Punch-Out!!

Punch-Out!! Is misschien één van de beste NES-spellen ooit gemaakt. De fundering is solide en dat levert een meer dan uitstekend spel op, in al zijn simpelheid.

Het spel Punch-Out!! combineert drie oude, ongeschreven gameregels uit de jaren ’80. Verhalen moeten kort en bondig zijn, het spel moet zich lenen voor korte potjes en het moet voldoende uitdaging bieden en tegelijkertijd niet te moeilijk zijn opdat spelers het opgeven. Dit boksspel bevat dat allemaal en werkt het ook nog eens goed uit. Een sterkere solide basis vind je haast niet in videospellen, zeker niet als je kijkt naar het tijdperk waarin het origineel is uitgekomen.

Je bent Little Mac, een onbekende bokser die meedoet aan een toernooi waar zich tot nu enkel grootheden hebben geplaatst. Je wordt bijgestaan door je trouwe trainer en vlak voor de wedstrijden spreekt hij je nog wat bemoedigende woorden toe. Zo vastberaden als je bent, duik je de ring in en neem je het op tegen boksers die allang een naam voor zichzelf hebben gemaakt. Aan jou de taak om hen alle drie te verslaan en dat uiteraard zo snel mogelijk te doen.

Zo dik ligt het verhaal er niet bovenop, maar dat is wel wat je uit de twee vakjes met kleurige, bewegende sprites met witte tekst op een zwarte achtergrond kunt opmaken. Als je in de ring staat, moet je de zware stoten van je vijanden proberen te ontwijken. Dat is nog niet zo gemakkelijk, aangezien ze snel, behendig en twee à drie keer zo groot als jij zijn. Maar door toch goed op te letten en het patroon van je tegenstander te ontdekken, kun je verschil maken in zo’n bokswedstrijd.

Je hebt daarvoor vijf bewegingen. Je kunt naar links, rechts en achteren om te ontwijken en je kunt zowel een rechtste als een linkse uitdelen. Je tegenstanders zullen al je stoten blokkeren, totdat zij een supermove missen. Wanneer je zo’n move aan ziet komen – meestal gekenmerkt door een opvallende beweging vooraf – moet je snel naar links of rechts bewegen en vervolgens een paar flinke klappen geven. Houd je dat lang genoeg vol en word je zelf niet zo vaak geraakt, dan win je.

Het kan je ook moeilijker gemaakt worden wanneer je tegenstanders besluiten om slechts een aantal supermoves te gebruiken. Weten ze jou wel in de tussentijd flink te raken en de tijd is op, dan heb je een probleem. Dan kijkt de scheids namelijk naar wie de meeste energie is kwijtgeraakt en die verliest dan de wedstrijd. Je moet dus te allen tijde goed blijven opletten wat je tegenstanders doen. Na verloop van tijd ken je al die bewegingen uit je hoofd en ram je je een weg naar boven.

De potjes duren nooit langer dan een minuut of twee, afhankelijk van hoe goed je presteert. Daarnaast biedt het een behoorlijke uitdaging, vooral in het begin, om je tegenstanders te leren kennen en met de juiste timing de aanvallen te ontwijken. Tel daarbij bovenop dat het spel voor z’n tijd best vloeiende animaties heeft en een minuscuul, snel te begrijpen verhaal bevat en je hebt onder de streep één van de beste NES-spellen ooit gemaakt.

Gespeeld op Wii U, ook verkrijgbaar op NES.