Clint Eastwood van A tot Z

8. T - U - V

Thunderbolt and Lightfoot
Ook met een komische misdaadfilm weet Clint Eastwood zich prima te redden. Thunderbolt and Lightfoot was het regiedebuut van Michael Cimino, die later nog beroemder zou worden door films zoals The Deer Hunter, Year of the Dragon en Desperate Hours. Om nog eenmaal een grote slag te kunnen slaan zorgt een bankrover dat zijn oude bende (Jeff Bridges, George Kennedy en Geoffrey Lewis) weer bij elkaar komt. Het gaat echter niet allemaal zonder slag of stoot. Een heerlijke komedie met sterke rollen voor Eastwood, Jeff Bridges en George Kennedy.

Bridges, Kennedy, Eastwood en Lewis in Thunderbolt and Lightfoot
Bridges, Kennedy, Eastwood en Lewis in Thunderbolt and Lightfoot

Unforgiven
Eastwoods laatste westernfilm tot op heden en misschien ook wel één van zijn meest realistische beeldvormingen van het leven gedurende de tijd van het Wilde Westen. Eastwood zou een viertal Oscars binnen weten te slepen met deze prachtige film. Maar dat is dan ook niet zo vreemd als je een western maakt met Clint Eastwood, Gene Hackman en Morgan Freeman in de hoofdrollen. Na Cimarron (1931) en Dances with Wolves (1990) was Unforgiven de 3e western die een Oscar wist binnen te slepen in de categorie Beste Film.

Clint Eastwood in Unforgiven
Clint Eastwood in Unforgiven

De Vreemdeling Zonder Naam
De Vreemdeling Zonder Naam was de Nederlandse titel van de western High Plains Drifter uit 1973. In de door Eastwood geregisseerde film zien we hem opduiken als een mysterieuze vreemdeling die een dorpje probeert te beschermen tegen een drietal bandieten die het op het dorpje hebben voorzien. High Plains Drifter was de eerste door Eastwood geregisseerde western. In het oorspronkelijke scenario was de vreemdeling de broer van de vermoorde sheriff van het dorpje, maar Eastwood besloot om dat detail uit de film te houden.

Clint Eastwood in De vreemdeling Zonder Naam
Clint Eastwood in De vreemdeling Zonder Naam