Clint Eastwood van A tot Z

3. D - E - F

Dirty Harry
Misschien wel de allerbekendste rol die Eastwood ooit speelde. Harry Callahan is een bikkelharde smeris die zijn bijnaam Dirty Harry eer aandoet. De eerste film, waarin instecteur Callahan de strijd aangaat met een maniak genaamd Scorpio zou ook een grote inspiratiebron vormen voor de latere politieserie The Streets of San Francisco. Eastwood zou de rol van Harry Callahan ook spelen in de vervolgfilms Magnum Force (1973), The Enforcer (1976), Sudden Impact (1983) en The Dead Pool (1988). Over Dirty Harry bestaat overigens het hardnekkige misverstand dat de meest bekende quote "Do You Feel Lucky Punk" zou zijn. In de film Dirty Harry zegt het personage Harry Callahan namelijk iets heel anders: "Being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: 'Do I feel lucky?' Well, do ya punk?"

Clint Eastwood in Dirty Harry
Clint Eastwood in Dirty Harry

Escape from Alcatraz
Een spannende film over misschien wel de beroemdste gevangenisuitbraak ooit. In 2003 zou het team van Mythbusters aantonen dat het inderdaad mogelijk was geweest om op de in de film uitgebeelde manier uit de gevangenis te ontsnappen. Escape from Alcatraz was eveneens de debuutfilm van Danny Glover. Eastwood wilde destijds alleen de hoofdrol in de film spelen als deze door Don Siegel geregisseerd zou worden. Sinds het maken van deze film is de meest gestelde vraag bij rondleidingen in Alcatraz: "In welke cel zat Clint Eastwood?"

Clint Eastwood in Escape from Alcatraz
Clint Eastwood in Escape from Alcatraz

Firefox
Clint Eastwood op de sciencefiction-tour. Mitchell Gant (Eastwood) is een Amerikaanse piloot die naar de Sovjet Unie wordt gestuurd om daar het prototype van een straaljager te stelen die met gedachtenkracht kan worden bestuurd. Mocht de onderzeeboot in de film je bekend voorkomen. Dat kan. Die opnames komen namelijk uit de film Ice Station Zebra (1968). Na The Eiger Sanction (1975) was dit de tweede film van en met Eastwood met een spionage thema. Firefox was ook de enige film waarin Eastwood de rol van een Vietnam veteraan heeft.

Clint Eastwood in Firefox
Clint Eastwood in Firefox