen hebben eindelijk hun eerste wedstrijd gewonnen en Upstairs Weert werden voor de tweede keer vernederd.

De basketballers uit Weert gingen onderuit tegen de huidig landskampioen EiffelTowers. Met een score van 104-56 verloor de ploeg voor de tweede maal achter elkaar met grote cijfers.

De Capitals uit Groningen hebben eindelijk hun eerste wedstrijd gewonnen. Na dinsdag nog te hebben verloren van de Giants uit Bergen op Zoom, wonnen de Groningers in de Martinihal gisteren van Z&Z Leiden. Na afloop stond de score 92-78 op het bord. In tegenstelling tot de vorige partijen werd er goed basketbal gespeeld. Voor in het derde kwart was het oogstrelend om aan te zien. Groningen trok afgelopen week een nieuwe speler aan, de Spanjaard Morales. De nieuwe speler was gisteren nog maar net koud uit het vliegtuig maar wist het publiek voor zich te winnen. Binnen dertien minuten kregen de Leidenaren 20 punten om de oren, mede door de nieuwe aankoop.


Uitslagen

DatumThuisUitStand
16/10/2007Z&Z LeidenMyGuide Amsterdam69-93
16/10/2007Giants Bergen op ZoomCapitals Groningen112-107
18/10/2007Capitals GroningenZ&Z Leiden92-78
18/10/2007Matrixx MagixxRotterdam Challengers75-73
18/10/2007Landstede BasketbalDen Helder Seals71-53
18/10/2007EiffelTowers Den BoschUpstairs Weert104-56

Stand

#TeamGPWV
1West-Brabant Giants4840
2EiffelTowers Den Bosch4840
3MyGuide Amsterdam4631
4Matrixx Magixx4631
5Z&Z Leiden4422
6Landstede Zwolle4422
7Upstairs Weert4422
8Capitals Groningen4213
9Rotterdam Challengers4213
10Den Helder Seals4213
11Aris Friesland3003
12Omniworld Almere3003

Programma

DatumThuisUit
20/10/2007Den Helder SealsEiffelTowers Den Bosch
20/10/2007Capitals GroningenOmniwold Almere
20/10/2007Upstairs WeertMatrixx Magixx
20/10/2007Aris FrieslandLandstede Basketbal

Film: Death Sentence

De eerste feature film van James Wan werd een aantal jaar geleden met niet al te hoge verwachtingen uitgebracht. Saw kwam uit het niets en werd een enorme hit, ondanks de ook vele tekortkomingen die de film rijk is. Zoals het vaak gaat in de filmwereld kwamen de vervolgen al snel. Wan gaf toestemming voor de sequels en hield in de gaten of ze niet teveel van het eerste deel afweken. De tweede film van Wan zou geen moment bij Saw in de buurt komen. Hoewel Wan vol goede moed begon aan zijn eerste studiofilm, bleek al snel dat de studio eigenlijk gewoon een tweede Saw wou hebben. Het resultaat, Dead Silence, was niet om aan te zien. Voor zijn derde film heeft Wan de touwtjes weer stevig in eigen handen genomen. Het resultaat is een film die in niets doet denken aan zijn vorige films. Wan wil zich profileren als een veelzijdige filmmaker en levert met Death Sentence een pure wraakfilm zonder gimmicks af.

Pakistan: Aanslagen overschaduwen terugkeer Bhutto

Icoon AanslagDe terugkeer van de Pakistaanse ex-premier Benazir Bhutto naar haar eigen vaderland is gisteravond overschaduwd met een zware aanslag.
Tijdens de triomftocht van Bhutto donderdagavond door de stad Karachi ontploften zeker twee bommen. Ruim 120 mensen kwamen daarbij om het leven en er zouden zeker 250 gewonden zijn. Bhutto zelf bleef ongedeerd en werd snel in veiligheid gebracht.

Toen vorige week bekend werd dat Bhutto zou terugkeren naar haar vaderland, hadden militante moslims met zelfmoordaanslagen gedreigd. Duizenden militairen en veiligheidstroepen waren opgetrommeld om haar veilig te kunnen laten terugkeren. Toch kon men niet voorkomen dat er een zware aanslag werd gepleegd. Eerst werd er een granaat gegooid vanuit het publiek en daarna ontplofte vlakbij de colonne een zware bom. Honderdduizenden aanhangers van de voormalige regeringsleider bevolkten de straten om hun idool te verwelkomen.

