FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 november 2022

AI Picture Gallery #40

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #777

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Handbalsters met nipte nederlaag tegen Frankrijk naar hoofdronde EK

De Nederlandse handbalsters hebben op het EK niet kunnen van olympisch kampioen Frankrijk. In het laatste duel van de eerste groepsfase verloor de ploeg van bondscoach Per Johansson met een klein verschil: 26-24.

Nederland had geen beste start tegen Frankrijk en keek al vrij snel tegen een achterstand van drie goals aan. Oranje knokte zich gedurende de wedstrijd terug in de wedstrijd, al kwam Nederland nooit op voorsprong in het duel tegen de olympisch kampioen.

Tot het einde van de wedstrijd bleef het spannend, maar uiteindelijk won de Franse handbalsters met 26-24. Voor aanvang van de wedstrijd was Nederland net als Frankrijk al zeker van de volgende ronde, Daarin treft het de top drie van groep D: Montenegro, Spanje en Duitsland.

De punten die landen veroverden tegen andere landen die ook door zijn, blijven tellen. Oranje neemt dankzij de zege op Roemenië dus twee punten mee.

Uitslag Ajax - Vitesse

Ajax heeft opnieuw punten verspeeld in de eredivisie. In de thuiswedstrijd speelde de ploeg van Alfred Schreuder met 2-2 gelijk tegen Vitesse, waardoor PSV de koploper blijft in de competitie.

Ajax kwam al na drie minuten op voorsprong dankzij aanvoerder Dusan Tadic na aangeven van Steven Bergwijn. Na de 1-0 kregen de Amsterdammers kansen op de 2-0, maar bij rust stond het 1-1 na de gelijkmaker Million Manhoef. In de tweede helft kreeg Ajax voldoende kansen om de 2-1 te maken, maar opnieuw sloeg Vitesse vanuit een counter. Opnieuw wist Manhoef Remko Pasveer te passeren. Invaller Lorenzo Lucca maakte snel de 2-2, maar in de resterende tijd wisten beide ploegen niet meer te scoren en verspeelde Ajax opnieuw punten in de eredivisie.

Door het gelijkspel blijft PSV koploper in de eredivisie. De Eindhovenaren hebben een punt meer dan de Amsterdammers. Donderdag kan ook Feyenoord Ajax passeren in de competitie.

'Urk heeft zijn eigen Kelly Family'

Met vader Jacob, zijn vrouw Albertje en hun drie kinderen heeft Urk nu zijn eigen 'Kelly Family'. De familie nam, nota bene op de slaapkamer van de jongste zoon, tien kerstliederen op en bracht deze op cd uit. Met de speciale kerstuitgave hoopt het gezin een klein beetje licht te kunnen brengen in deze donkere tijden.

Zonder uitzondering zijn ze alle vijf begenadigd met een loepzuivere zangstem en doen ze bovendien allemaal, professioneel of hobbymatig, wel iets in de muziek. Het was tijdens de coronacrisis toen het gezin besloot gezamenlijk op te gaan treden.

"Ik had als dirigent geen werk meer", vertelt vader Jacob. "En toen kwamen we op het idee om als gezin livestreams te gaan uitzenden rondom de kerst." De eerste stappen van 'The Schenk Family' waren daarmee gezet. Een vervolg kon niet uitblijven. "Mijn zoon kwam dit voorjaar op het idee om déze kerst een album op te nemen." Omroep Flevoland ging bij de familie langs.

VS: tegenstanders van abortus halen bakzeil in vier staten

Bij de tussentijdse verkiezingen (midterms) in de VS werden in vier Staten referenda over abortusrechten gehouden.

Afgaande op de voorlopige resultaten stemden de kiezers in Californië en Vermont de relevante amendementen goed. Burgers in de omstreden staat Michigan stemden ook voor abortusrechten. In Kentucky werd een initiatief om abortusrechten middels de grondwet te verbieden afgewezen. Kentucky wordt eigenlijk beschouwd als een conservatieve staat.

De abortusreferenda kwamen als reactie op de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof eind juni. Volgens de uitspraak, afschaffen van Roe vs Wade, moeten de 50 staten in de toekomst zelf over abortuswetten beslissen.

'Makreelhaai duikt op vissersboot'

Een groep Nieuw-Zeelandse vissers deden een onverwachte 'vangst' met een enorme makreelhaai die uit het water sprong en op hun boot landde. Een video van het moment dat de haai sprong maakt momenteel golven online.

De groep was naar verluidt aan het vissen op kingfish toen het aas plotseling werd gepakt door een shortfin mako - 's werelds snelste haai, die snelheden kan halen tot 74 kmpu.

"We schrokken allemaal, ineens spartelde hij aan de lijn," verklaarde schipper Churches, die zijn klanten waarschuwde uit de weg te gaan als de  haai  op de boot terecht zou komen. Zijn waarschuwing was terecht: "Het toeval wilde dat hij ongeveer 30 seconden na mijn waarschuwing bovenop de boot sprong," zei de schipper. "We keken allemaal naar de hengel en de lijn ging naar de zijkant van de boot en veranderde plotseling van richting ... hij sprong toevallig op hetzelfde moment en we schrokken ons rot."

