Nederlandse zonnewagenteams door keuring

Icoon WetenschapDe beide Nederlandse 'zonnewagen teams' zijn met vlag en wimpel geslaagd bij de technische keuring voor 's werelds grootste race op zonne-energie in Australie.

De titelverdediger uit Delft en een team uit Twente zullen de Nederlandse eer verdedigen. De race over 3021 kilometer gaat zondag van start. Teams van universiteiten van over de hele wereld reizen af naar de Australische hitte.

Door wijzigingen in de reglementen hebben alle teams hun concept aan moeten passen. Delft gaat voor een afgeslankte versie van hun eerdere succesvolle concepten, Twente verwacht veel van hun kantelende zonnepaneel en hun lenzen-systeem. De afgelopen races won het Nuon Solar Team met steeds grotere overmacht. Onze zuiderburen zullen met hun 'space-grade zonnepaneel' en nieuwe auto ook stevige concurrentie gaan geven, net als teams van de universiteiten van Michigan en een aantal andere uit de VS.

Halverwege de 3000 kilometers door de woestijn zal in Alice Springs het hele veld bij elkaar gebracht worden. Daarna zal vanuit daar de tweede etappe starten naar de finish in Adelaide.

Subheader
De nuna 3, auto van vorig jaar.

Met dank aan TR08 voor de submit.