Ballingschap
Acht jaar lang leefde Bhutto in zelfverkozen ballingschap. In 1999 was ze genoodzaakt uit Pakistan te vertrekken om vervolging wegens corruptie te voorkomen.

De leidster van de oppositionele Pakistaanse Volkspartij (PPP) verklaarde dat ze de democratie in haar land wil herstellen. "Mijn reis naar huis markeert het begin van een mars naar een betere toekomst voor Pakistan. Ik ben voor de armen, ik ben hun leider, ik leef voor ze en ben bereid voor ze te sterven", aldus Bhutto. Nu stierven er dus ruim honderd voor haar en de verwachting is dat dit zeker niet de laatste aanslag op haar leven zal zijn.



President Musharraf
Generaal Pervez Musharraf, de huidige machthebber van Pakistan, liet de aanklacht tegen Bhutto intrekken, in ruil voor haar onvoorwaardelijke steun bij de komende verkiezingen. Hierdoor kon de oud-regeringsleider terugkeren naar haar vaderland.

De oud-regeringsleider kon terugkeren omdat de huidige machthebber, generaal Pervez Musharraf, onlangs de aanklachten tegen haar liet intrekken. Musharraf hoopt van haar populariteit te kunnen profiteren om aan de macht te kunnen blijven. In ruil voor haar steun werd de aanklacht ingetrokken.

Verwacht wordt dat Musharraf en Bhutto hun meningsverschillen opzij zetten en gezamenlijk willen strijden tegen het opkomende moslimextremisme in Pakistan. De relatief progressief ingestelde PPP kan een belangrijke opponent worden voor de uiterst conservatief ingestelde islamisten. Volgens peilingen kan de PPP rekenen op ruim 30% van de stemmen bij de verkiezingen in januari 2008.

Amerikaanse Regering
President Bush en de Amerikaanse regering reageerden positief op de aangekondigde gesprekken tussen de politieke krachten om "de bouw van een stabiele democratie" te bevorderen en islamitische extremisten te bestrijden.
Het is immers algemeen bekend dat Washington al jaren President Musharraf als bondgenoot beschouwd in de strijd tegen het terrorisme in de regio. Ook zijn de Amerikanen erg blij met Bhutto omdat zij de Amerikanen wil toestaan om in het omstreden grensgebied van Pakistan jacht te maken op Al-Qaida groeperingen. Iets wat nu nog altijd niet gebeurd.

Witwassen
Een langlopend Zwitsers strafrechterlijk onderzoek tegen Bhutto loopt er nog altijd. Zij en haar man worden verdacht van het witwassen van geld. Eind volgende week worden de details van het onderzoek bekend gemaakt en dan wordt bekeken of er een strafproces komt.

Pakistan zelf is de aanklager in deze zaak. Wanneer Bhutto echter de amnestie krijgt, die Musharraf haar beloofd heeft, en het Pakistaanse hooggerechtshof dit bekrachtigt is het complete Zwitserse onderzoek voor niets geweest.

Lees meer over de aanslagen in Pakistan op het Forum!

Met dank aan mouthman, Doorbell & Blik voor de submit.

Releasedate Ratchet & Clank Future weer aangepast

Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction wordt na Resistance: Fall of Man de tweede game van Insomniac die op de PS3 uit zal komen. Deze keer zullen we meer leren over de Lombax, het ras waar Ratchet toe behoort.

De game zou oorspronkelijk op 23 oktober van dit jaar uitkomen, maar werd recentelijk uitgesteld naar 30 oktober. Volgens Insomniac hadden ze meer tijd nodig om alles op de BluRay-disc te krijgen "while leaving some room to fit Captain Qwark's massive ego". Blijkbaar heeft de BluRay-disc meer opslagcapaciteit dan gedacht, want de game zal in de VS toch op de oorspronkelijk geplande datum van 23 oktober uitkomen. Dit is bevestigd door SCEA. Het is onbekend of de Europese release nu ook een weekje naar voren opschuift.

"McLaren laat Alonso gaan"

Volgens de Duitse krant Bild-zeitung eist Mercedes het vertrek van Fernando Alonso bij McLaren Mercedes. Het wederzijdse vertrouwen zou niet meer aanwezig zijn.