Het filmpje, dat op de Facebook-pagina van Churchys Charters NZ is geplaatst, begint met een klant die een onzichtbare vis probeert binnen te halen als het dier plotseling uit het water omhoog komt.

"Een mako sprong net op onze boot, jongens!" roept de kapitein uit over de 'Deep Blue Sea'-achtige ontmoeting.

De haai - die naar schatting zo'n 330 pond weegt en bijna 3 meter lang is - ligt vervolgens de rest van het filmpje met open bek op de boeg.

De redding van het dier kwam nadat de haai zich op eigen kracht wist los te wurmen en weer ongedeerd in het water terugkeerde.

"We lieten het anker een beetje zakken omdat hij er op leek te liggen [op de boot]," zei Churches. "Daardoor raakte het dier in paniek en ging door de boegrail heen terug het water in."


Russen trekken zich terug uit Cherson

De Russische troepen bevinden zich al weken in een precaire situatie op de westelijke oever van de Dnipro. Omdat de Oekraïense troepen de bruggen over de rivier beschadigen, ligt de bevoorrading van de eenheden vanuit Rusland stil. Nu beveelt de Russische minister van Defensie Shoigu het terugtrekken.

Onder druk van Oekraïense tegenoffensieven trekken de Russische troepen zich terug uit een strategisch belangrijk deel van de geannexeerde zuidelijke regio Cherson (Kherson). Minister van Defensie Sergei Shoigu heeft de evacuatie van de westelijke oever van de rivier de Dnipro bevolen, zoals te zien is op de Russische staatstelevisie. De terugtrekking betekent dat Rusland de controle verliest over Cherson, de enige Oekraïense regionale hoofdstad die het  Kremlin heeft veroverd sinds het begin van de aanvalsoorlog eind februari.

"Het leven en de gezondheid van de soldaten van de Russische Federatie zijn altijd een prioriteit geweest," zei Shoigu ter rechtvaardiging. De nieuwe commandant van de Russische troepen in Oekraïne, Sergei Surovikin, maakte melding van recente zware Oekraïense beschietingen op de stad Kherson en omliggende plaatsen.

De situatie van de Russische eenheden in de regio is de laatste weken steeds meer moeilijker geworden. Omdat de Oekraïense troepen de bruggen over de Dnipro ernstig heeft beschadigd, verloopt de bevoorrading van de ongeveer 20.000 Russische soldaten op de westelijke oever voornamelijk via geïmproviseerde pontonveerboten. Hoewel sommige Russische eenheden de afgelopen dagen al zijn geëvacueerd, verplaatst Moskou volgens Oekraïense militaire functionarissen ook nieuwe troepen naar de frontlinie. Uit recente satellietbeelden van begin november blijkt dat Russische troepen momenteel bezig zijn met het inrichten van verdedigingsposities op de oostelijke oever van de Dnipro.

Rusland heeft de regio Cherson in de eerste weken van de oorlog grotendeels bezet en in september geannexeerd - evenals de regio's Zaporizja, Luhansk en Donetsk - in strijd met het internationaal recht. Desondanks heeft Oekraïne herhaaldelijk aangekondigd de stad en de regio Cherson te willen bevrijden met behulp van westerse wapens. De afgelopen weken is er hevig gevochten. De Oekraïners hebben herhaaldelijk melding gemaakt van grote vernielingen en veel slachtoffers aan Russische zijde. Onafhankelijke controle is niet mogelijk. Onlangs verwachtten Russische militaire bloggers echter al dat hun eigen troepen zich spoedig uit de stad Cherson zouden terugtrekken.

Commandant Surovikin kondigde ook al in oktober "moeilijke beslissingen" aan in Cherson, wat waarnemers interpreteerden als een aanwijzing voor een geplande terugtrekking. Bovendien hebben de Russische bezetters volgens hun eigen verklaringen tienduizenden burgers uit de stad Cherson weggevoerd. Oekraïne sprak van deportatie van de Oekraïense bevolking.

Plastic statiegeldflesjes nu in te leveren op stations

Een primeur voor reizigers op Utrecht Centraal. Daar kunnen lege plastic flesjes met statiegeld vanaf vandaag ingeleverd worden. NS is een van de eerste partijen die in publiek domein lege statiegeldflesjes inzamelt. NS heeft het streven om uiteindelijk op 50 stations innamepunten voor statiegeldflesjes te hebben. Op ieder klein flesje zit 15 eurocent statiegeld, op grote flessen zit 25 eurocent. Op Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal kunnen nog dit jaar plastic flesjes ingenomen worden. Dat zijn meer dan 15 miljoen* kleine plastic flesjes per jaar die alleen al op deze 5 grote stations ingezameld zouden kunnen worden.

