Kunstenaar laat straathond doodhongeren

Icoon KunstKunstenaars heb je in alle soorten en maten. Maken we ons in Nederland druk om kunstenmakers die herdenkingmonumenten voor levende politici oprichten of de Nederlandse vlag besmeuren met Jihad, in Nicaragua zijn ze boos op kunstenaar Guillermo 'Habacuc' Vargas die een straathond liet verhongeren. Dat verhongeren hoorde bij het kunstproject.

De kunstenaar uit Costa Rica betaalde naar verluidt twee kinderen om een straathond te vangen. Vervolgens bond hij het dier vast in een galerie en bombardeerde hij de viervoeter tot kunst. Voederen was ten strengste verboden. Net buiten bereik van de hond had Vargas met hondenvoer de zin 'je bent wat je leest' geschreven. De hond stierf uiteindelijk de hongerdood in de kunstgalerie.

Guillermo Vargas verdedigde zijn project met de woorden dat ''het hypocriet is dat mensen wel geschokt zijn als een dier sterft in een witte ruimte, maar niet als dit op straat gebeurt. Bovendien deed niemand van de bezoekers iets.''

Dierenrechtenactivisten zijn des duivels en noemen hem een ordinaire dierenbeul in plaats van kunstenaar. Ze zijn nu een actie begonnen tegen Vargas, die is uitverkozen om zijn land te vertegenwoordigen tijdens de 'Bienal Centroamericana Honduras 2008'. Er is een online petitie gestart om die deelname te blokkeren.



Meer info en foto's vind je hier

Met dank aan ook_gek voor de submit.