De Spaanse krant Marca bevestigde het verhaal gisteren nog eens. Mercedes zou tot de conclusie zijn gekomen dat het beter is als Alonso McLaren-Mercedes zou gaan verlaten. Volgens de Spaanse krant heeft de teamleiding gisteren ingestemd met het vertrek van Alonso.

Zowel het bericht in de Bild-zeitung als in Marca wil Mercedes-CEO Norbert Haug bevestigen noch ontkennen. "Ons contract met Fernando loopt nog tot eind volgend jaar, maar wanneer iemand zo nadrukkelijk aangeeft iets tegen zijn zin te doen, dan moeten we daar een oplossing voor zoeken", aldus Haug. Niets lijkt de Spanjaard dus meer in de weg te staan om terug te keren bij Renault.

CD: The Cavern - VA

Elke Nederlandse cabaretier droomt van een overvol en uitverkocht Carré, een zaal met inhoud, geschiedenis, passie en authenticiteit. Liverpool huisvest ook zo'n dergelijk gebouw, een pand dat doordrenkt is met geschiedenis. Herinneringen, ontdekkingen, doorbraken en muzikale grootheden vonden hier een thuis. De funderingen en het interieur ademen gitaarriffs, scherpe uithalen, beukende drums en diepe bassen uit het verleden uit. Het pand kent één van de rijkste muziekhistories op kleine schaal in Engeland. Naam van de club? The Cavern. De muzikale canon van dit gebouw is nu, naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan, samengevat op drie cd's, The Cavern - The Most Famous Club In The World.

'Lodewijks op bank Feyenoord'

Door een keepersprobleem bij Feyenoord zal oud-doelman Patrick Lodewijks voor één keer terugkeren op de reservebank, dat zegt De Telegraaf. De keeperstrainer van de Rotterdamse club moet inspringen omdat Sherif Ekramy last van zijn schouder heeft, en reservekeeper Erwin Mulder afwezig is.

Tot ergernis van Feyenoord speelt Mulder, de reservekeeper van de afgelopen weken, momenteel een EK-kwalificatietoernooi met Oranje onder 19. Lodewijks is de eerste kandidaat om als stand-in voor eerste doelman Henk Timmer op de reservebank plaats te nemen. Afgelopen zomer zette Lodewijks een punt achter zijn 20-jarige carrière.

De Jong wint brons op EK

Marichelle de Jong heeft op de Europese kampioenschappen boksen voor vrouwen in Vejle genoegen moeten nemen met brons in de categorie tot 66 kilogram. Het was wel de eerste EK-medaille voor een Nederlandse boksster.
De weltergewicht, die traint in Rotterdam bij Van \'t Hof, verloor donderdagavond in de halve eindstrijd met klein verschil (2-3) van de Russin Irina Potejeva, die haar vorig jaar op de WK in New Delhi ook al de baas was.

De Nijmeegse Manja Peters, de tweede vertegenwoordigster van de NBB in Denemarken, werd al eerder uitgeschakeld.

Leraren voelen zich veiliger op school

Icoon OnderwijsSteeds meer scholen nemen maatregelen tegen geweld in de klas en op het schoolplein. Het aantal scholen dat geweldsincidenten in de doofpot stopt is echter ook iets gegroeid.

Dat blijkt uit een enquête die de Algemene Onderwijsbond (AOb) samen met het Nijmeegse onderzoeksinstituut ITS heeft gehouden onder onderwijspersoneel. Vergeleken met een onderzoek uit 2003 voelen nog steeds verreweg de meeste leraren en andere personeelsleden zich veilig in de klas (94 procent) of op school (90 procent).

Van de leraren in het voortgezet onderwijs heeft 6 procent te maken met leerlingen die filmpjes op het internet zetten. Schelden, pesten en bedreiging met fysiek geweld komen het meeste voor, zwaar lichamelijk geweld en bedreiging met wapens zijn zeldzaam.

Sinds de moord door een leerling op een conrector van het Terra College in Den Haag begin 2004, zijn meer scholen aandacht gaan besteden aan veiligheid, stelt de AOb vast. Steeds meer scholen hebben een veiligheidsplan of geweldsprotocol, maar de bond vindt dat eigenlijk alle scholen dit zouden moeten hebben. Tussen de 13 en 18 procent van de scholen neemt het veiligheidsbeleid niet serieus.