Afvalvrije stations in 2040 
NS streeft samen met ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar afvalvrije stations in 2040. Een afvalvrij station is een station dat geen restafval kent en waar alles draait op herbruikbare grondstoffen. Waar duurzame materialen, afkomstig van een hernieuwbare of gerecyclede bron gebruikt worden. Waar alle materialen gerecycled worden door overgebleven afvalstromen gescheiden aan te bieden voor recycling, zodat materialen opnieuw gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten. Door de inzameling van PET-flesjes op stations wordt een belangrijke stap gezet naar afvalvrije stations en dragen we samen bij aan de landelijke doelstelling om 90 procent van alle plastic flesjes in te zamelen en opnieuw te gebruiken.  Op de vijf grootste stations komen 17 automaten te staan waar statiegeld flesjes ingenomen kunnen worden. De planning is dat daar in 2023 nog eens 17 stations aan toegevoegd worden. Voor de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes werden er ieder jaar 36 miljoen plastic flesjes weggegooid op de stations en in treinen in Nederland.

Geen bonnetje, maar digitaal  
Reizigers krijgen eenvoudig hun statiegeld met Tikkie door met hun mobiel de QR code te scannen waarmee het via de Tikkie app binnen enkele tellen op hun bankrekening staat. Ook is het mogelijk om het statiegeld via deze automaat te doneren aan de Plastic Soup Foundation. De zogenoemde Reverse Vending Machines (inlevermachines) die NS heeft aangeschaft zijn ook geschikt voor de inname van statiegeldblikjes. Zodra het landelijk statiegeld op blik is ingevoerd kunnen er ook blikjes worden ingeleverd bij deze automaten op de stations.

Station Utrecht Centraal de eerste 
De eerste automaat is geplaatst in de stationshal op station Utrecht Centraal. In totaal komen er 4 automaten op station Utrecht Centraal waar reizigers lege plastic flesjes kunnen inleveren. Dagelijks worden er op station Utrecht Centraal ongeveer 11.000 flesjes weggegooid. Met de komst van deze inlevermachines hoopt NS dat deze flesjes weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Wij moedigen alle reizigers aan om de duurzamere keuze te maken en hun plastic flesje in te leveren, bijvoorbeeld op station Utrecht Centraal.

*blijkt uit afvalanalyses op de stations uit 2019

11.000 lege flesjes worden weg gegooid per dag op Utrecht Centraal (Foto: FOK!/DJMO)
11.000 lege flesjes worden weg gegooid per dag op Utrecht Centraal (Foto: FOK!/DJMO)

Lege flesjes in te leveren op Utrecht Centraal (Foto: FOK!/DJMO)
Lege flesjes in te leveren op Utrecht Centraal (Foto: FOK!/DJMO)

Alsnog vrijspraak man (89) voor bezit miljoenen illegale sigaretten in verhuurde loods

Een 89-jarige man uit Lithoijen is door gerechtshof 's-Hertogenbosch vrijgesproken van het bezit van ruim 6,9 miljoen illegale sigaretten. De sigaretten werden aangetroffen in een deel van de loods die hij verhuurde. Eerder legde de rechtbank Oost-Brabant hem nog 100 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden op.

In oktober 2018 ontdekte de douane 21 pallets met daarop in plastic verpakte dozen in de loods. In die dozen zaten ruim 6,9 miljoen sigaretten waarover geen accijnzen betaald waren. De bejaarde man was eigenaar van de loods en verhuurde deze in delen voor opslag of stalling van diverse goederen.

De man kende de personen die de pallets kwamen afleveren niet en heeft destijds ook niet gevraagd naar een identiteitsbewijs. Hij is ervan uitgegaan dat de personen bij het bedrijf werkten dat een huurovereenkomst met hem had gesloten voor de huur van een deel van de loods. De huurovereenkomst die aan de man tijdens de aflevering was overhandigd, bleek later echter vals. De vertegenwoordiger van het bedrijf dat als huurder op de overeenkomst stond vermeld, wist niets van de overeenkomst en had nooit een handtekening gezet.

Niet op de hoogte van inhoud
De man verklaarde dat hij niet wist dat er sigaretten in de dozen zaten en was dan ook verrast door de ontdekking van de douane. Hij dacht dat het om kleding ging die naar Afrika zou gaan. Omdat de dozen bij aflevering omwikkeld waren met plastic, was het voor hem niet duidelijk wat er in zat.

In hoger beroep alsnog vrijspraak
Op grond van de tenlastelegging moest bewezen worden dat de man opzettelijk de illegale sigaretten voorhanden had waarvoor geen accijns was afgedragen. Dat acht het hof niet wettig en overtuigend bewezen. Weliswaar rekent het hof het de man aan dat hij uitermate lichtzinnig heeft gehandeld door niet om een identiteitsbewijs te vragen en niet te controleren of degene die een deel van de loods huurde ook degene was die daadwerkelijk de huurder was. Ook was er cash betaald maar onduidelijk was door wie. Daarnaast had hij ook de inhoud van de dozen niet gecontroleerd.

Dit handelen van de man acht het gerechtshof echter niet genoeg om hem te veroordelen voor het opzettelijk voorhanden hebben van de sigaretten waarvoor geen accijns is afgedragen. Het hof spreekt hem daarom vrij.

