HarmoKnight

De makers van Pokémon doen een Pullbox’je: ze maken een downloadbaar spel voor de Nintendo eShop, dat niet gekoppeld is aan het spel waar ze het meeste om bekend staan. Hoe pakt dat uit?

HarmoKnight is een ritmisch platformspel. Je speelt met een jong ventje genaamd Tempo. Op een dag ontmoet hij een konijn genaamd Tappy en samen gaan ze op pad. Tempo heeft namelijk een speciaal zwaard gevonden, in de vorm van een muzieknoot. Je doorkruist tientallen levels, op zoek naar zijn rechtmatige eigenaar. In die levels ontwijk en versla je vijanden en spring je over platformen; hoe beter je dat allemaal doet, hoe meer je van de muziek kunt genieten.

Er is altijd een basislijn aanwezig, waar je zelf meer noten aan toevoegt. De noten liggen allemaal voor het oprapen in de tweedimensionale levels. Je loopt automatisch, dus het enige dat je hoeft te doen is springen en slaan. Dat gaat je niet altijd gemakkelijk af, want de levels zijn enorm creatief opgebouwd. Je zoekt de hoogtes op en gaat eveneens door diepe dalen. Deze simpele opzet laat zien dat ontwikkelaar Game Freak, bekend van Pokémon, ook heel creatief kan zijn met weinig spelregels.

Het leveldesign kenmerkt zich niet alleen door zijn uitdaging, daar het is gekoppeld aan de muziek van het level. Niet alleen de aankleding – stranden bij zomerse deuntjes – aangezien het level de hoogte opzoekt bij hogere tonen en vice versa. Dat is best tof gedaan, omdat de combinatie van deze weergave overeenkomt met de beleving van de muziek. Soms zit er aan de voorkant van een level nog een extra obstakel, zodat er letterlijk nog een laag uitdaging is.

Later speel je meerdere personages vrij, wat voor meer variatie in de gameplay zorgt. De handeling verandert niet, want je gebruikt dezelfde knoppen voor andere acties. Zo wordt springen ingewisseld voor schuiven en slaan wordt ingewisseld voor schieten of beide knoppen staan voor slaan – per personage wordt dat goed uitgelegd. Het nadeel van meerdere personages voor hetzelfde nummer is dat het tempo wegvalt. Het spel neemt namelijk ruim de tijd om van poppetje te wisselen.

Het grootste nadeel van HarmoKnight is niet het gebrek aan bekende muziek, maar dat het enorm kinderachtig is voor de uitdaging die het spel biedt. Felle kleurtjes is nog tot daaraan toe, maar al die namen, locaties en voorwerpen komen gecombineerd irriterend over. Het ligt allemaal zo voor de hand en er sprankelt maar weinig creativiteit van af. De aankleding komt dus niet overeen met de uitdaging van het spel en dat kan het spelers gaan kosten. Het staat niet tot elkaar in verhouding.

Kun je daar doorheen kijken, dan wacht je een bijzonder uitdagend spel dat doet denken aan Space Channel 5 van Sega. Omdat de ritmische gameplay gekoppeld is aan platform-, vecht- en danselementen, biedt het als ervaring meer aan dan dat je simpelweg reageert op de knopjes die op het scherm verschijnen. De aankleding is jammerlijk gekozen, want die komt niet overeen met wat je voor je kiezen krijgt. En dat heeft alles te maken met het uitmuntende leveldesign.