Interview: Marco Borsato

1. Ken je Fok!zine?

"Uhh.. eigenlijk niet. Het is een nieuwssite zei je? Dan ga ik binnenkort eens kijken!"

2. Heb je zelf een website?

"Jazeker! Sterker nog, ik ben erg trots op www.borsato.nl! Het is een hele mooie site, gemaakt door het team van Qball met hele leuke elementen erin. De discografie bijvoorbeeld, vind ik echt prachtig. Je kunt van elk liedje een fragmentje luisteren, dat vind ik erg leuk! Maar je moet gewoon maar eens komen kijken!"

3. Zelfgemaakt, of laten maken?

"Allebei. Het ontwerp is gemaakt door het team van Qball, waar ik overigens erg tevreden over ben. Ik heb wel richtlijnen gegeven, aangegeven wat ik wilde, maar de uitwerking ervan ligt volledig bij hen. Het updaten doe ik echter zelf. Ik schrijf zelf de artikeltjes die op mijn site komen en ik update elke week minstens een keertje."

4. Top 3 van websites?

"Ik heb de laatste tijd erg weinig tijd om lekker te surfen. Ik vind www.startpagina.nl in ieder geval handig, vooral als je iets zoekt maar niet precies weet wat. Verder kom ik graag op www.diverscafe.nl, een goede duiksite. En natuurlijk op mijn eigen site, www.borsato.nl, om te kijken wat er leeft onder de fans. Ik lees het prikbord en het gastenboek, of chat gezellig met mijn fans in de chatlounge."

5. Hoeveel tijd besteed je op internet?

"Minimaal een uur per dag, maar meestal meer. Alleen al de mail beantwoorden kost me erg veel tijd."

6. Het leukste aan mijn werk is?

"Eigenlijk is alles leuk, maar dan kies ik toch voor de waardering van de fans. Dat is onvoorstelbaar belangrijk. En kunnen zien dat je iemand raakt met je liedje, of dat nou ontroering is of vreugde, vind ik ook mooi..."

7. Wat vind je minder leuk aan je werk?

"Aan muziek maken is niets niet leuk. Ik vind op dat gebied werkelijk alles leuk."

8. Als je geen zanger was geworden, wat dan wel?

"Dan was ik kok geweest. En hoewel ik blij ben met de manier waarop mijn carrière zich heeft ontwikkeld, vind ik dat ik nog steeds goed kan koken!"

9. Liefste bezigheden als ik vrij ben

"Duiken, dat is mijn grootste hobby! En natuurlijk breng ik graag mijn vrije tijd door met mijn gezin. Mijn kereltjes zijn alles voor me!"

10. Met wie?

"Duiken doe ik graag met mijn broer Armando, en mijn vriendengroepje uit Alkmaar. En in september ga ik met mijn band en crew voor de tweede keer naar Curaçao, en hoop dan opnieuw met hen te kunnen duiken!"

11. Favoriete collega('s)?

"Blof. Zij steken er met kop en schouders boven uit. Maar ook Trijntje Oosterhuis is niet alleen een vriendinnetje van me, ook een van de allerbeste zangeressen die Nederland rijk is. En ook voor Sita heb ik heel veel respect. Zo jong en al zo professioneel, petje af!"

12. Welk genre muziek spreekt je het meeste aan?

"Popmuziek."

13. Beste CD's uit je collectie?

"Ik heb alle albums van Ricardo Cocciante, Blauwe Ruis van Blof vind ik schitterend, maar ook het album van Shakira vond ik verrassend goed."

14. Heb je een ritueel voor een concert?

"Ik heb geen echt ritueel, maar wel wil ik graag inzingen. Dat doe ik door van te voren in de kleedkamer zinnetjes te zingen als 'Pannekoeken bakken, binnenbanden plakken, buitenbanden plakken...'. Of het helpt? In mijn hoofd wel!"


Foto's (c) Nathalie Thielen, Tifosi di Marco Borsato