Glennis Grace krijgt 200 uur taakstraf voor mishandelingszaak in Jumbo

Zangeres Glennis Grace krijgt 200 uur taakstraf voor de mishandeling in een supermarkt van de Jumbo in de Westerstraat in de Jordaan. Het OM had ook 200 uur taakstraf en daarnaast een maand voorwaardelijke celstraf geëist. Volgens de rechtbank is Grace verantwoordelijk voor de geweldsexplosie. Zo meldt AT5.

De tweede en derde verdachte, onder meer de ex-vriend van Grace, krijgen ook 200 uur taakstraf. De vierde verdachte, de vader van een vriendje van de zoon van Grace, krijgt 50 uur taakstraf omdat hij zelf geen geweld heeft gebruikt. Volgens de officier van justitie heeft de zaak 'forse beroering' veroorzaakt in de samenleving. 

De zangeres werd in februari aangehouden nadat ze diezelfde dag met een groep bekenden geweld pleegde in een supermarkt. Daarbij was ook de toen 15-jarige zoon van Grace betrokken. Bij de confrontatie werden meerdere medewerkers geschopt en geslagen.

De zangeres was naar eigen zeggen verhaal gaan halen nadat haar zoon met een bebloed gezicht thuis was gekomen. Later bleek de zoon uit de supermarkt gezet te zijn, omdat hij binnen een e-sigaret zou hebben gerookt. Het supermarktpersoneel sprak hem daarop aan, waarna hij de winkel werd uitgezet. Tijdens de zitting van 26 oktober concludeerde Grace al dat het verhaal van haar zoon "wel iets anders was dan wat hij vertelde."

Kinderrechter
De uitspraak tegen de zoon, die inmiddels 16 is, en een 15-jarige vriend volgt morgen. Omdat beide jongens voor de kinderrechter in aanmerking komen, worden ze tijdens een andere zitting berecht.

Tegen de zoon van Grace eiste justitie eerder een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Zijn vriend kreeg een eis van 50 uur taakstraf te horen.

De 'Red wave' is uitgebleven maar midterms 2022 nog steeds onbeslist

Republikeinen kunnen weinig voordeel halen uit de nijpende inflatie en de immigratie problemen aan de zuidgrens van de Verenigde Staten. De Democraten doen het beter dan verwacht bij de midterms.

Update 13.10 uur: Een duidelijke definitieve winst is voor zowel rood of blauw nog niet zichtbaar. Dit kan nog wel dagen duren. 

Volgens de laatste raming van NBC News hebben de Republikeinen nu 220 zetels in het Huis, tegen 215 voor de Democraten, wat betekent dat zij nog steeds de leiding daar lijken te gaan nemen, maar met veel minder gezag dan de meer dan 40 winstpunten die sommige opiniepeilers verwachtten. Bij AP staat deze raming op 199 voor de Republikeinen en 172 voor de Democraten

Deze schattingen hebben een foutmarge, wat inhoudt dat beide partijen nog kunnen winnen.

En nadat de Democraten de senaatszetel van Pennsylvania wonnen, staat die race ook nog helemaal op losse schroeven, met nog maar een handvol staten te gaan. Bij NBC staat de teller voor de senaat Democraten op 48 tegen Republikeinen 47, bij AP staan ze beiden op 48 zetels.

Hieronder een stream van NBC News die continue de laatste overzichten van de diverse tussenstanden van deze midterms geeft. Zonder politieke duiding of interviews, alleen graphics en een muziekje. Een aanrader voor wie even snel de laatst bekende tussenstanden wil checken.

Eerdere berichtgeving: Republikeinen droomden van een rode golf die de Democraten door het hele land uit hun ambt dreef. De Democraten droomden van het behouden van de meerderheid in beide huizen van het Congres. Geen van beide dromen zal waarschijnlijk uitkomen. Maar één ding is al duidelijk: Biden is niet afgestraft voor zijn beleid. De Democraten kregen veel stemmen binnen. De Republikeinen zullen waarschijnlijk de meerderheid van stemmen halen in het Huis van Afgevaardigden, maar een verpletterende overwinning is het niet. De voorspellingen waren somber voor Biden, hij zou deze verkiezingsnacht dan ook als een overwinning moeten ervaren. 

Veel Amerikaanse kiezers beslisten niet strikt langs partijlijnen, maar verdeelden hun stem naar gelang de beschikbare kandidaten. Bij de gouverneursverkiezingen in de staat Georgia, wezen bijvoorbeeld de Republikeinen de kandidaat van voormalig president Donald Trump af in de voorverkiezingen - en kozen in plaats daarvan voor Brian Kemp, die het ambt nu met glans heeft verdedigd. Tegelijkertijd lijkt het te gaan om een run-off tussen de Democratische senator Raphael Warnock en de kandidaat van Trump, voormalig American football-ster Herschel Walker. Dit zal plaatsvinden op 6 december.

Of in Ohio. J.D. Vance won - een Trump-kandidaat, maar hij verwierf meer bekendheid om zijn begrip voor arbeiders omdat hij er een boek over schreef. De gouverneur is ook een Republikein - maar Democraten wonnen in verschillende kiesdistricten voor het Huis van Afgevaardigden. In Pennsylvania won Democraat John Fetterman een senaatszetel van de Republikeinen. Hij deed het ook beter in dieprode kiesdistricten dan VS-president Joe Biden twee jaar geleden.

