DVD: Star Wars Episode III: Revenge Of The Sith

Star Wars Episode III: Revenge Of The SithAl een half jaar na de bioscooprelease van 'Episode III: Revenge Of The Sith' ligt de DVD alweer in de winkel, een hele verbetering ten opzichte van de dik twintig jaar voordat het duurde dat de eerste trilogie op DVD verscheen. Maar de 'nieuwe' trilogie verschilt niet alleen daarin van de oude. De episodes uit de nieuwe trilogie werden meer gedragen door de computer-effecten dan het daadwerkelijke acteerwerk; en hoewel de acteurs uit de oude trilogie ook af en toe tenenkrommend slecht waren, viel met name Hayden Christensen in Episode II behoorlijk door de mand met zijn zwakke spel.

Hoe anders is Episode III. Hayden heeft een paar acteerlessen genomen, en heeft een paar briljante scènes in de film, die mij in de bioscoop echt de rillingen over het lijf bezorgden. Dat hij totaal niet overtuigend overkomt in de liefdesscènes met Natalie Portman nemen we dan maar voor lief. Niet alleen Hayden vond ik sterk, maar ook Ewan McGregor was super en zette een overtuigende Obi-Wan Kenobi neer, en zijn "You were the Chosen One!" behoort tot mijn favoriete Star Wars-momenten.

Goed, de film kon mij dus behoorlijk overtuigen, en is zelfs, na 'Episode V: The Empire Strikes Back', mijn favoriete Star Wars-film. De DVD stelt ook niet teleur, en staat, geheel naar de traditie van de vorige films, vol met leuke documentaires die je meer inzicht geven in het filmproces van deze laatste episode. Jammer genoeg moet ik genoegen nemen met een DVD met voorstukjes van die documentaires, dus ik kan er niet echt heel erg diep op in gaan, maar met name de documentaire 'The Chosen One' is interessant om te bekijken, daar George Lucas uitgebreid verhaalt over de verandering van Anakin Skywalker tot Darth Vader.

Star Wars Episode III: Revenge Of The Sith

Om de echte fans meerdere keren naar de bioscoop te lokken hadden George Lucas en de mensen die de grafische effecten verzorgden enkele easter eggs in de film gestopt. Een paar hiervan waren de bioscoopbezoekers al opgevallen, zoals de Millennium Falcon, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand de keuken in één van de Star Destroyers zag vliegen. Deze easter egg, het waarom en nog meer easter eggs worden behandeld in de documentaire 'Episode III Hidden Treasures', veruit het leukste onderdeel van de DVD.

Al met al is 'Episode III: Revenge Of The Sith' de redding geweest van de nieuwe trilogie. Zonder deze film had ik de trilogie echt compleet afgeschreven, en de DVD-release is een ware ode aan deze film. Hoewel het een tijdje heeft geduurd voordat George Lucas het medium DVD omarmde, heeft hij met zijn releases wel laten zien hoe het nu écht moet, en daar is Episode III geen uitzondering op.


Label: FOX Releasedatum: 16 november 2005
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!