Daar komt nog bij dat ruim een kwart van de scholen in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs incidenten verzwijgt. Deze scholen raden leraren aan geen aangifte te doen of vinden dat een leerling die zijn docent agressief benaderde gewoon weer bij hem in de klas kan. AOb-voorzitter Walter Dresscher noemt dit "ontluisterend".

Van Steensel maand uitgeschakeld

Trainer Ton Lokhoff kan voorlopig niet rekenen op Leen van Steensel. De Excelsior-verdediger moet een operatie ondergaan.
Met de operatie moet Van Steensel verlost worden van een knieblessure. Bij de verdediger wordt een stukje meniscus verwijderd. Herstel zal ongeveer twee tot vier weken duren.

Van Steensel kwam afgelopen zomer van het Duitse Carl Zeiss Jena naar Excelsior. Op Woudestein is zijn inbreng beperkt gebleven. Lokhoff zette hem pas vijf keer in tijdens een wedstrijd.

Tientallen doden na zinken schip in Indonesië

Icoon Buitenlands

Zeker 29 mensen zijn om het leven gekomen na het zinken van een schip voor het Indonesische eiland Sulawesi. Volgens de reddingsdiensten zijn er minstens 125 mensen uit zee gered, meldde de Indonesische radiozender Elshinta vandaag.

Het schip Acit III sloeg donderdagavond door nog onbekende oorzaak plotseling om. Aan boord zouden zich volgens officiële passagelijsten 151 mensen hebben bevonden, maar in Indonesië zitten er vaak veel meer mensen op schepen dan er wordt geregistreerd. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers dan ook zal oplopen.

Schöne en Fung a Wing inzetbaar tegen Sparta

De Graafschap heeft een nagenoeg fitte selectie voor de ontmoeting met Sparta Rotterdam van vrijdag.
Lasse Schöne en Cerezo Fung a Wing hebben de groepstraining hervat, hierdoor is Marcel van der Sloot de enige geblesseerde speler in de Doetinchemse selectie.

Fung a Wing is hersteld van een lichte hersenschudding, terwijl Schöne kampte met een enkelblessure. Arnar Vidarsson meldde zich donderdag op de training na een dag eerder met 3-0 te hebben verloren van Liechtenstein.

”Ik heb bewondering voor de instelling van Vidarsson”, zegt trainer Jan de Jonge op de website van De Graafschap. ”Hij heeft een vlucht eerder teruggenomen om bij ons op de training te kunnen uitlopen. Maar omdat de vermoeidheid vaak pas een tweede dag merkbaar is, lijkt het me niet verstandig hem vanaf de aftrap te laten beginnen.”

Arsenal verlengt contract Denílson

Denílson heeft een nieuw langlopend contract ontvangen van Arsenal. Er wordt veel verwacht van de negentienjarige middenvelder.
Manager Arsène Wenger heeft in ieder geval hoge verwachtingen van Denílson. ”Volgens mij wordt hij onderschat. Hij krijgt niet alle lof die zijn prestaties oproepen.”

Een echte doorbraak is er nog niet geweest. Dat zal niet lang duren volgens Wenger. ”Hij is met Armand Traoré de jongste speler in de selectie. Hij heeft een paar grote wedstrijden gespeeld en heeft laten zien met de druk om te kunnen gaan. Ik verwacht dat hij een grote gaat worden.”

Arsenal kocht Denílson in de zomer van 2006 voor vijf miljoen euro van São Paulo. Afgelopen seizoen debuteerde hij tegen PSV in de Champions League.

Comazuipe!

Donderdag 18 oktober 2007. Altijd leuk nieuwe plannetjes uit Den Haag. Nadeel van sommige van die plannen is wel dat het zo verdomd voorspelbaar is dat het niks gaat worden. Zo ook het plan om het alcoholgebruik van jongeren onder de 16 terug te dringen. Geen van de genoemde maatregelen gaat effect hebben en dat is ook volstrekt logisch. Jongeren zullen altijd aan drank kunnen komen dus extra beperkingen in winkels zijn zinloos.

Zaak is om jongeren er van te doordringen waarom het onverstandig is om te drinken. Iets dat niet meevalt als de ouders van de jongeren zich ook regelmatig klemzuipen. Dus: begin eens met de ouders op te voeden! Goed, in ieder geval wordt het voor veel mensen straks ingewikkeld om een kratje bier of een flesje wijn te kopen, want binnen de kortste keren zijn alle winkels hun vergunning kwijt.

