Clint Eastwood van A tot Z

5. J - K - L

Joe Kidd
Een wat minder bekende western met Eastwood uit 1972, waarin we de acteur zien als de voormalige premiejager Joe Kidd. Een groep Mexicanen moet hulpeloos toezien hoe de Amerikaanse overheid hun land inpikt en vormen een bende om zo de strijd aan te kunnen gaan, onder leiding van de charismatische Luis Chama. Als Kidd ingeschakeld wordt om Chama achter de tralies te krijgen laat hij weten dat hij er niks mee te maken wil hebben. Maar dan maakt Chama de fout om paarden van Joe Kidd te stelen en ook nog eens een aantal van zijn vrienden te terroriseren. Tijd voor Kidd om in actie te komen. Een heerlijke cowboyfilm met veel vuurwapengeweld. Zo zien we ze graag.

Clint Eastwood in Joe Kidd
Clint Eastwood in Joe Kidd

Kelly's Heroes
Een brute oorlogsfilm met Clint Eastwood, Telly Savalas, Carroll O'Connor, Donald Sutherland en Don Rickles als een stel Amerikaanse soldaten die besluiten om de nazi's te beroven. Kelly's Heroes werd opgenomen in het toenmalige Joegoslavië omdat het leger van dat land in die tijd nog gebruik maakte van Sherman tanks. Het verhaal is trouwens gebaseerd op waargebeurde feiten, die worden beschreven in het boek Nazi Gold: The Sensational Story of the World's Greatest Robbery - and the Greatest Criminal Cover-Up van Ian Sayer en Douglas Botting.

Clint Eastwood en Don Rickles in Kelly's Heroes
Clint Eastwood en Don Rickles in Kelly's Heroes

Luther Whitney
Luther Whitney is het personage dat Eastwood neerzet in de eveneens door hem geregisseerde thriller Absolute Power uit 1997. Whitney is een beroepsinbreker die bij een klus getuige is van een moord. Een moord waarbij de Amerikaanse president (Gene Hackman) betrokken is. Absolute Power was de 40e film waarin Eastwood te zien was.

Clint Eastwood in Absolute Power
Clint Eastwood in Absolute Power