Leraren voelen zich veiliger op school

Icoon OnderwijsSteeds meer scholen nemen maatregelen tegen geweld in de klas en op het schoolplein. Het aantal scholen dat geweldsincidenten in de doofpot stopt is echter ook iets gegroeid.

Dat blijkt uit een enquête die de Algemene Onderwijsbond (AOb) samen met het Nijmeegse onderzoeksinstituut ITS heeft gehouden onder onderwijspersoneel. Vergeleken met een onderzoek uit 2003 voelen nog steeds verreweg de meeste leraren en andere personeelsleden zich veilig in de klas (94 procent) of op school (90 procent).

Van de leraren in het voortgezet onderwijs heeft 6 procent te maken met leerlingen die filmpjes op het internet zetten. Schelden, pesten en bedreiging met fysiek geweld komen het meeste voor, zwaar lichamelijk geweld en bedreiging met wapens zijn zeldzaam.

Sinds de moord door een leerling op een conrector van het Terra College in Den Haag begin 2004, zijn meer scholen aandacht gaan besteden aan veiligheid, stelt de AOb vast. Steeds meer scholen hebben een veiligheidsplan of geweldsprotocol, maar de bond vindt dat eigenlijk alle scholen dit zouden moeten hebben. Tussen de 13 en 18 procent van de scholen neemt het veiligheidsbeleid niet serieus.

Daar komt nog bij dat ruim een kwart van de scholen in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs incidenten verzwijgt. Deze scholen raden leraren aan geen aangifte te doen of vinden dat een leerling die zijn docent agressief benaderde gewoon weer bij hem in de klas kan. AOb-voorzitter Walter Dresscher noemt dit "ontluisterend".