Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 42

De altijd betrouwbare Martin Scorsese heeft weer een nieuw epos afgeleverd, dat in bioscopen wordt vertoond voordat de film naar streaming verdwijnt. Grijp dus dit weekend je kans! Geen zin? Kies dan uit één van de andere titels; die weer variëren van horror tot documentaire en van kinderfestijn tot waargebeurde verhalen.

Killers of the Flower Moon (tip!)

Aan het begin van de 20ste eeuw maakte de vondst van olie de indianen van de Osage Nation plotseling een van de rijkste volken ter wereld. Hun rijkdom trok onmiddellijk witte profiteurs aan, die door manipulatie, afpersing en diefstal de Osage zo veel mogelijk geld afhandig maakten en ze daarna vermoordden. Killers of the Flower Moon is een meeslepende misdaadsaga waarin echte liefde het pad kruist van laaghartig verraad, gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat wordt verteld aan de hand van de onwaarschijnlijke romance tussen Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) en Mollie Kyle (Lily Gladstone).

Nyad

Nyad vertelt het opmerkelijke, waargebeurde verhaal van atlete Diana Nyad. Op 60-jarige leeftijd streeft ze, met de hulp van haar beste vriendin en coach, naar het verwezenlijken van haar levenslange droom: een lange zwemtocht van Cuba naar Florida.

5 Seasons of Revolution

De beginnende videojournalist Lina, geboren in Damascus, is in haar twintiger jaren als ze gebeurtenissen om haar heen begint te filmen tot ze niet anders kan dan een oorlogsverslaggever te worden en, later, de onverwachte verslaggever van haar eigen lot.

Trolls Band Together

Na twee films lang hechte vriendschap en eindeloos geflirt zijn Poppy (Anna Kendrick) en Branch (Justin Timberlake) nu eindelijk officieel een stelletje (#broppy)! Als ze dichter naar elkaar toe groeien, ontdekt Poppy dat Branch een geheim verleden heeft. Hij maakte ooit deel uit van haar favoriete boyband BroZone, samen met zijn vier broers: Floyd, John Dory, Spruce en Clay. BroZone is uit elkaar gegaan toen Branch nog jong was en sindsdien heeft Branch zijn broers niet meer gezien. Maar als zijn bro Floyd ontvoerd wordt vanwege zijn muzikale talent door een stel gemene popster-schurken—Velvet en Veneer—gaan Branch en Poppy op een meeslepend en emotioneel avontuur. Ze proberen de broers weer bij elkaar te brengen en te voorkomen dat Floyd een erger lot te wachten staat dan vergetelheid.

The Wicker Man (re-release)

Politie-inspecteur Howie van de Western Highland Police reist naar een klein Schots eilandje in particulier bezit om de verdwijning van een 12-jarig meisje te onderzoeken. Daar aangekomen bevreemdt het hem dat de dorpsbewoners totaal niet bezig lijken te zijn met de verdwijning. Ook blijkt dat er een mysterieuze levensinstelling is waar aparte rituelen, natuurverering, vrije seks en hekserij onderdeel van uitmaken. Wat begint als een routineonderzoek, verandert voor de vrome Howie langzaam in een angstaanjagende nachtmerrie.

Saw X

John Kramer (Tobin Bell) is terug. Het angstaanjagende Saw X speelt zich af tussen de gebeurtenissen van Saw I en II en vertelt het onbekende verhaal van Kramers meest persoonlijke spel. Een zieke en wanhopige John reist naar Mexico om een riskante en experimentele medische procedure te ondergaan in de hoop dat zijn kanker op wonderbaarlijke wijze geneest. Al snel ontdekt hij dat deze hele operatie oplichterij is. Gewapend met een nieuw doel keert de beruchte seriemoordenaar terug naar zijn werk: deze oplichters meedogenloos terugpakken door middel van krankzinnige, ingenieuze en verraderlijke valstrikken.

