Tronsmart Orion R68 TV-box met Android 5.1

3. Design en bouwkwaliteit

 

Voor het formaat een erg licht kastje dat er heel simpel uit ziet. En simpel is dan niet gelijk negatief, liever een simpel kastje wat niet zo opvalt naast de TV dan een versie met allemaal rare glimmende merkjes erop.

De Orion R68 is gemaakt van plastic en het voelt goedkoop aan. Ze hebben dit nog geprobeerd te verbloemen door de bovenkant mat te maken en de onderkant een soort rubber gevoel te geven maar rondom is het glanzend plastic en dan zie je zeker wel het kwaliteitsverschil met de bekendere TV-box makers zoals MINIX wat je dan wel weer terug ziet komen in de hogere prijs natuurlijk.

tronsmart-intro (Foto: rene90)

Aan de rechterkant van de box vinden we een SD-kaart lezer, waarbij de SD-kaart uitsteekt als hij erin zit. Jammer dat deze niet verder naar binnen kan zodat het er strakker uit zou zien als je de box standaard wilt uitbreiden met een SD / microSD-kaartje. Ook nog twee USB-poorten (2.0) en een micro-USB aansluiting zodat je het OTG-kabeltje kan aansluiten om op die manier een extra USB-poort te creeëren om weer iets aan te sluiten. Aan de rechterkant vinden we ook twee ventilatiegaten.

tronsmart-sdkaart (Foto: rene90)

tronsmart-zijkant (Foto: rene90)

Achterop vinden we deze ventilatiegaten ook, alsmede een aan/uit-knop, DC-in, een USB-poort (2.0), HDMI-poort, ethernet en SPDIF (optisch geluid). Al deze poorten voelen niet fantastisch stevig aan wat je ook merkt als je iets wilt aansluiten op de USB-poorten wat nogal stroef gaat. De meeste gebruikers zullen alle aansluitingen gewoon laten zitten dus zal dit geen problemen geven maar dit is wel een gebied waarop is bezuinigd.

tronsmart-achterkant (Foto: rene90)

De voorkant van de box is ook het glanzende goedkope plastic waar je een ledje hebt zitten om aan te geven dat hij aan/uit staat of in de ruststand. Dit lampje is niet hinderlijk tijdens het gebruik zoals ik dit weleens bij andere boxen heb gezien.

Ook vind je hier de IR sensor voor de afstandsbediening, een erg minimaal apparaatje met puur de basisknoppen. Het ligt best prima in de hand en ze hebben hier tenminste gekozen voor grotendeels mat plastic. De software is echter niet geoptimaliseerd voor het gebruik van deze basisknoppen zoals je dat wel ziet bij MINIX. Hiervoor zijn wel alternatieven te vinden met andere launchers maar dit werkt niet altijd ideaal. 

tronsmart-remote3 (Foto: rene90)

Het is dus aan te raden om voor een airmouse te gaan en ik heb hiervoor een Tronsmart TSM01 bij deze box ontvangen (zit er niet standaard bij) wat al een stuk beter werkt. Je hebt een volledig toetsenbord aan de ene kant, en als je hem omdraait wordt de muis geactiveerd en kan je, net zoals met een Wii-controller, in de lucht richten en zo de muis bewegen en klikken waar je maar wilt. Dat werkt allemaal erg goed, alleen is er één nogal vervelend probleem, namelijk dat de punt niet werkt op het toetsenbord omdat het pijltje omhoog ook op deze knop staat en die functie blijkbaar voorrang heeft. Als toetsenbord niet aan te raden dus, als airmouse werkt het prima en gebruik ik het nu als standaard afstandsbediening. Je kan hem opladen via een kabeltje dus je hebt geen batterijen nodig. 

tronsmart-remote1 (Foto: rene90)

tronsmart-remote2 (Foto: rene90)

De box is simpel open te krijgen en hier wat foto’s van de binnenkant. Er wordt gebruik gemaakt van passieve koeling dus je hebt geen last van een ventilator die je hoort tijdens het gebruik. 

tronsmart-open1 (Foto: rene90)

tronsmart-open2 (Foto: rene90)