Democraten voerden campagne over abortusrechten
Doordat de meerderheid van de Amerikanen denkt dat het land op de verkeerde weg is en de inflatie het grootste probleem is, is Biden geen populaire president.  Maar toch werd een verrassend aantal Democratische kandidaten gekozen en in functie verheven. Zelfs de situatie aan de zuidgrens, heeft dit niet voorkomen.

De conservatieve koers van het Hooggerechtshof, welke door Trump is ingezet door tijdens zijn presidentschap het Hooggerechtshof te benoemen, mobiliseerde blijkbaar mensen in het hele land om hun stem uit te brengen. Vooral vrouwen voelen de nadelen van de conversatieve koers.. Het recht op abortus, ziektekostenverzekering en "de toekomst van de democratie" waren de belangrijkste speerpunten voor de Democraten. 

Sinds Ronald Reagan in de jaren tachtig hebben presidenten bij hun eerste tussentijdse verkiezingen gemiddeld 31 zetels in het Huis van Afgevaardigden verloren. Biden zal beduidend minder verliezen. In de Senaat verloor tot nu toe de regerende partij gemiddeld twee zetels. Biden lijkt daar nu zijn meerderheid iets te vergroten. Dit duidt op erkenning van de door hem bereikte resultaten - met andere woorden, hoe hij met de huidige crises omgaat. Het zou ook een teken kunnen zijn dat meer kiezers dan verwacht de neiging van de Republikeinen om Trump en zijn agenda onvoorwaardelijk te steunen, afwijzen.

Fetterman verovert senaatszetel in Pennsylvania
De vraag in de belangrijke Pennsylvania Senate race was of gematigde Republikeinen uit de voorsteden zouden stemmen op Mehmet Oz, de kandidaat van hun partij - of hem zouden zien als een Trump-soldaat en daarom thuis zouden blijven en mogelijk zelfs op John Fetterman zouden stemmen. Blanke werknemers bijvoorbeeld, die zich meer kunnen identificeren met de Democraat, die meestal in een hoodie en spijkerbroek loopt, dan met de tv-dokter Dr. Oz. Ze hebben op Fetterman gestemd.

Dit zal gevolgen hebben voor Trump's partij. Een mogelijke concurrent in de strijd om de presidentiële nominatie is Ron DeSantis. Hij won de gouverneursrace in Florida zeer duidelijk, en sleepte zelfs de voorheen Democratisch georiënteerde Miami-Dade kiezers binnen. Zo duidelijk zelfs, dat Trump hem op de verkiezingsavond nog publiekelijk waarschuwde om geen gooi te doen naar het kandidaatstellen voor de volgende presidentsverkiezingen. "Als hij zich kandidaat stelt, kan dat heel pijnlijk voor hem zijn," zei Trump, terwijl hij dreigde met onthullingen over het privéleven van DeSantis.

Trump schurkt zich sinds zijn verkiezingsnederlaag tegen Joe Biden in 2020 al aan tegen een nieuwe gooi naar het presidentschap in 2024. Waarschijnlijk kondigt hij dit volgende week aan op zijn landgoed Mar-a-Lago, in Florida. Daar kondigde DeSantis vannacht trots aan dat hij met zijn overwinning "de politieke kaart opnieuw had getekend".

Zeker, veel Trumpvolgers zijn verkozen bij deze midterms, maar een deel konden niet genoeg stemmen binnen halen. Republikeinen zullen zich dus waarschijnlijk afvragen waar de gehoopte rode golf eigenlijk is blijven steken - en wie daarvoor verantwoordelijk is. In ieder geval ziet Trump er niet uit als een stralende winnaar. Biden daarentegen wel.


'900 cobra's hadden ramp in woonwijk kunnen veroorzaken'

"Levensgevaarlijk." Het is het enige juiste woord dat explosievendeskundige Ad van Riel kan bedenken bij de vondst van 900 Cobra's in een huis in Veldhoven. Als daar ook maar een enkel vonkje bij was gekomen, waren de gevolgen niet te overzien geweest. "We horen dit ieder jaar vaker. Maar mensen hebben geen idee hoeveel risico ze nemen. Niet alleen voor zichzelf, ook voor de omgeving." Zo meldt Omroep Brabant.


Bijna 3 miljoen verkeersovertredingen tweede tertiaal 2022

In het tweede tertiaal (mei t/m augustus) van 2022 zijn 2.937.812 verkeersovertredingen geconstateerd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat is ruim één procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toen werden 2.977.737 verkeersboetes opgelegd, onder meer voor te hard rijden, door rood licht rijden en handheld telefoongebruik. Dat blijkt uit het tweede tertiaaloverzicht Wahv 2022*.

Het niveau van het aantal geconstateerde verkeersovertredingen in het tweede tertiaal dit jaar ligt in lijn met de cijfers van dezelfde periode vorig jaar, maar hoger dan in 2020 toen het vanwege de coronapandemie rustiger was op de wegen.

