Bal op de snelweg

Column door Karrel_Laaglawaai


Vanmorgen toen ik naar mijn werk reed zag ik een voetbal op de vluchtstrook liggen. Dingen die je op de snelweg ziet liggen wekken altijd mijn interesse. Je ziet regelmatig een schoen langs de snelweg liggen. Hoe komt dat daar? Stel dat je met je been uit het raam bungelt, dan merk je het toch dat je jouw schoen verliest? Waarschijnlijk zal ik als socialist de bittere pil moeten slikken dat sommigen mensen niet zo goed zijn als ik mag hopen.

Na jarenlange evolutie zou het toch mogelijk moeten zijn om de mens zo te ontwikkelen dat hij naastenliefde heeft, besef heeft dat ook zijn handelingen invloed hebben op de aarde? Toch zijn er nog steeds mensen die hun rotzooi maar gewoon van zich afgooien en rotzooi in hun omgeving veroorzaken. Mensen voor wie hun leefwereld eng klein is. Waardoor denkbeelden ontstaan die niet realistisch zijn. Als jij je rotzooi gewoon weggooit maakt dat wel degelijk wat uit. Als jij je als een hork gedraagt, heeft dat wel degelijk effect.

Eigenlijk wist ik wel hoe die bal daar kwam. Hij kwam van het prachtige sportcomplex dat naast de snelweg ligt. Op dat zelfde sportcomplex speelde ik de dag ervoor een wedstrijd. Een wedstrijd zoals er duizenden gespeeld worden op de zondag en/of zaterdag. Onze tegenstander had een speler in zijn geledingen die een paar stekkers los had. In de rust meende hij dat het nodig was om een van onze spelers in zijn gezicht te spugen, na een discutabele beslissing van de scheidsrechter pakte hij de bal in zijn handen en roste deze op de snelweg. Toen ik hem daar na afloop op aansprak dreigde hij mij op mijn bek te slaan onder toevoeging van de bewering dat ik met mijn lange haar en lelijke kop vast en zeker een homo was.

Wat bezielt deze man? Wij spelen nog niet eens om de spreekwoordelijke keizersbaard. We spelen het laagste van het laagste. Het is maar een spelletje gaat hier zeker op. In zijn wereldje is het echter het belangrijkste van de wereld. In zijn wereld is iemand met lang haar een homo. In zijn wereld is homo een scheldwoord. In zijn wereld moeten kleurlingen vast ook niet in de buurt van zijn blanke kinderen komen.

Ik schat deze man zo rond de 35 in hetgeen inhoudt dat hij kinderen zou kunnen hebben. Wat moet zo'n man met kinderen, wat kan daar nou van terecht komen? Ik dacht dat in deze tijd van ontelbare tv-zenders, internet en legio leefwereld vergrotende media het niet mogelijk was om zo kortzichtig te zijn. Ik hoop dat zijn kinderen (als hij die heeft) wel deze media ontdekken en zo een breder blikveld krijgen.