CD Review: Coal Chamber - Giving The Devil His Due

Het begon allemaal in 1994 in Los Angeles. De band nam een demo op en verzon een naam; Coal Chamber, een band die nu best bekend is. Maar Coal Chamber was toen nog niet zo heel erg populair. Ze moesten keihard werken aan promotie en stonden derhalve vaak op straat te flyeren. Binnen afzienbare tijd verkochten ze al shows uit.

In 1995 had gitarist Dino Cazares van Fear Factory een gesprek met DE producer van Roadrunner Records, Ross Robinson. Dino noemde Coal Chamber en liet een demotape achter voor de producer. Ross was meteen gepakt door 'Loco', wat het eerste nummer op de demo was. Hij liet Roadrunner meteen een contract met Coal Chamber sluiten. Het eerste album had de simpele titel 'Coal Chamber'. Het album was behoorlijk succesvol en behaalde de platinastatus.

De band had duidelijk meer moeite met het tweede album, 'Chamber Music'. De releasedatum moest ontelbare keren worden opgeschoven omdat de band steeds niet tevreden was over het geluid. Uiteindelijk leverde dat een compleet andere sound op dan die de fans gewend waren van het eerste album. Het geheel was een stuk melodieuzer en rustiger, maar de fans lieten de band niet in de steek. Integendeel, Coal Chamber won alleen maar nieuwe zieltjes.

Na de release van 'Chamber Music' in 1999 tourde de band volop, om vervolgens even een pauze te nemen. Bassiste Rayna stopte met de band en werd opgevolgd door Nadja, die de baspartijen van het nieuwe album in zou spelen. Dit album werd in 2002 uitgebracht onder de titel 'Dark Days'. Op deze plaat was het geluid weer compleet anders, dit maal veel duisterder en harder dan op de voorgaande platen.

Zoals gezegd nam de band een paar maanden terug een pauze om aan andere projecten te werken. Zanger Dez's project 'Devildriver' komt in oktober met hun eerste plaat. En ook gitarist Meegs en bassiste Nadja komen binnenkort met nieuw materiaal op de proppen. Maar wat nu telt is die compilatie van Coal Chamber.