Het aantal verkeersovertredingen geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen is licht gedaald van 2.822.256 in 2021 in de maanden mei t/m augustus naar 2.766.195 in de diezelfde periode van 2022. Het aantal staande houdingen daarentegen is dit jaar hoger dan vorig jaar. Het aantal verkeersboetes na een staande houding bedroeg in het tweede tertiaal van dit jaar 171.617, tegen 155.481 in dezelfde periode in 2021.

Meeste overtredingen snelheid
De meeste verkeersboetes worden opgelegd voor te hard rijden: 2.370.783 in het tweede tertiaal van 2022, tegen 2.514.616 in dezelfde periode een jaar eerder. Het merendeel van deze verkeersovertredingen wordt geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen op kenteken. In de maanden mei t/m augustus van 2022 zijn 1.106.284 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van een flitspaal, 786.637 met een trajectcontrole en 430.829 met mobiele radarsets.

Bij de trajectcontroles is een daling te zien van 849.545 vorig jaar naar 786.637 dit jaar. De daling is vooral te zien bij de trajectcontrolesystemen op N-wegen, die sinds 2020 en 2021 actief zijn. Nu deze controles er een tijdje staan, houden bestuurders zich beter aan de maximum snelheid, wat de verkeersveiligheid ten goede komt. Ook zijn op bepaalde wegen de trajectcontroles minder beschikbaar geweest vanwege onderhoudswerkzaamheden.

Gebruik mobiele telefoon in verkeer
In het tweede tertiaal van dit jaar zijn bijna een derde meer overtredingen geconstateerd voor handheld telefoongebruik ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Werd vorig jaar bij 47.438 mensen gezien dat een mobiele telefoon als bestuurder werd vastgehouden, dit jaar was dat bij 66.150 mensen. Bijna een derde van dat aantal is afkomstig van fietsers (21.029). Vorig jaar ging dat om 16.155. De politie zet door het hele land zogenaamde MONOcams in, waarmee gecontroleerd wordt op het vasthouden van een mobiel apparaat achter het stuur. Ook kunnen bestuurders vanuit touringcars in de gaten gehouden. Het tegengaan van afleiding is één van de prioriteiten in de verkeershandhaving.

Buitenlandse verkeersovertreders
In het tweede tertiaal van 2022 zijn 358.108 verkeersboetes naar een buitenlandse verkeersovertreder verstuurd. Dat is meer dan de 330.867 in dezelfde periode in 2021. Dit komt mogelijk doordat er weer toeristen in Nederland zijn na de coronapandemie.

* Het viermaandelijks overzicht van de verkeersboetes op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ofwel Wet Mulder, wordt samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie.

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

De leeftijd waarop Nederlanders recht hebben op AOW gaat in 2028 met drie maanden omhoog naar 67 jaar en drie maanden. Dat schrijft minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in een brief aan de Tweede Kamer. De automatische verhoging van de AOW-leeftijd volgt uit de levensverwachting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht in 2028. Voor de jaren 2024 tot en met 2027 blijft de AOW-leeftijd op 67 jaar.

De leeftijd waarop Nederlanders recht hebben op AOW gaat in 2028 met drie maanden omhoog naar 67 jaar en drie maanden. Dat schrijft minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in een brief aan de Tweede Kamer. De automatische verhoging van de AOW-leeftijd volgt uit de levensverwachting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht in 2028. Voor de jaren 2024 tot en met 2027 blijft de AOW-leeftijd op 67 jaar.

In 2019 is in het Pensioenakkoord afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel zou gaan stijgen. Tot dan toe steeg de AOW-leeftijd één op één mee met de levensverwachting. Nu is in de wet vastgelegd dat voor iedere 4,5 maand dat Nederlanders naar verwachting langer leven, de AOW-leeftijd automatisch met 3 maanden omhooggaat. Dat gebeurt op basis van de jaarlijkse CBS-prognose voor de resterende levensverwachting van 65-jarigen.

Voor het vaststellen van de AOW-leeftijd kijkt de wet vijf jaar vooruit. Vorig jaar was de verwachting van het CBS dat 65-jarigen in 2027 een levensverwachting van 20,93 jaar zouden hebben. Dat was hoger dan de jaren daarvoor, maar niet genoeg voor een automatische verhoging van de AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd bleef daarom 67 jaar. Dit jaar is de verwachting dat 65-jarigen in 2028 een levensverwachting van 21,05 jaar hebben. De AOW-leeftijd stijgt daarom mee naar 67 jaar en drie maanden.

De levensverwachting neemt sinds de invoering van de AOW in 1957 ieder jaar met ongeveer een maand toe. Tijdens de coronapandemie de afgelopen twee jaar zijn er meer mensen overleden dan normaal en daalde de levensverwachting, maar het CBS verwacht dat de levensverwachting snel weer teruggaat naar het oude niveau. De prognose van de levensverwachting is onderdeel van de jaarlijkse bevolkingsprognose van het CBS. Deze beschrijft de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse bevolking.

Kamerbrief AOW-leeftijd 2028 en fiscale pensioenrichtleeftijd 2024

271 faillissementen uitgesproken in oktober

Rechtbanken hebben in oktober 271 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 77 meer dan in september. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Ondanks de stijging blijft het aantal faillissementen op een laag niveau. Vorige maand gingen 204 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 67 natuurlijke personen (individuen) failliet.