Verder nog wat? Eh ja, ik zeg: "goed plan direct doen", je mag echt echt alles van me weten, VVD ook gek op onuitvoerbare plannen en echt geen nieuws over Maddie???

Ohw ja, nog wat te kijken. Een filmpje over voetbal dus dat belooft wat. Kijk zelf maar.

De kale kut van Jennifer Aniston

Iedere week smeedt Driek Oplopers een aantal nieuwsberichten aaneen. Want echt, alles heeft met alles te maken. Chinees op school, politiek gerotzooi, spaarlampen en zelfregulering. Een moddervet wijf dat zo te zien altijd stilzit, maar praat over haar politieke beweging. Nee, Driek is niet trots op Nederland. En als klap op de vuurpijl het verband tussen de kale driehoek van Jennifer en een oud spreekwoord.

Weglaten backwards compatibility simpele optelsom

Newsweek hield een interview met de Jack Tretton, de CEO van Sony America. Sony heeft ook voor de VS een prijsverlaging aangekondigd en hield naar aanleiding daarvan dit interview. Volgens Tretton is het weglaten van backwards compatibility gewoon een simpele optelsom.

Ten tijde van de launch kon een consument voor 599 dollar een PS3 kopen met backwards compatibility. Nu kan de consument voor 399 dollar een PS3 kopen zonder backwards compatibility, en voor 129 dollar een PlayStation 2. Hierdoor is de consument uiteindelijk goedkoper uit en heeft zelf de keuze of hij of zij ook PlayStation 2 spellen wil kunnen spelen.

"[...]
"I guess the way I tend to look at it, is if I'm a consumer, and I paid $599 for the Playstation 3 when it launched, I got backwards compatibility and I got Playstation 3 technology. Today, for $399, I'm able to get all the same technology in the Playstation 3, and for $129, if I don't own a PlayStation 2, I can buy that as well at any retailer in North America. So for a total investment of $529, I've got two machines that do everything the same machine did a year ago at $599. So it's hard for me to see that as a negative for the consumer.
[...]"


Wat er precies met het nieuwe 80GB model zal gaan gebeuren wil Tretton niets over los laten. De console zal de komende tijd gewoon nog in de winkels verkrijgbaar zijn.



Hard- en softwareverkopen USA, 360 domination

September 2007 is een erg goede maand geweest voor de Xbox 360. De console ging namelijk het meest over de toonbank van alle gameconsoles en de best verkochte game was een 360-titel (driemaal raden welke!)

Nintendo neemt plek nummer twee en drie met respectievelijk de Wii en DS en daarna komt Sony met haar PSP, PS2 en PS3:

Console Aantal
Xbox 360527.800
Wii501.000
NDS495.800
PSP284.500
PS2215.000
PS3119.400
GBA75.000

Wat betreft de softwarecijfers is Halo 3 zoals verwacht de best verkochte titel. De game ging maar liefst 3.3 miljoen keer over de toonbank in september.

GameConsoleUitgeverAantal
Halo 3360Microsoft3.300.000
Wii PlayWiiNintendo282.000
Zelda: Phantom HourglassNDSNintendo224.000
Madden 08PS2EA205.000
Skate360EA175.000
Madden 08360EA173.000
Metroid Prime 3WiiNintendo150.000
Bioshock360Take 2150.000
Brain Training 2NDSNintendo141.000
Heavenly SwordPS3Sony139.000

Brainpower en Intwine maken titelsong Assassin's Creed

Ubisoft heeft bekend gemaakt dat Brainpower en Intwine de Nederlandse themesong voor Assassin's Creed hebben gemaakt. De track, The Chosen genaamd, komt 15 november in de winkels te liggen.

Brainpower: Werken met Intwine is altijd tof. En dan in verband met een game als deze maakt het driedimensionaal. Het is een compleet nieuwe uitdaging een soundtrack voor een game te schrijven

Intwine: Het is een eer om muziek te mogen schrijven voor zo'n revolutionaire game. Hoe dope is het om je eigen muziek te horen bij zulke beelden!

Assassin's Creed is een action adventure game die zich afspeelt in het Midden - Oosten van 1191 ten tijde van de 3de Kruistocht. Freedom of movement (ga waar je wilt), freedom of action (doe wat je wilt), een prachtige historische setting en een zinderend verhaal vol plotwendingen zijn enkele kenmerken waarmee Ubisoft trots de game probeert te verkopen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.