Vijf filmtips voor de maand januari

Filmtip 4: Zero Dark Thirty

Releasedatum: 24 januari 2013
Genre: Thriller/Drama
Regisseur: Kathryn Bigelow
Acteurs: Jessica Chastain, Jeremy Strong en Kyle Chandler
IMDb

Plot
Gedurende een decennium heeft een team van militairen en specialisten zich geconcentreerd op de taak om de terroristenleider Osama bin Laden op te sporen en te elimineren. In Zero Dark Thirty wordt deze klopjacht tot in detail gevolgd.

Verwachtingspatroon
Logischerwijs schept het winnen van de Oscar voor beste film en regie voor de nodige verwachtingen bij het publiek. Kathryn Bigelow (Strange Days) deed dit met The Hurt Locker uit 2008 en gezien de reacties op haar volgende project, Zero Dark Thirty, zou zij dit kunststukje kunnen herhalen. Gek genoeg was deze film, met dit actuele en controversiële thema, in eerste instantie grotendeels gebaseerd op fictie. Maar nadat Bin Laden in werkelijkheid werd uitgeschakeld, is de beslissing genomen om het oorspronkelijke script deels te herschrijven.

Sindsdien is dit project constant in de media geweest. Zo waren Amerikaanse politici bang dat de informatie in deze film de nationale vrijheid in gevaar zou kunnen brengen en momenteel wordt de film hevig bekritiseerd vanwege enkele expliciete martelscènes. Als filmkijker die wel wat gewend is, wordt ik daar alleen maar enthousiast van. Dit gevoel wordt versterkt na het zien van de boeiende trailer, die enkele stijlvol geschoten scènes toont.

 


Filmtip 5: Lincoln

Releasedatum: 31 januari 2013
Genre: Drama/Historie
Regisseur: Steven Spielberg
Acteurs: Daniel Day-Lewis, Sally Field en Tommy Lee Jones
IMDb

Plot
In 1865, wanneer de Amerikaanse burgeroorlog op zijn einde loopt, tracht de Amerikaanse president Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis) middels een amendement voorgoed de slavernij in de Verenigde Staten af te schaffen. In Lincoln wordt de aandacht gevestigd op een periode waarin de zestiende Amerikaanse president dient om te gaan met een moreel dilemma en uiteindelijk een beslissing moet nemen over het lot van vele mensen.

Verwachtingspatroon
Lincoln is een film die regisseur Steven Spielberg (Schindler’s List, Saving Private Ryan) al jarenlang wilde maken. In eerste instantie zou Liam Neeson (Schindler’s List, Taken) de rol van Abraham Lincoln op zich nemen, maar uiteindelijk werd bepaald dat hij te oud werd voor de rol. Met de veelvuldig bekroonde acteur Daniel Day-Lewis (Gangs of New York, There Will Be Blood) heeft Spielberg een zeer waardige vervanger. Day-Lewis bijt zich vast in iedere rol die hij vertolkt, en alleen om zijn bijdrage is dit een film om niet te missen.

Naast enkele prachtige films, heeft regisseur Spielberg ook een aantal volledige mislukkingen achter zijn naam staan. Het vorig jaar uitgekomen War Horse is daar een uitstekend voorbeeld van. Lincoln is echter de film die hij altijd al heeft willen maken en inhoudelijk gezien kan hier geen sprake zijn van een standaardfilm. Overigens word ik niet bepaald enthousiast van deze eerste trailer die nogal sentimenteel is, gelukkig is dit al een stuk minder bij de tweede trailer die uitgebracht werd.