Clint Eastwood van A tot Z

2. A - B - C

A Fistful of Dollars
De western waarmee het grote succes begon voor Clint Eastwood. Regisseur Sergio Leone bood de filmrol eerst aan acteur James Coburn aan, maar deze vroeg teveel geld voor zijn aandeel in de film. Ook Charles Bronson en Richard Harrison hadden geen interesse in de rol. Harrison wees Leone op de acteurs uit de serie Rawhide. Dankzij Eric Fleming kreeg Eastwood uiteindelijk de rol die zijn toekomst als acteur zou bepalen. De film, die oorspronkelijk The Magnificent Stranger zou gaan heten, was een enorm succes in de bioscopen. Naast A Fistful of Dollars bestond de Dollars-trilogie van Sergio Leone uit de prachtige westernfilms For a Few Dollars More (1965) en The Good, the Bad and the Ugly (1966).

Clint Eastwood in A Fistful of Dollars
Clint Eastwood in A Fistful of Dollars

Bridges of Madison County
Clint Eastwood zien we meestal in de rol van een geharde kerel maar met Bridges of Madison County laat hij zien dat hij zich ook prima weet te redden met een romantisch drama. Samen met Meryl Streep speelt Eastwood de hoofdrol in een film over de relatie tussen een fotograaf en een huisvrouw op leeftijd gedurende de jaren zestig. De film, die oorspronkelijk zou worden gemaakt door Sydney Pollack met Robert Redford in de hoofdrol, werd opgenomen in slechts 36 dagen.

Clint Eastwood en Meryl Streep in The Bridges of Madison County
Clint Eastwood en Meryl Streep in The Bridges of Madison County

Coogan's Bluff
Deze politiefilm van Don Siegel uit 1968 was de grote inspiratiebron voor de succesvolle tv-serie McCloud die twee jaar daarna op de buis zou verschijnen. In de film zien we Eastwood als de uit Arizona afkomstige smeris Coogan die naar New York moet om een gevluchte crimineel op te halen. Na Coogan's Bluff zouden Eastwood en Siegel nog vele jaren samenwerken aan succesvolle films zoals Two Mules for Sister Sara, Escape from Alcatraz en Dirty Harry. De dvd van de film mist om onbekende redenen een drietal fragmenten. Deze zijn gelukkig wel op de vhs-uitvoering van de film terug te vinden.

Clint Eastwood in Coogan's Bluff
Clint Eastwood in Coogan's Bluff