CD / DVD: Extrema Outdoor #9

De areas

Eenmaal gekozen voor een area, krijg je het menu voor die area te zien. Er staan (één of meerdere) sets op, evenals een reeks aan interviews met DJ's en artiesten. De intro's naar de verschillende areas zijn ontzettend mooi gemaakt, maar er kloppen wat dingen niet. Als je ervoor kiest om iedere area in zijn geheel af te spelen, krijg je soms eerst de live-sets te zien en soms de interviews. Slordig.

De (breed)beeldkwaliteit van de live-sets is prima. Er staat ontzettend veel op deze DVD, dus ik had verwacht net als bij de Tiësto in Concert DVD van vorig jaar een mindere beeldkwaliteit aan te treffen. Dat valt reuze mee, met een bitrate van zo'n 7 Mbit gemiddeld is het beeld haarscherp.


Het geluid, erg belangrijk bij een goed verslag van een (dance-)festival, is wisselend van kwaliteit. Surround geluid is nutteloos bij een DVD als deze, dus is al het geluid in (Dolby) Stereo (met een bitrate van 448 Kbps), niks mis mee. Jammer is wel dat vrijwel nergens het publiek te horen is. Wel bij bijvoorbeeld de set van Tom Middleton, maar daar is het publieksgeluid niet gemixt met het originele signaal, zodat de geluidskwaliteit daar weer minder is. Zelfs bij Don Diablo, waar je het publiek zo uitbundig ziet reageren, hoor je ze niet. Dat is vreemd, de sfeer wordt er niet zo goed door overgebracht.

De interviews zijn van mindere (beeldkwaliteit), de bitrate zakt naar 3.5 Mbit en de geluidskwaliteit is hier en daar niet geweldig, soms zelfs echt heel slecht (waarvoor door Extrema wel excuses worden aangeboden). Bij het interview van MC Marxman (door MC Stretch) wordt daar door Extrema een leuke draai aan gegeven door te zeggen dat de beide MC's elkaar overschreeuwen, maar uiteraard is dat niet het probleem. Ook raad ik je aan om niet eerst vet te eten voordat je de interviews kijkt, want het camerawerk is hier en daar dermate beroerd (ik neem als geheel willekeurig voorbeeld het interview met Phats and Small) dat je misselijk wordt van het geschud. Dit alles neemt niet weg dat het een uitermate leuk kijkje achter de schermen is, en de kans om wat meer te weten te komen over de verschillende DJ's en hoe zij Extrema beleefden.


Making Of

Wat zo leuk had kunnen zijn, is op deze DVD naar mijn mening ronduit irritant geworden. Gepoogd is, om de 'making of' in de vorm te gieten van een uitzending van Jambers. De voice-over, een bijzonder slechte Jambers-imitator, klinkt beroerd. Jammer, want verder is het tien minuten lang een erg leuke blik achter de schermen tijdens de voorbereidingen van Extrema Outdoor. Ook tijdens het festival lopen we mee met Lieke, Rutger, Peter en Marcel van de Extrema organisatie.

Extra's

Eerst zeven en een halve minuut mensen kijken, geweldig want op zo'n festival doe je haast niet anders. Wat de enorm slechte Telsell parodie 'PWK Commercial' op de DVD doet, ik heb geen flauw idee! Als het wat meer gebruikt was op de wc's op het terrein, was daar waarschijnlijk wel iets minder over geklaagd. Typisch ook, dat er twee minuten gewijd zijn aan (wild)plassen. Een dikke minuut kijken we naar de rij bij binnenkomst, anderhalve minuut kijken we naar de storm en ook de credits kunnen worden bekeken in het Extra's menu.


Videoclip / Dankwoord

Tenslotte staan er op de DVD nog de videoclip van Divided ft. Don Diablo, die het themanummer van deze Extrema Outdoor maakten. De clip is totaal oninteressant en onprofessioneel, dus had van mij weggelaten mogen worden. Ik kijk dan liever naar een compilatie van Extrema Outdoor-beelden tijdens het luisteren naar het aardige themanummer. Het dankwoord van Marcel Mingers, die zichtbaar tevreden is over alweer de negende Extrema Outdoor, is leuk om te zien.