Suro

Architect Helena en haar man Ivan besluiten Barcelona te verlaten om een nieuw leven te beginnen op het platteland. Daar heeft de zwangere Helena een huis geërfd dat ze van plan is te restaureren. Met hulp van een team van lokale bewoners wil het idealistische stel het bijbehorende kurkeikenbos gaan exploiteren. Vanaf het begin focust Helena zich op het huis, terwijl Ivan zich met volle overgave in de kurk (‘suro’) verdiept. Enthousiast springt hij in zijn nieuwe rol en probeert als een gelijke met de werkers op te trekken. Als Helena een andere kijk blijkt te hebben op hoe een en ander geleid moet worden, komt hun relatie steeds meer onder druk te staan.

Zomervacht

Tijdens een broeierige zomervakantie zit Brian opgescheept met de zorg van zijn zwaar verstandelijk gehandicapte broer Lucien. Maar hoe zorg je voor iemand als je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je nog zoveel te ontdekken hebt?

Geographies of Solitude

Een adembenemende film over een betoverend eiland, middenin de Atlantische Oceaan, waar een vrouw al meer dan 40 jaar in haar eentje woont. Een magische wereld waarin je wordt ondergedompeld; door zijn wonderschone beelden en de intieme, overweldigende geluiden van de beestjes, het gras wat klinkt als “being in a green ocean”, het spookachtige huilen van de zeehonden en de altijd aanwezige wind.

Paul Blanca, Deze film redt je leven

Een film over de fotograaf Paul Blanca, een internationaal gevierd kunstenaar die in New Yorkse kunstkringen triomfen kende en bevriend was met Robert Mapplethorpe, Keith Haring en Richard Gere. Maar alles stopte toen Rob Scholte hem ten onrechte in 1995 ervan beschuldigde de bom onder zijn auto te hebben geplaatst. Blanca werd daarmee de eerste gecancelde kunstenaar van Nederland; musea, galerieën en verzamelaars verbraken alle contacten en zijn kunstenaarschap werd ondermijnd. Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. In een mogelijk vergeefse poging een wegkwijnend leven te behoeden voor een roemloze ondergang, filmde Ramón Gieling Paul Blanca in zijn laatste maanden. Door middel van de camera zijn we getuige van Blanca’s worsteling tegen de vergankelijkheid van zijn lichaam en het onverbiddelijke verstrijken van de tijd. Daarnaast schetst de film Paul Blanca door de ogen van de mensen om hem heen. Erwin Olaf, Hans van Manen, Koos van Breukel, Wim van Sinderen, Henk Schiffmacher en zijn partner Louise van Teylingen, Benno Vlaswinkel, zijn levensgezellin Marlies Jongsma, Cees Dam, Rob Malasch en Hans Kemna spreken voor het eerst openlijk over dit vergeten Nederlandse kunstenaars icoon.

Warnow: Reis naar het Noorderlicht

In 2013 begint een groep van acht idealistische avonturiers plus een hond aan een spannende reis: ze willen ondanks hun geringe zeilervaring met hun zelf opgeknapte boot Warnow de oversteek naar Noorwegen maken om het Noorderlicht te zien. De reis begint vol goede moed, maar een heftige storm zorgt voor tweedracht onder de vrienden. Uiteindelijk besluiten vijf van hen af te haken en naar huis te gaan. Wat op dat moment een moeilijke keuze lijkt, krijgt later een diepere betekenis wanneer blijkt dat de overgebleven drie avonturiers nooit meer terugkeren. Warnow - Reis naar het Noorderlicht reconstrueert nu - tien jaar later - het verloop van de noodlottige zeereis aan de hand van interviews met de overgebleven vrienden, tijdens de reis gefilmd materiaal en getuigenissen van de mensen die zij onderweg tegenkwamen. Wat begon als een avontuurlijk jongensboek vol vriendschap en uitdagingen, ontaardt in een aangrijpend drama over de impact van verlies en de prijs van loyaliteit.