Boek: Mark Laurence - Het Sterrensnoer

Merle Bleu heeft het niet al te makkelijk. Met haar blauwe haar valt ze best wel op, mede daarom bedekt ze haar haren altijd. Gelukkig heeft ze van haar oom Answar de nodige zelfverdedigingstactieken geleerd en van haar grootmoeder Hayett de correcte omgangsnormen. Als ze dan op een dag een visioen krijgt over een bepaald boek, verwijst haar grootmoeder haar naar Het boek van de Gestranden. Helaas is het boek niet meer in het bezit van de familie, het is ooit opgeëist door de Collector. Merle besluit in te breken in het museum waar het boek bewaard wordt. In dat boek staat namelijk haar lotsbestemming geschreven, in een taal die alleen zij kan lezen. Merle Bleu is namelijk een gekozene. Helaas wordt ze betrapt door de Collector. Aangezien hij ook recht kan spreken, besluit hij haar meteen te veroordelen. Een gebruikelijke straf voor diefstal is een afgehakte hand, maar in plaats daarvan veroordeelt hij haar tot het dragen van een speciale halsketting. Ondanks het vreemde vonnis besluit ze dat te doen, wat in het boek staat. De andere gestrande zoeken, maar voordat ze ook maar op zoek kan gaan, wordt ze ontvoerd.

Sterrensnoer

Mark Laurence scoorde in het verleden al eens de 22e plaats bij de Paul Harlandprijs. Daaropvolgend werd hem gevraagd of zijn verhaal mocht worden gepubliceerd in een jaarbundel van Pure Fantasy. Het boek Het Sterresnoer is echter zijn eerste echte verhaal. Zelf is Mark Laurence, intussen al redelijk op leeftijd, een groot fan van de schrijver Jack Vance. Op zijn website beschrijft hij zijn eerste 'ontmoeting' met deze schrijver.

Het boek is uitgegeven door een wat kleinere uitgeverij en ademt een beetje een jaren tachtig stijl uit qua ontwerp en belettering. Gelukkig is het van binnen volledig leesbaar en kom je uit in een vreemde wereld vol met verschillende culturen. Voor de heldin wordt het al snel duidelijk dat iedere streek er duidelijk andere gewoontes op nahoudt. Maar ook de lezer ziet al deze verschillende streken voorbijkomen, iets wat het verhaal zelf erg goed doet uitkomen. Het is te merken dat de auteur goed zijn best heeft gedaan om een complete wereld te ontdekken en te beschrijven. Ook de verhaallijn zit degelijk in elkaar en is absoluut niet voorspelbaar te noemen. Een prettig leesbaar en spannend verhaal is het resultaat.