G7: lening $ 50 miljard Oekraïne, uit bevroren Russische tegoeden terugbetalen

De leiders van de G7-landen zijn overeengekomen een lening van 50 miljard dollar te verstrekken aan oekraïne om het land te steunen in zijn overlevingsstrijd te midden van de Russische invasie.

De rente van de bevroeren tegoeden van de Russische centrale bank moet worden gebruikt om de lening terug te betalen en als onderpand.

Het geld kan worden gebruikt voor wapenaankopen, maar ook voor de wederopbouw van verwoeste infrastructuur en om tekorten in de nationale begroting te dekken. Een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering vertelde het persbureau AP dat het grootste deel van de lening uit Washington zal komen, maar dat ook andere landen aanvullende leningen zullen verstrekken. Na het principeakkoord van vandaag moeten de technische details van de lening in de komende weken worden uitgewerkt, aldus Frankrijk.

Na de Russische aanval op Oekraïne in februari 2022 werden activa voor een totaalbedrag van ongeveer 280 miljard dollar bevroren. De rente op deze tegoeden wordt nu al afgeroomd in de EU. Deze en toekomstige inkomsten zouden kunnen worden gebruikt als onderpand of om de lening van 50 miljard terug te betalen.

EU-Raadsvoorzitter Michel zei aan de zijlijn van de top dat vanaf het begin duidelijk was gemaakt dat Rusland zou moeten betalen en dat Rusland ter verantwoording zou worden geroepen. Het nieuwe project is bedoeld om nog sneller nog meer geld voor Oekraïne te kunnen vrij maken. Volgens de VS wordt ook nog steeds gesproken over de mogelijkheid van een volledige inbeslagname van de bevroren Russische fondsen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelde de plannen van de G7 als misdadig. Ze zouden een reactie vereisen van de regering in Moskou, wat zeer pijnlijk zou zijn voor de EU.

Zelenskyy aanwezig op G7-top
s'Middags werd de Oekraïense president Zelenskyy ontvangen op de G7-top. Na ontvangst door premier Meloni ontmoette Zelenskyy de andere staatshoofden en regeringsleiders voor een werkvergadering. De bijeenkomst is bedoeld om verdere militaire en economische steun te bespreken voor Oekraïne, dat al meer dan twee jaar oorlog voert tegen Rusland.

G7 voeren druk op China op
Tijdens de bijeenkomst in Borgo Egnazia spraken de G7-landen ook over de steun van China aan Rusland. De G7 geeft een verklaring af waarin staat dat China moet stoppen met het leveren van goederen aan Rusland die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. Het steunen van de Russische defensie-industrie stelt Moskou in staat om de oorlog in Oekraïne voort te zetten en heeft daarom ook belangrijke en verstrekkende gevolgen voor het veiligheidsbeleid.

Ook de handelsbetrekkingen met China waren onderwerp van gesprek op de top. De G7-staten verklaarden dat de Volksrepubliek door subsidies overcapaciteit creëert en de wereldwijde concurrentie verstoort. Indien nodig zouden maatregelen worden genomen om binnenlandse industrieën en banen te beschermen tegen deze oneerlijke praktijken. Gisteren dreigde de Europese Commissie met strafheffingen op Chinese elektrische auto's.

De G7 bestaat uit de VS, Canada, Japan, het VK, Frankrijk, Duitsland en Italië, dat dit jaar het voorzitterschap bekleedt.