Vanaf mei 2020 is het aantal faillissementen scherp gedaald. De oorzaak van het lage aantal faillissementen is niet onderzocht, maar is met de coronacrisis in het achterhoofd wel opvallend te noemen.

Hoe verloopt een faillissement?
Als een bedrijf of persoon rekeningen niet meer betaalt, kan een faillissement worden uitgesproken door de rechtbank. Dit gebeurt duizenden keren per jaar. Als een bedrijf of persoon failliet wordt verklaard, benoemt de rechtbank een curator. De curator onderzoekt of een doorstart mogelijk is, beheert en verkoopt zo nodig de bezittingen van de failliete boedel. De curator zorgt er vervolgens voor dat, binnen wettelijke regelingen, aan de schuldeisers kan worden uitgekeerd of dat een burger kan worden toegelaten tot een wettelijke schuldsanering.

Cijfers
De faillissementscijfers worden maandelijks gepubliceerd en zijn ook beschikbaar als open data. Daarnaast worden alle uitgesproken faillissementen opgenomen in het openbare Centraal Insolventieregister.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert ook faillissementscijfers, op basis van de gegevens van de Rechtspraak. Door de gegevens van de Rechtspraak te koppelen met andere beschikbare informatiebronnen toont het CBS bijvoorbeeld ook informatie per bedrijfstak.

Grootschalige illegale handel in zwaar vuurwerk ontmanteld

Na twee jaar intensief onderzoek heeft de politie een illegale handel in zwaar explosief vuurwerk in beeld gebracht en ontmanteld. Gedurende het onderzoek is 350.000 kilo vuurwerk in Duitsland ontdekt en inbeslaggenomen. Er zijn tien verdachten aangehouden en meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Binnengekomen informatie en ontcijferde Encrochat gesprekken waren de aanleiding om in oktober 2020 te starten met een groot onderzoek naar de handel in illegaal vuurwerk. De milieu rechercheteams van politie Oost-Nederland, Midden-Nederland en de Duitse politie hebben intensief met elkaar samengewerkt en ontdekten hoe zwaar illegaal vuurwerk vanuit diverse Europese landen en China via Duitsland naar Nederland is getransporteerd. De politie ziet steeds vaker dat levensgevaarlijk vuurwerk ingezet wordt als geweldsmiddel bij bijvoorbeeld ongeregeldheden. Maar ook als explosief bij conflicten in het criminele circuit of het opblazen van geldautomaten, met name in Duitsland.

Aanhoudingen
De afgelopen weken zijn in totaal tien verdachten aangehouden. Drie van hen, 27, 31 en 34 jaar uit Nieuwegein worden gezien als hoofdverdachten. Zij zijn op maandag 17 oktober aangehouden en voorgeleid aan de Rechter-Commissaris en zitten nog vast. Tot donderdag 3 november hebben zij in beperking gezeten. De andere acht verdachten hebben vermoedelijk een rol gespeeld bij de uitvoering. Zij zorgden bijvoorbeeld voor het transport, opslag en/of contact met afnemers.

Levensgevaarlijke opslag
In juni is een actiedag geweest waarbij op meerdere locaties in Nederland en Duitsland doorzoekingen zijn gedaan. In Nederland ging het om zeven woningen en vijf bedrijfslocaties. In Duitsland zijn in totaal zeven opslagplaatsen met illegaal vuurwerk ontdekt. Het vuurwerk lag opgeslagen in leegstaande bunkers, boerenschuren, bedrijfslocaties en containers. Deze opslagplaatsen voldeden in geen enkel geval aan de strenge veiligheidseisen. In totaal is 350.000 kilo zwaar illegaal vuurwerk, met een handelswaarde van enkele miljoenen euro’s, aangetroffen en in beslag genomen. Ook is handelscash aangetroffen en in beslag genomen. Het illegale vuurwerk wordt nog onderzocht en zal daarna vernietigd worden. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Explosieven
Vuurwerkexpert Erik Kooijker van de Landelijke Eenheid: “Dit gaat allang niet meer over onschuldig vuurwerk, soms zijn het regelrechte explosieven. We zien steeds vaker dat zwaar vuurwerk wordt gebruikt als explosief tijdens ongeregeldheden, maar ook bij plofkraken of als chantage- en vergeldingsmiddel bij conflicten in de georganiseerde misdaad. Handelaren, afnemers en transporteurs nemen het niet zo nauw met hun eigen veiligheid en die van anderen. Ze nemen enorme risico’s bij het vervoer en het opslaan in garageboxen, schuurtjes en woonhuizen. Wanneer massa-explosief materiaal in een woonwijk tot ontploffing komt, zijn de gevolgen niet te overzien. Zelfs een relatief kleine hoeveelheid kan leiden tot slachtoffers en grote schade.”


