CD Review: Coal Chamber - Giving The Devil His Due

Een compilatie van een band die een pauze neemt cq. uit elkaar is gegaan vind ik nog steeds een beetje geldklopperij, zelfs na de goede compilatie van Fear Factory. Roadrunner Records zegt dan ook constant dat dit niet een “traditioneel b-sides” album is, maar toen ik de tracklisting zag twijfelde ik al heel erg over die uitspraak. Er staan bijvoorbeeld zes demo's op en zoals jullie misschien wel weten verschillen die vaak niet zo heel erg van de definitieve versies. Deze zijn daarom alleen voor de die-hard fans echt interessant.

Het album begint met een nieuw nummer, 'Headstrong And The Walking Dead'. Dit nummer was één van de overblijfselen van de opnames van 'Coal Chamber' en is speciaal voor deze compilatie ingezongen door Dez. Dit is een van de weinige hoogtepunten van de CD en zou zo op 'Dark Days' kunnen staan vanwege de stijl van zingen op dit nummer.

Een ander hoogtepunt van de plaat is de live-versie van 'Big Truck', na 'Loco' mijn favoriete nummer van Coal Chamber. Dit nummer laat goed horen wat een energieke band Coal Chamber live was. Ik hoop ze echt nog een keer te kunnen zien als ik dit zo hoor, maar ik denk dat dat er niet meer in zal zitten.

De rest van de CD bevat b-sides die niet echt een goede aanvulling op het reportoire van de band zijn, omdat ze niet echt heel erg vernieuwend of anders zijn ten opzichte van de nummers die wel op de CD's terecht zijn gekomen. Voor de remixen geldt eigenlijk hetzelfde, ik kan met moeite het verschil horen tussen de originele versies en deze 'remixen'.

'Giving The Devil His Due' is naar mijn mening alleen maar relevant voor de mensen die deze band echt een warm hart toedragen; de mensen die de band wel aardig vinden kan ik alleen maar het advies geven om deze plaat eerst even in de winkel te luisteren voordat je hem koopt. Het is niet echt een volwaardige aanvulling op je collectie. En als je Coal Chamber helemaal nog niet kent, koop dat gewoon hun debuutplaat, dat is wel een juweeltje die in elke Nu Metalliefhebber zijn CD-collectie hoort te staan.

1.Headstones And The Walking Dead
3:27
2.Big Truck (Hand-On-Wheel Mix)
3:32
3.Pig (Original Version)
3:21
4.Bradley (Going Postal Mix)
3:04
5.Sway (Hypno-Submissive Mix)
3:26
6.Not Living (Original Version)
3:52
7.Blisters
4:52
8.El Cu Cuy (Man-To-Monster Mix)
4:19
9.Wishes
3:07
10.Apparition
2:27
11.Anxiety
3:14
12.Save Yourself
3:26
13.One Step (Chop Shop Mix)
2:40
14.Big Truck (Live)
3:24
15.I (Demo Version)
3:39
16.Oddity (Demo Version)
4:05
17.Sway (Demo Version)
3:30
18.Unspoiled (Demo Version)
3:37
19.Loco (Demo Version)
3:38
20.Babbit (Demo Version)
2:57
Totaal
69:48