Vijf filmtips voor de maand januari

Filmtip 2: Django Unchained

Releasedatum: 17 januari 2013
Genre: Western/Drama
Regisseur: Quentin Tarantino
Acteurs: Jamie Foxx, Christoph Waltz en Leonardo DiCaprio
IMDb

Plot
De voormalige tandarts Dr. King Schultz (Christoph Waltz) is een eigenaardige premiejager die in de slaaf Django (Jamie Foxx) een uitstekende hulp ziet als assistent. Nadat hij Django vrijkoopt, vormen zij een uitstekend koppel, tot het moment dat Django op zoek gaat naar zijn geliefde Broomhilda (Kerry Washington), die in het bezit is van de gewetenloze plantage-eigenaar Calvin Candie (Leonardo DiCaprio).

Verwachtingspatroon
Traditiegetrouw wordt er reikhalzend uitgekeken naar het nieuwe hoofdstuk in de carrière van de excentrieke regisseur Quentin Tarantino (Reservoir Dogs, Pulp Fiction). Naar eigen zeggen is alleen het uit 2007 afkomstige Death Proof een smetje op zijn verder foutloze oeuvre. Hoewel Tarantino dus allerminst een bescheiden man genoemd kan worden, is het moeilijk te ontkennen dat iedere film van zijn hand bijzonder is. Met zijn vorige film, Inglourious Basterds, waagde hij zich op een succesvolle wijze aan het oorlogsgenre en met Django Unchained is het de beurt aan de western.

De titel Django Unchained is een directe verwijzing naar de klassieker Django uit 1966. Sowieso verwijst Tarantino altijd naar een groot aantal films die hij bewondert. Op basis van de trailer is de film stilistisch gezien niet anders dan zijn vorige films en verder zijn zoals altijd een groot aantal bekende gezichten te herkennen, waarbij ik wel mijn vraagtekens zet bij de rol van Leonardo DiCaprio (The Departed, Inception). Dat personage lijkt mij iets teveel een karikatuur, niettemin heb ik het volste vertrouwen in Tarantino en hoop ik dat Django Unchained ook volgens de kijkers kan uitgroeien tot een waardige toevoeging aan het nu al rijke oeuvre van Tarantino.

 


Filmtip 3: The Master

Releasedatum: 24 januari 2013
Genre: Drama
Regisseur: Paul Thomas Anderson
Acteurs: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman en Amy Adams
IMDb

Plot
Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) keert na de Tweede Wereldoorlog terug naar huis. Met in zijn achterhoofd de vele verschrikkingen die hij heeft gezien aan het front, probeert hij te ontdekken wie hij werkelijk is. Hij besluit een eigen religie op te richten, waarbij de charismatische oprichter door zijn volgers ‘The Master’ wordt genoemd. Zijn rechterhand in de snel groeiende organisatie is Freddie Quell (Joaquin Phoenix), een verslaafde zwerver die langzaamaan zijn vraagtekens zet bij de bedoelingen van ‘The Cause’.

Verwachtingspatroon
Het is moeilijk om mijn enthousiasme te onderdrukken wanneer het gaat om een nieuw project van de regisseur Paul Thomas Anderson (Magnolia, There Will Be Blood). Een vijftal jaar na het meesterwerk There Will Be Blood keert hij terug met The Master, een film die pas gemaakt kon worden nadat de steenrijke producent Megan Ellison besloot om haar geld in het controversiële project te investeren. Andere producenten waren huiverig, aangezien het onduidelijk was hoe religieuze groeperingen, zoals Scientology, zouden reageren op het eindresultaat. Hoewel een aantal aanhangers van Scientology niet bepaald opgetogen waren met enkele scènes in de film, is er van een boycot nog geen sprake.

Na het zien van de trailer is er absoluut geen sprake van een tempering van de torenhoge verwachtingen. Het vakmanschap spat van het scherm, waarbij naast de schitterende beelden ook het acteerwerk van de Oscarwinnende Philip Seymour Hoffman (Capote, Moneyball) en de bevlogen Joaquin Phoenix (Gladiator, Signs) in positieve zin opvallen. Waarschijnlijk zijn de verwachtingen te hooggespannen, niettemin tel ik graag af naar de premièredatum van deze film die het verdient om de bioscoop bekeken te worden.