FOK! Wat een weer: Na regen komt zonneschijn

herfstbanner

 

Vanochtend vallen er eerst nog een paar buien, landinwaarts wordt het op de meeste plaatsen droog. De zon schijnt af en toe. Vooral langs de westkust komen buien voor, mogelijk met onweer. De wind waait uit het zuidwesten en is boven land matig en aan zee (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag vallen er verspreid over het land enkele buien, in de kustgebieden mogelijk met onweer. Tussendoor schijnt ook af en toe de zon. De temperatuur loopt op tot ongeveer 15 graden. De wind waait uit het zuidwesten en is boven land matig en aan zee vrij krachtig, soms krachtig, windkracht 6.

Vanavond vallen er vooral in het noorden en midden talrijke buien, mogelijk met onweer. Aan het einde van de avond wordt het van het westen uit weer droger. De wind waait uit het zuidwesten en is boven land matig en aan zee vrij krachtig, mogelijk af en toe krachtig, windkracht 6. (Bron: KNMI)

De Grote Zilverreiger op de gevoelige plaat (Foto: Stephan5)
De Grote Zilverreiger op de gevoelige plaat (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Voortgangsrapportage Natuur laat bescheiden toename oppervlakte nieuwe natuur zien in 2021

Versnelling is nodig bij de inrichting van nieuwe natuur, aldus de jaarlijkse Voortgangsrapportage Natuur. In 2021 richtten provincies 1.922 extra hectares natuur in. Dat is minder dan de jaren ervoor.

De afspraak is dat er binnen zes jaar nog zo’n 34.432 hectare nieuwe natuur bij komt. Dit lukt alleen als de provincies versnellen en samen met het Rijk een oplossing kunnen vinden voor de knelpunten, zoals capaciteitsgebrek en stijgende grondprijzen.

Sinds 2013 zetten Rijk en provincies zich in voor de aanleg van nieuwe natuur binnen het Natuurnetwerk Nederland. Dit moet tot 2028 zo’n 80.000 ha nieuwe natuur opleveren. Rijk en provincies rapporteren jaarlijks over de voortgang.

De volledige brief is hier te lezen. 

Eeuwenoud recht van overpad geldt anno 2022 nog steeds

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft dinsdag beslist dat een historische akte over een recht van overpad nog steeds geldig is. Daardoor kunnen huurders van toekomstige appartementen boven een winkelpand in Eindhoven via een steeg naar hun woning. Het hof volgt hiermee de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant.

De zaak gaat tussen eigenaren van percelen aan de Rechtestraat en de Jan van Lieshoutstraat in Eindhoven. De eigenaar van het winkelpand op de percelen aan de Rechtestraat – waar een Etos is gevestigd – wil op de verdiepingen boven dat pand twee appartementen realiseren. Echter, de voorgevel van het pand is zo verbouwd dat er nog maar één voordeur is, die momenteel gebruikt wordt als ingang voor de winkel. De eigenaar wil daarom aan de achterzijde van het pand de ingangen voor de nog te realiseren appartementen maken.

Het gevolg daarvan is dat de toekomstige bewoners via een steeg – die over het perceel van de eigenaar van het pand aan de Jan van Lieshoutstraat loopt – naar hun woning moeten. In het pand aan de Jan van Lieshoutstraat is een café gevestigd, dat deels haar voorraden in de steeg opslaat. De steeg wordt afgesloten door een poort.

De café-eigenaar wil niet dat de steeg gebruikt wordt door anderen. In het hoger beroep staat de vraag centraal of het recht van overpad zoals dat in een akte van overdracht uit 1755 is beschreven over deze percelen nog steeds geldt.

Erfdienstbaarheid
De akte waar het om gaat stamt uit 1755. Daarin wordt vermeld dat het perceel aan de Rechtestraat wordt overgedragen met ‘het recht van passage door de steeg naar de Jan van Lieshoutstraat’, ook wel een ‘erfdienstbaarheid’ genoemd. Een erfdienstbaarheid houdt in dat niet alleen de eigenaren die het recht vestigen – in dit geval de eigenaresse van het pand voor 1755 – van dat recht gebruik mogen maken, maar dat ook de kopers van de betreffende percelen dat recht kunnen gebruiken.

Volgens de café-eigenaar was er sprake van een persoonlijk recht, wat inhoudt dat het recht van overpad niet gold voor latere kopers van de percelen aan de Rechtestraat. Het hof verwerpt dat argument.

Verjaring
Daarnaast zou de erfdienstbaarheid volgens de café-eigenaar zijn verjaard met de invoering van de nationale wetboeken in het begin van de 19e eeuw. Daar denkt het hof anders over: bij de invoering van die wetboeken is het niet de bedoeling geweest om bestaande rechten af te schaffen. Het feit dat het recht van overpad niet in het kadaster is ingeschreven doet daar niet aan af: in 1755 bestond het kadaster simpelweg nog niet.

Conclusie
Het hof volgt de rechtbank in de uitspraak. De erfdienstbaarheid waarnaar in de akte van overdracht uit 1755 wordt verwezen bestaat nog steeds. Dat betekent dat de toekomstige bewoners van de appartementen aan de Rechtestraat via de steeg aan de Jan van Lieshoutstraat hun voordeur moeten kunnen bereiken.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
special
Random Pics van de Dag #892
©FOK.nl e.a.