iPad Air

Apple heeft niet alleen de smartphonelijn een update gegeven met de iPhone 5c en iPhone 5s, maar ook de iPad-lijn heeft een nieuwe variant gekregen: de iPad Air.

header

Lichter, dunner, er is van alles veranderd aan de iPad. Dit model is duidelijk geïnspireerd op de iPad Mini. De randen rondom het scherm zijn smaller geworden, waardoor de tablet kleiner is geworden. Hier werkt ook dezelfde technologie zoals in de iPad Mini: als je de iPad Air vasthoudt en met een vinger het scherm dus constant raakt, zal de iPad Air deze niet registreren als een actie. Handig, want niets is zo frustrerend als constant topics toevoegen aan je MyAT omdat je steeds op een 'volg topic'-icoontje tikt.

Apple biedt verschillende modellen. Allereerst heb je twee kleuren: spacegrijs of zilver. Belangrijker zijn de capaciteitsverschillen, 16GB, 32GB, 64GB of 128GB kun je kiezen. Het verbaast me dat de 16GB-variant er nog is. Je iPad schiet met de hedendaagse apps die gebruikmaken van de Retina-mogelijkheden al snel vol. Zeker als je nog muziek, foto's en video's op je tablet gaat zetten. Het instapmodel had voor de prijs best 32GB mogen zijn.

iPad Air

Dat geldt ook voor de prachtige nieuwe technologieën die wel op de iPhone 5s te vinden zijn. TouchID? Zit er niet op. De nieuwe acht megapixel-camera met slowmotion-video en foto-filtering? Een burst van tien foto's per seconde? Nope, geen van alle. Jammer, want naast de veel prettigere handzaamheid van deze iPad Air had er echt meer in kunnen zitten. Het rare is dat de A7-chip die in de iPhone 5s zit om deze features te ondersteunen wel in de iPad Air zit. Maar de hardware zoals de nieuwe camera of de TouchID zelf niet. De M7-chip is dan wel weer aanwezig, om zo zuiniger om te springen met de beschikbare stroom. Voor de FaceTimers onder ons: die camera is wel aangepast, waardoor er bij minder licht je gezicht nog wel te zien is.

iSight

Waar ik zeker vrolijk van word is de betere WiFi-verbinding. Bij alle eerdere iPads had ik 's avonds in bed, ver weg van mijn router en met nog eens een betonnen vloer ertussen, een slechte verbinding. Of soms zelfs helemaal geen. In de iPad Air zitten twee antennes en ondersteuning voor MIMO, waardoor de ontvangst veel beter is geworden. Belangrijker nog: de snelheid van de WiFi-verbinding is verdubbeld, tenminste, in theorie. Tot 300Mbps wordt er ondersteund, al heb ik dat nog niet gehaald. Niet dat het erg is: streamen van video gaat prima.

Een bonus zijn de iWorks-apps die gratis zijn voor kopers van de iPad Air. Pages, Keynote, Numbers, maar ook Garageband, iMovie en iPhoto, zijn gratis. Deze zijn opnieuw ontwikkeld voor iOS 7 en duidelijk een verbetering qua gebruikersvriendelijkheid en mogelijkheden. Wil je het zwaardere werk doen? Door de krachtige A7 kan dat, want ook AutoCad werkt zonder problemen en laat complexe modellen zonder problemen zien, ronddraaien en renderen. Switchen ertussen gaat snel. Realtime raytracen is het nog niet, maar dat is ook zeker niet iets dat ik verwacht.

Autocad

De iPad Air is een nog sneller, krachtiger, dunner, lichter en kleiner apparaat. Heel fijn zijn de verbeterde verbindingsmogelijkheden en signaalverbeteringen, zodat je meer uit WiFi haalt. Dat de afdelingen van Apple schijnbaar niet samenwerken qua technologie is een gemiste kans: TouchID, de verbeterde camera, je zou bijna denken dat ze die vergeten in de iPad Air te stoppen. Het kleinste model is voor niemand meer aan te raden, op de browser-only gebruikers, die 16GB waarschiijnlijk al een zee aan ruimte vinden, na. Alle andere mensen zetten dat zo vol en dan begint het grote app-gewissel. Heb je al een iPad, dan moet je je afvragen of je al die extra performance wel direct nodig hebt. Heb je nog geen tablet en wil je een van de topmodellen hebben, dan is de iPad Air het overwegen waard, zeker met al die nog niet te gebruiken performance die erin zit. Het is een kwestie van tijd tot er apps komen die deze performance nodig gaan hebben.