DVD: Classic Horror Collection

Het is een tijdje erg hip geweest om zwart-wit films massaal in te kleuren. Volgens sommige mensen -zij die er geld mee denken te verdienen- zouden de ingekleurde films veel toegankelijker zijn voor een groot publiek en zo meer geld opleveren. Volgens sommige makers en liefhebbers is het inkleuren van een meesterwerkje echter heiligschennis en verkracht het de essentie van de film. RCV hoort duidelijk bij de eerste groep, want het bedrijf heeft vier films verzameld, ingekleurd, geremasterd en samengebracht in een box met een horrorthema: Classic Horror Collection.



De box Classic Horror Collection bevat vier klassiekers die oorspronkelijk in zwart-wit werden uitgebracht. Aan de naam te zien had RCV een box met vier horrorfilms willen uitbrengen, maar de samensteller heeft niet echt op zitten letten. Drie films passen namelijk prima binnen het plaatje, te weten: House on Haunted Hill uit 1959, Night of the Living Dead uit 1968 en Carnival of Souls uit 1962. Als vierde film heeft RCV de klassieker Little Shop of Horrors uit 1960 gekozen, waarbij er blijkbaar niet verder is gekeken dan de titel. De film is namelijk alles behalve een horrorfilm en staat overal te boek als een komedie. In vergelijking met moderne films blijven de hier gepresenteerde films sowieso ver achter qua effecten. Gelukkig kennen de films ook hun sterke punten, waarbij vooral de dialogen en de sfeer de films de moeite waard maken.

Night of the Living Dead


House on Haunted Hill
Een excentrieke miljonair nodigt een aantal onbekenden uit voor een nachtje feest in een spookhuis. Een ieder die de hele nacht durft door te brengen in het huis krijgt 10.000 dollar, maar al snel wordt duidelijk dat niet iedereen dat geld levend zal krijgen. House on Haunted Hill is vrij aardig ingekleurd en het beeld is behoorlijk scherp, maar het horrorgehalte is vrij laag.




Carnival of Souls
Een jonge vrouw raakt betrokken bij een ongeval en verdrinkt. Althans, zo lijkt het, want ze komt toch levend uit het water. Toch heeft deze wonderlijke overleving niet alleen maar goede kanten, want vanaf het ongeluk wordt ze geteisterd door "duivelse hallucinaties" en het lijkt erop dat ze niet helemaal de oude is. Ook bij deze film is de inkleuring niet altijd even sterk, alhoewel vooral het begin er gelikt uit ziet.



Little Shop of Horrors
Zoals gezegd heeft deze film weinig met horror te maken. Centraal in de film staat een winkelbediende van een bloemenwinkel die zijn baan wil redden door een bijzondere plant te kweken. Zijn baas is verrukt, want de plant trekt veel bekijks doordat hij groeit als kool. Jammer genoeg eet de hongerige plant alleen mensenvlees, waardoor de bediende steeds op zoek moet naar makkelijke hapjes voor zijn merkwaardige aanwinst. Little Shop of Horrors is nergens eng en bij vlagen zelfs erg grappig. De inkleuring is vrij netjes en ook hier is het beeld gewoon goed te noemen. De film stelt niet zo heel erg veel voor qua verhaal, maar is gewoon vermakelijk.

Night of the Living Dead
De film die elke horrorliefhebber wel kent is Night of the Living Dead van George A. Romero. De film is al in meerdere varianten op de markt verschenen en deze release is zeker niet de eerste keer dat de film ingekleurd is uitgebracht. Het levert een bijzonder plaatje op wanneer een groepje mensen op de vlucht is voor een flinke groep zombie's. De inrichting van het huis leert ons namelijk dat je nooit een film moet laten inkleuren door iemand die net een pilletje heeft geslikt, want de muren zijn blauw, de mist is soms groen en rood en kleren verschieten zelfs een enkele keer per shot van kleur. Toch is deze film, in vergelijking met de andere films uit deze box, het meest de moeite waard, als inspiratiebron van veel vergelijkbare zombiefilms die nog zouden volgen.

Carnival of Souls


Het is maar de vraag wat RCV nou precies opschiet met het uitbrengen van een serie ingekleurde klassiekers. De films zelf zijn voor de liefhebbers goed genoeg om zichzelf te verkopen en hebben de inkleuring helemaal niet nodig. Het publiek dat weigert een film in zwart-wit te kijken zal ondanks een aardige inkleuring toch niet aan deze films beginnen; daarvoor zijn de effecten onvergelijkbaar met die van tegenwoordig en spreken de beelden hen waarschijnlijk toch te weinig aan. De films die RCV heeft gekozen voor de Classic Horror Collection zijn vrij aardig, al is The Little Shop of Horrors een vreemde eend in de bijt. De release is verder vrij matig, aangezien er geen extra's op de dvd's zijn toegevoegd en een digipack niet had misstaan voor een nette uitgave. Voor de liefhebber van het klassieke horrorgenre is deze release niet zo heel interessant. Daarvoor zijn de dvd's zonder inkleuring en met extra's, zoals deze bijvoorbeeld in Amerika zijn uitgebracht, veel meer de moeite waard.


Label: RCV Releasedatum: 22 maart 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: n.v.t.