Voorstel nieuwe motorenregels

Remy (RemyRR)
De autofabrikanten die deelnemen aan de Formule 1 hebben vorige week een plan aan de FIA voorgelegd voor een nieuw motorenreglement. Het plan is een reactie op ideeën van de FIA om in de nabije toekomst met zuinigere motoren te gaan rijden in de hoogste autosportklasse.

De internationale autosportbond FIA stelde eerder al voor om vanaf 2011, voor een periode van minimaal vier jaar, met 2,2 liter turbomotoren te gaan rijden die op biologische brandstof rijden. Ze gaf de autofabrikanten echter de kans om met een alternatief te komen en vorige week zijn de plannen ingediend, zo bevestigt BMW-teambaas Mario Theissen in Brazilië.

De fabrikanten stellen voor om de huidige 2,4 liter V8-motoren te blijven gebruiken. Een begrensd brandstofverbruik en het zogenaamde Kinetic Energy Recovery System (KERS) moeten er echter voor zorgen dat de auto's zuiniger en dus milieuvriendelijker worden. De fabrikanten zijn bereid om al vanaf 2010 met de nieuwe motoren te gaan rijden.

De ideeën zijn vorige week ingediend bij de FIA, die nog geen reactie heeft gegeven op de plannen. Luca Marmorini van Toyota denkt dat de voorgestelde motorenregelenten de FIA tevreden zullen stemmen. "Het voldoet aan alle wensen van de FIA. Het helpt de privéteams, omdat de kosten omlaag gaan en zorgt ervoor dat Formule 1 het hoogste technologische platform in de autosport blijft."

Opvallend aan het voorstel van de fabrikanten is dat men geen gebruik wil gaan maken van biologische brandstof, waar de FIA zich nu net sterk voor wil maken. Het ingediende plan zou echter hetzelfde effect hebben als de radicale plannen die de FIA heeft voorgesteld, maar dan wel veel goedkoper.