CD: Fu Manchu - Start The Machine

Fu ManchuToen de Queens Of The Stone Age het genre populair maakte met het alom geprezen 'Songs For The Deaf' werd de stonerrock al door menig journalist voor dood uitgemaakt. Niet dat 'Songs For The Deaf' nou de doodsteek was, dat was slechts puur toeval. Gelukkig neemt menig band journalisten niet serieus, en gaan ze gewoon lekker door. Eén van die bands is Fu Manchu, tevens één van de grondleggers van het betreffende genre.

Fu Manchu's vorige plaat, 'California Crossing', viel bij menig fan niet echt in de goede aarde. Dit kwam vooral door de hoge gehalte aan radiovriendelijke songs op dat album. Wees gerust, want op 'Start The Machine' klinkt Fu Manchu weer rauw, boos en een tikkeltje slomer. Doordat de punk-invloeden, met name in de agressieve zang van Scott Hill, wat meer in de sound verwerkt zijn klinkt Fu Manchu toch ook weer frisser als voorheen. Het is alleen maar bewonderenswaardig dat een band zichzelf blijft verbeteren. Want naar mijn mening is dit één van de beste platen van het heerschap.

Zelfs de legendarische drummer Brant Bjork mis ik niet meer in de sound van Fu Manchu. Vervanger Scott Reeder mist de groove van Brant, maar zijn hardere aanslagen passen beter bij het opgefoktere huidige geluid van de band. De lo-fi productie van Brian Dobbs doet vervolgens de rest, et voila: 'Start The Machine' is de perfecte soundtrack voor een rit over de zandweggetjes van de Nevada-woestijn.

Fu Manchu

Fans die Fu Manchu na 'California Crossing' de rug hadden toegekeerd kunnen weer terug naar het vertrouwde nest. De Black Sabbath-invloeden zijn weer helemaal terug en aangevuld met een fellere punksound. Fu Manchu is daardoor helemaal klaar voor dit millennium, en als ze zulke platen blijven maken mogen ze van mij nog wel een tijdje blijven. Ik vraag me alleen af waarom 'Start The Machine' er een jaar over heeft gedaan om officieel de oceaan over te steken.


Label: Pias Releasedatum: 28 november 2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!