'Makreelhaai duikt op vissersboot'

Een groep Nieuw-Zeelandse vissers deden een onverwachte 'vangst' met een enorme makreelhaai die uit het water sprong en op hun boot landde. Een video van het moment dat de haai sprong maakt momenteel golven online.

De groep was naar verluidt aan het vissen op kingfish toen het aas plotseling werd gepakt door een shortfin mako - 's werelds snelste haai, die snelheden kan halen tot 74 kmpu.

"We schrokken allemaal, ineens spartelde hij aan de lijn," verklaarde schipper Churches, die zijn klanten waarschuwde uit de weg te gaan als de  haai  op de boot terecht zou komen. Zijn waarschuwing was terecht: "Het toeval wilde dat hij ongeveer 30 seconden na mijn waarschuwing bovenop de boot sprong," zei de schipper. "We keken allemaal naar de hengel en de lijn ging naar de zijkant van de boot en veranderde plotseling van richting ... hij sprong toevallig op hetzelfde moment en we schrokken ons rot."

Het filmpje, dat op de Facebook-pagina van Churchys Charters NZ is geplaatst, begint met een klant die een onzichtbare vis probeert binnen te halen als het dier plotseling uit het water omhoog komt.

"Een mako sprong net op onze boot, jongens!" roept de kapitein uit over de 'Deep Blue Sea'-achtige ontmoeting.

De haai - die naar schatting zo'n 330 pond weegt en bijna 3 meter lang is - ligt vervolgens de rest van het filmpje met open bek op de boeg.

De redding van het dier kwam nadat de haai zich op eigen kracht wist los te wurmen en weer ongedeerd in het water terugkeerde.

"We lieten het anker een beetje zakken omdat hij er op leek te liggen [op de boot]," zei Churches. "Daardoor raakte het dier in paniek en ging door de boegrail heen terug het water in."