Boek: Eric Schreurs, Wim Hanssen - 1984: Het gelijk van Geor

In het jaar 1948 schreef George Orwell zijn boek 1984 met daarin zijn visie over hoe de maatschappij er dan uit zou zien. In 1949 werd het uitgegeven, en een jaar later stierf George Orwell. Toen het eindelijk 1984 was, schreven twee tekenaars elk een verhaal, waarin zij George Orwell naar 1984 haalden, en hem lieten zien hoe de maatschappij er nu uiteindelijk in 1984 uitzag.
Nu, in 2006 wordt deze graphic novel opnieuw uitgebracht.


Het gelijk van George Orwell ???


Het boek is vanaf twee kanten te benaderen. Om het andere verhaal te lezen is simpel omdraaien genoeg, en begin je weer bij het begin. Eric Schreurs en Wim Hanssen hebben elk hun eigen verhaal gemaakt, maar het is wel duidelijk dat dit in goed onderling overleg is gedaan. Elk halen op een eigen methode George Orwell naar het Amsterdam van 1984, en laten hem zien hoe de maatschappij er nu eindelijk uitziet. Heeft George Orwell gelijk gehad of niet?

Wim Hanssen gebruikt een duidelijke tekenstijl, en dat houdt het geheel redelijk leesbaar. Hij opent met een introductie in het Amerika van 1948, en dan wordt George Orwell getransporteerd naar 1984, waar de schrijver een korte uitleg krijgt van de technologische mogelijkheden van 1984. Vervolgens krijgt George Orwell een blik van het Amsterdam in 1984. Het feit dat Wim Hanssen afkomstig is uit een klein Limburgs dorpje heeft zeker mee geholpen om een onthutsende openbaring te geven over de grote stad Amsterdam.

Eric Schreurs is natuurlijk vooral bekend als tekenaar van o.a. Joop Klepzeiker, en om zijn tekenmethode om de mensen nu niet bepaald mooier te tekenen dan ze al zijn. Op zijn eigen methode stuurt ook hij George Orwell het duistere en donkere Amsterdam van 1984 in. Het Amsterdam in de stijl van Eric Schreurs zal voor eenieder wel een flinke schok zijn, dus al helemaal voor George Orwell. Tekeningen met erg veel details, en de vele goed gevulde tekstbalonnen maken het verhaal in tegenstelling tot dat van Wim Hanssen ook meteen een heel stuk zwaarder om door te komen.


Het gelijk van George Orwell ???


George Orwell maakt in de beide delen veel mee. De mode van 1984, de muziek, de haat tegen de buitenlanders. De eindeloze discussies en mogelijkheden, en het politie-apparaat dat liever niet te veel moeite doet en een slachtoffer eenvoudig in de dader-rol duwt. Voor de kenner van het jaar 1984 is er veel herkenning. Zo lijkt de redenering zoals die gevoerd wordt door Jan Blaat van de Kern-partij verdacht veel op die van Janmaat van de Centrum-partij. En heeft Piet Kietelhaar eenzelfde baard als jawel, Chriet Titulaer. Ook Big Brother laat van zich horen, dwz de bewakings-camera's in de winkels spelen een cruciale rol. Ook het joggen en de aerobics komen duidelijk aan bod.

Met name de teksten en beelden van Eric Schreurs zijn moeilijk en lastig te lezen, de stijl van Wim Hanssen is daarbij af en toe een verademing. 1984 had misschien in de ogen van velen het jaar van George Orwell moeten worden, maar nu, 22 jaar later is dat idee waarschijnlijk al helemaal achterhaald. De techniek van toen is al weer vele malen verbeterd. De nieuwe technieken laten dan 1984 als hopeloos ouderwets overkomen. Big Brother boezemt nu niet direct iets als angst in bij het telescherm-kijkend publiek. Voor iemand die het jaar 1984 bewust heeft meegemaakt is het misschien een leuk boek om te hebben. Het is dan meer een terugblik over hoe het toen was in de grote stad Amsterdam. Mogelijk dat je de originele uitgave nog hebt liggen. Het boek heeft naast de twee verhalen ook nog een twee pagina's met o.a. een krantenknipsel uit 1984 over het verschijnen van het boek, plus een beknopte uitleg over George Orwell en zijn boek 1984. Verder is er ook over beide schrijvers nog een kleine pagina met wat extra informatie. Val je onder de criteria dat je 1984 bewust hebt meegemaakt, een grote fan bent van George Orwell en van het tekenwerk van Eric Schreurs en/of Wim Hanssen, dan kun je overwegen om het boek aan te schaffen. Val je hier niet onder, dan zou ik het niet echt weten. Tsjaa..



Uitgever: Uitgeverij XTRA ISBN: 90-77766-13-8 Pagina's: 96
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!