WK voetbal

Nederland speelt vanavond tegen Portugal.

Meteen herinneren we ons dan weer die wedstrijd twee jaar geleden in het José Alvalade Stadion in Lissabon, namelijk de eerste halve finale bij het laatste Europese kampioenschap: Portugal tegen Nederland.

Ik weet het nog goed. Het was op een woensdag. Ik was op die dag naar een soort Technical Briefing van Microsoft geweest. Vlak voor de wedstrijd zag ik in mijn mailbox een bericht van een Schotse software ontwikkelaar, Graham, die ik een paar jaar eerder in Londen op een conferentie ontmoet had.

Graham was een Celtic fan, terwijl het Nederlands elftal indertijd onder de bezielende leiding stond van ex-Rangers coach Dick Advocaat. Ook had Nederland Schotland verslagen in de kwalificatie voor dat kampioenschap, maar toch wenste Graham me veel succes toe en hij beloofde om die avond Oranje te steunen:

"I hope all is well with you. Much as it is difficult with Mr Advocaat as your manager (as a Celtic fan!) I wish the Netherlands good luck in tonight's game. England are out, Germany are out and no more Henrik Larsson with Sweden. So as a Scot I may as well support the team that stopped us getting there !!!"

Ik had al een voorgevoel dat het moeilijk zou worden, die avond tegen de Portugezen: Het werd 2-1 voor Portugal, Nederland was uitgeschakeld. Portugal zou een paar dagen later de finale verliezen van Griekenland.