Moet er een Nederlandse delegatie naar Qatar 2022?

Afgelopen week maakte het kabinet bekend een delegatie te sturen naar het WK voetbal in Qatar, ondanks de eerdere wens van de Kamer om niet te gaan. Wie er namens het kabinet gaan, is nog niet bekend. Wel houdt het kabinet alle mogelijkheden open, waardoor het ook nog mogelijk is dat onze premier en de koning naar Qatar 2022 afreizen. Dit WK is met 29 speeldagen het kortste wereldkampioenschap voetbal in 44 jaar. De openingswedstrijd is gepland op 20 november en de finale op 18 december.

Volgens Amnesty International zijn er duizenden doden gevallen tijdens de bouw van de WK stadions. Daarnaast zijn veel arbeidsmigranten ziek geworden, waardoor ze niet meer kunnen werken. Uitbuiting en arbeidsmisbruik is orde van de dag in Qatar. 

In het land staan ook lhbtiq+-rechten en de rechten van vrouwen ter discussie. Zo is homoseksualiteit strafbaar onder de shariawetgeving.

Journalisten die naar Qatar gaan, hebben een lijst met plekken doorgestuurd gekregen waar niet mag worden gefilmd, schreef RTL Nieuws gisteren. Zo is het onder meer verboden om iemand in zijn eigen huis op beeld te interviewen. En bezoekers aan Qatar zijn verplicht twee apps te downloaden, waarmee de autoriteiten hen overal in de gaten kunnen houden.

Qatar is een absolute monarchie en heeft zijn rijkdom te danken aan de export van aardolie en is daarnaast de grootste producent ter wereld van vloeibaar aardgas (LNG).

Moeten we een delegatie sturen naar dit steenrijke maar oh zo corrupte land?

WK Voetbal Qatar 2022 (Foto: Malikadesign on Freepik)
WK Voetbal Qatar 2022 (Image by malikadesign on Freepik)

1217 stemmen , laatste: 28-10-2022, 22:51